Hur Många Kalorier I En Kopp Varm Choklad
100 g Varm Choklad ( Varm choklad mjölk fett 1,5%) innehåller 76 kcal, vilket är ganska lite kalorier. En portion (200 g) innehåller 152 kcal. Kalori – och Näringsinnehåll per 100 g.

Kalorier 76 kcal
Proteiner 3,8 g
Kolhydrater varav Fibrer varav Sockerarter 11,3 g 0,5 g 10,8 g

Nog 1 rij

Hur många kalorier i en kopp OBOY?

Näringsmässigt sammandrag: –

Kal 105 Fett 0,4g Kolh.18g Prot 6g

table>

Det finns 105 kalorier i 1 portion (28 g). Kalorifördelning: 4% fett, 72% kolh., 24% prot.

Hur många kalorier är det i en kaffekopp?

Har svart kaffe kalorier? – Det finns kalorier i svart kaffe; det räcker dock inte för de flesta att vara oroliga. I allmänhet innehåller en kopp svart kaffe noll fett och cirka fem kalorier. Detta gör den till en idealisk dryck att överväga om du tittar på ditt kaloriintag, men var försiktig om du tillsätter något till kaffet eftersom detta kan få kaloriantalet att hoppa avsevärt.

Hur många kalorier är det i en croissant med choklad?

Näringsvärde

Tillagningsstatus: Tillagad
Energi: 403 kcal
Fett: 20.2 g
– Varav mättat fett: 11.3 g
Kolhydrat: 45.8 g

Vilken choklad har mest kalorier?

Choklad, 100 gram Dubbelnougat = 585 kcal Värsting! Japp = 430 kcal Mindre än man tror! Pigall = 630 kcal Värsting!

Hur onyttigt är ett glas oboy?

Vanliga drycker gör dig tjock i sommar 1 AV 3 Tänker du på sockret i det du dricker?Marcus Batz, 21, snickare, Stockholm, dricker milkshake.- Jag brukar tänka på att det är socker i läsk och så. Men jag struntar i det i dag, det är ju sommar.Alexander Tykosson, 26, Stockholm, dricker milkshake:- Det är ju massor av socker i den här men det visste jag ju när jag köpte den.

 • Vanligtvis tänker jag alltid på vad jag dricker och äter.
 • Men jag slutade deffa i går.
 • Foto: Anna Bergkvist 2 AV 3 Setareh Khadem, 17, sommarjobbar, Stockholm, dricker Coca-Cola:- Jag vet att det inte är så nyttigt, men Coca-Cola är min favorit.
 • Fast jag försöker faktiskt att inte dricka för mycket läsk.

Foto: Anna Bergkvist 3 AV 3 Anna Welzien, 34, växeltelefonist, Sollentuna, dricker kaffe:- Ja, jag tänker på det. Jag dricker inte läsk överhuvudtaget. Jag dricker helst vatten. Och nu finns det så många bra sockerfria alternativ att det känns onödigt att välja något med socker.

Foto: Anna Bergkvist Publicerad: 25 jun 2013, kl 10:28 Du kan dricka dig tjock – utan att tänka på det. Sveper du en flaska Päron-Mer får du i dig motsvarande 15 bitar socker. Ett glas O’boy innehåller 6. – Problemet med söta drycker är att de sätter i gång belöningssystemet i hjärnan, utan att ge mättnad eller stänga av aptiten, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson.

Marcus Batz, 21, snickare, Stockholm, dricker milkshake. – Jag brukar tänka på att det är socker i läsk och så. Men jag struntar i det i dag, det är ju sommar. Alexander Tykosson, 26, Stockholm, dricker milkshake: – Det är ju massor av socker i den här men det visste jag ju när jag köpte den.

 • Vanligtvis tänker jag alltid på vad jag dricker och äter.
 • Men jag slutade deffa i går.
 • Setareh Khadem, 17, sommarjobbar, Stockholm, dricker Coca-Cola: – Jag vet att det inte är så nyttigt, men Coca-Cola är min favorit.
 • Fast jag försöker faktiskt att inte dricka för mycket läsk.
 • Anna Welzien, 34, växeltelefonist, Sollentuna, dricker kaffe: – Ja, jag tänker på det.

Jag dricker inte läsk överhuvudtaget. Jag dricker helst vatten. Och nu finns det så många bra sockerfria alternativ att det känns onödigt att välja något med socker. Expressen har låtit kartlägga näringsinnehållet i 23 av våra mest populära sommardrycker.

Vilken dryck har mest socker?

Bara Coca cola – Frida Keane är kommunikationsdirektör vid Coca cola AB. – Coca cola är vårt första varumärke och receptet är detsamma världen över. När det gäller övriga drycker anpassas smak och ingredienser i olika länder till det som efterfrågas av konsumenterna i respektive land, säger hon. Frida Keane, kommunikationsdirektör, Coca cola AB. Bild: Coca cola Av de tolv europeiska länderna toppar svensk Fanta Apelsin listan med högst sockerhalt. En flaska Fanta Apelsin innehåller runt 18 sockerbitar per 500 ml. Motsvarande dansk och finsk dryck innehåller nästan hälften så mycket socker, 10 sockerbitar.

Hur många kalorier ska man äta på en dag?

Hur många kalorier (kcal) per dag – hålla vikten – Det är omöjligt att beräkna exakt hur många kalorier du behöver, men det finns några formler som ger en indikation på hur många kalorier du behöver under en dag. Det är individuellt hur mycket energi man är i behov av.

 1. Energibehovet varierar beroende på kön, ålder, längd och aktivitetsnivå.
 2. En tumregel är att kvinnor bör få i sig ca 2000 kalorier per dag för att upprätthålla sin vikt och män behöver ca 2500 kalorier per dag.
 3. Grovt uträknat: Multiplicera din egen vikt med 30, så får du fram ett ungefärligt energibehov för ett dygn.

Om du väger 70 kg kommer uträkningen se ut såhär: 30 kcal x 70 kg = 2100, Dagar med träning ger ett något större behov för kalorier. Visste du att Nutriletts barer kan innehålla så lite som 105 kalorier? Ett perfekt mellanmål för dig som vill hålla vikten.

Vilket kaffe har minst kalorier?

Innehåller kaffe kalorier? – Svart kaffe innehåller nästan inga kalorier alls. Om du lägger till standardmjölk, kommer du upp i 25 kalorier (kcal). Med större mängd mjölk och med socker, ökar kaloriinnehållet upp mot 300 kcal för en stor latte med socker i.

Hur många kalorier är en kopp kaffe med mjölk?

Kalorier I Kaffe Med Grädde – Att lägga till 6 cl grädde i din kopp kaffe ger 120 kalorier. Och eftersom det mestadels består av fett, lägger 6 cl grädde till 12 gram fett i din kopp. Medan grädde innehåller mycket kalorier, är den rik på kolin, ett fettlösligt vitamin och även vissa mineraler.

Kan man gå ner i vikt av att äta choklad?

Kan man gå ner i vikt genom att bara äta choklad? Publicerad: 16 september 2003 Uppdaterad: 8 mars 2011 Josefine jonasson, dietist, chattade på Aftonbladet.se om mat och kosthållning Josefine Jonasson säger: Hej! Jag är på plats nu så kom gärna med frågor! säger: hej jag undrar om man äter bara choklad kan man gå ner i vikt då? det har jag hört!! Josefine Jonasson säger: Hej! Ja visst kan man gå ner i vikt om man bara äter choklad MEN det kräver att man inte äter så mkt efter som man då får i sig för mkt kalorier.

Det är ABSOLUT INTE ATT REKOMMENDERA efter som man med all säkerhet kommer att drabbas av näringsbrist och ständig hunger. Ät varierad mat – det är det allra bästa! Lena säger: Hur är det med övervikt och barnlöshet? Josefine Jonasson säger: Hej Lena! Om man är kraftigt överviktig och har svårt för att bli gravid kan chanserna öka om man går ner i vikt.

Detta är en fråga för en läkare så ta kontakt med Din läkare för svar. Lycka till! Mohammed2k säger: Vissa kan äta hur mycket pizza och hamburgare och fet mat om dagen men blir aldrig tjock. varför? Josefine Jonasson säger: Hej Mohammed! Visst har vi olika förbränning men det är väldigt få personer som kan äta hur mkt som helst utan att gå upp i vikt.

Om man tränar mkt ökar förbränningen och man kan äta mer utan att gå upp i vikt. Peter säger: Har du hört talats om naturmedlet Ephedra som bantningsprodukt? Funkar det bra? Josefine Jonasson säger: Hej Peter! Tyvärr har jag inte hört talas om Ephedra men jag tror tyvärr inte att det har ngn större effekt.

Det finns en uppsjö av olika bantningspreparat på marknaden och den gemensamma effekten av dem brukar vara att de kostar en massa pengar utan att fungera speciellt bra. Tyvärr. Rukija säger: Hej Josefin jag har problem med min övervikt,har provat att äta zenixal.o alla andra medel som finns ute i marknad att köpa,har lagt massa med tid o pengar men har inte lyckats gå när i vikt,(när jag var yngre vägde jag mellan 45-58 kg i dag väger jag det dubla) men jag ätter sama o även mindre ibland har jag bantat med Danska Rikshospitalets diet o även detta har inte hjälpt mig så snälla vad ska jag göra för att gå när i vikt,jag äter mycket grönsaker o äter alldrig chokolad eller godis eller kakor inte ens soser som man gör po fet jag tycker personligt att jag äter nytig Josefine Jonasson säger: Hej Rukija.

 1. Jag förstår att Du är frustrerad och ledsen över att Du inte går ner i vikt trots att Du upplever att Du äter nyttigt.
 2. Jag vill råda Dig till att ta kontakt med Din vårdcentral för att få hjälp med Din vikt.
 3. Lycka till.
 4. Säger: jag har gått ner från 51-46 kg ganska lätt.
 5. Men nu har det liksom tagit stopp.
You might be interested:  Hur Stor Kruka Ska Gurka Ha?

Jag stannar på ungefär 46. Jag tränar 3-5 ggr/veckan. Varför går jag inte ner trots att jag äter och tränar som förut? Jag gick ju ner då. En sak till. Jag blir oftast hungrig på kvällen, under dagen kan jag lätt hålla mej från godis och sånt, men på kvällen blir jag mer sugen.

Vad ska jag göra för att slippa det? kram Jenni Josefine Jonasson säger: Hej Jenni! Jag vet inte hur lång Du är men det låter som att Du absolut inte ska gå ner mer i vikt – 46 kg är ganska lite. Sug på kvällen kan ibland bero på att man har ätit dåligt under dagen. Kan det vara så för Dig kanske? Var rädd om Dig! säger: Hur farllig ar Atkins dieten egentligen? Josefine Jonasson säger: Hej! Atkins dieten kan vara farlig då den innehåller mkt fett och proteiner och i princip inga kolhydrater.

Jag rekommenderar INGEN att äta enligt Atkins-dieten.Dessutom blir man väldigt trött eftersomman utesluter kolhydraterna. Man har oxå sett att dieten inte har ngn effekt i förlängningen. nn säger: vad ska man äta på natten då man jobbar från 22 till 6 på morgenen? Josefine Jonasson säger: Hej! Rekommendationen är att äta energisnål mat på natten och förlägga de stora måltiderna på dagen, även om man sover stora delar av dagen.

 • Bra mat på natten kan t ex vara frukt, soppa eller ngn smörgås.
 • Lotta säger: Är det hälsosamt att fruktbanta? Josefine Jonasson säger: Hej Lotta! Bantning i den bemärkelsen är aldrig bra egentligen.
 • Vikt handlar alltid om en livsstilsförändring.
 • Att fruktbanta en längre tid kan innebära näringsbrister då man inte äter vare sig proteiner eller fett i tillräckliga mängder.

säger: vad äter jag som är lite överviktig och gravid Josefine Jonasson säger: Hej och grattis till graviditeten! Försök vara noga med måltidsordningen och använd Dig gärna av Tallriksmodellen, dvs ½ tallriken grönsaker 1/4 kött/fisk/ägg 1/4 pasta/potatis/ris/bröd.

 1. Ät så till lunch och middag.
 2. För övrigt gäller samma sak som om Du inte vore gravid, dvs ät mindre av kaloririk mat och godis/kaffebröd o dyl.
 3. Fråga på MVC om Du har fler funderingar.
 4. Lycka till med vikt och graviditet! tony tiger säger: hej Josefine snäälla kaninte du ge mig och min kompis några goda råd att gå ner i vikt har provat allt tror jag Josefine Jonasson säger: Hej Tony! Frågan är först och främst vad Du och Din kompis har gått upp i vikt av.

Kan ni identifiera det är det lättare att veta vad man ska förändra. Annars är det måltidsordning och tallriksmodellen som gäller – det är bra hjälpmedel. Försök undvika/dra ner på mat och godsaker som innehåller mkt fett och kalorier. Glöm heller inte bort att motionera, promenader duger bra.

Lycka till båda två! Inc säger: Verkar som min fråga försvann. Vad anser du om stenålderskost? Josefine Jonasson säger: Hej! Jag är inte jättbra insatt ii stenålderskost men vad jag vet så är det inget magiskt i den kosten som gör att man skulle gå ner i vikt. anna säger: josefine. är jag överviktig som väger 59 kg och är 162 cm lång.

jag är 19 år Josefine Jonasson säger: Hej Anna! Nej, Du är absolut inte överviktig, Ditt BMI (Body Mass Index) ligger på 22.5 och det är helt perfekt! Sköt om Dig. johanna säger: Hur mycket kött/fisk bör man äta per vecka? Josefine Jonasson säger: Hej Johanna! Man brukar säga att 100-150 g 2 ggr/dag brukar vara lagom men det är helt beroende på vilket energibehov man har.

 • Lena säger: Hur går en magoperation till?? Kostar det något? Josefine Jonasson säger: Hej Lena! Det finns lite olika varianter av magoperationer och det krävs remiss för att få hjälp med en sådan.
 • Det finns oxå olika “regler” för vilka som får opereras.
 • Ta kontakt med Din läkare för vidare diskussion.

Lycka till! Moderator säger: Det där var sista frågan. Nu är chattet slut. Tack Josefin för alla svar, tack alla ni som ställt frågor. Ni kan läsa en sammanfattning av chattet inom kort. Josefine Jonasson säger: Tack för alla bra frågor. Hoppas Ni får en bra dag! : Kan man gå ner i vikt genom att bara äta choklad?

Kan man gå upp i vikt av choklad?

Ökar jag 100 gram i vikt om jag äter 100 gram choklad? Fråga: Kan man gå upp lika mycket eller mer i vikt än vikten på det man just har ätit? Alltså om jag äter en chokladkaka som väger 100 gram, går jag upp 100 gram i vikt då? Camilla Svar: Nej Camilla, den matematiken stämmer inte, tack och lov! Jovisst, minuten efter att du ätit chokladen väger du 100 gram mer eftersom den finns i magen, men så händer även när du dricker ett glas vatten.

Vikten finns i kroppen, men den stannar inte kvar. Men jämför du med samma mängd mjölk blir det en annan slutsumma. Skillnaden ligger i energiinnehållet.1 deciliter vatten ger 0 kcal medan mjölken med sitt innehåll av protein, fett och kolhydrater ger cirka 50 kcal. Man brukar säga att 1 kilo kroppsvikt motsvaras av cirka 7 000 kcal.

Du behöver alltså dricka cirka 14 liter mjölk för att gå upp 1 kilo. Chokladen ger ca 600 kcal/100 gram, vilket innebär att du kan äta nästan 1,2 kilo choklad för att öka 1 kilo i kroppsvikt. Men du kan väga väldigt olika från den ena dagen till den andra utan att kroppsvikten egentligen har förändrats och det beror på att du bär olika mängd vätska i kroppen.

 • Olhydrat- eller saltrik mat binder vatten och du väger mer fastän vikten varken sitter i muskelmassa eller fettlager.
 • All sådan här matematik är ändå ganska irrelevant eftersom det är det totala långsiktiga intaget av energi som avgör vad som händer i kroppen.
 • Grovt kan man säga att ett dagligt intag på 100 kcal utöver det du förbränner ger en viktökning på cirka 5 kilo per år.

Vänder du på det innebär det att du går ner 5 kilo om du får en negativ energibalans. Marie : Ökar jag 100 gram i vikt om jag äter 100 gram choklad?

Vilken choklad är det minst kalorier i?

8.3 rutor mörk choklad (70%): 90 kalorier – Bittersött, med ljuvlig smak av kakao. Choklad är undergörande för humöret, eller hur? Och om du håller dig till den mörka sorten brukar det inte vara så svårt att begränsa intaget till några rutor heller, det räcker liksom med smaken. Mörk choklad innehåller en hyfsad mängd skyddande antioxidanter också, inte helt fel. Läs också: Njut dig frisk och glad – 5 goda skäl till att äta choklad!

Vad är mest onyttigt chips eller choklad?

Experten svarar: Är chips bättre än godis? Är verkligen chips och pommes frites så hemska ur kalorisynpunkt? Jag läser ofta på olika hälsosidor att de bara har dåliga fetter och mättat fett, men de flesta stora chipstillverkare använder ju numera solros- och i vissa fall rapsolja istället för som tidigare palmolja eller annan onyttigare olja.

You might be interested:  Hur Länge Räcker Ett Paket Kaffe?

Visst, potatis innehåller kolhydrater, men om man väljer mellan en påse lösgodis och en påse chips är väl ändå chips ett bättre alternativ än kemiskt hopsatt godis med enbart onödig energi och tomma kalorier i form av vitt, raffinerat socker? Erik Dietisten svarar Jag förstår dina funderingar kring att välja det “naturliga” eller det “kemiskt hopsatta”.

Ur kalorisynpunkt är det viss skillnad mellan godis och chips. Om man tittar på 100 gram ger gelé- och skumgodisar 350–400 kcal, choklad 550 kcal och chips 500 kcal (alla cirkatal). Godis består oftast av en blandning av glukossirap, glukos-fruktossirap, stärkelse, fullhärdade fetter, gelatin, aromer, syra och färgämnen – ingredienser som inte ger kroppen någon näring men en himla massa kalorier och i värsta fall ett högt blodsocker.

 • Chips i sin tur består av potatis, olja, salt, kryddblandningar och jästextrakt.
 • Oljan är raffinerad och tål därför de högre temperaturerna, men det bildas ändå ämnen som förmodligen inte är bra för oss.
 • Potatisens näringsmässiga fördelar har i stort sett friterats bort.
 • Var finns mindre mängder mineraler och ett högt innehåll av kalium, vilket är positivt.

Oljan i chips kan eventuellt bidra med en viss mättnadskänsla. Så för att sammanfatta, även om chips uppfattas som “naturliga” är det precis som godis en produkt med lågt näringsinnehåll och tomma kalorier. Marginellt ger chips mer -näring men det kan inte försvara deras höga kaloriinnehåll.

 1. Vad ska jag äta vid benskörhet? Sedan något år tillbaka har jag konstaterad benskörhet (biverkan av tidigare och nuvarande medicinering!).
 2. Min vårdcentral har ingen dietist, men enligt en lista från en tidning bör man vara försiktig med följande: nötter i allmänhet, frön, kaffe, rödvin, salt, havre, ris.

Finns nyare rön eller ska jag avstå från detta? Jag är 82 år och äter sedan i mars kortison (på grund av muskelreumatism) + Kalcipos-D och Alendronat. Tacksam för svar, Margareta M Dietisten svarar Generellt ges tillskott av vitamin D och kalcium vid kortisonbehandling.

 1. Vid konstaterad brist eller lågt intag från maten kan tillskott ges vid benskörhet, men då oftast som tillägg till övrig behandling.
 2. För skelettet behövs även magnesium och K-vitamin, men tillskott av dessa brukar inte ges.
 3. Det finns vissa studier som visar koppling till lågt intag av magnesium och lägre bentäthet, och andra som motsäger detta.

Eftersom du tar tillskott av både D-vitamin och kalcium tycker jag du ska tänka på ditt magnesium- och K-vitaminintag. Gröna bladgrönsaker innehåller båda dessa i större mängder. Kött, fisk, skaldjur och baljväxter innehåller mycket magnesium. Oljor, äggula och kålsorter har högt innehåll av K-vitamin.

Jag håller inte med om att näringsrika nötter, frön och havre ska undvikas. Dessa innehåller snarare näringsämnen som din kropp behöver. Alkohol i större mängder regelbundet ska undvikas liksom salt i större mängder. Ett högt saltintag verkar vid låga intag av kalcium kunna öka förlusterna av kalcium. Kaffe, koffein, verkar gå bra i moderata mängder.

Om dina kalciumvärden inte ökar som de ska kan det vara aktuellt att se över ditt tillskott. Kalcipos innehåller kalciumkarbonat som kräver en viss surhet (från magsyran) för att absorberas. För äldre med minskad produktion av saltsyra kan det vara bättre med kalciumcitrat som inte kräver samma sura miljö.

Vilket snacks har minst kalorier?

Äpple: 1 st med skal = 70 kalorier. Bärmuffins: 1 st = 98 kcal. Tomatsallad: 1 portion = 58 kcal. Mandlar: 13 st = 90 kalorier.

Hur mycket choklad ska man äta per dag?

Svar: – Det är i alla fall sant, att en nyttig kost absolut kan innehålla choklad. Som du nämner beskrivs mörk choklad ibland som superfood, men det är alltså en överdrift. Ordet “superfood” är i många avseenden ett ord som inte ger någon mening, då ingen mat i sig själv har någon magisk verkan.

Men det beror ju på hur man tolkar ordet. Mörk choklad har ett högt innehåll av antioxidanter, och intag av choklad (och ämnen som finns i chokladen, som flavonoider) är i några observerande studier ihopkopplat med en lägre risk för hjärtsjukdomar. Men det är alltså inte det samma som att det finns ett orsakssamband, och det är inte ett bevis på att mörk choklad har en positiv effekt på hjärthälsan.

Om så är fallet kan det dock vara genom ämnet epikatekin, som finns i stora mängder i mörk choklad, och som uppenbart har en expanderande effekt på blodkärlen. Detta beror på att epikatekin är involverat i bildandet av NO, en signalsubstans som orsakar vasodilatation och avslappning av muskelcellerna i blodkärlsväggen.

Det är samma ämne som ökar genom intag av rödbetsjuice, som också anses har en prestationshöjande effekt i samband med kretslöpsträning. Hur mycket mörk choklad du kan äta, skulle jag normalt säga beror på ditt totala kaloriintag. Det är inte sockerinnehållet i chokladen som är problemet (socker är nämligen inte i sig onyttigt), utan kaloriinnehållet (som huvudsakligen kommer från fett) är ganska högt.

Detta kan komma att leda till att du äter ett för högt totalt kaloriintag, om man bara går lös på chokladen, och då går man upp i vikt. I förhållande till mörk choklad är det dock viktigt att vara uppmärksam på innehållet av tungmetallen kadmium, ska vi inte få i oss i för stora mängder av, kadmium finns i kakaobönor, och det betyder faktiskt att ju mörkare och “nyttigare” choklad, desto högre kadmiuminnehåll.

Det betyder att en 70 % chokladkaka på 100 g vanligtvis innehåller 20 mikrogram kadmium – alltså den mängd som en vuxen person kan klara att få i sig på en dag. Därför rekommenderar livsmedelsverket att man inte äter för mycket choklad. Vi får i oss i genomsnitt hälften av den mängden kadmium som vi klarar av genom vår grundläggande kost, och det betyder att man i alla fall inte ska äta mer än 50 g choklad per dag, och gärna lite under det – särskilt om man också äter kakaopulver, linfrön eller solrosfrön som också har ett högt kadmiuminnehåll.

Källor: (1) Monica Galleano, Ph.D.,1 Patricia I. Oteiza, Ph.D.,2,3 and Cesar G. Fraga, Ph.D.1,2. Cocoa, chocolate and cardiovascular disease. J Cardiovasc Pharmacol.2009 Dec; 54(6): 483–490. doi: 10.1097/FJC.0b013e3181b76787 PMCID: PMC2797556 NIHMSID: NIHMS139474(2) Eric L Ding1,2 Susan M Hutfless,1 Xin Ding,1 and Saket Girotra3, Chocolate and Prevention of Cardiovascular Disease: A Systematic Review Nutr Metab.

Lond).2006; 3: 2. Published online 2006 Jan 3. doi: 10.1186/1743-7075-3-2 PMCID: PMC1360667(3) Murphy M, Eliot K, Heuertz RM, Weiss E. Whole beetroot consumption acutely improves running performance. J Acad Nutr Diet.2012 Apr;112(4):548-52. doi: 10.1016/j.jand.2011.12.002.(4) Tom Clifford, Glyn Howatson, Daniel J.

West, and Emma J. Stevenson. The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease. Nutrients.2015 Apr; 7(4): 2801–2822. doi: 10.3390/nu7042801. (5) Fødevarestyrelsen. Vær opmærksom på cadmium i solsikkefrø, hørfrø, skaldyr, chokolade og.

Vad är värst läsk eller öl?

Är läsk nyttigare än alkohol? Läsk är inte nyttigare än alkohol, skriver Anna Bäsén. Foto: Thinkstock Publicerad: 08 mar 2010, kl 13:15 FRÅGA: Hej Anna, jag har en fundering som jag tror att du kanske kan svara på. Jag har nämligen slutat att dricka alkohol för att få en mer hälsosam livsstil.

 • Vänliga hälsningar
 • Anna Andersson
 • ANNA BÄSÉN SVARAR:
 • Hej Anna, och stort grattis till att du gjort en positiv förändring för din hälsa.

Många kvinnor, och ännu fler män, har ett riskabelt bruk av alkohol. (Mer om riskbruk nedan.) Och om du tidigare har varit en “partytjej” så har du säkert redan märkt flera positiva effekter av att skippa alkoholen – som att du är pigg och fräsch dagen efter festen exempelvis.

 1. Det är heller inte omöjligt att du märker förändringar på vikten – att du går ned i vikt.
 2. Drinkar, vin och öl är kaloritäta och alkohol har dessutom den effekten att aptiten stimuleras så att man äter mer.
 3. I äldreomsorgen där jag jobbat i många år gav rekommenderade läkarna ofta äldre kvinnor och män med dålig aptit att ta en liten sherry eller ett litet glas vin före maten – just för att de skulle få ökad aptit och äta mer.

Och det är lätt att dricka sig tjock. En deciliter starköl a 5,6 volymprocent alkohol innehåller 47 kcal enligt livsmedelsverkets livsmedelsdatabas. Alltså 188 kcal per öl. Om du dricker fem stora stark (a 4 dl) under en blöt utekväll har du alltså fått i dig ungefär 940 kcal.

Det är nästan halva dagsbehovet av kalorier för en kvinna – och då är inte chilinötterna eller annat snacks man gärna sätter i sig till ölen inräknat. Du frågar om läsk är nyttigare än alkohol. Och ja, du slipper alkoholens skadeeffekter på kropp och psyke. Om du däremot frågar om socker och näringsinnehåll så blir svaret lite annorlunda.

Läsk innehåller ofta mycket socker, vilket kan påverka både vikt och tandhälsa negativt. Sötad läsk innehåller ungefär lika mycket kalorier som starköl. En deciliter coladryck innehåller 43 kcal. Så en stor läsk, 4 dl, innehåller 172 kcal. Om du dricker fem stora läsk under en kväll så har du fått i dig 860 kcal och alltså nästan lika mycket som om du druckit öl.

You might be interested:  Hur Mycket Socker Per Kilo Äppelmos?

Om man jämför läsk med vin så innehåller vin fler kalorier per deciliter än läsk och starköl. En deciliter torrt vitt vin innehåller 68 kcal. Ett glas torrt vitt vin (på 1,5 deciliter) innehåller sålunda 102 kcal. Men sannolikt dricker man inte lika stora mängder vin som man dricker läsk eller öl. Jag vet inte hur stora mängder läsk du dricker när du är ute med dina kompisar.

Men ett tips är att dricka åtminstone varannan vatten. Vatten är billigt (ofta gratis också på krogen) och innehåller inga kalorier alls. Du kan också välja lightläsk som bara innehåller omkring 1 kcal per deciliter. Passa också på att testa olika te och kaffesorter, även det 0 kalorier per deciliter om du inte har mjölk eller grädde i.

 1. Hoppas att du är nöjd med svaret och lycka till med ditt nya alkoholfria liv!
 2. Hälsar Anna Bäsén, medicinreporter
 3. FOTNOT: Så här säger SBU om riskbruk

Hög alkoholkonsumtion, riskbruk, är en etablerad riskfaktor för ohälsa och ökar såväl sjuklighet som skador och dödlighet i ett stort antal sjukdomar. Med riskbruk menas i Sverige en alkoholkonsumtion som överstiger 14 standardglas alkohol per vecka för män och 9 standardglas för kvinnor.

 1. Med standardglas avses 12 gram alkohol, vilket motsvarar cirka 12 cl vin, 3,5 cl starksprit, 30 cl starköl eller 50 cl folköl.
 2. Med riskbruk avses också allt berusningsdrickande.
 3. Med berusningsdrickande avses 5 eller fler standardglas för män respektive 4 eller fler standardglas för kvinnor, vid ett och samma tillfälle.

Riskbruk bidrar i hög utsträckning till sociala problem, fysiska och psykiska sjukdomar, skador och för tidig död. Andra allvarliga konsekvenser är ökat användande av våld samt ökat antal olyckor och självmord. De flesta alkoholrelaterade skador orsakas av personer med riskfylld alkoholkonsumtion.

Är saft nyttigare än läsk?

Det är inte helt lätt att vara konsument vid safthyllan i den lokala butiken. Den dignar av drycker med jordgubb, hallon, svart vinbär, tranbär och olika blandsafter. Valet blir ännu svårare när man vänder på flaskorna och granskar innehållsförteckningen.

Förvånade många innehåller faktiskt mer socker än bär. Det finns förstås även sockerfria alternativ. Men hur bra är egentligen artificiella sötningsmedel? Visserligen får saft inte kallas saft om den innehåller färgämnen och aromer. Men sedan juli 2003 är varustandarden som angav hur mycket frukt- och bärjuice som saften måste innehålla borttagen.

Det betyder alltså att halten av frukt och bär kan vara hur låg som helst. – Det finns generella märkningsregler, det ska till exempel stå hur mycket jordgubb saften innehåller, säger Gunilla Henrysdotter, jurist på Livsmedelsverket. I praktiken kan det alltså vara mindre bärjuice och mer socker i en flaska blandsaft.

 • Vill man undvika sockret och börjar leta efter sockerfria alternativ hittar man till exempel Fun Light – en dryck som ofta står i safthyllan trots att det inte är en saft.
 • Fun Light innehåller sötningsmedlet aspartam, 200 gånger sötare än vanligt socker, färgämnen och aromer.
 • Sådana typer av drycker eller törstsläckare får innehålla färgämnen, aromer och sötningsmedel, men får inte kallas saft utan till exempel dryck, säger Gunilla Henrysdotter.

En läsning av innehållsdeklarationen på Fun Light innehåller i stort sett bara varianter på så kallade E-nummer, vatten, surhetsreglerare, sötningsmedel, aromer och färgämnen. Det syns inga spår av riktig frukt. Riktig saft får man genom att koka vatten, socker och bär eller frukter.

 • I de flesta fall krävs även ett konserveringsmedel.
 • I sockerfria drycker används ett flertal sötningsmedel, varav aspartam är vanligast.
 • Aspartam har ifrågasatts genom årens lopp, men Livsmedelsverket konstaterar att det inte finns några kända risker med att konsumera sötningsmedlet.
 • Undantaget är personer som lider av den ovanliga ämnesomsättningssjukdomen fenylketonuri.

De måste hålla intaget lågt. Men ska man dricka saft överhuvudtaget? Nej, tycker inte kostrådgivaren, hälsopedagogen och författaren Maj Östberg Rundquist. Hon har skrivit boken Sockerdetektiven och är expert på att spåra upp det osynliga sockret i livsmedel och drycker.

– Saft innehåller mycket socker, visserligen mindre än i läsk men det är ingen oskyldig dryck, säger Maj Östberg Rundquist. –Man behöver inte köpa saft överhuvudtaget. Det finns bättre alternativ. Det finns så många sockerkällor i den övriga maten vi får i oss, så det är bara bra om man tar bort en av de söta källorna.

Maj Östberg Rundquist föreslår att man pressar färska bär och dricker som juice, eller gör en smoothie av jordgubbarna. Rubindricka gjord på svartvinbärste och äppeljuice är en annan av kostrådgivarens favoriter. – Visst är det lite mer jobb än att bara öppna en saftflaska men sockret är en jättebov för folkhälsan så man gör sig själv en tjänst.

Dessutom är det ju trevligt att kunna njuta av färska och naturliga bär under sommaren, istället för att hälla i sig socker. Hon tycker heller inte att man ska dricka sockerfria alternativ till saft. Den sockerkänslige underhåller sitt sötsug med sötningsmedel och man kan få förvirrade mättnadskänslor.

– Det är onödiga produkter. Innehållsdeklarationen på en Fun Light är en skräckläsning, den drycken har aldrig varit i närheten av en frukt. Maj Östbergs råd till den som själv vill bli en sockerdetektiv är att lära sig ett antal produkter som man köper ofta genom att läsa innehållsdeklarationerna.

 • Ju mer man lär sig om vad man köper i affären, desto lättare blir det att se vilka alternativ man kan ta till för att äta och dricka nyttigare.
 • Fakta/ saft och socker – Saft framställs genom att koka vatten, socker och frukt eller bär.
 • Drycken silas för att frukten och bären ska skiljas från vätskan.

Kokad saft har längre hållbarhet än rårörd saft där bär, socker och vatten rörs ihop utan kokning. – I regel tillsätter man konserveringsmedel, speciellt i saft gjord på jordgubbar och hallon. I lingonsaft och rårörda drycker kan man tillsätta citronsyra som ger en konserverande effekt.

 • Saft får inte innehålla färgämnen och aromer.
 • Om en dryck bara innehåller fruktarom så får den inte kallas saft, utan “dryck med fruktarom”.
 • Socker kommer från sockerrör, som odlas i bland annat Asien och Sydamerika.
 • Sockerrör är en flerårig tuvad växt med uppemot fyra meter höga strån med långa slaka blad upptill.

Stråna är fyllda av märg med sockerrik saft. – Enligt statistiken konsumerar svensken strax under 40 kilo socker per år. Siffran har inte ändrat sig nämnvärt de senaste åren. – Läsk och saft dricker man i genomsnitt ett par gånger i veckan, enligt Livsmedelsverket.

Hur mycket socker ska man äta på en dag?

Hur mycket socker kan man äta? – Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012, bör högst 10 procent av kalorierna vi äter och dricker per dag komma från socker. Det innebär att den som är:

2 – 5 år inte bör äta mer än 27-33 gram socker per dag, vilket motsvarar 7-9 sockerbitar per dag.6 – 15 år inte bör äta mer än 33-53 gram socker per dag, vilket motsvarar 10-17 sockerbitar per dag.16 år och äldre inte bör äta mer än 54-60 gram socker per dag, vilket motsvarar18-20 sockerbitar per dag.

Är det bättre att dricka cola zero än vanlig cola?

Är det okej att dricka Cola Zero, då? – Trots att Cola Zero, utifrån det vi vet idag, inte verkar vara skadligt för hälsan bidrar det inte heller med någon näring och därför är det en onödig produkt. Om man använder sig av Cola Zero för att stilla sitt sötsug behöver man istället se över kosten i övrigt och justera för att på riktigt bli kvitt sötsuget.

Att dricka lightläsk då och då ser jag dock inte som ett stort problem och jag anser att det är bättre att välja en läsk sötad med sötningsmedel än med vanligt socker. Källor Livsmedelsverket. (2017). Aspartam. Hämtad 2018-05-17 från https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sotningsmedel/aspartam och Livsmedelsverket.

(2017). Sötningsmedel. Hämtad 2018-05-17 från https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sotningsmedel Foto iStockphoto