Det smakar sött, men för mycket av det goda har en besk eftersmak för hälsan. Häng med på en osötad resa genom kroppen. Här är effekterna av en påse lördagsgodis. Den ökade sockerkonsumtionen väcker allt större uppmärksamhet. Experter menar att socker är den egentliga boven bakom västvärldens fetmaproblem, där dolt socker i halv- och helfabrikat är en starkt bidragande orsak.
I en tid då de flesta produkter har tillsatt socker kan det vara bra att ha koll på innehållsdeklarationerna. Alla ord som slutar på -os, som exempelvis dextros, fruktos, glukos är tecken på tillsatt socker. Något att se upp med när övriga ingredienser är naturligt söta från början! Här är de smarta dryckerna! Att äta en frukt när suget sätter in är det bästa.
Fruktsockret har oförtjänt dålig rykte, i sin ursprungliga form är det naturens sätt att locka oss att äta frukt och grönt. Då får vi de vitaminer, mineraler och antioxidanter vi behöver. Det är när fruktos används som tillsats i söta livsmedel som vi bör se upp, hävdar amerikanska läkaren Robert Lustig i tidningen Self.
Det här händer när du mumsar i dig en rejäl påse lördagsgodis. Häng med på en resa genom kroppen! Det här kan du välja istället för potatis, pasta och ris! Dina tänder Sockret blandar sig med munhålans befintliga bakterier. Resultatet blir en frätande syra som bryter ner tändernas skyddande emalj. Värst är kladdiga godisar, som bokstavligt talat fastnar på tänderna.
Att tugga hårda karameller har samma effekt, eftersom sockret fastnar direkt på tanden. Din mage Efter 15 minuter börjar kroppen bryta ner sötsakerna. Här skiljer kroppen på glukos, kroppens och hjärnans vanligaste energikälla, och fruktos som i dagligt tal är känt som fruktsocker.
- Både glukos och fruktos omvandlas till fett när kroppen får för mycket.
- Ett överskott av glukos påverkar insulin-nivåerna negativt, medan för mycket fruktos har kopplats samman med höga halter av triglycerider.
- Det sistnämnda är en form av fett som gärna lägger sig kring kroppens organ och förekommer i hög utsträckning hos överviktiga och diabetiker.
Här är maten som hämmar inflammationer! Ditt blod Efter 30 minuter står glukosnivån i som allra högst i blodet. Bukspottkörteln arbetar med att förse kroppen med insulin medan levern börjar bearbeta fruktosen. Din hjärna Insulinet signalerar ser till att kroppens upptagning av glukos aktiveras.
Under de kommande två timmar kommer du bli både piggare och gladare. Hjärnan behöver glukos för att fungera optimalt och producerar må-bra-hormonerna dopamin och serotonin. Belöningssystemet är aktiverat och du får en sockerkick som kvitto. Dina celler Efter två timmar har kroppen omvandlat sockret till energi.
Eventuellt överskott lagras som fett. Nu sjunker också insulinet (och humöret). Kroppen signalerar att den gärna vill ha mer. Sträcker du dig efter en ny näve godis börjar cykeln om på nytt. Publicerad: 2019-11-21 Tillbaka
Contents
Hur lång tid tar det att avgifta sig från socker?
Så blir du sockerfri på 7 dagar TV Slå på ljud Känner du att det är svårt att stå emot sockret är det bästa knepet att vara hård i början, för de allra flesta ger det värsta suget med sig efter några dagar. Ladda skåpen med andra saker du tycker är goda, men som inte innehåller socker, annars är risken att det kommer det kännas som en livsstil du aldrig kommer hålla och du kommer falla i fällan fort.
Hur lång tid tar det att bli sockerfri?
Sötsug vid PMS – Hur snabbt sötsuget försvinner är dock individuellt. – Vissa kan känna skillnad redan efter ett par veckor, att de inte alls känner samma sug eller tänker på sötsaker på samma sätt. För andra tar det lite längre tid. Och vissa kanske alltid kommer att få sug under perioder, som vid PMS, men det är ju bara tillfälligt.
Läs också: Sötsug kan vara mineralbrist – tolka signalerna Den kanske allra viktigaste frågan är hur man går vidare efter detoxen, för att inte trilla dit i gamla vanor. Då kan den så kallade 90–10-regeln vara en bra riktlinje. – Vi tror inte på totalförbud, utan man måste få äta gott ibland. Genom att äta bra och näringsrik mat 90 procent av tiden har du ett lagom utrymme för godsaker.
Så fortsätt att hålla nere på sockret och tänk på att verkligen unna dig guldkornen, i stället för att vräka i dig sådant som egentligen inte är så gott, säger Louise Andersson.
Hur snabbt får man energi av socker?
Svar – Både ja och nej. Om man känner sig trött kan socker ge ett extra energitillskott. Det får blodsockerhalten att öka och därmed får hjärnan ny energi. Hur stor effekten blir beror bland annat på sockerkoncentrationen och på vad man ätit tidigare under dagen.
Om man dricker sockervatten på fastande mage ökar blodsockerhalten inom 10-15 minuter. Om sockret intas som fast föda kan det ta upp emot en halvtimme innan det blir någon effekt. Men den snabba effekt sockret ger är kortvarig och kan ge bakslag. För när mängden blodsocker ökar stimuleras också produktionen av insulin, som ganska så snabbt minskar mängden socker i blodet.
Det betyder att man på lite längre sikt faktiskt kan bli ännu tröttare än innan man åt sockret. Denna effekt undviker man dock om man äter socker under en fysisk aktivitet. Då motarbetar olika hormoner minskningen av blodsockerhalten. Socker ger alltså energi, men man får varken snabbare eller mer energi från socker än från andra kolhydratrika livsmedel.
Är det okej att äta godis en gång i veckan?
Undvik frossande också om du äter godis sällan – Om man koncentrerar godisätandet till en godisdag i veckan är risken att man tillåter sig kopiösa mängder då det en gång är tillåtet. Alternativt äter man stora mängder godis under helgen, men kan ändå inte motstå frestelsen under veckan.
Hur mycket påverkar socker vikten?
Övervikt – Den som börjar äta mer socker går upp i vikt medan den som minskar på sockret minskar sin vikt. Det finns flera undersökningar som visar detta liksom att barn som dricker mer läsk och andra söta drycker har större risk för att bli överviktiga.
Hur känns Sockerabstinens?
Socker påverkar signalsubstanserna – Socker och andra snabba kolhydrater, liksom även alkohol, påverkar kroppens egna signalsubstanser, som gör att vi mår bra och känner oss tillfreds. Är man genetiskt lagd åt det hållet blir lyckoeffekten av sockret extra kraftig, men klingar av snabbare.
Vad händer om man inte äter socker på 10 dagar?
På bara 10 dagar utan socker kommer du nämligen att: – 1. Bli gladare De första dagarna utan socker brukar vara de tuffaste och nej, du kanske inte kommer vara ditt gladaste piggaste jag först, men sen så. Enligt studien kunde man nämligen se mer stabila blodsocker- och insulinnivåer efter bara 10 dagar med en sockerfri diet.
Något som påverkar ditt välmående då ett pendlande blodsocker ofta leder till humörsvängningar och irritation. Pendlande blodsocker kan också öka risken för övervikt.2. Få minskade fettnivåer Trots att studien bara pågick under några dagar kunde man tydligt se en dramatisk minskning av blodfetterna triglycerider och det farliga kolesterolet.
Två blodfetter som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. LÄS ÄVEN: 3 snacks helt utan socker – shoppa nyttigheterna som stoppar sötsuget 3. Få lägre blodtryck Även blodtrycket sjunker av en sockerfri diet. En viktig faktor för personer som lider av högt blodtryck.
- Högt blodtryck ökar nämligen risken för framförallt stroke, men även för hjärtinfarkt, njursjukdom, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation i benen.4.
- Få minskad risk för diabetes typ 2 Eftersom blodsockernivåerna normaliseras så minskar därmed även risken för diabetes typ 2.
- Andra sätt att minska risken för diabetes typ 2 är att hålla en normalvikt och motionera regelbundet.5.
Få färre finnar, Socker är inflammationsfrämjande och därmed en trigger för acne. En studie från American Journal of Clinical Nutrition visade att när en testgrupp bestående av personer som aldrig drack läsk plötsligt fick dricka en 33 centiliters burk med läsk om dagen i tre veckor ökade deras inflammationsnivåer i kroppen med 87%.
Kan man få ont i kroppen av för mycket socker?
Många vet redan att för mycket sötsaker, godis och snabba kolhydrater inte är speciellt bra för kroppen, symptom som trötthet, huvudvärk, högt blodsocker och övervikt är några av de effekter vi kan känna av vid överkonsumtion av socker. Men det är inte bara vårt mående som tar stryk utan även, vårt största organ, huden försämras av sockerintag.
Varför trött efter socker?
6. Du piggar upp dig genom energidrycker – Energidrycker är inte ett dugg bättre än drycker med koffein. De kan ge dig ökad energi inför en match, träning eller när du utövar sport. Den energi du får av dessa är dock inte alls av det nyttiga slaget. Den är bara något tillfälligt som varar en kort stund.
Energidrycker innehåller höga mängder koffein, minst fem gånger mer än vad som finns i kaffe. De här dryckerna är inte alls hälsosamma att dricka. Då energidrycker ofta är smaksatta och sötade för att de ska smaka läskande kan de dessutom innehålla massor med socker. När det raffinerade sockret kommer in i kroppen äter de långsamt upp din energi och det slutar med att du känner dig uttröttad.
I likhet med koffein kan även energidrycker vara väldigt beroendeframkallande. Du kanske känner dig trött om du inte dricker någon energidryck under dagen. När du väl börjar förlita dig på energidrycker för att bli piggare är problemet att du får ett allt större behov av dem.
Kan man bli fet av socker?
Om energiintaget är större än energi- förbrukningen leder det på sikt till övervikt. Nej, eftersom socker i sig självt inte inne- håller mer energi än andra näringsämnen. Faktiskt så innehåller 1 gram socker samma mängd kalorier som 1 g protein och knappt hälften så många kalorier som 1 gram fett.
Får man en kick av socker?
Snarare gör socker oss trötta, visar en genomgång av 31 studier på området enligt Må bra. Genomgången är ett samarbete mellan tre olika universitet, däribland University of Warwick i Storbritannien, och bygger på data från nästan 1 300 deltagare. Resultatet visar att ingenting tyder på att sockerkickar existerar, och att socker inte har någon positiv inverkan på energi, humör eller prestationsförmåga, oavsett mängd och kvalitet.
Hur snabbt tar kroppen upp godis?
Den ökade sockerkonsumtionen väcker allt större uppmärksamhet. Experter menar att socker är den egentliga boven bakom västvärldens fetmaproblem, där dolt socker i halv- och helfabrikat är en starkt bidragande orsak. I en tid då de flesta produkter har tillsatt socker kan det vara bra att ha koll på innehållsdeklarationerna.
Alla ord som slutar på -os, som exempelvis dextros, fruktos, glukos är tecken på tillsatt socker. Något att se upp med när övriga ingredienser är naturligt söta från början! Att äta en frukt när suget sätter in är det bästa. Fruktsockret har oförtjänt dålig rykte, i sin ursprungliga form är det naturens sätt att locka oss att äta frukt och grönt.
Då får vi de vitaminer, mineraler och antioxidanter vi behöver. Det är när fruktos används som tillsats i söta livsmedel som vi bör se upp, hävdar amerikanska läkaren Robert Lustig i tidningen Self, Det här händer när du mumsar i dig en rejäl påse lördagsgodis.
- Häng med på en resa genom kroppen! Dina tänder Sockret blandar sig med munhålans befintliga bakterier.
- Resultatet blir en frätande syra som bryter ner tändernas skyddande emalj.
- Värst är kladdiga godisar, som bokstavligt talat fastnar på tänderna.
- Att tugga hårda karameller har samma effekt, eftersom sockret fastnar direkt på tanden.
Din mage Efter 15 minuter börjar kroppen bryta ner sötsakerna. Här skiljer kroppen på glykos, kroppens och hjärnans vanligaste energikälla, och fruktos som i dagligt tal är känt som fruktsocker. Både glykos och fruktos omvandlas till fett när kroppen får för mycket.
Ett överskott av glykos påverkar insulin-nivåerna negativt, medan för mycket fruktos har kopplats samman med höga halter av triglycerider. Det sistnämnda är en form av fett som gärna lägger sig kring kroppens organ och förekommer i hög utsträckning hos överviktiga och diabetiker. Ditt blod Efter 30 minuter står glykosnivån i som allra högst i blodet.
Bukspottkörteln arbetar med att förse kroppen med insulin medan levern börjar bearbeta fruktosen. Din hjärna Insulinet signalerar ser till att kroppens upptagning av glykos aktiveras. Under de kommande två timmar kommer du bli både piggare och gladare.
Hjärnan behöver glykos för att fungera optimalt och producerar må-bra-hormonerna dopamin och serotonin. Belöningssystemet är aktiverat och du får en socker-kick som kvitto. Dina celler Efter två timmar har kroppen omvandlat sockret till energi. Eventuellt överskott lagras som fett. Nu sjunker också insulinet (och humöret).
Kroppen signalerar att den gärna vill ha mer. Sträcker du dig efter en ny näve godis börjar cykeln om på nytt. Källor: Wikipedia, tidningen Self LÄS OCKSÅ: Dolt socker kan ligga bakom din övervikt Läsk – en bubblande hälsobov Alltid sötsugen? Det kan bero på dina gener AV: Jennie Sandberg BILD: Thinkstock
Kan man äta pizza om man bantar?
– Det är helt okej med pizza, hamburgare och gräddsåser – även för den som vill gå ner i vikt. Det handlar inte om vad du äter utan om hur du äter.
Vad är det nyttigaste godiset?
Ät godis med gott samvete Publicerad: 14 mars 2001 Uppdaterad: 8 mars 2011 Byt ut chokladen mot skumbananer och slipp bilringar Om du vill äta riktigt mycket godis är de helt fettfria skumbananerna det perfekta valet. Foto: BÖRJE THURESSON Ät godis utan att få dåligt samvete eller bilringar. Inget godis är kalorifritt men mycket är helt fettfritt. Du kan äta tio gånger så många skumgodisar som chokladbitar – för samma kalorimängd.
- Vill man äta mycket godis utan att lägga på hullet är sega råttor och skumgodis rena fyndet.
- Det är helt eller näst intill helt fettfritt – det går till exempel 100 Ahlgrens bilar på tio Aladdinbitar.
- En chokladkaka består av en tredjedel fett och innehåller fler kalorier än en måltid.
- Choklad innehåller ämnen som gör oss glada.
Klarar man sig inte utan choklad ska man äta den mörkare med mer kakao. Då blir man fortare tillfredsställd och kan hålla vikten bättre, säger dietist Jaroslava Vagner Svensson. Godis består i huvudsak av kolhydrater. I vissa lightprodukter utgörs en del av kolhydraterna av nyttiga kostfibrer men även om lightgodis oftast är sockerfritt bör man se upp.
En överkonsumtion av godis med sötningsmedel kan ha laxerande verkan. Inget godis är dock särskilt bra ur näringssynpunkt. Varken kolor, skumbananer, lakritsfiskar eller geléhjärtan innehåller vitaminer eller näringsämnen. Med hälsogodis som yoghurtdoppade russin, honungsglaserade nötter, cocosbitar och cashewnötter är det annorlunda.
– De innehåller vitaminer och mineraler även om det ger lika mycket kalorier och energi som vanligt godis. Ofta är hälsogodiset ganska fett, men även i det avseendet är det nyttigare. Det mättade fettet i nötter är mycket sundare än det omättade fettet i choklad, säger Jaroslava Vagner Svensson.
Vad blir man tjockast av godis eller chips?
Experten svarar: Är chips bättre än godis? Är verkligen chips och pommes frites så hemska ur kalorisynpunkt? Jag läser ofta på olika hälsosidor att de bara har dåliga fetter och mättat fett, men de flesta stora chipstillverkare använder ju numera solros- och i vissa fall rapsolja istället för som tidigare palmolja eller annan onyttigare olja.
Visst, potatis innehåller kolhydrater, men om man väljer mellan en påse lösgodis och en påse chips är väl ändå chips ett bättre alternativ än kemiskt hopsatt godis med enbart onödig energi och tomma kalorier i form av vitt, raffinerat socker? Erik Dietisten svarar Jag förstår dina funderingar kring att välja det “naturliga” eller det “kemiskt hopsatta”.
Ur kalorisynpunkt är det viss skillnad mellan godis och chips. Om man tittar på 100 gram ger gelé- och skumgodisar 350–400 kcal, choklad 550 kcal och chips 500 kcal (alla cirkatal). Godis består oftast av en blandning av glukossirap, glukos-fruktossirap, stärkelse, fullhärdade fetter, gelatin, aromer, syra och färgämnen – ingredienser som inte ger kroppen någon näring men en himla massa kalorier och i värsta fall ett högt blodsocker.
Chips i sin tur består av potatis, olja, salt, kryddblandningar och jästextrakt. Oljan är raffinerad och tål därför de högre temperaturerna, men det bildas ändå ämnen som förmodligen inte är bra för oss. Potatisens näringsmässiga fördelar har i stort sett friterats bort. Kvar finns mindre mängder mineraler och ett högt innehåll av kalium, vilket är positivt.
Oljan i chips kan eventuellt bidra med en viss mättnadskänsla. Så för att sammanfatta, även om chips uppfattas som “naturliga” är det precis som godis en produkt med lågt näringsinnehåll och tomma kalorier. Marginellt ger chips mer -näring men det kan inte försvara deras höga kaloriinnehåll.
- Vad ska jag äta vid benskörhet? Sedan något år tillbaka har jag konstaterad benskörhet (biverkan av tidigare och nuvarande medicinering!).
- Min vårdcentral har ingen dietist, men enligt en lista från en tidning bör man vara försiktig med följande: nötter i allmänhet, frön, kaffe, rödvin, salt, havre, ris.
Finns nyare rön eller ska jag avstå från detta? Jag är 82 år och äter sedan i mars kortison (på grund av muskelreumatism) + Kalcipos-D och Alendronat. Tacksam för svar, Margareta M Dietisten svarar Generellt ges tillskott av vitamin D och kalcium vid kortisonbehandling.
Vid konstaterad brist eller lågt intag från maten kan tillskott ges vid benskörhet, men då oftast som tillägg till övrig behandling. För skelettet behövs även magnesium och K-vitamin, men tillskott av dessa brukar inte ges. Det finns vissa studier som visar koppling till lågt intag av magnesium och lägre bentäthet, och andra som motsäger detta.
Eftersom du tar tillskott av både D-vitamin och kalcium tycker jag du ska tänka på ditt magnesium- och K-vitaminintag. Gröna bladgrönsaker innehåller båda dessa i större mängder. Kött, fisk, skaldjur och baljväxter innehåller mycket magnesium. Oljor, äggula och kålsorter har högt innehåll av K-vitamin.
- Jag håller inte med om att näringsrika nötter, frön och havre ska undvikas.
- Dessa innehåller snarare näringsämnen som din kropp behöver.
- Alkohol i större mängder regelbundet ska undvikas liksom salt i större mängder.
- Ett högt saltintag verkar vid låga intag av kalcium kunna öka förlusterna av kalcium.
- Affe, koffein, verkar gå bra i moderata mängder.
Om dina kalciumvärden inte ökar som de ska kan det vara aktuellt att se över ditt tillskott. Kalcipos innehåller kalciumkarbonat som kräver en viss surhet (från magsyran) för att absorberas. För äldre med minskad produktion av saltsyra kan det vara bättre med kalciumcitrat som inte kräver samma sura miljö.
Kan man äta potatis om man bantar?
Överkonsumtion gör potatisen onyttig – vanlig konsumtion kan stärka din diet – Nu till den stora frågan, är potatis onyttigt? Svaret är nej, potatis kan faktiskt vara en väldigt nyttig del i din kost. Den innehåller en mängd olika viktiga mineraler, antioxidanter och vitaminer – så som potassium, magnesium, järn, fiber och vitamin C.
Potatis innehåller såklart också kolhydrater, men kolhydrater är en viktig del i din kost. Undersökningar har till och med visat att inkludera kalorier, som potatis, i din diet kan vara mer framgångsrikt om du vill äta nyttigt för att, istället för att helt exkludera kalorier. Och det finns inga konkreta bevis på att potatis skulle kunna göra dig fet, orsaka diabetes eller några hjärt- eller kärlsjukdomar.
Men likt all konsumtion är det viktigt att du inte överkonsumerar potatisen. Om du regelbundet skulle äta väldigt mycket potatis så kan det leda till att du går upp i vikt.
Kan man gå ner i vikt om man slutar med socker?
Du går (kanske) ner i vikt – När du slutar att äta socker kommer du med stor sannolikhet upplev att vikten går neråt. Sockerhaltiga matvaror som godis, glass och kakor är ofta väldigt kaloritunga i förhållande till matvaror som till exempel grönsaker.
Vad händer om du slutar äta socker i 30 dagar?
På bara 10 dagar utan socker kommer du nämligen att: – 1. Bli gladare De första dagarna utan socker brukar vara de tuffaste och nej, du kanske inte kommer vara ditt gladaste piggaste jag först, men sen så. Enligt studien kunde man nämligen se mer stabila blodsocker- och insulinnivåer efter bara 10 dagar med en sockerfri diet.
- Något som påverkar ditt välmående då ett pendlande blodsocker ofta leder till humörsvängningar och irritation.
- Pendlande blodsocker kan också öka risken för övervikt.2.
- Få minskade fettnivåer Trots att studien bara pågick under några dagar kunde man tydligt se en dramatisk minskning av blodfetterna triglycerider och det farliga kolesterolet.
Två blodfetter som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. LÄS ÄVEN: 3 snacks helt utan socker – shoppa nyttigheterna som stoppar sötsuget 3. Få lägre blodtryck Även blodtrycket sjunker av en sockerfri diet. En viktig faktor för personer som lider av högt blodtryck.
Högt blodtryck ökar nämligen risken för framförallt stroke, men även för hjärtinfarkt, njursjukdom, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation i benen.4. Få minskad risk för diabetes typ 2 Eftersom blodsockernivåerna normaliseras så minskar därmed även risken för diabetes typ 2. Andra sätt att minska risken för diabetes typ 2 är att hålla en normalvikt och motionera regelbundet.5.
Få färre finnar, Socker är inflammationsfrämjande och därmed en trigger för acne. En studie från American Journal of Clinical Nutrition visade att när en testgrupp bestående av personer som aldrig drack läsk plötsligt fick dricka en 33 centiliters burk med läsk om dagen i tre veckor ökade deras inflammationsnivåer i kroppen med 87%.
Vad ska man äta för att bli av med sötsuget?
9. Ät något nyttigt – Kanske är dags för ett mellanmål om det var några timmar sedan du åt? Ät gärna grovt rågbröd med ost och kalkon eller ett ägg. En frukt kan också vara ett bra alternativ. Min personliga favorit är grapefrukt – att äta något beskt kan göra under för sötsuget.