Hur Många Kcal Är Det I En Semla
Så bränner du snabbast dagens semla Livsmedelsverket har räknat ut att en normalstor semla innehåller någonstans mellan 350 och 450 kilokalorier (kcal). Det kan sättas i relation till att det rekommenderade energiintaget för medelaktiva vuxna kvinnor är 2 100 kcal.

Hur mycket väger en normalstor semla?

En riktig vuxensemla. Ja, om den nu verkligen kan kallas en semla vill säga? Pris: 30 kronor. Vikt: 151 gram.

Hur onyttig är en semla?

Kaloriinnehåll Semla.100 g Semla innehåller 298 kcal, vilket är ganska mycket kalorier. En portion (100 g) innehåller 298 kcal.

Hur många steg för att förbränna en semla?

Så här mycket behöver du träna för att förbränna en semla på 500 kalorier: –

45 minuters löpning på medelnivå, 472 kcal. 2 timmars promenad där du går i 5,6 km/h tempo, 500 kcal 100 minuter styrketräning på medelintensitet, 474 kcal 55 minuter roddmaskin på medel nivå (150 watt), 482 kcal 70 minuter på crosstrainer på medelnivå, 493 kcal.

Alla aktiviteter är på medelintensiv nivå och beräknade för en kvinna som är 174 cm lång och normalviktig. Källa: och : Kolla: Så länge måste du springa för att förbränna semlan

När ska man äta semla?

En semla eller fastlagsbulle är något vi i de nordiska länderna brukar förtära 47 dagar före påsk på fettisdagen. Dagen då man äter fet mat inför den kommande 40-dagars-fastan, en tradition som sträcker sig tillbaka ända till medeltiden.

Hur stor är världens största semla?

Vad fick Moses Isik att baka världens största semla? Vi ställde frågan direkt till honom. Jättesemlan prydde Sergels torg inför fettisdagen 2020. Exakt en vecka före fettisdagen blev världens största semla färdigbakad och ett nytt världsrekord sattes. Semlan vägde 300 kilo och bakades av företaget Bake My Day. För att baka semlan krävdes 158 liter grädde, 60 kilo mandelmassa, 2 kilo florsocker och 80 kilo deg.

Vilken semla är bäst?

Så är väntan äntligen över! Följ med när Krogguiden testar 20 kvalitetssemlor från Stockholms absoluta gräddhylla. I år under mästerbagaren Anna Björlins trygga ledning. Äntligen! Restriktionerna lättar lagom till fettisdagen och ingen är förstås gladare än Krogguiden, eftersom vi nu kan röra oss fritt bland stadens hantverksbagerier.

 • Bara tanken på semlans fluffiga grädde och generösa fyllning är som ett balsam för själen.
 • I år var det oerhört jämnt i toppstriden och små detaljer som avgjorde tävlingen.
 • Och som vi har längtat! Häng med när vår expertjury smakar sig fram till Stockholms bästa semla 2022.
 • I år under kompetent ledning av Anna Björlin, mästerbagaren från Lidingö Bröd och Patisserie som erhöll det prestigefyllda bagarmästardiplomet under 2021.

Hon har även varit med i kocklandslaget och kommit tvåa i konditors-SM. I likhet med tidigare år tar vi även hjälp av den semmeltokige börsjournalisten Gabriel Mellqvist, mannen med näsa för både aktiekurser och fastlagsbullar. Som den konservativa och principfasta jury vi är har vi enbart testat traditionella semlor. Så här gick testet till: Vår mästerliga expertpanel under ledning av Anna Björlin testade totalt 20 stycken semlor. Av dessa gick 14 semlor vidare till en andra testomgång. Under testets gång betygsätter vi alltid smak och textur på grädde, mandelmassa och bulle och fastställer därefter ett helhetsbetyg mellan 1-5.

 • Testet är blint, liksom priserna på respektive semla.
 • I likhet med andra ärofyllda mästerskap väger vi även in samtliga tävlande innan matchstart och fördömer doping och plagiat i alla dess former.
 • Vi vill även slå ett slag för handsprit.
 • Dock inte till semlan.
 • Viktigt att poängtera är förstås också att alla semlor är goda.

Vissa är dock lite mer storslagna än andra, vilket kvalificerar dem bland de 14 bästa. Vi vill också säga att Stockholm vimlar av fantastiska bagare. I den bästa av världar ha vi såklart velat testa fler. Årets imponerande startfält: Tösse, Clemedt Dunér Bakeri, Stora Bageriet, Skeppsbro Bageri, Mr Cake, Valhallabageriet, Bullar & Bröd, Lille Bror.

Vad räknas som en semla?

Nu pågår semmelsäsongen för fullt, och det är en tradition som många uppmärksammar. Men när man bör äta semlor, och vad som egentligen ska räknas som en semla – där går åsikterna isär. På Levande traditioner, förteckningen över immateriella kulturarv i Sverige, finns semlan,

En semla är vanligen en bulle gjord av vetemjöl, mjölk, smör, socker, jäst och kardemumma. Locket skärs av och bullen spritsas med mandelmassa och vispad grädde, sedan läggs locket tillbaka och bullen pudras med florsocker. Semlan kallas även fettisdagsbulle och fastlagsbulle och brukar ätas kring fettisdagen.

Det roligaste med semlor är debatten om vad som får klassificeras som en semla, och det årliga tjafset om när man egentligen får äta dem över huvud taget! För ett år sedan i samband med fettisdagen, mitt under pågående pandemi, publicerade vi en frågelista om semlor på Isofs webbplats.

Citatet ovan är från en av de närmare 600 personer som svarade på frågelistan. Svaren visar att traditionen att baka, köpa och äta semlor är kringgärdad av ett informellt regelverk om hur den ska smaka, samt när, hur och i vilken omfattning den ska ätas. Att traditionen är livaktig visar inte minst de årliga debatterna kring detta informella regelverk och försäljningssiffrorna, som indikerar att vi i Sverige i genomsnitt äter fyra till fem semlor per person och år, vilket totalt innebär drygt 40 miljoner sålda semlor.

Många av oss bakar även egna semlor. Semlan har sin förebild i hetväggen, ett högreståndsbakverk från 1700-talet, och började i sin nuvarande form bli vanlig först under 1900-talets början. Hetvägg serveras på ett djupt fat med varm mjölk. Under större delen av 1800-talet saknade dock semlan grädde och mandelmassa och det var endast själva bullen som serverades i mjölk med lite kanel och socker.

Är det mycket kalorier i sushi?

Näringsmässigt sammandrag: –

Kal 446 Fett 1,31g Kolh.93,29g Prot 13,42g

table>

Det finns 446 kalorier i Sushi (12 bitar). Kalorifördelning: 3% fett, 85% kolh., 12% prot.

Hur bränner man 500 kalorier?

5 Lägg benen på ryggen – Jogga Gör det var som helst och när som helst, året runt, inne eller ute. Löpning är en älskad och effektiv träningsform. Du behöver bara 40 minuter i löpspåret för att förbränna dina 500 kalorier. Utmana din kondition genom att variera långdistans med intervallpass och växla mellan platt underlag och terräng.

Vad är 500 kalorier?

Hur mycket är 500 kcal? – En kvinna behöver cirka 2000 kcal och en man cirka 3000 kcal beroende på vikt, kroppssammansättning och fysisk aktivitetsnivå.500 kcal motsvarar alltså runt 17-20 % av dagsbehovet och kan jämföras med en mindre lunch eller middag.

You might be interested:  Vilka Grönsaker Kan Man Så I Juli?

Vilket fett på kroppen försvinner först?

Förbränner jag mer fett när jag svettas? Och är det t ex bra att träna i långa byxor? Nej, värmen betyder ingenting. Det är både dumt och osunt att tvinga kroppen att svettas extra mycket under träning genom att klä sig varmt. Det enda du uppnår är en vätskeförlust. Vill du gå ner i vikt? Läs om olika metoder här > Således är det korrekt att du förbränner mer fett vid lätt träning. Men eftersom din kropp totalt sett förbränner mer när du tränar hårt kommer du att förbränna fler fettkalorier vid hård motion än vid lätt. Varierad träning är bäst, dvs att du tränar hårt vissa dagar och mindre hårt andra. I de flesta träningsprogram står det att man ska träna vid en bestämd puls. Måste jag ha en pulsmätare för detta? Nej, men pulsmätaren är en genial uppfinning eftersom du hela tiden har träningen under kontroll. När du funnit din max- och vilopuls kan de flesta pulsmätare ställas in så att de piper till om du tränar för hårt eller för lite. Självklart klarar du dig utan. Använd dig då av följande riktlinjer:

50-60 % av maxpulsen: Känns lätt. Du blir inte andfådd.60-65 % av maxpulsen: Lite hårdare, men du kan fortfarande föra ett ledigt samtal under träningen.65-75 % av maxpulsen: Träningen känns hård men det bildas inte mjölksyra i musklerna, du kan träna sammanhängande i 30-60 minuter utan att bli helt slut.75-85 % av maxpulsen: Mycket hårt. Kan du klara det i mer än 30 minuter så är du en riktig tuffing.85-90 % av maxpulsen: Verkligen hårt. Musklerna surnar. Du kan inte klara det länge. Över 90 % av maxpulsen: Det är jättehårt. Du förbränner närmast inget fett.

Kan jag påverka vilket fett jag förbränner? Om jag vill bli av med magen, hjälper det då med situps? Nej, tyvärr inte. Det varierar från person till person hur fettet sätter sig – och hur det försvinner. En del får runda kinder och stor mage – andra bred bak.

 • Hos kvinnor sätter fettet sig i regel på lår och ända, medan det först försvinner från ansikte, överkropp och bröst.
 • Det kan man inte göra något åt.
 • Om ditt magfett är särskilt motsträvigt hjälper alltså inte situps.
 • Övningarna kan dock hjälpa till att göra magmuskulaturen fastare så att magen inte ser så stor ut.

Varför förbränner kroppen ibland mer fett än kolhydrater? Det beror på att det är olika lätt att utnyttja kroppens energikällor. När musklerna ska hämta energi ur fett och kolhydrater – och även protein – behöver de syre. Men för att utnyttja energin i t ex smör eller kött behöver den betydligt mer syre än för att utnyttja energin i t ex pasta.

 • Varje gång kroppen använder 1 liter syre (två vanliga inandningar) kan den få ut 5 kalorier ur en kolhydrat, medan den bara får 4,7 kalorier av att förbränna fett.
 • Därför förbränner vi mest kolhydrater under hård träning.
 • Då är kroppen så hårt belastad att den måste hushålla med syret och utnyttja den energikälla som kräver minst syre.

I gengäld innehåller ett gram fett mer energi än ett gram kolhydrat. Därför tjänar kroppen på att förbränna fett när den har syre så det räcker. Om jag äter 100 gram rent fett som min kropp inte behöver, förvandlas det då till 100 gram fettvalk meddetsamma? Nej, inte helt.

 • Ca 20 procent går förlorade när kroppen lagrar fett.
 • Så äter du 100 g överflödigt fett sätter sig bara 80 g runt midjan.
 • Jag har hört att jag kan förbränna mycket fett genom att först tömma mina kolhydratdepåer.
 • Men hur vet jag när jag har gjort det? Ett säkert tecken är att din utandningsluft börjar lukta aceton.

Acetonlukten beror på att vissa processer i fettförbränningen inte kan försiggå utan kolhydrater. När det råder brist på kolhydrater måste kroppen ta till andra procedurer, t ex att bryta ner fett och protein i levern. I denna nödlösningsförbränning bildas aceton.

 • Det är rätt att det gynnar fettförbränningen att kolhydratdepåerna är tomma, men det försvagar din prestationsförmåga så mycket att du antagligen inte kan träna.
 • För att förbränna en tesked majonnäs måste jag cykla i en timme.
 • Är det inte väldigt lite fett på en hel timme? Tja, det låter kanske inte särskilt mycket – men föreställ dig hur majonnäsklicken skulle se ut om den förvandlades till en dubbelhaka.

Om du följer vårt löpprogram i en vecka förbränner du 1 170 kalorier. Det motsvarar 55 gram fett som du förlorar. Femtiofem gram låter inte särskilt mycket, men det motsvarar trots allt en liten nypa fett som plötsligt försvinner – utan att du har behövt svälta eller äta mindre än du brukar.

Vem åt en semla för mycket?

Adolf Fredrik var son till Kristian August av Holstein–Gottorp och Albertina Fredrika av Baden–Durlach. Adolf Fredrik blev tronföljare genom rysk påtryckning efter det rysk-svenska kriget 1741–1743. Ryssarna var rädda att en dansk prins skulle bli tronföljare i Sverige.

Med Katarina den storas morbror Adolf Fredrik räknade man med att få en ryssvänlig kung på tronen. År 1744 gifte han sig med Lovisa Ulrika av Preussen, med vilken han fick fem barn, varav två blev kungar: Gustav III och Karl XIII. Som nästan maktlös kung utövade han ingen större påverkan på styret av Sverige.

Drottningen hade större politiska ambitioner och planerade en statskupp för att stärka kungamakten, något som misslyckades och istället minskade regentens befogenheter ytterligare. Adolf Fredrik är i stället känd som en duktig snickare, som svarvade vackra snusdosor.

Vad dricker man till semla?

Semla med ett glas vin låter konstigt – går det ens att kombinera? ​ – – Jo men det är klart att man kan ha vin i glaset till en semla, men för bästa upplevelse bör det vara ett sött vin. Ett vanligt torrt vin är inte gott till semlan, då kommer vinet upplevas bittert. Semla och sauternes är en riktig superkombo som man nog skulle kunna kalla för en klassiker!

Hur många semlor kan man äta?

Ät inte fler än fem semlor om dagen Publicerad: 24 februari 2004 Uppdaterad: 28 januari 2019

Vi skola ICKE moffa i oss mer än fem (5) semlor om dagen.Uppmanar Livsmedelsverket.Gäller speciellt vuxna kvinnor.

klarade bara tre Livsmedelsverket vill begränsa vårt semmelfrossande till högst fem om dagen. Men det kanske finns en naturlig begränsning. Vår testperson Annica Gustafson, 49, hade svårt att klara hela dagsransonen. Informationen är angelägen en dag som denna,,

Kan man äta semla dagen efter?

Kort svar: Numera går det att köpa semlor från strax efter jul men om du ska hålla dig till traditionen så är det på fettisdagen (den sista dagen före den kristna påskfastan) eller någon av de andra dagarna i fastlagen som semlorna ska ätas. Semlan eller fastlagsbullen är – med namnet Heisswecken – kända från Tyskland sedan 1400-talet. Flickr Andra namn för semla är fastlagsbulle, fettisdagsbulle och tisdagsbulle. Dessa namn är tydligare i kopplingen till en viss dag att äta semlan. Traditionellt har det nämligen varit så att fettisdagen är den dag då semlan ska ätas. Fettisdagen är den sista dagen i fastlagen – den period om tre dagar som ligger precis före den kristna påskfastan.

You might be interested:  Hur Gammal Choklad Kan Man Äta?

Fettisdagen är alltså den sista dagen att fira rejält innan man påbörjar den fyrtio dagar långa fastan innan påskhelgen. Därför åt man fastlagsbullar på just fettisdagen. Eftersom den finns en stor efterfrågan på semlor även innan fettisdagen och konditorierna så klart vill sälja så många semlor som möjligt har ordet “semla” i princip helt ersatt “fastlagsbulle” “eller fettisdagsbulle” Genom att använda ordet semla kunde konditorierna alltså sälja fler semlor under längre tid.

Så här skriver Bringéus: Utan tvekan är det genom bageriernas och konditoriernas marknadsföring som beteckningen “semla” blivit allt vanligare även i de delar av landet där ordet saknar tradition. Att börja äta semlor innan fastlagen är ingen ny företeelse,

 • Hårdast kontrollerat var det troligen efter andra världskriget p.g.a.
 • Ransoneringar och regleringar,
 • Under 1900-talet förekom det att man benämnda samtliga tisdagar under fastan för fettisdag och då blev “sista fettisdagen” tisdagen som infaller under stilla veckan,
 • Under mitten av 1900-talet gick semlan från att ha varit en bulle som “serverades som efterrätt till en middag av bönor och fläsk som serverades på tisdagarna” (Öhrn, 2006) till att bli en gräddbakelse som åts eller köptes på konditorierna,

Samtidigt blev det vanligare och vanligare att konditorierna sålde semlor från strax efter julen, Skrivet av Mattias Axelsson ( författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2007-0-19 (uppdaterad: 2020-01-15) Källor: Bringéus, Nils-Arvid.

Hur många semlor?

Under 2020 åt svenskarna enligt tt cirka sex miljoner semlor bara på själva fettisdagen! Sex miljoner semlor motsvarar ungefär 211 ton grädde och 132 ton mandelmassa – det om något borde vara bevis på hur älskad semlan är i Sverige.

Vad heter semla i Finland?

Fastlagsbulle versus semla – Bakverket är detsamma, men i Finland heter bullen med mandelmassa, grädde och kanske varm mjölk fastlagsbulle och i Sverige semla. Det salta bröd som vi kallar semla heter däremot i Sverige småfranska eller fralla. Enligt språkvårdaren Mikael Reuter kommer båda varianterna av semla från det fornsvenska sembla som “liksom latinets simila och tyskans Semmel ursprungligen betecknade fint vetemjöl men sedermera också kom att få betydelsen fint vetebröd”.

 1. I Sverige har betydelsen med åren inskränkts till fastlagsbulle, medan den i Finland har utvidgats “uppenbarligen parallellt med betydelsen hos det finska lånordet sämpylä”.
 2. Ännu på 1950-talet kunde konditorier i Sverige som sålde fastlagsbullar utöver de tider som jordbruksnämnden fastställt få böter.

Nu sträcker sig säsongen över flera månader. Fastlagsbrödet har långa anor, åtminstone från 1500-talet, men det var på 1800-talet som fastlagsbullen började se ut som i dag, med runt lock och mandelmassefyllning. På 1930-talet blev vispgrädden vanlig i bullen.

 1. Den kändaste fastlagsbulleätaren är sannolikt privatdetektiven Ture Sventon som i Åke Holmbergs böcker äter “temlor” från Rotas konditori.1771 igen dog kung Adolf Fredrik efter ett skrovmål på fastlagsbulle och hetvägg.
 2. Ällor: Reuters Ruta 1987, Sveriges bagare och konditorer.
 3. På själva fastlagstisdagen säljs hisnande fem miljoner semlor – på en befolkning på 10 miljoner.

– Semlan är en del av folksjälen, förklarar Martin Lundell, Han har som vd för Sveriges bagare och konditorer stenkoll på sin bransch. Men inte heller han kunde förutspå hur snabb omvälvningen i semlebusinessen skulle bli – beroende på angreppssätt kan man kalla den antingen uppgång eller förfall.

Finns semlor i Danmark?

Semla – Wikipedia För vad som på finlandssvenska heter semla, se, För bruks- och gruvområdet, se, Semla Andra namnFastlagsbulle, fettisdagsbulle, hetväggLand,, År(1500-talet)Huvudinnehåll,, Serveras somEfterrättVariationerMed (som hetvägg )Influenser från av Semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är ett slags av ljust vetebröd med fyllning av och grädde.

 1. Bullen förekommer i olika former i, och, och är associerad med före ; särskilt men också, då den äts enligt traditionen.
 2. Ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl och var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen utan fyllning.
 3. En semla är på vad som i kallas, fralla eller rundstycke,

Detsamma gäller Semmel i Österrike. I och i andra delar av södra Sverige samt i heter bakelsen fastlagsbulle, I Norge och Danmark kallas den för fastelavnsbolle och innehåller vanligen i stället för mandelmassa och ibland även, Även i är semlan populär och heter vastlakukkel,

Vad betyder semla i Finland?

Semla – Institutet för de inhemska språken Reuters ruta 31/7 1987 Med semla förstår vi här i Finland en frukostbulle bakad på vete-, graham- eller rågmjöl och utan socker. I Sverige är semlan det vi här i Finland kallar fastlagsbulle och är bakad på vetemjöl med socker och mjölk i degspadet.

 1. Den äts till fastlagen med grädde och mandelmassa eller varm mjölk, alldeles som vi äter vår fastlagsbulle, och kallas i Sverige också hetvägg,
 2. Det förtäljs att semlan har ätits som fastlagsbulle i Sverige sedan sent 1600-tal.
 3. Namnet semla anses ha kommit från tyskans “Semmel” och ytterst från latinets “simila” som betyder fint vetemjöl.

Hur har denna skillnad i språkbruket i Sverige och Finland uppstått och varifrån har vår “semla” kommit? K.N., Helsingfors Den svenska och den finska semlan har båda sitt ursprung i det fornsvenska ordet sembla eller sämbla, som liksom latinets simila och tyskans Semmel ursprungligen betecknade fint vetemjöl men sedermera också kom att få betydelsen fint vetebröd.

 • Det svenska sämbla har finskan sedan lånat in i formen sämpylä,
 • Det är riktigt att semla i dag i Sverige praktiskt taget bara har betydelsen ‘fastlagsbulle’, dvs.
 • Söt vetebulle med mandelmassa – det vet alla som har läst böckerna om detektiven Ture Sventon.
 • När den betydelseinskränkningen har uppkommit är svårt att säga.

Det kan förstås hända att seden att äta semlor med mandelmassa förekom redan så tidigt som på 1600-talet, men ordet i sig hade nog en vidare betydelse långt efter det. I A.F. Dalins ordbok från mitten av förra århundradet beskrivs semla som “Ett slags bröd af finare hvetemjöl och af olika form”.

Svenska Akademiens ordbok ger följande definition av semla : “(runt l. ovalt l. avlångt) bröd bakat av (siktat) vetemjöl (förr äv. av rågmjöl); numera företrädesvis om vetebröd i form av en slät bulle (särsk.: fastlagsbulle, fettisdagsbulle)”. Lägg märke till att definitionen i sin allmänna del kommer ganska nära vår uppfattning om vad en semla är, i synnerhet om man också beaktar möjligheten att brödet är bakat på rågmjöl.

Det som har hänt är alltså att semla har fått sin betydelse inskränkt i Sverige, så att ordet nu bara används om fastlagsbullar och motsvarande. I Finland har i stället betydelsen utvidgats – uppenbarligen parallellt med betydelsen hos det finska lånordet sämpylä,

Som frågaren säger kan ju semlor hos oss vara bakade också på grahamsmjöl och på rågmjöl, och de äts ingalunda med mandelmassa eller vispad grädde utan företrädesvis med korv, skinka eller ost. Sådana betydelseinskränkningar och betydelseutvidgningar är vanliga i språket. Semla är ett belysande exempel på att det finns fall där det i praktiken är omöjligt att samordna finlandssvenskt och rikssvenskt språkbruk.

I Finland är semla/sämpylä ett fast inarbetat begrepp. Vi kan inte tänka oss att i finlandssvenskan ersätta det med “småfranska”, “kuvertbröd”, “rundstycke”, “grahamsbulle”, “ostmacka” eller vad det nu i förekommande fall skulle kallas i Sverige. Lika lite kan vi hoppas på att man i Sverige skulle börja tala om korvsemlor och ostsemlor.

Där kommer nog den Ture Sventonska betydelsen att leva kvar, även om allt fler rikssvenskar också får lära sig den finlandssvenska betydelsen. Hundratals svenska seglare i Mariehamns Österhamn blir t.ex. varje morgon erbjudna färska semlor – utan grädde och mandelmassa. Lösningen på sådana betydelseskillnader i rikssvenskt och finlandssvenskt språkbruk ligger väl i att vi så långt det är möjligt skall lära oss känna till olikheterna på bägge hållen.

Det är lite som med roligt på danska och svenska. Är vi inte uppmärksamma på skillnaderna så kan det gå som för den finlandssvenska sångkören som gästade Göteborg och hade meddelat att de gärna ville ha en öl och en semla när de kom fram på kvällen. Deras värdar hade stora svårigheter att få fram fastlagsbullar den tiden på året, men det lyckades.

You might be interested:  Hur Mycket Frukt Och Grönt Ska Man Äta Per Dag?

Vad kostar en semla 2022?

Pris: 45 kr. Vikt: 227 g. Från bagarvännerna Alexandra Dunér och Charlotte Clemedtson på Gärdet kommer en riktig tungviktar- semla med len och fin grädde och mycket sötma som får två jurymedlemmar att hoppa högt av glädje.

Vad räknas som en semla?

Nu pågår semmelsäsongen för fullt, och det är en tradition som många uppmärksammar. Men när man bör äta semlor, och vad som egentligen ska räknas som en semla – där går åsikterna isär. På Levande traditioner, förteckningen över immateriella kulturarv i Sverige, finns semlan,

 1. En semla är vanligen en bulle gjord av vetemjöl, mjölk, smör, socker, jäst och kardemumma.
 2. Locket skärs av och bullen spritsas med mandelmassa och vispad grädde, sedan läggs locket tillbaka och bullen pudras med florsocker.
 3. Semlan kallas även fettisdagsbulle och fastlagsbulle och brukar ätas kring fettisdagen.

Det roligaste med semlor är debatten om vad som får klassificeras som en semla, och det årliga tjafset om när man egentligen får äta dem över huvud taget! För ett år sedan i samband med fettisdagen, mitt under pågående pandemi, publicerade vi en frågelista om semlor på Isofs webbplats.

Citatet ovan är från en av de närmare 600 personer som svarade på frågelistan. Svaren visar att traditionen att baka, köpa och äta semlor är kringgärdad av ett informellt regelverk om hur den ska smaka, samt när, hur och i vilken omfattning den ska ätas. Att traditionen är livaktig visar inte minst de årliga debatterna kring detta informella regelverk och försäljningssiffrorna, som indikerar att vi i Sverige i genomsnitt äter fyra till fem semlor per person och år, vilket totalt innebär drygt 40 miljoner sålda semlor.

Många av oss bakar även egna semlor. Semlan har sin förebild i hetväggen, ett högreståndsbakverk från 1700-talet, och började i sin nuvarande form bli vanlig först under 1900-talets början. Hetvägg serveras på ett djupt fat med varm mjölk. Under större delen av 1800-talet saknade dock semlan grädde och mandelmassa och det var endast själva bullen som serverades i mjölk med lite kanel och socker.

Hur mycket kostar det att baka en semla?

Semla från bageri eller butik – och vad får den kosta? tis, feb 11, 2020 08:30 CET I februari säljs miljontals semlor i Sverige. Hur mycket vi är beredda att betala för en semla? Atenga Insights har låtit undersöka betalningsvilligheten bland konsumenterna. För butikssemlan är det optimala priset 29 kronor och för bagerisemlan 49 kronor.

I februari månad säljs miljoner semlor över hela landet. Mumsandet kulminerar på fettisdagen 25 februari. Men vad är vi villiga att betala för semlan? – De flesta som kommer hit vet att det kostar lite mer att få en semla som är nybakad och med de bästa råvarorna. Vi tar 45 kr för vår semla och vi är nöjda med det priset.

En normal dag säljer vi runt 100 semlor. På fettisdagen säljer vi 3 000 och då är det kaos i bageriet, säger Hans Berg som är bagare och ägare av Ett Bageri i Stockholm. Atenga Insights har låtit undersöka betalningsvilligheten bland konsumenterna. Resultatet visar att det bästa priset, sett till när både säljare och köpare omsätter mest, är 29 kronor för en butikssemla.

För en bagerisemla är kunderna beredda att betala betydligt mer. Då landar priset på 49 kronor – När man köper en semla är det viktigt att den smakar som man förväntar sig och innehåller de rätta råvarorna. Det är konsumenterna beredda att betala för, säger Robert Tinterov på Atenga Insights. Undersökningen visar också att i Stockholm får semlan gärna kosta lite mer.

I Malmö och Göteborg ligger det optimala priset för en semla på 20 kronor i butik och 35 kronor i bageri. – Det är lite förvånande att skillnaden är så pass stor mellan Malmö, Göteborg och Stockholm. En möjlig förklaring är att fika och bakverk är mer av en lyxprodukt i Stockholm, säger Robert Tinterov.

Semla Stockholm Göteborg Malmö
Butik 29 kronor 25 kronor 27 kronor
Bageri 49 kronor 35 kronor 39 kronor

ul> För ytterligare information: Robert Tinterov | 070-249 77 90 Om prisanalysen och Atengas metod Analysen bygger på data från 1068 personer om priset på semlor som samlades in i januari 2020 av Atenga Insights.

Att säkerställa rätt pris på en tjänst eller produkt kan vara en komplicerad process. För att lösa detta dilemma har Atenga Insights utvecklat en process, Predictive Demand Analysis (PDA). Den består av tre steg – ta reda på vad köparna av produkten eller tjänsten är villiga att betala; addera värderingsaspekter och på vilka grunder köparna fattar beslut om köp samt demografiska och andra relevanta marknadsfaktorer.

Med detta som ingångsvärden i Atenga Insights egenutvecklade mjukvara (Predictive Demand Engine), kan man exakt förutsäga vilken försäljningsvolym man kan uppnå utifrån olika priser för en produkt eller tjänst. Och hur produktens eller tjänstens funktioner, fördelar och till och med deras marknadsföringsbudskap och specifika värdeord inverkar på försäljningsvolymen.

Följaktligen kan företag utifrån resultaten fastställa det pris som ger den högsta försäljningen utifrån olika prisscenarios. : Semla från bageri eller butik – och vad får den kosta?

Vad väger en fastlagsbulle?

Engagerad 66 inlägg 23 mars 2011 17:38 Vad väger en semla (köpt) på ett ungefär, någon som vet? eller hur många kalorier den innehåller?

Veteran 1230 inlägg 23 mars 2011 17:53 Det är olika faktiskt Jag köpte på Coop och de har konsumbagaren och 2 pack 220 gram Sen kan det vara annan vikt på ett annat bageri Veteran 1881 inlägg 23 mars 2011 18:20 Bullen 55g Grädden 50g Mandelmassan 25g Så blev det när jag köpte ofyllda semlebullar på fiket för att göra laktosfria semlor hemma. Engagerad 66 inlägg 23 mars 2011 18:58 Tack ska ni ha 🙂 blev bjuden på en färdig riktigt maffig semla och ville bara inte tacka nej. så jag kör på 150gram, det borde väl räcka. Veteran 3541 inlägg 23 mars 2011 21:11,vet bara att en genomsnittlig semla innehåller ca 500 kcal!! Veteran 1354 inlägg 23 mars 2011 21:12 Jag köpte en på konditori och den vägde 110, så 150 borde absolut räcka.