Hur Lång Tid Tar Det För Choklad Att Stelna
Så här smälter du choklad: – Koka upp 1 l vatten i en kastrull. Hacka chokladen på en skärbräda. Ta kastrullen av värmen. Ställ en glasskål över vattenbadet och lägg 2/3 av chokladen i skålen. Låt chokladen smälta under omrörning ca 10 minuter. Sätt ner skålen vid sidan. Tillsätt resten av chokladen och låt den smälta udner omrörning, ca 10 minuter. Nu är chokladen klar för användning. Beräkna ca 2 timmar för chokladen att stelna helt vid ca 12-14 grader.

Hur får man smält choklad att stelna?

Gör så här –

 1. Smält chokladen över ett varmt vattenbad eller i micron i korta intervaller där du rör om i chokladen mellan varje gång. Mörk choklad ska smältas till 45-50 grader.
 2. Kyl ner chokladen till 27 grader genom att föra chokladen fram och tillbaka på en marmorskiva. Använd gärna en chokladskrapa. Chokladen kan även kylas ned över ett kallt vattenbad.
 3. Värm upp chokladen till 31-32 grader. Du kan kontrollera om chokladen är tempererad genom att smeta ut lite choklad på ett bakplåtspapper. Den ska då börja stelna inom ett par minuer.
 4. Chokladen är redo att användas till att gjuta praliner, chokladkakor eller till chokladdekorationer.

Varför stelnar inte chokladen?

Temperera choklad – så gör du För att kunna forma chokladen till rör eller att doppa konfekt i den måste du lära dig att temperera chokladen, eller snarare kakaosmöret som finns i den. Om du inte tempererar chokladen innan du börjar arbeta blir den grå och matt, krymper inte i formar eller stelnar inte på plast med glans.

Varför stelnar den smälta chokladen?

Temperera choklad – så gör du steg för steg Temperera choklad Matskola! Tempererad choklad blir vackert glansig och smälter inte i handen när du håller i den. Den får också en fin konsistens för att göra praliner eller chokladdekorationer av samt doppa godis och bakverk i. Här visar vi hur du tempererar choklad steg för steg! Tips: Hitta massor av goda Temperering av choklad är ganska avancerat och tidskrävande men ett häftigt hantverk när man väl behärskar det.

 • Mörk choklad: 48-54 grader vid smältning, 27-28 grader när den kylts på arbetsytan och 31-32 i slutlig temperatur.
 • Ljus choklad: 45-50 grader vid smältning, 26-27 grader när den kylts ner på arbetsytan och 29-30 grader i slutlig temperatur.
 • Vit choklad: 40-44 grader vid smältning, 25-26 grader när den kylts ner på arbetsytan och 28-29 grader i slutlig temperatur.

Du behöver: Plastbunke, gärna minst 200 gram choklad i bitar, slickepott, digital kökstermometer och en skrapa (kallas egentligen bredspackel och finns att köpa i järnaffärer, välj gärna en som är minst 20 cm).

 1. Börja med att rengöra din arbetsyta med vatten och diskmedel och torka noga. Allra helst ska man ha en stor marmorbänk eller stenskiva att arbeta på vid temperering av choklad, men det fungerar också bra att temperera på en diskbänk i rostfritt stål.
 2. Lägg chokladen i en plastbunke och smält i mikron, mellan 30 sek till 1 minut i taget. Rör om med en slickepott efter varje omgång. Rör med stora rörelser för att undvika att få in luft i chokladen. Ett bra tips är också att försöka jobba så kladdfritt som möjligt för en enklare arbetsprocess. Om chokladen blir för varm, låt stå och vänta tills temperaturen har gått ner till rätt temperatur. Tänk på att choklad lätt bränns i mikron och tyvärr inte går att använda om den väl har blivit bränd.
 3. Smält chokladen tills alla chokladbitar har smält och den nått rätt temperatur. För detta moment krävs att du använder en digital kökstermometer för att kontrollera temperaturen regelbundet. Låt slickepotten vara kvar i bunken när chokladen är smält.
 4. Häll ut två tredjedelar av chokladen på arbetsytan. Låt slickepotten vara kvar i bunken med den choklad som inte hällts ut så att chokladen på den inte stelnar. Om du rör i smält choklad med en slickepott med stelnad choklad på sig så kommer den smälta chokladen att gå ner i temperatur och kan börja klumpa sig.
 5. Börja direkt röra i den uthällda chokladen genom att hela tiden föra chokladen med skrapan sidledes. Se till att hålla chokladen samlad så att all choklad är i rörelse hela tiden, annars kan den börja stelna och klumpa sig.
 6. Fortsätt med detta moment tills chokladen når den rätta temperaturen, mät av samtidigt som du rör i chokladen med skrapan.
 7. Skrapa ner chokladen från kanten på arbetsytan till bunken, ta inte med choklad som eventuellt stelnat på kanten. Rör runt med slickepotten och kontrollera att chokladen nått rätt slutlig temperatur. Har den nått det så har du nu lyckats temperera din choklad! Om du inte lyckats få rätt slutlig temperatur – skrapa rent arbetsytan samt skrapan och häll ut cirka en tredjedel av chokladen på arbetsytan och börja om från steg 6. Lycka till!

Julig garnering! Vi visar dig stegvis hur du förbereder och dekorerar en förtjusande vintertårta Julproffs! Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock,

 1. Låt mjöldammet yra! En hälsosam jul! Här är de nyttigare julgodisarna du måste testa! Klart på ett kick! Julgodis är ju ett måste under julen.
 2. Här kommer därför 16 enkla och goda julgodisar.
 3. Inget för torrbollar! Lussebullar med majonnäs? Javisst! Majonnäs gör bullen så mycket saftigare och godare.
 4. När snön yr Återvinn värmeljusen och gör en julig girlang.

Julpyssel när det är som bäst! Våra bästa recept Knäck, kola, fudge och ischoklad. Inget slår hemgjort julgodis! Grönare julbord! Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet. Sött och salt! Här hittar du tips på smarriga julbak som även är hälsosamma och gör gott för din hälsa! : Temperera choklad – så gör du steg för steg

Hur lång tid tar det för choklad att stelna i kylen?

Gjutning av skal – Nu gäller det att vara snabb – så fort chokladen hamnar i pralinformen börjar den svalna. För att få tunna skal är det därför viktigt att hålla tempot uppe från temperering till gjutning.1. Fyll pralinformen med choklad så att den täcker samtliga praliner.2.

Skrapa bort allt överflöd med en chokladskrapa, och kontrollera att alla praliner är täckta.3. Knacka formen mot bordet några gånger så att eventuella luftbubblor försvinner.4. Tippa formen så att merparten av chokladen rinner ut. Chokladen på “väggarna” i pralinformen kommer att sitta kvar, du kan knacka lite på formen för att hjälpa överflödet att lämna formen.5.

Låt torka upp-och-ned i formen på ett galler eller två pinnar, den får inte ligga direkt på bänken för då riskerar skalen att fastna och gå sönder.6. När skalen stelnat, skrapa bort eventuellt överflöd med chokladskrapan. Spara resterna för att använda till pralinernas lock.

Kan choklad stelna i rumstemperatur?

Tempereringsfanskapet Nu finns senaste numret av tidningen Baka ute i butikerna. Förutom göttiga recept och fina artiklar om pajer i Paris, mjölnare och chokladexperter kan man läsa min krönika där jag en gång för alla passar på att bena ut det här med temperering av choklad.

 • Håll i er! För att kunna göra glansiga, snygga praliner och chokladdekor måste man temperera chokladen.
 • Jag önskar verkligen att det inte var så, men det är bara att bita i det sura äpplet.
 • All choklad man köper är tempererad, men så fort man smälter den igen, till exempel för att doppa tryfflar i den, så rubbar man den fysiska balansen i chokladen.

Choklad är nämligen polymorfiskt, vilket innebär att fettkristallerna kan inta sex olika former, och det är bara den femte formen man vill åt, eftersom det är då chokladen får de goda egenskaper man är ute efter. Genom att temperera chokladen tvingar man in kakaosmöret i den femte formen och gör att chokladen kristalliserar på rätt sätt.

 1. Att fett och socker binder sig korrekt i chokladen istället för att krypa upp på ytan och bilda fula fläckar.
 2. Anske har du sett att dina chokladskapelser har fått just sådana gråaktiga fläckar som kallas för fat bloom och beror på att choklad inte tempererats, förvarats för varmt eller tempererats felaktigt.

Även sugar bloom kan bildas om chokladen förvaras fuktigt så att vätskan löser upp sockret i chokladen. Pralinerna till vänster är doppade i ett lager tempererad choklad, och den till höger har doppats i choklad som bara smälts och sedan fått stelna i rumstemperatur. Temperering går till på så sätt att man först smälter chokladen och sedan fortsätter att värma upp den till mellan 48 och 50°C (när det gäller mörk choklad, för vit choklad och mjölkchoklad gäller andra temperaturer).

 • Detta gör man enklast genom att värma chokladen i intervaller i en bunke i mikron och mäta temperaturen med en digital termometer däremellan.
 • När man nått upp till rätt temperatur måste man sedan svalka ner chokladen till 28°C.
 • På konditorier gör man det genom att hälla ut chokladen på en stenskiva (oftast av marmor eller granit på grund av stenens nedkylande egenskaper) och omväxlande stryka ut den och skrapa in den med en palett och en skrapa.

Detta kallas för att tablera. Har du ingen marmorskiva hemma är det enklare att sätta ner bunken med choklad i ett kallt vattenbad och noggrant men försiktigt röra om med en slickepott. Det är dock viktigt att inget vatten stänker ner i chokladen, att skrapa ordentligt längs med kanterna så att chokladen inte stelnar i bunken, och att inte hålla på för länge så att chokladen blir kall.

Torka bort vattnet från bunkens utsida när chokladen nått rätt temperatur. Därefter är det dags att värma upp chokladen till 31-32°C, detta görs också i mikron och tar oftast bara några sekunder. Nu äntligen är chokladen färdig att användas! Haken är bara att allt du doppar i chokladen måste vara torrt och rumstempererat.

Om du doppar kalla eller kladdiga praliner i den kommer det bli fult, trots allt hårt slit. Hopplöst! Vad gör man då om det blir lite fel, om man kanske värmer upp chokladen till 35°C istället för 31-32°C? Hemma är det oftast ingen fara, chokladen kan bli fin ändå, men på ett konditori är det inte värt att chansa, utan då är det bara att börja om från början, och först låta chokladen stelna och sedan upprepa proceduren.

Dock kan det vara svårare att få choklad som man redan misslyckats med att bli riktigt fin igen. När jag var ung och dum trodde jag att en smart idé skulle vara att låta chokladen svalna till 28°C av sig själv. Jag värmde upp den till 48°C och gick på lunch i hopp om att den skulle ha svalnat till rätt temperatur när jag kom tillbaka.

Det hade den bekvämt nog, och det var bara att värma upp den till 31-32°C och börja använda chokladen. Trodde jag, men hu, vad fult det blev! Senare har jag lärt mig att det beror på att det inte enbart gäller att pricka in rätt temperaturer, det är även viktigt att röra om under nedkylningen (eller tablera för den delen) för att hjälpa chokladen att kristallisera på rätt sätt.

I sanningens namn temperar jag sällan hemma om jag kan slippa. Mitt trix är istället att doppa kylskåpskalla praliner i choklad som jag försiktigt smält. Därefter ställer jag snabbt in pralinerna i kylen för att stelna, och förvarar dem sedan där i en tättslutande burk tills de ska ätas. Många chokladconnaisseurer brukar påstå att man under inga omständigheter får ha choklad i kylen, men i mitt tycke är detta det bästa förvaringsstället för hemgjorda praliner doppade i otempererad choklad.

Det är nämligen främst om otempererad choklad lämnas framme i rumstemperatur som den blir ful. Lite större chokladtillverkare har oftast tempereringsmaskiner, men de brukar kosta ett par hundra tusen kronor, och är heller inte helt lätta att kalibrera.

You might be interested:  Varför Ska Man Äta Grönsaker Till Varje Måltid?

Chokladen smälter vid rätt temperatur i munnen och får behagligare konsistens. Chokladen blir glansig och fin, och du slipper gråaktiga fläckar. Chokladen stelnar i rumstemperatur och kladdar mindre på fingrarna. Detta är även viktigt när man gör chokladdekor och inte vill att det ska sjunka ihop så fort det kommer ur kylen. Chokladen krymper lite när den stelnar, vilket är viktigt när man gjuter praliner och figurer i formar.

Dessa temperaturer gäller vid temperering Värm upp Kyl ner Värm upp igenMörk choklad 48-50°C 27-28°C 31-32°CMjölkchoklad 45°C 26-27°C 29-30°CVit choklad 40°C 26°C 28-29°C

: Tempereringsfanskapet

Kan man smälta choklad två gånger?

Annas chokladtips – 1. Förvara aldrig choklad i kylskåpet. Chokladen är känslig och drar lätt i sig lukter ur kylskåpet. Ibland blir chokladen trist och grå som en novembermåndag. Orsaken är kyla, som sätter i gång en kemisk reaktion som gör att sockret stiger till ytan.2. Bildtext Anna Kekki i full fart med vad hon gör bäst: choklad. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,Anna Kekki 3. Ta till överflöd och smält rejält med choklad när du gör konfekter. Det är enklare att arbeta med större mängder. Och det är ju viktigt att provsmaka. Bildtext De små gula knapparna är kakaosmör. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,kakaosmör Den överblivna chokladen kan återanvändas. Bred ut chokladen på ett bakplåtspapper och låt stelna i rumstemperatur. Förvara i en lufttät burk. Med rena verktyg och underlag håller chokladen ett halvt år i sval rumstemperatur.4. Bildtext Polykarbonatformer kostar 20 till 30 euro. Bild: Yle / Maria Lång konfekt,choklad,Strömsö,Anna Kekki 5. Choklad ska tempereras för smaken och konsistensens skull. Med temperering stelnar choklad utan att bli kletig. Dessutom håller den glansen tack vare temperering. Bildtext Anna Kekki tempererar choklad med en metallskrapa på en granitskiva, metoden kallas för “tablering”. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,Anna Kekki Chokladen tempereras genom att smälta den till 45 till 50 grader. Mörk choklad kräver närmare 50 grader.

 1. Låt chokladen svalna till 23 grader på en stenskiva eller genom att mixa ner rumsvarma chokladbitar, ungefär 20 procent av den smälta chokladens mängd.
 2. Proffset Anna Kekkis pekfinger är också en mänsklig termometer.
 3. Hemmabagaren använder en digital kökstermometer.
 4. Choklad kräver tålamod och för att bemästra den kära, men krävande råvaran behövs träning och åter träning.

Julen är snart här, chokladbaket kan börja.

Kan man rädda smält choklad?

Smält choklad i lugn och ro – Du kan smälta choklad antingen i mikron eller i vattenbad. Mikro: Dela chokladen i jämnstora bitar. Smält på svag effekt i mikron i en halv minut i taget och rör om ibland tills chokladen har smält helt. Vattenbad: Dela chokladen i jämnstora bitar och lägg dem i en skål av rostfritt stål som är lite större än kastrullen under.

Kan man smälta choklad i kastrull?

Att smälta choklad i ett vattenbad är lätt som en plätt! Jag smälter alltid min choklad över vattenbad och aldrig i micron då chokladen lätt bränns och blir grynig i micron. Och det är ju synd att behöva kasta bort chokladen för man tänkte att man skulle vara lite lat.

Hur gör man då när man smälter chokladen i vattenbad? Ta fram en kastrull samt ett kärl som passar till kastrullen, jag brukar använda en djup tallrik. Se till att kärlet är såpass stort att det täcker kanterna på kastrullen. Anledningen till detta är för att vi inte vill att det skall komma in varm ånga i chokladen då den kan göra chokladen till en stor hård klump istället för härligt rinnande choklad.

Fyll upp kastrullen med lite vatten. Det viktiga är att vattnet inte nuddar undersidan av kärlet då det gör att kärlet blir alldeles för varmt och chokladen kan brännas och bli grynig. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och lägg hälften av chokladen i kärlet.

 • Ställ kärlet på kastrullen, sätt på medelvärme på spisen och låt chokladen smälta av den heta ångan.
 • Rör om då och då.
 • Låt det inte börja koka, chokladen mår bättre av att smälta långsamt, vid för höga temperaturer kan den bli grynig och förstörd.
 • När chokladen har smält tar du bort kärlet från kastrullen och tillsätter den andra hälften av chokladen.

Anledningen till att man delar upp chokladen i två delar är för att när man tillsätter den osmälta chokladen till den smälta så hjälper den till att ta ned temperaturen i chokladen vilket man ofta vill. Jag brukar hälla över den smälta chokladen i ett annat kärl som inte är varmt för att inte chokladen skall fortsätta att värmas upp av det varma kärlet. Hacka chokladen och fyll upp kastrullen med vatten. Lägg enbart halva mängden av choklad i kärlet. Ställ kärlet på kastrullen och sätt på medelvärme. Rör om då och då tills all choklad har smält. När chokladen har smält så tar du bort kärlet från värmen och tillsätter den andra halvan med hackad choklad och rör om så att även den chokladen smälter.

Kan man smälta Marabou vit choklad?

Varför blir vit choklad brun och knottrig när jag smälter den? Här är orsaken till det och tipsen hur du undviker att det händer! Fråga: Jag smälte vit choklad i en kastrull på spisen, men det blev bara en brun knottrig sörja. Går det inte att smälta vit choklad så att den blir bra? Läs också: 12 oväntade sätt att kombinera choklad Svar: Jodå, det går att smälta även vit choklad med gott resultat, men man måste vara försiktig.

 1. Vit choklad är mycket värmekänslig.
 2. Värm i mikron på till exempel 3/4 effekt och kör bara ca 30 sekunder i taget upprepade gånger.
 3. Ta ut skålen och rör om då och då så att du har full kontroll.
 4. Upprepa tills chokladen är helt smält.
 5. Läs också: Så gör du fin chokladdekor steg för steg Om man inte har mikro kan man smälta i vattenbad ovanpå spisen.

Vattnet behöver inte koka utan bara vara varmt, ca 60–70°. Recept: Hallontryffel med vit choklad

Måste man temperera blockchoklad?

Är temperering nödvändig? – Temperering rekommenderas vid tillverkning av chokladpraliner och chokladdekorationer. Du behöver dock inte temperera chokladen om du använder dekorationerna eller pralinerna samma dag. Dekorationer och praliner av choklad som inte har tempererats blir gråaktiga och får en matt yta i rumstemperatur.

Kan choklad Möggla?

Mat Tillhör du dem som slänger praliner för att de vitnat på ytan? Det behöver du inte göra, de kan ätas och är helt ofarliga. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA Uppdaterad för 1 årtionde sedan 13:15 – 16 mar, 2012 Många känner säkert igen problemet med choklad som får en gråvit yta.

Veckans i-landsproblem kan tyckas, men faktum är att var tionde pralin i Europa slängs på grund av så kallad fettblomning. – Många tror att det är mögel men det är inget farligt, försäkrar Lina Svanberg, forskare vid Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg – och snart landets första doktor på choklad.

Blomningen uppstår när fett från fyllningen vandrar genom skalet och stelnar på ytan. Om pralinen är fylld med exempelvis nougat som innehåller nötoljor går processen fortare. Missfärgade praliner står knappast högst upp på konsumenternas önskelista, speciellt inte om de ska ges bort i present.

– Man köper ofta en ask som man ska ge bort. Om man då öppnar asken och chokladen är grå blir man besviken och reklamerar eller kastar den, säger Lina Svanberg. Om det är någon skillnad i smak eller inte beror på pralinätarens egen upplevelse. – Själva smaken förändras inte egentligen. Men vissa kan uppfatta den som mer vaxig, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,

Varför smälter inte chokladen?

Om man inte ser upp kan chokladen bli grynig när den smälts. Det har flera orsaker. Här får du veta vilka och hur du undviker dem. Fråga: När jag smälter choklad till bakverk så blir den ofta alldeles grynig och ibland lite gråaktig i färgen. Varför blir det så? Läs också: Hur ska man smälta vit choklad? Svar: Choklad bör hanteras varsamt när den smälts, annars är det lätt att den blir grynig.

 1. I mikron blir den grynig om effekten är för hög, och/eller att den går under för lång tid.
 2. I vattenbad orsakas grynigheten vanligtvis av att fukt från ångan råkat hamna i chokladen.
 3. Läs också: Så gör du vackra chokladdekorationer steg för steg Bästa sättet att smälta choklad i mikro är att välja ett mellanläge på effekten, köra kortare tid och vid flera tillfällen.
You might be interested:  Vad Kan Socker Orsaka I Kroppen?

Ta ut skålen och rör om då och då. Vattenbad får inte bli för varmt för då riskerar man att få ånga i chokladen, och du måste röra ofta i smeten. Recept: 13 ljuvligt goda julgodisrecept

När bränns choklad?

När man börjar tillverka sina egna praliner är det som att en ny värld öppnar sig: en värld av kreativitet och smakupplevelser! Den där härliga chokladvärlden kan tyvärr också innehålla många frågor, frustation, bränd choklad och spruckna skal. Hur tempererar man egentligen choklad? Vad för typ av choklad ska man använda? Hur får man bort luftbubblor? Ja, frågorna är många! För att guida dig igenom en pralintillverkares tuffa tider har vi på Chokladhuset i Limhamn skapat en Chokladskola med alla våra bästa tips och tricks! Se den här Chokladskolan som hjälp på vägen till den perfekta pralinen! Pralintillverkning kan verka skrämmande och komplicerat, men med rätt redskap, teknik och bra råvaror behöver det inte vara så krångligt. Varje pralin du skapar börjar med ditt val av ingredienser. Vi tycker det viktigaste är att man använder en riktigt bra couverturechoklad av fin kvalitet, eftersom sådan innehåller en betydligt högre mängd kakaosmör än annan choklad. Detta är en viktig detalj, eftersom det är kakaosmörhalten som gör chokladen lätt att temperera. Practice makes perfect. Det viktiga är att noggrant följa anvisningarna för temperaturen noga, det vill säga att du får spara din kreativitet till senare steg i bakandet. Beroende på vilken choklad man använder så skall den värmas till olika temperaturer.

 1. Smälta: Smält chokladen i ugnen på 45°C i ca 1 dygn utan att röra i den. Du kan också använda mikrovågsugn eller vattenbad, men tänk då på att röra mellan varven! Det är även viktigt att använda en plastbunke som tål mikrovågsugnens höga värme. Kom ihåg att vara försiktig så chokladen inte bränns. Chokladen är klar när den uppnått följande temperatur: 48-50 grader för mörk choklad, 46-48 grader för ljus choklad och max 45 grader för vit choklad.
 2. Kyla: Kyl sedan chokladen genom att häll ut den på en marmorskiva eller diskbänk och spackla tunt. Samla därefter ihop chokladen och upprepa denna process tills du når önskad temperatur. Har du ingen sådan yta hemma i köket så gör det inget – isåfall kan du helt enkelt röra runt i chokladen tills önskad temperatur uppnås. Man kan även blanda i välhackade bitar av ny choklad för att snabba på processen. Efter kylningen önskas följande temperatur: 28-29 grader för mörk choklad, 27-28 grader för ljus choklad och 36-27 grader för vit choklad.
 3. Värma : Dags att värma igen! Om du har tillgång till en värmepistol så är det väldigt smidigt, men annars fungerar mikrovågsugn eller vattenbad lika bra. Börja isåfall med ca 5 sekunder – detta går nämligen fort! Du vill komma upp i 32 grader för mörk choklad, 30-31 grader för ljus choklad och 29-30 grader för vit choklad.

Bra jobbat – nu har du lyckats med din temperering! Många skulle nog säga att fyllningar är den roligaste biten av att tillverka praliner. Det är här du verkligen får chansen att hitta på nya smakkombinationer och eller göra en personlig twist på en klassiker! Hur smakrikt och gott någonting beror såklart på, precis som med chokladen, vilka råvaror du väljer.

Om du ska använda frukt och bär rekommenderar vi starkt att kolla upp vad som är i säsong. Allt smakar godare när de har fått växa av egen vilja! Ett stort tips för att underlätta processen med att göra fyllningar är att använda Ponthiers fruktpuréer, De innehåller 90% frukt och helt naturliga ingredienser! Ponthier använder även frukt som är i säsong och som växt i deras ursprungsländer för att få fram autentiska smaker! De har även alla en längre hållbarhet än om man skulle använda färsk frukt, vilket gör att dina praliner håller betydligt längre! Vad gäller smak är de gyllene orden; sött, surt, syrligt och salt! Hitta smaker som framhäver varandra och skapar en dynamisk upplevelse! En klassiker är ganache, som det står mer om längre upp.

Ett enkelt sätt att göra ganache mer spännande är att byta ut chokladen mot nougat – vips så har du en krämig nougatfyllning! Vill du inspiration till fyllningar? Kolla in pralinerna på vår receptblogg! Tips för hållbarhet! Om du tillsätter en liten skvätt klar alkohol (tex Vodka) så för att förlänga pralinens hållbarhet ytterligare några veckor. Ganache är en magiskt god chokladkräm som ofta används för tårtor och som fyllning i praliner! I sin enklaste form innehåller ganache därmed bara vispgrädde och choklad, men det blir extra gott om man även har i en klick smör. Vårt bästa tips för ganacher är att alltid smälta chokladen innan du bländar den med väskan, för att säkerhetsställa att kakaosmöret i chokladen verkligen har lösts upp.

Då blir den garanterat len och krämig! Gör såhär: Finhacka chokladen. Värm grädden i en kastrull. Tillsätt eventuell smaksättning. Rör ner chokladen och blanda försiktigt. Ta av kastrullen från platten och rör försiktigt tills chokladen smält, så att det inte slås in luft. När allt har svalnat kan du röra ner smöret.

Klart! Vill du göra en enkel vegansk fyllning ? Använd vegansk choklad, mjölkfritt smör och havregrädde till din ganache, så kan du tillsätta smaker som till exempel kaffe eller apelsin sen! Att måla praliner med airbrush är ett underbart utlopp för kreativitet i köket! Man behöver inte temperera färgerna, men var åtminstone noggrann med att sila den ordentligt innan du fyller koppen. Elda även spetsen med en gasolbrännare innan du börjar så att färgen inte fastnar.

När man målar med airbrush så uppnås bäst resultat i en lokal med en temperatur runt +18-20°C. Om det är för varmt i lokalen kommer färgen rinna i formen och din finish blir inte som du tänkt dig. Med det sagt så kan bra högkvalitativ färg och rätt teknik öppna för oändliga möjligheter! Airbrush i all ära, men det är inte den mest effektiva tekniken om man ska måla många formar.

Då passar det bättre att använda en större kompressor! Det är dock inte så lätt att göra några specifika effekter med en stor sprutpistol. För att dekorera kan du isåfall exempel fingermåla formarna först och sprutmåla efteråt. Du kan också airbrusha ett streck i en kulör, sedan sprutmåla i en annan kulör över. Det finns många olika tekniker inom färgläggning; alkoholbaserade färger, färdiga kakaofärger, pulverfärger och så vidare. Du kan även blanda dina egna färg med 1 dl smält kakaofett samt 2 tsk pulverfärg. Mixa ihop i en mixer och sila genom en finmaskig sil. När man gör chokladskulpturer kan man använda många olika tekniker. Oftast används någon form av gjuten pjäs av tempererad choklad som grundstomme. Grundstommen kan även vara gjord på karvad choklad, det vill säga tempererad choklad i stort block som man sen skär ut till önskad form. Här kommer några beskrivningar av enklare chokladtekniker!

 • Runda och fyrkantiga dekorer: Häll en klick tempererad choklad i mitten på ett tunt och mjukt overhead A4-ark. Lägg ett nytt ark över och spackla ut chokladen tunt med ett plaströr. Låt det sätta sig något, gör därefter avtryck med stansringar. Vill du få en böjd form rullar du sen arken runt ett rör.
 • Blommor: Gjut tunna skal i elipsformad pralinform. Gjut även en platta av choklad för sammansättning i en stansring, alternativt silikonform. Börja i mitten och jobba dig ut. Fäst blommorna med tempererad choklad från en spritspåse och använd kylspray.
 • Egen design: Skär eller klipp ut overhead ark efter egen design. Täck sedan med tempererad choklad tunt spacklat, forma runt ett rör eller önskad form, låt kristalliseras. Njut av lekfullheten!

Hur snabbt stelnar choklad i frysen?

Så här smälter du choklad: – Koka upp 1 l vatten i en kastrull. Hacka chokladen på en skärbräda. Ta kastrullen av värmen. Ställ en glasskål över vattenbadet och lägg 2/3 av chokladen i skålen. Låt chokladen smälta under omrörning ca 10 minuter. Sätt ner skålen vid sidan. Tillsätt resten av chokladen och låt den smälta udner omrörning, ca 10 minuter. Nu är chokladen klar för användning. Beräkna ca 2 timmar för chokladen att stelna helt vid ca 12-14 grader.

Kan man lägga in choklad i kylen?

Hur ska choklad förvaras? – Choklad håller bäst när den förvaras torrt och svalt i 16–20 °C. Choklad ska inte stå kallt i kylskåp. Förvara chokladen i en lufttät förpackning, gärna i originalomslaget, för att förhindra att den tar åt sig främmande smaker och lukter. Chokladförpackningarna är försedda med bäst före-datum.

Kan man frysa Marabou choklad?

Sex otippade snacks du inte visste gick att frysa in –

Blev det över chips från festen? I så fall kan vi glädja dig med att det funkar utmärkt att frysa in chips. Du kan äta chipsen direkt från frysen utan att först tina dem. Chipsen blir faktiskt riktigt knapriga och grymt goda efter en runda i frysen! Ibland kan det faktiskt kännas övermäktigt att stoppa i sig all choklad. I så fall kan du lägga den överblivna chokladen i påsar och frysa in den. Då undviker du att chokladen blir torr och trist. Att frysa in småkakor är väldigt enkelt och smidigt. Bäst blir det om du paketerar småkakorna i en låda eller burk med bakplåtspapper emellan varje lager. Eftersom de allra flesta småkakorna är smörbaserade håller de tre månader om de förvaras i frysen. Bakat eller köpt fler chokladbollar än du mäktar med att äta upp? Lugn, att frysa in överblivna chokladbollar funkar hur bra som helst. Efter att ha varit frysta tinar chokladbollar rätt snabbt i rumstemperatur. Perfekt att plocka fram en stund innan det är fikadags alltså! Att förvara nötter i frysen gör faktiskt att de håller mycket längre. Kylan i frysen hindrar nämligen de feta oljorna i nötterna från att härskna. Så stoppa in dina överblivna nötter i frysen där de får ett långt och nästan evigt liv. Att frysa in vindruvor som inte går åt är ett hett tips. Så gott att plocka fram ur frysen när du vill ha ett läskande och nyttigt mellanmål!

You might be interested:  Hur Många Deciliter Är 100 Gram Mjöl?

Minska matsvinnet! Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in – och hur du bäst går tillväga! Äggfakta! Vi har lathunden för er alla äggälskar därute! Mindre svinn! Vi berättar hur du förvarar fisk bäst för längre hållbarhet och minskat matsvinn! Klimatsmart Här får di tipsen som hjälper dig grilla mer hållbart.

Minska matsvinnet Ska man slänga mat som passerat bäst före-datum eller sista förbrukningsdag? Vi reder ut! Enkla tips för att komma igång! Vill du bli mer klimatvänlig, men vet inte riktigt hur? Här får du 6 konkreta tips! Mindre matsvinn! Planera mera, förvara smartare och börja använda dina rester.

Gott och hållbart! Minska kaffesvinnet och baka med ditt överblivna kaffe! Mumsigaste fikat Fira chokladbollens dag, den 11 maj, med några mumsiga favoriter. : Frysa in snacks som chips, choklad, kakor och vindruvor

Vad är skillnaden mellan blockchoklad och vanlig choklad?

Skillnad på blockchoklad och bakchoklad – Blockchoklad innehåller inte kakaosmör och håller sig därför bättre i rumstemperatur utan att smälta. Bakchoklad är mer likt vanlig choklad men lämpar sig bättre till bakning eftersom den tål upphettning. Bakchoklad har godare och “chokladigare” smak än blockchoklad.

Hur ser dålig choklad ut?

Hur du vet om choklad är dålig – Choklad innehåller lite eller inget vatten, och flavonoiderna skyddar fetter från oxidation. På grund av detta är choklad inte benägen att härskna, Den håller ofta i flera år om den förvaras på rätt sätt och behåller en ganska god smak under hela tiden.

 • TIPS
 • Om din choklad verkar vara helt okej men saknar smak är den inte längre i topp och du bör kasta den.
 • Om det finns några gråa ränder på din chokladkaka eller om chokladen har blivit vit- eller gråaktig är det okej.

Detta kallas chokladblomning och är inte skadligt för livsmedelssäkerheten. Även om det är oattraktivt är det ofarligt, och det finns inget bra sätt att bli av med det. INFO Chokladblomningen är kakaofett som stiger upp till ytan eftersom chokladen har utsatts för värme.

 • Om du kan se att det bildas kristaller på ytan kallas det ofta för ” sockerblomning “, och det är också ofarligt.
 • Även om choklad med sockerblomning är säker att konsumera är dess kvalitet något förändrad, och du kommer troligen att märka den förändrade smaken.
 • Sist men inte minst, om det finns något grönt eller mögelliknande på ytan, släng chokladen.

Förekomsten av mögel innebär sannolikt att fukt har kommit in i produkten. Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter. : Kan choklad bli gammal? Hur länge är choklad god?

Varför svettas choklad?

Att temperera choklad En läsare önskade ett inlägg om hur man lättast tempererar choklad hemma, utan massa tillbehör som man kanske har tillgång till på jobbet som konditor. Där tempererar man ofta större mängder choklad än hemma vilket faktiskt underlättar jobbet. Så här kommer lite tips för att temperera hemma! Men vi börjar med vad temperering är? Och varför man tempererar choklad? Enkelt förklarat så värmer och kyler man chokladen så att fettkristallernas form påverkar hur chokladen beter sig. Målet är en blank, glansig choklad som inte smälter i rumstemperatur el när man vidrör den.

Om man bara smälter choklad när man exempelvis doppar praliner så stelnar de aldrig ordentligt i rumstemperatur och så fort du rör vid dem blir de kladdiga. Många lägger sina doppade chokladverk i kylen för att stelna – vilket chokladen också gör – men så fort den kommer ut i rumstemperatur så börjar den “svettas”.

Choklad trivs bäst där det är svalt, 16-18 grader och ska så klart hållas borta från solljus och starka lukter. Allmänna tips: -Undvik kontakt med vatten eller att chokladen blir för varm när den smälts – det gör nämligen chokladen grå (och el grynig) – vilket vi självklart vill undvika. Det är inte farligt att äta choklad som blivit grå men det ser inte så aptitligt ut.

Du har säkert varit med om choklad som blivit grå när temperaturen påverkat den negativt en het och fuktig sommardag. -Man måste arbeta snabbt med tempererad choklad eftersom den stelnar fort. Så ha allt runtomkring förberett när du börjar temperera. Men det går bra att försiktigt värma på tempererad choklad för att kunna fortsätta använda den.

Rör i den försiktigt så att temperaturen hålls jämn i bunken, annars riskerar man ett lite “melerat” resultat. Färdigtempererad choklad: Fazer har en choklad som heter block dekor, (finns i ljus och mörk variant) som ger en blank yta till bakverk och används alltså till dekorering.

 • Den behöver du bara smälta, inte temperera innan användning.
 • Den har helt enkelt lite andra egenskaper än “bakchoklad”.
 • Snabbmetoden”,
 • Som jag kallar den: Den här har jag bara läst om, inte provat än, men den sägs fungera bra när man vill temperera små mängder choklad.
 • Och det vill man ju ofta i hemmaköket.

Metoden går ut på att man bara värmer upp chokladen till sluttemperaturen direkt, utan andra moment. Lättast görs detta i mikron och här måste man helt enkelt lära sig hur den egna mikron fungerar.

 1. Finhacka chokladen och lägg den i en liten skål som tål mikro, (gärna en i porslin eller plast, som inte leder så mycket värme).
 2. Mikra den finhackade chokladen i 20 sekunder. Ta ut och rör om ordentligt, mät temperaturen med en digital termometer och sätt sedan in skålen igen. Mikra fortsättningsvis bara 5 sekunder i taget och tag ut och rör om och mät temperaturen varje gång tills den uppnår rätt grad.
 • Mörk choklad ska nå 31-32° Ljus choklad ska nå 30-31° Vit choklad ska nå 29-30°
 • När chokladen har nått rätt temperatur är det dags att använda den, men jobba snabbt – den sätter sig ganska snart men går att värma på igen.
 • “Hemmametoden” – som jag kallar den:

Finhacka all choklad. (Det är viktigt att verkligen finhacka, annars kommer chokladen inte smälta). Smält 1/3 av chokladen (över vattenbad el under korta intervaller med omrörning i mikron) och blanda ner resten av den hackade chokladen och rör om tills den smält och svalnat till ca 28° (för mörk choklad).

 1. finhacka chokladen. Smält hälften av chokladen till den rätta temperaturen.
 2. Tillsätt resten av chokladen och rör till det smält och kyls ner till den rätta temperaturen.
 3. Hetta upp chokladen till den rätta temperaturen.
 4. Klar att användas!
 1. Vit choklad: 40°, 26°, 28°.
 2. Ljus Choklad: 45°, 27°, 30°.
 3. Mörk choklad: 50°, 28°, 32°

: Att temperera choklad

Kan man rädda smält choklad?

Smält choklad i lugn och ro – Du kan smälta choklad antingen i mikron eller i vattenbad. Mikro: Dela chokladen i jämnstora bitar. Smält på svag effekt i mikron i en halv minut i taget och rör om ibland tills chokladen har smält helt. Vattenbad: Dela chokladen i jämnstora bitar och lägg dem i en skål av rostfritt stål som är lite större än kastrullen under.

Kan man smälta choklad två gånger?

Annas chokladtips – 1. Förvara aldrig choklad i kylskåpet. Chokladen är känslig och drar lätt i sig lukter ur kylskåpet. Ibland blir chokladen trist och grå som en novembermåndag. Orsaken är kyla, som sätter i gång en kemisk reaktion som gör att sockret stiger till ytan.2. Bildtext Anna Kekki i full fart med vad hon gör bäst: choklad. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,Anna Kekki 3. Ta till överflöd och smält rejält med choklad när du gör konfekter. Det är enklare att arbeta med större mängder. Och det är ju viktigt att provsmaka. Bildtext De små gula knapparna är kakaosmör. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,kakaosmör Den överblivna chokladen kan återanvändas. Bred ut chokladen på ett bakplåtspapper och låt stelna i rumstemperatur. Förvara i en lufttät burk. Med rena verktyg och underlag håller chokladen ett halvt år i sval rumstemperatur.4. Bildtext Polykarbonatformer kostar 20 till 30 euro. Bild: Yle / Maria Lång konfekt,choklad,Strömsö,Anna Kekki 5. Choklad ska tempereras för smaken och konsistensens skull. Med temperering stelnar choklad utan att bli kletig. Dessutom håller den glansen tack vare temperering. Bildtext Anna Kekki tempererar choklad med en metallskrapa på en granitskiva, metoden kallas för “tablering”. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,Anna Kekki Chokladen tempereras genom att smälta den till 45 till 50 grader. Mörk choklad kräver närmare 50 grader.

 1. Låt chokladen svalna till 23 grader på en stenskiva eller genom att mixa ner rumsvarma chokladbitar, ungefär 20 procent av den smälta chokladens mängd.
 2. Proffset Anna Kekkis pekfinger är också en mänsklig termometer.
 3. Hemmabagaren använder en digital kökstermometer.
 4. Choklad kräver tålamod och för att bemästra den kära, men krävande råvaran behövs träning och åter träning.

Julen är snart här, chokladbaket kan börja.

Hur räddar man grynig smält choklad?

Om man inte ser upp kan chokladen bli grynig när den smälts. Det har flera orsaker. Här får du veta vilka och hur du undviker dem. Fråga: När jag smälter choklad till bakverk så blir den ofta alldeles grynig och ibland lite gråaktig i färgen. Varför blir det så? Läs också: Hur ska man smälta vit choklad? Svar: Choklad bör hanteras varsamt när den smälts, annars är det lätt att den blir grynig.

I mikron blir den grynig om effekten är för hög, och/eller att den går under för lång tid. I vattenbad orsakas grynigheten vanligtvis av att fukt från ångan råkat hamna i chokladen. Läs också: Så gör du vackra chokladdekorationer steg för steg Bästa sättet att smälta choklad i mikro är att välja ett mellanläge på effekten, köra kortare tid och vid flera tillfällen.

Ta ut skålen och rör om då och då. Vattenbad får inte bli för varmt för då riskerar man att få ånga i chokladen, och du måste röra ofta i smeten. Recept: 13 ljuvligt goda julgodisrecept

Varför blir smält choklad hård?

Chokladen blir grynig – vad gör jag för fel? – Troligtvis har chokladen utsatts för hög värme under för lång tid, då blir den grynig. Det är vanligt att detta händer när du försöker smälta choklad i mikron. Det kan också vara ånga från vattenbadet som ställer till det. Vattenånga kan också göra chokladen grå och tråkig i färgen. Artikel från Mitt kök