Hur Mycket Choklad Äter Vi I Sverige
I Sverige äter varje person i snitt ungefär 7 kg choklad per år. I Schweiz äts nästan det dubbla. Men det finns annalkande hot mot världens chokladkonsumtion. Snart kanske det inte finns tillräckligt med choklad för att mätta mänsklighetens begär. Enbart under veckorna fram till alla hjärtans dag säljs det i USA över 25 miljoner kilogram choklad och i Sverige tar vi det för givet att vi kan köpa stora 200 grams chokladkakor för under 20 kronor.

Men det finns orosmoln i horisonten för världens chokladälskare. Det har vid flera tillfällen de senaste åren kommit larmrapporter om att vi till år 2020 kommer få brist på choklad i världen och i podcasten Gastropod berättar chokladexperter om hur den globala chokladindustrin är betydligt mer instabil än man kan tro och av flera anledningar.

Hoten mot kakao: • En tredjedel av de årliga kakaoskördarna faller offer för olika smittor som beror på att kakaoträden odlas i enorma plantage där sjukdom kan slå ut en hel odling. • Kakao kräver ett specifikt klimat och växer enbart 15-20 breddgrader runt ekvatorn.

 1. I takt med att klimatet förändras blir det också svårare att odla kakao.
 2. Det kan gå att utveckla kakaohybrider, men då förlorar man å andra sidan i smak.
 3. Usel betalning.
 4. Enligt flera olika rapporter får kakaoodlare väldigt dåligt betalt och deras andel är bara en tredjedel av vad den var på 1980-talet.

Det är idag betydligt mer lönsamt att odla palmolja eller kaffe. LÄS ÄVEN : • Chokladbegär hotar apor och nationalparker – Jag förstår att folk blir till sig av att köpa billig choklad, men sanningen är att vi inte betalar tillräckligt för de här produkterna.

Och tills vi, som konsumenter, är villiga att lägga mer pengar på choklad och istället handlar av företag som belönar bönder som odlar hållbart så kommer vi få leva med hotet att choklad kommer försvinna, säger Simran Sethi, författare till boken “Bread, Wine, Chocolate: The Slow Loss of the Foods We Love”, i podcasten Gastropod.

Enligt Simran Sethi har folk ännu inte börjat konsumera dyrare och Fairtrade-märkt choklad, på samma sätt som med andra livsmedel, så som exempelvis kaffe. Därmed får inte kakao-arbetarna tillräckligt betalt och odlingarna bedrivs inte hålbart. I västra Afrika varnar odlare för att många inte ser en framtid i kakaoodling eftersom det helt enkelt ger för dåligt betalt.

 • Många tvingas leva på under 20 kronor per dag och trots att det inte är ovanligt att det används barnarbetare i kakaoodlingar är medelåldern för kakaobönder i Västafrika hela 51 år.
 • Som konsument kan man välja att köpa ekologisk och Fairtrade-märkt choklad för att öka chansen att kakaobönderna får skäligt betalt.

Choklad märkt med Rainforest Alliance är också ett alternativ för att minska risken att regnskogar skövlats för att skapa kakaoodlingar. Källor: Gastropod, Fair Trade och The Guardian Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.

I vilket land äter man mest choklad?

Visste du att – Majoriteten av all världens kakao odlas i Västafrika, främst i Ghana och Elfenbenskusten. Odlarna där tjänar ofta mindre än en dollar per dag, vilket är under den internationella fattigdomsgränsen. Svenskar äter mest godis i världen och mängden har bara ökat.

Hur mycket godis äter vi i Sverige 2022?

Svenskarna är det folk som äter mest godis i hela världen.15 kilo per år och person äter vi svenskar vilket motsvarar hela 62 850 kcal. Godis, godis, godis.

Vilket land äter mest godis 2022?

Svenskarna äter mest godis i världen Svenskarnas godisfrossande har ökat under de senaste 20 åren. På tre decennier har vi fördubblat vår godiskonsumtion. Och det är införandet av plockgodis i mitten av 80-talet som drivit på konsumtionsökningen. Det hävdar Thomas Hedlund och André Persson, författare till boken “Godis åt folket” som kommer ut i dagarna.

 • När jag växte upp på 70-talet fanns det plockgodis som man fick peka på i tobaksaffären och som handlaren plockade ner i små påsar.
 • På 80-talet, när plockgodiset kom med mellan femtio och hundra sorter som man fick plocka av själv, var det som att öppna dammluckorna, säger Thomas Hedlund.
 • Billigt godis – Att det finns så många sorter att välja mellan gör att vi plockar på oss ännu mer.

Eftersom vi får plocka själva finns det ingen som stoppar oss. Dessutom är det otroligt billigt med godis, säger André Persson. Inför Halloween lockar handlarna med godis från 3.90 kronor per hekto. Enligt Konsumentprisindex (KPI) har priset på godis faktiskt sjunkit, från att ha legat kring sju kronor per hekto vid mitten av 80-talet, enligt André Persson.

 • Befäst godiskultur Enbart plockgodis kan inte förklara svenskarnas kärlek till godis.
 • Det fanns en befäst godiskultur i landet redan innan.
 • Vid mitten av 1800-talet blev Sverige självförsörjande på sockerbetor.
 • Det gjorde att sockret blev billigt och därmed tillgängligt – alla hade råd att köpa godis.
 • Vid sekelskiftet hade Sverige över 100 karamellfabriker.

På 50-talet infördes lördagsgodis i Sverige, eftersom barnen hade för dåliga tänder. Myndigheterna ville förbättra det odontologiska hälsoläget och tyckte att man bara skulle äta godis en gång i veckan. – Det är naturligtvis ett lovvärt initiativ men det befäster ju godis som en kulturell faktor på något sätt.

Det fick godiset att bli ännu mer populärt, säger André Persson. Handlar om instinkt Men hur kan det komma sig att svenskar, som är så hälsomedvetna, tränar och äter alger, stoppar i sig så mycket godis? Enligt Thomas Hedlund handlar det instinkt – och kognitiv dissonans. – Det är som läkare som röker – de är medvetna om att det är farligt, ändå gör de det.

Man struntar helt enkelt i fakta. Att gilla sött är någonting genetiskt nedärvt, ett samlarbeteende från stenåldern. Sött signalerar att det är energirik mat. Det gäller att passa på – i morgon kanske vi svälter. Godis i rymden Sjutton kilo godis per person och år låter kanske mycket.

 • Men om du köper 300 gram godis i veckan kommer du på ett år upp i 15 kilo.
 • Och de flesta köper mer godis vid födelsedagskalas, påsk eller Halloween.
 • Dessutom slåss både barn och vuxna om godisskålen på lördagskvällen.
 • Det är intressant att det i Sverige är okej att vuxna äter godis.
 • I många andra länder tycker man att det är lite barnsligt.
You might be interested:  Hur Mycket Socker Är Det I Pepparkakor?

När Christer Fuglesang, som är doktor i teoretisk fysik och astronaut, åker upp i rymden, vad tar han med sig? Jo, Ahlgrens bilar. Och alla tycker att det är jättekul, det är väldigt folkligt. Det visar att alla gillar godis.

Är du beroende av socker? Så blir du av med Bearbetat av: Freja Salö

: Svenskarna äter mest godis i världen

Hur mycket godis äter vi i Sverige per år?

Veckan som gått – Hur mycket godis äter medelsvensken? 11 april 2019 I veckan som gått kan du nu läsa om hur mycket svenskarna älskar sitt godis. Och hur mycket vårt grannland uppskattar vårt godisutbud. Man kan si mye rart om svensker, men godteri kan de Påsken närmar sig med stormsteg och som vanligt ska påskäggen fyllas till brädden med chokladägg och folieinslagna harar. Rapporter visar att under påsken ökar svenska godisproducenter sin försäljning med nästan 50 procent jämfört med en vanlig vecka.

Det sägs att svenskarna äter mest godis i hela världen. Enligt siffror från SCB såldes det konfektyrvaror för hisnande 21 miljarder kronor i Sverige under 2016. Mäter man det i antal kilo sötsaker, äter medelsvensken i snitt drygt 14 kilo godis per år. Det är inte bara svenskarna som är glada i godis. Våra kära grannar i väst, åker gärna över gränsen till “Søta bror” på “Harrytur” och bunkrar godis och andra varor.

En svagare svensk krona, lägre matpriser och norska sockerskatten är alla bidragande faktorer till att handeln över gränsen ökade med cirka fyra procent 2018. Siffror från den norska statistiska centralbyrån visar att norrmännen handlade för över 17 miljarder kronor i Sverige förra året. Oskar Sandvik är senior fondanalytiker på Movestics investeringsavdelning. : Veckan som gått – Hur mycket godis äter medelsvensken?

Vilken är Sveriges mest sålda choklad?

Svenskarnas favoritchoklad i nytt matchställ tor, jun 14, 2012 13:31 CET – Marabou hejar på de svenska landslagen under sportåret 2012 Sedan 1919 har svenskar kunnat njuta av Marabou Mjölkchoklad, som under sin historia genomgått flera förändringar i förpackningsdesign.

 1. Under sportåret 2012 med fotbolls-EM och de olympiska spelen får den klassiska Marabou-chokladkakan ett nytt matchställ där Mjölkchoklad byts ut mot Heja Sverige i den klassiska cirkeln.
 2. Stockholm, 2012-06-07 – Vi vill ta vara på det stora engagemanget som finns kring Sveriges idrottare och landslag.

Vi har sedan slutet av 1990-talet varit en partner till bland annat Svenska Fotbollsförbundet – engagemanget och glädjen som genomsyrar svensk idrott ligger i linje med vad Marabou står för. Vi vill därför skicka en hyllning till våra svenska hjältar och visa vilket stöd de har, säger Hilda Björkman, Marketing Manager Marabou Tablets and Nordic Premium.

Heja Sverige Samtidigt som Heja Sverige-chokladkakan kommer ut på marknaden går startskottet för Marabous nationella kampanj som ska samla svenska supporters i världen. Kampanjen – Heja Sverige – uppmärksammas förutom på förpackningen även i butik och på För ytterligare information, kontakta: Hilda Björkman, Marketing Manager Marabou Tablets and Nordic Premium +46 (0)730 87 16 54 Om Kraft Foods

Kraft Foods bygger ett kraftfullt, globalt företag med fokus på snacking, och med en oslagbar portfölj av varumärken, som människor älskar. Med en årlig omsättning på cirka 54 miljarder dollar är vi världens näst största livsmedelsföretag, och vi gör produkter som miljarder konsumenter kan njuta av i cirka 170 länder.

I Norden är vi ledande inom choklad, kaffe, färskost och chokladdryck. I vår produktportfölj har vi välkända varumärken som Marabou, Daim, Aladdin, Gevalia, V6, Stimorol, Philadelphia, O’boy, Oreo, Tassimo och TUC. Kraft Foods (, NYSE: KFT) är medlem av Dow Jones Industrial Average, Standards & Poor’s 500, Dow Jones Sustainability Index och Ethibel Sustainability Index.

Kraft Foods i Norden har cirka 1600 anställda. I Sverige finns vi i Upplands Väsby och Gävle. Läs mer på vår webbsida Kraft Foods, Smedbyv.8, 194 86 Upplands Väsby, Tfn: 46 8 627 10 00. Fax 46 8 98 61 00. Taggar: : Svenskarnas favoritchoklad i nytt matchställ

Vilken choklad säljs mest i Sverige?

1957 fick Marabou Mjölkchoklad sin unika nya smak och är fortfarande svenskarnas favoritchoklad. Två av Marabous allra första riktigt populära chokladkakor hette Topsy och Siljan och tillkom i sortimentet 1924 respektive 1928.

Vad år sämst godis eller chips?

Experten svarar: Är chips bättre än godis? Är verkligen chips och pommes frites så hemska ur kalorisynpunkt? Jag läser ofta på olika hälsosidor att de bara har dåliga fetter och mättat fett, men de flesta stora chipstillverkare använder ju numera solros- och i vissa fall rapsolja istället för som tidigare palmolja eller annan onyttigare olja.

Visst, potatis innehåller kolhydrater, men om man väljer mellan en påse lösgodis och en påse chips är väl ändå chips ett bättre alternativ än kemiskt hopsatt godis med enbart onödig energi och tomma kalorier i form av vitt, raffinerat socker? Erik Dietisten svarar Jag förstår dina funderingar kring att välja det “naturliga” eller det “kemiskt hopsatta”.

Ur kalorisynpunkt är det viss skillnad mellan godis och chips. Om man tittar på 100 gram ger gelé- och skumgodisar 350–400 kcal, choklad 550 kcal och chips 500 kcal (alla cirkatal). Godis består oftast av en blandning av glukossirap, glukos-fruktossirap, stärkelse, fullhärdade fetter, gelatin, aromer, syra och färgämnen – ingredienser som inte ger kroppen någon näring men en himla massa kalorier och i värsta fall ett högt blodsocker.

 1. Chips i sin tur består av potatis, olja, salt, kryddblandningar och jästextrakt.
 2. Oljan är raffinerad och tål därför de högre temperaturerna, men det bildas ändå ämnen som förmodligen inte är bra för oss.
 3. Potatisens näringsmässiga fördelar har i stort sett friterats bort.
 4. Var finns mindre mängder mineraler och ett högt innehåll av kalium, vilket är positivt.

Oljan i chips kan eventuellt bidra med en viss mättnadskänsla. Så för att sammanfatta, även om chips uppfattas som “naturliga” är det precis som godis en produkt med lågt näringsinnehåll och tomma kalorier. Marginellt ger chips mer -näring men det kan inte försvara deras höga kaloriinnehåll.

 • Vad ska jag äta vid benskörhet? Sedan något år tillbaka har jag konstaterad benskörhet (biverkan av tidigare och nuvarande medicinering!).
 • Min vårdcentral har ingen dietist, men enligt en lista från en tidning bör man vara försiktig med följande: nötter i allmänhet, frön, kaffe, rödvin, salt, havre, ris.

Finns nyare rön eller ska jag avstå från detta? Jag är 82 år och äter sedan i mars kortison (på grund av muskelreumatism) + Kalcipos-D och Alendronat. Tacksam för svar, Margareta M Dietisten svarar Generellt ges tillskott av vitamin D och kalcium vid kortisonbehandling.

 • Vid konstaterad brist eller lågt intag från maten kan tillskott ges vid benskörhet, men då oftast som tillägg till övrig behandling.
 • För skelettet behövs även magnesium och K-vitamin, men tillskott av dessa brukar inte ges.
 • Det finns vissa studier som visar koppling till lågt intag av magnesium och lägre bentäthet, och andra som motsäger detta.
You might be interested:  Hur Mycket Bakpulver Per Dl Mjöl?

Eftersom du tar tillskott av både D-vitamin och kalcium tycker jag du ska tänka på ditt magnesium- och K-vitaminintag. Gröna bladgrönsaker innehåller båda dessa i större mängder. Kött, fisk, skaldjur och baljväxter innehåller mycket magnesium. Oljor, äggula och kålsorter har högt innehåll av K-vitamin.

Jag håller inte med om att näringsrika nötter, frön och havre ska undvikas. Dessa innehåller snarare näringsämnen som din kropp behöver. Alkohol i större mängder regelbundet ska undvikas liksom salt i större mängder. Ett högt saltintag verkar vid låga intag av kalcium kunna öka förlusterna av kalcium. Kaffe, koffein, verkar gå bra i moderata mängder.

Om dina kalciumvärden inte ökar som de ska kan det vara aktuellt att se över ditt tillskott. Kalcipos innehåller kalciumkarbonat som kräver en viss surhet (från magsyran) för att absorberas. För äldre med minskad produktion av saltsyra kan det vara bättre med kalciumcitrat som inte kräver samma sura miljö.

Vilket land äter mest lösgodis?

Svenskarna äter massor av godis.17 kilo godis om året. i de andra länderna i EU.

I vilket land äter man mest socker?

Brasilien, Thailand och Australien är de länder som producerar mest socker i förhållande till vad de konsumerar, medan Indien, Ryssland och USA är de stora nettokonsumenterna.

Vilket land i Europa äter mest skräpmat?

Storbritannien äter mest skräpmat – Österrike äter minst –

Tabellen visar hur ofta invånarna i de nio länderna vi undersökte äter skräpmat under en genomsnittlig månad. Det visar sig att britterna unnar sig skräpmat i genomsnitt sex gånger i månaden tätt följda av belgarna på andra plats. Minst skräpmat äter man i Österrike där man bara ger efter för frestelsen att bada sina smaklökar i onyttigheter två gånger per månad. Här i Sverige äter vi ungefär lika mycket skräpmat som många av våra europeiska grannar. Både Frankrike, Tyskland, Danmark Nederländerna och Sverige förlustar sig i det enkla men onyttiga alternativet tre gånger i veckan.

Vilket land har världens bästa godis?

Vårt svenska godis är på god väg att erövra världen. Är det någonting vi svenskar är kända för och som utlandssvenskar längtar efter att få sätta tänderna i är det just lösviktsgodis. Företaget bakom den internationella succén heter ERT Godis. – När godissuget sätter in är det i det närmaste katastrof om de rätta sorterna är slut i butiken och påsen inte får den perfekta blandningen av sött, surt och salt.

 1. Detta vet butiksägarna och alla från småbutiker till stora matkedjor vill alltid ha sina lager väl påfyllda.
 2. Leveranserna måste vara snabba, enkla och tillförlitliga.
 3. ERT Godis är grossisten som satsat på att ha samarbete med alla de stora tillverkarna.
 4. VD och ägare Nichlas Ernstsson säger: – Vi är Sveriges bästa och mest tillförlitliga leverantör av all sorters godis.

Och vi är stolta över att ha ett team med bra säljare som kan arbeta nära kunden och hålla personlig kontakt. Företaget har sedan starten för 24 år sedan vuxit sig stora och riktar nu uppmärksamheten mot utlandet och webben. På deras hemsida finns hela kataloger att bläddra i och flikar för event eller speciella klipp. Nätsatsningen riktar sig också till privatpersoner med hemsidorna maxgodis.se och klippkungen.se. Här kan alla hitta sina favoriter och få dem levererade direkt till sig. Fyll ditt lager med allt från halstabletter till smågodis eller riktigt fin premiumchoklad.

ERT Godis är en av de största leverantörna av godis till butik och har som mål att fortsätta växa. För att lyckas med detta är lagren fyllda med inte mindre än 1 250 olika sorters lösviktsgodis. Med åren har fler produkter tillkommit, såsom stycksaker och drycker. – Vi vill satsa på att alltid ha det som är nytt och leverera det snabbare än alla andra.

Intresset för nyheter är alltid stort bland kunderna och då gäller det att ligga på låset och kunna leverera. Vissa andra grossister väntar med att köpa in tills man ser om det blir en succé, men då är ofta den största försäljningsstoppen redan över. Visionen nu är att företaget ska ha fördubblat sin omsättning redan om fem år och det finns en tydlig plan för att nå dit. – Vi är mycket noga i rekryteringen av nya säljare eftersom deras arbete är så viktigt för hela företaget. Förr konkurrerade grossister mer med pris, men i dag är nivåerna så lika och det är andra saker som värdesätts av kunderna. Man måste bygga upp ett förtroende och förstå vad kunden behöver och vilka erbjudanden som blir bäst, detta är vad vi lägger störst vikt vid.

Vi är intresserade av nya säljare runt om i landet, så den som är känner sig manad är mer än välkommen till att höra av sig. Så vårt svenska lösgodis är på god väg att erövra världen och för alla semesterfirande svenskar är det naturligtvis underbara nyheter. Till alla som alltid undrar om man lagt tillräckligt många påsar i bagaget inför resan säger vi: bara lugn – det kommer snart att finnas att köpa på plats.

Fram till dess går det att beställa en hel låda av favoriten på nätet så att det finns att ta med. Och glöm inte att lägga till läsken på beställningen! 2017-06-29

Hur mycket chips äter vi i Sverige?

Salta chips – När det är varmt svettas vi mer och då behöver kroppen salt. Salt finns som bekant i bland annat chips och även vår chipskonsumtion har ökat. – Den har nästan fördubblats under vår undersökningsperiod. År 2000 köpte vi chips för nära 1,2 miljarder eller 134 kronor per person. År 2019 såldes chips för nära 2,4 miljarder eller 228 kronor per person, säger Daniel Wester.

Hur mycket godis äter man i USA?

5. Sockerchock. Den genomsnittliga amerikanen äter ungefär 1,5 kg halloweengodis.

Vilken är världens dyraste choklad?

Har du ofta stått i butiken och inte kunnat bestämma dig för chokladkakan för 15 kr eller den för 30 kr? Då är du inte ensam och har du tagit den dyra har du förmodligen hållit kvar bitarna i munnen lite längre innan du svalt dem. Men vad sägs om en liten chokladkaka för 3000 spänn? Det är nämligen så mycket den dyraste chokladen kostar idag. kakaobönan odlas från de ursprungliga kakaoträden Nacional. Därför existerar chokladen i en mycket begränsad upplaga och det finns endast ca 500 chokladkakor över hela världen. Sättet man gör chokladen på är av gammalt traditionellt vis och de enda ingredienserna som kakan innehåller är kakao och rörsocker.

 1. Inga tillsatser och inga konstigheter.
 2. Dessutom fermenteras bönorna innan rostningen, vilket är något som de större tillverkarna hoppar över av ekonomiska skäl.
 3. Hur smakar To´ak? Om någon choklad verkligen är värd 3000 kr kan diskuteras men konnässörerna menar att smaken är fantastisk.
 4. Smaken brukar beskrivas som fyllig, djup och underbart bitter tillsammans med mycket fruktiga undertoner.
You might be interested:  Hur Mycket Kaffe Till 1 Dl Vatten?

To´ak finns i tre olika kakaohalter och varianter. Några stora chokladtillverkare Förutom den fina, lyxiga chokladen, så finns det även godisjättar som specialiserat sig på choklad. Denna choklad är visserligen inte i det dyraste laget och kvaliteten är också ifrågasatt då och då.

 • I Sverige är märkena Cloetta kexchoklad den vanligaste och den började tillverkas redan på 40-talet.
 • Även namnet Marabou kan man se på många chokladkakor i butikerna.
 • Anton Berg anses som ett lite finare märke i Sverige och Fazer ett annat.
 • Lyxiga chokladtillverkare Om vi nu skulle höja oss till de lite högre nivåerna så är schweizisk och den belgisk choklad mycket populärt.

I Belgien finns en känd chokladkonnässör som heter Pierre Marcolini som gör choklad med guld, men även Valparys och Leonidas är två kända märken som tillverkar fina praliner. I Schweiz hittar du bland annat choklad från Lindt, Nestlé och Suchard som visserligen anses som finare choklad men inte till den grad att du behöver betala alltför stora summor för den.

Vilket land kom på choklad?

Choklad – ursprung, tillverkning och tips Choklad älskas av människor över hela världen. I måttliga mängder anses det också vara bra för hälsan vilket många, då och då, använder som skäl att ta en bit. Här kan du läsa mer om chokladens hälsoeffekter samt hur den tillverkas – från kakaoböna till chokladkaka.

Är Marabou svenskt?

För andra betydelser, se Marabou (olika betydelser),

Marabou
Chokladkakor i olika smaker i butikshyllor.
Huvudkontor Upplands Väsby, Sverige
Produkter Lista över produkter
Historia
Grundat 1916 (som AB Chokladfabriken Marabou )
Grundare Johan Throne Holst
Struktur
Ägare Mondelēz International
Övrigt
Slogan “Mmm. Marabou”
Webbplats Marabou.se

Marabou är ett svenskt varumärke för chokladkonfektyr, som ägs av Mondelez International, Marabou etablerades i Sundbyberg 1916 som ett dotterföretag till det norska chokladföretaget Freia, Varumärket ägdes till 1990 av livsmedelsföretaget AB Marabou som etablerades år 1916 och var en av Sveriges största chokladtillverkare.

Namnet kommer från den stork som prydde det norska moderbolaget Freias förpackningar och användes som Marabous logotyp in på 1960-talet. Den ersattes då av en logotyp designad av Sigvard Bernadotte som fortfarande används. Marabou har inte längre någon verksamhet i Sundbyberg, utan finns numera sedan 1970-talet i Upplands Väsby under namnet Mondelēz Sverige.

Marabouparken i Sundbyberg köptes av Sundbybergs kommun 2006.

Vem äter mest choklad?

Visste du att – Majoriteten av all världens kakao odlas i Västafrika, främst i Ghana och Elfenbenskusten. Odlarna där tjänar ofta mindre än en dollar per dag, vilket är under den internationella fattigdomsgränsen. Svenskar äter mest godis i världen och mängden har bara ökat.

Hur mycket pengar spenderar svenskar på choklad?

Hur mycket choklad äter vi i Sverige per person och år? Kan du gissa hur mycket choklad vi äter per person och år i Sverige? Vilket land tror du ligger på topp i chokladätandet? Jag trodde att vi åt betydligt mycket mer än så här. Det här är ju inte så mycket alls. I Sverige äter vi 5,5 kg choklad per person och år.

Schweiz 9kg Tyskland 7,9kg Irland 7,5kg England 7,5kg Norge 6,6kg SVERIGE 5,5kg Australien 4,9kg Nederländerna 4,7kg USA 4,3kg Frankrike 4,2kg Grekland 2,6kg Italien 2,4kg Spanien 2,0kg Portugal 1,1kg

Finns det 100% choklad?

Hur mycket choklad kan vi äta

Vivani grand cru 100% kakao, ekologisk – 80 g Ekologisk sockerfri choklad med 100% kakaohalt, kakaomassa, kakaosmör och krossade kakaobönor utgör hela ingredienslistan. Kakaobönor innehåller bland annat polyfenoler, tanniner, flavonoider, det vill säga antioxidanter.

 • Det finns inget kolesterol i kakao, och eftersom tannin minskar bakterietillväxten orsakar kakao inte karies.
 • Akaobönan innehåller de uppfriskande ämnena koffein och teobromin och även fenyletylamin, vilket har en positiv effekt på vårt humör och ger glädjesignaler till hjärnan.
 • Trots det höga innehållet av kakao har chokladen en förvånansvärt fin smak, då kakaosmöret tillför en delikat smakupplevelse i den bitter-söta chokladen.

Denna choklad är också lämplig för bakning och desserter. : Vivani grand cru 100% kakao, ekologisk – 80 g

Vem äter mest choklad?

Visste du att – Majoriteten av all världens kakao odlas i Västafrika, främst i Ghana och Elfenbenskusten. Odlarna där tjänar ofta mindre än en dollar per dag, vilket är under den internationella fattigdomsgränsen. Svenskar äter mest godis i världen och mängden har bara ökat.

I vilket land äter man mest choklad per invånare?

Användning

Nr Land Mängd
1 Schweiz 10,14 kg/år
2 Österrike 9,13 kg/år
3 Irland 8,83 kg/år
4 Tyskland 8,18 kg/år

Vilket land kom på choklad?

Choklad – ursprung, tillverkning och tips Choklad älskas av människor över hela världen. I måttliga mängder anses det också vara bra för hälsan vilket många, då och då, använder som skäl att ta en bit. Här kan du läsa mer om chokladens hälsoeffekter samt hur den tillverkas – från kakaoböna till chokladkaka.

Vilket land i världen äter mest godis?

– vilket bidrar till övervikt, diabetes och andra livsstilssjukdomar Danskarna äter i genomsnitt 12,3 kilo godis per år, och ligger i topp med Sverige när det gäller högsta konsumtion i världen. Det visar en undersökning från Euromonitor, som har granskat godisintaget i 100 länder. Det ohälsosamma världsmästerskapet har allvarliga hälsokonsekvenser som i första hand påverkar blodsockret, energinivån och koncentrationen.

På lång sikt kan det leda till beroende efter snabba energifixar och bidra till dåligt immunförsvar, insulinresistens, övervikt, diabetes, matsmältningsproblem och andra livsstilssjukdomar. Vi får heller inte glömma allt socker som gömmer sig i olika livsmedel. Ett nytt forskningsprojekt ämnar nu utveckla metoder som ska hjälpa barnfamiljer till en hälsosammare vardag.

I det följande kan du läsa mer om hur skadligt det är att äta för mycket socker, och vad du själv kan göra för att stabilisera ditt blodsocker med en optimal energifördelning och spårämnet krom. Suget efter sötsaker börjar egentligen när spädbarnet får mjölksocker genom amningen eller flaskmjölk.

Situationen förknippas med trygghet, närkontakt och produktionen av lyckoämnen som oxytocin och endorfiner. Mat och känslor är alltså nära förbundna, och i barnfamiljer fortsätter fredagsgodiset att vara likställt med närhet och mys. Vi är i allmänhet bra på att njuta av godis, choklad, kakor, läsk och andra tomma kalorier när vi är tillsammans eller ensamma.

Vi gillar också att njuta av alkohol, som också är en form av socker. Men det är en helt annan historia.