Gör så här: –
- Ta fram äpplen (valfri mängd, gör gärna dubbel, tredubbel eller kanske ännu större sats på en gång). Bra att veta: Mängderna av olika ingredienser i det här receptet är inte jättenoga.
- ca 1 kg äpplen (hela, oskalade)
Äpplen.
- Ta fram en stor kastrull och häll i vatten och askorbinsyra (ca 1 krm per liter vatten).
- ca 1 liter vatten
- 1 krm askorbinsyra
Vatten med askorbinsyra.
- Skala äpplena. Skär bort fula delar. Skär i bitar och kasta bort kärnhusen. Lägg äppelbitarna i kastrullen med vatten. Äppelbitarna i vatten.
- Häll av vattnet och häll på lite nytt vatten, ca 0.75 dl vatten, bara så det blir lite blött i botten av kastrullen för att undvika att det bränner fast. När äpplena blir varma avger dessa vätska så man ska inte heller ta för mycket vatten, då blir äppelmoset vattnigt. Olika äppelsorter är olika vattniga.
- ca 0,75 dl vatten
Häll av vattnet och häll på en liten skvätt, ca 0,75 dl.
- Låt koka upp. (Skulle det bli för torrt så kan man tillsätta lite vatten.) Koka tills det blivit mosigt. Det brukar ta ca 10-20 min beroende på äppelsort. Rör om lite så märker du om äppelbitarna lätt går sönder och blir mos – då är det klart. Äpplena har kokat klart och det är mjukt och mosigt.
- Mät upp strösocker och askorbinsyra. Blanda. (Ta 1 krm askorbinsyra per liter äppelmos.1 kg äpplen ger ca 1 liter äppelmos.)
- 1 krm askorbinsyra
- 0,25-6 dl strösocker
Strösocker och askorbinsyra.
- Rör ner socker och askorbinsyra i äppelmoset. Rör ev. ner mer socker, blanda och smaka. Mängden socker kan man ta vilken man vill upp till 6 dl (500 g) per liter äppelmos. Börja med att ta lite grann och sedan kan du röra ner mer efter smak. OBS: Se hållbarhetstips nedan. Äppelmoset är klart.
- Häll det varma äppelmoset i rena glasburkar eller i plastpåsar och frys in det du inte ska äta den närmaste tiden, se även hållbarhetstips nedan. Äppelmos i glasburk.
Serveringstips: Äppelmos är gott istället för sylt till pannkakor, gröt m.m, som tillbehör till mat och som fyllning till tårtor, bullar och andra bakverk. GI Tips: Ta väldigt lite socker. Om äpplena är söta räcker det med så lite som en matsked att blanda med askorbinsyran. Tips för att undvika tillsatser: Det behövs lite konserveringsmedel i äppelmos. Askorbinsyra = E300. Det är en C-vitamin som används för att konservera äppelmoset. Utan askorbinsyran blir färgen på äppelmoset brunt. Hållbarhet och förvaring: Tar man väldigt lite socker håller sig äppelmoset bara ca 1 vecka i kylskåp. Då är tipset att frysa in i plastpåsar och bara ta upp så mycket att det går åt på en vecka. Med mera socker håller sig äppelmoset betydligt längre. | Tillbehör | E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:
- skicka svar till dig
- visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com
Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. ✏️ Skrivet av 2022-01-20 02:44 Tack så mycket för svar! ⭐ webmaster 💬 Svar till Adam ✏️ Skrivet av Susanne 2022-01-14 01:30 Jag tror det största felet är att du förvarade moset i rumstemperatur om det är det du har i skafferiet. Man måste använda väldigt mycket socker för att det ska hålla sig annars. Äppelmos man köper i affären som står placerat i rumstemperatur innehåller konserveringsmedel och de har en produktionsprocess som innebär att det inte stängs in vanlig luft i burken när locket sätts på, det blir vakuum.
Sedan ska man ju förvara köpt äppelmos i kylskåp när man öppnat burken och därmed fått in vanlig luft. Som jag har skrivit i receptet så håller sig hemgjort äppelmos med liten mängd socker bara 1 vecka i kylskåp men längre med mer socker. Det är ju dock synd att chansa så då kan man frysa in äppelmoset.
De övriga punkterna du listat med dåligt datum på äpplen, skalbitar m.m. tror jag inte alls påverkar. Att burkarna inte var helt rena kan påverka. Mängden socker du har är ju lika som de burkar man köper men de innehåller som sagt även annat konserveringsmedel och ingen luft i burken.
- Så vill man ha längre hållbarhet själv i kylskåp så måste man ta ännu mera socker.
- Socker fungerar ju även som konserveringsmedel.
- Man kan även själv koka sina burkar i en gryta på ett sätt som gör att man får vakuum i burkarna som gör att man kan förvara dem oöppnade i rumstemperatur, det går att läsa om denna metod i kokböcker.
Själv förvarar jag i kylskåp och frysen. ✏️ Skrivet av Adam 2022-01-13 13:31 Jag gjorde äppelmos för knappt två veckor sen på impuls, mest för att pröva. Jag använde inte askorbinsyra (skvätte lite äppelcidervinäger ovanpå äpplena i grytan i stället). Nu är moset mögligt.
- Vilken faktor orsakade det, tror ni? Äpplena var på rea pga.
- Dåligt datum.
- Ett äpple hade ett mjukt, brunt parti vilket jag skar bort, med marginal.
- Jag använde resten av äpplet.
- Jag skar även bort mindre skavanker från de andra.
- Jag kärnade inte ur och skalade inte.
- Efter att ha silat kom det ändå med små skalbitar, 2-3 per burk.
Burkarna kom direkt ur skåpet. De hade stått utan lock och jag hade inte diskat dem på nytt inför detta. Jag använde 1,5 dl socker/kg äpplen. Jag förvarade moset i skafferiet. Jag var inte noggrann med att hålla burkarna horisontellt, så det kom mos upp på kanterna och locket när jag ställde in dem i skåpet. ⭐ webmaster 💬 Svar till Christian ✏️ Skrivet av Susanne 2021-01-14 01:50 Tack för en bra synpunkt! Jag har läst på om detta och uppdaterat receptet. ✏️ Skrivet av Gerd 2020-10-24 16:25 Jag undrar också om det inte är bättre att hälla moset varmt i varma burkar. Om man ska frysa ner måste det så klart kallna.
Contents
Hur mycket socker innehåller äppelmos?
Hälsoprofil – Äppelmos är ett näringsfattigt livsmedel, 100 g ger ca 2% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen. Positiva och/eller negativa hälsofaktorer: – Eftersom Äppelmos är näringsfattigt så kan det bli svårt att få i sig det dagliga behovet av essentiella vitaminer, mineraler och fettsyror.
Hur många äpplen får man till en liter äppelmos?
Hur mycket mos blir det? –
- Nedan recept med 2 kg äpplen ger runt 3 burkar på vardera 4 dl.
- Ett kilo äpplen motsvarar cirka 600 gram eller en liter skalade tärnade äpplen – det blir ungefär 6-7 dl äppelmos.
- En grundregel är att räkna: 1 liter äpplen: 1 dl socker och 1/2 dl vatten samt 1/2 krm askorbinsyra.
Vad passar till äppelmos?
Val av äpplen –
- Till äppelmos passar de flesta äpplen men bäst blir syrliga och mjöliga äppelsorter. Sådana som inte är så goda att äta är ju lämpligt att koka till äppelmos.
- Några svenska äpplen som passar är förslagsvis Ingrid Marie, Cox Orange, Gravensteiner, Katja, Rubinola eller Aroma.
- Ett annat är Transparent Blanche som mognar tidigt på hösten men inte är något direkt gott ätäpple.
- Skriv gärna upp vad äppelsorten heter så kan du skriva det på burkens etikett sedan om du vill det.
Hur kan du koka äppelmos på?
Så kokar du mos – Det finns flera olika sätt att koka äppelmos på. Du kan klyfta upp äpplena med skal och kärnhus, koka dem mjuka i en kastrull med lite vatten och sedan passera äppelklyftorna till ett mos med hjälp av en köksassistent, sil eller klassisk äppelvagga.
Oka upp på nytt tillsammans med socker. Ett annat enkelt sätt är att skala äpplena, ta bort kärnhuset och klyfta äpplena. Koka mjuka i en kastrull med lite vatten, tillsätt sockret och låt smälta. Mixa sedan i till ett mos direkt i kastrullen. Tips! För en extra kraftig smak kan du värma äppelklyftorna i ugnen istället för att koka.
Passera när de mjuknat helt.
Hur många äpplen får man till en liter äppelmos?
Hur mycket mos blir det? –
- Nedan recept med 2 kg äpplen ger runt 3 burkar på vardera 4 dl.
- Ett kilo äpplen motsvarar cirka 600 gram eller en liter skalade tärnade äpplen – det blir ungefär 6-7 dl äppelmos.
- En grundregel är att räkna: 1 liter äpplen: 1 dl socker och 1/2 dl vatten samt 1/2 krm askorbinsyra.
Vad passar till äppelmos?
Val av äpplen –
- Till äppelmos passar de flesta äpplen men bäst blir syrliga och mjöliga äppelsorter. Sådana som inte är så goda att äta är ju lämpligt att koka till äppelmos.
- Några svenska äpplen som passar är förslagsvis Ingrid Marie, Cox Orange, Gravensteiner, Katja, Rubinola eller Aroma.
- Ett annat är Transparent Blanche som mognar tidigt på hösten men inte är något direkt gott ätäpple.
- Skriv gärna upp vad äppelsorten heter så kan du skriva det på burkens etikett sedan om du vill det.
Hur kan du koka äppelmos på?
Så kokar du mos – Det finns flera olika sätt att koka äppelmos på. Du kan klyfta upp äpplena med skal och kärnhus, koka dem mjuka i en kastrull med lite vatten och sedan passera äppelklyftorna till ett mos med hjälp av en köksassistent, sil eller klassisk äppelvagga.
- Oka upp på nytt tillsammans med socker.
- Ett annat enkelt sätt är att skala äpplena, ta bort kärnhuset och klyfta äpplena.
- Oka mjuka i en kastrull med lite vatten, tillsätt sockret och låt smälta.
- Mixa sedan i till ett mos direkt i kastrullen.
- Tips! För en extra kraftig smak kan du värma äppelklyftorna i ugnen istället för att koka.
Passera när de mjuknat helt.
Hur kan man konservera äppelmos äpplen?
Äppelmos – recept på ett gott hemgjort mos
- Så här gör man ett fantastiskt äppelmos
- Ja, jag inser att jag sticker ut hakan en hel del med den underrubriken men låt mig hållas ett tag innan du börjar författa en insändare som fördömer mig.
Äppelmos är något nästan heligt i Sverige. Alla håller just sin mammas/farmors/mormors för den bästa i världshistorien och sättet att göra den på varierar enormt. Somliga kokar äpplena med kärnhus och skal, kör det i en passertillsats och blandar sen med socker.
Andra skalar och putsar, kokar med socker och mosar i kastrullen. Jag har en lite annan metod, men mer om det om en stund. Först av allt, välj svenska äpplen. Om du undrar varför så ta ett importerat äpple och dofta på det. Gör sedan motsvarande med ett svenskt. Skillnaden är monumental. Allt det goda kommer även att sätta sin prägel på äppelmoset.
Halvdana äpplen ger halvdant mos. En annan orsak är att svenska äpplen går att få tag för alla med minsta lilla sociala ådra. Det finns alltid vänner och grannar som vill bli av med potentiell fallfrukt. Mängden socker man ska ha i äppelmoset avgör inte bara hur sött det blir utan även hållbarheten.
- Precis som med marmelad så ska sockret motsvara 50% av fruktmassan viktmässigt.1 kg mosade äpplen ska kokas upp med 500 g socker (cirka 5 1/2 dl).
- Då kan inget elände överleva i moset.
- Väljer man att göra ett mos med minde socker i gör man bäst i att antingen frysa det eller konservera det enligt metoden nedan.
Jag brukar ha i askorbinsyra i mitt mos. Jag vet, det är en tillsats och sådana är numera förenat med livsfara att prata gott om. Men vad man glömmer när man skriker högt över E-300 på innehållsförteckningen är att vi i dagligt tal har ett annat namn på det: C-vitamin.
- Skälet till att det är bra att ha i moset är att det gör att det behåller sin ljusa och mycket trivsamma färg.
- Ett mos utan C-vitamin mörknar, vilket så klart inte är fel.
- Jag är till exempel uppväxt med mörkt äppelmos och är liksom präglad på det.
- Men omväxling förnöjer som bekant.
- Onserveringsmedel i moset är en helt annan femma.
Jag dömer inte de som tillsätter natriumbensoat men personligen tycker jag inte det behövs. Man kan om man inte orkar konservera burkarna fylla upp dem med riktigt hett mos och sen dra på locket. Då står de sig superlänge utan krångel och konserveringsmedel.
Eller frys det. Konservera äppelmoset på det gamla hederliga sättet. Med den här enkla metoden så får du en näst intill oändlig hållbarhet på äppelmoset och du behöver inte ta upp en massa plats i frysen eller kylen i onödan. Fyll burkar med moset, men inte ända upp. Skruva åt locken så de sitter fast men inte hårt.
Ta fram en stor kittel, ställ i burkarna och fyll på med så mycket vatten att de är täckta halvvägs. Värm på vattnet till 90 grader och låt dem stå vattnet 20 minuter. Håll koll på temperaturen så den inte sjunker. Kolla locken. Nu ska de sitta fast. Skruva åt det sista och ta upp burkarna.
- Förvara där det passar.
- De håller till nästa generation om så krävs.
- Om det läckt in luft och det då bildas mögel får man så klart kasta dem men har man bara väl rengjorda burkar som sluter tätt ska det inte vara ett problem.
- Skriv etiketter! Sätt dit en lapp som anger när moset är gjort och vilken sort som använts.
För hur frustrerande är det inte när man öppnar en burk, inser att det är det godaste mos man någonsin ätit och sen inte har en aning om vad som är i det? Så, hur gör man då sitt mos? Det är när allt kommer omkring väldans enkelt. Men istället för att koka äpplena i lite vatten så ugnsbakar jag dem.
- Vad som händer då är att man istället för att tillsätta mer vätska snarare reducerar den.
- Det ger ett mer koncentrerat äppelmos med betydligt mer smak.
- Jag använder en gammal äppelvagga för att mosa äpplena i.
- Lite extra roligt att pyssla med när man vet att farmor använde exakt samma för en herrans massa år sen.
Men det går så klart minst lika bra med passertillsatsen i en hushållsassistent eller någon annan fiffig lösning. Tips: – Äppelmos är gott att smaksätta med exempelvis lite äppelcidervinäger, kanel, vanilj, calvados eller kanske lite citronskal. Våga experimentera lite! – Har man ingen passertillsats eller liknande metod så skalar man äpplena innan man ger sig i kast med receptet nedan.
- Äpplen i mängder
- 500 g socker per kilo äppelmos
- Askorbinsyra 1 krm / liter mos
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Placera ett smörgåspapper i botten av en djup plåt eller ugnsfast form.
- Skölj äpplena noggrant och klyfta dem. Medelstora bitar är att föredra. Ta bort alla mörka och stötta bitar.
- Rör ut 2 krm askorbinsyra i 2 liter vatten och lägg i äppelbitarna i vattnet. Det gör att de inte mörknar i ugnen.
- Lägg äppelbitarna på plåten så att de täcker, det gör inget om de ligger lite ovanpå varandra. Strö över några nypor strösocker.
- Placera ett smörgåspapper ovanpå och tryck ihop kanterna så att de sluter någorlunda tätt. Ställ in i ugnen.
- Efter cirka 20 minuter är de väldigt mosiga och trycker man på dem med en träslev mosas de direkt. Ta då ut plåten och häll ner i passertillsatsen på hushållsassistenten. Mät mängden mos som du har efter att allt passerats.
- Häll moset i en kastrull och hetta upp på svag värme. Rör hela tiden med en träslev så det inte bränner fast i botten.
- Skopa upp lite av moset och rör ut askorbinsyran i. Blanda sen ut med resten av moset.
- Ha i sockret och rör tills det är helt löst. Hetta upp till precis under kokpunkt.
- Antingen låter man den vara naturell eller så tillsätter man äppelcidervinäger (2 tsk per 1000 g fruktmos), kanel (1 krm per 1000 g fruktmos), citron (skalet från en halv citron per 1000 g fruktmos) eller vanilj (1 vaniljstång per 1000 g fruktmos).
- Häll direkt upp på väl rengjorda burkar och vänd upp och ner på dem. Då dödas eventuella bakterier som sitter i locket.
- Konservera burkarna, frys in eller låt dem vara som de är (moset kommer klara sig länge tack vare att de ligger i täta, rena burkar)
: Äppelmos – recept på ett gott hemgjort mos