Totalkonsumtionen av livsmedel – I Figur A redovisas totalkonsumtionen per person av vissa varugrupper åren 1980, 1990, 2000, 2010 och 2019. Med totalkonsumtion av en vara eller varugrupp avses den totala förbrukningen av råvaror för humankonsumtion. Exempelvis mjöl inkluderar således inte enbart inhemskt producerat och importerat mjöl utan även en uppskattning av mjölinnehållet i importerat bröd, pasta och liknande spannmålsprodukter. Figur A. Totalkonsumtion av vissa varor 1980, 1990, 2000, 2010 och 2019, kg/liter per person och år Under perioden 1980‑2019 har totalkonsumtionen av kött ökat med 30 % till 83 kg per person och år, de senaste åren har emellertid en minskning skett. Fjäderfäkött är den undergrupp inom kött som har ökat mest, mer än en fyrdubbling har skett sedan år 1980.
- Totalkonsumtionen av köksväxter har mer än fördubblats till 86 kg och frukter och bär har ökat med 14 % till 96 kg per person och år.
- Däremot har mjölk och syrade produkter minskat från 185 till 99 liter per person, en minskning med 46 %.
- Även matfett har minskat under samma period, från 25 till 16 kg per person och år.
Detta motsvarar en minskning med 28 %. Mjöl och gryn var som högst i början av 2000‑talet, för att sedan minska och 2019 uppgå till 54 kg per person och år vilket är en minskning med 14 % jämfört med 1980. Totalkonsumtionen av socker och sirap har varierat mellan 38‑49 kg per person under perioden 1980‑2019.
Contents
Hur mycket godis äter vi i Sverige 2022?
Svenskarna är det folk som äter mest godis i hela världen.15 kilo per år och person äter vi svenskar vilket motsvarar hela 62 850 kcal. Godis, godis, godis.
Vilket land konsumerar mest socker i världen?
– vilket bidrar till övervikt, diabetes och andra livsstilssjukdomar Danskarna äter i genomsnitt 12,3 kilo godis per år, och ligger i topp med Sverige när det gäller högsta konsumtion i världen. Det visar en undersökning från Euromonitor, som har granskat godisintaget i 100 länder. Det ohälsosamma världsmästerskapet har allvarliga hälsokonsekvenser som i första hand påverkar blodsockret, energinivån och koncentrationen.
- På lång sikt kan det leda till beroende efter snabba energifixar och bidra till dåligt immunförsvar, insulinresistens, övervikt, diabetes, matsmältningsproblem och andra livsstilssjukdomar.
- Vi får heller inte glömma allt socker som gömmer sig i olika livsmedel.
- Ett nytt forskningsprojekt ämnar nu utveckla metoder som ska hjälpa barnfamiljer till en hälsosammare vardag.
I det följande kan du läsa mer om hur skadligt det är att äta för mycket socker, och vad du själv kan göra för att stabilisera ditt blodsocker med en optimal energifördelning och spårämnet krom. Suget efter sötsaker börjar egentligen när spädbarnet får mjölksocker genom amningen eller flaskmjölk.
- Situationen förknippas med trygghet, närkontakt och produktionen av lyckoämnen som oxytocin och endorfiner.
- Mat och känslor är alltså nära förbundna, och i barnfamiljer fortsätter fredagsgodiset att vara likställt med närhet och mys.
- Vi är i allmänhet bra på att njuta av godis, choklad, kakor, läsk och andra tomma kalorier när vi är tillsammans eller ensamma.
Vi gillar också att njuta av alkohol, som också är en form av socker. Men det är en helt annan historia.
Vilket land äter mest godis 2022?
Svenskarna äter mest godis i världen Svenskarnas godisfrossande har ökat under de senaste 20 åren. På tre decennier har vi fördubblat vår godiskonsumtion. Och det är införandet av plockgodis i mitten av 80-talet som drivit på konsumtionsökningen. Det hävdar Thomas Hedlund och André Persson, författare till boken “Godis åt folket” som kommer ut i dagarna.
När jag växte upp på 70-talet fanns det plockgodis som man fick peka på i tobaksaffären och som handlaren plockade ner i små påsar. På 80-talet, när plockgodiset kom med mellan femtio och hundra sorter som man fick plocka av själv, var det som att öppna dammluckorna, säger Thomas Hedlund. Billigt godis – Att det finns så många sorter att välja mellan gör att vi plockar på oss ännu mer.
Eftersom vi får plocka själva finns det ingen som stoppar oss. Dessutom är det otroligt billigt med godis, säger André Persson. Inför Halloween lockar handlarna med godis från 3.90 kronor per hekto. Enligt Konsumentprisindex (KPI) har priset på godis faktiskt sjunkit, från att ha legat kring sju kronor per hekto vid mitten av 80-talet, enligt André Persson.
- Befäst godiskultur Enbart plockgodis kan inte förklara svenskarnas kärlek till godis.
- Det fanns en befäst godiskultur i landet redan innan.
- Vid mitten av 1800-talet blev Sverige självförsörjande på sockerbetor.
- Det gjorde att sockret blev billigt och därmed tillgängligt – alla hade råd att köpa godis.
- Vid sekelskiftet hade Sverige över 100 karamellfabriker.
På 50-talet infördes lördagsgodis i Sverige, eftersom barnen hade för dåliga tänder. Myndigheterna ville förbättra det odontologiska hälsoläget och tyckte att man bara skulle äta godis en gång i veckan. – Det är naturligtvis ett lovvärt initiativ men det befäster ju godis som en kulturell faktor på något sätt.
- Det fick godiset att bli ännu mer populärt, säger André Persson.
- Handlar om instinkt Men hur kan det komma sig att svenskar, som är så hälsomedvetna, tränar och äter alger, stoppar i sig så mycket godis? Enligt Thomas Hedlund handlar det instinkt – och kognitiv dissonans.
- Det är som läkare som röker – de är medvetna om att det är farligt, ändå gör de det.
Man struntar helt enkelt i fakta. Att gilla sött är någonting genetiskt nedärvt, ett samlarbeteende från stenåldern. Sött signalerar att det är energirik mat. Det gäller att passa på – i morgon kanske vi svälter. Godis i rymden Sjutton kilo godis per person och år låter kanske mycket.
- Men om du köper 300 gram godis i veckan kommer du på ett år upp i 15 kilo.
- Och de flesta köper mer godis vid födelsedagskalas, påsk eller Halloween.
- Dessutom slåss både barn och vuxna om godisskålen på lördagskvällen.
- Det är intressant att det i Sverige är okej att vuxna äter godis.
- I många andra länder tycker man att det är lite barnsligt.
När Christer Fuglesang, som är doktor i teoretisk fysik och astronaut, åker upp i rymden, vad tar han med sig? Jo, Ahlgrens bilar. Och alla tycker att det är jättekul, det är väldigt folkligt. Det visar att alla gillar godis.
Är du beroende av socker? Så blir du av med Bearbetat av: Freja Salö
: Svenskarna äter mest godis i världen
Vem äter mest socker i världen?
Brasilien, Thailand och Australien är de länder som producerar mest socker i förhållande till vad de konsumerar, medan Indien, Ryssland och USA är de stora nettokonsumenterna.
Hur mycket socker får vi i oss?
Begränsa intag till 18-27 kilo socker per person och år – – Förr fick vi i oss sockret genom hembakat och hemlagat. I dag får vi i oss sockret genom industriframställda livsmedel såsom läsk, choklad och godis, säger Paula Frösell, dietist på ICA. Tillsatt socker ökar risken för diabetes typ 2, övervikt och karies.
Måste man äta socker?
Vad är socker? – I vardagligt tal är det främst renframställt socker vi syftar på när vi pratar om socker. Det sockret, eller sackaros som det egentligen heter, är i sin tur uppbyggt av glukos och fruktos. Glukos behövs för hjärnans funktion medan fruktos inte är något vi behöver.
Hur mycket socker äter en svensk?
Totalkonsumtionen av livsmedel – I Figur A redovisas totalkonsumtionen per person av vissa varugrupper åren 1980, 1990, 2000, 2010 och 2019. Med totalkonsumtion av en vara eller varugrupp avses den totala förbrukningen av råvaror för humankonsumtion. Exempelvis mjöl inkluderar således inte enbart inhemskt producerat och importerat mjöl utan även en uppskattning av mjölinnehållet i importerat bröd, pasta och liknande spannmålsprodukter. Figur A. Totalkonsumtion av vissa varor 1980, 1990, 2000, 2010 och 2019, kg/liter per person och år Under perioden 1980‑2019 har totalkonsumtionen av kött ökat med 30 % till 83 kg per person och år, de senaste åren har emellertid en minskning skett. Fjäderfäkött är den undergrupp inom kött som har ökat mest, mer än en fyrdubbling har skett sedan år 1980.
Totalkonsumtionen av köksväxter har mer än fördubblats till 86 kg och frukter och bär har ökat med 14 % till 96 kg per person och år. Däremot har mjölk och syrade produkter minskat från 185 till 99 liter per person, en minskning med 46 %. Även matfett har minskat under samma period, från 25 till 16 kg per person och år.
Detta motsvarar en minskning med 28 %. Mjöl och gryn var som högst i början av 2000‑talet, för att sedan minska och 2019 uppgå till 54 kg per person och år vilket är en minskning med 14 % jämfört med 1980. Totalkonsumtionen av socker och sirap har varierat mellan 38‑49 kg per person under perioden 1980‑2019.
Vad år sämst godis eller chips?
Experten svarar: Är chips bättre än godis? Är verkligen chips och pommes frites så hemska ur kalorisynpunkt? Jag läser ofta på olika hälsosidor att de bara har dåliga fetter och mättat fett, men de flesta stora chipstillverkare använder ju numera solros- och i vissa fall rapsolja istället för som tidigare palmolja eller annan onyttigare olja.
Visst, potatis innehåller kolhydrater, men om man väljer mellan en påse lösgodis och en påse chips är väl ändå chips ett bättre alternativ än kemiskt hopsatt godis med enbart onödig energi och tomma kalorier i form av vitt, raffinerat socker? Erik Dietisten svarar Jag förstår dina funderingar kring att välja det “naturliga” eller det “kemiskt hopsatta”.
Ur kalorisynpunkt är det viss skillnad mellan godis och chips. Om man tittar på 100 gram ger gelé- och skumgodisar 350–400 kcal, choklad 550 kcal och chips 500 kcal (alla cirkatal). Godis består oftast av en blandning av glukossirap, glukos-fruktossirap, stärkelse, fullhärdade fetter, gelatin, aromer, syra och färgämnen – ingredienser som inte ger kroppen någon näring men en himla massa kalorier och i värsta fall ett högt blodsocker.
Chips i sin tur består av potatis, olja, salt, kryddblandningar och jästextrakt. Oljan är raffinerad och tål därför de högre temperaturerna, men det bildas ändå ämnen som förmodligen inte är bra för oss. Potatisens näringsmässiga fördelar har i stort sett friterats bort. Kvar finns mindre mängder mineraler och ett högt innehåll av kalium, vilket är positivt.
Oljan i chips kan eventuellt bidra med en viss mättnadskänsla. Så för att sammanfatta, även om chips uppfattas som “naturliga” är det precis som godis en produkt med lågt näringsinnehåll och tomma kalorier. Marginellt ger chips mer -näring men det kan inte försvara deras höga kaloriinnehåll.
Vad ska jag äta vid benskörhet? Sedan något år tillbaka har jag konstaterad benskörhet (biverkan av tidigare och nuvarande medicinering!). Min vårdcentral har ingen dietist, men enligt en lista från en tidning bör man vara försiktig med följande: nötter i allmänhet, frön, kaffe, rödvin, salt, havre, ris.
Finns nyare rön eller ska jag avstå från detta? Jag är 82 år och äter sedan i mars kortison (på grund av muskelreumatism) + Kalcipos-D och Alendronat. Tacksam för svar, Margareta M Dietisten svarar Generellt ges tillskott av vitamin D och kalcium vid kortisonbehandling.
Vid konstaterad brist eller lågt intag från maten kan tillskott ges vid benskörhet, men då oftast som tillägg till övrig behandling. För skelettet behövs även magnesium och K-vitamin, men tillskott av dessa brukar inte ges. Det finns vissa studier som visar koppling till lågt intag av magnesium och lägre bentäthet, och andra som motsäger detta.
Eftersom du tar tillskott av både D-vitamin och kalcium tycker jag du ska tänka på ditt magnesium- och K-vitaminintag. Gröna bladgrönsaker innehåller båda dessa i större mängder. Kött, fisk, skaldjur och baljväxter innehåller mycket magnesium. Oljor, äggula och kålsorter har högt innehåll av K-vitamin.
Jag håller inte med om att näringsrika nötter, frön och havre ska undvikas. Dessa innehåller snarare näringsämnen som din kropp behöver. Alkohol i större mängder regelbundet ska undvikas liksom salt i större mängder. Ett högt saltintag verkar vid låga intag av kalcium kunna öka förlusterna av kalcium. Kaffe, koffein, verkar gå bra i moderata mängder.
Om dina kalciumvärden inte ökar som de ska kan det vara aktuellt att se över ditt tillskott. Kalcipos innehåller kalciumkarbonat som kräver en viss surhet (från magsyran) för att absorberas. För äldre med minskad produktion av saltsyra kan det vara bättre med kalciumcitrat som inte kräver samma sura miljö.
Hur mycket godis äter vi i Sverige?
En familj på fyra personer konsumerar drygt 1 kilo godis i veckan – År 2019 konsumerade vi drygt 15 kilo per person och år. Det blir knappt 0,3 kilo per person i veckan. För en familj på fyra personer summerar det till 1,1 kilo i veckan. //Ann-Marie Karlsson
Vilket land har världens bästa godis?
Vårt svenska godis är på god väg att erövra världen. Är det någonting vi svenskar är kända för och som utlandssvenskar längtar efter att få sätta tänderna i är det just lösviktsgodis. Företaget bakom den internationella succén heter ERT Godis. – När godissuget sätter in är det i det närmaste katastrof om de rätta sorterna är slut i butiken och påsen inte får den perfekta blandningen av sött, surt och salt.
- Detta vet butiksägarna och alla från småbutiker till stora matkedjor vill alltid ha sina lager väl påfyllda.
- Leveranserna måste vara snabba, enkla och tillförlitliga.
- ERT Godis är grossisten som satsat på att ha samarbete med alla de stora tillverkarna.
- VD och ägare Nichlas Ernstsson säger: – Vi är Sveriges bästa och mest tillförlitliga leverantör av all sorters godis.
Och vi är stolta över att ha ett team med bra säljare som kan arbeta nära kunden och hålla personlig kontakt. Företaget har sedan starten för 24 år sedan vuxit sig stora och riktar nu uppmärksamheten mot utlandet och webben. På deras hemsida finns hela kataloger att bläddra i och flikar för event eller speciella klipp. Nätsatsningen riktar sig också till privatpersoner med hemsidorna maxgodis.se och klippkungen.se. Här kan alla hitta sina favoriter och få dem levererade direkt till sig. Fyll ditt lager med allt från halstabletter till smågodis eller riktigt fin premiumchoklad.
- ERT Godis är en av de största leverantörna av godis till butik och har som mål att fortsätta växa.
- För att lyckas med detta är lagren fyllda med inte mindre än 1 250 olika sorters lösviktsgodis.
- Med åren har fler produkter tillkommit, såsom stycksaker och drycker.
- Vi vill satsa på att alltid ha det som är nytt och leverera det snabbare än alla andra.
Intresset för nyheter är alltid stort bland kunderna och då gäller det att ligga på låset och kunna leverera. Vissa andra grossister väntar med att köpa in tills man ser om det blir en succé, men då är ofta den största försäljningsstoppen redan över. Visionen nu är att företaget ska ha fördubblat sin omsättning redan om fem år och det finns en tydlig plan för att nå dit. – Vi är mycket noga i rekryteringen av nya säljare eftersom deras arbete är så viktigt för hela företaget. Förr konkurrerade grossister mer med pris, men i dag är nivåerna så lika och det är andra saker som värdesätts av kunderna. Man måste bygga upp ett förtroende och förstå vad kunden behöver och vilka erbjudanden som blir bäst, detta är vad vi lägger störst vikt vid.
- Vi är intresserade av nya säljare runt om i landet, så den som är känner sig manad är mer än välkommen till att höra av sig.
- Så vårt svenska lösgodis är på god väg att erövra världen och för alla semesterfirande svenskar är det naturligtvis underbara nyheter.
- Till alla som alltid undrar om man lagt tillräckligt många påsar i bagaget inför resan säger vi: bara lugn – det kommer snart att finnas att köpa på plats.
Fram till dess går det att beställa en hel låda av favoriten på nätet så att det finns att ta med. Och glöm inte att lägga till läsken på beställningen! 2017-06-29
Vilken frukt år det mest socker i?
Är din frukt rena sockerbomben?
1 AV 7 2 AV 7 3 AV 7 Kiwi 9,9 Foto: Anatoly Tiplyashin 4 AV 7 5 AV 7 6 AV 7 7 AV 7 Publicerad: 07 aug 2014, kl 13:56 Frukt bär på mängder av vitaminer och nyttigheter – men kan också innehålla mycket socker. I en banan finns det till exempel mer än motsvarande nio sockerbitar.
- Hur mycket socker innehåller då exempelvis apelsin, äpple, päron och vattenmelon? Det finns olika sockerarter.
- Det socker som finns i vitt socker heter sackaros – och en banan innehåller 6,4 gram sådant socker/100 gram.
- Men faktum är att mängden sockerarter totalt är högre än så.
- I bananen består en femtedel av vikten – 19,9 gram – av olika sockerarter – monosackarider, disackarider och sackaros.
Skillnaderna är stora mellan olika frukter – sommarbär innehåller en tredjedel så mycket sött som nektariner och banan. Och citron och lime innehåller nästan inget socker alls.