Hur Många Koppar Kaffe Dricker Svenskar Per Dag
Kaffe – Fairtrade Sverige Kaffe är en älskad dryck och ett måste i morgonkoppen för många svenskar. Men världens kaffeodlare står inför stora utmaningar till följd av bland annat klimatförändringar och prispress. Redan i slutet av 1980-talet certifierades världens första kaffeodlare som en reaktion på den svåra ekonomiska och sociala situationen för mexikanska kaffeodlare. Mardiana Mandasari odlar ekologiskt Fairtrade-kaffe i Indonesien. Foto: Rosa Panggabean

Vilket land dricker mest kaffe 2022?

I vilket land dricker man mest kaffe? (Karta) Finland är det land som dricker mest kaffe i världen (så mycket som 12 kilo om året per person), följt av Norge, Island, Danmark, Nederländerna och Sverige. Du hittar en komplett lista över de mest kaffekonsumerande länderna längre ner i denna artikel.

Hur många koppar kaffe dricker genomsnittssvensken?

Genomsnittssvensken konsumerar 3,4 koppar kaffe per dag vilket motsvarar mellan 8-10 kg kaffe per år. Trots att svenskar konsumerar stora mängder kaffe är inte kunskapen om var det kommer ifrån speciellt stor.

Hur många koppar kaffe per dag?

Hur många koppar kaffe per dag? – Ungefär 3 koppar kaffe om dagen är lagom. Det motsvarar det rekommenderade intaget av koffein – vilket är 300 milligram per dag. Vissa energidrycker kan innehålla så mycket som 500 milligram koffein i en burk, och bör undvikas av personer med hjärtrytmrubbningar.

Vilket land fikar mest?

Kaffesort och kultur avgör hur mycket kaffe som dricks – Hur mycket kaffe som krävs för att göra en kopp kaffe varierar och påverkar hur kaffekonsumtionen ser ut globalt. I kaffeländer som exempelvis Italien, där espresso är favoritsorten, kan man mycket väl dricka fler koppar per dag än i till exempel Tyskland, där man främst dricker bryggkaffe.

Vilket land dricker minst kaffe?

Vilket Land Dricker Mest Kaffe? ✘ Få 20% RABATT PÅ ANDRA VARAN MED KOD: 2VAROR20 Vilket Land Dricker Mest Kaffe? Om du dricker ett halvt kilo kaffe själv varje vecka är du i nivå med den genomsnittliga finländska medborgaren. Enligt konsumerar Finland i genomsnitt nästan 12 kg kaffe per capita varje år, -mer än något annat land i världen.

Och eftersom “per capita” inkluderar barn och andra koffeinfria människor, är den faktiska mängden för den kaffedrickande personen nog mycket mer. Även om Finland är den solklara vinnaren, så är dess Skandinaviska grannländer också uppe i toppen och nosar. Tvåan Norge dricker i genomsnitt nästan 10 kilo kaffe per capita, och vi i Sverige kommer på sjätte plats med “blygsamma” 8 kilo.

I allmänhet verkar Europa vara mer koffeinberoende än någon annan kontinent. Av de 25 länder vi har listat finns endast fem (Kanada, Brasilien, Cypern, Libanon och USA) lokaliserat på en annan kontinent. USA till exempel kom knappt med på listan, då deras konsumtion per capita är 4,2 kg per år, vilket placerar dem först på 25:e plats. Hur Många Koppar Kaffe Dricker Svenskar Per Dag Med tanke på kaffets popularitet i Europa, är det ingen överraskning att kaffe har blivit en integrerad del av europeisk kultur på olika sätt. I Finland föreskriver många fackföreningar kaffepauser på jobbet, och våra grannar Norge njuter av deras version, som består av en stark blandning av kaffe, socker och hembränt.

Vilka åldrar dricker mest kaffe?

Svenskarnas kaffevanor I undersökningen visar det sig att 86 procent av alla svenskar mellan 18-79 år dricker kaffe, vilket i sig inte är särskilt iögonfallande.61 procent dricker kaffe flera gånger om dagen och var femte kaffedrickande svensk (18 %) tror dessutom att de dricker fler koppar kaffe per dag jämfört med genomsnittet i Sverige.

Hur många koppar kaffe innan man dör?

Är Koffein farligt? – Ja. Men alla ämnen är farliga på något sätt, så frågan är egentligen: hur mycket koffein är farligt att inta? Och här är svaret att en vanlig person tål rätt mycket koffein. Koffein kan vara dödligt, men då behöver man dricka nästan 50 koppar kaffe, vilket är mer eller mindre omöjligt att göra utan att dö av andra risker med.

 • Dock kan man äta 50 st koffeintabletter, vilket skulle vara direkt livsfarligt.
 • Visa personer är dock betydligt känsligare.
 • Antingen för att de genetiskt är känsligare, eller för att de har haft eller har problem de inte är medvetna om med hjärt och kärlsystemet.
 • Då kan även mindre mängder koffein vara farligt.

Så har man problem med hjärtat är det alltid viktigt att lyssna på läkarens rekommendationer. Annars går meningarna isär hur farligt kaffe är. Det har gjort studier som visar på att det är bra för massa olika saker i kroppen, och det har gjorts studier som visar det är dåligt.

 1. Om man vill förenkla kan man säga: Kaffe (och därav även koffein i mindre mängder) är nog inte jättefarligt, för det dricks så enormt mycket kaffe av så många runt om i världen, att hade det varit farligt, som tex rökning, så hade vi vetat det vid detta laget.
 2. Men av samma anledning är det också så att kaffe, och koffein, inte är jättenyttigt.

För då hade vi vetat det också vid detta laget. Så det är kanske lite onyttigt att dricka, kanske lite nyttigt. Det kan vara vi aldrig kan svara på den frågan exakt – eller att den till och med kan vara genetiskt betingad eller liknande. Det forskningen är säker på dock är att koffein kan orsaka humörsvängningar, ökar risken för missfall, och att det påverkar hjärtat.

Vilket land dricker mest alkohol i världen?

Här dricks det mest alkohol i världen! Litauer är de som dricker mest i världen! I litauern räknar man med ett genomsnittligt intag av 18,2 liter ren alkohol per person under 2016, enligt de senaste siffrorna från Världshälsoorganisationen (WHO). Litauens alkoholkonsumtion har vuxit snabbast i EU under det senaste decenniet.

 1. I ett försök att ta itu med frågan har regeringen förbjudit alkoholförsäljning på bensinstationer och tillsatt höjda punktskatter.
 2. Trots detta är konsumtionsnivån i landet mycket hög.
 3. Medan konsumtionen ökar i Litauen faller den i de flesta andra länder i EU, enligt WHO:s-uppgifter.
 4. Men EU-regionen dricker dock fortfarande dubbelt så mycket som i andra delar av världen.
You might be interested:  Varför Blir Man Hård I Magen Av Te?

Den europeiska regionen drack 10,3 liter ren alkohol per person år 2016, jämfört med Sydostasien, fyra liter; Afrika, sex liter; och Amerika, 8,2 liter. På listan nedan toppar de Europeiska länderna listan ända ner till 17:e plats.

Är det nyttigt att dricka kaffe?

3 anledningar till varför det är nyttigt att dricka kaffe – Det finns flera goda skäl att dricka kaffe – det hävdar åtminstone forskningen. Gör dig en kopp kaffe och läs den här artikeln där vi går igenom några av de hälsomässiga fördelarna med att dricka kaffe.1. Du minskar risken för en rad sjukdomar Kaffe kan förlänga livet.

Typ 2-diabetes: Kaffe innehåller magnesium och krom som hjälper kroppen att använda insulin. Därför tror man också att kaffe kan bidra till att minska risken för att utveckla typ 2-diabetes med upp till 25 procent.

Alzheimers och demens: Det finns ännu inget botemedel mot Alzheimers och demens, trots att det är sjukdomar som vi ofta ser hos äldre. Men kaffedrickare har en lägre risk för att utveckla Alzheimers eller demens – åtminstone enligt forskningen. Kaffedrickning kan nämligen minska risken för att utveckla Alzheimers och demens med upp till 30 procent.

Parkinsons: Parkinsons kan inte botas, men du kan minska riskerna för att utveckla sjukdomen. Bland annat genom att dricka kaffe; vetenskapliga studier visar nämligen att kaffedrickare har upp till 30 procents mindre risk att utveckla Parkinson.

Hjärt-kärlsjukdomar: Enligt webbsidan sundhed.dk kan en måttlig konsumtion av bryggkaffe minska risken för att få blodproppar i hjärnan – med ända upp till 10 procent. Men det gäller bara bryggkaffe. Andra vetenskapliga studier konstaterar nämligen att press- och espressokaffe kan orsaka en ökning av total- och LDL-kolesterolet, vilket kan öka risken för att utveckla vissa hjärt-kärlsjukdomar. Bryggkaffe (som ju är den variant som svenskarna föredrar) är därför det bästa valet om du vill minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Cancer: Forskare vid University of Utah har tidigare visat att kaffedrickare har en lägre risk att utveckla cancer. Betydligt lägre, faktiskt. Ett dagligt intag av koffein minskade risken för att utveckla cancer i huvud-och halsregionen med så mycket som 39 procent.

Därför finns det all anledning att dricka kaffe! 2. Du fyller kroppen med antioxidanter och vitaminer Kaffe innehåller viktiga vitaminer och antioxidanter. En till tre koppar kaffe per dag kan alltså ingå i en hälsosam och näringsrik kost. Några av de nyttigheter som du hittar i kaffe är bland annat vitamin B2, B3 och B5 samt magnesium. Kaffe är alltså en viktig källa till antioxidanter.

Hur många koppar kaffe är det i en Nocco?

Barn och ungdomar är känsligare än vuxna mot koffein – Olika personer är olika känsliga för koffein. Barn är känsligare än vuxna. Livsmedelsverket ger därför rådet att barn under 5 år bör undvika att dricka energidrycker. Äldre barn och ungdomar väger oftast mindre än vuxna och är ofta inte vana att få i sig koffein.

 • Det gör att unga har lättare än vuxna att påverkas negativt av koffein.
 • Läs om energidryckers innehåll och koffein på Livsmedelsverket.se.
 • En burk energidryck på 250 ml som innehåller 320 mg koffein per liter, ger dig ungefär lika mycket koffein som en kopp bryggkaffe på 1,5 dl.
 • Att dricka flera burkar energidryck om dagen är då som att dricka flera koppar kaffe om dagen.

Det kan vara bra att veta, till exempel om du har barn som dricker flera burkar energidryck om dagen. Det finns även energidrycker som innehåller ännu mer koffein som det är bra att vara försiktig med. Prata med ditt barn och försök komma överens om vilken mängd energidryck som är rimlig.

Vad är nackdelar med kaffe?

Negativa effekter av koffein – Koffein har dock inte bara positiva effekter. Vid ett riktigt högt intag blir de negativa effekterna allt flera och mer märkbara. Och koffein kan faktiskt kallas för en drog, eftersom det som typiska droger stimulerar nervsystemet, skapar beroende och kan leda till besvär med abstinens.

Vem ska inte dricka kaffe?

Kvinnor ska inte träna löpning! – En av de mera uppfriskande och uppskattade föreläsningarna på lågkolhydratkryssningen i Karibien hölls av dr Michael Fox. Han arbetar som läkare på en fertilitetsklinik i Jacksonville, USA. Sedan 2004 har han använt LCHF-kost vid behandlingen av kvinnor med PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) som inte kunnat bli gravida.

Det har blivit en jättesuccé! Innan man började behandla med kost blev mindre än 50 % av kvinnorna gravida. Nu när LCHF-kost är en del av konceptet blir ca 90 % gravida och ofta inom några få menscykler efter att de fått hjälp av kliniken. Det finns ett par intervjuer med dr Fox från 2012 där han berättar om LCHF och graviditet,

För de som äter LCHF är det knappast kontroversiellt att kosten hjälper mot sjukdomstillstånd som är kopplade till det metabola syndromet. PCOS är högst sannolikt en av dessa sjukdomar. Mer kontroversiellt är dock att dr Fox menar att aerobisk träning är dåligt för alla kvinnor och speciellt dåligt om man vill bli gravid.

 1. Vinnokroppen upplever träning som pågår en längre tid med relativt hög puls som en “livshotande” situation.
 2. När det upprepas om och om igen så utsätts kroppen för en stress som gör att hjärnan (hypothalamus) prioriterar bort ett antal saker, en av dessa kan vara förmågan att bli gravid.
 3. Redan efter ett år med intensiv aerob träning går det att konstatera permanenta “skador” i hjärnans hormonsignalering.

Michael Fox rekommenderar därför alla kvinnor att låta bli aerob träning som löpning, cykling, osv. Män verkar inte vara lika känsliga för den stress som aerobisk träning ger. Dr Fox menar att det finns evolutionära förklaringar till skillnaden mellan kvinnor och män.

Grottmännen var de som var ute och jagade och troligen är det orsaken till att män fått en bättre förmåga att klara aerob träning. Ska kvinnor inte träna alls? Nej, Michael anser att styrketräning några gånger i veckan kombinerat med promenader och ett aktivt rörligt liv är detta bästa receptet för hälsa! På medlemssidorna finns en intervju från 2012 där Michael berättar mera om varför aerobisk träning är en dålig idé för kvinnor,

You might be interested:  Varför Är Det Viktigt Att Äta Frukt Och Grönt?

Träna mindre, bli gravid Hur Många Koppar Kaffe Dricker Svenskar Per Dag Michael Fox har trillingar Michael Fox har fem barn, de sista var trillingar som tillkom utan hjälp från fertilitetskliniken. En del kollegor har svårt att tro på det! En annan helig ko som Michael väljer att avråda ifrån är kaffedrickande! Både kvinnor och män bör undvika att dricka kaffe (koffein) flera gånger om dagen. Hur Många Koppar Kaffe Dricker Svenskar Per Dag Använd koffeinfritt kaffe till din MBC om du vill följa dr Fox råd

Finns fika bara i Sverige?

Caféer med bryggkaffe, prinsessbakelser, kardemummasnurror och småkakor dyker upp på allt fler ställen i världen. Men berättelsen om ‘ fika ‘ är också ett viktigt budskap i VisitSwedens marknadsföring av Sverige som resmål. På lördag är det kanelbullens dag, men det är inte bara svenskar som älskar att fika.

Vad betyder ordet fika på svenska?

Att fika är oftast förknippat med att ta en paus, umgås och dricka kaffe. I den svenska fikakulturen läggs även stor vikt vid tillbehören. Fika – en tradition med lång historia. Här fikas det på sekelskiftesvis i Vetlandatrakten någon gång runt förra sekelskiftet. Foto: Firma Nanny Ekström/Vetlanda museum (CC BY-NC-SA). Kategori: Mattraditioner, Umgängesformer Geografiskt läge : Hela landet Foto: Tommy Arvidsson/Upplandsmuseet. Att “fika” eller att “ta en fika” kan ha flera innebörder, men är oftast förknippat med att tillsammans med en eller flera andra ta en paus (exempelvis från arbete), umgås, samtala, dricka kaffe (eller annat) och äta något till.

Utmärkande för fikakulturen i Sverige är också tillbehör som kanelbullen, sockerkakan, prinsesstårtan, dammsugaren och chokladbollen samt olika småkakor. Det finns även en allmänt utbredd kunskap om fikakulturen. Det gäller till exempel i vilken ordning olika sorters kaffebröd brukar ätas, vilken tid på dagen man fikar och vilken sorts kaffebröd som äts vid skilda tillfällen och olika tider på året.

På många svenska arbetsplatser finns en tradition att ta kaffe-, eller fikapaus både på för- och eftermiddagen, då medarbetarna ses i ett gemensamt utrymme, sitter ner tillsammans och umgås. Att “fika” eller “ta en fika” innebär i regel att dricka kaffe och äta något till, ofta söta bullar eller kakor i någon form.

Affedrickande har en lång tradition i Sverige, ända sedan dryckens införande på 1700-talet och kaffet dracks framför allt i hemmen. Det blev den dryck man bjöd på när man träffades och tillbehören varierades beroende på tillfälle och sällskap. Under senare delen av 1900-talet blev kaffekalas i hemmet mindre vanligt, och från 1980-talet kom istället kaféer att öka som träffpunkt under enklare former.

Såväl dåtidens kaffedrickande som nutidens fika kan sägas utgöra ramen för ett socialt utbyte, där innehållet varierar, men som lärs in genom själva utövandet. Ett skäl till att traditionen lever vidare är dess förmåga att foga in nya sätt att tillaga, servera och umgås kring kaffe och kaffebröd.

 1. Svenskarna är i dag ett av världens mest kaffekonsumerande folk.
 2. Att “fika” eller att “ta en fika” kan ha flera innebörder, men är oftast förknippat med att tillsammans med en eller flera andra ta en paus (exempelvis från arbete), umgås, samtala, dricka kaffe (eller annat) och äta något till.
 3. Utmärkande för fikakulturen i Sverige är också tillbehör som kanelbullen, sockerkakan, prinsesstårtan, dammsugaren och chokladbollen samt olika småkakor.

Det finns även en allmänt utbredd kunskap om fikakulturen. Det gäller till exempel i vilken ordning olika sorters kaffebröd brukar ätas, vilken tid på dagen man fikar och vilken sorts kaffebröd som äts vid skilda tillfällen och olika tider på året. På många svenska arbetsplatser finns en tradition att ta kaffe-, eller fikapaus både på för- och eftermiddagen, då medarbetarna ses i ett gemensamt utrymme, sitter ner tillsammans och umgås.

Det är också vanligt bland unga och föräldralediga att “träffas för en fika”, vilket ofta sker på kaféer, men även kan äga rum hemma eller med medhavd mat och dryck utomhus. Ordet fika anses vara en omkastning av stavelserna i ordet kaffi, och från början var det kaffet som var själva fikat. Senare har ordets betydelse glidit över till att beteckna både det att mötas och äta något litet, liksom – snarare än drycken – det man äter vid tillfället (“fikabröd”).

Kaffedrickande har en lång social tradition i Sverige, ända sedan dryckens införande under 1700-talet och framåt. Till skillnad från i andra delar av Europa dracks kaffet framför allt i hemmen, ofta under sociala former. Kaffe utvecklades till den dryck man bjöd på vid ett mer eller mindre informellt möte, och tillbehören varierades beroende på tillfälle och vem eller vilka sällskapet utgjordes av, exempelvis bjöds ofta brännvin i kaffet till män, medan kakor som tillbehör bjöds kvinnor emellan.

 • Inledningsvis var kaffedrickandet förbehållet den manliga delen av befolkningen och ägde rum på så kallade kaffehus.
 • Vinnornas chans att delta i det officiella kaffedrickandet kom med konditorierna på 1800-talet.
 • Affe med ett antal tillbehör hörde också till kafferepen, (sammankomster) där kvinnor träffades för att handarbeta.

Kaffebjudningar, till vilka även män var välkomna, var tillfällen att visa upp vad huset förmådde. Kaffebjudningen var det förhållandevis lättsamma sättet att ordna ett fint kalas, både mindre kostsamt och enklare när det gällde att navigera rätt bland de sociala formalitetsreglerna, än när det skulle bjudas på mat.

Lika väsentlig när det gäller tillkomsten av den svenska fikakulturen har införandet av den reglerade för- och eftermiddagspausen på fabrikerna varit. Motsvarande bestämda kaffepauser förekom även för dem som arbetade på landet. Under senare delen av 1900-talet blev kaffekalas i hemmet mindre vanligt, och från 1980-talet kom i stället kaféer att öka som mötesplatser för att ses under enklare former.

Såväl dåtidens kaffedrickande som nutidens fika kan sägas utgöra ramen för ett socialt utbyte, där innehållet varierar, men ofta följer vissa mönster, som också lärs in genom själva utövandet av sedvänjan. Svenskarna är i dag ett av världens mest kaffekonsumerande folk.

Varför fikar svenskar?

Fikat kan vara en välbehövlig paus i arbetet, liknande den många tog förr för att röka, dessutom ger den ett bra tillfälle att prata om annat än jobb med kollegor. En fika kan också vara en bra öppning för en första date som inte ställer så stor press eller som pratstund med en kompis.

Vilket land har världens bästa kaffe?

Vilket land har världens bästa kaffe? – För oss, Etiopien. Vi förstår att på grund av bönornas orografiska kvaliteter och kvalitet är Etiopien landet med världens bästa kaffe. Även om det, som i nästan allt med kaffe, är svårt att hitta enighet och mer vid denna tidpunkt där de olika nationella producenterna försöker sätta sin agenda och sitt inflytande för att betraktas som de bästa kaffeproducenterna.

You might be interested:  Hur Länge Håller Mjöl Efter Bäst Före Datum?

Vilket kaffe är störst i Sverige?

Sveriges mest sålda kaffe – Det mest sålda kaffet i Sverige är Gevalia mellanrost brygg. Kaffebönornas kvalitet och tillberedningsprocedur skiljer sig emellertid inte märkbart från andra sorters kaffe, vilket antyder att Gevalias framgång ligger i hur företaget marknadsför sin produkt.

Vad vore livet utan kaffe?

Vad vore livet utan kaffe? Dessa varma, magiska droppar som gör oss lite piggare och som får oss att pausa från allt för en stund.

Får 12 åringar dricka kaffe?

Barn under 15 år borde inte dricka koffeinhaltiga drycker som till exempel kaffe eller energidrycker överhuvudtaget. Också små mängder koffein orsakar irritation, rastlöshet och sömnsvårigheter hos barn, konstaterar Statens näringsråd. I energidrycker läggs dessutom andra uppiggande ämnen till, och halterna kan bli höga ifall man dricker mycket av dem.

Får 11 åringar dricka kaffe?

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förbud mot försäljning av energidrycker som innehåller koffein och taurin till barn under 15 år. På senare tid har det blivit allt vanligare att både barn och vuxna dricker energidrycker.

 • Utan vetskap om vad vissa av dessa innehåller går drickandet allt längre ner i åldrarna och allt fler burkar konsumeras per dag.
 • Det är inte ovanligt att barn dricker 4–5 burkar om dagen och i vissa fall ännu fler.
 • Detta är möjligt då många lågprisbutiker säljer energidrycker för ca 5 kr/burken.
 • Innehållet i en energidryck varierar, men i stort sett kan man säga att de farliga är uppbyggda av två viktiga ingredienser, koffein och taurin (vissa innehåller även azofärger).

När det gäller koffeinet i energidrycker är detta ofta kemiskt, gjort av guarana, en lian från Sydamerika, eller från kolabusken. Koffeinet är dock inte det största problemet, om man är vuxen och håller mängden på en acceptabel nivå. Men som 10–11-åring är det på tok för tidigt att börja dricka koffein och då inte minst i den nivå som en energidryck innehåller.

Syntetiskt koffein används främst i mediciner men nu även i vissa billigare energidrycker. Syntetiskt koffein är billigt att framställa, exempelvis genom att ta vara på koffeinet vid framställning av lågkoffeinhaltigt kaffe, och priset på drycken kan hållas på en nivå så att även barn med dålig ekonomi lockas att köpa.

Koffeinet anses bedöva hungerskänslorna och gör att man i stället dricker en burk till i stället för att äta. Det finns studier på att koffein skulle kunna vara lika beroendeframkallande som alkohol eller nikotin. Det är därför rimligt att anta att personer under 15 år inte skall dricka överdrivna mängder med drycker som innehåller koffein.

Vilket land är känt för kaffe?

Länder som producerar Kaffeproduktion. Världens största producent av kaffe är Brasilien, men de asiatiska länderna – med Vietnam och Indonesien i topp – har för varje år ökat sin produktion och är på väg att komma i kapp.

Vilket land har världens bästa kaffe?

Vilket land har världens bästa kaffe? – För oss, Etiopien. Vi förstår att på grund av bönornas orografiska kvaliteter och kvalitet är Etiopien landet med världens bästa kaffe. Även om det, som i nästan allt med kaffe, är svårt att hitta enighet och mer vid denna tidpunkt där de olika nationella producenterna försöker sätta sin agenda och sitt inflytande för att betraktas som de bästa kaffeproducenterna.

Vilka länder dricker mest te i världen?

Teproduktion och tedrickande | Kungsgården Långvind

 • Te är en populär dryck världen runt, men särskilt i länder med brittiskt förflutet, i flera tropiska länder och i forna Sovjetunionen.
 • Kina och Indien störst Teproduktionen i världen som helhet uppgår till cirka 5,3 miljoner ton per år, som stadigt ökar över tiden.
 • Världens överlägset största teproducent är Kina (cirka 1 900 000 ton per år) och Indien (cirka 1 200 000 ton per år).
 • Efter Kina och Indien kommer Kenya, Sri Lanka (Ceylon), Vietnam, Turkiet, Iran, Indonesien, Argentina och Japan.
 • Ett trettiotal länder har en teproduktion på under 100 000 ton per år, med Argentina och Japan som de största i denna grupp.
 • Te odlas så långt norrut som i delstaten Washington i USA och i Cornwall i Storbritannien.

Flest tedrickare i Turkiet Många tror att britterna är världmästare i tedrickande. Så var det länge, men britterna har blivit omsprungna av fyra länder i teförbrukning per invånare och år.

 1. Genomsnittsförbrukningen i världen är 0,57 kilogram per person och år (2014).
 2. Tjugo-i-topplistan består av följande, för många säkert oväntade, länder (inom parentes teförbrukning i kilogram per invånare 2014): • Turkiet (7,54) • Marocko (4,34) • Irland (3,22) • Mauretanien (3,22) • Storbritannien (2,74) • Seychellerna (2,08) • Förenade Arabemiraten (1,89) • Kuwait (1,61) • Qatar (1,6) • Kazakstan (1,54) • Malta (1,45) • Honkong (1,42) • Bahamas (1,35) • Syrien (1,29) • Ryssland (1,21) • Gambia (1,19) • Guyana (1,18) • Botswana (1,13) • Aruba (1,1)
 3. • Iran (1,07)

Te populärt i Sverige Sverige ligger strax under världsförbrukningen av te per invånare och år, 0,4 kilogram. Sverige tillhör dock en av de främsta tedrickarländerna i Europa, om man begränsar sig till länderna i norra, västra och södra Europa. Då ligger Sverige på sjunde plats.

 • Europatoppen består av följande länder: • Turkiet (7,54) • Irland (3,22) • Storbritannien (2,74) • Kazakstan (1,54) • Malta (1,45) • Ryssland (1,21) • Georgien (0,95) • Polen (0,87) • Nederländerna (0,71) • Ukraina (0,58) • Vitryssland (0,47) • Estland (0,43)
 • • Sverige (0,4)
 • Fakta till denna artikel är hämtade från Wikipedias artikel om Tea.
 • Jörgen Bengtson
 • Sidan uppdaterad 15 oktober 2016

: Teproduktion och tedrickande | Kungsgården Långvind

Vilket land är bäst på kaffe?

Costa Rica – Costa Rica ligger precis bredvid Brasilien och har några av samma klimatiska och geografiska förhållanden. Costa Rica har också en fantastisk infrastruktur, vilket möjliggör ett stadigt utbud och fasta priser. Landet producerar cirka 82 500 ton kaffe per år, vilket är blygsamt jämfört med andra länder på denna lista.

Men det är fortfarande erkänt som det bästa kaffelandet i världen av vissa på grund av kvaliteten på dess bönor. Costaricanska kaffebönor har en klassisk smak och är väl avrundade. De har också unika bönor som odlas från vulkanisk jord. Dessa bönor har en rik valnötssmak och några av de mest kända bönorna i landet odlas nära vulkaner.

Några av de klassiska Costa Rica bönorna du bör prova inkluderar Cashier, Margarita och Costa Rica bönan.