Hur Får Man Bort Soja Från Kläder
Så här tar du bort soja från plagg som kan maskintvättas:

 1. Lägg plagget i varmt vatten, för ull – använd ljummet vatten.
 2. Gnugga in med Citrontvål tills fläcken är borta.
 3. Är det en gammal fläck eller en extra svår fläck – låt plagget ligga i några timmar så att tvålen får verka.

Meer items

Hur tar man bort sojasås fläckar?

Hur man tar bort fläckar av sojasås Såser som sojasås, balsamico och teriyaki kan snabbt ge fula fläckar. Citrontvål eller Citronrengöring tar bort dessa fläckar och är effektiv och skonsam för alla typer av textilier – även för ull. Se nedan hur du bäst tar bort dessa fläckarna.

Oavsett om det är på dina kläder som kan tvättas i maskin, eller på t.ex. en soffa där överdraget inte går att ta av.1. Lägg plagget i varmt vatten, för ull – använd ljummet vatten2. Gnugga in med Citrontvål tills fläcken är borta3. Är det en gammal fläck eller en extra svår fläck – låt plagget ligga i några timmar så att tvålen får verka4.

Skölj av plagget om fläcken är borta och plagget är rent5. Om fläcken inte är helt borta – lägg plagget i maskinen utan att skölja av tvålen och tvätta som vanligt i maskin med Citrontvätt. 1. Spraya Citronrengöring på fläcken2. Gnugga in skummet på fläcken3. Torka av alla tvålrester med en blöt trasa direkt efter applicering eller skölj om möjligt.4. Upprepa om det behövs : Hur man tar bort fläckar av sojasås

Hur får man bort soja från en matta?

Våra experttips – Vårt bästa tips för att få bort sojasåsfläckar är att badda fläcken så mycket som möjligt så att den hålls fuktig. Sojasås blir mycket svårare att få bort om du låter fläcken torka. Du bör också undvika att gnugga alltför hårt på fläcken, eftersom det riskerar att göra fläcken större.

Hur får man bort gamla fläckar på kläder?

Ta bort fläckar på kläder – I de allra flesta fall är det lättare att få bort en fläck om du kan behandla den så snart som möjligt. När fläcken väl torkat in i tyget krävs det vanligen en lite större insats. När du ska använda varmt vatten är det oftast bäst om det är kokande eller i alla fall så hett som möjligt.

Läs på tvättlappen vilken temperatur ditt plagg tål så att det inte riskerar att krympa. Du ska alltid förbehandla fläcken innan du tvättar i tvättmaskin. Det är nämligen mycket svårare att få bort fläckar när plagget väl är tvättat. Fettfläckar på kläder behöver du till exempel först behandla med majs- eller potatismjöl och därefter med såpa eller diskmedel innan du tvättar.

Fläckar av deodorant tar du bort genom att droppa lite diskmedel eller citronsyra, alternativt gnida in galltvål tills det skummar. Är kläderna dessutom missfärgade av svett eller urin kan du också applicera ättika som är uppblandat med lite vatten. Låt verka i en halvtimme innan du tvättar i maskinen.

Hur får man bort smuts från kläder?

Även mästerkockar får fettfläckar – Stöka i köket och njut av en god middag i lugn och ro även om det skulle hamna matfett på dina kläder. Att få bort sådana här fläckar är nämligen inte särskilt svårt. Det går till och med bra även om du inte skulle ha något tvättmedel hemma. Men hur får man bort fettfläckar och andra oljefläckar på kläder? Se här!

Har du inget tvättmedel hemma kan det gå lika bra att få bort fettfläckar med vanligt diskmedel. Applicera en liten del diskmedel direkt på fläcken tillsammans med vatten och låt ligga i ungefär 30 minuter. Skölj sedan med vatten. Har du ömtåliga kläder är ett tips att använda bakpulver på fläcken. Torka fettfläcken försiktigt med papper och lägg sedan på rikligt med pulver som absorberar oljan. Tvätta sedan plagget enligt anvisning.

Hur får man bort fläckar som inte går bort?

Gamla fläckar på kläder – Så tar du bort dem Eller så gillar man verkligen att fynda gamla härliga vintageplagg, men har svårt att riktigt få bort svettfläckar eller andra okända fläckar. Misströsta inte! Det finns flera olika sätt att behandla gamla mystiska fläckar på.

 1. Här nedan kommer några väl beprövade husmorstips.
 2. Om plagget är tillverkat av syntet kan du först testa att behandla fläcken med vanliga babywipes, och då kanske det räcker.
 3. Detsamma gäller för skor av de flesta material.
 4. Om plagget är av bomull, eller om babywipes inte räcker, så kan du testa tipsen i listan här nedanför.

Börja med steg 1 och pröva dem sedan steg för steg. Lycka till!

Testa först de fläckborttagningsmedel du tänker använda på ett mindre synligt ställe på tyget, som till exempel baksidan av en fåll. Börja med att fukta fläcken med lite ljummet vatten. Lägg tyget ovanpå ett kaffefilter och låt plagget torka. Pröva att gnugga fläcken med galltvål och därefter tvätta plagget enligt tvättlappens instruktioner. Finns fläcken fortfarande kvar så kan du prova att badda den med en trasa med lite färglös sprit på. Framförallt brukar intorkade svettfläckar gå bort ganska enkelt med denna metod. Nästa steg är att badda fläcken med ammoniak på en ren trasa eller svamp. Skölj sedan ur ammoniaken ordentligt under rinnande vatten. Om fläcken ändå inte ger med sig så kan du göra ett försök med ättika. Också här kan du badda med en ren trasa eller svamp. Tvätta enligt tvättlappens instruktioner efter ca 30 minuters behandling med ättika. Som sista alternativ kan du använda blekmedel. OBS! Det är enbart lämpligt för vita plagg – färgade och mönstrade plagg riskerar att få en ny och blek fläck istället.

Svenskt husmoderslexikon – uppslagsbok för hem och familj, band II (Medéns Förlags AB, 1963) Camilla Thulin berättar om fläckar, TV4 2019 The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes ursprungligen publicerat 13 juni 2022 : Gamla fläckar på kläder – Så tar du bort dem

Hur får man bort fläckar från Tygsäten?

3. Försök att ta bort fläckarna utan kemikalier – Innan du tar fram det tunga artilleriet, d.v.s. starka kemikalier och rengöringsprodukter, rekommenderar vi dig att försöka få bort fläckarna med naturliga och skonsamma livsmedel. Nedanför har vi sammanställt en fyra metoder som du kan använda för att få bort några av de vanligaste fläckarna:

Blod – För att få bort blod från tygsäten kan du blötlägg en klassisk Wettextrasa med kallt vatten och salt. Gnugga den sedan försiktigt mot fläcken och torka av. Låt sedan torka och upprepa vid behov.

Choklad – För att få bort choklad från tyg- eller lädersäten räcker det oftast med kallt vatten och en trasa. Blötlägg trasan och gnugga försiktigt bort chokladen.

Tuggummi och godis – För att få bort tuggummirester och kletigt godis som fastnat på sätet, rekommenderar vi dig att kyla ner området med en kylspray. Försök sedan pilla eller skrapa bort resterna med nageln eller något annat föremål som inte riskerar att skada klädseln.

Kaffe – För att få bort kaffefläckar från tygsäten bör du först och främst torka bort överflödig vätska med en torr trasa eller hushållspapper. Blötlägg därefter en trasa med kallt vatten och såpa. Gnugga försiktigt och upprepa vid behov.

Om ovanstående tips inte fungerar går det såklart att ta till rengöringsprodukter som är avsedda för ändamålet. Som tidigare nämnts gäller det däremot att vara försiktig och använda adekvata produkter!

Kan man använda Vanish på matta?

Tvätta och rengöra mattan hemma När du köper en matta så är syftet oftast att använda den under en lång tid och det kan vara en dyr kostnad. Men när du har folk över, eller barn som springer omkring eller när du dricker ditt morgonkaffe så är det en stor risk att den kommer få fläckar.

Ta hand om fläcken direkt Spraya Vanish Oxi Action Power Spray soffa & matta direkt på fläcken och gnugga in, lämna det på under 1-5 minuter. Tvätta din matta enligt anvisningarna på etiketten. Vissa mattor kan tvättas i tvättmaskin och visa bör skrubbas med tvål och vatten direkt på mattan. Torka under natten eller tills den är helt torr.

Precis som med andra fläckar är det enklare att få bort när fläcken är ny än när den är ingrodd. Agera snabbt och följ våra tips så att du kan få bort fläcken och njuta av en fräsch och ren matta igen. Har du en gammal flack som du glömt bort eller inte haft tid att få bort? Oroa dig inte -– Vanish Oxi Action Power Spray Soffa & Matta fungerar för många ingrodda fläckar också.

 • Följ guiden ovanför och lämna medlet på mattan så länge som möjligt.
 • Ta bort lukt från matta Mattor är inte bara en inredning i hemmet, den fyller också en funktion att hålla det varmt inomhus under vintern och kallare perioder.
 • Men lukt från mattan kan ibland påverka hela rummet eller till och med hela huset, lukten kan komma från ett husdjur, en gammal fläck eller smuts utifrån, men var inte orolig det kan lösas med några få tricks.

Bakpulver eller bikarbonat är ett bra trick för att få bort lukt från matta. Sila försiktigt över hela mattan och lämna det på i åtminstone 12 timmar, du kan exempelvis göra det på kvällen så att det får verka under natten, på så sätt hamnar det inte i vägen för din dagliga rutin.

 • Sen borstar du försiktigt bort pudret och mattan är fräsch, luktfri och uppfyller sitt syfte igen.
 • Om mattan har en fläck, se till att få bort den först genom att följa våra tips här ovan, innan du försöker att få bort lukten.
 • Attkiss på mattan Om du har ett husdjur så vet du att det ibland sker olyckor.

Om olyckan är framme och du finner dig själv i en situation där du har fått kattkiss på mattan så kan det släppa ifrån sig en dålig lukt som stannar kvar länge. Se till att tvätta mattan genom att använda våra tips här ovan för att få bort fläcken. Vinäger är ett bra husmorstips som kan användas för att få bort lukten av kattkiss på mattan.

 1. Blanda samman vinäger med vatten och spraya eller dutta på.
 2. Upprepa proceduren 2-3 gånger eller tills området luktar vinäger istället för kattkiss.
 3. Vinägerlukten kommer att försvinna efter några dagar.
 4. Vinäger är också ett bra tips för att hålla katterna borta från att kissa på golvet eller mattan, så att du slipper tvätta bort kattkiss igen.

Ha en sprayflaska med vinäger och vatten spraya sedan på mattan, i hörnen eller på andra platser där katten har eller kan kissa – för att förebygga att få dåligt lukt i hemmet som kommer ifrån kattkiss. Var noga med att kontrollera att din matta tål de olika ämnena – det varierar från matta till matta, beroende på tyget.

Vad passar soja till?

Fakta om soya – Mat & Dryck Ursprung Soya har en flera tusen år lång historia och räknas till en av världens äldsta smaksättare. Gamla skrifter beskriver hur man framställer shih, en vätska som påminner om soya, bestående av saltlake och jästa soyabönor. Shih användes troligen för att konservera matvaror under vintern, sedan dess har människor fortsatt att bevara och smaksätta mat med soya. Soyan har sitt ursprung i Kina och ingår, enligt tradition, i det dagliga livets sju nödvändigheter tillsammans med ris, olja, salt, vinäger, te och ved. Tillverkning Äkta kinesisk soya är en ren naturprodukt som tillverkas av soyabönor, veteråvara (glutenfri), salt och vatten (socker används enbart vid tillverkning av den mörkare soyan). Först ångkokas soyabönorna för att sedan kylas ner och pudras med veteråvara och en speciell mögelsvamp ympas som bildar mjölksyra – en metod som är unik för den kinesiska soyatillverkningen. Efter det lämnas den ifred för att jäsa. Därefter blandas soyabönorna med salt och vatten. Jäsning och mognad sker i stora kar i glashangarer under solen och tar fem till sex månader beroende på väder, sen silas och pastöriseras soyan till färdig produkt. Skillnader mellan mörk och ljus soya Mörk och ljus soya skiljer sig i både smak och konsistens. Den mörka soyan är tjockare i konsistensen, har en mörkare färg och mustigare smak. Den passar främst till kött och alla sorters wok. Den ljusa soyan är lättare med mindre sälta och passar framförallt till fisk men även ljusare kötträtter. Kvalitet I Kina har man utarbetat en officiell gradering för att kunna kontrollera soyans kvalitet. Graderingen tar hänsyn till råvarornas kvalitet och den färdiga soyans smak, doft och utseende. Soyans kvalitet och gradering bedöms även efter aminokvävehalten (ett protein) i soyan. En viss halt aminokväve måste uppnås för att soyan ska anses vara bra. Det finns fyra graderingar: – Superior grade (>1 g aminokväve/100 g) – den mest exklusiva soyan. – First grade (>0,7 g aminokväve/100 g) – en mycket fin soya av hög kvalitet. – Second grade (>0,55 g aminokväve/100 g) – en medelbra soya.

 • – Third grade (>0,44 g aminokväve/100g) – en soya som inte är särskilt bra.
 • Mrs Cheng´s soyasortiment Mrs Cheng´s Mushroom Soy var den första soyan som lanserades i Sverige, idag finns fem olika soyor i Mrs Cheng´s utbud som kan användas både vid matlagning och som smaksättare vid bordet.
You might be interested:  Hur Påverkas Kroppen Av För Mycket Socker?

Mrs Cheng´s Mushroom Soy, First grade, är Sveriges mest populära soya och finns nu både i flaska och bordsflaska. Den är tjock i konsistensen, mörk och mustig i smaken. Mushroom Soy gör köttet saftigt och mört samt ger fin färg och arom. Passar till kött, marinader, grillsåser och wokade rätter.

Mrs Cheng´s Japanese Soy, First grade, är en ljus soya med lång balanserad smak och god sälta. Den färgar inte lika mycket som Mushroom Soy och passar därför till fisk, skaldjur och ljusare kött. Mrs Cheng´s Imperial Soy, Superior grade, är den finaste soyan i Mrs Cheng´s sortiment. Det är en ljus soya som görs på de allra finaste soyabönorna och produceras i begränsad upplaga.

Den har en exklusiv och koncentrerad smak och passar i all matlagning där man vill använda en finare soya. Mrs Cheng´s Seafood Soy, First grade, är en ljus soya som innehåller ostronextrakt vilket ger soyan en mycket god smak av skaldjur. Passar till fisk, skaldjur, grönsaker och är mycket god till sushi.

 1. Mrs Cheng´s Sushi Soy, First grade, är en ljus soya med en rund och mjuk smak.
 2. Sushi Soy är speciellt framtagen för att passa till sushi men är också utmärkt till andra fisk- och skaldjursrätter.
 3. I jämförelse med Seafood Soy är Sushi Soy mjukare, rundare och lite sötare i smaken samt har lite lägre sälta.

Sushi Soy säljs i den nya bordsflaskan. Mrs Cheng´s Mushroom Soy Mrs Chengs Mushroom Soy är den klassiska soyan. Det är en mörk kinesisk soya smaksatt med “straw mushroom”, en vanlig svamp i Asien. Mushroom Soy är trögflytande i konsistensen och mustig i smaken.

 1. Färg: djup mörk mahognybrun Konsistens: trögflytande Sälta: mycket tydlig sälta med syrligt avslut
 2. Fyllighet: tydlig svampsmak med viss bitterhet

Fakta Mrs Cheng´s Mushroom Soy var den första asiatiska produkten som lanserades i stor skala på den svenska marknaden. Det var redan i början av 60-talet då Johnny K.S. Cheng gjorde verklighet av sin dröm – att introducera asiatisk mat i Sverige. Den första produkten han satsade på var vårrullar, även om de inte blev en direkt succé så ville svenskarna ha mer av den svarta, salta soyan som såldes till vårrullarna.

Idag är Mushroom Soy inte bara den mest sålda soyan utan det är även den mest sålda asiatiska produkten alla kategorier på den svenska marknaden. Användning Mushroom Soy används med fördel både i matlagning och som smaksättare vid bordet. Eftersom det är en mörk soya passar den i regel bäst till mörkt kött och gör det saftigt och mört och ger en fin färg och arom.

Använd den till marinader, grillsåser, köttgrytor, långkok och alla sorters wok. Vid bordet används den med fördel som extra krydda i samma maträtter. : Fakta om soya – Mat & Dryck

Hur får man bort intorkade fläckar?

Salt och vatten – 1 msk salt på 1 dl vatten. Blötlägg och skölj fläcken i kallt vatten. Intorkade fläckar på bomull och linne bekämpas med ammoniak – därefter såpa. För färgade plagg går det att blanda kallt vatten med citroner.

Vilka Fläckar går inte bort?

Fläckborttagning – Tips som tar bort fläckar | Hemfrid Så trist när man får en fläck på ett favoritplagg, på bordsduken eller i soffan. Här har vi samlat de bästa tipsen och husmorsknepen om hur du kan få bort fläckar från fett, kaffe, blod, vin och mycket mer.

 1. Så får du bort 37 vanliga fläckar Att ta bort fläckar i stället för att tvätta hela plagg är mer skonsamt för dina kläder men också för miljön.
 2. Med fläckborttagning och vädring kommer du långt när det handlar om att ta hand om dina kläder och andra textilier.
 3. Det bästa är att behandla fläckar direkt när de uppstår.

Ibland upptäcks fläcken först när den redan torkat in och då kan det vara svårare att få bort den men med lite tålamod och rätt medel kan du ändå få ett lyckat resultat. Bra att ha hemma

 • Ett bra fläckborttagningsmedel som du med all säkert har hemma är vanligt handdiskmedel. En droppe i ljummet vatten löser många fläckar till och med gräsfläckar. Hemfrids eget miljövänliga diskmedel funkar jättebra!
 • Galltvål är en annan produkt som också räddar många plagg. Den är en ekologisk fläckborttagnings- och rengöringstvål som du hittar du i välsorterade mataffärer och butiker som säljer rengöringsprodukter.
 • Andra mer specialiserade produkter för fläckborttagning är glycerol/glycerin, ammoniak, rödsprit, etanol och kemiskt ren bensin.
 • Skafferivaror som fungerar mot många fläckar är salt, citron, citronsyra, vinsyra, bikarbonat, ättika, vinäger, jordnötssmör, mjölk, filmjölk och yoghurt.
 • Vita trasor.

Gör så här Om det inte står något annat vid respektive fläckborttagningstips så gäller dessa grundregler.

 • Gnugga inte vid fläckborttagning eftersom du då riskerar att sprida ut fläcken och skada tyget. Dutta i stället utifrån kanten och in mot mitten på fläcken.
 • Använd alltid vita trasor vid fläckborttagning eftersom färgade trasor kan fälla färg.
 • För att vara på säkra sidan så att materialet inte bleks eller på annat sätt påverkas negativt så testa alltid på ett mindre synligt ställe med det medel du tänker använda till fläckborttagningen. På ett klädesplagg kan det vara på en fåll på insidan, på en möbel på undersidan eller baksidan.

Sug först upp så mycket som möjligt av en fettfläck med hushållspapper. Ta bort fettfläckar En fettfläck får du bort genom att först suga upp så mycket som möjligt med till exempel hushållspapper. Strö därefter potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det stå över natten.

Dammsug bort överskottet, behandla fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta sen som vanligt i maskin. Ta bort kaffefläckar Hur du tar hand om kaffefläckar beror på om det är svart kaffe eller kaffe med mjölk eller grädde. Blötlägg fläcken först i kallt vatten och sen i så hett vatten som tyget tål för fläckar med kaffe med mjölk eller grädde i.

För fläckar av svart kaffe brukar blötläggning i hett vatten lösa fläcken. Om fläcken är helt färsk kan kallt vatten fungera. För tyger som inte tål hett vatten kan du testa att badda fläcken med en uppvispad äggula i ljummet vatten. Ta bort blodfläckar Börja alltid med att skölja blodfläckar i kallt vatten, inte varmt! Blodfläckar innehåller mycket proteiner och de fäster ännu mer om de får varmt vatten på sig och då riskerar du att de inte går att få bort alls.

Det bästa är att skölja direkt med kallt vatten men om fläcken hunnit torka kan du blötlägga i kallt vatten med salt. Räkna med ett par matskedar salt per liter vatten och låt plagget ligga i blöt ett par timmar och se till att fläcken är borta innan du tvättar som vanligt. Om fläcken trots allt är kvar kan du testa med en blandning av två delar bikarbonat och en del vatten.

Lägg på fläcken och låt stå i en halvtimme. Skrapa bort överflödigt och dutta med en fuktig trasa för att få bort det sista innan du tvättar som vanligt. När du sköljt vinfläcken med vatten, strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan. Ta bort vinfläckar Vinfläckar, framförallt rödvinsfläckar och rosévinsfläckar, baddas med vatten, helst direkt när de uppstår.

 1. Strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan i omgångar.
 2. Skölj med så hett vatten som tyget tål och tvätta som vanligt.
 3. Om fläcken är kvar efter tvätten testa att behandla med ättika utspätt i varmt vatten, gärna hett om tyget tål det.
 4. För gamla fläckar finns husmorsknepet att få bort vinfläckar med het fet mjölk.

Värm upp mjölken tills den sjuder, lägg i tyget med fläcken och låt ligga kvar tills mjölken svalnat. Apelsin Blanda lite ammoniak i ljummet vatten. Doppa en trasa och dutta på apelsinfläcken tills så mycket som möjligt av den har försvunnit. Tryck sedan med torrt papper för att suga upp fläcken.

Asfalt Fukta en bit av en trasa med kemiskt ren bensin och dutta utifrån och in på nyare asfaltfläckar. Gamla fläckar kan du få bort genom att gnida fläcken med jordnötssmör. Banan Spotta på bananfläcken om den inte hunnit mörkna än och arbeta in i fläcken och skölj efteråt. Citron fungerar på ljusa tyger.

Blanda lite citronsaft med vatten. Citron kan bleka så var försiktig om det är ett plagg som du är väldigt rädd om. Du kan även testa glycerin på mörka bananfläckar och tvätta sedan med tvättmedel efteråt. Blåbär Testa först att badda blåbärsfläcken med en droppe diskmedel i ljummet vatten på en trasa.

 • Om det krävs mer överväg om ditt tyg tål blekning, i så fall kan du testa med citron.
 • Glycerin kan också hjälpa mot blåbärsfläckar.
 • Bär Testa att dutta äppelcidervinäger eller citron på bärfläckar.
 • Tänk dock på att det kan bleka tyget så prova först på ett osynligt ställe.
 • Intorkade bärfläckar kan du få bort genom att lägga i blöt i filmjölk eller yoghurt över natten.

Choklad Chokladfläckar får du enklast bort om du kan behandla dem så fort som möjligt. Spola först med kallt vatten från baksidan av tyget och förbehandla sen chokladfläcken med diskmedel eller flytande tvättmedel och låt det verka en stund. Lägg sen plagget i blöt över natten i så hög värme som det tål, se skötselrådet, och tvätta som vanligt nästa morgon.

 • Deodorant Gula deodorantfläckar i armhålor på kläder kan du få bort genom att blanda diskmedel med citronsyra.
 • Stryk på fläckarna, vänta i 30 minuter och skölj.
 • En annan metod är att få bort dem med ättika! Blanda 1 del ättika till 10 delar vatten, lägg i blöt i några timmar och tvätta därefter plagget som vanligt.

Frukt och grönt Fruktfläckar och fläckar från grönsaker kan du få bort med en lösning av ½ tesked citronsyra till 1 deciliter vatten. Citronsyra kan bleka så om det är ett ömtåligt plagg kan du i stället testa att doppa fläcken i så varmt vatten som plagget tål med en skvätt ättika i.

Glassfläckar får du ofta bort med vatten och diskmedel. Glass Lägg kläder med glassfläckar i kallt vatten en stund. Droppa i lite diskmedel, rör runt och låt ligga en stund till. Tvätta därefter plagget som vanligt. Gräs Diskmedel eller såpa brukar fungera bra på gräsfläckar. Förbehandla fläckarna med det, låt verka i ungefär en timme och tvätta sen som vanligt.

Andra metoder är att gnida är att behandla vita plagg som fått gräsfläckar med ren sprit eller etanol. Färgade plagg mår bättre av en förbehandling med diskmedel och vinäger. Jord Vänta tills tyget är torrt och borsta eller dammsug bort så mycket du kan så sprider du inte ut jordfläcken.

 • Blötlägg sen i så varmt vatten som plagget tål med diskmedel.
 • Skölj av och tvätta sen som vanligt.
 • Etchup Ketchupfläckar får du ofta bort med vanligt handdiskmedel och vatten.
 • Om de är riktigt envisa kan du använda rödsprit.
 • Lister Doppa en trasa i kemiskt ren bensin och dutta tills fläcken är borta.
 • Tvätta därefter ytan där fläcken satt med galltvål och låt verka i 30 minuter innan du tvättar hela plagget.
You might be interested:  Varför Dricker Svenskar Så Mycket Kaffe?

Galltvål och etanol kan lösa fläckar av kulspetspenna. Kulspetspenna Galltvål kan lösa fläckar av kulspetspenna. Etanol fungerar ofta också för att få bort bläck från kläder men om det är ett färgat tyg riskerar du att bleka tyget med etanol. Kåda Fläckar från kåda kan du få bort med ren sprit.

 1. När fläcken inte syns längre tvättar du som vanligt.
 2. Läppstift Fläckar av läppstift går oftast bort i den vanliga tvätten i tvättmaskin.
 3. En annan metod är att gnida in läppstiftsfläckarna med gammalt torrt vitt bröd.
 4. Majonnäs Skrapa bort så mycket som möjligt av majonnäsfläcken.
 5. Förbehandla sen fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta därefter plagget som vanligt Om det är en gammal mjölkfläck, testa med vinäger eller rödsprit.

Mjölk Mjölkfläckar får du oftast bort med handtvål och vatten. Om det är en gammal fläck, testa med vinäger eller rödsprit. Skölj noga efteråt och tvätta sen som vanligt. Nagellack På samma sätt som du får bort nagellacket från naglarna kan du också få bort en nagellacksfläck från många material, med aceton.

 • Det fungerar dock inte på syntetmaterial.
 • På mer ömtåliga material kan du testa med kemiskt ren bensin.
 • Prova alltid på ett osynligt ställe innan du ger dig på framsidan på ett plagg.
 • Olja För att få bort olja från kläder, sug upp så mycket av oljan du kan med hushållspapper.
 • Pudra över potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det suga upp över natten Skaka bort eller dammsug bort överflödigt mjöl och behandla fläcken med diskmedel.

Låt ligga i blöt en stund och tvätta sen som vanligt. Persika och nektarin Skölj helst omgående persikafläckar och nektarinfläckar i så hett vatten som tyget tål. Citronsyralösning, ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, kan annars fungera. Citronsyra kan bleka tyg så testa alltid på ett osynligt ställe först.

En annan metod är att ha en skvätt ättika i vatten och försöka lösa fläcken i det. Rost För att få bort rostfläckar kan du använda citron, citronsyralösning, med ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, eller koncentrerad vinsyra. Syror kan bleka tyger så tänk på det innan du provar detta. En kombination av citronsyralösning tillsammans med galltvål är en annan metod värd att testa.

Bearbeta fläcken med det medel du valt i ca 15 minuter och tvätta sen som vanligt. Skokräm Behandla skokrämsfläckar så fort som möjligt. På vita tyger kan du testa med ren alkohol. På färgade tyger bör du späda ut med vatten och testa på ett osynligt ställ som en fåll så du inte riskerar att bleka tyget runt fläcken.

 • Smink
 • Sminkfläckar förbehandlar du med flytande diskmedel, tvättmedel eller såpa innan du tvättar som vanligt.
 • Solkräm
 • Förbehandla solskrämsfläckar med flytande diskmedel eller tvättmedel och tvätta sedan plagget som vanligt.
 • Spenat

Färska spenatfläckar kan du få bort med rinnande kallt vatten och därefter förbehandla med flytande tvättmedel eller diskmedel innan du tvättar som vanligt. Att dela en potatis och gnida på fläcken är också ett gammalt husmorsknep.

 1. Spritpenna
 2. T-röd kan ta bort fläckar av spritpenna men det finns en risk att tyget runt fläcken bleks så prova på ett osynligt ställe först.
 3. Stearin

För att få bort stearin från kläder, börja med att peta loss så mycket av stearinet som det går. Lägg hushållspapper på din strykbräda, lägg på tyget med fläcken och ytterligare ett lager med hushållspapper ovanpå. När du stryker värms stearinet upp och sugs in i hushållspappret.

Upprepa tills fläcken är borta. Behandla sedan den återstående fläcken med diskmedel och tvätta sen som vanligt. För att få bort stearin från glas, lägg glaset i frysen över natten. Morgonen därpå har stearinet krympt och du kan peta ut det. Diska i hett vatten och eftertorka med hushållspapper. En sprayflaska med ättika och vatten är bra att ha till träningskläderna Svett Vanlig tvål eller flytande tvättmedel fungerar ofta för att få bort svettfläckar.

Bearbeta fläckarna innan du tvättar som vanligt. På kläder som har blivit missfärgade av svett kan du få bort fläckarna med ättika och varmt vatten innan du tvättar som vanligt. Till träningskläder som blir svettiga ofta är ett tips att ha en sprayflaska med ättika och vatten och regelbundet spraya de svettigaste områdena, låta verka i tio minuter och sen tvätta som vanligt.

Te Hur du tar hand om tefläckar beror på om det är rent te eller te med mjölk eller grädde. För tefläckar utan mjölk eller grädde skölj i så hett vatten som tyget tål, helst direkt när fläcken uppstått. Om det är mjölk eller grädde i teet lägg fläcken först i kallt vatten och sen i kokande om tyget tål det.

Om fläcken är kvar efter det kan du prova att badda fläcken med en blandning av alkohol och ättika. Tomatsås Skölj eller lägg fläcken i blöt i kallt vatten i en timme. Behandla sen fläcken med glycerin, låt sitta i en bra stund och tvätta sedan som vanligt.

Vilka fläckar kan bikarbonat ta bort?

Tvätta –

Blir bordservetterna ordentligt nedsmutsade under en rolig fest ska du strö bikarbonat på fläckarna av vin och mat. Låt verka tills du får möjlighet att ta itu med dem. När gästerna har gått, sträcker du servetterna över en bunke, strör på mer bikarbonat och häller på varmt vatten som rinner ner i bunken. I princip är fläckarna därefter ett minne blott. Unna dig själv en snövit tvätt. Om du brukar använda blekmedel för att få tvätten vit, kan du tack vare bikarbonaten minska dosen med hälften. Kläderna blir lika vita, om inte ännu vitare. Tillsätt 1/2 kopp bikarbonat för toppmatade maskiner och 1/4 kopp för frontmatade maskiner och njut av en snövit tvätt, utan klor. Ersätt industriella mjukgörande medel med en kopp bikarbonat under sköljcykeln. Bikarbonaten är naturligt mjukgörande. Idealiskt för personer som är känsliga för kemikalier. För att göra reningseffekten effektivare när du tvättar, kan du ersätta hälften av tvättmedlet med bikarbonat. Bikarbonaten inverkar på pH-balansen och gör att tvättmedlets reningseffekt ökar. Din tvätt blir riktigt ren och dessutom sparar du pengar. Ta bort blodfläckar på kläder och linne så här: fukta tyget med kallt vatten och strö på bikarbonat innan du tvättar. Gnugga in bikarbonaten i tyget och låt verka en stund. Gör i ordning en pasta av bikarbonat och vatten för att rengöra smutsiga kragar och bli kvitt fläckar från smink osv. Gnid in pastan med fingrarna. För särskilt envisa fläckar kan du tillsätta lite vinäger i pastan innan du tvättar plaggen. Kontrollera att plaggen inte färgar om du blandar vittvätt och kulörtvätt! Rengör mocka med bikarbonat och en mjuk borste, låt pulvret verka en stund och borsta sedan bort pulvret. Om någon i familjen är allergisk mot industriella tvättmedel (vissa produkter är mycket starka), kan du ersätta dem med bikarbonat. Detta är framför allt viktigt när det gäller sänglinnet Har man bebisar och småbarn i huset händer “små olyckor” allt som oftast. Ha alltid en lösning av en halv kopp bikarbonat och en halv kopp vatten i en sprayflaska tillhands. Om bebisen kräks på sina kläder. Torka bort och spraya med lösningen. Syran neutraliseras och fläckarna blir lätta att få bort i tvätten. Leksaker med fyllning, och speciellt gosedjur, blir lätt förstörda när man tvättar dem. Fräscha upp dem med lite bikarbonat. Låt bikarbonaten vara kvar över natten. Borsta och skaka bort överskottet innan du ger tillbaka dem till den lyckliga ägaren. Fuktskadade och mögliga filtar, lakan och sovsäckar kan räddas med en blandning av vinäger och bikarbonat. Ta fram den största baljan du har, häll i bikarbonat (i riklig mängd), vatten och vinäger och lägg dem i blöt. Tillsätt sedan 1 liter vinäger och låt det dra. Får täcket plats i maskinen är det bara att köra det på ett skonsamt program, annars måste du skölja för hand.

Dessutom. Hårda knutar blir lättare att lösa upp om man strör lite bikarbonat på knuten. I webshopen hittar du bikarbonat med eterisk olja men även naturell och ekologisk bikarbonat i storpack om 500g Längre fram kommer ett inlägg om hur du kan använda bikarbonaten som skönhetsprodukt.

Vilka fläckar tar Galltvål bort?

Som fläckborttagning – Galltvål är ett riktigt mirakelmedel när det kommer till tuffa fläckar, Exempelvis tar det effektivt bort kaffefläckar, chokladfläckar, rödvinsfläckar och fettfläckar, Om du drabbats av en svår fläck kan du använda tvålen på följande vis: Gör så här:

Börja med att blötlägga plagget med fläcken.Arbeta sedan in tvålen på fläcken genom att gnugga. Det ska gärna löddra ordentligt.Låt verka i några minuter. Riktigt tuffa fläckar kan behöva ligga i någon timma.Slutligen kan du tvätta plagget eller textilen enligt tvättråd.

Vad sliter mest på kläder?

Det som sliter allra mest på våra kläder är faktiskt att vi har dem på oss (70-75%). Sedan kommer slitaget från den nödvändiga tvättprocessen, där både medel och maskin hjälper till (20-25%). Först på tredje plats kommer slitage från torktumlaren (mindre än 10 %).

Kan ättika missfärga kläder?

Ättikan bleker tvätten, ljusar upp, minskar odörer och gör plaggen mjuka utan att du behöver använda starka kemikalier. Ättika går bra att använda både i tvättmaskiner och vid handtvätt, det är dessutom snällare mot miljön än tvättmedel.

Alla sorters ättikssprit innehåller ättiksyra som är bra för dina kläder, Äppelcidervinäger innehåller ungefär fem–sex procent syra. Den destillerade ättikspriten innehåller lite mindre, runt fyra procent syra. Till tvätt och som sköljmedel rekommenderas ättiksprit, då den är destillerad och färglös. Vinäger innehåller tanniner som kan färga kläderna du tvättar.

Här har vi samlat lite tips och råd på hur du kan tvätta med ättika och använda en ättiksblandning som sköljmedel för att fräscha upp dina kläder och textilier.

Kan man tvätta vita kläder med klorin?

6. Paniklösningen – Har du missfärgat ett vitt plagg som inte går att rädda är sista utvägen klorin, det är ett effektivt sätt att bleka kläderna som förhoppningsvis också funkar. Tänk bara på att kläder som inte är kritvita kommer att få en annan nyans.

Vad är Galltvål bra till?

Användning: – Använd flytande galltvålen koncentrerad vid svåra fläckar och hård smuts. För normal smuts och rengöring kan den spädas ut med vatten i till exempel sprayflaska.1 del tvål / 3 delar vatten. Fläckar förbehandlas innan tvätt för bästa resultat. Ingredienser: 30% vatten, 15-30% tvålbas* (kokosolja*^ och palmolja*^). <5% etanol, Citrate, Natriumklorid, Oxgalla, Glycerin*, Klorofyll. * = ekologisk, ^ = odlade i ett Fair Trade-projekt i Brasilien och Dominikanska Republiken. Tillverkad i Tyskland. Galltvål är ett miljövänligt alternativ vid all slags fläckborttagning och rengöring. Finns både i fast och flytande form samt som tvättmedel för att ta bort dålig lukt ur kläderna. Endast naturliga ämnen ingår i Galltvål. Den är helt biologiskt nedbrytbar och inga konserveringsmedel eller parfymer är tillsatta. Oxgallan produceras av restavfall från vanliga normala slakterier. Det är inga djur som tappas levande eller slaktas enbart för gallans skull. Galltvål 99 kr Finns i lager

Beställ före kl.12 – skickas samma dag Fri frakt över 499 kr

Hur bra är Vanish?

1 november 2018 kl 11:26 Tester Lägg inte pengar på sprejer och andra fläckborttagningsmedel i onödan – ibland gör de mer skada än nytta. Det du redan har hemma i skåpen funkar ofta bättre eller lika bra, visar Hem & Hyras test. Specialiserade medel i all ära. Inget slår dock de gamla beprövade knepen. Att man kan behandla fläckar genom att spreja på medel innan man slänger kläderna i tvätten har vi lärt oss från tv-reklamen. Men hur bra funkar det? Hem & Hyra har jämfört sex fläckborttagningsmedel med kända husmors- knep.

 • Likadana vita T-tröjor sölades ner med matolja, chokladsås, vin och kaffe.
 • Fläckarna fick torka in innan de förbehandlades med de olika medlen.
 • Sedan tvättades de i maskinen med ett vanligt vittvättmedel.
 • Som referens lät vi en tröja gå rakt i tvättmaskinen, utan att fläckarna förbehandlades alls.
 • När resultaten granskas står det klart att medlen funkar ibland, men det finns inget som är bra på allt.
You might be interested:  Hur Mycket Socker Är Det I Pepsi Max?

Fixas sprej klarar matoljefläcken bäst, men rår inte alls på chokladsåsen. Vanish lyckas sämre med oljan men funkar bättre på vin. I vissa fall gjorde fläckborttagningsmedlen till och med mer skada än nytta – fläckarna syntes tydligare än när samma sorts fläck bara tvättades i maskinen direkt.

Kaffefläcken försvinner allra bäst på tröjan som inte förbehandlades alls, och alla medel förutom Attitude lämnar kvar en värre chokladfläck än vad som blir kvar om maskintvättmedlet får verka ensamt! Att ta till husmorsknep mot fläckarna funkar på det hela taget bäst. Fet varm mjölk visar sig vara en överlägsen metod för att ta bort vinfläcken, och vanligt diskmedel är lika bra som de flesta av de bättre specialmedlen när det gäller matoljan.

Husmorsknep Totalbetyg: 13 Olika beroende på fläck Konsumentkontakt Ingen Instruktion Matolja: Gnugga med diskmedel och vatten. Vin: Sänk ner fläcken i varm mjölk (3%) några minuter. Choklad: Skölj, gnugga under kallt vatten, sedan varm mjölk på samma sätt som vinfläcken. Kaffe: Sänk ner i kokande vatten i några minuter. Delbetyg 1-5 Matolja 4 Rödvin 4 Chokladsås 2 Kaffe 3 Totalbetyg 13 Attitude Totalbetyg: 11 Fläckborttagare Citrus zest Konsumentkontakt cleanattitude.com Cirkapris per förpackning 70 kronor Jämförelsepris 147 kronor per liter Instruktion Spreja direkt på fläcken. Gnugga in i tyget. Låt medlet sugas upp i 1-5 min beroende på hur svår fläcken är. Tvätta med tvättmedel. Delbetyg 1-5 Matolja 4 Rödvin 2 Chokladsås 2 Kaffe 3 Totalbetyg 11 Bara tvättmedel Totalbetyg: 11 Delbetyg 1 till 5 Instruktion Bara tvätta i tvättmaskinen som vanligt. Delbetyg 1-5 Matolja 3 Rödvin 2 Chokladsås 2 Kaffe 4 Totalbetyg 11 Fixa Totalbetyg: 10 Fläckborttagningsspray Konsumentkontakt axfood.se Cirkapris per förpackning 43 kronor Jämförelsepris 57 kronor per liter Instruktion Spreja direkt på fläcken och låt verka i några minuter. Tänk på att inte överdosera. Tvätta som vanligt för hand eller i maskin. Delbetyg 1-5 Matolja 5 Rödvin 2 Chokladsås 1 Kaffe 2 Totalbetyg 10 Vanish Totalbetyg: 10 Oxi Action Konsumentkontakt vanish.se Cirkapris förpackning 70 kronor Jämförelsepris 93 kronor per liter Instruktion Spreja på fläckar, gnugga försiktigt och låt verka i 1-5 minuter (ej mer). Tvätta sedan som vanligt. Delbetyg 1-5 Matolja 3 Rödvin 3 Chokladsås 1 Kaffe 3 Totalbetyg 10 Imse Vimse Totalbetyg: 9 Stain Remover Citrus Soap Konsumentkontakt imsevimse.se Cirkapris förpackning 130 kronor Jämförelsepris 565 kronor per kilo Instruktion Blöt fläcken, gnugga på tvål och låt verka i ett par minuter innan du tvättar i maskin. Delbetyg 1-5 Matolja 3 Rödvin 2 Chokladsås 1 Kaffe 3 Totalbetyg 9 Via Totalbetyg: 8 Tabort 3D Clean System Konsumentkontakt unilever.se Cirkapris förpackning 45 kronor Jämförelsepris 90 kronor per liter Instruktion Spreja direkt på fläcken eller på det smutsiga området. Låt verka i minst 5 min och tvätta plagget normalt. Delbetyg 1-5 Matolja 3 Rödvin 2 Chokladsås 1 Kaffe 2 Totalbetyg 8 Galltvål Totalbetyg: 7 Flytande Konsumentkontakt galltval.se Cirkapris per förpackning 100 kronor Jämförelsepris 200 kronor per liter Instruktion Blöt tyget, gnid in lite galltvål och arbeta upp ett lödder. Låt ligga en stund och skölj sedan med vatten eller tvätta i tvättmaskinen.

Delbetyg 1-5 Matolja 4 Rödvin 1 Chokladsås 1 Kaffe 1 Totalbetyg 7 Fakta: Varning: Medlet kan fixera fläcken På vissa fläckar gjorde en del fläckborttagningsmedel mer skada än nytta – fläckarna syntes tydligare än när samma sorts fläck enbart tvättades i maskinen. Det verkar underligt, men när vi frågar Anne-Charlotte Hanning, specialist på tvättprocesser på Swerea IVF, visar det sig att även hon stött på fenomenet.

– Beroende på vilka ämnen ett fläckborttagningsmedel innehåller så funkar det olika bra på olika fläckar. I värsta fall kan fläcken fixeras, säger hon. Fakta: Så gjorde vi Specialmedlen Likadana vita T-tröjor fläckades med 2 ml matolja, 2 ml vin, 2 ml kaffe och 1 ml chokladsås.

 • Fläckarna behandlades med medlen.
 • Tröjorna tvättades därefter var för sig i maskin (40°C, en timma) med vittvättmedel.
 • En av de fläckade tröjorna tvättades enbart i maskin, utan förbehandling.
 • En visuell bedömning av resultatet gjordes i både lampljus och dagsljus.
 • Betygen motsvarar: 5: Perfekt.
 • Fläcken syns inte.4: Mycket bra.

Fläcken syns svagt.3: Okej. Vi kan tänka oss att ha tröjan på oss.2: Inte bra. Fläcken syns tydligt.1: Dåligt. Fläckens syns mycket tydligt. Husmorsmetoden Matolja: Gnugga med handdiskmedel och ljummet vatten. Vin: Låt fet mjölk sjuda i en kastrull. När mjölken svalnat en aning sänker du ner fläcken i mjölken.

Kan man ta bort fläckar med tandkräm?

1. Hur får jag bort gräsfläckar? – Grönt är skönt, men om dina barn älskar att leka utomhus och kanske spela brännboll eller fotboll eller bara fladdrar runt på gräsmattan hemma i trädgården, behöver du ha koll på hur du blir av med envisa gräsfläckar.

Så här gör du: • Lägg de gräsfläckade kläderna i blöt i varmt vatten med några droppar ofärgat diskmedel. • Skrubba försiktigt på fläcken i små, små cirklar med en mjuk tandborste. • Om fläcken kvarstår, blötlägg igen i en blandning av lika delar ättika och vatten i minst 30 minuter. • Skölj och tvätta plagget enligt instruktionerna på tvättlappen.

Ett annat smart och superenkelt sätt att få bort gräsfläckar innefattar en produkt vi alla har – tandkräm! Gräsfläckar på kläder kan avlägsnas med en gammal tandborste och vanlig vit tandkräm. (Se till att du använder vit tandkräm, inte gele). Krama ut en liten mängd tandkräm på området, doppa tandborsten i rent vatten och skrubba helt enkelt bort fläcken.

Hur tvättar man med bikarbonat?

Bikarbonat – Bikarbonat är ett suveränt fläckborttagningsmedel och inte minst för fettfläckar. Gör en pasta av bikarbonat och vatten och gnugga in på fläckarna. Bikarbonat är ett naturligt emulgeringsmedel, vilket gör att fettfläcken kan avlägsnas. Låt pastan verka en stund följt av att du tvättar kläderna som vanligt.

Får inte bort fläckar på vita kläder?

Så här gör du med särskilt svåra fläckar – Om blötläggningen i kallt vatten inte fungerar kan du prova med varmt vatten istället och sedan köra plagget i tvättmaskinen. Du kan också prova någon av de här metoderna, avsluta alltid med att tvätta plagget i maskinen:

 • Häll bakpulver på fläcken. Jobba in pulvret med en fuktig ljus trasa. Fler detaljer om fläckborttagning med hjälp av bakpulver hittar du här,
 • Blöt fläcken med vinäger och låt verka några minuter innan du tvättar i maskinen.
 • Använd blekmedel för att bleka vittvätt som fått fläckar. Ta en bomullstuss och dutta blekmedlet på fläcken. Vittvätten blir inte nödvändigtvis av med fläcken helt, men den syns mindre. Läs noga på förpackningens instruktioner innan du använder blekmedlet.

Hur Får Man Bort Soja Från Kläder

Kan Vanish ge fläckar?

Detaljer – Vanish Oxi Action förbehandlingsspray tar bort fläckar snabbt och enkelt. Den kraftfulla sammansättningen gör att sprayen tränger djupt ned i tyget och löser upp även de svåraste fläckarna, som smuts och fett på kragar och manschetter. Ta bort fläckar på kläder och andra tyger med vår Vanish Oxi Action förbehandlingsspray.

Hur får man bort intorkade fläckar?

Salt och vatten – 1 msk salt på 1 dl vatten. Blötlägg och skölj fläcken i kallt vatten. Intorkade fläckar på bomull och linne bekämpas med ammoniak – därefter såpa. För färgade plagg går det att blanda kallt vatten med citroner.

Hur tar man bort en fett fläck?

Ta bort fettfläckar på kläder med tvättmedel – The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes

Förbehandla fettfläcken genom att applicera ett flytande miljövänligt tvättmedel, till exempel Neutral, och gnugga försiktigt. Följ tvättanvisningarna på plaggets tvättlapp och tvätta därefter plagget i den varmaste temperatur som materialet tåler. Se till att fläcken har försvunnit helt innan du låter plagget torka helt, det är särskilt viktigt om du planerar att torktumla plagget. Om inte fläcken är helt borta och fläcken hinner torka in efter tvätt kan den sätta sig och bli näst intill omöjlig att få bort. Om fläcken inte försvunnit helt så upprepa bara fläckborttagningsprocessen eller prova metoden nedan.

Hur får man bort te fläck?

Fettfläckar- ta bort fettfläckar | Dammtussen.se Fettfläckar på kläder? Allra viktigast med fettfläckar på kläder är att vara snabb, så att den feta fläcken inte sätter sig. Så tar du bort fettfläckar Gör så här: använd ett fettlösande medel, förslagsvis diskmedel, för att ta bort fettfläckar på dina kläder.

 • Gnid först in fettfläcken med diskmedel och skölj eller tvätta sedan tyget i ljummet vatten.
 • Och tiden är viktig: f örsök att få bort fläcken så snabbt som möjligt, får den sitta för länge så blir det betydligt svårare att få bort den.
 • Innan du gnider in fläcken med diskmedel kan du också – om du är osäker på hur ditt plagg ska reagera på diskmedel – först gnida in lite diskmedel på en mindre synlig del av plagget.

Så slipper du otrevliga överraskningar.

 • Vanligt diskmedel är som sagt bra på att bryta ner feta partiklar i dina klädesplagg, precis som det är bra på att ta bort feta och oljiga rester på tallrikar och annat porslin du använt att äta på – ett riktigt universalmedel för bra husmorsknep.

Gamla fettfläckar Gamla fettfläckar som redan kan ha satt sig kan du först försöka lösa upp med lite bensin innan du tvättar ur dem med tvålvatten. Tänk även här på att prova på en liten del av plagget först. Ett alternativt sätt att ta bort fettfläckar, framför allt om du har fått en fettfläck på ömtåligt tyg, är att värma potatismjöl och sedan gnida in det på fläcken.

 1. Borsta sedan bort mjölet och tvätta genast som vanligt.Så om du fått fettfläckar på soffan och provat diskmedel och det inte fungerat så kan du istället prova potatismjöl, som du lägger torrt på fläcken.
 2. När mjölet fått suga upp fettet eller oljan, så dammsuger du din soffa och hoppas så mycket som möjligt av det feta följer med in i dammsugarpåsen.

Om du hellre vill använda (eller bakpulver som ju innehåller bikarbonat) än potatismjöl kan du göra så här: häll på bakpulver eller bikarbonat och låt sedan plagget ligga över natten. Tvätta med ett milt och bra tvättmedel dagen efter. Glöm inte att alltid alltid följa de tvättsymboler och tvättråd som ditt plagg är märkt med.

 1. Ta bort oljefläckar från kläder
 2. Följ tvättsymboler
 3. Som nämns ovan så bör du alltid följa de tvättråd som gäller för dina kläder och dina textilier och om du är osäker kring tvättsymboler och tvättråd – se t ex eller,

Oljefläckar behandas generellt som andra fettfläckar, men tänk på att försöka ta bort överflödig olja innan du behandlar oljefläcken, till exempel med en bomullstrasa eller med ett papper med bra slitstyrka och våtstyrka (som ett industripapper som är anpassat för att rengöra maskiner och verktyg).Sen gnider du in fläcken med ett flytande diskmedel, som du gör med andra typer av fettfläckar (se i början av denna text) så ska du kunna få bort oljefläckar från kläder och andra textilier.

Fettfläckar kläder Vill du läsa mer om hur du får bort fettfläckar från dina kläder – med tvättmedel eller med andra knep och metoder – finns t ex och (som tipsar om att snabbt gnida in fläcken med en liten dos diskmedel eller med hårschampo för att sedan tvätta ditt plagg som vanligt). Fler tips Vi har även samlat andra tips om du vill eller ta bort till exempel eller eller och hur du gör om du får och ska som blivit full med stearin och grön och fläckig med tiden.

Vi har även samlat bra husmorsknep för att göra av med mindre elektricitet, helt enkelt i dessa tider av dyra elräkningar. : Fettfläckar- ta bort fettfläckar | Dammtussen.se