Hur Länge Håller Grönsaker I Frysen
Hur länge håller grönsaker i frysen? Grönsaker som hanteras och fryses in på rätt sätt kan hålla upp till 12 månader i frysen. Det gör att du lätt kan ha fräscha grönsaker hemma, året om.

Kan frysta grönsaker bli gamla?

Förpacka frysmat väl – Maten ska förpackas tätt omslutet med så lite luft som möjligt. Fukt eller syre som tillåts komma in i förpackningen kan förstöra vitaminerna och den frysta maten kan härskna. Bär, grönsaker och bröd kan bli torra, eller få sämre färger, och konsistens vid en lång frysförvaring.

Om dessa råvaror förpackas i täta påsar eller förpackningar innan de fryses in så håller de längre. När du ska äta maten bör du tina den i kylskåpet över natten. Den långsamma processen gör att maten behåller mer av sin struktur och vätska. Och när du fryser in – låt maten ta en vända i kylskåpet först, så att den är kall innan du stoppar in den i frysen.

Varor som tinats bör inte frysas in igen. Läs också: Frysa in ägg – så gör du Så länge håller maten Köttfärs och charkvaror: 2–3 månader Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader. Vid tårtbak – frys endast in bottnarna eftersom vispad grädde kan bli grynig och gelé rinnig om du fryser dem.

Mousse går bra att frysa. Fläskkött: 4 månader Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader. Tips: sockra bären och frukten innan infrysning, så håller de längre! Grönsaker: 12 månader.

Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak. Svamp: Stekt rå svamp håller cirka 6 månader, stekt utan fett minst 12 månader. Svamp stekt i fett har kortare hållbarhet. Förvälld svamp håller i minst 12 månader.

Matbröd: 12 månader. Mejeriprodukter: Blir i regel gryniga och vattniga om de fryses in. Färsk mjölk kan frysas i upp till tre månader och bör tinas i kylskåp och skakas om innan förtäring. Filmjölk, yoghurt, crème fraiche och gräddfil går inte att frysa. Keso och grädde kan frysas för att användas i bakning eller matlagning.

Smör kan frysas i upp till tre månader och bör tinas i kylskåp. Riven hårdost kan tåla sex månader i frysen. Matlådor: Tillagade matlådor med feta råvaror bör inte ligga i frysen mer än tre till sex månader eftersom fettet kan härskna. Magra måltider håller desto längre.

Hur länge kan is ligga i frysen?

Du kan säkert låta det ligga i många år innan du märker någon som helst smakförändring, och det är osannolikt att det skulle bli skadligt över huvud taget.

Hur länge frukt i frysen?

Bär och grönsaker –

Bär: cirka 12 månader, men de kan användas även efter det.Fruktmos (till exempel äppelmos): cirka 12 månader. Grönsaker (ärter, bönor, spenat som förvälls innan de fryses in): cirka 12 månader. Svamp (förvälld): cirka 12 månader.

Kan frysta bär bli gamla?

Hållbarhet frysta bär – Mjuka, osockrade bär har en hållbarhet på cirka 3-4 månader i frysen. Övriga bär håller cirka 12 månader, men ofta betydligt längre än så. Bär som har sockrats före infrysning håller ofta längre än osockrade. Läs också: Tina kött – så gör du

Kan det bli fara att äta för gammal mat från frysen?

Hej! Det korta svaret är att maten inte blir skadlig att äta även om den förvaras många år i frysen, däremot kan både smaken och konsistensen försämras. Mat som förvaras i frys (- 18 grader, eller kallare) blir inte hälsofarlig, eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperaturer.

Varför ska man inte använda frysta grönsaker?

Alla sorters frysta lättkokta grönsaker kan dock förorenas av listeria vid förpackning och tillväxa under upptining. Avsaknad av konkurrerande bakterier möjliggör tillväxt för listeria. Om du förvarar de tinade grönsakerna i kylskåpet under högst några få dagar minskar risken för skadliga halter.

Hur länge kan man spara köttfärs i frysen?

4. Hållbarhet för köttfärs i frysen – Fryst köttfärs, oavsett om det är magert eller fett, kan förvaras i upp till 3 månader. Efter upptining måste färsen stekas, grillas eller på annat sätt tillagas tillräckligt länge för att vara säker på att alla eventuella bakterier försvinner. Malet kött tinas med fördel i kylen – detta tar längre tid, men det är det säkraste sättet att tina det på.

Hur länge kan man ha smör i frysen?

Frysa in smör – Smör går bra att frysa in och håller då tre månader. Frys in smöret i en tätslutande påse och låt det tina i kylskåpet före användning.

Hur länge kan smör förvaras i frysen?

2. Hållbarhet för smör i frysen – Fryst smör kan förvaras i frysen i 9 månader. Och, så att du inte glömmer smöret i frysen: ladda ner Toppits ® Foodsaver-app så har du koll på vad du har i frysfacken – och appen kan till och med påminna dig om när det är dags för upptining innan smöret blir för gammalt.

Hur länge kan man ha frysta äpplen i frysen?

5. Frys & spara! – Kärna ur, klyfta och lägg i stapelbara burkar i frysen. Frukt och bär håller sig ca ett år i frysen. Sockra gärna lite vid infrysning för längre hållbarhet.

Hur länge kan man ha falukorv i frysen?

Förvaring – Ofta köper vi korv och kött som vi inte planerar äta samma dag. Vad gör vi då? Jo vi lägger in det i frysen. Men hur är det egentligen, håller kött hur länge som helst om man förvarar det i frysen? Här nedan följer en liten lathund och för de magraste delarna gäller den längre tiden: Griskött: 3-6 månader Nötkött: 8-12 månader Lammkött: 6-12 månader Lever och innanmat: 3 månader Charkvaror: 1-2 månader (den relativt korta tiden beror på att rimmade och rökta varor har kortare hållbarhet än obehandlade).

Kan man äta kött som legat länge i frysen eller är det farligt? Självklart kan man inte äta kött som legat fryst hur länge som helst men om det bara är en kortare tid, utöver rekommenderade frystider, så riskerar du bara kvalitets- och smaknedsättning, det är inte farligt att äta. Kött som varit fryst för länge blir torrt och förlorar smak.

Så lukta, smaka och gör din egen bedömning men tänk på att frysen ska vara en tillfällig förvaring.

You might be interested:  Hur Mycket Glutenfritt Mjöl Istället För Vetemjöl?

Kan bröd bli gammalt i frysen?

3. Hållbarhet för bröd i frysen – Fryst bröd kan förvaras i upp till 6 månader. För att du inte ska glömma bort brödet, använd Toppits ® Foodsaver-app, om du glömt bort brödet påminner appen dig när det är dags att äta brödet innan det är för sent.

Varför ska man inte äta frysta bär?

Vilka bär ska kokas innan man äter dem? Det går bra att äta färska hallon och svenska frysta hallon utan att koka dem. Importerade frysta hallon är en risk och Livsmedelsverkets råd är att koka dessa innan de äts. Frysta, importerade hallon Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus.

 • Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk.
 • Råden om hallon förväntas vara kvar en längre tid, eftersom det är svårt att komma tillrätta med problemet att hallonen förorenas med norovirus.
 • Källa: Livsmedelsverket

Hur länge kan man ha frysta blåbär?

Så länge håller maten i frysen Vi har väl alla hittat något ledset paket längst in i frysen med en fisk eller köttbit som har blivit torr och trist. Det är lätt hänt att maten blir liggande för länge. Det finns några saker att tänka på som gör att den håller sig bättre.

Det du ska frysa ska vara kallt när du stoppar in det i frysen, och en vända i kylskåpet först är bra. Maten ska förpackas lufttätt, i burk eller påse. Om fukt eller syre kommer in i förpackningen förstörs vitaminerna, och den frysta varan kan härskna. Feta livsmedel, som till exempel lax, härsknar lättare än andra.

När du ska äta mat som har varit fryst – tina den i kylskåpet över natten. När livsmedel får tina långsamt behåller det mer av sin struktur och vätska. Tinade varor bör du inte frysa in igen. Men om du har fryst in en råvara, till exempel kött eller fisk, kan du mycket väl tillaga den och sedan frysa in den igen.

Hållbarheten för olika livsmedel varierar. Längst håller magert kött och mager fisk, samt frukt och bär. Som alltid när du ska äta något gäller det att lukta på varan. Luktar den fräscht är den okej att laga till. I rutan nedan finns ungefärliga tider för hur länge du kan förvara olika varor i frysen. Köttfärs och charkvaror: 2–3 månader Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader Ska du dekorera en tårta med grädde eller gelé, så frys enbart bottnarna och vänta med att göra färdigt tårtan tills de har tinat.

Vispad grädde kan bli grynig och gelé kan bli rinnig om du fryser dem. Mousse går dock bra att frysa.

 • Fläskkött: 4 månader
 • Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader
 • Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader
 • Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader
 • Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader
 • Grönsaker: 12 månader Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.
 • Matbröd: 12 månader Grovt bröd, till exempel råglimpor, bör mogna någon dag innan du fryser in dem.

Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning.

 • Få tillgång till alla våra faktabaserade tester och granskningar
 • Saklig och tillgänglig hjälp i vardagen
 • Oberoende – Du kan lita på oss
 1. Från 59 kr/mån
 2. Du kan avsluta när du vill.

: Så länge håller maten i frysen

Hur länge kan man ha färsk kyckling i frysen?

Förvaring

Temperatur (°C): Min: -25 °C Max: -18 °C
Total hållbarhet (dagar): 244
Förvaringsinstruktioner: Frysvara : 244 dagar I frysutrymme (-18°C kallare): till angivet datum. I köldfack (-6°C eller kallare): 3 dygn. I kylskåp (ca +5°C): 1 dygn. I rumstemperatur: rekommenderas ej.

Hur länge håller sig pommes i frysen?

Blir mat farligt om det ligger i frysen för länge? – Det som är viktigt att komma ihåg är emellertid att maten inte blir dålig av att befinna sig i frysen. I teorin kan den hålla hur länge som helst utan att bli farlig att äta, vare sig den är tillagad eller inte.

 • Detta eftersom mikroorganismer inte orkar föröka sig i kylan.
 • Däremot kan maten tappa exempelvis textur och smak över tid, vilket gör den mindre aptitlig.
 • Så länge din frys är inkopplad och fungerar som den ska kommer frusen mat aldrig gå ut, bli dålig eller utgöra ett hot mot din hälsa “, skriver sajten Kitchn.com,

LÄS OCKSÅ: Fredrik Paulún: 11 billiga och nyttiga livsmedel

Kan man lägga falukorv i frysen?

Kan man frysa falukorv? – Om du vill att falukorven ska hålla längre, eller om den spelar på sista versen, då är ett tips är att frysa falukorven. Vi har alltid en falukorv hemma i frysen så man kan plocka fram en bit när man blir sugen att laga något gott.

 1. Vi lägger helt sonika in hela påsen med korven i, utan att ens packa upp den.
 2. Tänk dock på att de flesta falukorvarna stängs med hjälp av två metallklämmor.
 3. Dessa måste man alltså först ta bort om man ska tina korven i micron.
 4. En falukorv brukar kunna ligga i 3–6 månader i frysen utan att få konstig smak.

Den blir absolut inte “dålig” efter det, men den kan få lite annan smak på grund av att den innehåller en del fett. Ligger den längre och fått lite konstig smak är det bara att krydda på den ordentligt. Grillkrydda passar fint på falukorv. Den distinkta frys-smaken brukar också ofta försvinna från rätterna dagen efter.

You might be interested:  Hur Mycket Socker Är Det I Pepsi Max?

Vilka maträtter är bra att frysa in?

Frys in veckans matlådor – Fyll frysen med matlådor inför arbetsveckan som blir enkelt att plocka med sig i farten. Maträtter som går enkelt att göra i större volymer och passar att frysa in är till exempel lasagne, cannelloni, och kålpudding, Du kan även frysa in en stor sats med köttfärssås som du kompletterar med pasta efter uppvärmning.

Kan man frysa in morötter?

Vår kära morot – rotfrukten som passar både för sött och salt. Förvara i skafferi eller kylskåp – och såklart går dem även bra att frysa in.

Är frysta grönsaker bättre än färska?

Är frysta grönsaker lika nyttiga som färska?

Hej Bodylab, Jag ser till att äta grönsaker varje dag. Ofta är det dock i form av frysta grönsaker som tillbehör till middagen eftersom det helt enkelt är lättare. Jag tänker mig att färska grönsaker är nyttigare, men är det verkligen någon större skillnad? Om så är fallet, finns det någon grönsak som inte tappar så mycket i kvalitet som fryst som jag med fördel kan välja? Du kan andas ut, för i verkligheten är det nämligen precis tvärtom. Ofta är innehållet av vitaminer och mineraler faktiskt bättre bevarat i frysta grönsaker. Så du kan lugnt välja grönsaker som är frysta eftersom de i många fall är minst lika nyttiga. Det kan också vara lättare att äta varierat av frukt och grönt om man alltid har ett urval av olika grönsaker i frysen.Detta betyder dock inte att det är något fel med färsk frukt och grönt, men frysning går alltså inte ut över nyttigheterna i dessa livsmedel. Har man lite svårt att få i sig tillräckligt av frukt och grönt så kan frysta bär, frukter och grönsaker också fungera fint i smoothies eller blandade proteinshakes. På det sättet kan man snabbt skölja ner lite extra grönt. Var dock uppmärksam på att frukt och grönt från frysen ofta ska sköljas med kokande vatten innan användning i smoothies, det framgår i så fall på förpackningen.Om du dessutom vill vara säker på att innehållet av vitaminer och mineraler bevaras så bra som möjligt kan du med fördel köpa färsk frukt och grönt som är i säsong (dessutom är användningen av bekämpningsmedel i svensk frukt och grönt ofta mindre) och i övrigt köpa frysta grönsaker.

Är frysta grönsaker lika nyttiga som färska?

Är fryst broccoli lika nyttig som färsk?

Broccoli har många viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler, fiber och antioxidanter. Fryst broccoli är dessutom minst lika nyttig som färsk, och håller också mycket längre.

Hur länge håller frysta grönsaker i kylen?

Liten risk för listeria – Men förvarar och hanterar du bara de här känsliga livsmedlen på rätt sätt så är risken för att listeriabakterierna ska föröka sig till skadliga nivåer liten. Så här lyder Livsmedelsverkets rekommendationer för melon och frysta grönsaker: • Förvara alltid tinade, frysta grönsaker och skuren melon i kylskåp.

Hur länge håller sig grönsaker?

Tips om bästa lagring av frukt och grönsaker! | | Tips om bästa lagring av frukt och grönsaker! Den ekologiska frukten skördas när den är relativt mogen. Detta ger en färsk och välsmakande produkt, men förkortar fruktens livslängd något gentemot behandlade frukter med onaturlig livslängd. Därför bör du äta ekologisk frukt relativt snabbt och vara noga med att lagra den svalt eller i kyl för längsta möjliga hållbarhet! På denna sida finns fler tips om hur man förvarar och vilka grödor som INTE ska förvaras tillsammans.

 • Alla regler har ju undantag men generellt gäller att:
 • – Bladgrönsaker är känsliga för uttorkning.
 • – Rotfrukter lagras svalt och mörkt.
 • – Frukter (ej citrus) kan mogna i rumstemperatur.
 • – Citrusfrukter förvaras i kylskåp.
 • Tänk på att dina sinnen oftast bäst avgör om en frukt eller grönsak är bra eller dålig.

Som konsument kan det vara bra att vara uppmärksam på att ekologiska grönsaker och frukt generellt sett har något kortare hållbarhet än de konventionella. Anledningen till detta är de inte innehåller några konserveringsämnen eller besprutas med några kemiska fungicider, vilket annars är vanligt förekommande.

 1. Dessutom skördas den ekologiska frukten när den är relativt mogen.
 2. Detta ger en färsk och välsmakande produkt, men förkortar fruktens livslängd ytterligare något.
 3. Därför bör du konsumera den ekologiska frukten relativt snabbt och vara noga med att lagra den svalt eller i kyl för längsta möjliga hållbarhet! De ekologiska grönsakerna och frukterna kan skilja sig något i utseende.

Frukterna kanske inte alltid ser helt perfekta ut och har ofta avvikande storlek och form jämfört med konventionell frukt. Ibland kan det uppstå skönhetsfläckar, som varken är farliga eller påverkar smaken negativt. Att snabbköpets grönsaker ibland ser finare ut kan bero på att konventionella produkter ofta besprutas med vax och andra ämnen så att de ska se mer glansiga ut och hålla sin färg och form.

 • Det kan också vara bra att veta att vissa frukter och grönsaker producerar etylengas, vilket påskyndar mognadsprocessen för både sig själva och andra frukter och grönsaker som ligger i samma skål eller påse som dessa.
 • Frukter och grönsaker som producerar etylengas är t.ex.
 • Paprika, päron, äpple, melon och mogen banan.

Grönsaker som däremot är känsliga för etylengas är t.ex. gurka, squash, zucchini och det är bra att tänka på att undvika kombinera dessa. Samtidigt kan etylengasen göra morötter bittra till sin smak om dessa kommer i kontakt med ämnet. Generellt sett håller sig de ekologiska grönsakerna bäst där det är mörkt och svalt.

 • Vissa känsliga bladgrönsaker som sallad, bladselleri och brytbönor, kryddörter och groddar är extremt känsliga för uttorkning.
 • Dessa förvaras bäst i kylskåpet i plastpåse eller burk – men de är också känsliga för stående vatten och kondens, som gör att de ruttnar.
 • Genom att lägga lite fuktigt hushållspapper i botten på burken eller påsen så blir det hög luftfuktighet men ingen kondens eller stående vatten i botten, och grönsakerna håller sig vanligtvis krispiga och fräscha ca 1 vecka.

Det finns även “upphöjda gallergolv” i plast att köpa till de flesta kylskåpslådor. Dessa kan bidra till att grödorna inte har kontakt med ev. kondenserat vatten på botten. Rotfrukter kan lagras mycket länge om de förvaras svalt, mörkt och med rätt luftfuktighet.

 1. Alla vi som saknar jordkällare kan imitera dess mikroklimat enom att lägga några sidor tidningspapper i plastpåsen med rotfrukter.
 2. Tidningspapperet fyller samma funktion som den sand man gärna lagrar morötter i: det tar upp och bevarar fukt som avdunstar från rotfrukterna och förhindrar att kondensvatten bildas.
You might be interested:  Vispa Ägg Och Socker Pösigt Hur Länge?

I vårt kallskafferi brukar rotfrukter hålla ca en månad på detta sätt. Rotfrukter som förvaras i enbart papperspåse skrumpnar däremot ganska snabbt ihop. Även lök lagras bäst ganska torrt – den kan gärna ligga öppet i en korg i skafferiet. I plastpåse finns risk att den möglar.

 • Lök förkortar livstiden för potatis, så se till att hålla dessa varor ifrån varandra.
 • Till skillnad från ovannämnda grönsaker har de flesta frukter genom sitt skal ett naturligt skydd mot uttorkning, och kan därför förvaras utan plast i rumstemperatur, tex.
 • På ett fruktfat, i ca en vecka.
 • Ofta är frukten inte helt mogen när man får hem dem, och den blir då också godare av att ligga framme.

De flesta frukter, med undantag för citrusfrukter, kan förvaras i rumstemperatur tills de är ätmogna, under förutsättning att de inte är skadade. Till dessa frukter hör t.ex. bananer, äpplen, kiwi, päron och avocado m.fl. Citrusfrukter eftermognar inte på samma sätt, och i rumstemperatur torkar de snabbt, så lägg de flesta i kylen och ta fram några apelsiner i taget.

Kom också ihåg det engelska ordspråket “One bad apple will ruin the bunch”, som är sant rent bokstavligt. Har en frukt eller grönsak börjat mögla eller ruttna kommer svamp/mögelsporer snabbt att sprida sig till resten, så ta genast bort det som blivit dåligt, och tvätta gärna frukt som varit i närheten av det mögliga.

Men lita på dina sinnen, bara för att en frukt blivit dålig betyder det naturligtvis inte att alla ska slängas!

 1. Här under kommer en lista med tips på hur man bäst förvarar olika frukter och grönsaker!
 2. Grönsaker
 3. Aubergine, Äggplanta Ska ha fast konsistens och håller bäst i
 4. kylskåp, dock aldrig kallare än 8 plusgrader. Trivs även bra i
 5. rumstemperatur, men har då sämre hållbarhet.
 6. Broccoli Förvaras i plastpåse i kylskåp, gärna med hål i plast-
 7. påsen för att undvika kondens.
 8. Gurka, Squash, Zucchini Förvaras i plastpåse i kylskåp, runt 10

plusgrader. Känslig för etylengas. Fänkål Bäst i plastpåse i kylskåp. Skär bort blast som torkar.

 • Kål (rödkål, vitkål, blomkål, brysselkål och grönkål) trivs
 • bäst i plastpåse i kylskåpet.
 • Majs Majskolvar vill ha kvar sin blast under förvaringen. De vill
 • ha fukt och kan förvaras 3-4 dagar i kylskåp.
 • Paprika Förvaras svalt, 7-12 plusgrader, i plastpåse som skydd
 • mot uttorkning. Gröna paprikor håller längst, och röda häften

så länge. Paprika avger etylengas.

 1. Sallad Salladen ska vara fuktig och förvaras i plastpåse i en kall
 2. del av kylskåpet.
 3. Sparris Har kort hållbarhet, förvaras i grönsakslådan i kylskåp.
 4. Svamp Förvaras luftigt i kylen i papperspåse för hållbarhet i ett
 5. par dagar. Skölj inte svampen, borsta den istället ren om det
 6. behövs.
 7. Tomater Omogna tomater trivs i rumstemperatur och läggs in i

plastpåse i kylskåp när de mognat. Inte lägre än 11 grader. Rotfrukter

 • Jordärtskocka Förvaras svalt, gärna i plastpåse i kylskåp.
 • Lök, purjolök och vitlök Lökar ska förvaras torrt och i rums-
 • temperatur, då håller den upp till en månad. Förvara inte lök
 • och potatis tillsammans. Purjolök kan förvaras i plastpåse i
 • kylskåp om det inte är allt för fuktigt. Den tål kyla bra men är
 • känslig för uttorkning. Förvara uppskuren purjolök i plastpåse

i kylskåp. Vitlök förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp.

 1. Morötter Förvaras utan blast i plastpåse i kylskåp eller sval.
 2. Potatis Trivs där det är mörkt och svalt, mellan 5-10 plusgrader.
 3. Förvara gärna potatisen i en papperspåse. Grön potatis har
 4. utsatts för ljus och kan då innehålla giftet solanin. Förvara
 5. inte potatis tillsammans med lök.
 6. Rotselleri Förvaras i plastpåse i kylskåpet.
 7. Rädisor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp.
 8. Rödbetor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp.
 9. Frukt och bär
 10. Apelsin behöver ingen plastpåse och förvaras bäst i kylskåp.
 11. Aprikos trivs bäst i plastpåse i kylskåp.
 12. Avokado Omogna avokador ska mogna i rumstemperatur. När
 13. de är mogna ska de förvaras i kylskåp, runt 7 plusgrader
 14. brukar vara lagom, då håller de sig några dagar.
 15. Citrusfrukter Förvaras vid högst 10 plusgrader för längst håll-

barhet. Kan förvaras i rumstemperatur om de är omogna.

 • Clementiner är känsliga för uttorkning och trivs i en plast-
 • påse i kylskåpet.
 • Chilipeppar Förvaras i plastpåse i kylskåp, men ej under 8 plus-
 • grader.
 • Jordgubbar kan förvaras i kylskåp en kort tid.
 • Kiwi trivs bäst i plastpåse i kylskåp.
 • Melon Känslig för uttorkning och förvaras i plastpåse i kylskåp

eller svalt utrymme. Producerar etylen.

 1. Nektarin Omogna nektariner mognar i rumstemperatur, medan
 2. de mogna läggs in i plastpåse i kylskåp. Producerar etylen
 3. och har kort hållbarhet.
 4. Persika mognar i rumstemperatur, producerar etylen och för-
 5. varas i plastpåse för skydd mot uttorkning.
 6. Plommon Omogna plommon mognar i rumstemperatur och

mogna läggs i kylskåp. Kort hållbarhet. Päron förvaras i plastpåse i kylskåp. Producerar etylen. Äpple förvaras svalt, gärna i plastpåse i kylskåp. Har kort håll- barhet i rumstemperatur. Producerar etylen.

Kan man äta frysta grönsaker?

Med frysta grönsaker har du skördesäsong i ditt kök varje dag, året om. Grönsakerna fryses ner när de är som allra bäst.1) Frysta grönsaker håller sig högklassiga, fräscha och nyttiga ju snabbare de tas om hand efter skörden. De finländska ärtornas resa från fält till frys tar cirka två timmar.2) Frysta grönsaker håller längre än färska.

 • Exempelvis håller Apetit Peas sig färska i minst 18 månader i -20 grader Celsius.3) Klimatet i Finland är gynnsamt för grönsaker; de långa sommardagarna och ljusa nätterna förhöjer såväl smak som kvalitet.
 • Tack vare den snabba produktionsprocessen, bevaras den goda, färska smaken hos grönsakerna även när de är frysta.4) Grönsakerna fryses ner när de är som allra bäst – du kan njuta av alla grönsaker när de har skördats, oavsett säsong.5) Frysta grönsaker är enkla att använda: de har sköljts på förhand samt skalats, hackats och ångkokats.6) Allting i påsen med frysta grönsaker är ätbart.

Du betalar inte för oätliga delar såsom skal eller stjälkar.7) Det är enkelt att fatta beslut om man följer en specifik diet och vill hålla koll på vikten, eftersom den frysta grönsaksförpackningen innehåller detaljerad information om ingredienser och näringsinnehåll.8) Apetits frysta grönsaker prepareras så att näringsvärde och färskhet bevaras på bästa möjliga sätt.9) Färska grönsaker håller hög kvalitet.

Hur länge håller vakuumförpackade grönsaker?

Livsmedel som fungerar att vakuumpacka – De flesta livsmedel går utmärkt att vakuumförpacka och livslängden förlängs oavsett om du förvarar dem i rumstemperatur, kyl eller frys.

Råvara Hållbarhet vakuumförpackat Hållbarhet utan packning
Kött 2-3 år i frys 6 mån i frys
Köttfärs 1 år i frys 4 mån i frys
Fisk 2 år i frys 6 mån i frys
Grönsaker som sparris, broccoli, majs, ärtor 2-3 år i frys 8 mån i frys
Bröd 1-3 år i frys 6-12 mån i frys
Mjöl och socker 1-2 år rumstempererat 6 mån rumstempererat
Kaffepulver 2 år i frys el 5-6 mån rumstempererat 6 mån i frys el 1 mån rumstempererat