Ibland behövs lite sötma – – Socker bidrar sällan med något annat än kalorier. Därför bör socker i tillsatt form starkt begränsas. Men vi har en förkärlek för söt smak och den kan vi tillfredsställa med exempelvis en härlig fruktsallad i stället, säger Paula Frösell.
Hon poängterar samtidigt att socker i små mängder inte är farligt, att det ibland behövs för att göra en nyttig produkt smakligare. – Exempelvis kan frukter och syrliga bär, som innehåller massor av vitaminer och mineraler, bli lättare att äta om man tillsätter lite sötma. Samma sak med industriframställda livsmedel.
En sötad produkt med massor av fullkorn kan ur ett hälsoperspektiv vara bättre än en osötad produkt med lite fullkorn. Så stirra dig inte blind på sockret utan se till helheten när du granskar innehållsförteckningarna. Hur mycket socker kan jag äta? Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker.
Contents
Vilka sockerarter finns naturligt i livsmedel?
Vad är socker? – Socker är ett samlingsnamn för flera olika sockerarter. Olika sockerarter finns naturligt i till exempel frukt, bär och mjölk. Sackaros, det socker vi använder för sötning av livsmedel, består av glukos och fruktos. Sackaros ger enbart energi och saknar vitaminer, mineralämnen och kostfibrer.
Kan man äta tillsatt socker?
Hur mycket socker kan man äta? – Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker. Glukos däremot behövs för hjärnans funktion. Men eftersom kolhydrater i form av till exempel stärkelse som finns i potatis och bröd, kan brytas ner till glukos i kroppen finns inget behov av att äta tillsatt socker.
Många skulle behöva dra ner på sockret från livsmedel som ger mycket energi men lite näring. Det finns tillsatt socker i många produkter som man kanske inte tänker på som särskilt söta, som fruktyoghurtar och vissa flingor. Det mesta av sockret vi får i oss kommer ändå från mat och dryck som vi vet innehåller socker till exempel läsk, saft, godis, glass, choklad, kakor och bullar.
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver. Enligt Livsmedelsverkets undersökningar av svenskaras matvanor äter fyra av tio vuxna mer socker än så.
Hälften av de studerade ungdomarna får i sig för mycket tillsatt socker. Äter man mer tillsatt socker än 10 procent av kalorierna är det svårt att få plats med näringsrik mat som ger tillräckligt av vitaminer och mineraler, utan att man samtidigt får i sig mer kalorier än man gör av med. Socker ökar också risken för karies, hål i tänderna.
WHO rekommenderar att intaget av fria sockerarter är mindre än 10 procent av energiintaget. Fria sockerarter (free sugars) definieras som tillsatt socker och socker som naturligt finns i honung, sockerlag, fruktjuice och fruktjuicekoncentrat. WHO har också gjort ett tillägg i sin rekommendation att intaget av fria sockerarter gärna kan vara under 5 procent av energin för att minska risken för karies ytterligare.
Kan man äta mer socker än 10 procent av kalorierna?
Hur mycket socker kan man äta? – Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker. Glukos däremot behövs för hjärnans funktion. Men eftersom kolhydrater i form av till exempel stärkelse som finns i potatis och bröd, kan brytas ner till glukos i kroppen finns inget behov av att äta tillsatt socker.
- Många skulle behöva dra ner på sockret från livsmedel som ger mycket energi men lite näring.
- Det finns tillsatt socker i många produkter som man kanske inte tänker på som särskilt söta, som fruktyoghurtar och vissa flingor.
- Det mesta av sockret vi får i oss kommer ändå från mat och dryck som vi vet innehåller socker till exempel läsk, saft, godis, glass, choklad, kakor och bullar.
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver. Enligt Livsmedelsverkets undersökningar av svenskaras matvanor äter fyra av tio vuxna mer socker än så.
Hälften av de studerade ungdomarna får i sig för mycket tillsatt socker. Äter man mer tillsatt socker än 10 procent av kalorierna är det svårt att få plats med näringsrik mat som ger tillräckligt av vitaminer och mineraler, utan att man samtidigt får i sig mer kalorier än man gör av med. Socker ökar också risken för karies, hål i tänderna.
WHO rekommenderar att intaget av fria sockerarter är mindre än 10 procent av energiintaget. Fria sockerarter (free sugars) definieras som tillsatt socker och socker som naturligt finns i honung, sockerlag, fruktjuice och fruktjuicekoncentrat. WHO har också gjort ett tillägg i sin rekommendation att intaget av fria sockerarter gärna kan vara under 5 procent av energin för att minska risken för karies ytterligare.
Vilka sockerarter innehåller monosackarider?
Fördjupning om sockerarter – Kolhydraterna i maten består av sockerarter, oligosackarider och polysackarider. Sockerarter används som en sammanfattande benämning på mono- och disackarider. De kommer i stort sett bara från växtriket. Men det finns enstaka kolhydrater även från djurriket, till exempel mjölksocker, alltså laktos.