Hur Mycket Socker I Naturell Yoghurt
Naturell yoghurt innehåller ungefär 3-4 % naturligt socker. Det innebär att mängden tillsatt socker i fruktyoghurt brukar vara ungefär 6-7 %.

Är det mycket socker i Yoggi?

Sveriges sötaste yoghurt Många har säkert sett Arla’s reklamfilm för “Yoggi – Sveriges godaste fruktyoghurt”. Den kanske är godast, men definitivt inte nyttigast. Studerar man näringsvärdet och innehållet så ser man snabbt att produkten innehåller mycket socker.

Finns det yoghurt utan socker?

Valio lanserar fruktyoghurt helt utan tillsatt socker och sötningsmedel Valio presenterar en ny fruktyoghurt helt utan tillsatt socker. Den krämiga yoghurten innehåller mycket frukt och finns i smakerna Jordgubb & Banan samt Mango. Enligt en marknadsundersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Valio vill konsumenter minska sitt intag av socker, hela 7 av 10 tycker att sockerinnehållet är viktigt när de väljer yoghurt.

 1. Det gör den nya yoghurten till ett bra alternativ för de som själva vill skära ner på vitt socker, eller som vill minska sina barns sockerintag.
 2. Nyheten kommer i smakerna Mild yoghurt Jordgubb & Banan samt Mango, och är den första fruktyoghurten som är helt utan tillsatt socker, sötningsmedel eller fruktjuicekoncentrat.

Den krämiga och goda yoghurten innehåller mycket frukt, hela 12 respektive 13 procent beroende på smak. – Vi vet att det finns en stor efterfrågan på yoghurt utan tillsatt socker. Vi är därför stolta att lansera en krämig och god fruktyoghurt helt utan tillsatt socker, artificiella sötningsmedel eller fruktjuicekoncentrat, säger Anna Nicou, produktchef på Valio i Sverige.

 • Nyheterna kommer att finnas från vecka 8 i dagligvaruhandeln.
 • Rekommenderat konsumentpris för Mild yoghurt Jordgubb & Banan utan tillsatt socker samt Mild yoghurt Mango utan tillsatt socker är ca 20,90 kr (priset kan variera beroende på butik).
 • Valio erbjuder också laktosfri yoghurt utan tillsatt socker i smakerna Mango & Persika samt Päron & Banan.

För mer information eller högupplösta bilder, kontakta: Kalle Löfstrand, presskontakt på Valios kommunikationsbyrå Shomei Mail: [email protected] Mobil: 0733-58 26 65 Anette Björnlund, media och kommunikationschef, Valio Sverige AB Mail: [email protected] Telefon: 08-725 51 50 : Valio lanserar fruktyoghurt helt utan tillsatt socker och sötningsmedel

Är det mycket socker i Vaniljyoghurt?

Hur mycket socker är det i yoghurten? Det är ganska ofta som jag fått frågan genom åren. Inte minst från föräldrar med hemmaboende barn. Svaret på frågan beror lite på vad den som frågar menar med socker. Men i de flesta fall avser frågan hur mycket vanligt, vitt socker det är tillsatt. Genom att titta på innehållsförteckningen kan du ungefär räkna ut hur mycket vanligt socker som är tillsatt.

Både mejeriprodukter, frukt och bär innehåller naturligt sockerarter som ska räknas bort om du vill veta mängd tillsatt socker. Smaksatt yoghurt och fil är olika mycket sötad och idag finns många olika sorter med både högre och lägre sockerhalt. Ett enkelt och hälsosamt sätt för att hålla ner på tillsatt socker, är att helt enkelt vänja sig vid naturell yoghurt eller fil och själv blanda i bitar av färsk frukt eller bär.

Nyckelhålsmärkningens regler begränsar mängden socker i yoghurten, men det kan fortfarande vara ganska mycket socker enligt min åsikt. Sötad yoghurt behöver inte alltid vara fel. Det är helheten av den maten du äter som avgör om det blir bra eller inte.

Inte enskilda livsmedel. Din livssituation och hälsa, vad du äter för övrigt samt hur ofta och hur mycket sötad mat du äter behöver vägas in. Sötad yoghurt varje dag blir mycket på ett år Många äter yoghurt eller liknande till frukost och mellanmål varje dag. Är yoghurten då sötat kan det bli ansenliga mängder socker som slinker ner varje dag.

Men låt dig inte luras, om du köper naturell yoghurt och äter den tillsammans med sötad sylt, ja då är du snabbt uppe i samma mängd socker som den sötade yoghurten. Eller om du tar naturella frukter eller sura bär och sedan strör över en massa socker.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Innehåller En Semla?

Låt oss säga att en smaksatt yoghurt har 5 g tillsatt socker per deciliter. Det innebär 50 g per liter vilket motsvarar lite mer än ½ dl rent socker. Äter en person 2 liter yoghurt per vecka blir det 5,2 kg socker på ett år. Bara från yoghurt. Näringsvärdet eller ingrediensförteckningen kan ge svar Om det står “innehåller mindre socker” eller liknande på förpackningen så ska mängden tillsatt socker anges i ingredienslistan.

Och ibland skriver tillverkare ut mängden tillsatt socker även om de inte måste. Om det inte står i klartext hur mycket socker som tillsatts kan du räkna ut det vi näringsvärdet. Vanlig mjölk innehåller naturligt cirka 4 g sockerarter (laktos) per deciliter.

I fil och yoghurt brukar mängden vara 3,5-3,8 g sockerarter per deciliter. Om det på en smaksatt yoghurt står att den innehåller 9 gram sockerarter kan du räkna med att ca 5 g är tillsatt (9-4). Är det bär/frukt i yoghurten kan lite sockerarter komma från dessa, men mängderna brukar vara så små att du inte behöver räkna med det.

(Om det nu inte är så att tillverkaren valt att smaksätta med koncentrerad druv- eller äpplejuice eller liknande). Värt att notera är att yoghurt som särskilt marknadsförs till barn med tecknade och färgglada motiv på förpackningen, ofta innehåller särskilt mycket tillsatt socker.

En snabb sökning på nätet visar att vissa sorter innehåller 11 % sockerarter vilket innebär ca 7 g tillsatt socker per deciliter (lite mindre än 1 dl socker på en liter). Nyckelhålet – max 4% tillsatt socker och inget sötningsmedel För att smaksatt fil och yoghurt ska få märkas med nyckelhålet får tillsatta sockerarter vara max 4 g / 100 g och fetthalten får inte vara max 1,5 %.

Nyckelhålsmärkta produkter får inte heller vara sötade med sötningsmedel.4% socker är fortfaranda ganska mycket kan tyckas. Detta kriterie diskuterades mycket när reglerna för märkningen reviderades senast och beslutet var något av en kompromiss mellan de olika länderna som använder Nyckelhålet.

 • Söt smak en vanesak Söt smak uppskattas av de flesta, men det går också ganska snabbt att ställa om sina smaklökar.
 • Så ha tålamod! Inom några veckor kommer den mindre söta smaken vara “den normala” varianten.
 • Samtidigt kan den sötaare varienten plötsligt uppfattas som allt för söt eller kanske odrickbar.

De som vant sig av med socker i kaffe, te eller slutar dricka läsk upplever ofta detta och går sällan tillbaka till de söta varianterna. Sötad yoghurt med osötad musli Ja, det finns olika sätt att hålla nere mängden tillsatt socker. Ett enkelt och hälsosamt sätt för att hålla ner på tillsatt socker, är att helt enkelt vänja sig vid naturell yoghurt eller fil och själv blanda i bitar av färsk frukt eller bär.

Den som ändå väljer sötad yoghurt kan med fördel välja en lågsötad variant och äta den tillsammans med osötad müsli. Om mellanmålet innehåller både sötad yoghurt, sötad müsli och exempelvis O´boy och liknande så kan mängden tillsatt socker snabbt bli onödigt hög. Socker och helheten Men låt oss sätta in det där med socker i olika sammanhang.

För en tonåring som tränar mycket, äter massor av annan bra mat och växer så det knakar brukar lite socker inte vara ett stort problem. Då kan lite socker vara ett enkelt sätt att få i sig tillräckligt med energi för att orka med täta och tuffa träingspass.

 • För en person med dålig aptit, t ex en äldre eller sjuk person, kan den söta smaken göra maten mer attraktiv, lättare att äta och öka matintaget.
 • Cecilia Sassa Corin, Matkonsult, Hushållningsällskapet

Hur mycket socker är det i Lättyoghurt?

Sockerfällan – stor guide till det dolda sockret I samband med antifettkampanjerna smög det sig in i vår mat och i våra liv – sockret. Den fettsnåla maten var helt enkelt inte lika god, så för att förhöja smaken tillsattes socker. Och nu haglar varningstexterna: Du kan vara sockerkänslig – till och med beroende.

Sockret kan dessutom göra dig sjuk. Och minst lika fet som fettet! Sockerberoende. det är lätt att få bilden av någon som i princip äter strösocker med sked. Så är det inte – du kan äta för mycket socker och bli beroende utan att veta om det. Faktum är att vi äter mer socker nu än någonsin tidigare. – Cirka 70-80 gram om dagen sätter vi uppskattningsvis i oss.

You might be interested:  Äta Socker När Man Är Sjuk?

Den stora skillnaden är att förr såg vi sockret, nu gömmer det sig i maten, säger Charlotte Erlansson-Albertsson professor och expert på området socker. En vanlig nit vi går på är lätt-yoghurten. En liter lättyoghurt med fruktsmak innehåller ungefär 90 gram socker – lika många kalorier som i 50 gram smör.

Ändå är yoghurten nyckelhålsmärkt. Även nyckelhålsmärkt fullkornsbröd kan innehålla upp emot 10 procent socker. – Tandläkare har berättat för mig om invandrare som fått hål i tänderna efter att de börjat äta vårt söta bröd, berättar Charlotte Erlanson-Albertsson. Men om man ska välja mellan två onda ting.

Socker eller fett? – Fett är lättare för oss att reglera mängden av. Det faller sig naturligt, man kan inte äta hur mycket fett som helst utan att må illa. Sockersug däremot kan vara svårt att kontrollera. Forskningar har dessutom visat att socker tillsammans med fett slår ut fettets mättande effekt, säger Charlotte Erlansson-Albertsson.

Hon berättar också om studier som visat att fettsnåla dieter innehållande socker ger större aptit och således mindre viktminskning än de mer fettrika men sockersnåla varianterna. Den största boven i socker-dramat är ändå drycken. Söt dryck till maten stimulerar aptiten. Dessutom går sockret rätt ut i kroppen eftersom det är i flytande form.

En skälig halt socker i maten är cirka 50 gram per dag. Det motsvarar cirka fem frukter eller drygt en halv flaska cola. – Vi måste välja var vi vill ha sockret. Drick vatten och använd socker i desserter och frukter, säger Charlotte Erlanson-Albertsson och tillägger, – En liter läsk om dagen ger i snitt 1,5 kilos viktuppgång på 10 veckor.

Vilken är den nyttigaste yoghurten?

Varför är yoghurt nyttigt? I yoghurt finns massor av protein, sunda kolhydrater, “goda bakterier” och inte minst bra fett. Att äta yoghurt varje dag kan därför vara rena hälsokuren. Protein, Proteinet har många uppgifter i kroppen, men behövs framför allt för musklernas uppbyggnad.

 • Mjölkprotein är extra viktigt eftersom det innehåller s k essentiella aminosyror, protein som kroppen inte kan tillverka själv utan måste få från kosten.
 • Turkisk och Rysk yoghurt har en proteinhalt på 4,2 % medan Grekisk yoghurt består av hela 5,2 % protein, vilket gör den extra bra efter träning när kroppen behöver byggas upp igen.

Kolhydrater, Balansen mellan kolhydrater och protein kan hålla sockernivån i blodet på jämn nivå, så att du känner dig mättare en längre tid. Levande yoghurtkultur. De mjölksyrabakterier som måste finnas i yoghurt för att det ska få kallas yoghurt kan förbättra nedbrytningen av laktos i tarmen.

Är Yoggi hälsosamt?

Pressmeddelanden Lästid 2 min Publicerad 03 februari 2005 Kontakter: Presskontakt Storsatsning från Arla Foods på nya lätta produkter: Allt fler konsumenter efterfrågar produkter med både låg fetthalt och lågt sockerinnehåll. Därför lanserar Arla Foods nu ett nytt superlätt sortiment, Yoggi Mini utan tillsatt socker.

De nya produkterna innehåller mindre än 0,1 procent fett och är helt utan tillsatt socker. Yoggi Mini utan tillsatt socker innehåller sötningsmedlet sukralos som framställs av vanligt socker men som inte ger några kalorier. Arla lanserar Yoggi Mini utan tillsatt socker för att möta konsumenternas ökade efterfrågan på lätta alternativ med lågt innehåll av både fett och kolhydrater.

I Yoggi Mini utan tillsatt socker är innehållet kolhydrater mindre än hälften jämfört med normalsockrad fruktyoghurt. Yoggi Mini utan tillsatt socker finns i fyra olika smaker; citron, blåbär, björnbär/vanilj och hallon/melon. Smakerna har medvetet valts för att passa de konsumenter som söker fräscha, mindre söta alternativ.

 • Produkterna har fått mycket bra omdömen i konsumentundersökningar och smaktest.
 • Mer än 80 % av de tillfrågade konsumenterna anser att både smak och konsistens är bra eller mycket bra*.
 • Yoggi Mini utan tillsatt socker – även för diabetiker Sötningsmedlet sukralos framställs av vanligt socker.
 • Sukralos är ca 600 gånger sötare än vanligt socker.

Det används därför i ytterst små mängder för att ge produkten en god, söt smak utan att tillföra några kalorier. Sukralos påverkar varken blodsocker- eller insulinnivån och Yoggi Mini utan tillsatt socker kan därför ätas även av diabetiker. Sukralos är godkänt av Livsmedelsverket, EU:s vetenskapliga kommitté, Amerikanska FDA samt av WHO.

You might be interested:  Hur Mycket Socker Behöver Man Äta För Att Få Diabetes?

Yoggi mindre än 0,1% byter samtidigt namn till Yoggi Mini För de konsumenter som föredrar fruktyoghurt med vanligt socker (sackaros) finns även Yoggi Mini med vanligt socker och mindre än 0,1% fetthalt. Produkterna hette tidigare Yoggi mindre än 0,1. Smakerna är jordgubb, tropisk, björnbär/aprikos och persika/hallon.

Yoggi Mini säljs i 1-literförpackning med skruvkork och finns i butik från vecka 6. Yoggi Mini utan tillsatt socker kostar cirka 15 kronor och den vanliga Yoggi Mini ca 13 kronor. Mjölk, frukt och levande yoghurtkultur Huvudråvarorna i all Yoggi fruktyoghurt är mjölk och frukt.

Mjölk ger energi i form av protein, kolhydrater och fett och dessutom flertalet av de vitaminer och mineraler, framför allt kalcium, som kroppen behöver för att fungera. Yoggi fruktyoghurt innehåller levande yoghurtkultur men inte gelatin eller konserveringsmedel. * LUI 2004 Ladda ner faktablad (word-dokument, 1,3 MB): Produktfakta Yoggi Mini.doc http://www.arlafoods.se/upload/Press/Pressreleasedokument/Produktfakta%20Yoggi%20Mini.doc Ladda ner faktablad (word-dokument, 100kb): Fakta om Sukralos.doc http://www.arlafoods.se/upload/Press/Pressreleasedokument/Fakta%20om%20Sukralos.doc Ladda ner fakta i grafik (pdf, 116kb): YOGGI-grafik.pdf http://www.arlafoods.se/upload/Press/Pressreleasedokument/YOGGI-grafik.pdf För mer information: Inger Söderlund, PR-chef tel: +46 (0)8 789 58 84 mobil: +46 (0)70 689 58 84 fax: +46 (0)8 20 92 60 e-post: [email protected] Birgitta Wessman-Neander, projektledare PR tel: +46 (0)8 789 54 35 mobil: +46 (0)70 689 54 35 e-post: [email protected] Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,5 miljarder kilo och en omsättning på ca 57 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 11 600 danska och svenska mjölkbönder.

Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Vilken yoghurt är bäst för diabetiker?

Grekisk yoghurt – Grekisk yoghurt har flera fördelar, dels innehåller det väldigt lite kolhydrater och socker, men däremot en hel del protein. Grekisk yoghurt med hög fetthalt är bättre för personer med diabetes, vilket kan låta konstigt men det dåliga rykte som fett fått är inte motiverat.

 1. Grekisk yoghurt har visat sig förbättra blodsockerkontrollen och minska risken för hjärtsjukdomar, kanske delvis på grund av de positiva effekterna det innebär för tarmfloran (probiota).
 2. Forskare tror även att mejeriets höga innehåll av kalcium och konjugerad linolsyra (CLA) kan spela roll för de positiva effekterna.

Fett är ett komplicerat ämne. Det pågår en långvarig debatt om huruvida mättat fett ökar risken för hjärtsjukdomar. Detta beror på att det finns olika typer av mättat fett. Vissa mättade fettpartiklar ökar risken för hjärtsjukdomar medan vissa inte gör det.

 • Grekisk yoghurt är utmärkt för personer med diabetes, särskilt den feta versionen.
 • Grekisk yoghurt är ett bra alternativ till frukost.
 • Liksom havregryn kan yoghurt vara ett hälsosamt alternativ till en ofta kolhydratrik måltid.
 • Tänk på att näringsvärdena för grekisk yoghurt varierar avsevärt beroende på varumärke.

Läs etiketten för att ta reda på det specifika näringsvärdet hos ett visst märke av grekisk yoghurt ( näringsinnehåll ). Grekisk yoghurt skiljer sig från vanligt yoghurt eftersom det endast innehåller 6-8 gram kolhydrater per portion, vilket är lägre än konventionell yoghurt.

Är yoghurt bättre än mjölk?

Är fil och yoghurt bättre än mjölk? – Fil och yoghurt har nästan samma näringsinnehåll som mjölk, men yoghurt innehåller cirka 40 procent mindre mjölksocker (laktos). Den som är känslig för stora mängder mjölk kan därför ersätta mjölken med yoghurt. Ytterligare en skillnad är att både fil och yoghurt innehåller,

Vilken yoghurt är bäst?

Ska yoghurten ätas som den är, tillagas kall eller kokas? – Till frukost, mellanmål, kalla såser, frukt, bär och desserter passar Salakis Grekisk och Turkisk yoghurt bäst. Ska yoghurten kokas, bör du välja Rysk yoghurt eftersom den har de bästa kokegenskaperna.