Hur Gör Man Varm Choklad Med Kakao
Gör såhär –

 1. Häll först kakaopulver och socker i en kastrull. Rör därefter ut i lite mjölk.
 2. Tillsätt resten av mjölken under vispning tills du får en slät dryck. Låt sjuda tills det börjar ryka och chokladen tjocknat lite.
 3. Häll till sist upp den varma chokladen i din favoritkopp och toppa med en klick grädde. Sen är det bara att njuta!

Varför blir det en hinna på varm choklad?

Varför blir det skinn på kakao? Det skinn som ofta syns som en guppande hinna på varm kakao har faktiskt inget med kakao att göra utan med mjölken, som den rena kakaon blandas med. Mjölk innehåller fett, och när fettet i mjölken värms upp, skiljs det från mjölkens vatten och stiger till ytan.

 1. Där kommer det i kontakt med luften, som kyler av det uppvärmda fettet och får det att stelna, varav skinnet på chokladmjölken.
 2. På samma sätt kan det på kall sås bildas skinn, som försvinner igen, om man värmer upp såsen.
 3. Det här fenomenet hänger samman med att stärkelsen i såsen löser sig vid uppvärmning, så att fettet åter blandar sig med vattnet till en jämn massa.

Historien om kakaoskinn går flera hundra år tillbaka i tiden. Kakao utvecklades i Centralamerika och kom år 1528 till Europa med spanjorerna efter deras upptäckt av Mexico. Där kom spanjorerna i kontakt med aztekerna, som avnjöt en dryck bestående av krossade kakaobönor, vatten och kryddor, som de blandade till en välsmakande vätska.

Hur länge kan man ha varm choklad i termos?

Ett halvljummet kaffe, en ryggsäck där chokladen sipprat ut och en kork som verkar omöjlig att skruva på sedan man tappat termosen i backen. De flesta har säkert erfarenhet av termosar som inte riktigt lever upp till sitt namn. Utbudet och prisläget på ståltermosar är också väldigt skiftande.

På stålytan ser de flesta likadana ut. Med sikte på den kommande sportlovsperioden har Testfakta införskaffat sju av Stabilotherm, Primus, Lifeventure, Asaklitt, Thermos, Ikea och Hammarplast. Samtliga går att köpa i detaljhandeln eller i jakt- och fritidsaffärer. Flera säljs också på nätet. SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut – fick uppdraget att mäta termosarnas förmåga att hålla värme och att testa termosarnas tålighet för stötar.

Det sammantagna utfallet i testet visar också att det är en klassiker som bäst håller måtten. Termosen Thermos klarar att hålla temperaturen på varm dryck efter flera timmar. En 100 grader varm dryck som hällts i termosen håller 86,2 grader efter tre timmar i en omgivning på minus tio grader.

 • Efter ytterligare en timme har temperaturen sjunkit till 81,2 grader.
 • Thermos klarar också testet med stöttålighet utan problem.
 • Termosarna har fått falla från en meters höjd i tre olika riktningar och Thermos var den enda som klarade alla fallen utan att den började läcka.
 • Temperaturkurvan föll snabbast i Ikeas termos.

Efter fyra timmar hade temperaturen sjunkit till 70,5 grader. Ikeas termos började också läcka i stöttålighetstestet efter att den trillat med toppen nedåt. Under stöttålighetstestet deformerades också ovandelen, vilket gjorde termosen obrukbar. – Kapsylen på Ikeas termos var så pass skadad att det inte gick att återförsluta.

 • Den deformerades lättare än på de andra termosarna, säger Daniel Andersson, testledare hos SP.
 • Även termosen från Hammarplast började läcka efter ett fall med toppen nedåt och plastkoppen termosen gick sönder.
 • Plastkoppen och metallkåpan separerades under testet.
 • Det är naturligtvis inte heller så bra, säger Daniel Andersson.

Termosen som läckte mest under stöttålighetstestet var Asaklitt från Clas Ohlson. Denna termos har dock en så pass tättslutande kopp att vätskan inte rinner ut. – Asaklitt läckte i alla riktningar, men så länge koppen sitter fast hålls vätskan kvar. Man riskerar alltså inte att få läckage i väskan, säger Daniel Andersson.

Rent generellt höll termosarna i testet temperaturen bra, förutom Ikeas som tappade i värme snabbare än de övriga. I stöttålighetstestet fick alla termosar lite törnar, men endast Ikeas och Hammarplasts skadades mer markant. Värt att tänka på när man använder sin termos på vinterutflykterna är att undvika mjölkprodukter eller välling.

Det bildas snabbt bakterier som ger dålig lukt om termosen och innehållet får ligga ett tag. Bäst är att hålla sig till hett vatten som blandas med snabbkaffe, snabbchoklad eller te i påsar.

Är kakao choklad?

Vilka är huvudråvarorna i choklad? – Huvudråvarorna i choklad är kakao, kakaomassa och kakaosmör samt färsk mjölk/mjölkpulver och socker. Dessutom kan choklad smaksättas med nästan vad som helst.

Är mörk choklad dåligt för hyn?

Hur Gör Man Varm Choklad Med Kakao 1. Boostar ditt humör Choklad kan verka som en riktig humörhöjare. Den stimulerar nämligen produktionen av serotonin, vårt lyckohormon.2. Full av vitaminer Visste du att kakao är rikt på en mängd vitaminer? Några exempel är magnesium, natrium, järn, zink och kalcium.3.

 1. Bra för huden Choklad har ett ganska dåligt rykte när det kommer till just huden.
 2. Men detta gäller inte den mörka chokladen, den är nämligen rik på flavonoider som skyddar huden från skadliga UV-strålar.4.
 3. Sänker blodtrycket Studier visar att flavonoider medför goda effekter på blodtrycket.
 4. Ju högre mängd kakao, desto bättre.

Det är alltså perfekt att njuta av en ruta mörk choklad eller två när suget faller in.5. Bra för hjärnan Mörk choklad boostar vårt minne och vår inlärningsförmåga, detta tack vare antioxidanten flavanoler som kakao är rikt på. Hur Gör Man Varm Choklad Med Kakao Chokladprovning Smaka på olika typer av choklad och upplev skillnaderna. Lär dig mer om chokladens fascinerande historia. Just nu får du 20% rabatt. Köp här ! Hur Gör Man Varm Choklad Med Kakao Gör egna chokladpraliner Detta är drömtillfället för chokladälskaren som vill lära sig att enkelt göra sina egna delikata chokladpraliner. Du får självklart ta hem alla läckerheter du tillverkar. Köp här ! Hur Gör Man Varm Choklad Med Kakao Chokladmassage Unna dig en behandling där du masseras med en ljuvt doftande chokladolja. Njutning för både kropp och själ! Just nu får du 20% rabatt. Köp här ! ‹ Alla blogginlägg

Hur mycket kakao är det i OBOY?

O’boys Originals innehåll – Innehåll: Socker, 18% fettreducerad kakao (med emulgerings-medel sojalecitin ), druvsocker, salt, arom (vanillin). Förvaring: Förvaras torrt och svalt.

Hur gör man ren en termos?

5 tips för att rengöra termos – 1. Använd maskindiskmedel Det effektivaste sättet att rengöra termos utan någon större ansträngning är att använda sig av maskindiskmedel. Dock ska termosen absolut inte diskas i diskmaskinen då ytbeläggningen kan missfärgas samt att det krävs manuell rengöring för att få termosen riktigt ren.

 • Lägg 0,5-1 maskindisktablett i termosen och fyll termosen med kokande vatten.
 • Låt stå över natten och skölj sedan ur den med rent vatten, gärna minst 15-20 gånger för att undvika att några diskmedelsrester hamnar i kaffet sedan.2.
 • Var konsekvent Det kan låta lite för enkelt men det är sant – spara tid och energi genom att rengöra din termos regelbundet.
You might be interested:  Hur Gör Man Egen Varm Choklad?

Om du är noga med att rengöra termosen efter varje användning med diskmedel och diskborste kommer den att hålla sig ren och fin länge.3. Miljövänligt med bikarbonat Det kan kännas extra viktigt att använda sig av miljövänliga medel när det gäller något du dricker ur.

 1. Vill du satsa på miljövänlig rengöring finns det ett billigt och effektivt mirakelmedel – bikarbonat.
 2. Du tar helt enkelt 2 msk bikarbonat och fyller sedan termosen med kokande vatten.
 3. Genom att kombinera vatten med bikarbonat skapar man en kemisk reaktion.
 4. Låt det verka i ca 2 timmar, skölj sedan ur termosen ordentligt och låt den bli helt torr.4.

Husmorsknep med ättika Ett annat naturligt rengöringsmedel är ättika. Får du inte rent termosen med endast vatten och bikarbonat kan det vara bra att komplettera med ättika. Det kan även vara bra att veta att ättika hjälper att ta bort dålig lukt som exempelvis uppstår om du råkar glömma en termos med O’Boy i över natten.

 • Blanda 2 dl ättika med varmt vatten i termosen och låt stå i ca 2 timmar.
 • Diska sedan ur med hett vatten. Klart! 5.
 • Salt mot dålig lukt Vårt nästa mirakelmedel mot dålig lukt finns i alla hem, nämligen salt.
 • Har du grovkornigt salt hemma kan du hälla 1 msk grovkornigt salt i termosen och sedan fylla på med kallt vatten.

Låt verka över natten och diska sedan ur med varmt vatten. Är det fint salt du har hemma så kan du hälla 1 msk salt i termosen tillsammans med kokande vatten. Skruva på locket och skaka om termosen. Låt det stå över natten. Diska ur med varmt vatten och låt torka.

Hur får man ren en termos?

Rengör den efter varje användning med diskborste och diskmedel. Du kan även ta bort packningarna i korken och rengöra de separat. Om det har bildats en beläggning på insidan av termosen så tas den lättast bort genom att fylla termosen med vatten och maskindiskmedel eller bikarbonat och låta det verka över natten.

Är det bra att dricka kakao?

Varför är kakao nyttigt? – Alla kvällstidningar och hälsomagasin har någon gång försökt att sälja lösnummer med påståendet att helgens choklad är nyttigare än du tror. Nog hoppas vi att det ska stämma, men hur sant är det egentligen? Svaret är att det helt och hållet beror på vilken sorts choklad du väljer.

 1. Akaon i grund och botten är faktiskt rik på flera intressanta näringsämnen.
 2. Först och främst är kakao rikt på antioxidanter, så kallade flavonoler och polyfenoler.
 3. Den antioxidanta effekten medverkar till att fria radikaler bekämpas i kroppen, som annars börjar slita ut och förstöra våra celler.
 4. Polyfenoler främjar även nivåerna av kvävgas i kroppen, vilket får blodkärlen att kunna slappna av och i och med det minska blodtrycket.

Kakao innehåller teobromin, ett ämne som verkar aktivt för att vidga luftrören, så att blodet kan syresättas. Likaså innehåller kakaobönan koffein, och båda dessa ämnen bidrar till att vi känner oss pigga och alerta. Om du någon gång har ätit mycket mörk choklad sent på kvällen, har du säkert känt att det varit svårare att sova! Sist men inte minst tror man att choklad kan påverka vårt humör och vår lust till det bättre.

Är det nyttigt att äta choklad?

4. Är mörk choklad den enda chokladen som är nyttig? – Nja. Att säga att choklad är nyttigt är att ta i även om det finns en del antioxidanter i den mörka chokladen, vilket oftast inte finna i ljus mjölkchoklad. Finns det nötter, lingon, tranbär eller andra liknande godsaker i chokladen så kan det förstås också förekomma en del bra näringsämnen därifrån.

Vad betyder 70% kakao?

När det gäller kakaohalt så är detta kanske en av de mest missuppfattade delarna av hela chokladindustrin. När chokladen gjorde sitt stora intåg på den svenska marknaden så framhävdes ganska snabbt vikten av kakaohalten.70% ansågs vara någon slags minimum och man pratade snabbt om att denna chokladen var någon slags “riktig choklad” till skillnad från det billiga skräp som vi svenskar var vana att konsumera. Hur Gör Man Varm Choklad Med Kakao Valrhona var ett av de första intenationella märkena som gjorde succé på den svenska marknaden! Den importerade chokladen kunde tydligt stoltsera med kakaohalten och den stod alltid i stort format mitt på förpackningen. Men hur ligger det till egentligen? Efter inledande kapitel har det nog framkommit att kakao är en väldigt komplex råvara och att det finns många steg på vägen i processen som kan påverka dess kvalitet.

 • De flesta har nog också klart för sig att kakaohalten är ett resultat av hur stor del av chokladkakan som består av kakaorelaterade produkter, dvs.
 • Kakaomassan.
 • Är det då direkt bättre att ha en högre kakaohalt i sin produkt? Det borde det väl vara eftersom det då alltså blir färre tillsatser? Nej, så enkelt är det inte.

Kvaliteten på chokladen styrs endast av råvaran på ingredienserna och då räknar vi in allt på innehållsförteckningen. För att förklara detta på ett pedagogiskt sätt kan man helt enkelt syna processen från början: Om man tar ett kakaoträd av dålig kvalitet, som också växer i en dålig miljö, med särdeles dåliga förutsättningar. Sprucken och otjänlig kakaofrukt. Man jäser bönorna alldeles för kort tid och slarvar även med torkningen som sker med läckande dieselaggregat. Bönan lastas i säckar, trots att den i själva verket är lite för fuktig, på en båt med stora oljefat. Under färden till fabriken möglar således bönan en aning samt att den tar smak av de stinkande faten.

Väl framme i fabriken sker en kontroll av kvaliteten. Producenten anser direkt att det finns brister, men beslutar sig för att använda kakaon i alla fall. Så för att sminka över felaktigheterna rostar man bönan i ovanligt hör temperatur, under extra lång tid. Resultatet blir en överrostad massa som är full av bitterämnen.

Tänk er nu att man tar denna råvara och gör en 70 procentig choklad av detta? Då blir också resultatet 70 procent skit! Så procenthalten har alltså INGET med kvalitet att göra och så länge man håller sig inom de lagliga gränserna så är choklad lika mycket choklad oavsett om den innehåller 40 eller 80 procent kakao.

När man pratar lagstadgade procenthalter så ser det ut så här inom EU: (Kvalitets) mjölkchoklad minst 30% kakao (Kvalitets) mörk choklad minst 43% kakao (Kvalitets) vit choklad minst 20% kakaosmör För att återgå till kakaohalten så är dessutom 70% inte samma typ av 70% överallt. Eftersom procenthalten står för mängden kakaomassa i chokladen så betyder detta att det är både torrsubstans och kakaosmör som räknas in.

Däremot skriver man sällan ut hur stor del av de 70 procenten som består av just fettet. Hur Gör Man Varm Choklad Med Kakao Amedei Bianco innehåller 29% kakao. Detta resulterar alltså i att en 70 procentig choklad kan ha lite olika uppbyggnad och därmed både smaka och bete sig rätt olika varandra.

You might be interested:  Hur Många Dl Är 800 G Mjöl?

Kan man använda OBOY istället för kakao?

Byta ut kakao mot Byta ut kakao mot Byta ut Är du ruskigt sugen på en kladdkaka men har ingen kakao hemma? Men så bra då att vi har en massa tips på vad du kan använda istället för kakao.

Det är ingen fara på taket om det visar sig att du inte har någon kakao hemma. Du kan lika gärna ta mörk choklad. Om du vill baka en kladdkaka eller brownies kan du tänka så här: 1 msk kakao = 1-2 rutor choklad. Men det är inte så noga. Om du älskar choklad så kan du gott lägga till lite extra. Tänk på det här : Om du byter ut kakao mot choklad så smält chokladen i antingen smält smör eller smält chokladen i en bunke över ett vattenbad eller i micron (viktigt att inte bränna chokladen, choklad bränns väldigt lätt). Med choklad i smeten blir konsistensen mer kompakt, och du kan behöva se över mängden mjöl i receptet. Istället för chokladbollar kan du testa att göra havrebollar och då kan du byta ut kakaon mot exempelvis Oboy. Tänk på det här : Oboy innehåller socker. Det går att byta ut mot Oboy men konsistens och smak blir inte samma som med kakao om det är stora mängder. Till exempel kladdkaka blir sötare, naturligtvis ljusare och kan behöva längre tid i ugnen på grund av större sockermängd.

Hur onyttigt är varm choklad?

Hälsoprofil – Varm Choklad är ett ganska näringsfattigt livsmedel, 100 g ger ca 6% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen. Positiva och/eller negativa hälsofaktorer: + Det finns lite kalorier i Varm Choklad, vilket är positivt för personer som vill hålla vikten.

 • Eftersom Varm Choklad är en vätska som det går att konsumera stora mängder av så bör man ändå vara försiktig med volymen, det är lätt att få i sig mycket kalorier ändå.
 • Eftersom Varm Choklad är ganska näringsfattigt så kan det bli svårt att få i sig det dagliga behovet av essentiella vitaminer, mineraler och fettsyror.

Det är tomma kalorier med andra ord. Se till att komplettera med mer näringstäta livsmedel. – Varm Choklad innehåller mycket socker, ca 10,8 g socker per 100 g. Socker ger inga som helst hälsofördelar utan skadar enligt många studier hälsan. Sett till hälsofaktorerna så verkar Varm Choklad sammantaget vara ett ganska hälsoneutralt livsmedel som varken gör till eller från.

Är det mjölk i kakao?

Finns det vete i choklad? Och finns det laktos i mjölkprotein? Huvudråvarorna i choklad är kakao: kakaomassa och kakaosmör, färsk mjölk eller mjölkpulver och socker. Många fyllningar, bär och frukt tillför smak och struktur till chokladprodukterna. I chokladmassan används inte vete.

 • Då man tillverkar chokladprodukter, som till exempel chokladkonfekt, används ibland beståndsdelar som härstammar från vete och då nämns vete som en av de använda råvarorna i ingrediensförteckningen på produktförpackningen.
 • Till exempel innehåller våffelkrosset som används i Geisha-chokladens fyllning vete.

Som allergen markeras vetet med fet stil i produktens ingrediensförteckning. En del chokladprodukter är märkta med “kan innehålla spår av vete”. Detta innebär att vete inte ingår i produktens recept och inte nämns i ingrediensförteckningen. Produkten kan dock innehålla små rester av produkter som tillverkats på samma linje och innehåller vete, trots att linjen rengörs ordentligt.

Celiakiförbundet rekommenderar att produkter med denna markering inte ska ingå i celiakiers dagliga kost. Då det är personligt hur känslig man är kan det dock vara bra att kolla med sin läkare. I julens konfektaskar har “kan innehålla spår av”-meningen skapat viss förvirring. Det är svårt att skriva förpackningstexter för askar, då det ingår upp till 16 sorters konfekt som tillverkas på olika produktionslinjer i de största askarna.

Vår mening var att informera så heltäckande som möjligt om allergenriskerna i det mångsidiga urvalet, men ordalydelsen i informationen var inte lyckad och vi beklagar detta. Innehållsförteckningarna på alla förpackningar är up-to-date och gjord enligt de regler för förpackningsmärkning som var i kraft vid förpackningstidpunkten.

Vad är giftigt i choklad?

Chokladförgiftning – Choklad innehåller kakao som bland annat innehåller teobromin, ett ämne som hundar och katter inte tål. Symptom : Kommer som regel efter 4-24 timmar. Kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet, rastlöshet, riklig saliverig och hjärtklappning är vanligt.

Vid större mängder kan allvarligare symptom eller dödsfall inträffa. Farlig mängd: Att räkna ut hur mycket teobromin som ingår i olika chokladkakor och praliner är svårt. Både mängden kakao i chokladen och halten teobromin i råvaran, kakaobönan varierar. Det är dessutom så att olika patienter har olika känslighet för teobromin.

Uppskattningsvis brukar man säga att mer än 20 mg teobromin per kilo kroppsvikt kan orsaka förgiftning hos hund. Mörk choklad innehåller ca 5-15 mg teobromin per gram choklad. Ljus choklad innehåller ca 2 mg teobromin per gram choklad. Vit choklad innehåller ingen eller mycket lite teobromin.

Exempel för en hund som väger 10 kg : En hund kan äta 12 – 40 g mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas. OBS! Ju mörkare choklad desto mer kakao (och teobromin) och därmed större förgiftningsrisk. Har hunden i stället ätit ljus choklad kan den klara upp till ca 100 g.

Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då kanske klara att äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer. Behandling: Om du misstänker att din hund ätit en farlig mängd choklad eller har symptom, kontakta djursjukhuset genast ! Man kan genom att ge hunden kräkningsframkallande injektioner få den att kräkas upp chokladen om det sker inom 1-2 timmar.

Vilken frukt är bäst för huden?

Zink och akne – Hur Gör Man Varm Choklad Med Kakao Gröna grönsaker som broccoli är en bra källa till zink Zink är avgörande för en frisk hud. Zink är känt för att minska inflammation och arbeta mot P.acnes, en hudbakterie som är nära förknippad med utvecklingen av finnar. Läs mer om P.acnes i utvecklingen av akne,

Det finns också forskning som visar att aknepatienter kan ha zinkbrist. Gröna grönsaker (i synnerhet grönkål och broccoli) innehåller mycket antioxidanter och är en bra zinkkälla. Även spenat innehållet zink, men även järn, kalcium, kalium och vitamin B, C och E. Vitamin E kan också förebygga processen som bidrar till att huden åldras.

Det finns andra saker, som inte har med kosten att göra, som du kan göra för att minska blemmor och ta hand om din hud. Du kan läsa mer om dem i den perfekta hudvårdsrutinen och akne och stress, Källor: Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris.

 • A Kucharska, A.
 • Szmurli, B. Sińska.
 • Postepy Dematol Alergol, 2016 April, 33(2): 81-6 Acne and nutrition: a systemic review.F.
 • Fiedler, G.
 • Stangl, E.
 • Fielder, K-M.
 • Taube, 26 April 2016.
 • Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9 Diet and acne.W.P.
 • Bowe, S.S.
 • Joshi, A.R.
 • Shalita, J AM Acad Dermatol.
 • July 2010, 63(1):124-41 Does the plasma level of vitamins A and E affect acne condition? Z.

El-Akawi, N. Abdel-Latif, K. Abdul-Razzak. Clin Exp Dermatol. May 2006, 31(3):430-4 Capitanio et al from British Journal of Dermatology 2007. Ed.157 pp1040-1085

You might be interested:  Hur Många Äter För Mycket Socker?

Hur mycket kakao i kakaopulver?

Hur tillverkas choklad? – Kakaopulver görs av de rostade kakaobönorna. Precis som kaffebönor rostas kakao i heta roterande trummor tills de fått en jämn och fin färg. Efter rostningen mals de i stora kvarnar, den malda massan har hög fetthalt. Av kakaomassan gör man både kakaopulver och choklad.

 1. Akaopulvret ska helst inte innehålla mer än 20-25 procent kakaofett.
 2. Därför pressar man ut en del av fettet, kvar blir en tjock kaka som krossas och mals till ett fint kakaopulver.
 3. Akaosmöret som blir över vid pressningen renas och blandas med kakaomassa, den blandningen utgör råmaterialet när man sedan tillverkar choklad.

Kakaosmör har en smältpunkt på cirka 35˚C. Den låga smälttemperaturen gör att chokladen smälter på ett behagligt sätt i munnen.

Kan man göra varm oboy med vatten?

Ingredienser – ca 240 g torrmjölkspulver 1 dl kakao 1 dl socker Till en kåsa är det lagom med 3 msk pulver och sedan fyller du upp med varmt eller kallt vatten.

Kan man dricka oboy varje dag?

Ett kilo i veckan – – Om du i dagsläget äter sötade flingor och dricker O’boy till frukost varje dag, och beslutar dig för att lägga av med det, då går du helt säkert ner ett kilo på en vecka, säger Cathrine Schück.

Varför blir chokladen prickig?

Undersöker chokladens vita fläckar med röntgen Varför bildas vita fläckar på choklad som har lagrats en tid? En röntgenundersökning ger svar. Fenomenet med vita fläckar på choklad kallas på fackspråk ‘fat bloom’. Det handlar om fett som lägger sig i tunna skikt på chokladen och är helt ofarligt.

 1. Men de vita fläckarna är den främsta orsaken till reklamationer och kostar livsmedelsindustrin miljonbelopp varje år.
 2. Exakt hur de vita fläckarna uppstår har hittills inte studerats i detalj.
 3. Men en forskargrupp vid tekniska universitetet i Hamburg-Harburg har med stöd av Nestlé använt sig av en röntgenutrustning från Desy för att i realtid studera framväxten av fat bloom på chokladbitars yta.

De vita fläckarna uppstår när flytande fett från kakaosmöret vandrar från den inre delen av chokladbiten och kristalliseras på ytan. Det kan hända när chokladen kyls okontrollerat vid tillverkningen och instabila kristallformer bildas. – Men fortfarande vid rumstemperatur är en fjärdedel av chokladfettet flytande, säger Svenja Reinke vid tekniska universitetet i Hamburg-Harburg, som håller i studien.

 1. Ju längre chokladen ligger desto mer tid finns det för fett att vandra genom chokladen.
 2. Speciellt känslig är choklad med flytande fyllning eller nougat.
 3. Med röntgenutrustningen studerades prover av de enskilda komponenterna som ingår i choklad, blandningar av socker och kakaosmör, mjölkpulver och kakaosmör samt kakao och kakaosmör.

Med metoden kunde både fettkristaller och porer studeras ner till nanometernivå. För att snabba på förloppet droppades lite solrosolja på proverna. Resultatet kunde komma sekundsnabbt eftersom oljan snabbt tog sig igenom de minsta porerna, uppenbart med hjälp av kapillärkrafterna.

 1. Det flytande fettet löser dessutom inom några sekunder upp flera fettkristaller vilket gör chokladens struktur vekare.
 2. Detta ökar fettmigrationen.
 3. För första gången var det med röntgenundersökningen möjligt att följa de dynamiska mekanismerna bakom fettbildningen.
 4. Studierna ska nu hjälpa sötsakstillverkarna att minska risken för att fat bloom uppträder.

En metod kan vara att minska porositeten i chokladen, en annan är att lagra chokladen vid optimal temperatur.18 °C anses optimalt. Choklad reagerar på temperaturvariationer.

– Vid 5 °C är allt kakaosmör i fast form, vid 36 °C flyter allt, säger Svenja Reinke.Enligt Stefan Palzer, forskningschef vid Nestlé, har studien gett industrin värdefull information om orsakerna till fettmigrationen i choklad, och hur man ska minska riskerna för det största kvalitetsproblemet i livsmedelsindustrin. Följ Ny Teknik på ! Prenumerera på

: Undersöker chokladens vita fläckar med röntgen

Hur ser dålig choklad ut?

Hur du vet om choklad är dålig – Choklad innehåller lite eller inget vatten, och flavonoiderna skyddar fetter från oxidation. På grund av detta är choklad inte benägen att härskna, Den håller ofta i flera år om den förvaras på rätt sätt och behåller en ganska god smak under hela tiden.

 • TIPS
 • Om din choklad verkar vara helt okej men saknar smak är den inte längre i topp och du bör kasta den.
 • Om det finns några gråa ränder på din chokladkaka eller om chokladen har blivit vit- eller gråaktig är det okej.

Detta kallas chokladblomning och är inte skadligt för livsmedelssäkerheten. Även om det är oattraktivt är det ofarligt, och det finns inget bra sätt att bli av med det. INFO Chokladblomningen är kakaofett som stiger upp till ytan eftersom chokladen har utsatts för värme.

 1. Om du kan se att det bildas kristaller på ytan kallas det ofta för ” sockerblomning “, och det är också ofarligt.
 2. Även om choklad med sockerblomning är säker att konsumera är dess kvalitet något förändrad, och du kommer troligen att märka den förändrade smaken.
 3. Sist men inte minst, om det finns något grönt eller mögelliknande på ytan, släng chokladen.

Förekomsten av mögel innebär sannolikt att fukt har kommit in i produkten. Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter. : Kan choklad bli gammal? Hur länge är choklad god?

När blir choklad dåligt?

Mjölkchoklad kan förvaras i upp till sex månader och mörk choklad i upp till ett år om den förvaras på svalt, torrt ställe. Chokladen får heller inte utsättas för solljus och starka lukter. Bästa temperaturen är mellan 16°C-18°C. Det är onödigt att förvara choklad i kylskåp och det kan till och med försämra smaken.

 • Om chokladen utsätts för fukt bildas det en vit beläggning.
 • Fukten löser upp en del av sockret på chokladens yta.
 • När fukten avdunstar omkristalliseras sockret men tyvärr i grövre form så att chokladen får en kornig yta.
 • En annan defekt som kan uppstå på färdig choklad är att det bildas “fettrosor”.
 • De orsakas av andra kristallformer nära chokladytan.

Om den färdiga chokladens temperatur stiger tränger dessa instabila kristaller ut på chokladens yta och skapar små vita blomliknande fläckar. Fettkristallerna är, i motsats till sockerkristallerna, i stort sett bara en utseendefråga och innebär inte någon smakförändring.

Varför blir det skinn på varm mjölk?

Mjölk: Varför kokar mjölk lätt över? Komjölk består till cirka 87 procent av vatten, medan resten framför allt är protein, mjölksocker och fett. När mjölken värms upp, klumpar proteinerna ihop sig och stiger tillsammans med fettet till ytan. Det är det skinn som bildas överst på uppvärmd mjölk.

Så småningom blir mjölken så varm att vattnet i den börjar koka och bilda bubblor av ånga. De stiger uppåt och möter lagret av proteiner och fett överst på mjölken. Där fångas bubblorna i en film av proteiner och fett, som stabiliserar dem. Resultatet är mjölkskum, som reser sig från ytan och mycket snabbt flyter ut över grytans kant.

Rör man hela tiden om i grytan, förhindras proteiner och fett från att stiga upp och bilda en film på ytan, och då undviker man även det skum som så snabbt får mjölken att koka över. : Mjölk: Varför kokar mjölk lätt över?