Hur Länge Håller Mjöl Efter Bäst Före Datum
Hur avgör man om Kungsörnens vetemjöl verkligen är för gammalt att användas? Hur avgör man om t.ex vetemjöl som passerat bäst före datum verkligen är för gammalt att användas? Färgen? Kan man testa om det fungerar på något sätt? Mjöl kan hålla och gå att använda länge efter bäst-före datumets utgång, men efter det så kan vi inte längre garantera att mjölet håller samma egenskaper för bakning eller förtäring.Enligt livsmedelsverket kan man äta produkter med utgånget bäst-före datum så länge produkten ser bra ut, luktar bra och smakar bra.Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer.Vänligen se nedan länk: ​​​​ I Kungsörnens kundforum så hittar du alla de vanligaste frågorna vi får.

Linda Annitta Hanne Nora Andreas

: Hur avgör man om Kungsörnens vetemjöl verkligen är för gammalt att användas?

Kan man använda mjöl efter bäst-före-datum?

Hållbarhet och förvaring av mjöl – Mjöl är en torrvara med lång hållbarhet, ofta betydligt längre än sitt bäst-före-datum om det förvaras rätt. Mjöl som blivit gammalt är inte farligt men fettet i det kan härskna vilket gör att det smakar illa. Mjöl förvaras bäst torrt och i normal rumstemperatur.

Hur länge håller oöppnat mjöl?

4. Mal mjöl själv för längsta hållbarhet. – En liten kvarn för hemmabruk mal mjölet på köksbänken. FOTO: Istock Allra längst håller hel spannmål. Det förvaras också svalt och torrt, på samma sätt som mjöl. Om du sedan mal mjölet själv, kom ihåg att siktat mjöl ofta bör stå till sig någon vecka för att få bättre bakegenskaper. Fullkornsmjöl används så snart som möjligt. Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få artiklar direkt i mejlen

Hur lång hållbarhet har vetemjöl?

Hur länge håller mjölet – Det finns åtminstone några typer av mjöl utöver vetemjöl, som majsmjöl eller potatismjöl. Som tur är behöver du inte komma ihåg hållbarheten för varje sort, eftersom de är ganska lika varandra. Den mest märkbara skillnaden är mellan “vanligt” mjöl och fullkornsmjöl.

Fullkornsmjöl innehåller mer olja än vitt mjöl, och därför försämras dess kvalitet snabbare. De flesta mjölpåsar har ett bäst-före-datum. Det datumet är bara en grov uppskattning av hur länge mjölet bör behålla sin kvalitet. Självklart blir det inte dåligt en vecka eller en månad efter det datumet. Det kommer inte heller att göra dig sjuk om du äter det och kommer fortfarande att smaka helt okej efter datumet på etiketten.

Hur länge håller mjölet efter bäst-före-datumet? Det är svårt att säga, eftersom det beror på ett antal faktorer, som hur mjölet har producerats och så vidare. Det bästa du kan få här är grova uppskattningar. För vitt mjöl gäller att det ska hålla i god kvalitet i ungefär ett år om det förvaras i rumstemperatur och två år om det kyls ner i kylskåp eller frys.

Hur länge kan man förvara mjöl?

Tio billiga och bra livsmedel att lagra hemma (2013-08-28) Ett visst lager av mat bör alla ha i bostaden. För att inte behöva göra ett avancerat schema för att hela tiden rotera varor som närmar sig bäst före-datum bör huvuddelen av livsmedlen vara såna som klarar minst 5 års lagringstid.

 • Ris Ris håller sig i 10 år eller mer om det förvaras på rätt sätt.
 • Ris innehåller mycket kolhydrater, lite protein och en del mineraler.
 • Pasta Pasta är bra lagringsbar mat med låg vikt som är också en viktig källa till kolhydrater.
 • Pasta kommer inte att hålla lika länge som ris, men det kan lagras i ca 5 år under goda förhållanden.

Pasta är också mycket billigt, men är mer utrymmeskrävande än ris, bönor och mjöl. Bönor Bönor, linser och ärtor är kända för att de är bland de bästa allround-överlevnadslivsmedlen. De innehåller mycket protein, mycket kolhydrater och mycket vitaminer.

 1. Om de förpackas i lufttäta hinkar med syreätare och förvaras på en sval, torr, mörk plats, kommer de att hålla i upp till 10 år.
 2. Alla torkade bönor, linser och ärtor går bra att lagra.
 3. Mjöl Vetemjöl är bra att använda till bakning, men innehåller lite mindre näringsämnen än andra sorters mjöl.
 4. I en situation utan elektricitet kan det också vara svårt att baka annat än t.ex.

tunnbröd och tortillas, så se till att lagra olika sorters mjöl. Lagras i lufttäta hinkar med syreätare på en sval, torr, mörk plats i upp till 2 år. Margarin För våra hälsomedvetna läsare låter härdade fetter kanske inte så lockande, men i en överlevnadssituation kanske du inte har råd att vara kräsen.

Ister eller margarin erbjuder välbehövliga kalorier under kristider, är oumbärligt vid matlagning och har längre hållbarthet än matoljor. Förvara på en sval, torr och mörk plats och det kommer att hålla i åtminstone 2-3 år. Salt Salt är den mest användbara kryddan i ett överlevnadsförråd och används både för att konservera mat och att smaksätta mat.

Salt har oändlig hållbarhet och är väldigt billigt, så det kan man inte köpa för mycket av. Konserverad frukt och grönsaker En uppenbar överlevnadsmat, men inte så praktisk som många skulle tro. De är tunga och ganska dyra i förållande till de kalorier de ger.

Dessutom håller syrliga frukter och grönsaker inte så länge som de flesta tror. Den flesta burkar kan dock lagras i 5 år. Konserverat kött Burkar med skinka, corned beef, tonfisk och kyckling är utmärkt att lagra. De kommer vanligtvis att hålla i mer än 5 år och de är en utmärkt källa till protein. I ett apokalypsscenario kommer det i Sverige vara skapligt lätt att få tag på färskare kött genom jakt och fiske.

Socker Brunt och vitt socker kan ge piffa upp smaken hos överlevnadskosten och ger välbehövlig energi till hjärnan. Socker håller i minst 10 år om det förvaras på rätt sätt. Honung är också utmärkt och kan att sparas ännu längre. Jordnötssmör Jordnötssmör är en bra källa till protein, fett och kalorier.

Kan man dricka gammal mjöl?

Kommentarer –

  Hej Jenny! De allra flesta livsmedel kan man äta under hela hållbarhetstiden (och även till och med längre) när man är gravid. Det gäller till exempel alla torrvaror som mjöl, socker, pasta, ris och mejerivaror som mjölk, smör, filmjölk. Så länge dessa produkter ser, luktar och smakar bra, kan man äta dem.

  • Som gravid finns det dock några typer av livsmedel som man bör vara försiktig med att äta eller att helt avstå från att äta.
  • Några produkter som man som gravid kan äta om de är nyförpackade, det vill säga att det högst har gått 1 vecka från att de förpackats, är skivat köttpålägg och rökt och gravad fisk.

  På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide “Fråga Liv” för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid. Christina L Hej! Vad gäller för kakao, räknas det som torrvara? (Jag bakade en kaka idag och såg i efterhand att kakaon gick ut för tre månader sen. Allt smakade ok men blev nojjig.) Tack för en jättebra tjänst!! Kajsa Hej Kajsa, tack för frågan. Ja, kakao är en torrvara. Vänliga hälsningar Ingela Hej ! Jag är gravid och undrar,hur länge är hållbarheten för en öppnad remouladsås på flaska? Är det hållbarheten på flaskan som gäller ? Med vänlig hälsning, Meri Meri Hej Hållbarhetsdatumet, i det här fallet bäst-före datum, gäller oöppnad förpackning. Information på förpackningen På förpackningen/flaskan ska det finnas information om hur produkten ska förvaras efter det att den öppnats. Ibland, dock inte alltid, brukar det också stå ungefärlig hållbarhetstid efter öppnandet.

  • Står det inget föreslår jag att du kontaktar tillverkaren och frågar.
  • Det ska stå kontaktuppgifter på förpackningen.
  • Listeria trivs inte i remouladsås Köpt remouladsås är dock ingen riskprodukt med avseende på listeria,
  • De är för sur för att bakterien ska trivas och brukar även innehålla konserveringsmedel.

  Med vänlig hälsning Åsa R Kan man äta kycklingbacon på bäst före datumet? Mvh Jenny Hej Jenny, det går bra att äta kycklingbacon på bäst-föredatumet. Den innehåller bland annat mycket salt och det bidrar till att den håller sig säker länge, även för gravida. Ingela Hej! Har en oöppnad förpackning med potatisgratäng som ligger i kylen (och har legat i kylen sedan inköp) men såg att bäst före datumet var tio dagar sedan. Är det riskfritt att äta den ändå eller bättre att låta bli? Är gravid i v.36. Tack på förhand /Cornelia Cornelia Hej Om den fortfarande luktar ok kan du äta den efter att du hettat upp den till bubblande och rykande het. Då dör alla bakterier. Med vänlig hälsning Åsa R Undrar hur försiktig man ska vara kring bäst före datum på mejeriprodukter. Kan man äta creme fraiche som gick ut dagen innan? Den har vart öppnad i 2 dagar. Gravid i vecka 30. Hälsningar andrea Andrea Hej Andrea, tack för frågan. Mejerivaror som creme fraiche, mjölk, smör, filmjölk kan man äta även som gravid så länge de ser ok ut, och smakar och luktar som vanligt. Vänliga hälsningar Ingela Gäller det även keso som passerat bäst före datum? Jenny Hej! Ja det gäller även keso. Vänliga hälsningar Maja Hej, jag har använt två matskedar vetemjöl i en sås som jag har gjort. Vetemjölet gick ut 5 månader sedan, den ser helt okej ut. Kan jag som är gravid äta av såsen eller bör jag slänga? Natalia Hej Natalia, tack för din fråga! Om mjölet fortfarande verkar okej så kan du äta av det. Mjöl kan härskna om det förvaras för länge. Härsket mjöl kan göra att det smakar illa, men om det har förvarats torrt och inte möglat är det inte farligt att äta. Vänliga hälsningar Maja Insåg idag att jag ätit i flera dagar av en yoghurt som varit öppnad i 10-11 dagar nu. är gravid i v32. Är det farligt? Josefin Hej Nej det är inte farligt. Yoghurt är för surt (har lågt pH-värde) för att listeria ska trivas. Med vänlig hälsning Åsa R Frysta grönsaker, jag antar att även de går fint att äta efter bäst före datumet (fryst som tillagas i ugn innan de äts, har alltså inte förvarats tinade i kylskåp innan)? Sandra Hej Sandra! Ja det stämmer. Grönsakerna blir inte hälsofarliga om de förvaras länge i frysen. De kan dock försämras kvalitetsmässigt. Här finns mer att läsa om det: Hur länge håller varor i frysen? Maja

Vad är gammaldags vetemjöl?

Ett stenmalet siktat mjöl.

Vilket mjöl håller längst?

Hur förvarar man mjöl och säd bäst? Jag får ofta frågan kring förvaring och jag tycker det är svårt, men jag ska berättar hur jag löser det hos mig. Till att börja med så har hel säd evinnerligt bäst-före-datum. I princip i varje fall. Så länge säden hålls torr kan den förvaras väldigt länge.

Mjöl däremot har begränsad hållbarhet. Är det fullkornsmjöl där hela kornet är nermalt inklusive grodden (i grodden finns fett) är hållbarheten kort. Det hela sädeskornet har en perfekt förpackning, men när väl kornet krossats härsknar fettet i grodden. Säd kan man alltså köpa i stora mängder, men mjöl är det däremot bättre att köpa ofta.

Det vi alla är rädda för är ohyra. Och så fort man köper ekologiskt är tyvärr risken så mycket större. Jag tror att de flesta av oss som bakar med ekologiska mjöler, och bakar ofta, någon gång fått med ohyra hem. Mitt bästa tips är att förvara mjöl och säd i förslutna kärl och separera de olika inköpen.

Får man då ohyra i något sprider det sig inte till allt. Läs ett tidigare inlägg om,, Jag har ofta mycket säd hemma. Jag håller i kurser och behöver därför stora mängder och dessutom blir det billigare att köpa stora mängder än små – fraktkostnaden när man köper på nätet är ofta den stora kostnaden. Mitt störta problem är att jag bor vid havet, och här är det fuktigt.

Säd ska förvaras torrt och svalt. Den kombinationen är svår att få till hos mig. Min lösningar har varit en luftavfuktare. Jag förvarar säden i säckarna som de kommer och ställer dem i vårt uthus och håller temperaturen till 15 grader eller lägre och reglerar luftfuktigheten med en luftavfuktare.

Bor man mitt i Sverige så är i regel fukten inget problem. När jag bodde i Stockholm var alltid mitt knäckebröd knäckigt, numera blir det mjukt på ett par dagar – så stor skillnad är det. Generellt är det mycket större risk att få ohyra i mjöl än i säd – ytterligare en anledning till att mala själv 😉 Detta är råg från Warbro Kvarn.

: Hur förvarar man mjöl och säd bäst?

Kan man frysa in mjöl?

Frysa in mjöl, till skada. Barn ramlar och slår sig hela tiden, speciellt när de håller på att lära sig att gå eller krypa. Duns hör man och ett skrik och senare en liten bula eller rodnad på pannan eller var det nu kan vara. Mitt tips är fryst mjöl. Du häller i en fryspåse och antingen gör du den lite plattare eller mer av en boll. Ett fel har uppstått, försök igen senare. : Frysa in mjöl, till skada.

Vart ska man förvara mjöl?

Hur ska man förvara Kungsörnens mjöl för bästa hållbarhet? Jag undrar hur man bäst ska förvara mjöl, mjölmixer mm? Era produkter säljs ju alltid i pappersförpackningar. Är det för att mjöl mm bör förvaras luftigt? Vad händer om man häller över mjölet i ex.

Tättslutande glasburkar när man kommer hem, försämrar det hållbarheten? Det går utmärkt att förvara mjölet i tätslutande glasburkar! I övrigt håller mjöl bäst om det förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur, skilt från starkt doftande livsmedel och gärna mörkt. I Kungsörnens kundforum så hittar du alla de vanligaste frågorna vi får.

Använd sökfältet för att titta om någon annan har fått svar på din fråga. Hittar du inte svaret på det du undrar är du välkommen att skriva en egen fråga.

Linda Nora Hanne Annitta Andreas

: Hur ska man förvara Kungsörnens mjöl för bästa hållbarhet?

När man inte tål vetemjöl?

Veteallergi och celiaki förväxlas ofta. Symtomen kan vara lika, men det är två skilda sjukdomar med olika mekanismer. Veteallergi är underdiagnosticerat, menar överläkaren Charlotte Söderman. Veteallergi är en IgE-medierad födoämnesallergi mot veteprotein och ger symtom som hudutslag, astma, magont, kräkningar och i svåra fall anafylaxi.

 1. Vid celiaki eller glutenintolerans tål man inte de proteiner som finns i vete, råg och korn.
 2. Celiaki kan också ge magsmärtor, men är en autoimmun tarmsjukdom.
 3. Veteallergi ger symtom relativt snabbt efter förtäring, medan förloppet vid glutenintolerans är långsamt.
 4. De två tillstånden blandas ofta ihop.
 5. Jag tror också att det finns patienter som har fått diagnosen IBS som egentligen är allergiska mot vete.

Okunskap om veteallergi är stor, inte minst inom sjukvården. Fler borde screenas, säger ­Charlotte Söderman, överläkare vid Capio S:t Görans sjukhus och medlem i expertgruppen för mag- och tarmsjukdomar.

Kan man byta ut vetemjöl special till vanligt mjöl?

Mariasbakglädje – Vetemjöl vs vetemjöl special I de flesta recept används vanligt vetemjöl. Men i vissa används vetemjöl special. Vad är då skillnaden? Det som skiljer mjölsorterna åt är att vetemjöl special har högre proteinhalt, vilket innebär att det kan bilda mer gluten och ta upp mer vatten.

Högre proteinhalt ger ett luftigare, saftigare bröd, Det är alltså inte tänkt att man ska använda vetemjöl special till annat än bröd. Så som bullar, matbröd osv, Det fyller ingen funktion att använda i småkakor, muffins eller liknande, Det finns faktiskt ett mjöl som är gjort just för småkakor och kaffebröd.

Kungsörnens “Extra fint mjöl” är gjort just för detta. Så där har ni skillnaden, hoppas det var till någon hjälp! 🙂 : Mariasbakglädje – Vetemjöl vs vetemjöl special

Kan socker bli för gammal?

Instruktioner – Det beror på hur hur gammalt Syltsockret är. Upp till ett år efter utgångsdatum är okej, men är sockret äldre än så kan vi inte garantera att konserveringsmedlet längre är verksamt, varför sylten då bör förvaras i kylskåp eller frysas. Även pektinet kan försämras med tiden vilket kan påverka konsistensen på sylten. Nu har vi tagit fram en ny design på vårt Från Sverige-märkta strösocker. Allt för att göra det enklare för dig att välja svenskt! Med första advent kommer julstämningen. Tänd det första stearinljuset, sätt på kaffe och bjud på ljuvligt doftande bakverk. Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé. Elsa Billgren och Sofia Wood har tagit fram ett helt nytt bakverk som är härligt saftigt, goffigt, kryddigt och alldeles underbart. Ett recept du inte vill missa! : Syltsockrets bäst före-datum har passerat, är det fortfarande användbart?

Är mjöl dåligt?

Är vetemjöl farligt? Publicerad: 23 mars 2010 Uppdaterad: 11 mars 2011 Är vetemjöl farligt, var en av många frågor jag fick när jag jobbade som personlig hälsoshopper i butik. Svaret är att vitt mjöl eller vetemjöl inte är farligt, men att vi inte bör äta så mycket av det eftersom vitt mjöl saknar skaldelar där mycket av näring och kostfiber finns. Maria Nygårds, matspanare på Viktklubb.se. Foto: ANNIKA AF KLERCKER Att ryktet gått om det vita mjölet och att bröd har uppmärksammats mycket den sista tiden är debatten kring Glykemiskt index, GI. GI är enkelt uttryckt ett mått på hur lång tid det tar för kolhydrater i maten att brytas ned till blodsocker.

Kan man ha mjöl i kylskåpet?

Vill du att mjölet håller längre? Upptäck kyl- och frysmetoden Alla som älskar att tillbringa tid vid spisen vet säkert hur man använder många olika sorters mjöl, och har säkert skafferiet fullt av dem året runt. Men även de som inte har så mycket tid att lägga på matlagning har säkert alltid minst ett paket mjöl hemma.

 • För de förstnämnda finns dock risken att behöva slänga en massa mjöl vid den tiden på året då det börjar bli varmare och mjölmalen vaknar till liv, och de inte hinner konsumera förpackningarna i tid.
 • För de sistnämnda uppstår istället problemet att de har förpackningen för länge i skafferiet så de löper risk att bli för gammalt om de inte förstörs av mal.

Så hur ska man förvara mjölet för att slippa kasta det efter ett tag? Det låter konstigt, men det ska förvaras i kylskåpet eller i frysen, image: Creativo Detta är ett praktiskt knep, även i mycket fuktiga hem, eller under mycket varma perioder när spridningen av insekter och bakterier är farlig för alla sorters livsmedel, inklusive mjöl.

I kylskåpet : häll alla sorters mjöl i lufttäta behållare. Antingen i glas eller plast, eller till och med lufttäta plastpåsar. Det viktiga är att ingen fukt kommer in i förpackningen. Det vita mjölet kan hålla sig i upp till ett år i kylskåpet och det fullkorniga i drygt 6 månader. I frysen : alltid i behållare, men du måste vara noga med att släppa ut luften från påsarna. Så den bästa lösningen är att skapa vakuumet (föredragsvis med en apparat, men du kan också göra det med ett sugrör). Frystemperaturen dödar alla oönskade gäster, och vitt mjöl håller i upp till två år, fullkornsmjöl i upp till ett år.

Sedan när det är dags att använda det, tina upp det i rumstemperatur och inte i mikrovågsugnen eller liknande. Och när det väl är tinat kan du inte frysa ner det igen. Detta är ett användbart knep även när du åker bort på semester, så det finns ingen risk att du kommer hem och hittar skafferiet fullt med mal! Har du aldrig haft mjöl i kylskåpet eller frysen? : Vill du att mjölet håller längre? Upptäck kyl- och frysmetoden

Hur bevarar man mjöl?

Lyckas du aldrig få till den perfekta avokadon eller ruttnar dina grönsaker för snabbt? Du förvarar dem fel helt enkelt.1. Potatis Potatisarna bör förvaras i påse i ett skafferi, bort från ljus, kyla och värme. Kyla omvandlar potatisstärkelsen till socker vilket ger potatisen en missfärgning och värme gör så att potatisen gror. Bildkälla: TT Bild 2. Ägg Kylskåpsdörrar brukar ha smarta förvaringsmöjligheter för ägg, men i själva verket bör äggen förvaras i mitten-hyllan i kylskåpet där det är som kallast. Bildkälla: TT Bild 3. Gul och Röd lök Löken ska förvaras svalt, torrt och mörkt, Alltså inte i ett kylskåp och inte i en plastpåse. Bildkälla: TT Bild 4. Mandlar Mandlar och nötter hör hemma i en påse i kylskåpet och inte i skafferiet, Nötters naturliga oljor härsknar snabbare om de förvaras i rumstemperatur. Bildkälla: TT Bild 5. Basilika Basilikan mår bäst när den förvaras fuktigt och svalt, Man kan exempelvis klippa stjälkarna och lägga de i en burk med vatten och sen göra som ett litet tält över, med en plastpåse. Bildkälla: TT Bild 6. Gurka Förvara helst gurka i en plastpåse i kylskåpet, Gurkan är dessutom känslig mot etylengasv vilket kan göra den mjuk och gulaktig om den förvaras tillsammans med exempelvis avokado eller tomater. Bildkälla: TT Bild 7. Bröd Bröd håller som bäst om det förvaras i ett skafferi. För längre hållbarhet kan man förvara brödet frysen genom att först lägga det i en plastpåse och vara noga med att tömma den på luft. Bildkälla: TT Bild 8. Kaffebönor Kaffebönor ska förvaras i skafferiet i svala och torra i lufttäta glas, eller keramikbehållare. Helst borta från värmen. Kaffebönor på lösvikt kan även klara sig upp till en månad i frysen om de ligger i luftäta påsar. Bildkälla: TT Bild 9. Avokado Avokado bör förvaras i rumstemperatur om den är omogen. Kylskåp hindrar avokado från att mogna och gör att den får bruna fläckar. Vill man påskynda mognaden kan man låta avokadon ligga tillsammans med andra frukter som innehåller mycket ethylen som exempelvis tomater eller bananer. Bildkälla: TT Bild 10. Mjöl De flesta torrvaror som mjöl, håller väldigt länge om de förvaras rätt, det vill säga torrt och inte för varmt. Om de förvaras svalare än rumstemperatur håller de oftast längre än bäst före-datum. Man vet att mjölet är gammalt om fettet börjat härskna och det inte smakar så nice. Bildkälla: TT Bild

Hur långt efter utgångsdatum kan man dricka mjölk?

1. Mjölk – Foto: Shutterstock Test visar att mjölk som förvaras kallt i kylen har en fullgod kvalitet en hel vecka efter att sista datumet har passerat. Datumet som anges på förpackningen utgår från att mjölken står i temperatur på upp till 8 grader, men förvaras den ännu kallare och står dessutom oöppnad håller den givetvis längre.

Kan man dricka mjölk som varit fryst?

Använd en rymlig burk – När du fryser mjölkprodukter kommer volymen att expandera lite. Därför är det en god idé att ha lite extra plats i behållaren som du fryser in i. Är paketet oöppnat kan du lägga in det direkt i frysen. Fryst mjölk och grädde håller god kvalitet i runt tre månader.

Vad är det för skillnad på vetemjöl och vetemjöl special?

Vad skiljer Kungsörnens Vetemjöl special från kärnvetemjöl? Jag råkade köpa vetemjöl special istället för det vanliga kärnvetemjölet som jag brukar använda. Kan jag använda specialmjölet som vanligt mjöl till pannkakor, redningar, vetebröd, sockerkakor, kakor? Eller till vad kan jag använda vetemjöl special? Vetemjöl special innehåller mer gluten och det kräver att degen knådas mycket längre än vanligt kärnvetemjöl.

 • Mjölet lämpar sig därför bäst till bröd med mycket volym, men också för bullar och vetebröd.När du ska tillaga pannkakor och reda såser, eller baka sockerkakor och småkakor, rekommenderar vi vanligt kärnvetemjöl.
 • I Kungsörnens kundforum så hittar du alla de vanligaste frågorna vi får.
 • Använd sökfältet för att titta om någon annan har fått svar på din fråga.

Hittar du inte svaret på det du undrar är du välkommen att skriva en egen fråga.

Andreas Annitta Hanne Nora Linda

: Vad skiljer Kungsörnens Vetemjöl special från kärnvetemjöl?

Hur malde man mjöl förr?

För andra betydelser, se Kvarn (olika betydelser), Kulkvarnar används bland annat för att mala cement Kvarn, på skånska och blekingska även benämnt mölla eller mölle, kan dels åsyfta en stor eller liten maskin för malning av organiskt eller oorganiskt material till mindre kornstorlek, dels den byggnad där sådan malning utförs.

Den mest kända kvarntypen är den som används för att mala säd till mjöl av en mjölnare, Dagens mjölkvarnbyggnader är stora industrianläggningar med eldrivna kvarnar, men förr fanns det handkvarnar, väderkvarnar, vattenkvarnar, trampkvarnar och ångdrivna eldkvarnar, Under en övergångstid användes i vissa kvarnar motorer, exempelvis i Landsnora kvarn och såg som drevs på 1920-talet av en tändkulemotor,

Hushållskvarnar för hushållsbruk är mindre, till exempel köttkvarnar, mandelkvarnar, pepparkvarnar och kaffekvarnar, I sin ursprungliga form består kvarnen av skålad sten, mot vilken man maler sädeskornen eller det som skall malas med en mindre flat eller rund sten, en löpare.

Inom andra kulturer har istället en stor mortel använts för malning. Senare utvecklades den roterande handkvarnen. Här maldes säden mellan två cirkelrunda stenar, där den övre vrids runt med ett handtag runt en axel av trä eller metall. Denna typ av kvarn förekom hos etruskerna runt 500 f. kr., och var vanliga i Sverige in på 1800-talet.

Det äldsta kända belägget på en vattenkvarn härrör från omkring 25 f.kr. och Vitruvius, och avser en kvarn med överfallhjul, men troligen är skvaltkvarnen nästan lika gammal. Väderkvarnar är först kända på 900-talet och förekom då i området Sistan mellan Iran och Afghanistan.

Vilket är det bästa mjölet?

Mer kostfibrer i fullkorn – Månar man om sin hälsa ska man välja fullkornsmjöl framför siktat mjöl.– Till skillnad från siktat mjöl är fullkornsmjöl gjort på hela kornet inklusive skaldelarna. Fullkornsmjöl har ett högre innehåll av kostfibrer som är bra för tarmen och magen, och ger en bättre mättnadskänsla.

Ett tips är att hålla utkik efter mjöl som är märkt med Nyckelhålet,– Nyckelhålsmärkningen innebär att mjölet innehåller 100 procent fullkorn, klargör Hanna Banica.

Vad är bäst att förvara mjöl i?

Förvaring – På den gamla goda tiden lagrade man av tradition mjölet i minst 2 månader innan man bakade på det eftersom den oxidation som sker i mjölet förbättrar bakegenskaperna. Idag tillsätts askorbinsyra i mjölet vilket gör att det inte behöver lagras länge.

Mjöl måste lagras torrt och svalt. Om det lagras för varmt förstörs enzymerna vilket resulterar i sämre bakegenskaper. Det måste vara svalt för att inte sätta igång enzymaktiviteten, samt för att inte det skall mögla. Om ni köper stora volymer men inte omsätter den fort är det bra om ni kan dela upp den i olika “burkar” så att om en skulle bli angripen av skadedjur kan ni rädda de andra.

Ett gammalt mjöl tappar också sin tänjbarhet. Gammalt mjöl suger mer vatten eftersom de oftast torkat ut; ha därför alltid färskt mjöl hemma, tillsätt mer vatten om en deg känns torr.

Hur bevarar man mjöl?

Lyckas du aldrig få till den perfekta avokadon eller ruttnar dina grönsaker för snabbt? Du förvarar dem fel helt enkelt.1. Potatis Potatisarna bör förvaras i påse i ett skafferi, bort från ljus, kyla och värme. Kyla omvandlar potatisstärkelsen till socker vilket ger potatisen en missfärgning och värme gör så att potatisen gror. Bildkälla: TT Bild 2. Ägg Kylskåpsdörrar brukar ha smarta förvaringsmöjligheter för ägg, men i själva verket bör äggen förvaras i mitten-hyllan i kylskåpet där det är som kallast. Bildkälla: TT Bild 3. Gul och Röd lök Löken ska förvaras svalt, torrt och mörkt, Alltså inte i ett kylskåp och inte i en plastpåse. Bildkälla: TT Bild 4. Mandlar Mandlar och nötter hör hemma i en påse i kylskåpet och inte i skafferiet, Nötters naturliga oljor härsknar snabbare om de förvaras i rumstemperatur. Bildkälla: TT Bild 5. Basilika Basilikan mår bäst när den förvaras fuktigt och svalt, Man kan exempelvis klippa stjälkarna och lägga de i en burk med vatten och sen göra som ett litet tält över, med en plastpåse. Bildkälla: TT Bild 6. Gurka Förvara helst gurka i en plastpåse i kylskåpet, Gurkan är dessutom känslig mot etylengasv vilket kan göra den mjuk och gulaktig om den förvaras tillsammans med exempelvis avokado eller tomater. Bildkälla: TT Bild 7. Bröd Bröd håller som bäst om det förvaras i ett skafferi. För längre hållbarhet kan man förvara brödet frysen genom att först lägga det i en plastpåse och vara noga med att tömma den på luft. Bildkälla: TT Bild 8. Kaffebönor Kaffebönor ska förvaras i skafferiet i svala och torra i lufttäta glas, eller keramikbehållare. Helst borta från värmen. Kaffebönor på lösvikt kan även klara sig upp till en månad i frysen om de ligger i luftäta påsar. Bildkälla: TT Bild 9. Avokado Avokado bör förvaras i rumstemperatur om den är omogen. Kylskåp hindrar avokado från att mogna och gör att den får bruna fläckar. Vill man påskynda mognaden kan man låta avokadon ligga tillsammans med andra frukter som innehåller mycket ethylen som exempelvis tomater eller bananer. Bildkälla: TT Bild 10. Mjöl De flesta torrvaror som mjöl, håller väldigt länge om de förvaras rätt, det vill säga torrt och inte för varmt. Om de förvaras svalare än rumstemperatur håller de oftast längre än bäst före-datum. Man vet att mjölet är gammalt om fettet börjat härskna och det inte smakar så nice. Bildkälla: TT Bild

Vilket mjöl ska man välja?

Mer kostfibrer i fullkorn – Månar man om sin hälsa ska man välja fullkornsmjöl framför siktat mjöl.– Till skillnad från siktat mjöl är fullkornsmjöl gjort på hela kornet inklusive skaldelarna. Fullkornsmjöl har ett högre innehåll av kostfibrer som är bra för tarmen och magen, och ger en bättre mättnadskänsla.

Ett tips är att hålla utkik efter mjöl som är märkt med Nyckelhålet,– Nyckelhålsmärkningen innebär att mjölet innehåller 100 procent fullkorn, klargör Hanna Banica.