Är Det Bra Att Äta Choklad När Man Har Mens
Lista råvaror bra vid PMS och hormonbesvär innan och under mens – Det finns många fler råvaror som är bra men jag har valt ut några självklara att fokusera på som kan göra vardagsmatlagningen lättare. Fokusera på dessa så har du en bra grund att stå på.

Kakao innehåller kalium, järn, magnesium och zink som alla är viktiga för att lindra och förebygga olika PMS-besvär. Kakao innehåller också aminosyran tryptofan som hjälper kroppen skapa må-bra-hormoner. Välj gärna att äta kakao och choklad på ett sunt sätt! Ät tex lite 80-90% mörk choklad eller kakaonibs under perioden innan mens. Smaksätt bananglass med kakao eller riv lite mörk choklad över bananpannkakor. Svarta bönor innehåller järn och antioxidanter, fibrer för maghälsa och proteiner för hormonuppbygnad och blodsockerbalans Grönkål är rikt på järn, C-vitamin (som hjälper järnupptaget), A-vitamin och kalium Broccoli, är rikt på järn, C-vitamin (som hjälper järnupptaget), B6 och kalium Banan innehåller kalium, magnesium, B-vitaminer och trytpofan – en riktig må-bra-boost. Havre innehåller höga värden trytofan (mycket bra källa till just tryptofan), magnesium, B-vitaminer Nötter, mandel och frön innehåller trytofan, magnesium, B-vitaminer Torkad frukt särskilt katrinplommon och torkade aprikoser innehåller järn, magnesium och zink Kalkon (men även annat kött) är proteinrikt och särskilt bra källa till aminosyran tryptofan som hjälper kroppen med må-bra-hormoner. Även B-vitaminer. Tonfisk (men även annat kött) är proteinrikt och särskilt bra källa till aminosyran tryptofan som hjälper kroppen med må-bra-hormoner. Fet fisk som lax och makrill är proteinrikt och innehåller mer D-vitamin och Omega3 Ägg är proteinrikt och innehåller D-vitamin, B-vitaminer och selen Proteiner generellt – välj att äta extra proteinrikt särskilt under perioden efter ägglossning (fram till avslutad mens) eftersom att det hjälper med blodsockerbalans och att bygga upp hormoner. Aminosyror (proteiner) är byggstenar för belöningsmolekyler som serotonin, dopamin, GABA osv. och våra hormoner. Genom att äta proteinrik kost och variera källorna (!) så kan vi alltså börja må bättre, dämpa stress, balansera hormoner och må bättre känslomässigt. Äter man vegan/100% växtbaserat kan det vara svårare att tillgodose behovet och bredden av aminosyror.

Tips : L-tryptofan är en aminosyra (protein) som bl.a. bygger upp melatonin och serotonin. Får du i dig tillräckligt med L-tryptofan så kan du känna dig glad eller jämnare i humöret och kan börja sova bättre, I listan ovan hittar du flera bra källor. Fokusera gärna på proteinkällor rika på tryptofan tiden innan och under mens.

Vad ska man inte äta om man här mens?

Kostråd från Vulverine – nerkokat: – Detta är min lista över vad jag som hormonhälsorådgivare finner hjälper för att ha en fungerande menscykel utan en uppsjö av jobbiga symptom vad gäller humör och blödningar, känna sig frisk och energisk samt uppnå graviditet om så önskas.

Jag har satt ihop den utifrån min erfarenhet och tillgänglig forskning, men hade jag suttit i personligt möte med en klient så hade de förstås anpassats efter individens situation, konstitution och önskemål. Jag är helt medveten om att många kommer tycka denna lista är frustrerande ospecifik; vill du ha recept, tabeller och gram så kontaktar du en funktionsmedicinskt tränad näringsterapeut.

Håller du inte med mig eller av personliga skäl inte kan eller vill följa denna lista, så är det absolut ingen som tvingar dig! Att skriva ut detta betyder inte heller automatiskt att du är dömd till sjukdom och sterilitet om du inte följer den till punkt och pricka.

Om nedan lista ger dig en enorm hälsostress, så vill jag föreslå följande strategier för att hantera allt du “ska”: 1. Kom ihåg att ingenting någonsin handlar om att vara perfekt eller följa alla regler; allt handlar om förståelse för vad du mår bäst av och hur du påverkas av olika saker. Det finns inget “lyckas”, bara ett oändligt lärande.

Var rimlig med dig själv, du är inte övermänsklig.2. Bryt ner det. Innan du gör någon våldsam koständring, undersök kärnan i dina problem. Vad tror du själv är centralt, och vad är rotorsaken till det? Vad kommer ge dig bäst resultat utan att du känner att du måste ändra allt ? T.ex.: Om du känner att “du inte får äta någonting”, eliminera bara det du tror är den största boven.

Om du t.ex. tycker att du äter bra men du samtidigt dricker en massa kaffe som kanske hämmar näringsupptaget, eliminera bara kaffet och ät som vanligt i övrigt. Om du t.ex. absolut inte kan tänka dig att lägga till några animalier, ta reda på vad du har störst brist på och ta det som kosttillskott ett tag.

Alltså: testa EN grej i taget, och vänta på resultaten i 1-2 menscykler. Lova dig själv att hålla i just DEN grejen, men vara liberal med resten. Sen kan du ut- och omvärdera ifall det funkade eller inte, ifall du vill bli ännu striktare eller testa något helt annat.3.

 • Om du ska börja på en diet som du vet är restriktiv och det triggar en massa känslor och eventuella ätstörda beteenden hos dig: skriv upp allt du FÅR äta på sagd diet och sätt upp på kylen.
 • Sätt dig eventuellt in i varför du kanske inte borde äta det som dieten säger att du ska undvika, men släpp det sen och fokusera på det som är tillåtet, gott, bra och funkar för dig.4.

Tänk på dig själv som ett litet barn. Om du sätter för starka förbud, kommer du att trotsa. Om du däremot förstår för- och nackdelar med något, så kan du kärleksfullt välja det din kropp vill ha, dag för dag. Hur ofta ska ditt barn få äta, och vilken näring vill du ge det? Med det sagt, här är vad jag föreslår:

Ät en till stor del växtbaserad kost och tänk på att tillaga/förbereda grönsakerna så att du kan tillgodogöra dig näringen. Titta på hur gamla kulturer fermenterar och tillagar vegetabilier och lär dig av dem. Uteslut soja och gluten, samt sådant som du själv märker att du inte tål. Minimera alla baljväxter. Bannlys alla proteinpulver, shakes m.m. Ät kött, fisk och skaldjur av god kvalitet. Ju mer näringsrika delar (gärna organ), desto bättre. Gräsbetat, lokalt ekokött i måttliga mängder är hälsosamt. Benmärgsbuljong är helt enkelt superbt. Var inte rädd för animaliskt mättat fett! Undvik upphettade eller processade vegetabiliska fetter, d.v.s. stek ej i varmpressad solrosolja, undvik allting friterat och ät inte margarin. Njut gärna av färska (kallpressade) vegetabiliska oljor med måtta. Om du tål komjölk, ät gärna ekologiska feta mjölkprodukter, allra helst ohomogeniserade, med måtta. Håll nere på kolhydrater. Ät tillräckliga mängder! Få i dig ordentligt med vätska, helst inte alltid iskall. Undvik vitt raffinerat socker, glukos-fruktossirap och alla syntetiska sötningsmedel. Ät gärna färsk frukt, men lev inte på frukt- eller grönsaksjuicer. Undvik alkohol. Lägg ner koffein. Ät inte mitt i natten, då ska du och dina tarmar sova. Sitt ner när du äter, och andas mellan tuggorna. Tugga ordentligt. Kolla dina näringsvärden och lägg om din kost/komplettera med kosttillskott om du ligger under mitten av referensvärdena – efter att ha konsulterat med en kunnig praktiker.

You might be interested:  Hur Mycket Socker Per Kilo Äppelmos?

Varför blir tjejer sugen på choklad när man här mens?

Kan kakao minska PMS-symptom? – Ja, faktum är att det faktiskt kan vara så. Mycket av den forskning som utförts är gjord på raw kakao som innehåller flera av de näringsämnen som visat sig kunna stötta kroppen under just i fasen innan mens, nämligen: Magnesium som kan ha en lugnande effekt och hjälpa till mot PMS-symptom som ömma bröst, sötsug och kramper.

Zink som kan hjälpa till vid mensvärk – många kvinnor som har PMS-besvär har låga nivåer av zink Kalium som kan påverka insulin och blodsocker på ett positivt sätt – i fas tre är vi ofta mer känsliga för svängningar i blodsocker. Utöver det innehåller kakao aminosyran tryptofan som påverkar hjärnans produktion av signalsubstanserna serotonin och dopamin som är två viktiga hormoner som påverkar känslor av välbefinnande och lycka.

Serotonin reglerar också vår sexlust. Kakao innehåller också antioxidanter som skyddar mot oxidativ stress. Kakao kan alltså bidra med både näringsämnen och effekter som får själen att jubla vilket kan ha en positiv effekt på kroppen. När vi verkligen njuter av det vi äter aktiveras också det parasympatiska nervsystemet vilket innebär att kroppen är i vila och inte är stressad.

Är det sant att man blir sugen på choklad när man här mens?

Därför blir du sugen på choklad när du har PMS Är ett enormt sug efter choklad det första tecknet på att din mens närmar sig? För många kvinnor är suget efter choklad starkt förknippat med PMS, och oftast är det som allra starkast när mensvärken har kickat in. Det finns massor av studier på området; är suget efter choklad något som vi själva har skapat, eller är det faktiskt något som kroppen helt naturligt suktar efter? Enligt Lisa Eberly, legitimerad dietist, är det kroppen som skapar suget eftersom choklad innehåller ämnen som lindrar smärtan vid mens.

 • Våra kroppar suktar efter magnesium när vi drabbas av muskelkramper och genom att äta choklad lindras smärtan”.
 • Eftersom choklad lindrar kramperna och får oss att må bättre så skapar kvinnokroppen även ett känslomässigt band till choklad, det blir som en slags tröst.
 • Roppen suktar dock inte enbart efter choklad när du har mensvärk, även under andra muskelkramper kan ett sug efter magnesium och choklad skapas.

Inte för att vi egentligen behöver fler anledningar, men det finns faktiskt ytterligare en bonus med att äta choklad som kvinna. Koffeinet som finns i den kan nämligen lindra huvudvärk som många kan drabbas av under PMS:en. Ditt chokladsug kan alltså backas upp av vetenskapen (och det är ju faktiskt typ det enda du behöver veta)! Foto: All Over Press : Därför blir du sugen på choklad när du har PMS

Kan man äta godis när man här mens?

Under menstruationens olika faser kan vi må annorlunda och känna olika behov. – I början känner många sig fulla med energi för att sedan följas av en period då humöret dalar. Under den perioden uppstår dessutom ofta ett ökat sug efter sötsaker. Att då äta en banan eller annan frukt är ingen dålig idé.

Kan man dricka mens?

Maxinne Björk dricker sin egen mens: “Det är rena rama superpillret” Influencern, 28 öppnar upp om sin nya passion tantra i ett uppmärksammat blogginlägg. “Jag förbereder mig på en hel del delade åsikter på detta inlägg, men gillar att dela med mig av min nya livsstil.” I inlägget skriver Maxinne bland annat att tantran fått henne att göra någonting hon aldrig trodde hon skulle göra – nämligen dricka sin egen mens. “Min första kurs inom tantra gick till Indien tidigare detta år. En av de mest chockerande delarna för mig handlade just om kvinnans menstruation. Vilka har inte känt sig trötta, hängiga och helt miserabla under tiden då vi har vår mens? Jag tror att i princip alla kvinnor i världen kan känna igen sig i det.

Som tantrisk kvinna så lever man efter en livsstil som gör att vi vill blöda så lite som möjligt för att slippa förlora så mycket energi som möjligt.” Maxinne menar att det går att påverka sin blödning genom en viss typ av kost, träning och mind set. “Målet är inte att sluta blöda helt men att försöka minska blödningen så mycket som möjligt.

Innan jag började leva efter den här livsstilen så hade jag mens i kanske sex – sju dagar. Nu efter några månader så blöder jag i ca tre dagar, ibland endast två. Jag såg en stor skillnad förra gången jag hade mens då jag struntade i alla riktlinjer och drack vin alla dagarna under mensen – då blödde jag som aldrig förr.” Nu till rubriken.

 • När de på min första kurs berättade att tantriska kvinnor även dricker sin mens var min reaktion inte alls så öppen.
 • Jag kände väl att tantra absolut var för mig, men att det där kanske var att dra det lite för långt.
 • Men nu står jag här, ca åtta månader senare och även jag dricker min mens.
 • Det är 30 gånger mer järn i mensblodet än i blodet i venerna, ca sju gånger med calcium och en hög koncentration av kvinnliga hormoner.

Även kolesterol, lipider och stora mängder lecitin, alkaliska laktater, natriumbikarbonat, vitamin. Ni hör ju – en kvinnas mens är rena rama superpillret.” Maxinne skriver att det är ett måste att använda en menskopp och att det endast går att dricka blodet färskt, under de första dagarna av mensen.

Hur sover man när man har mens?

Binda och trosskydd

Du är här:

Bindor och trosskydd är mensskydd som du sätter fast i underbyxorna. De suger upp blodet och skyddar dina kläder. Vilken storlek du ska använda beror på hur mycket du blöder. Bindor suger upp blodet när det rinner ut, och skyddar på så sätt dina underkläder. Bindor kan vara olika långa och tjocka. Vilken binda du ska välja beror på hur mycket mens du har, och vad du känner dig bekväm med. Du kan välja en tjockare och längre binda om du blöder mycket. Trosskydd är som en binda fast mindre. De kan inte suga upp lika mycket blod som en binda. Du kan använda ett trosskydd i slutet av mensen när det bara kommer lite blod, eller om du har blödningar före eller efter den vanliga mensen. En del personer har trosskydd tillsammans med tampong, för att skydda underkläderna om tampongen blir full och börjar läcka.

Du ska inte bada med en binda eller ett trosskydd eftersom de sitter utanför kroppen och blir blöta. Men det går bra att träna med en binda eller ett trosskydd. På ena sidan av bindan eller trosskyddet finns det klister. Den sidan ska du lägga mot underbyxorna. Många bindor har också små flikar på sidorna, så kallade vingar.

Du viker dem runt kanten på underbyxorna och klistrar fast dem på undersidan. De håller bindan på plats och skyddar mot att blod hamnar på sidorna av underbyxorna. Bindor med vingar skyddar underbyxornas kanter från blod. Hur ofta du behöver byta binda eller trosskydd beror på hur mycket du blöder. De flesta behöver byta binda var 3:e till 6:e timme. Du behöver inte byta varje gång du går på toaletten. De flesta blöder mest under mensens första dagar, och behöver byta oftare då. Bindor och trosskydd kan börja lukta eller läcka om du använder dem för länge.

Vilken dag räknas som Mensens sista dag?

Mens – Mensen räknas som början på cykeln. Första dagen med mens är första dagen i cykeln. Vanligtvis varar mensen i 2–7 dagar och sker när ägget från förra cykeln inte blivit befruktat. Ägget stöts ut, tillsammans med det näringsrika blodet från livmoderslemhinnan.

Hur länge ska man ha mens?

Normal menstruation – En menstruationsblödning varar normalt i 4–8 dagar. Normalt intervall mellan den första blödningsdagen av menstruationen till den första blödningsdagen i nästa menstruation är 24–35 dagar. Total blödningsmängd är ≤80 ml. Hos alla kvinnor kan menstruationen variera från månad till månad.

Hur lång tid har man mens?

Så fungerar mens

 1. Du är här:

Mens är en blödning från livmodern. Den kommer ungefär en gång i månaden från puberteten fram till klimakteriet vid femtioårsåldern. Hur mycket du blöder, antalet blödningsdagar och antalet dagar mellan blödningarna varierar från person till person. De vanligaste mensskydden är trosskydd, binda, tampong och menskopp. Perioden mellan mensens första dag och nästa mens första dag kallas menscykel. Menscykeln brukar vara mellan 21 och 35 dagar. Vid födseln finns det ungefär en miljon ägganlag i äggstockarna. Någon gång i puberteten börjar äggen mogna och den första ägglossningen sker. Två veckor efter ägglossningen kommer första mensen.

You might be interested:  Vilka Grönsaker Är Mycket Känsliga För Etylengas?

Är man hungrig när man har mens?

4. PMS – För de allra flesta kvinnor börjar menscykeln med ett av symtomen för PMS (premenstrual syndrome) upp till en vecka innan du ska ha mens och minskar eller försvinner helt när mensen kommer. börjar (ibland kan PMS pågå hela perioden från ägglossningen fram till mensens start).

 1. Uppsvälldhet, sötsug och viktökning är de vanligaste symtomen.
 2. En studie med 259 hälsosamma kvinnor med regelbundna menscyklar visade signifikant ökning av aptiten, proteinintag och matsug inklusive choklad, godis och salta smaker under fasen innan menstruationen börjar.
 3. Att uppleva depression och oro är också vanliga symtom för PMS, vilket tros orsakas av cykliska förändringar i hjärnans serotonin.

Dessa humörsvängningar kan även göra att vissa kvinnor äter mer under den perioden. Ungefär 3-5 procent av kvinnorna upplever en svår form av PMS, även känt som PMDS och står för premenstruellt dysforiskt syndrom. På engelska heter det PMDD och står för Premenstrual Dysphoric Disorder.

Hur många kalorier bränner man när man har mens?

Ger menstruation en högre förbränning? Ja, det är rätt att du kan äta lite “gratis” choklad de dagar då kroppen gör sig beredd för att få menstruation. Kanske är det naturens sätt att säga förlåt för att den gör oss irriterade och trötta, men fenomenet har även en mer vetenskaplig förklaring.

Dagarna fram till din menstruation utsöndrar du mer av könshormonet progesteron, som får förbränningen i vila att stiga med 5-10 procent. Det sker redan från mitten av din menstruationscykel och ända fram till nästa mens. Den högsta nivån märks 5–7 dagar efter ägglossningen, då förbränningen vanligen är ungefär 100 kcal mer per dygn än under den lägsta perioden.

Du kan faktiskt använda dessa extra kalorier till att lindra en del av dina PMS-besvär med hjälp av antingen nötter eller mjölkprodukter. Bägge delarna har i olika studier visat sig kunna påverka humöret positivt de dagar du lider av menstruation.

Varför blir man så hungrig innan mens?

Du har PMS – Det är inget vi kvinnor inbillar oss, eller skyller på, utan det finns faktiskt vetenskapliga fakta som stödjer tesen att vårt energiintag höjs i fasen strax innan menstruation. Östrogennivåerna höjs precis innan du får mens vilket kan leda till helt oförklarlig hunger och cravings efter saker du normalt sett inte är sugen på.

Detta sug går tack och lov över när mensen sedan kommer, eftersom progesteronnivån ökar i kroppen. Om du har koll på din menscykel är det bra att vara förberedd på dessa PMS-attacker, så att du har aningen bättre snacks-alternativ tillhanda hemma – då slipper du gå loss på salta kex med centimetertjocka lager Bregott eller gamla lussekatter som du hittar längst bak i frysen, som du tinar upp och trycker i dig.

Nötter, avokado, proteinshake och knäckemacka med rökt lax är vettiga saker att stoppa i munnen när suget slår till som hårdast under PMS.

Hur ska mens se ut?

Varför förändras mensblodets färg? – Att mensblodet ändrar färg under en och samma menstruation, eller från en månad till en annan, är ofta helt normalt. Hur mycket du blöder varierar (precis som det mesta annat när det gäller mensen), men normalt handlar det om cirka 2–3 matskedar under hela menstruationen.

När i månaden väger man mest?

Bra att veta om vikt

Du är här:

Det finns ingen särskild vikt som alla borde ha eftersom olika personer har olika kroppar. Det viktiga är att du mår bra, äter bra mat och rör på dig lagom mycket. Det går inte att säga exakt hur många kilon som är lagom eller rätt att väga. När du växer och blir längre ökar din vikt. Efter ett tag slutar du att växa på längden, men kroppen fortsätter att växa på andra sätt. Till exempel kan brösten, bröstkorgen, musklerna eller höfterna bli större i,

 • Roppen fortsätter att förändras även när du är vuxen, och vikten kan förändras under olika perioder i livet.
 • Det som väger mest i kroppen är vätska, muskler, fett och skelett.
 • De flesta väger inte lika mycket hela tiden.
 • För vissa kan det ändra sig lite från dag till dag beroende på hur mycket vätska som finns i kroppen.

Du som har mens kan väga lite mer dagarna kring mensen, och mindre de andra dagarna i månaden.

I vilken ålder är det vanligast att få mens?

När kommer mensen? – De flesta får mens i åldern 12-14 men det är vanligt att få mens när du är mellan 9-16 år. Första mensen kan komma som en överraskning men det finns några tecken på att mensen är på väg, till exempel om du har fått flytningar, fått behåring på kroppen och brösten känns ömma.

Hur sent kan en mens vara?

Vad räknas som en normal menscykel? – De flesta har en genomsnittlig menscykel på 28 dagar, men en sund och normal menscykel kan vara allt mellan 21 och 35 dagar. Även om vissa kvinnor får sin mens exakt enligt schema är oregelbunden menstruation ganska vanligt.

Hur lite mens kan man ha?

Vad kan det bero på om jag blöder när jag inte ska ha mens? – Så kallade mellanblödningar kan bero på olika saker. En del kan till exempel få en liten blödning när de har ägglossning. Graviditetsskydd som innehåller hormoner kan också göra att du blöder mellan mensen.

Mellanblödningar kan också bero på att dina egna hormoner är lite ur balans, det är ofarligt och brukar rätta till sig av sig själv. Du kan också få mellanblödningar om du har klamydia eller någon annan infektion. Det är bra att prata med någon på en ungdomsmottagning om du har mellanblödningar flera gånger.

Då får du veta om du behöver undersöka dig.

Vad är mens gjort av?

Menstruation – Menstruationens första dag representerar första dagen i den ungefär 28 dagar långa menstruationscykeln som fertila kvinnor har så länge de inte är gravida, Menstruationens syfte är att stöta ut livmoderslemhinnan. Menstruationsblodet som stöts ut består av vanligt blod och vävnader,

En ny livmoderslemhinna mognar sedan under menstruationscykeln för att återigen stötas ut vid nästa menstruation. Blodförlusten under processen är energikrävande och menstruationen innebär stora hormonförändringar, vilket kan ge premenstruellt syndrom i olika svårighetsgrad. I händelse av graviditet behåller kvinnan sin livmoderslemhinna och menstruationen uteblir ( amenorré ).

Menstruationen påbörjar den ungefär 28 dagar långa menstruationscykeln som fertila kvinnor har så länge de inte är gravida, Blödningens mängd och tid varierar från person till person, och kan även variera från en cykel till en annan hos samma person.

Kan man ha mens i två dagar?

Vem kan jag prata med om mens? – Du kan prata med skolsköterskan eller nån på en ungdomsmottagning om du har frågor om mens eller tycker mens känns jobbigt på nåt sätt. De flesta blöder ungefär en halv deciliter blod under en mens. Mensen kommer oftast en gång i månaden, men det är vanligt att ha, speciellt under det första året. Hur mycket du blöder och hur många dagar du har mens, skiljer sig från person till person.

 • De flesta har mens i tre till sex dagar och blöder ungefär en halv deciliter blod.
 • Färgen på mensen brukar vara röd de första dagarna och brun de sista dagarna.
 • Mensen kan ibland innehålla små klumpar eller strängar av slem och blod.
 • Det är helt normalt.
 • Ontakta en ungdomsmottagning om din mens innehåller klumpar som är större än 3 cm.

Du har något som kallas riklig mens om något av detta stämmer in på dig:

 • Du måste byta mensskydd flera gånger om dagen för att det inte ska läcka.
 • Du måste använda dubbla mensskydd för att det inte ska läcka. Till exempel både binda och tampong.
You might be interested:  Hur Mycket Är 100 G Mjöl?

Riklig mens kan göra att du känner dig trött och orkeslös. Det beror på att ditt blodvärde har blivit lågt. Har du riklig mens ska du kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Då kan du till exempel få hjälp med tabletter som gör att du blöder mindre. Alla skydd mot graviditet som innehåller hormoner gör att du blöder mindre. Till exempel, och, Du kan läsa om, Mensvärk är vanligt. Det är vanligt att få ont i magen under mensens första dagar. En del får ont i ryggen, låren eller huvudet. Då kan receptfria värktabletter hjälpa. och vad du ska göra om receptfria läkemedel inte hjälper. Vid födseln finns det massor av äggceller i äggstockarna.

Varje månad från det att du kommit i puberteten tills du kommit i klimakteriet mognar en äggcell till ett ägg. Det tar ungefär två veckor för ägget att mogna. Samtidigt gör sig livmodern redo att ta emot ett befruktat ägg. Det gör den genom att slemhinnan inne i livmodern växer och blir tjockare. När ägget mognat lossnar det från äggstocken och glider ut i äggledaren.

Det kallas ägglossning. Ägglossning är när ägget lossnar från äggstocken och åker ut i äggledaren. Veckan innan mensen får en del något som kallas för, Då kan du känna dig ledsen eller arg. Du kan känna dig energisk eller bli sugen på godis. En del får mer finnar. Du kan också få ömma bröst.

För att ägget ska bli befruktat måste du få in spermier i slidan. Då kan du bli gravid. Om ägget inte blir befruktat stöts livmoderslemhinnan ut tillsammans med blod från stället där slemhinnan suttit fast. Det är det som är mensen. När du har haft mens börjar allt om från början och ett nytt ägg mognar i äggstockarna.

Helena Kopp Kallner, gynekolog och förlossningsläkare, Danderyds sjukhus, Stockholm Här hittar du innehåll om mens. Här hittar du innehåll om puberteten. Fråga UMO Jag undrar om det innebär att jag bara har ägglossning varannan månad? Det borde ju betyda att mina chanser till att få barn har minskat med hälften? UMO-podden 52.

 • Det är en myt att man inte kan bada när man har mens.
 • Det går jättebra att bada när man blöder”.
 • UMO-podden 22.
 • Jag brukar stå upp, då rinner mensen ner på golvet och man kan torka upp det sen.
 • Eller så har vi sex i duschen, då rinner det ju ner med vattnet och ut i avloppet.” Fråga UMO Jag har inte haft mens på flera månader eftersom jag äter p-piller och inte ätit sockerpillren.

Men hur länge kan jag skjuta på mensen? : Om mens

Kan man ha mens utan att blöda?

Oregelbunden mens – En del har alltid oregelbunden mens. Det är ofarligt. I början när du har mens är det vanligt att den är oregelbunden. Kontakta en eller en om du tycker att det är jobbigt. Då kan du till exempel få p-piller som gör att du inte får någon blödning alls eller en mer regelbunden blödning.

Kan man duscha när man har mens utan tampong?

Tips när du badar med tampong – Okej, du har mens men är riktigt sugen på att bada, vad är viktigt att komma ihåg? En grej är att tampongen ju även absorberar vatten, så lite av pool eller sjövattnet kommer att sugas in i tampongen – varesig du vill eller inte.

I badvatten finns lite bakterier – så när du badat klart är det bra att byta tampongen. Pinna iväg till en toalett, byt till en ny tampong och släng den andra i papperskorgen efter du virat in den i lite toalettpapper. Är du ute i naturen så får du hitta ett annat ställe att byta på och komma ihåg att ta med dig den använda tampongen hem – inget skräp där det inte hör hemma! Det finns också en annan anledning till varför det kan vara bra att byta en tampong man badat med – eftersom den sugit åt sig lite vatten så kommer den ha svårare att suga upp all din mens och risken finns att du blöder igenom om du blöder mycket.

Är du sugen på att bada, men helt osugen på att använda tampong? Det är klart att det går att bada när man har mens utan att använda ett mensskydd. Är du ute i naturen så är det bara att bada på, men tänk på att det som sagt kan bli fläckar i badkläderna.

 • Är du sugen på att bada i en bassäng så behöver du fundera på hur mycket du blöder.
 • Undvik att bada när mensen är som rikligast.
 • Är du i skolan och har simning på idrotten, så berätta för din lärare att du kan behöva hoppa över simlektionen.
 • Är det precis i slutet på din mens och du blöder väldigt lite så kan du bada utan mensskydd.

En grej som kan vara bra att ha koll på är att man är lite mer mottaglig för infektioner när man har mens. Så se till att tvätta dig efteråt! : Bada med tampong när du har mens

Vad får man inte göra när man har mens?

Kan jag bada när jag har mens? – Ja det går bra. Du kan använda tampong eller menskopp så att det inte kommer ut blod i vattnet.

Är det farligt att duscha när man har mens?

Träna och bada med mensskydd – Det går bra att träna med alla slags mensskydd. Det går bra att bada med tampong och menskopp. Det finns också speciella menstrosor för bad. Du behöver inte skölja ur badtrosorna, tömma menskoppen eller byta tampong efter varje gång du har badat, om du till exempel är på stranden.

Vad ska man dricka om man har mens?

Tips för att må bra Känner du dig plötsligt lättirriterad och trött? Brukar du ha huvudvärk, vara öm i brösten eller ha ont i nedre delen av magen? Det är inget att oroa sig över! Miljontals tjejer och kvinnor drabbas av detta under mensen eller några dagar före.

 • Nedan får du bra tips på hur du kan lindra besvären, så att du kan leva som vanligt under mensen.
 • Detta är våra bästa tips för att må bra – under mensen och alla andra dagar under månaden: 1.
 • Drick mycket vatten! Vissa symtom beror på att vatten har ansamlats i kroppen.
 • Tvärtemot vad man skulle kunna tro, så minskar vätskeansamlingen i kroppen om man dricker vatten och man känner sig mindre svullen.

Dessutom rensar vatten ut slaggprodukter ur kroppen. Det är ju så enkelt – även om du är på väg någonstans kan du alltid ha en liten vattenflaska med dig.2. Upptäck den positiva effekten av frukt och grönsaker som innehåller mycket vatten. Vattenmelon och gurka innehåller mycket vatten och har en positiv effekt på kroppen.3.

Motionera! Ta inte i för hårt, men lite motion i friska luften kan göra underverk. Ta en promenad, cykla eller simma. Du stretchar magmusklerna så att krampen i magen lindras.4. Slappna av och håll dig varm! Lägg en varm vetekudde på nedre delen av magen när du ligger och vilar, eller öka blodcirkulationen med en varm dusch eller ett varmt bad.

Värme får blodkärlen att vidgas och kroppen att slappna av.5. Skäm bort dig själv och håll humöret uppe! Umgås med dina vänner eller titta på en film. Njut av god och nyttig mat. Mörk choklad är förresten bra för att hantera sötsug och höja serotoninnivåerna så att du blir på bättre humör! 6.

 • Var noga med att sova tillräckligt! Sömnen är viktig av många skäl; den balanserar hormon- och blodsockernivåerna och ger kroppen möjlighet till återhämtning.
 • Ta en uppiggande tupplur på eftermiddagen.
 • Med en varm vetekudde eller värmedyna kan det vara lättare att slappna av.
 • Om smärtan är så besvärlig att det inte hjälper med vanliga huskurer, bör du kontakta din gynekolog eller vårdcentral.

: Tips för att må bra

Vad kan förvärra mensvärk?

Krampliknande värk kan släppa lite om du rör på dig. En värmedyna eller värmd vetekudde över magen eller ländryggen kan göra att värken lindras. Försök att dra ner på stress och press. Psykisk stress kan förvärra problem med mensvärk.