Hur Lägger Man Marsipan På Tårta
Täcka en tårta med marsipan eller sugarpaste Jag har fått jättemånga frågor på sistone om hur man gör när man lägger på marsipanlocket på tårtan.Det blir ju ofta veck och ojämnt och det blir ju inte så snyggt.Det är faktiskt inte så svårt om man vet hur man ska göra!Det första jag kan rekommendera är att inte köpa de färdigkavlade marsipanlocken i mataffären.De är alldeles för små och då får man genast problem!Det är samma princip med marsipan som med sugarpaste och marschmallowfondant. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta Spackla sedan tårtan med smörkräm. Smörkrämen gör att marsipanen eller sugarpasten håller sig och inte svettas. Jag använder mig av recept som är kanon!

  • Smörkräm
  • 115 g mjukt smör 250 g florsocker 2 tsk kokande vatten
  • 1 tsk vaniljessens

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och vaniljessens under omvispning. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta Kavla sedan ut din marsipan eller sugarpaste. Det ska vara bra mycket större än vad tårtan är, om man vill kan man mäta tårtan och sen lägga på en decimeter på båda sidorna. Kavla inte för tunnt för då spricker det lättare. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta Sedan är det dags att lägga på locket på tårtan. Lyft försiktigt det utkavlade locket och lägg det över armarna, alternativt rulla upp det på kaveln. Sedan är det bara att försöka måtta in var mitten är på tårtan och sugarpasten och lägga ner locket. Det viktigaste är att försöka få det ganska jämt ovanpå. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta Här ser ni att det är mycket över på sidorna. Nu är det dags att försöka platta till sugarpasten på sidorna. Börja på ena sidan och jobba dig runt, jag använder mig av en snurrplatta (finns billigt på IKEA) som underlättar jättemycket! När det blir veck får man lyfta lite i sugarpasten och försöka jämna till det, och det är därför man måste ha mycket sugarpaste till godo för då är det lättare att jämna ut vecken. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta

  1. När man kommit hela vägen runt ser det ut så här.
  2. Om det blir luftbubblor i sugarpasten kan man ta en nål och sticka hål i dem och sen försiktigt försöka jämna till med handen.
  3. Man kan här använda sig av enmen det går bra med händerna också.
  4. Gå försiktigt längs med tårtan och jämna ut ev ojämnheter.

Hur Lägger Man Marsipan På Tårta Skär sedan bort överflödet med en pizzaslicer. Tänk på att skära någon centimeter utanför för sugarpasten drar ihop sig lite. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta Färdigt! Hur Lägger Man Marsipan På Tårta Vill man dölja kanten kan man sätta ett band eller en dekorationskant där. Kanten ser ju inte så rolig ut och det blir finare med en dekorationskant tycker jag!

  • Hoppas ni fick lite hjälp av min snabba beskrivning, har planer på att göra en bättre och mer utförlig snart!
  • Har jag varit otydlig med något är det bara att fråga 🙂
  • Lycka till med tårtmakandet!

: Täcka en tårta med marsipan eller sugarpaste

Hur fäster man marsipan på tårta?

Bli min jäst – Täcka en tårta med marsipan eller sugarpaste Jag har fått jättemånga frågor på sistone om hur man gör när man lägger på marsipanlocket på tårtan.Det blir ju ofta veck och ojämnt och det blir ju inte så snyggt.Det är faktiskt inte så svårt om man vet hur man ska göra!Det första jag kan rekommendera är att inte köpa de färdigkavlade marsipanlocken i mataffären.De är alldeles för små och då får man genast problem!Det är samma princip med marsipan som med sugarpaste och marschmallowfondant. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta Spackla sedan tårtan med smörkräm. Smörkrämen gör att marsipanen eller sugarpasten håller sig och inte svettas. Jag använder mig av recept som är kanon!

  • Smörkräm
  • 115 g mjukt smör 250 g florsocker 2 tsk kokande vatten
  • 1 tsk vaniljessens

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och vaniljessens under omvispning. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta Kavla sedan ut din marsipan eller sugarpaste. Det ska vara bra mycket större än vad tårtan är, om man vill kan man mäta tårtan och sen lägga på en decimeter på båda sidorna. Kavla inte för tunnt för då spricker det lättare. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta Sedan är det dags att lägga på locket på tårtan. Lyft försiktigt det utkavlade locket och lägg det över armarna, alternativt rulla upp det på kaveln. Sedan är det bara att försöka måtta in var mitten är på tårtan och sugarpasten och lägga ner locket. Det viktigaste är att försöka få det ganska jämt ovanpå. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta Här ser ni att det är mycket över på sidorna. Nu är det dags att försöka platta till sugarpasten på sidorna. Börja på ena sidan och jobba dig runt, jag använder mig av en snurrplatta (finns billigt på IKEA) som underlättar jättemycket! När det blir veck får man lyfta lite i sugarpasten och försöka jämna till det, och det är därför man måste ha mycket sugarpaste till godo för då är det lättare att jämna ut vecken. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta

  1. När man kommit hela vägen runt ser det ut så här.
  2. Om det blir luftbubblor i sugarpasten kan man ta en nål och sticka hål i dem och sen försiktigt försöka jämna till med handen.
  3. Man kan här använda sig av enmen det går bra med händerna också.
  4. Gå försiktigt längs med tårtan och jämna ut ev ojämnheter.

Hur Lägger Man Marsipan På Tårta Skär sedan bort överflödet med en pizzaslicer. Tänk på att skära någon centimeter utanför för sugarpasten drar ihop sig lite. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta Färdigt! Hur Lägger Man Marsipan På Tårta Vill man dölja kanten kan man sätta ett band eller en dekorationskant där. Kanten ser ju inte så rolig ut och det blir finare med en dekorationskant tycker jag!

  • Hoppas ni fick lite hjälp av min snabba beskrivning, har planer på att göra en bättre och mer utförlig snart!
  • Har jag varit otydlig med något är det bara att fråga 🙂
  • Lycka till med tårtmakandet!

: Bli min jäst – Täcka en tårta med marsipan eller sugarpaste

Vad ska man ha under marsipan?

Kan man lägga marsipan eller sockerpasta direkt på grädde?

Kan man lägga marsipan eller sockerpasta direkt på grädde?

Nej. Man bör undvika att lägga marsipan och sugarpaste direkt på grädde. Faktum är att man bör undvika att pastan kommer i kontakt med grädde överhuvudtaget, eftersom sockret i pastan får vasslen i grädden att släppa vilket gör att tårtan blir fuktig betydligt fortare.

  1. Det bästa är att man lägger tårtbotten högst upp under pastan.
  2. Vill man göra en kupol med grädde kan man göra det under tårtbotten.
  3. Sen bör man slå en smörkräm runt om tårtan för att undvika att pastan kommer i kontakt med ev.
  4. Gräddfyllning.
  5. Ofta måste man kanske av tidsskäl göra tårtan dagen innan den skall ätas och för att den skall hålla och inte bli fuktig bör man lägga en under /.

Ytterligare ett tips för att inte tårtan skall fukta upp så snabbt är att inte förvara den i alltför kallt kylskåp. Höj temperaturen till ca 8-10 grader istället för 4 grader. En tårta som är väldigt nedkyld och kommer ut i värmen tar väldigt lätt upp fukten från luften (varm luft binder mer fukt). Hur Lägger Man Marsipan På Tårta : Kan man lägga marsipan eller sockerpasta direkt på grädde?

Hur gör man för att marsipanen inte ska smälta?

Fodra eller inte fodra? Här kommer ytterligare en del av ” Sockerskolan “. Att fodra, eller inte fodra, det är frågan Men låt oss börja med att förklara vad fodra är 🙂 Fodra menas med att du smörjer ditt lock (den sida som läggs mot tårtan) med fett, exempelvis smakfri olja eller smör.

  1. Detta görs för att inte locket ska bli fult, smälta och buckla till sig efter att den stått ett tag.
  2. Är verkligen jättehemskt att öppna kylskåpet dagen efter man gjort klart tårtan och locket är alldeles buckligt.
  3. Går inte att göra så mycket åt det då.
  4. Det hände mig en gång men då på 3 tårtor 😦 När ditt sugarpaste- eller marsipanlock kommer i kontakt med grädde, vaniljkräm (och liknande) så tränger vätan igenom täcket och det smälter och blir buckligt.

Detta tvistas det en del om dock, då bagare säger att det är sockret i grädden och vaniljkrämen som gör att detta händer. Jag är dock inte helt övertygad. Jag hade nämligen inte socker i grädden när mina 3 tårtor förstördes. ♥ Så hur gör man för att undvika att locket blir fult? 1.

Du spacklar tårtan med smörkräm då fettet gör så att ingen vätska från fyllningarna når locket.2. Du penslar locket (eller smörjer med lite papper) med ex rapsolja eller smör innan du lägger på det på den spacklade tårtan. ♥ Jag spacklar alltid mina tårtor med grädde då jag tycker att smörkrämen blir för söt att ha på tårtan och det funkar jättebra så länge jag fodrar locket innan.

You might be interested:  Hur Mycket Frukt Och Grönt Ska Man Äta Per Dag?

Ballinas sugarpaste behöver man dock ej fordra, men jag brukade göra det ändå – Better safe than sorry liksom 😉 Idag använder jag annan SP och tycker inte alls att det är speciellt jobbigt att fodra tårtan. ♥ En tanke som slog mig nu. Om socker gör så att locket smälter, borde det inte smälta då när man använder smörkräm med tanke på att det är fullt av socker? Eller är det skillnad på strösocker och florsocker? Dela gärna med er av tips eller om ni har något att tillägga! 🙂 : Fodra eller inte fodra?

Hur långt innan kan man lägga på Marsipanlock?

Du kan förbereda en marsipantårta dagen före servering, den blir godare av att stå till sig. Jag fyller tårtan med hallon och vaniljkräm, försluter med plast och låter bottnarna stå i kylskåpet över natten. Grädde och marsipan täcker jag tårtan med samma dag den ska serveras.

  • Man kan välja att ha ett tjockare kupat lager grädde ovanpå vaniljkrämen och endast ett tunt lager spacklat kring den färdiga bottnen eller så placeras ett tjockare kupat lager grädde ovanpå bottnarna när man spacklar tårtan innan man lägger på marsipanlocket.
  • Båda fungerar för att forma en liten pumpa.

Jag har använt en form på 15 cm till den här pumpatårtan men en form på 15-20 centimeter fungerar för receptet här. TÅRTBOTTEN 50 g margarin 2 dl strösocker 1 dl aquafaba 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 nypa salt 1 tsk vaniljpulver 1 dl mjölk eller vatten Värm ugnen till 175°C.

Smöra och bröa en rund tårtform. Smält margarin. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt där det blir ränder i smeten efter visparna. Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas.

Häll ner de torra ingredienserna, margarinet och mjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 30-35 minuter.

Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan. Skär i tre tunna lager när bottnen kallnat. VANILJKRÄM 2 dl matlagningsgrädde 2 msk olja 2 msk strösocker 2 msk majsstärkelse 2 msk vatten 1-2 krm vaniljpulver ¼ krm salt knivsudd gul färg Koka upp grädde, olja, strösocker och rör sedan ner majsstärkelsen som lösts i vatten och låt sjuda tills krämen tjocknat.

Ta då av kastrullen från plattan och tillsätt vanilj, salt och eventuellt en knivsudd gul färg. Låt kallna innan den kan användas. Täck ytan med plastfolie om krämen kyls. INSTRUKTIONER 400-500g marsipan med orange och grön färgpasta, karamellfärg eller pulver 2-3 deciliter vispbar grädde 1 sats vaniljkräm färska hallon eller hallonsylt.1.

Lägg först bottenytan uppåt och snittytan nedåt på fatet eller tårtbrickan. Då färgar hallonen in den mörkare bottenytan och det blir ingen mörk kant i nederdelen av tårtan. Bred ut hallonsylt eller mosade hallon. Tänk på att köpta frysta hallon alltid bör kokas upp för att bli av med eventuella norovirus.

Lägg på nästa lager tårtbotten och bred ett lager vaniljkräm över bottnen.2. Spackla in hela tårtan med grädde. Gör eventuellt grädden något tjockare på toppen för att forma en kupol om inte sista lagret fyllts med extra grädde.3. Kavla ut marsipanen 3 – 4 millimeter tjock.

  1. Görs den för tunn spricker den lätt när tårtan täcks.
  2. För att marsipanen inte ska fastna kan man kavla mellan två bakplåtspapper eller mellan två bitar plastfolie och behöver man mjöla kan man använda florsocker.
  3. Rulla upp marsipanen på kaveln och rulla sedan ut den över tårtan.
  4. För att slippa veck dras händerna runt tårtan och “smeker” fast marsipanen på tårtans sidor.

Arbeta uppifrån och ner mot bottnen av tårtan. De veck som bildas dras ut underifrån och marsipanen arbetas sedan jämn uppifrån. Skär inte av marsipanen för nära nederkanten då den drar ihop sig något. Det är bättre att skära för lite och skära i en omgång till.

Kan man spritsa smörkräm på marsipan?

Om du inte gillar sockerpasta och marsipan så kan du spritsa din tårta med frosting, grädde eller smörkräm! Det blir både gott och snyggt, och går att variera hur mycket som helst.

Hur stelnar marsipan?

Tillverkning av Marsipan – Marsipan är en massa som består av sockerlag och mald mandel. Oljan från mandlarna binder massan och ger den en len konsistens. Många gånger tillsätter man glukossirap i sockerlagen, vilket gör marsipanen smidig och hindrar sockret från att kristallisera sig.

  1. Ibland används äggvita som konsistensgivare.
  2. Detta är vanligt i den marsipan som tillverkas i Amerika.
  3. Smaken varierar beroende på vilken typ av mandel som blandas i.
  4. Till den marsipan som vanligtvis går att köpa i butik används en kalifornisk mandel som har en ganska neutral smak, vilket gör att den går att använda till det mesta.

Spansk mandel har ofta en tydligare smak och har en rikligare mängd mandelolja. Oljan ger massan en mjukare konsistens. Den typen av marsipan passar därför bäst när man ska göra figurer.

Hur mycket marsipan behövs för att täcka en tårta?

Beräkna mängd marsipan och antal tårtbitar Hur Lägger Man Marsipan På Tårta Funderar du över hur mycket marsipan eller sockerpasta du behöver för att täcka tårtan? Eller hur många personer tårtan kommer att räcka till? Se guiden som en riktlinje för hur mycket marsipan/sockerpasta som behövs till tårtor i olika storlekar. Du får också en indikation för hur många tårtbitar det blir av tårtan.

Storlek tårta Antal bitar Mängd
10 cm 4 300 g
15 cm 8 400 g
20 cm 12 500 g
25 cm 20 750 g
30 cm 28 1 kg
35 cm 36 1,5 kg

Beräkna bitar och marsipan/sockerpasta till fyrkantiga tårtor

Storlek tårta Antal bitar Mängd
10 x 10 cm 5 300 g
15 x 15 cm 10 400 g
20 x 20 cm 16 600 g
25 x 25 cm 24 800 g
30 x 30 cm 34 1,1 kg
35 x 35 cm 44 1,5 kg
40 x 30 cm (långpanna) 45 1,7 kg

Beräkna mängd marsipan och antal tårtbitar

Hur fäster man strössel på marsipan?

Blommor som skall sitta på sidan av en tårta är bäst att fästa med kristyr. Enbart ätbart lim håller inte. Tyngre blommor som t ex rosor kan också fästas med en bit spaghetti i rosen som man sedan sticker i sidan av tårtan. Ätbart lim kan man använda till att fästa blommor ovanpå tårtan eller för att limma ihop sk sugarflowers, marsipanrosor eller sockerfigurer. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta

Är marsipan och mandelmassa samma sak?

Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. Genom att fortsätta använda hemsidan godkänner du detta. I Sverige gör vi skillnad på marsipan och mandelmassa (eller mandelråmassa som det också kan heta). Det fanns tidigare en regel om att mandelmassa måste innehålla minst 50 % mandel.

  • Hade produkten en lägre mandelhalt skulle det istället kallas för marsipan.
  • Många tillverkare följer fortfarande denna regel, men det finns många som kallar marsipan för mandelmassa trots låg mandelhalt.
  • Det enklaste sättet att se ifall produkten verkligen är vad den utger sig för är genom att läsa innehållsförteckningen.

I Tyskland, där Lubecas mandelmassa tillverkas, kallas även mandelmassa för marsipan vilket lätt ger upphov till förvirring. Det finns fördelar med både marsipan och mandelmassa. Marsipanen är finare i texturen och passar exempelvis till att göra figurer av.

Varför ska man plasta in tårtan?

Publicerat torsdag 22 september 2016 kl 14.43 Linus Larsson från Söderhamn är plattsättaren som vann “Hela Sverige bakar” 2015. Och under hela den här hösten lär han P4 Gävleborgs lyssnare grunderna i bakning. I den andra lektionen av Linus Larssons bakskola lär vi oss montera tårtor.

Det viktigaste att komma ihåg när en ska baka en tårta är att inte göra det samma dag. En bra tårta behöver ungefär tre dagar på sig att skapas. Dag ett: Grädda själva botten, stoppa den i frysen och låt stå ett dygn. – Det är enklare att skära i en tårta som är lite halvfrusen och den smular inte lika mycket då, säger Linus Larsson.

“Spritsa en barriär på dom olika tårtlagren så att inte fyllningen rinner ut och missfärgar t.ex. grädden som du ska garnera tårtan med.” Dag två: Montera tårtan och lägg på fyllningen lager för lager. Plasta in tårtan och sätt in i kylen till dagen efter.

När ska man lägga ihop tårtan?

Vanligtvis gör man tårtan dagen innan servering. Men det är många som gör den redan två dagar före. Det man bör tänka på är att gräddfyllningen i tårtan håller kortare tid efteråt, helt logiskt. En färdig tårta som hålls kyld kan hålla i 4-5 dagar utan problem. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta

Hur kavlar man lättast ut marsipan?

Vad kavlar man ut marsipan och sugarpaste på?

Vad kavlar man ut marsipan och sugarpaste på?

Vi brukar rekommendera att man kavlar på majsstärkelse eftersom den har en något uttorkande effekt på pastan. Ibland får vi frågan om man kan använda och det är naturligtvis inte förbjudet. Det fungerar men eftersom florsockret tenderar att smälta så riskerar man ändå att det kan bli kladdigt.

Dessutom har majsstärkelsen den positiva effekten att man har längre tid på sig innan den börjar bli fuktig. ETT TIPS för att ge längre tid innan tårtan blir fuktig är att innan man dekorerar tårtan, tar en rejäl skopa majstärkelse i handen och stryker över hela tårtan. Borsta bort överflödet så det blir rent.

Nu har man torkat upp ytan och det håller längre innan den fuktar upp. På svarta eller mörka tårtor är det inte att rekommendera då ytan kan bli ljusflammig. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta : Vad kavlar man ut marsipan och sugarpaste på?

Hur får man saftig tårta?

2. Pensla med sockerlag för extra saftiga bottnar – ​ Smaksätt en sockerlag med exempelvis kaffe och pensla bottnarna med. Det blir riktigt gott, speciellt i en chokladtårta. Med penslade bottnar får du en ännu mer smakrik och saftig tårta! -Tea Malmegård

Hur gör man en slät tårta?

Hur man spacklar och täcker en tårta!! Steg-för-steg! Ja kära vänner, jag vet ju att många av er har massor av frågor kring det här med att bygga själva tårta. Och det är klart man har det! Det hade jag med i början och jag kan berätta för er att man upptäcker nya saker att lära sig hela tiden.

Det finns ingen som är fullärd och det finns alltid nya tekniker, nya dekorationer osv att lära sig. Sättet att spackla en tårta på, dvs det sättet ni kommer se nu är inte på något sätt “the one and only way”. Det finns massor av sätt att göra det på och jag rekommenderar er att titta på fler då det kanske finns ett annat sätt ni tycker bättre om.

Jag tror att man måste hitta SITT sätt att göra saker på för att det ska funka smidigast. Men se denna lilla manual som ett litet tips på hur man kan göra. Eller så kanske ni tycker om sättet och anammar det, vem vet?! I detta steg-för-steg så handlar det inte om världens snyggaste bilder för tro mig, att göra detta och samtidigt dokumentera när man bara har två händer är banne mig inte lätt.

  • 3 dl florsocker
  • ca 0,5 dl kokhett vatten
  • 1 msk vaniljsocker

Koka upp 1 dl vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt.

  1. Detta behöver du till detta moment:
  2. -palettknivar
  3. -tårtskrapa
  4. -snurrbricka (missade få med den på bild)

När jag fyller mina tårtor så gör jag det alltid i formen tårtbotten gräddats i. Jag lägger i plastfolie i botten och som sedan täcker hela formen och går ut över kanterna. Plastfolien använder jag även till att slå in tårtan med när den är färdigfylld.

  1. Den delen som ni ser överst ska sedan vara delen som blir botten.
  2. Tårtan ska alltså vändas upp och ner när den är färdigspacklad.
  3. Det kommer vi dock till sen.
  4. Jag rekommenderar att ni lägger tid på underarbetet!!! Är det jobbet dåligt blir tårtan inte lika fin som den kan bli! Titta på den översta delen på denna bilden och den översta delen på den övre bilden.

Visst är det skillnad. Självklart ska vi ha den fina och jämna delen uppåt! Det krävs lite funderande på hur man ska få den undre sidan uppåt när man väl fyllt den men använd dig av tex två tårtunderlägg eller tallrikar så löser det sig. Man hittar sin teknik rätt fort.

  • Börja med att lägg ett bakplåtspapper på snurrbrickan.
  • Du kan tejpa fast pappret om du vill vara säker på att tårtan inte flyttar sig.
  • Nu ska vi börja med att “crumbcoata” tårtan.
  • Dvs vi jämnar ut den överflödiga moussen längst med tårtan och ser till att alla lösa smulor binds fast i moussen.
  • Detta görs med hjälp av en palettkniv.

Håll dem jämnsmed tårtan och snurra snurrbordet tårtan står på, det är enklast. Då håller du handen still och det blir jämnt och fint nästintill automatiskt. Nu ska vi spackla tårtan med smörkräm. Ta en klick med smörkräm på palettkniven (en större palettkniv är att föredra här).

Jobba med palettkniven så att den är upprätt och förs längst tårtan. Dra INTE palettkniven fram och tillbaka! Då riskerar du att smörkrämen drar med sig en bit av moussen samt tårtbotten och det vill vi inte. För istället kniven åt samma håll hela tiden och snurra istället brickan runt runt åt samma håll.

Jobba med kniven så att smörkrämen “förs framåt” med lugna fina drag. Börja med ett tunt lager. Du är nämligen inte färdig här. Detta moment ska göras några gånger tills smörkrämen gjort tårtan rak och fin längst med kanterna. När du applicerat första lagret ska tårtan in i frysen några minuter och stelna till.

Då blir det mycket lättare att sedan applicera lager nummer två. Som du ser nu så ser den fortfarande lite ojämn och knölig ut. Det kommer det bli ändring på snart. Så där, nu har den stått några minuter i frysen. Nu ska du ta nästa lager. Lägg på en stor klick längst med sidan och börja jobba med palettkniven.

Snurra brickan och jämna ut lager nummer två. Se till att du inte missar längst med kanten uppe och nere. Om du bara är noggrann i mitten så kommer det synas i slutet och då blir tårtan inte jämn. Nu är du färdig med lager nummer två. Använd tårtskrapan och håll den mot tårtan i en jämn vinkel.

Tryck inte FÖR hårt utan ha ett lätt tryck med tårtskrapan mot tårtan, då kommer smörkrämen få en jämn yta när överflödig smörkräm skrapats bort. Upprepa proceduren med frysen och ett lager till om det behövs. Nu är tårtan redo för att vändas så att rätt sida kommer uppåt. Jag brukar lägga på själva tårtbrickan på det som då ska bli bottenplattan.

För in en hand under bakplåtspappret och lyft försiktigt upp tårtan och vänd den. Nu har du alltså bakplåtspappret uppåt och tårtbrickan neråt. Precis så som det ska vara. Dra försiktigt av bakplåtspappret. Här kan du se lagret smörkräm som du blivit jämnt runt tårtan.

  1. Nu ska du börja göra sluttouchen på det hela.
  2. Lätt en stor klick med smörkräm på toppen av tårtan och bred ut ett jämnt lager.
  3. Olla så att tårtan är jämn och fin både på toppen och runtom.
  4. Ser du ojämnheter så rättar du till dem med hjälp av smörkrämen och palettkniven.
  5. Det gäller till att vara lite tålmodig och verkligen studera tårtan från alla håll och kanter så att den är rak och fin.

Nu är tårtan klar och du har jämna kanter och en jämn topp. Tada, RAKA kanter!! Nu kommer vi till nästa moment: TÄCKA tårtan. Och ja, jag vet att det kan verka trixigt just det där med att få marsipanen eller sugarpasten rak och fin samt utan veck. Men tänk på att vi är alla barn i början och man måste låta det ta tid att lära sig tekniken.

  • Det du behöver ha för detta moment är:
  • -silikonmatta
  • -smoother
  • -kavel (jag använder marmor vilket jag tycker är väldigt bra)
  • -pizzaskärare
  • -marsiapn eller sp

Börja med att knåda materialet du ska använda. Här har jag använt marsipan och jag har blandat i lite vitt marsipan i den gula för att få en mer ljusgul färg. Tryck ut materialet så att det blir en plattare klump. Börja kavla ut materialet. Som du ser använder jag inget att pudra med.

  1. Återigen, hela detta stycke är kavlat UTAN att använda något att pudra med.
  2. Nu är marsipantäcket färdigkavlat och det ska nu föras över till tårtan.
  3. Så hur gör man då det på ett enkelt sätt UTAN att spn eller marsipanen går sönder?

Jo, man lyfter över hela kavlingsduken och hjälper till med den så att täcket hamnar rätt över tårtan. På så vis får du över det i ett helt stycke! Du kan enkelt reglera och måtta så att ditt täcke till tårtan hamnar precis så som det ska. Och nu menar jag inte att du ska ta duken och bara hiva den rätt över tårtan (som det ser ut som att jag gjort på bilden vilket jag inte har, det lovar jag).

  • Här ska du alltså försiktigt lägga över den och hålla koll så att marsipanen/spn räcker till att täcka tårtan runtom.
  • Dra upp duken och se så att det räcker till att täcka.
  • Skulle det vara så att täcket hamnat lite fel så kan du försiktigt lyfta upp det igen och börja om.
  • Dra bort kavlingsduken när du känner att ditt marsipantäcke hamnat rätt.

Använd smoothern till att släta ut och fästa marsipanen mot smörkrämen. Dra smoothern i jämna och lugna drag över tårtan. Nu ska du börja jämna till kanterna på tårtan. Dra försiktigt täcket utåt från tårtan så att marsipanen jämnar ut sig. Använd därefter smoothern till att trycka täcket inåt och nedåt.

Du jobbar med smoothern nästan som ett strykjärn. På samma sätt som du drar i skjortärmen när du stryker och för strykjärnet framåt, på samma sätt gör du med smoothern. Jobba dig runt tårtan och ta bit för bit av täcket och släta till. Se till att du drar marsipanen/sugarpasten utåt för att få bort vecken och samtidigt så för du smoothern neråt.

Har du kavlat täcket för tunt så kommer det spricka nere i kanten. Är det för tjockt så blir det väldigt otympligt.

  • Att kavla det lagom är övning och det tar ett tag innan man lär sig känna hur tjockt täcket ska vara.
  • Ju mer du övat, desto tunnare kommer du lyckas kavla täcket och föra över det utan att det spricker.
  • Det sägs att dryga 2,5 mm är bra tjocklek.

Nu har du kommit till det där momentet som brukar upplevas som svårast. Sluttampen. Den där sista irriterande biten som man inte riktigt vet hur man ska få bort vecket från. Ta det bara lugnt och jäkta INTE här. Ta tag i täcket längst nere, dra det utåt så att du ser att vecket försvinner.

  1. Tryck försiktigt med smoothern neråt och jobba försiktigt bort varje veck.
  2. Dra och tryck, dra och tryck.
  3. Du kommer troligtvis få dra lite på olika ställen för att få bort det sista vecket men det brukar ge sig till slut.
  4. Det gäller till att ha lite is i magen samt tålamod och jag råder dig till att inte ge dig för lätt.

Låtsas att du stryker en skjorta och tänk på hur du slätar ut den för att komma åt med strykjärnet. Nu är alla vecken borta och du kan ta några jämnande tag med smoothern runt hela tårtan. Nu ska du skära bort överflödig marsipan/sp. Använd pizzaskäraren och håll den snett vinklad inåt.

Skär efter kanten runt hela tårtan. När du skurit runt hela så avlägsnar du resten av materialet. Så där, nu är den klar!! Om du har några frågor kring detta så får du gärna ställa dem nedan i kommentarsfältet! Hoppas denna manual hjälpt dig något! Du kan även söka på tex Youtube efter videotutorials.

Sök på “How to cover a cake with fondant” så hittar du flera videos som kan vara användbara! Pssst: ni har väl inte missat att Stheavenstreet finns även på FB? Följ mig gärna där och ta del av inspiration, recept och tävlingar! Klicka så kommer du dit.

Vad är bäst marsipan eller sockerpasta?

Vad är skillnaden mellan marsipan och sockerpasta? – Skillnaden på marsipan och sockerpasta är att marsipan innehåller mandel. Man använder oftast marsipan och sockerpasta på samma sätt. Båda fungerar utmärkt till att täcka tårtor eller modellera figurer och blommor med. Oftast väljer man marsipan eller sockerpasta utifrån smak men även vad man föredrar att arbeta med.

Vad är skillnaden på fondant och marsipan?

Vad är skillnaden mellan sockerpasta, modelleringspasta, gumpaste & marsipan? – Den största allomfattande skillnaden mellan dessa olika bakpastor är att sockerpasta, modelleringspasta och gumpaste huvudsakligen är gjorda på socker medan marsipan övervägande är gjord på mandel.

Vad är lättast sockerpasta eller marsipan?

Vad är det för skillnad på marsipan och sugarpaste?

Vad är det för skillnad på marsipan och sugarpaste?

Det korta svaret är att skillnaden är mandeln. Någon har sagt att, eller sockerpasta som vi säger på svenska är fast utan mandel. Och det är nog det man kan beskriva det som. Det är en pasta av socker i olika varianter och fett. Den innehåller också gelatin, vilket marsipan inte gör.

Funktionen är densamma om man jämför sockerpastan med kavlingsmarsipan. Marsipan man köper ute i handeln är vanligtvis inte kavlingsmarsipan utan bara marsipan, rätt och slätt. Kavlingsmarsipan har den egenskapen att den är betydligt mer elastisk än vanlig marsipan, vilket gör att den inte spricker när man kavlar ut den.

Vi får ofta frågan vilken som är lättast att jobba med – sockerpasta eller marsipan. Men om vi jämför sockerpastan med den kavelmarsipan som vi har i butiken så är det ingen skillnad i funktion. Det som avgör ditt beslut vad du skall använda, är dels vad du önskar att det skall smaka.

  • Vill du absolut att det skall smaka marsipan så är ju svaret givet.
  • Är du däremot ute efter något som är mer allergivänligt så är sockerpastan ett bra val eftersom den oftast inte innehåller varken mandel eller nötter, vissa pastor kan dock innehålla spår av mandel.
  • Är helt mandel och nötfri.
  • När det gäller färgåtergivningen så har sockerpastan en klar fördel.

Eftersom den är vit i basen blir färgen bättre om man färgar in den med någon pastafärg. Man kommer alltid att ha kvar gultonerna i marsipan vilket gör att t ex blått inte blir helt blått utan drar något åt det turkosa hållet. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta : Vad är det för skillnad på marsipan och sugarpaste?

Kan man ha marsipan i kylen?

Hur förvarar jag marsipan? – Marsipan blir sällan dålig så att den smakar eller luktar illa utan det som oftast händer är att den torkar. Förvara därför din marsipan väl inplastad i en lufttät burk. Om du inte ska använda marsipanen med en gång kan den med fördel ligga i kylskåp och tas fram i god tid innan användning så att den inte är kall och hård.

Kavlingsmarsipan används i huvudsak till bakverk tillsammans med t.ex. grädde, vaniljkräm mm. Det blir då naturligt att förvara använd kavlingsmarsipan i kylskåp. Figurer, dekorationer och konfekt gjorda av figurmarsipan förvaras bäst i rumstemperatur i sin kartong eller i en burk. Där kan de stå riktigt länge utan att bli torra.

I kylskåp kan kondens bildas och förstör då ytan på dina marsipanfigurer.

Hur länge håller sig marsipan i kylskåpet?

När familjen lagt ner tid och energi på att laga läckerheter till julen så är det viktigt att den förvaras rätt så att den håller smak och färskhet. ODENSEs Chefskonditor rekomenderar att konfekten förvaras i tätslutande burk vid ca 12 grader. Har du ingen möjlighet till just denna temperatur så kan du med fördel förvara konfekten kyligt tex i en sval källare eller i grönsakslådan i kylskåpet.

  1. När man tar ut konfekten ur kylskåpet skall den gärna få stå ca 30 min med locket på i rumstemperatur.
  2. Då kommer eventuell kondens inet att sätta sig på konfekten utan på lådan.
  3. Om du sätter in konfekten i kylskåp så är det viktigt att den inte kommer direkt från ett varmt kök, då kan konfekten lätt bli missfärgad och fläckig.

Optimalt är att inte utsätta konfekt för mer än en temperaturskillnad på 10 grader. Konfekt som förvaras på ett riktigt sätt har en hållbarhet på ca 3 veckor.

Kan marsipan bli gammal?

Hur länge håller marsipanen om den är öppnad?

Hur länge håller marsipanen om den är öppnad?

Problemet är inte att den blir gammal utan att den torkar. Antingen kan man förvara den i dubbla plastpåsar som sedan läggs i en burk i rumstemperatur så kan den hålla i några veckor. Det bästa är att frysa ner den då håller den betydligt längre än bäst före datum.

  • Låt den gärna tina långsamt i kylskåp.
  • Marsipanen innehåller ju så mycket socker vilket är konserveringsmedel i sig självt.
  • Så länge den är mjuk att jobba med och smakar bra så är det inget problem att använda den.
  • Marsipan som man färgat in och knådat är känsligare eftersom man har knådat in bakterier.

I rumstemperatur kan den hålla 1-2 veckor men det är bättre att frysa den för att undvika att den jäser. Lukta på den innan du använder den så den inte luktar dåligt. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta : Hur länge håller marsipanen om den är öppnad?

Hur fäster man strössel på marsipan?

Blommor som skall sitta på sidan av en tårta är bäst att fästa med kristyr. Enbart ätbart lim håller inte. Tyngre blommor som t ex rosor kan också fästas med en bit spaghetti i rosen som man sedan sticker i sidan av tårtan. Ätbart lim kan man använda till att fästa blommor ovanpå tårtan eller för att limma ihop sk sugarflowers, marsipanrosor eller sockerfigurer. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta

Varför bör man kavla ut marsipan på florsocker istället för mjöl?

Vad kavlar man ut marsipan och sugarpaste på?

Vad kavlar man ut marsipan och sugarpaste på?

Vi brukar rekommendera att man kavlar på majsstärkelse eftersom den har en något uttorkande effekt på pastan. Ibland får vi frågan om man kan använda och det är naturligtvis inte förbjudet. Det fungerar men eftersom florsockret tenderar att smälta så riskerar man ändå att det kan bli kladdigt.

  • Dessutom har majsstärkelsen den positiva effekten att man har längre tid på sig innan den börjar bli fuktig.
  • ETT TIPS för att ge längre tid innan tårtan blir fuktig är att innan man dekorerar tårtan, tar en rejäl skopa majstärkelse i handen och stryker över hela tårtan.
  • Borsta bort överflödet så det blir rent.

Nu har man torkat upp ytan och det håller längre innan den fuktar upp. På svarta eller mörka tårtor är det inte att rekommendera då ytan kan bli ljusflammig. Hur Lägger Man Marsipan På Tårta : Vad kavlar man ut marsipan och sugarpaste på?

Hur mycket marsipan till 24 cm tårta?

Till en normalstor prinsesstårta på ca 24 cm i diameter går det åt ungefär 500 gram marsipan.