Hur Gör Man Egen Varm Choklad
Gör din egen varm choklad

 • 1. Hacka din favoritchoklad Med en god choklad av hög kvalitet kommer man långt, men det går också att utgå från kakaopulver eller överbliven tryffel/ganache som du blandar med mjölk och socker.
 • 2. Värm mjölk i en kastrull
 • 3. Dra från värmen och häll i hacket
 • 4. Låt stå tills chokladen smälter
 • 5. Vispa!
 • 6. Topping!

Varför blir det en hinna på varm choklad?

Varför blir det skinn på kakao? Det skinn som ofta syns som en guppande hinna på varm kakao har faktiskt inget med kakao att göra utan med mjölken, som den rena kakaon blandas med. Mjölk innehåller fett, och när fettet i mjölken värms upp, skiljs det från mjölkens vatten och stiger till ytan.

 • Där kommer det i kontakt med luften, som kyler av det uppvärmda fettet och får det att stelna, varav skinnet på chokladmjölken.
 • På samma sätt kan det på kall sås bildas skinn, som försvinner igen, om man värmer upp såsen.
 • Det här fenomenet hänger samman med att stärkelsen i såsen löser sig vid uppvärmning, så att fettet åter blandar sig med vattnet till en jämn massa.

Historien om kakaoskinn går flera hundra år tillbaka i tiden. Kakao utvecklades i Centralamerika och kom år 1528 till Europa med spanjorerna efter deras upptäckt av Mexico. Där kom spanjorerna i kontakt med aztekerna, som avnjöt en dryck bestående av krossade kakaobönor, vatten och kryddor, som de blandade till en välsmakande vätska.

Hur onyttigt är varm choklad?

Hälsoprofil – Varm Choklad är ett ganska näringsfattigt livsmedel, 100 g ger ca 6% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen. Positiva och/eller negativa hälsofaktorer: + Det finns lite kalorier i Varm Choklad, vilket är positivt för personer som vill hålla vikten.

Eftersom Varm Choklad är en vätska som det går att konsumera stora mängder av så bör man ändå vara försiktig med volymen, det är lätt att få i sig mycket kalorier ändå. – Eftersom Varm Choklad är ganska näringsfattigt så kan det bli svårt att få i sig det dagliga behovet av essentiella vitaminer, mineraler och fettsyror.

Det är tomma kalorier med andra ord. Se till att komplettera med mer näringstäta livsmedel. – Varm Choklad innehåller mycket socker, ca 10,8 g socker per 100 g. Socker ger inga som helst hälsofördelar utan skadar enligt många studier hälsan. Sett till hälsofaktorerna så verkar Varm Choklad sammantaget vara ett ganska hälsoneutralt livsmedel som varken gör till eller från.

Hur länge kan man ha varm choklad i termos?

Ett halvljummet kaffe, en ryggsäck där chokladen sipprat ut och en kork som verkar omöjlig att skruva på sedan man tappat termosen i backen. De flesta har säkert erfarenhet av termosar som inte riktigt lever upp till sitt namn. Utbudet och prisläget på ståltermosar är också väldigt skiftande.

 1. På stålytan ser de flesta likadana ut.
 2. Med sikte på den kommande sportlovsperioden har Testfakta införskaffat sju av Stabilotherm, Primus, Lifeventure, Asaklitt, Thermos, Ikea och Hammarplast.
 3. Samtliga går att köpa i detaljhandeln eller i jakt- och fritidsaffärer.
 4. Flera säljs också på nätet.
 5. SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut – fick uppdraget att mäta termosarnas förmåga att hålla värme och att testa termosarnas tålighet för stötar.

Det sammantagna utfallet i testet visar också att det är en klassiker som bäst håller måtten. Termosen Thermos klarar att hålla temperaturen på varm dryck efter flera timmar. En 100 grader varm dryck som hällts i termosen håller 86,2 grader efter tre timmar i en omgivning på minus tio grader.

Efter ytterligare en timme har temperaturen sjunkit till 81,2 grader. Thermos klarar också testet med stöttålighet utan problem. Termosarna har fått falla från en meters höjd i tre olika riktningar och Thermos var den enda som klarade alla fallen utan att den började läcka. Temperaturkurvan föll snabbast i Ikeas termos.

Efter fyra timmar hade temperaturen sjunkit till 70,5 grader. Ikeas termos började också läcka i stöttålighetstestet efter att den trillat med toppen nedåt. Under stöttålighetstestet deformerades också ovandelen, vilket gjorde termosen obrukbar. – Kapsylen på Ikeas termos var så pass skadad att det inte gick att återförsluta.

 • Den deformerades lättare än på de andra termosarna, säger Daniel Andersson, testledare hos SP.
 • Även termosen från Hammarplast började läcka efter ett fall med toppen nedåt och plastkoppen termosen gick sönder.
 • Plastkoppen och metallkåpan separerades under testet.
 • Det är naturligtvis inte heller så bra, säger Daniel Andersson.

Termosen som läckte mest under stöttålighetstestet var Asaklitt från Clas Ohlson. Denna termos har dock en så pass tättslutande kopp att vätskan inte rinner ut. – Asaklitt läckte i alla riktningar, men så länge koppen sitter fast hålls vätskan kvar. Man riskerar alltså inte att få läckage i väskan, säger Daniel Andersson.

 1. Rent generellt höll termosarna i testet temperaturen bra, förutom Ikeas som tappade i värme snabbare än de övriga.
 2. I stöttålighetstestet fick alla termosar lite törnar, men endast Ikeas och Hammarplasts skadades mer markant.
 3. Värt att tänka på när man använder sin termos på vinterutflykterna är att undvika mjölkprodukter eller välling.

Det bildas snabbt bakterier som ger dålig lukt om termosen och innehållet får ligga ett tag. Bäst är att hålla sig till hett vatten som blandas med snabbkaffe, snabbchoklad eller te i påsar.

Kan man göra varm oboy med vatten?

Ingredienser – ca 240 g torrmjölkspulver 1 dl kakao 1 dl socker Till en kåsa är det lagom med 3 msk pulver och sedan fyller du upp med varmt eller kallt vatten.

Är mörk choklad dåligt för hyn?

1. Boostar ditt humör Choklad kan verka som en riktig humörhöjare. Den stimulerar nämligen produktionen av serotonin, vårt lyckohormon.2. Full av vitaminer Visste du att kakao är rikt på en mängd vitaminer? Några exempel är magnesium, natrium, järn, zink och kalcium.3.

Bra för huden Choklad har ett ganska dåligt rykte när det kommer till just huden. Men detta gäller inte den mörka chokladen, den är nämligen rik på flavonoider som skyddar huden från skadliga UV-strålar.4. Sänker blodtrycket Studier visar att flavonoider medför goda effekter på blodtrycket. Ju högre mängd kakao, desto bättre.

Det är alltså perfekt att njuta av en ruta mörk choklad eller två när suget faller in.5. Bra för hjärnan Mörk choklad boostar vårt minne och vår inlärningsförmåga, detta tack vare antioxidanten flavanoler som kakao är rikt på. Chokladprovning Smaka på olika typer av choklad och upplev skillnaderna. Lär dig mer om chokladens fascinerande historia. Just nu får du 20% rabatt. Köp här ! Gör egna chokladpraliner Detta är drömtillfället för chokladälskaren som vill lära sig att enkelt göra sina egna delikata chokladpraliner. Du får självklart ta hem alla läckerheter du tillverkar. Köp här ! Chokladmassage Unna dig en behandling där du masseras med en ljuvt doftande chokladolja. Njutning för både kropp och själ! Just nu får du 20% rabatt. Köp här ! ‹ Alla blogginlägg

Kan man gå ner i vikt av att äta choklad?

Kan man gå ner i vikt genom att bara äta choklad? Publicerad: 16 september 2003 Uppdaterad: 8 mars 2011 Josefine jonasson, dietist, chattade på Aftonbladet.se om mat och kosthållning Josefine Jonasson säger: Hej! Jag är på plats nu så kom gärna med frågor! säger: hej jag undrar om man äter bara choklad kan man gå ner i vikt då? det har jag hört!! Josefine Jonasson säger: Hej! Ja visst kan man gå ner i vikt om man bara äter choklad MEN det kräver att man inte äter så mkt efter som man då får i sig för mkt kalorier.

Det är ABSOLUT INTE ATT REKOMMENDERA efter som man med all säkerhet kommer att drabbas av näringsbrist och ständig hunger. Ät varierad mat – det är det allra bästa! Lena säger: Hur är det med övervikt och barnlöshet? Josefine Jonasson säger: Hej Lena! Om man är kraftigt överviktig och har svårt för att bli gravid kan chanserna öka om man går ner i vikt.

Detta är en fråga för en läkare så ta kontakt med Din läkare för svar. Lycka till! Mohammed2k säger: Vissa kan äta hur mycket pizza och hamburgare och fet mat om dagen men blir aldrig tjock. varför? Josefine Jonasson säger: Hej Mohammed! Visst har vi olika förbränning men det är väldigt få personer som kan äta hur mkt som helst utan att gå upp i vikt.

 • Om man tränar mkt ökar förbränningen och man kan äta mer utan att gå upp i vikt.
 • Peter säger: Har du hört talats om naturmedlet Ephedra som bantningsprodukt? Funkar det bra? Josefine Jonasson säger: Hej Peter! Tyvärr har jag inte hört talas om Ephedra men jag tror tyvärr inte att det har ngn större effekt.

Det finns en uppsjö av olika bantningspreparat på marknaden och den gemensamma effekten av dem brukar vara att de kostar en massa pengar utan att fungera speciellt bra. Tyvärr. Rukija säger: Hej Josefin jag har problem med min övervikt,har provat att äta zenixal.o alla andra medel som finns ute i marknad att köpa,har lagt massa med tid o pengar men har inte lyckats gå när i vikt,(när jag var yngre vägde jag mellan 45-58 kg i dag väger jag det dubla) men jag ätter sama o även mindre ibland har jag bantat med Danska Rikshospitalets diet o även detta har inte hjälpt mig så snälla vad ska jag göra för att gå när i vikt,jag äter mycket grönsaker o äter alldrig chokolad eller godis eller kakor inte ens soser som man gör po fet jag tycker personligt att jag äter nytig Josefine Jonasson säger: Hej Rukija.

 • Jag förstår att Du är frustrerad och ledsen över att Du inte går ner i vikt trots att Du upplever att Du äter nyttigt.
 • Jag vill råda Dig till att ta kontakt med Din vårdcentral för att få hjälp med Din vikt.
 • Lycka till.
 • Säger: jag har gått ner från 51-46 kg ganska lätt.
 • Men nu har det liksom tagit stopp.
You might be interested:  Vispa Ägg Och Socker Pösigt Hur Länge?

Jag stannar på ungefär 46. Jag tränar 3-5 ggr/veckan. Varför går jag inte ner trots att jag äter och tränar som förut? Jag gick ju ner då. En sak till. Jag blir oftast hungrig på kvällen, under dagen kan jag lätt hålla mej från godis och sånt, men på kvällen blir jag mer sugen.

 1. Vad ska jag göra för att slippa det? kram Jenni Josefine Jonasson säger: Hej Jenni! Jag vet inte hur lång Du är men det låter som att Du absolut inte ska gå ner mer i vikt – 46 kg är ganska lite.
 2. Sug på kvällen kan ibland bero på att man har ätit dåligt under dagen.
 3. An det vara så för Dig kanske? Var rädd om Dig! säger: Hur farllig ar Atkins dieten egentligen? Josefine Jonasson säger: Hej! Atkins dieten kan vara farlig då den innehåller mkt fett och proteiner och i princip inga kolhydrater.

Jag rekommenderar INGEN att äta enligt Atkins-dieten.Dessutom blir man väldigt trött eftersomman utesluter kolhydraterna. Man har oxå sett att dieten inte har ngn effekt i förlängningen. nn säger: vad ska man äta på natten då man jobbar från 22 till 6 på morgenen? Josefine Jonasson säger: Hej! Rekommendationen är att äta energisnål mat på natten och förlägga de stora måltiderna på dagen, även om man sover stora delar av dagen.

 • Bra mat på natten kan t ex vara frukt, soppa eller ngn smörgås.
 • Lotta säger: Är det hälsosamt att fruktbanta? Josefine Jonasson säger: Hej Lotta! Bantning i den bemärkelsen är aldrig bra egentligen.
 • Vikt handlar alltid om en livsstilsförändring.
 • Att fruktbanta en längre tid kan innebära näringsbrister då man inte äter vare sig proteiner eller fett i tillräckliga mängder.

säger: vad äter jag som är lite överviktig och gravid Josefine Jonasson säger: Hej och grattis till graviditeten! Försök vara noga med måltidsordningen och använd Dig gärna av Tallriksmodellen, dvs ½ tallriken grönsaker 1/4 kött/fisk/ägg 1/4 pasta/potatis/ris/bröd.

 • Ät så till lunch och middag.
 • För övrigt gäller samma sak som om Du inte vore gravid, dvs ät mindre av kaloririk mat och godis/kaffebröd o dyl.
 • Fråga på MVC om Du har fler funderingar.
 • Lycka till med vikt och graviditet! tony tiger säger: hej Josefine snäälla kaninte du ge mig och min kompis några goda råd att gå ner i vikt har provat allt tror jag Josefine Jonasson säger: Hej Tony! Frågan är först och främst vad Du och Din kompis har gått upp i vikt av.

Kan ni identifiera det är det lättare att veta vad man ska förändra. Annars är det måltidsordning och tallriksmodellen som gäller – det är bra hjälpmedel. Försök undvika/dra ner på mat och godsaker som innehåller mkt fett och kalorier. Glöm heller inte bort att motionera, promenader duger bra.

 1. Lycka till båda två! Inc säger: Verkar som min fråga försvann.
 2. Vad anser du om stenålderskost? Josefine Jonasson säger: Hej! Jag är inte jättbra insatt ii stenålderskost men vad jag vet så är det inget magiskt i den kosten som gör att man skulle gå ner i vikt.
 3. Anna säger: josefine.
 4. Är jag överviktig som väger 59 kg och är 162 cm lång.

jag är 19 år Josefine Jonasson säger: Hej Anna! Nej, Du är absolut inte överviktig, Ditt BMI (Body Mass Index) ligger på 22.5 och det är helt perfekt! Sköt om Dig. johanna säger: Hur mycket kött/fisk bör man äta per vecka? Josefine Jonasson säger: Hej Johanna! Man brukar säga att 100-150 g 2 ggr/dag brukar vara lagom men det är helt beroende på vilket energibehov man har.

 • Lena säger: Hur går en magoperation till?? Kostar det något? Josefine Jonasson säger: Hej Lena! Det finns lite olika varianter av magoperationer och det krävs remiss för att få hjälp med en sådan.
 • Det finns oxå olika “regler” för vilka som får opereras.
 • Ta kontakt med Din läkare för vidare diskussion.

Lycka till! Moderator säger: Det där var sista frågan. Nu är chattet slut. Tack Josefin för alla svar, tack alla ni som ställt frågor. Ni kan läsa en sammanfattning av chattet inom kort. Josefine Jonasson säger: Tack för alla bra frågor. Hoppas Ni får en bra dag! : Kan man gå ner i vikt genom att bara äta choklad?

Är det bra att äta choklad varje dag?

7 anledningar till varför du bör äta mer choklad varje dag Blir du också “pirr i magen”-glad av bara tanken på choklad? Men känner att du bör hålla dig borta från det goda i större utsträckning? Sluta med det, menar forskare som faktiskt förespråkar ett par bitar choklad – varje dag! Här listar vi 7 orsaker till varför du bör unna dig mer choklad! Foto: Unsplash 1. Tanken att choklad gör dig lycklig har nog slagit dig förr och där har du rätt. Choklad innehåller nämligen serotonin – som påverkar ditt humör positivt! 2. Choklad gör dig inte bara lyckligare utan även snyggare. Jo, det är faktiskt sant.

 1. Choklad är både bra mot lyster och förebygger åldrar hud.3.
 2. Änner du dig ofta trött och hängig? Ta en bit mörk choklad eller två.
 3. Det ger snabb energi och motverkar kronisk trötthet.4.
 4. Choklad är bra för hälsan samt motverkar hjärt och kärlsjukdomar.
 5. Här är det flavonoidernas förtjänst! 5.
 6. Choklad ökar ämnesomsättningen, sänker kolesterolet och blodtrycket.

Bara det? 6. Forskning har gjorts som visat att chokladälskare (som äter choklad flera gånger i veckan) har lägre BMI än de som inte gör det. High five på den! 7. Choklad innehåller mer antioxidanter än frukt och blåbär, visar en amerikansk studie. TIPS! Det är mörk choklad med en kakaohalt på över 65 % som gäller och rekommendationen ligger på cirka 1-3 bitar om dagen.

Vad är nyttigast choklad eller glass?

Glass – Antal kalorier: ca 180 kalorier i en portion lätt vaniljglass (150 g), ca 350 kalorier i en portion godisglass (150 g) “Glass är ett bättre alternativ än godis. Det är dock vanligtvis ganska mycket socker och fett i glass. Undvik glass med massa söta tillsatser som chokladbitar eller godis. Sorbet är också ett bra alternativ.”

Hur tillverkar man en termos?

Hur görs en termos? bra att ha på utflykt, vid tvn, vid datorn. Till varm dryck, till varm mat (fast då av en annan modell) – till kall dryck, till kall mat. Ofta tänker vi på hur den ser ut utanpå, men hur ofta tänker vi på hur den är konstruerad? Grunden till termosflaskan är ett dubbelväggigt glaskärl.

 • Det är försilvrat mellan väggarna, och sedan har luften mellan väggarna tömts ut.
 • Det är därför termos heter “vacuum flask” på engelska.) De första isoleringsflaskorna konstruerades av den skotske fysikern John Dewar vid slutet av 1800-talet.
 • De blev fort en succé: redan 1915 började Termoverken i Jönköping tillverka termosflaskor för den svenska marknaden.

Det har funnits fyra termosfabriker i Sverige: Termoverken i Jönköping var först, sedan Trelleborgs glasverk, AB Termoindustri i Kalmar och slutligen Jönköpings vacuumindustri. Den sista termosfabriken i Sverige stängde på 1960-talet. Kuriosa: TV-kanna – nog är det ett ord vi alla använt vid något tillfälle? Nog har vi alla någon gång gissat att det beror på att den är praktisk att ha vid TVn? Men, så fel vi alla hade: “TeVe-kanna” var ett varumärke från Te rmo Ve rken i Jönköping.

Vilken termos håller värmen bäst?

Vilken termos är bäst? – King 1,2 L från Thermos är den bästa termosen just nu enligt vår sammanställning. Den här termosen håller värmen i upp till 12 timmar och kyla i upp till 24 timmar, vilket gör den perfekt för både varm och kall dryck. Locket är enkelt att skruva av och går utmärkt att använda som mugg.

Varför sjunker inte OBOY?

När pulvret är färskt/påsen nyöppnad, brukar den sjunka lite bättre, men inte som förr när man var liten Precis, det har varit så ett tag. Smaken är bra som vanligt men pulvret gör inte som det brukar.

Kan man använda OBOY istället för kakao?

Byta ut kakao mot Byta ut kakao mot Byta ut Är du ruskigt sugen på en kladdkaka men har ingen kakao hemma? Men så bra då att vi har en massa tips på vad du kan använda istället för kakao.

Det är ingen fara på taket om det visar sig att du inte har någon kakao hemma. Du kan lika gärna ta mörk choklad. Om du vill baka en kladdkaka eller brownies kan du tänka så här: 1 msk kakao = 1-2 rutor choklad. Men det är inte så noga. Om du älskar choklad så kan du gott lägga till lite extra. Tänk på det här : Om du byter ut kakao mot choklad så smält chokladen i antingen smält smör eller smält chokladen i en bunke över ett vattenbad eller i micron (viktigt att inte bränna chokladen, choklad bränns väldigt lätt). Med choklad i smeten blir konsistensen mer kompakt, och du kan behöva se över mängden mjöl i receptet. Istället för chokladbollar kan du testa att göra havrebollar och då kan du byta ut kakaon mot exempelvis Oboy. Tänk på det här : Oboy innehåller socker. Det går att byta ut mot Oboy men konsistens och smak blir inte samma som med kakao om det är stora mängder. Till exempel kladdkaka blir sötare, naturligtvis ljusare och kan behöva längre tid i ugnen på grund av större sockermängd.

Är det farligt att äta gammal OBOY?

Swedish Survivalist Vad har vi för sorts och för mängd mat i våra förråd? Vad för slags och för mängd mat i vår Bug Out bag?Hur omsätter vi våra förråd? av » sön 28 apr 2013, 21:19 Vad tror ni om Oboy-pulver som skall blandas med vatten och altså innehåller skummjölkspulver kan man dricka det trots att det gick ut för 4 månader sen? Har även från 2009 hur länge kan man dricka sånt? Ni som är duktiga på hur mat tål lagring har ni något bra svar? Se till att påsen är tät så inte vacuumet pyser ut! Inlägg: 1224 Blev medlem: ons 06 jul 2011, 20:05 Ort: Stockholm av » sön 28 apr 2013, 21:31 Bodis skrev: Vad tror ni om Oboy-pulver som skall blandas med vatten och altså innehåller skummjölkspulver kan man dricka det trots att det gick ut för 4 månader sen? Har även från 2009 hur länge kan man dricka sånt? Ni som är duktiga på hur mat tål lagring har ni något bra svar? Jag har druckit “Ögonblinks” drickschokladpulver som gått ut för nästan 20 år sedan utan några dåliga effekter och det var inte så att jag reagerade på att smaken var dålig.

You might be interested:  Vad Står P Et I Hp Sås För?

Jag skulle säga att det kommer gå jättebra att dricka det. Förklaringen på vad jag tror skall hända Bara för att Röd och Blå existerar idag betyder det inte att det inte kan ändras till imorgon. Se alla människor som en möjlig vän. Är man på utflykt i skogen skall man ha mer mat hem än man hade ut. Inlägg: 4989 Blev medlem: lör 19 mar 2011, 22:19 av » mån 29 apr 2013, 09:32 Jag testade Oboy vanliga pulver det man blandade med mjölk då det var tio år efter utgångsdatum för ett tio tal år sedan.

Det löste sig inte med mjölken längre. hade kanske gått om man hettat upp det. Cacao verkar ju ha obegränsad livslängd annars. Vi dricker chokladmjölk baserad på cacao från 70-talet här nu. Skärmskyddsmäklare Inlägg: 314 Blev medlem: tor 01 nov 2012, 15:50 Ort: Det ljusa Skåne av » mån 29 apr 2013, 10:39 Kakaopulver är väldigt bra att lagra och det går enkelt att blanda det med socker och torrmjölk i tex burk av nåt slag så har man en färdig blandning likt oboyen att ta av,

Man blandar så mycket som går åt under en vecka eller så,Då slipper man ju att delar av en färdig blandning blir förstörd och sedan förstör resten,Förr stod det på kakao paketen hur det skulle blandas men vet inte om det står kvar nu på de nyare,Men ni som har äldre paket i skafferiet kan ju lägga upp receptet ?? Kakaopulvret kan man ju använda till så mycket mer än varm choklad med, som i bakverk eller i en sås till kött mm mm,

Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK! Inlägg: 8751 Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10

av » mån 29 apr 2013, 19:32 Kakao innehåller fett, härsknar inte det?Courage is fear holding on a minute longer

The grey man Inlägg: 1938 Blev medlem: ons 26 okt 2011, 19:55 av » mån 29 apr 2013, 19:49 Från wikipedia Kakaopulver eller kakaotorrsubstans är det som återstår efter att fettet, kakaosmöret, pressats ut ur kakaomassa, en massa av malda kakaobönor som dessförinnan fermenterats och rostats.

 • Akaopulver används i bakverk, choklad och andra typer av godis.
 • Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK! Inlägg: 8751 Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10 av » tis 30 apr 2013, 01:47 Ulv i fårakläder skrev: Bodis skrev: Vad tror ni om Oboy-pulver som skall blandas med vatten och altså innehåller skummjölkspulver kan man dricka det trots att det gick ut för 4 månader sen? Har även från 2009 hur länge kan man dricka sånt? Ni som är duktiga på hur mat tål lagring har ni något bra svar? Jag har druckit “Ögonblinks” drickschokladpulver som gått ut för nästan 20 år sedan utan några dåliga effekter och det var inte så att jag reagerade på att smaken var dålig.

Jag skulle säga att det kommer gå jättebra att dricka det. Man tackar för tipset! Var och köpte mig en påse på 650 gram idag bara för det du skrivit! Ca 30 gram per kopp enligt förpackning, blandas med vatten vilket har sin klara fördel. Dvs 22 koppar för typ 45 kr.

Billigt och riktigt moralhöjande om det skiter sig. Börjar få trångt i skafferiet Inlägg: 106 Blev medlem: tis 22 jan 2013, 17:54 av carlsson56 » tis 30 apr 2013, 08:27 Man tackar för tipset! Var och köpte mig en påse på 650 gram idag bara för det du skrivit! Ca 30 gram per kopp enligt förpackning, blandas med vatten vilket har sin klara fördel.

Dvs 22 koppar för typ 45 kr. Billigt och riktigt moralhöjande om det skiter sig.Moralhöjande! Gillar det! Med ett starkt psyke och målmedvetenhet/focus kommer du långt carlsson56 av » fre 03 maj 2013, 13:24 Dweomer skrev:,Förr stod det på kakao paketen hur det skulle blandas men vet inte om det står kvar nu på de nyare,Men ni som har äldre paket i skafferiet kan ju lägga upp receptet ??.

 1. Drickchoklad1 kopp: Kakao 1-2 tsk, socker 2 tsk, mjölk ca 2 dl5 koppar: kakao 2-3 msk, socker 1/2 dl, mjölk 1 liter Vispa ihop kakao, socker och lite av mjölken i en kastrull.
 2. Häll i resten av mjölken och värm försiktigt under omrörning.
 3. Häll upp i koppar och servera.
 4. Har proppen gått? Det lyser inte hos grannarna heller.

Inlägg: 68 Blev medlem: lör 06 okt 2012, 12:49 Ort: Blekinge av » fre 03 maj 2013, 15:35 Nja, jag tänkte inte på hur man gör en kopp i taget utan hur man blandar en större sats at ha nära och snart till, Den baserades på en påse torrmjölk om jag minns rätt, blev ca en halv 2 liters glassburk och höll bar om förvarat på rätt sätt,

Iof så kan man ju utgå från den där påsen torrmjölk och sedan prova sig fram till rätt mängd socker och kakao så kanske det går att tex ha mindre kakao eller mindre socker i för att varje en i familjen ska kunna komplettera med sitt eget recept,Utomlands så köpte jag en god choklad som var kryddad med chili, chokladen var krämigt god och chilin gav lite rivighet,

Väldigt god om man ville ha nåt värmande, Går ju som sagt att krydda upp sin egen choklad efter smak, Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK! Inlägg: 8751 Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10 av » fre 03 maj 2013, 22:19 re_volvo skrev: Dweomer skrev:,Förr stod det på kakao paketen hur det skulle blandas men vet inte om det står kvar nu på de nyare,Men ni som har äldre paket i skafferiet kan ju lägga upp receptet ??.

Drickchoklad1 kopp: Kakao 1-2 tsk, socker 2 tsk, mjölk ca 2 dl5 koppar: kakao 2-3 msk, socker 1/2 dl, mjölk 1 liter Vispa ihop kakao, socker och lite av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och värm försiktigt under omrörning. Häll upp i koppar och servera. Gjorde en kopp av min gamla hederliga 1 liters burk av Kakao med utgångsdatum 1973 ikväll och receptet stod på förpackningen, på engelska, franska, nederländska och tyska.

Mitt recept innehåller:1 kopp: 1 tsk Kakao, 2 tsk socker till 2 dl mjölk. Citerat recept är ju väldigt snarlikt och fungerar säkert också. Jag tog bara en tsk socker och tyckte att det blev utmärkt! Skärmskyddsmäklare Inlägg: 314 Blev medlem: tor 01 nov 2012, 15:50 Ort: Det ljusa Skåne av » lör 04 maj 2013, 07:07 Då missuppfattade jag helt vad du menade Dweomer. För jag kan inte minnas att jag någonsin sett ett sådant recept. Men det borde ju gå att räkna ut baklänges. En påse Semper mjölkpulver på 96g ger en liter mjölk. Så om man blandar det pulvret med 2-3 msk kakao och en halv deciliter socker enligt det tidigare receptet så borde man ha något som funkar.

Är det bra att dricka oboy?

Drick chokladmjölk – Det funkar lika bra, eller till och med bättre, än sportdryck eller gainers efter träning visar flera olika studier. Chokladmjölk innehåller en bra kombination av och kolhydrater, dvs. det du behöver för att återhämta dig. Billigare och dessutom mycket godare tycker jag! En studie från James Madison University visar att chokladmjölk hjälper idrottare att få snarlik och till och med bättre muskelbyggnad och återhämtning efter träning jämfört med vanliga sportdrycker.

 • Mjölkdrickarna fick också mest kroppsfett- förbrännande effekt och bättre återfuktning.
 • Detta beror enligt undersökningen på chokladmjölkens optimala sammansättning av kolhydrater, proteiner, kalcium och elektrolyter.
 • Intressant eftersom sportdryck inte innehåller varken fett eller protein En kombination av kolhydrater och protein har i många studier visat sig vara ett bättre alternativ vid muskelåterhämtning än enbart kolhydrater (som i sportdryck).

Helst ska man blanda sin O´boy på lättmjölk eftersom fett inte tas upp så snabbt av kroppen och det är just det vi vill här. Men jag fortsätter hålla mig till min röda mjölk iaf. Jag dricker inte O´boy jämt och ständigt efter träning MEN det är ett bra alternativ till gainers att ta till direkt efter träning, inom 20 minuter, för återuppbyggnad av musklerna.

 1. Det förutsätter naturligtvis också att du tränat relativt HÅRT.
 2. En annan studie från Texas University visar på samma resultat.
 3. Chokladmjölk är den mest idealiska återhämtningsdrycken ÄVEN för vanliga motionärer.
 4. Testerna har ju gjorts på elitidrottsmän Man noterade att de som drack chokladmjölk fick en ökad mängd muskler, mindre kroppsfett och bättre kondition jämfört med de som drack traditionell sportdryck.

Testet gjordes på 10 cyklister med stor träningsvana, men i samma studie lät man även 32 personer med normal kondition delta i fem spinning pass per vecka. Gruppen delades sedan in i tre delar, varav en fick chokladmjölk att släcka törsten med och de andra vatten respektive sportdryck.

 • Efter 4 1/2 vecka kunde forskarna se att de som druckit chokladmjölk hade dubbelt så stor konditionsförbättring mot de övriga i gruppen.
 • Studien redovisar inte exakt vad som gör att fettsnål chokladmjölk har den här effekten, men man tror att det är blandningen av naturligt protein och kolhydrater som kan vara hemligheten.
You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det För Socker Att Gå Ur Kroppen?

Källor: Vill du läsa mer, kolla in bloggen : Oboy efter träning ger dig bättre resultat! – Träning 40+

Kan man dricka oboy varje dag?

Ett kilo i veckan – – Om du i dagsläget äter sötade flingor och dricker O’boy till frukost varje dag, och beslutar dig för att lägga av med det, då går du helt säkert ner ett kilo på en vecka, säger Cathrine Schück.

Hur man håller vatten varmt?

Skållningsrisk – Att varmvattnet håller rätt temperatur är viktigt av flera skäl: • Det är inte skönt att duscha kallt. • Om vattnet är för varmt (över 65 grader) finns risk för skållning. • Vi vill undvika legionella. Legionellabakterierna, som sprids genom inandning av vattendimma i till exempel duschar och bubbelpooler, gör att uppskattningsvis 500 personer årligen insjuknar i legionärssjuka (en sorts lunginflammation).

– Bakterierna förökar sig vid 18-45 grader och trivs allra bäst vid 38 grader. Därför ska varmvattnet vid tappstället hålla en temperatur på lägst 50 grader, säger Bostadsrätternas expert Per Lilliehorn. Håll varmvattnet varmt och kallvattnet kallt är en grundregel för att undvika smitta. Ett annat tips är att se till att vattnet i varmvattenberedaren håller 60 grader.

Thomas Östberg FAKTA/ Varmvatten • Varje svensk använder 75-100 liter varmvatten per dygn. • Genom att duscha fem minuter i stället 20 minuter sparar man 180 liter varmvatten. • Att diska med upptappat vatten i stället för rinnande sparar 20-70 liter. • En droppande kran kan läcka 15 kubikmeter vatten på ett år.

Vad ska man äta för att få en fin hy?

Zink och akne – Gröna grönsaker som broccoli är en bra källa till zink Zink är avgörande för en frisk hud. Zink är känt för att minska inflammation och arbeta mot P.acnes, en hudbakterie som är nära förknippad med utvecklingen av finnar. Läs mer om P.acnes i utvecklingen av akne,

Det finns också forskning som visar att aknepatienter kan ha zinkbrist. Gröna grönsaker (i synnerhet grönkål och broccoli) innehåller mycket antioxidanter och är en bra zinkkälla. Även spenat innehållet zink, men även järn, kalcium, kalium och vitamin B, C och E. Vitamin E kan också förebygga processen som bidrar till att huden åldras.

Det finns andra saker, som inte har med kosten att göra, som du kan göra för att minska blemmor och ta hand om din hud. Du kan läsa mer om dem i den perfekta hudvårdsrutinen och akne och stress, Källor: Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris.

A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016 April, 33(2): 81-6 Acne and nutrition: a systemic review.F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26 April 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9 Diet and acne.W.P. Bowe, S.S. Joshi, A.R. Shalita, J AM Acad Dermatol. July 2010, 63(1):124-41 Does the plasma level of vitamins A and E affect acne condition? Z.

El-Akawi, N. Abdel-Latif, K. Abdul-Razzak. Clin Exp Dermatol. May 2006, 31(3):430-4 Capitanio et al from British Journal of Dermatology 2007. Ed.157 pp1040-1085

Vad är giftigt i choklad?

Chokladförgiftning – Choklad innehåller kakao som bland annat innehåller teobromin, ett ämne som hundar och katter inte tål. Symptom : Kommer som regel efter 4-24 timmar. Kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet, rastlöshet, riklig saliverig och hjärtklappning är vanligt.

Vid större mängder kan allvarligare symptom eller dödsfall inträffa. Farlig mängd: Att räkna ut hur mycket teobromin som ingår i olika chokladkakor och praliner är svårt. Både mängden kakao i chokladen och halten teobromin i råvaran, kakaobönan varierar. Det är dessutom så att olika patienter har olika känslighet för teobromin.

Uppskattningsvis brukar man säga att mer än 20 mg teobromin per kilo kroppsvikt kan orsaka förgiftning hos hund. Mörk choklad innehåller ca 5-15 mg teobromin per gram choklad. Ljus choklad innehåller ca 2 mg teobromin per gram choklad. Vit choklad innehåller ingen eller mycket lite teobromin.

 1. Exempel för en hund som väger 10 kg : En hund kan äta 12 – 40 g mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas.
 2. OBS! Ju mörkare choklad desto mer kakao (och teobromin) och därmed större förgiftningsrisk.
 3. Har hunden i stället ätit ljus choklad kan den klara upp till ca 100 g.

Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då kanske klara att äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer. Behandling: Om du misstänker att din hund ätit en farlig mängd choklad eller har symptom, kontakta djursjukhuset genast ! Man kan genom att ge hunden kräkningsframkallande injektioner få den att kräkas upp chokladen om det sker inom 1-2 timmar.

Varför blir chokladen prickig?

Undersöker chokladens vita fläckar med röntgen Varför bildas vita fläckar på choklad som har lagrats en tid? En röntgenundersökning ger svar. Fenomenet med vita fläckar på choklad kallas på fackspråk ‘fat bloom’. Det handlar om fett som lägger sig i tunna skikt på chokladen och är helt ofarligt.

 1. Men de vita fläckarna är den främsta orsaken till reklamationer och kostar livsmedelsindustrin miljonbelopp varje år.
 2. Exakt hur de vita fläckarna uppstår har hittills inte studerats i detalj.
 3. Men en forskargrupp vid tekniska universitetet i Hamburg-Harburg har med stöd av Nestlé använt sig av en röntgenutrustning från Desy för att i realtid studera framväxten av fat bloom på chokladbitars yta.

De vita fläckarna uppstår när flytande fett från kakaosmöret vandrar från den inre delen av chokladbiten och kristalliseras på ytan. Det kan hända när chokladen kyls okontrollerat vid tillverkningen och instabila kristallformer bildas. – Men fortfarande vid rumstemperatur är en fjärdedel av chokladfettet flytande, säger Svenja Reinke vid tekniska universitetet i Hamburg-Harburg, som håller i studien.

 • Ju längre chokladen ligger desto mer tid finns det för fett att vandra genom chokladen.
 • Speciellt känslig är choklad med flytande fyllning eller nougat.
 • Med röntgenutrustningen studerades prover av de enskilda komponenterna som ingår i choklad, blandningar av socker och kakaosmör, mjölkpulver och kakaosmör samt kakao och kakaosmör.

Med metoden kunde både fettkristaller och porer studeras ner till nanometernivå. För att snabba på förloppet droppades lite solrosolja på proverna. Resultatet kunde komma sekundsnabbt eftersom oljan snabbt tog sig igenom de minsta porerna, uppenbart med hjälp av kapillärkrafterna.

Det flytande fettet löser dessutom inom några sekunder upp flera fettkristaller vilket gör chokladens struktur vekare. Detta ökar fettmigrationen. För första gången var det med röntgenundersökningen möjligt att följa de dynamiska mekanismerna bakom fettbildningen. Studierna ska nu hjälpa sötsakstillverkarna att minska risken för att fat bloom uppträder.

En metod kan vara att minska porositeten i chokladen, en annan är att lagra chokladen vid optimal temperatur.18 °C anses optimalt. Choklad reagerar på temperaturvariationer.

– Vid 5 °C är allt kakaosmör i fast form, vid 36 °C flyter allt, säger Svenja Reinke.Enligt Stefan Palzer, forskningschef vid Nestlé, har studien gett industrin värdefull information om orsakerna till fettmigrationen i choklad, och hur man ska minska riskerna för det största kvalitetsproblemet i livsmedelsindustrin. Följ Ny Teknik på ! Prenumerera på

: Undersöker chokladens vita fläckar med röntgen

Kan choklad Möggla?

Mat Tillhör du dem som slänger praliner för att de vitnat på ytan? Det behöver du inte göra, de kan ätas och är helt ofarliga. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA Uppdaterad för 1 årtionde sedan 13:15 – 16 mar, 2012 Många känner säkert igen problemet med choklad som får en gråvit yta.

Veckans i-landsproblem kan tyckas, men faktum är att var tionde pralin i Europa slängs på grund av så kallad fettblomning. – Många tror att det är mögel men det är inget farligt, försäkrar Lina Svanberg, forskare vid Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg – och snart landets första doktor på choklad.

Blomningen uppstår när fett från fyllningen vandrar genom skalet och stelnar på ytan. Om pralinen är fylld med exempelvis nougat som innehåller nötoljor går processen fortare. Missfärgade praliner står knappast högst upp på konsumenternas önskelista, speciellt inte om de ska ges bort i present.

– Man köper ofta en ask som man ska ge bort. Om man då öppnar asken och chokladen är grå blir man besviken och reklamerar eller kastar den, säger Lina Svanberg. Om det är någon skillnad i smak eller inte beror på pralinätarens egen upplevelse. – Själva smaken förändras inte egentligen. Men vissa kan uppfatta den som mer vaxig, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,

Varför blir det skinn på varm mjölk?

Mjölk: Varför kokar mjölk lätt över? Komjölk består till cirka 87 procent av vatten, medan resten framför allt är protein, mjölksocker och fett. När mjölken värms upp, klumpar proteinerna ihop sig och stiger tillsammans med fettet till ytan. Det är det skinn som bildas överst på uppvärmd mjölk.

 • Så småningom blir mjölken så varm att vattnet i den börjar koka och bilda bubblor av ånga.
 • De stiger uppåt och möter lagret av proteiner och fett överst på mjölken.
 • Där fångas bubblorna i en film av proteiner och fett, som stabiliserar dem.
 • Resultatet är mjölkskum, som reser sig från ytan och mycket snabbt flyter ut över grytans kant.

Rör man hela tiden om i grytan, förhindras proteiner och fett från att stiga upp och bilda en film på ytan, och då undviker man även det skum som så snabbt får mjölken att koka över. : Mjölk: Varför kokar mjölk lätt över?

Kan choklad bli dåligt i värme?

Hur man förvarar choklad – Förvara chokladen på ett mörkt och torrt ställe, borta från starka dofter. Det går bra att ha den i skafferiet eller i ett köksskåp – den behöver inte kylas. När du har öppnat chokladstången ska du alltid slå in den väl innan du lägger tillbaka den i förrådet.

 • När det gäller förvaringsställen bör du hålla chokladkakan borta från värmekällor, eftersom värme kan smälta chokladen eller göra chokladen gråvit (mer om det senare).
 • Sist men inte minst ska du förvara chokladen borta från starka lukter, eftersom det kan försämra smaken i din chokladkaka.
 • När du har öppnat chokladkakan, slå in chokladen med aluminiumfolien som chokladen levereras i, eller lägg tillbaka den i påsen om den är återförslutningsbar.
 • TIPS
 • Om du har kastat förpackningen kan du lägga den överblivna chokladen i en fryspåse, eller slå in den i aluminiumfolie.