2. Diabetes orsakas av att man äter för mycket socker – Nej, orsaken till diabetes typ 1 är att kroppen har förstört de insulinproducerande cellerna. Varför den processen uppstår vet man inte riktigt än men det forskas om vilka faktorer, till exempel virus, som kan påverka att den autoimmuna processen startar.
Och nja, inte heller typ 2-diabetes orsakas av att man bara äter för mycket socker. I så fall skulle ju alla som äter lite för mycket godis drabbas. Diabetes typ 2 är till stor del ärftlig men det finns även andra riskfaktorer som höjer risken att drabbas. Dessa faktorer är övervikt, bukfetma, rökning, högt blodtryck, stress och för lite rörelse.
Därför brukar man säga att diabetes typ 2 kan vara livsstilsrelaterat, men det behöver alltså inte vara det. Så javisst, om man äter en väldigt ohälsosam kost med exempelvis mycket sötsaker, så kan det bidra till att diabetes typ 2 utvecklas.
Contents
Kan barn få diabetes av att äta för mycket socker?
Högt intag av socker får barn att bli diabetiker Nästan en fjärdedel av alla barn med latinamerikanskt ursprung i USA är överviktiga. Nu riskerar många av dessa att utveckla typ 2-diabetes på grund av ett för högt sockerintag, främst genom att många av dem dricker för mycket drycker med ett högt sockerinnehåll.
Det konstaterar forskare vid Keck School of Medicine, University of Southern California i USA.Forskarna studerade 63 överviktiga barn av latinoamerikanskt ursprung, nio till 13 år gamla. Alla var överviktiga men ingen hade diabetes. Bland annat avgjorde dietister barnens intag av mat och dryck. Barnen fick sedan spendera en kväll och en natt vid ett kliniskt forskningscenter där de fick en “standardmiddag” samt ett kvällsmål.
Nästa dag lämnade barnen blodprover före och efter det att de fick socker i form av glukos. Sedan undersökte forskarna insulin-nivåerna i barnens blodprover.Hos barn som vanligtvis konsumerade mycket socker fanns tydliga tecken på en försämrad beta-cellsfunktion, något som enligt forskarna tyder på att de var på väg att utveckla typ 2-diabetes.
Hur kan man få diabetes?
Varför får man diabetes? – Eftersom det finns olika typer av diabetes skiljer sig också anledningarna till att man utvecklar sjukdomen. Vid typ 1-diabetes angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist.
Varför immunsystemet angriper och förstör de egna insulinproducerande cellerna vet man inte. Många forskare menar att det krävs en kombination av dels ett ärftligt anlag och dels någon yttre miljöfaktor. Det är inte bara barn som insjuknar i diabetes typ 1 utan det kan ske även vid vuxen ålder. Typ 2-diabetes beror antingen på att kroppen inte kan producera tillräcklig mängd insulin eller för att kroppscellerna förlorar sin insulinkänslighet.
Det finns en rad faktorer som spelar in och arvsanlag spelar en stor roll för risken att utveckla typ 2-diabetes. Andra faktorer som påverkar är övervikt, en inaktiv livsstil, stress och även hög ålder då risken för att utveckla typ 2-diabetes ökar ju äldre du blir.
Hur mycket socker kan man äta om man har diabetes?
Vad ska man äta när man har diabetes? – Insulin.se – Sanofi Jo, absolut! Men både mängden sötsaker och antal gånger i veckan man äter sötsaker borde begränsas och planeras. Rekommenderat sockerintag per måltid är ca 10 energiprocent, vilket motsvarar 5-10 gram socker per måltid (20-40 kcal).
Förutom att sötsaker som godis, choklad, kaffebröd och liknande ger mycket energi utan större mättnad, så höjs också blodsockret snabbt efter intag. Det är därför bra att välja tillfällena man äter sötsaker, och kanske ha en dag i veckan då man äter sina favoritsötsaker i måttlig mängd. Dessa dagar kan man se fram emot, såsom fredagsbullen, lördagsgodiset eller tisdagschipsen, och så vidare.
Mörk choklad är bättre än ljus: choklad som innehåller mer än 70 % kakaohalt ger mindre blodsockerstegring och kan därför rekommenderas. Senast uppdaterad: 2021-04-15 : Vad ska man äta när man har diabetes? – Insulin.se – Sanofi
Kan man äta socker med diabetes?
Vegetarisk kost – Det går bra att äta vegetariskt. En vegetarisk kost innehåller mer grönsaker och ofta även mer bra fetter, än en kost med kött. Men vegetarisk kost kan också innehålla mycket ost och socker. Det gör att man lätt kan få i sig för mycket kolhydrater och energi.