Näring – Gurkor i kärl kräver i regel mer näring än frilandsgurkor. Gödsla redan efter ett par veckor med till exempel hönsgödsel, stallgödsel eller grönsaksgödsel och näringsvattna därefter regelbundet under sommaren. Bladen ska vara friskt gröna och inte gulnande. Läs också: Odla klimatsmart – tillverka eget gödselvatten
Contents
Vad gödsla gurka med?
Så lyckas du med din gurkodling – Gurkor är härliga att odla och väldigt enkla. Redan när du har 1-2 plantor i ditt växthus så får du en stor skörd! De kan odlas i jordbädd i växthus eller i stora krukor på minst 40-50 liter. De passar även till din varma balkong sålänge du kan tillgodose värmebehovet.
Vill du testa odla dem i ampel eller annan hänganordning så passar tex. Mini Stars och Burpless Tasty Green F1 utmärkt till detta ändamål. Tänk bara på att hålla en jämn fuktighet och välj gärna så stor kruka som möjligt. Gurkor visar snabbt om de är missnöjda med vatten och då visar de tydligt detta genom att först sloka med bladen och vid långvarig eller upprepande torka genom att bli smala i ena änden och tjocka i andra.
Glöm inte heller att kontinuerligt tillföra näring för att slippa blekgröna blad och sämre skörd. Bästa resultat får du genom att ge en liten dos flytande näring med vattnet varje dag. Mera om näring längre ned. Gurkor är väldigt känsliga för låga temperaturer och skall inte planteras ut före det är över 15 grader oavsett om det är växthus eller friland du kommer odla på – och då menar jag minimi 15 grader dygnet runt.
Täck gurkor på friland med fiberduk om temperaturen inte hålls tillräckligt hög under sommarnätterna. Gurkor får frostskador redan vid ca + 4-5 grader men stannar i tillväxt före det. Plantera såhär Gurkor behöver en stor och mjuk jordvolym så välj en stor kruka eller plantera direkt i jordbädd. Mjuka uppjorden och gödsla med stallgödsel, hönsgödsel eller bokashi.
En blandning av biokol och benmjöl är även bra att blanda i. Speciellt benmjölet som tillför kalcium är bra för gurkorna. Se till så att inte gödseln kommer direkt mot den nya plantans rötter för att undvika skador på de känsliga rötterna. Ta plantan ur krukan och placera den lite högre upp än vad du tänker att slutnivån på jorden skall vara, gärna på en liten kulle.
- Gurkor är väldigt känsliga för rothalsröta och får absolut inte sänkas ned i jorden.
- Tryck försiktigt till jorden kring plantan men undvik att trycka på själva rotklumpen då rötterna lätt knäcks.
- Vattna rikligt kring plantan, inte direkt mot rothalsen.
- Det är bra att täcka jorden med ett lager sand eller perlite, ca 1cm.
Detta förhindrar en del avdunstning men håller sammtidigt ytan torr så att inte rothalsröta uppstår lika lätt. Gräsklipp fungerar också men lägg aldriggräsklipp närmre än 10cm från rothalsen. Bind upp Du kan gärna göra i ordning uppbindningsmöjlighet direkt, använd antingen juteband eller annat naturband eller en spalje av valfritt material.
- Gödsla Gurkor är näringskrävande.
- Efter max 3 veckor bör du börja tilläggsgödsla.
- Ge gärna flytande näring i svag dos vid varje bevattning.
- Det är även bra att blanda i en blandning av kanankakka och benmjöl alternativt använda gödslad biokol.
- Vill du odla helt naturligt så kan du enkelt göra din egen näringslösning med ett fåtal ingredienser; nässlor, vallört bocking 14, fräken och vatten.
Tänk på att gurkor vill ha hög dos av kvävehaltig gödsel, tex kanankakka eller biokol med kanankakka passar utmärkt. Gallra För att stimulera produktion av gurkor är det bra att plocka bort några fruktämnen så att energin går åt att göra kvarstående gurkor stora och fina.
Efter en tid brukar gurkorna producera stora mängder så det är medfördel att satsa på kvaliteten på de du spar. Vattna Glöm inte att kontinuerligt vattna, vid riktigt varma sommarveckor krävs det ofta att du vattnar både morgon och kväll. Skörda Skörda gurkorna kontinuerligt för att få bästa resultat.
Nedan i beskrivningarna ser du vid vilken längd du bör skörda för bästa smak. Ett annat sätt att avgöra när gurkan är klar är när den inte längre växer så det knakar varje dag utan stannar till, då börjar den producera frön och bitterämnena tillkommer.
Hur mycket näring vill gurka ha?
Odla Gurka | ChiliLovers.nu Odla gurka är enkelt. Tomater är väldigt enkla att odla i sin egen trädgård, men vad vore tomaten utan sin goda vän gurkan? Gurkor är nästan lika vanlig i svenska växthus som tomaten och det är verkligen inte konstigt med tanke på hur bra de passar ihop.
- Gurka och tomat är ett så vanligt inslag i den svenska salladen att det nästan inte går att skilja dem åt, och så borde det vara i trädgården också.
- Odla dina egna gurkor – Växthus Gurkor kan växa fantastiskt fint under den svenska sommaren men vill gärna ha ett växthus.
- Gurkan trivs bäst i temperaturer runt 25 grader och är extremt känslig för låga temperaturer.
Redan vid 10 grader kan gurkan börja hänga och just därför är ett växthus att föredra. Gurka planteras helst långt ifrån växthusdörren, om man inte har ventilationsfönster, då drag från denna kan föra med sig både kyla och sjukdomar. Odla dina egna gurkor – Försådd Gurkor sås oftast från frön och mår bra av att försås inomhus innan de skall ut till växthuset.
Eftersom gurkplantan är så känslig mot kyla hjälper det också att ha en liten buffert mellan det att man planterar gurkan tills det är säkert att plantera ut den i växthuset. Plantera fröet i en kruka såjord och se till att den står varmt men inte i direkt solljus. Krukan bör vattnas underifrån, ytan kan duschas om den är torr, och så snart jorden ute i växthuset är 15 grader kan man sätta ut plantan.
Givetvis kan man vänta lite men inte för länge, en större gurkplanta kräver mer vatten och näring än vad som är möjligt att ge den i en liten kruka. Odla dina egna gurkor – Plantera Gurkor kan planteras ihop med tomater i ett växthus men de trivs bäst i en helt annan jord så det bästa är att skilja dem åt något.
Jorden bör vara fuktighetshållande, mullrik och väldigt näringsrik med en temperatur på 15-20 grader C och ett pH-värde runt 7,0. Gurkor har ett enormt behov av både näring och kalcium så det gäller att gödsla ofta, dock är det viktigt att gödselmedlet är klorfritt. Väl brunnen stallgödsel fungerar väldigt bra.
En rejäl gödsling på hösten besparar dig mycket arbete på våren så planera i förväg om du skall plantera gurka. Gurkplantor planteras runt 50 cm ifrån varandra men inte ner i jorden utan i små kullar ovanpå marknivån. Väl på plats vattnar man plantan lätt och gurkan är på plats.
- Odla dina egna gurkor – Skötsel Som tidigare nämnts behöver en gurkplanta enorma mängder vatten och bör vattnas minst en gång varje dag då solen står som högst.
- Tillför även gödsling regelbundet, en blandning av benmjöl, blodmjöl och Algomin är perfekt för ändamålet.
- Under varma perioder kan man rent av få vattna oftare och lufta ur växthuset så att det inte blir för varmt.
Om det finns risk för kyla kan man ställa in en kupévärmare i växthuset över natten, då finns det dock risk för att det blir för varmt istället. För att vara säker på att pollinering sker kan man gnida hanblommor och honblommor mot varandra, de är enkla att skilja åt för honblommor har ett fruktämne bakom blomman som hanblommor saknar.
- Om gurkplantan toppas vid manshöjd och stöttas med en blompinne kommer den stå stadigt även med frukt och man behöver inte oroa sig för att den skall brytas av.
- Vänta inte med att skörda gurkorna tills det är för sent, för stora gurkor är vattnigare och har mindre smak än de något mindre och det vore synd att inte få perfekta gurkor för sitt slit.
: Odla Gurka | ChiliLovers.nu
När ge näring till gurka?
Egenodlat är ofta godare och mer näringsrikt då det fått växa klart på platsen och inte blivit skördat i förtid för att sedan transporteras långt. Tomater, gurka och jordgubbar är alla växter som gillar näring. För att få en bra skörd är det bra att gödsla rikligt vid plantering/på våren.
Varför gulnar mina gurkor?
Odla Gurka Gurka går att odla både i växthus och på friland beroende på sort. Sår man frön förgror man dem med fördel inomhus innan utsättning, detta kan man börja med i februari – mars. Vissa sorter kan man så direkt i bädden, men då måste man vänta tills jorden håller minst 15 grader.
- I butiken har vi plantor som är redo för utplantering, kontakta oss gärna för mer information.
- Innan man planterar ut (i växthus eller friland) måste man förbereda jorden och då gärna på hösten och helst med naturgödsel i botten.
- Man kan även blanda in halm för att få ner mer luft i jorden men detta kräver extra kvävetillskott vid gödslingen på våren.
På våren (mars-april) grundgödslar man med ett fullgödselmedel (gödsel som innehåller samtliga växtnäringsämnen). Gör upphöjda luckra bäddar. Plantera inte för tidigt, jorden måste vara ordentligt varm (minst 15 grader) vid utsättningen. Använd jordtermometer.
- Vattna ofta med ljummet vatten efter utplantering.
- Undvik att blöta ner rothalsen! Sätt in en kupévärmare i växthuset om det är risk för kalla nätter och använd även fiberduk (som även kan skydda mot spinn).
- Öka gödselgivan allt eftersom gurkan växer.
- För lite vatten och näring ger gulnade fruktanlag.
- Gödsla med blodmjöl, benmjöl och Algomin eller hönsgödsel och Algomin.
Nässelvatten kan med fördel användas.
Bind upp gurkplantan löst i ett snöre och snurra plantan kring snöret. (Se tomatodling)Toppa plantan i manshöjd och tag ut två sidogrenar.Duscha ofta vid höga temperaturer, temperaturer över 30 grader ger stressymptom och plantan kan vissna.Undvik gurkplantor vid växthusdörren då dragigt läge kan ge angrepp av spinnkvalster.
: Odla Gurka
Kan man Övergödsla gurka?
Hönsgödsel Hönsgödsel är långtidsverkande och en allsidig gödsel för hela trädgården. Gödseln innehåller alla för växter och markliv nödvändiga näringsämnen i goda proportioner. Gödseln sprids ut på jorden, blandas ner i jordblandningar eller löses i vatten för gödselvattning.
Hönsgödseln är pelleterad. Det gör att gödseln är lätt att hantera och sprida samt att den löser sig snabbt. Hönsgödseln bör myllas ner i jorden eller spridas före regn eller bevattning för att förhindra kväveförlust. Hönsgödseln är säker att använda, den är upphettad så att den inte sprider någon smitta och är ogräsfri.
Köksväxtland, rabatter mm: Mylla ner ca 1-3 dl per kvm innan sådd eller plantering. Övergödsling under sommaren kan göras med ca 1-2 dl per kvm. Den högre doseringen används till mer näringskrävande växter t ex kålväxter, tomat och gurka. Buskar och träd: Beräkna ca 1 dl per buske eller upp till 5 dl för stora träd.
- Sprid gödseln på den markyta grenverket täcker (mest i utkanten av grenverket för där är rötterna mest aktiva).
- Bästa tiden för gödsling är strax före knoppsprickning.
- Gräsmattan: Sprid ca 2 dl per kvm när gräset börjar grönska på våren.
- Vid behov kan man ge fler givor under växtsäsongen.
- Gödselvatten: Blanda ut 5 dl i 10 l vatten.
Låt stå några timmar. Rör om, sila eventuellt lösningen och vattna. Använd till sommarblommor i krukor och urnor utomhus, grönsaker i växthus och andra växter med stort behov av näring. Egen jordblandning: Blanda in 5-15 g per liter färdig jordblandning.1 tesked (5 ml) motsvarar ca 3 g.
- Hantering och miljöråd Förslut påsen väl och förvara torrt och musfritt.
- Möss gillar produkten och kan gnaga hål på påsen! Produkten förändras inte under torr lagring.
- Använd handskar vid hantering.
- Hönsgödsel kan ge upphov till lukt när den är nyspridd och fuktig, lukten förvinner på några dagar.
- Gödsla på bästa sätt: Mät området som ska gödslas och mät därefter upp mängden gödsel som ska spridas.
Följ doseringen på säcken, överdosera inte – det växer inte bättre för det! Bruka ner gödseln ett par cm i jorden. Vatten löser gödselkornen och gör näringen tillgänglig för växterna. Sprid gödseln före regn eller vattna med vatten motsvarande ca 10 mm regn.
Kan man klippa bort blad på gurkplantor?
Gurkor behöver mycket värme, och växer bäst utomhus på en varm, vindskyddad plats. För att förbereda bädden optimalt för gurksådd är det bra att gräva en cirka 40 centimeter bred fåra i mitten av bädden. Den fylls sedan upp med kompost och trädgårdsjord.
Mitten av bädden bör sedan kupas upp så den formar en vall, eftersom solen då bättre kommer åt att värma upp jorden, och gurkorna växer bättre. Gurkor tycker om att ha ärtor, bönor, sallad och selleri växande i närheten. De bör inte planteras nära tomater, rädisor eller kål. Slutet av april är en bra tid för att förodla gurkor i en odlingslåda eller på fönsterbänken.
Det är lämpligt att välja varianter som är resistenta mot mjöldagg när du väljer frön. Plantera alltid endast några få frön i en liten kruka, och se till att vattnet lätt kan rinna av. Det bästa är att välja en kruka med hål i botten och att lägga en flat sten över hålet.
Ha krukorna i ett varmt rum och vattna regelbundet. När fröna har börjat gro är det mycket viktigt att de står på en ljus plats. Eftersom gurkor, precis som tomater, är mycket frostkänsliga, bör de inte planteras ut innan dagstemperaturerna på marknivå når åtminstone 15 °C. För ytterligare skydd kan fiberduk eller växthusfolie användas.
Efter järnnätterna i maj kan gurkor också sås direkt utomhus. Beskärning av gurkplantorna hjälper dem att växa och förbättrar kvalitén hos grönsakerna. Huvudskottet bör inte klippas ned. Klipp ner sidoskotten till ungefär tre blad. Salladsgurka kan skördas ungefär två veckor efter blomning.
Skär av gurkan vid stammen med en vass kniv. Vid skörd bör gurkan ha ett slätt skal och en jämn, grön färg. Skörda de växande gurkorna innan de är helt färdigväxta. De smakar bättre då. Dessutom är de frön som ibland kan vara irriterande fortfarande små, och den totala skörden kommer bli större vid tidig skördning eftersom det uppmuntrar fortsatt blomning.
Om det finns ljusare fläckar på gurkans skal kan det hos fullvuxna gurkor betyda att de är mogna eller övermogna. Skördetiden för salladsgurkor är från juni till och med oktober. Bild: © Qpicimages – Fotolia
Hur länge ska man gödsla gurka?
Näring – Gurkor i kärl kräver i regel mer näring än frilandsgurkor. Gödsla redan efter ett par veckor med till exempel hönsgödsel, stallgödsel eller grönsaksgödsel och näringsvattna därefter regelbundet under sommaren. Bladen ska vara friskt gröna och inte gulnande. Läs också: Odla klimatsmart – tillverka eget gödselvatten
Kan man vattna gurka för mycket?
Omskolning av gurka –
- När fröplantan fått fyra blad tas den ut ur minidrivhuset och planteras om. Gurka växer fort så de kan direkt skolas upp till en krukstorlek på ca 11 cm. Undantaget är klenväxande sorter som te.x djungelgurka som behöver en mindre kruka på ca 9 cm, Välj en näringsrik jord som till exempel plantjord eller grönsaksjord,
- Gurka är känslig för torka. Håll jorden fuktigt men inte för blöt. Mer vatten krävs i takt med att plantan växer till och rötterna utvecklas.
- Efter omplantering kan näring börja tillsättas i vattnet eller sprayas på plantan. Vi rekommenderar Formulex som har en bred näringsprofil och passar bra både för vuxna plantor och att användas för frösådder och sticklingar.
- Ytterligare omplantering görs när plantan mäter ca 30 cm till en kruka som rymmer ca 3 liter jord. Är det snart dags för avhärdning och utplantering kan man hoppa över detta och sätta plantan direkt på växtplatsen så snart temperaturen tillåter.
- Stöd plantan med en blompinne eller bambukäpp när rankorna drar iväg.
Kan man använda Tomatnäring till gurka?
Produktinformation – Biobact Tomat är en organisk växtnäring som är godkänd för ekologisk odling. Näringen är väl lämpad för grönsaker, t.ex. tomater, gurkor och paprikor. Den unika sammansättningen av humus och aktiva mikroorganismer ger en levande och frisk j.
Hur mycket ska man vattna gurka?
Gurkor är roliga. Det tycker nästan alla. De växer fort, får många frukter och slingrar sig som lianer. Sen att egenodlade gurkor smakar så mycket mer gurka än de man köper i matbutiken är bara bonus. Att odla gurka i kruka är ett enkelt sätt för alla att kunna få egna gurkor hemma.
- Man kan till och med odla dem inomhus om man inte har balkong eller trädgård.
- Text och bild: Anna Theorin Gurka, som till 96% består av vatten är en ettårig slingerväxt som kommer i många former och storlekar.
- De vanligaste är den avlånga slanggurkan och den korta, knubbiga inläggningsgurkan.
- Gurkor kräver mycket värme och näring och självklart vatten.
Den behöver mycket av allt kan man säga. Jag har varken växthus eller uterum så jag odlar mina gurkor på altanen. Man får inte lika mycket gurkor om man odlar på friland och i kruka, men det räcker gott och väl. När ni väljer era gurksorter, se till att ni väljer en anpassad efter hur ni kommer att odla.
Monoecious
“Vanlig” gurka med både han och honblommor. Kräver pollinering av dig eller insekter, används inte för inomhusodling.
Gynoecious
“Kvinnlig gurka” med 100 % honblommor som ger frukt, men behöver fortfarande pollineras av en hanblomma för att få frukt. Det brukar finnas med i påsen med fröer men inget för den som bara ska så ett fåtal gurkor. Man måste nästan så hela påsen för att vara säker på att man får med en gurkväxt med mycket hanblommor. Inget för inomhusodlaren.
Parthenocarp
Förädlad gurka som sätter frukt utan befruktning. Vill helst odlas i växthus men det går utomhus i ett varmt läge. Perfekt för inomhusodlaren.
Gurkor ska förodlas inomhus, men så dem inte för tidigt. De gror snabbt vid rätt temperatur och växer väldigt fort. Jag sår mina någon gång i april, zon 2. (Om man ska odla dem inomhus så spelar det ingen roll när man sår.) Plantera varje gurkfrö i varsin kruka med såjord, de är känsliga för förflyttning och omplantering så ett frö per kruka blir bra.
- Ni kan ta små krukor eller pluggar till detta.
- Ställ sådden vid ca 25 grader.
- När de kommit upp ska de stå svalare, ca 15-20 gr, och ha mycket ljus.
- Om ni sår tidigare än april så använd växtbelysning, annars brukar ljuset från fönstren räcka i slutet på april.
- När plantorna har kommit upp och fått ett till två riktiga blad så ska ni plantera om dem i gödslad jord.
Här måste man vara försiktig, gurkor är väldigt känsliga för rothalsröta, vilket betyder att om rothalsen blir fuktig eller sitter lågt i krukan ruttnar stjälken och hela växten dör snabbt. Plantera alltid era gurkor som på en liten kulle i mitten och vattna alltid runt om kullen så det inte kommer vatten på rothalsen. Utomhusodling i kruka När frostrisken är helt över kan ni börja avhärda era plantor för utplantering och det är dags att förbereda deras permanenta krukor. Välj stora krukor på minst 10 L. Varje gurka ska ha en egen kruka. Jag använder mig av kogödsel på påse som jord i mina krukor.
- De fungerar utmärkt.
- Gurkor har ett stort kaliumbehov och om man bara gödslar med kväve får man istället mycket blad och lite gurkor.
- Alium är fruktfrämjande när det gäller grönsaker och blommor och kväve är tillväxtfrämjande när det gäller bladmassa.
- Glöm inte att plantera dem som på en kulle för att förhindra rothalsröta.
Gurkor kräver någon form av uppbindning. Sätt ner störar eller pinnar vid plantering i de permanenta krukorna. Se till att binda upp gurkan ordentligt allt eftersom den växer. Man kan låta gurkorna växa fritt utan beskärning om man vill. Det gör jag. Men om man vill kan man toppa plantan efter ca 6 blad och sen binda upp sidoskotten.
- Då får man lite mer kontroll på alla skott och gurkor.
- Inomhusodling i kruka Använd en parthenocarp sort av gurka och så dem precis som i stegen ovan.
- Använd stora krukor och plantera varje gurka i varsin kruka.
- Jag använder mig av kogödsel på påse även till mina gurkor inomhus.
- Det som är skillnaden är att ni som odlar inomhus måste hitta en bra plats med mycket ljus eller använda er av växtbelysning.
Använd gärna en luftfuktare i rummet så trivs gurkorna ännu mer. Här kan det även vara på plats med att man beskär gurkorna som i steget ovan för att få lite mer kontroll på dem. De behöver också någon form av uppbindning, man kan dra snören från taget eller gardinstången istället för att använda störar eller pinnar om man vill.
- Skötsel Gurkor kräver mycket vatten och mycket närning.
- Man ser ofta med en gång om gurkan står för torrt då de stora bladen slokar fort.
- Se till att ni vattnar regelbundet, jorden får inte torka ut helt.
- Gurkor är känsliga för klor, om ni har klorrikt vatten försök använda regnvatten istället om det går.
Täck gärna jorden med gräsklipp för att hålla fukten. Efter några veckor i den nya jorden kan man börja gödsla. Använd ett gödsel som innehåller mycket kalium och gödsla enligt anvisningarna. Sen är det bara att börja skörda gurkorna! Lycka till!
Hur många gurkor kan man få på en planta?
GURKA I SANDBÄDD GER STÖRST SKÖRD – Sand perfekt för gurkor Vill man få en riklig skörd av gurka bör man absolut odla den i sand. Eftersom gurkplantorna vill ha hög jordtemperatur är det en stor fördel att jorden är lucker. Då värms den upp bättre, och luckrare material än sand att odla i kan man knappast hitta.
Eftersom sanden dessutom håller värmen länge passar den utmärkt som odlingssubstrat i gurkbädden. Jord måste bytas oftare än sand Odlar man gurka i jordbädd bör jorden bytas med högst två års mellanrum. Och odlar man i sandbädd bör man även byta sanden efter 3–4 års odlande i samma sand. Vid byte av jord och sand i gurkbädden bör det gamla materialet tas bort till cirka 40 cm djup.
Det är en stor fördel ur värmesynpunkt om odlingsbädden ligger 20–30 cm högre än omgivande mark. Så inte för tidigt Det vanligaste felet som den ovane gurkodlaren gör är att sådden sker alldeles för tidigt på våren. Tidigare än 6 veckor före det datum då man kan sätta ut plantorna i växthuset skall man inte så gurka.4 veckor före är oftast tillräckligt tidigt för att plantorna skall få lämplig storlek.
Såtemperatur Sådden måste ske inomhus eftersom 25–30 °C är den idealiska groningstemperaturen. Att värma upp växthuset för några gurkplantor är naturligtvis mycket oekonomiskt och även svårt när det gäller så hög temperatur tidigt på våren. Ett frö i varje kruka Det är lämpligt att så ett frö i varje kruka, som fylls med såjord.
Krukorna behöver inte vara större än 6–7 cm eftersom plantorna ska planteras om i kraftigare jord när de har fått sitt första karaktärsbladblad. Grundblandningen med 40 % sand, 40 % gräsklipp och 20% torvmull kan användas direkt till de små plantorna.
Mycket ljus och daglig dusch Gurkplantorna vill ha fuktig luft och därför bör man duscha dem dagligen om de skall må bra. De skall stå så ljust som möjligt, gärna med tilläggsbelysning. Temperaturen bör vara mellan 18–20° C. Så fort plantorna blivit 15–20 cm långa bör de bindas upp vid en blompinne. Annars riskerar de att brytas av när de flyttas.
AVHÄRDNING När det går att hålla så varmt i växthuset att temperaturen inte går under 15 °C på nättema är det dags att plantera ut gurkplantorna, men man skall gå försiktigt tillväga så att plantorna får vänja sig vid växthusmiljön. För snabb avhärdning kan ge brännskador Ett stort fel som många gör är att sätta ut plantorna i växthuset utan att först låta dem vänja sig vid det starkare ljuset och den annorlunda luften med några timmars växthusvistelse åt gången.
Även om miljön i växthuset är bättre för plantorna än vad den är i rumsfönstret, så tål inte gurkplantorna en alltför snabb omställning. Resultatet vid för snabb omställning är oftast att bladen blir vita eller vitfläckiga och ramlar av, det är endast de yngsta bladen som kan ställa om till den nya miljön.
Avhärda så här Det behövs minst en veckas försiktig tillvänjning till det starkare ljuset. Låt plantorna stå i växthuset 2–3 timmar första dagen och öka sedan en timma om dagen, därefter klarar plantorna utflyttningen utan problem. Plantera på kulle Även om gurkbädden ligger högre än omgivande mark bör man plantera varje gurkplanta så att det bildas en liten kulle där den står, 10–15 cm högre än den övriga bädden är lämpligt.
- Eftersom plantförsäljare ibland ger rådet att göra som yrkesodlarna och ställa krukan, som gurkplantan står i, direkt ovanpå bädden vill jag på det bestämdaste avråda från denna “planteringsmetod”.
- Om den skall lyckas krävs dels att plantorna får droppbevattning i krukan och dels att plantorna får sin näring i form av gödselvatten genom samma slang.
För den som vill odla miljövänligt och få goda gurkor och friska plantor passar inte yrkesodlarnas metoder. Gurkor behöver rikligt med näring Gurkplantorna kräver rikligt med näring och därför bör man så snabbt som möjligt efter planteringen lägga färskt eller lagrat gräsklipp på bädden mellan plantorna.
Till gurkbädden bör man inte lägga tjockare lager än 5 cm oavsett om det är färskt eller lagrat gräsklipp man använder. Dessutom bör gräsklippet blandas upp med lite sand därför att det är mycket viktigt att det kommer luft igenom täckmaterialet ner till rötterna. Gurkbädden skall täckas med ett nytt lager grönmassa efter ca 3 veckor och under hela sommaren lägger man på nya lager 3–5 cm tjockt med 3–4 veckors mellanrum.
Varje gång skall lite sand blandas in i denna grönmassa. Täck och vattna inte intill rothalsen Eftersom gurkplantor lätt drabbas av rothalsröta om det är för låg temperatur, för fuktigt eller något annat fel på miljön bör man undvika att lägga täckmaterialet alldeles intill rothalsen.
Om man lämnar ett område på ca 5 cm fritt från organiskt material och i stället lägger ett par nävar sand mot rothalsen är risken för rothalsröta mycket liten. Vattna aldrig intill rothalsen. Vattning och duschning Vattningen av gurkplantorna skall göras var eller varannan dag. Till en början med endast ett par liter per planta och så småningom, när plantorna är ett par månader gamla, ca 5 liter per planta.
Men det är viktigt att hela bädden vattnas så att allt täckmaterial hålls fuktigt. Även gångar och väggar bör hållas fuktiga när det är soligt och varmt. Den första tiden, 2–3 veckor efter plantering på bädden, måste man vattna direkt på jordklumpen också, därför att så länge som inte rötterna har nått ut i den omgivande sanden eller jorden förbrukar rötterna i jordklumpen mera vatten än det som kommer in i jordklumpen enbart genom att sanden intill är våt.
Genom att lyfta försiktigt på täckmaterialet intill plantorna ser man ganska snart hur rötterna har växt ut i sanden och då behöver man inte längre vattna intill plantorna. Ja, man bör helst inte vattna intill dem därför att rothalsen på gurkorna är mycket känslig för diverse svampangrepp och desto fuktigare det är intill rothalsen desto större risk är det för angrepp.
Gurkplantor skall ha fuktig luft och därför skall de duschas ofta när det är sol och varmt. Var noga med att även duscha undersidan på bladen, så är det mindre risk för spinnangrepp. När det ibland blir mulet och kallt skall man däremot inte duscha plantorna såvida man inte har värme påkopplad i växthuset.
Gallring och toppning Även om det är frestande att låta alla gurkämnen som kommer på stammen få gå fram bör man skära bort vartannat på ett tidigt stadium. De skall skäras bort alldeles intill stammen. Gallrar man inte bort en del gurkämnen är det stor risk för att en hel del gulnar så att det under 2-3 veckors tid inte finns några på gång, men sedan växer det fram nya igen.
Låter man bli att gallra fruktämnen blir man visserligen inte utan gurkor, men det blir en ojämn tillväxt så att man tidvis blir helt utan färdiga gurkor. Varje planta ger tillräckligt stora mängder även när många gurkämnen gallras bort. En skörd på 40-50 gurkor per planta är normalt när de odlas i sandbädd och får gräsklipp som näring.
- När plantorna har nått taket toppas de och sedan växer det snabbt fram sidogrenar vid varje blad.
- Dessa sidogrenar skall sedan toppas över 1-2 blad beroende på vilket avstånd det är till närmaste gurkplanta eller andra växter.
- Mera än 2 blad bör man inte låta det växa ut på varje sidogren.
- Vid varje bladfäste på sidogrenen växer det ut ett gurkämne, och har man inte för många gurkämnen på gång på huvudstammen brukar dessa sidogrenar gå fram fint.
Skörd Gurkorna bör skördas på ett tidigt stadium innan de blivit helt släta. Dels smakar de bättre innan de blivit “mogna”, och dels får man flera färdiga gurkor vid tidig skörd. Ta bort gulnande blad Efterhand som några blad börjar gulna, oftast nerifrån om plantorna är friska, skär man bort bladen intill stammen med en vass kniv.
- Det bör inte finnas någonting kvar av bladskaftet.
- Får de gulnande bladen sitta kvar tills de ramlar av är det stor risk för att diverse skadedjur som bladlöss, spinn och trips lockas dit.
- Risken för svampangrepp ökar också.
- Sorter Det lönar sig att försöka med några olika sorter därför att smaken på dem kan variera rätt mycket och därför är det bra att försöka med flera olika sorter tills man hittat den man gillar bäst.
Men det råder ingen tvekan om att man bör välja feminina sorter, de har endast honblommor och är bitterfria. Min favoritsort är Bella, eftersom den är både välsmakande och rikgivande utan att kräva alltför hög nattemperatur.
Vad behöver gurka?
Se till att jorden är ordentligt grundgödslad och mullrik – gurkor behöver mycket näring och trivs i fuktighetshållande jord. Vid odling av gurka i pallkrage måste du också välja någon av frilandssorterna, de är mer tåliga för väder och vind.
Hur får man kraftiga gurkplantor?
Jord, Gödsel & Näring Strö gärna ett lager sand eller vermiculite ovanpå jorden som hjälper till att hålla kvar fukten i jorden men hjälper samtidigt jordytan att torka upp. Detta för att gurkplantor är mottagliga för rothalsröta vilket orsakas av en svampsjukdom som trivs i fuktig jord.
Varför dör vissa gurkor?
Plantera om – Eftersom gurkor har känsliga rötter mår de bäst om de endast planteras om ett fåtal gånger. Utgångspunkten är två omskolningar: Första omplanteringen sker från första såplatsen till en lite större kruka. Andra omplanteringen sker från den lite större krukan till den slutgiltiga växtplatsen på friland eller i en stor kruka.
Om du odlar i nedbrytbara krukor se till att riva av kanten på krukan. Allt papper eller torv ska hamna under ytan. Om kanten är ovanför jordytan fungerar den som en ledning som drar fukten ur jorden och upp i luften. Jordytan ska alltid vara på samma nivå längs stjälken. När du planterar om gurkan så sätt den aldrig djupare än den växte innan.
Gurkplantan är nämligen känslig för rothalsröta, en sjukdom som leder till att stammen ruttnar, går av och rötterna dör. Risken för rothalsröta ökar också om det är för kallt och blött i jorden. Vänta med att plantera ut dina gurkplantor tills jorden håller 15 grader. Gurkor i olika former. Foto: Markus Danielsson
Varför skrumpnar alla gurkor bort?
Gurkorna skrumpnar Hej Jag får en massa gurkor i mitt växthus, men många av dom skrumpnar ihop och blir inget. Jag har fått några gurkor som blir både stora och fina, men dom flesta blir ca 2-10 cm, sen blir det inget av dem. Vad beror det på? /Foti Odla svarar: Gurkorna blommar gärna mycket och försöker att sätta frukt på alla blommorna, men då behövs det mycket vatten och näring.
- Oftast orkar dom inte med alltför många gurkor samtidigt och då blir några små och skrumpnar ihop.
- Det är inte ett ovanligt fenomen i växthuset, men det som är mera vanligt är att man kan få spinn på bladen så duscha gärna bladens fram- och baksidor då och då.
- Ge gurkorna mycket näring för jorden urlakas ganska fort när man vattnar ofta, och det kan också vara en orsak till gurkskrumpningen.
Använd gärna någon långtidsverkande gödning. MVH Greger i Umeå : Gurkorna skrumpnar
Kan man vattna gurkor med Guldvatten?
Risker med uringödsling – Unga fröplantor har ett skört rotsystem som kan brännas av för stark näring. Vänta med guldvattnet tills de är omplanterade och har börjat växa till sig.
Som med annan gödsling, var försiktig med småplantor som ännu har ett litet, skört rotsystem. Det är lätt att bränna rötterna om man råkar vattna ut för stark dos. De har heller inte något stort näringsbehov ännu. Flera läkemedelsrester utsöndras via urinen, som antibiotika och könshormoner. Man har inte kunnat påvisa att växter eller mikroliv skulle påverkas av detta, då ämnena bryts ner efter ett tag. Men om du regelbundet äter mycket mediciner, använd bara ditt guldvatten till prydnadsväxter. En kost med mycket salt ökar halten av natrium och klor i urinen. Var därför försiktig med gödsling till saltkänsliga växtslag som ärter, bönor, gurka, jordgubbar och rädisor. Späd guldvattnet till halv styrka, eller skippa att använda urin något dygn efter att du ätit extra salt mat.
Foto: Karin Elmberg, Linda Sandström m fl. Källa: Sveriges lantbruksuniversitet ‘Om urin som gödselmedel i fritidsodling’, försöksresultat 2005.
Hur ofta ska man gödsla?
Gödsla 2–3 gånger per år – Det är bättre att gödsla lite och ofta än mycket och sällan. Gräsmattan gödslas med fördel två till tre gånger till under försommar och sommar. Vill du ge gräset en sista boost till hösten bör du använda en gödsel som inte innehåller kväve men däremot fosfor och kalium.
När ska man sluta gödsla?
På hösten slutar du helt att gödsla eftersom växterna inte hinner ta upp näringen, vilket även det bidrar till näringsläckage med försurning av våra sjöar och vattendrag som följd.
Hur många gurkor i en pallkrage?
Frilandsgurka är relativt tåliga för väder och vind och ger kortare gurkor, 10-15 cm, ofta med knottrigt skal. De kallas även Västeråsgurka och Druvgurka. Äldre sorter t ex Rhensk druv har både han- och honblommor och måste pollineras av bin. Nyare F1-sorter har bara honblommor och ska inte pollineras, risk finns annars att de blir beska och missbildade.
Välj en solig och varm växtplats med näringsrik Grönsaksjord för utplanteringen i juni. För att förbättra värmeförhållandena kan jorden formas till upphöjda lister. Ska du odla i kruka välj stora kärl om minst 10 liter per planta, fyll krukan med näringsrik REKO U-jord innan plantering. Sorter som inte ska pollinera kan täckas med fiberduk för att skapa varmare klimat.
Avlägsna duken under blomningstiden till sorter som måste pollineras av bin. Frilandsgurka är mycket frostkänslig. Frilandsgurka kan sås inomhus månadsskiftet april–maj, plantuppdrivningen tar ca 3–4 veckor. Gurkfröna måste sås i ny jord och i rena krukor eftersom växten är känslig för vissnesjuka.
- Lägg fröna 2 cm djupt.
- Planteringsavstånd 40-60 cm.
- I en pallkrage är det lämpligt att sätta 6 plantor.
- I de sydligare delarna av landet kan gurkan direktsås mot slutet av maj eller början av juni när jorden har blivit tillräckligt varm.
- Plantorna täcks med fiberduk för tidigare skörd och i synnerhet vid risk för frost.
Vattnas och gödslas under varma perioder för större skörd. Skördas i juli–september. Titta till och plocka av gurkorna regelbundet för att undvika förvuxna gurkor och att ge plats åt nya gurkor. En del sorter är känsliga för mjöldagg som visar sig som grå fläckar på bladen.
Kan man toppa rangliga gurkplantor?
VÄXTHUS: Beskära och toppa Basilikaplantan sidan om har däremot blivit toppad tidigare. Därför har den blivit mer förgrenad – med fler blad och fortfarande utan blommor. Toppa basilikan uppifrån. Knipsa eller klipp av ovanför ett bladveck. Då kommer plantan att förgrena sig.
Toppningen hindrar dessutom plantan från att börja blomma och du får ännu mer basilika som du kan skörda.Skulle du råka missa det och plantan blommar kan du ändå använda skörden. Blommorna smakar fint i en pesto. Fortsätt att toppa dina basilikaplantor hela säsongen så får du optimal skörd. Redan efter bara en vecka är det massor av nya sidoskott på väg.
Även vanliga gurkplantor bör du toppa. Lene rekommenderar att du tar bort sidoskotten, åtminstone till de tre-fyra första bladvecken. Var uppmärksam på att det inte är de små gurkorna du tar bort – och vänta eventuellt tills du kan se om det är en ny stängel eller en lite gurka som är på väg.Med en gammal gurksort som den här äppelgurkan är det annorlunda.
- Plantan har nämligen både hon- och hanblommor, precis som melonplantan.
- Det är honblommorna som bär frukt – och de växer på sidoskotten.
- Det är lätt att känna igen honblommorna för de har en slags liten fruktskål – eller en kalk under blomman.
- Om du tar bort de här sidoskotten med honblommor blir det ingen frukt.
När du ändå är igång med gurkplantorna, så ta också gärna bort vissna blad. Gurkplantor är mycket mottagliga för gråmögel. Speciellt i fuktigt väder breder gråmögel ut sig från visset växtmaterial och in på stjälken. Här har det ännu inte kommit något gråmögel men Lene tar ändå bort allt visset för att förebygga svampsjukdomen.
- De blad som är lite vissna i kanterna ska du bara låta sitta kvar.
- Så länge bladet är grönt bidrar det nämligen till den nödvändiga fotosyntesen.
- På vanliga tomatplantor ska man också knipsa av alla sidoskott regelbundet under hela säsongen.
- Sidoskott ska du helst knipsa av.
- Det gör det lättare för plantan att läka skadan.
När du tar bort sidoskotten kan du styra växten bättre och senare under säsongen blir det mer plats för luften att cirkulera så att du undviker sjukdomar. Om du har tillräckligt med plats kan du eventuellt låta ett sidoskott sitta kvar, som du senare kan binda upp som en extra topp.
- Men om du odlar busktomat ska du tänka på att växtsättet är helt annorlunda.
- Busktomaten passar bra i krukor eftersom den inte blir så hög.
- På den ska man inte knipsa av sidoskotten.
- Här växer nämligen blommorna från sidoskottens topp medan blomklasarna på en vanlig tomatplanta, som den bredvid, växer direkt ut från stjälken.
Det finns även paprikor i drivhuset. Här är de första 5-7 blommorna som Annika knipsar av. Det sänder en signal till plantan att bilda en större bladmassa och därmed på sikt också fler frukter. Om du låter bli att knipsa av de första blommorna kommer plantan att växa mycket långsamt och får bara ett fåtal blad, och den kan periodvis nästan upphöra att växa.
- Detsamma gäller auberginerna.
- Även här ska plantan hjälpas lite på traven genom att få en signal att producera mer bladmassa.
- Så när du knipsar av de första blommorna kommer plantan att utveckla fler blad och det ger större utbyte på lång sikt.
- Odlingssäcken med melonplantor ska också tittas till.
- Melonplantor får lätt rothalröta, mögelsvamp och andra svampsjukdomar från jorden.
Därför tar Lene till att börja med bort de nedersta bladen. Det gör att luftcirkulationen runt rötterna blir betydligt bättre och det förebygger den här typen av angrepp. Nu mitt på sommaren växer det rejält i drivhuset. Det gäller även tomatplantorna. Här har de växt så tätt att de måste åtskiljas.
- Som tur är så finns det så gott om plats att Lene kan flytta topparna lite från varandra.I odlingssäcken har växandet gått hårt åt basilikan.
- Den har helt enkelt inte fått tillräckligt med ljus och luft, och den har också stått för fuktigt så den har till hälften förstörts – och resten av den har stannat i växten.
Lösningen är att ta bort allt visset växtmaterial så att gråmögeln inte breder ut sig. Nu finns det tillräckligt med plats och Lene planterar en ny basilika där den gamla stod.Det lönar sig också att rensa under tomaterna intill. Här är det nedersta bladen lite visset och om det blir fuktigt kommer det troligen snabbt att angripas av gråmögel.
- Genom att hålla rent minskar du risken för smitta och det ökar chanserna för en fin skörd.
- Senare på säsongen är det dags att ta bort sidoskotten från melonplantorna.
- Plantorna kan oftast maximalt hinna med att utveckla 3-4 frukter.
- Nu är det augusti månad och om det börjar komma små frukter kan de inte hinna växa sig stora och bli riktigt mogna.
Därför tar Annika bort alla sidoskott utan större frukter. Då kan plantan använda all sin energi till att utveckla de frukter som redan är på god väg. Se också till att lägga melonerna på en sten eller en upp- och nervänd kruka som här. Om du låter dem ligga på jorden är risken stor att frukterna börjar ruttna.
Vill gurkplantor ha sol?
Ge dina gurkor gott om utrymme, vatten och näring – En slingrande gurkranka har här fått ett riktigt bra växtstöd i form av ett galvaniserat spiralstöd. Gurkor gillar gott om utrymme och massor med sol. Plantera gärna gurkplantorna med ett rejält avstånd mellan varje planta så minskar risken för sjukdomar.
- Ska gurkan stå i kruka på balkongen eller uteplatsen så plantera gärna din förodlade gurkplanta i en djup kruka som rymmer minst 10 liter jord.
- Säkerställ att det är hål i krukans botten så att överflödigt vatten kan rinna ut.
- När gurkan börjar växa till sig ytterligare är det bra att ge gurkans slingrande rankor stöd och även binda upp dem.
På så vis undviker du att plantan bryts och det blir lättare att skörda gurkorna så småningom. Var noga med att näringsvattna ordentligt under hela sommaren. Det finns flytande växtnäring som du kan blanda ned i vattnet lite då och då när du vattnar gurkorna.
Kan man gödsla gurka med kaffesump?
En mirakelprodukt: Kaffesump – Kaffesump är ett mirakelmedel för dina växter. Den är särskilt rik på kväve, fosfor, mineraler och kalium, vilket gör den till ett naturligt gödningsmedel av hög kvalitet. Denna typ av gödningsmedel kräver inte heller särskilt mycket förberedelse.
Sprid helt enkelt ut kaffesumpen på lite tidningspapper och låt den torka så att den är lättare att sprida ut. Använd sedan kaffesumpen till att gödsla rabatter, krukväxter, och inomhusväxter. Hur ofta du ska gödsla beror på typen av växt. Inomhusväxter tål bara gödsling med kaffe var sjätte månad. Utomhusväxter kan däremot gödslas med kaffesump upp till fyra gånger om året.
Gödsla genom att strö ut kaffesumpen på marken runt växten och arbeta sedan försiktigt ned den i marken. När det gäller krukväxter kan du blanda ned kaffesumpen i planteringsjorden när du planterar växterna. Sprid ut kaffesump som har blivit över i ett tunt lager på komposten.
Hur får man kraftiga gurkplantor?
Jord, Gödsel & Näring Strö gärna ett lager sand eller vermiculite ovanpå jorden som hjälper till att hålla kvar fukten i jorden men hjälper samtidigt jordytan att torka upp. Detta för att gurkplantor är mottagliga för rothalsröta vilket orsakas av en svampsjukdom som trivs i fuktig jord.
Kan man använda Tomatgödsel till gurka?
Produktinformation – Biobact Tomat är en organisk växtnäring som är godkänd för ekologisk odling. Näringen är väl lämpad för grönsaker, t.ex. tomater, gurkor och paprikor. Den unika sammansättningen av humus och aktiva mikroorganismer ger en levande och frisk j.
Kan man vattna gurkor med Guldvatten?
Risker med uringödsling – Unga fröplantor har ett skört rotsystem som kan brännas av för stark näring. Vänta med guldvattnet tills de är omplanterade och har börjat växa till sig.
Som med annan gödsling, var försiktig med småplantor som ännu har ett litet, skört rotsystem. Det är lätt att bränna rötterna om man råkar vattna ut för stark dos. De har heller inte något stort näringsbehov ännu. Flera läkemedelsrester utsöndras via urinen, som antibiotika och könshormoner. Man har inte kunnat påvisa att växter eller mikroliv skulle påverkas av detta, då ämnena bryts ner efter ett tag. Men om du regelbundet äter mycket mediciner, använd bara ditt guldvatten till prydnadsväxter. En kost med mycket salt ökar halten av natrium och klor i urinen. Var därför försiktig med gödsling till saltkänsliga växtslag som ärter, bönor, gurka, jordgubbar och rädisor. Späd guldvattnet till halv styrka, eller skippa att använda urin något dygn efter att du ätit extra salt mat.
Foto: Karin Elmberg, Linda Sandström m fl. Källa: Sveriges lantbruksuniversitet ‘Om urin som gödselmedel i fritidsodling’, försöksresultat 2005.