När Började Man Brygga Kaffe I Sverige
När kaffet kom till Sverige – Det tog sin lilla tid innan kaffebönan kom Sverige och charmade landets invånare. Först på 1680-talet började vi importera små mängder kaffe som såldes på apotek. Svenskarnas vurm för denna svarta, uppiggande dryck kan vi troligen tacka kung Karl XII för.

När började man använda kaffebryggare i Sverige?

KAFFEBRYGGARENS HISTORIA – NÄR UPPFANNS KAFFEBRYGGAREN? – Det fanns elbryggare redan under 1800-talet, men den moderna elbryggaren som vi känner till den idag lanserades först på 1950-talet. Melitta lanserade den första kaffebryggaren “MA 120” i Sverige under 1960-talet.

När började vanligt folk dricka kaffe?

Ensamrätt på det värdefulla kaffet – De första berättelserna om kaffe är från omkring år 1450, då i synnerhet de lärda hade kommit fram till att kaffet kunde hjälpa dem att hålla sig vakna. Araberna var ensamma om att odla kaffe fram till 1700-talet, och odlingarnas utbredning gick hand i hand med erövringen av Egypten och Mellanöstern.

Vad drack man i Sverige innan kaffe?

Kaffet härstammar från Etiopiens bergstrakter. En gång i tidernas begynnelse vallade en herde vid namn Kaldi sina getter och såg att de uppförde sig underligt efter att ha ätit röda bär från en buske. De skuttade och hoppade omkring, pigga och glada. Herden blev givetvis nyfiken på bären och smakade då upptäckte han att även han blev väldigt pigg.

 • I början lade man den råa kaffebönan i vatten och drack som en dryck eller så krossade man bönorna och blandade dem med djurfett och hade det med att äta på långa vandringar.
 • Nyheten om energibären spred sig snabbt, och man började odla kaffe på den arabiska halvön.
 • Därifrån spreds kaffet till Turkiet som rostade kaffet för första gången, man hade helt enkelt slängt ett par bönor i elden och en ljuvlig arom spreds sig.

Det var efter detta man började att rosta bönorna, krossa dem och koka upp dem med vatten, en primitiv version av den dryck vi dricker idag. På 1600-talet kom den första stora lasten till Europa och kaffe är idag en av världens viktigaste handelsvaror.

Affet betraktades från början som en medicinsk och religiös dryck. Venedig som handlade mycket med Orienten öppnade det första europeiska kaffehuset. Därifrån spred sig kaffehusen, dagens caféer runt om i Europa. År 1685 kom kaffet till Sverige. Det första kaffet anlände till Göteborg, någon tog in ett halvt kilo kaffe! Från 1687 kunde man köpa det som medicin på Apoteken.

Kaffet var mycket dyrt och dracks till början bara av förmöget folk och framför allt av män! Kaffet blev snabbt en stor handelsvara i Sverige vilket störde den övriga handeln så under fem tillfällen har det varit kaffeförbud i Sverige. De första kom 1756 och det sista var under 1817-22.

Vem drack kaffe först?

För andra betydelser, se Kaffe (olika betydelser), Kaffe är en dryck som tillverkas av kaffebuskens frön, kallade kaffebönor. Kaffebusken kommer ursprungligen från subtropiska Afrika och har därifrån exporterats till andra delar av världen. Kaffedrickandet har sitt ursprung i Etiopien för två tusen år sedan och fick en spridning via Arabiska halvön till Turkiet,

Affe importerades först som apoteksvara till Sverige under slutet av 1600-talet. Under 1800-talet tog kaffedrickandet rejäl fart i samband med koloniseringen av Afrika och Sydamerika där stora plantager kunde förse bland annat kolonialmakterna med bönor. Under 1900- och 2000-talet har drycken fått en starkare ställning i många länder i Afrika, Amerika och Europa,

Finländare är den mest kaffedrickande nationaliteten, de dricker omkring 12 kilogram kaffe per person och år (2011). Kaffe var i slutet av 1900-talet den vara som genererade näst mest exportinkomster för utvecklingsländer, efter olja. År 2010 producerades 7,4 miljoner ton kaffebönor.

Vart kommer bryggkaffe ifrån?

Kaffets historia Ursprungligen kommer kaffe från det som i dag är Etiopien. Man har genom arkeologiska utgrävningar kommit fram till att kaffe har vuxit vilt i regionen lika länge som området har varit befolkat.

När kom espresso till Sverige?

Vi tar det från början – Om det inte finns nåt mysigt kaffeställe med hembakade godsaker där du bor, så kan du väl öppna ditt eget? Ja, det var precis så Charles och Elisabet tänkte. Och gjorde.1996 öppnade de dörren till det allra första Espresso House, i Lund i Sverige.

Vilket land dricker mest kaffe i världen?

I vilket land dricker man mest kaffe? (Karta) Finland är det land som dricker mest kaffe i världen (så mycket som 12 kilo om året per person), följt av Norge, Island, Danmark, Nederländerna och Sverige. Du hittar en komplett lista över de mest kaffekonsumerande länderna längre ner i denna artikel.

Varför drack man kaffe på fat förr?

Kaffe på fat och kaffe på bit – Hur vi har valt att dricka vårt kaffe har varierat över tid. Redan på 1700-talet drack man kaffe på fat, en sed som höll i sig ända till 1960-talet. Men varför dracks det från fatet när man hade en kopp? En teori är att dåtidens kokkaffe var väldigt hett och att det svalnade fortare om det hälldes på fat.

Vilket är Sveriges mest sålda kaffe?

Sveriges mest sålda kaffe – Det mest sålda kaffet i Sverige är Gevalia mellanrost brygg. Kaffebönornas kvalitet och tillberedningsprocedur skiljer sig emellertid inte märkbart från andra sorters kaffe, vilket antyder att Gevalias framgång ligger i hur företaget marknadsför sin produkt.

Vad kostade kaffet 1970?

4.1970-talet – Även om det känns som att matpriserna bara skenar, var det relativt dyrt under mitten av 70-talet. Mjölk och knäckebröd kostade ungefär lika mycket år 1975 som i dag, jämfört med dagens penningvärde, men mycket av våra vanligaste matvaror var dyrare.

Det skriver Aftonbladet i en artikel som gått på djupet med matpriserna, Maträtter vi älskade förr i tiden – som nu har försvunnit Ett halvt kilo kaffe kostade 15,40 kronor i mitten av 1970-talet. Det motsvarar 85 kronor i dagens penningvärde. Med andra ord var kaffe förhållandevis dyrt som tusan under denna tid.

You might be interested:  1 Kg Mjöl Hur Många Dl?

Innehåller annonslänkar Allas favoriter på rea under Black Week! Glassen Piggelin lanserades år 1972 och kostade för det mesta 50 öre. Nedan syns en skylt där handlaren kunde fylla i sina egna priser. Foto: Unilever

Vilket land dricker minst kaffe?

Vilket Land Dricker Mest Kaffe? ✘ Få 20% RABATT PÅ ANDRA VARAN MED KOD: 2VAROR20 Vilket Land Dricker Mest Kaffe? Om du dricker ett halvt kilo kaffe själv varje vecka är du i nivå med den genomsnittliga finländska medborgaren. Enligt konsumerar Finland i genomsnitt nästan 12 kg kaffe per capita varje år, -mer än något annat land i världen.

Och eftersom “per capita” inkluderar barn och andra koffeinfria människor, är den faktiska mängden för den kaffedrickande personen nog mycket mer. Även om Finland är den solklara vinnaren, så är dess Skandinaviska grannländer också uppe i toppen och nosar. Tvåan Norge dricker i genomsnitt nästan 10 kilo kaffe per capita, och vi i Sverige kommer på sjätte plats med “blygsamma” 8 kilo.

I allmänhet verkar Europa vara mer koffeinberoende än någon annan kontinent. Av de 25 länder vi har listat finns endast fem (Kanada, Brasilien, Cypern, Libanon och USA) lokaliserat på en annan kontinent. USA till exempel kom knappt med på listan, då deras konsumtion per capita är 4,2 kg per år, vilket placerar dem först på 25:e plats. Med tanke på kaffets popularitet i Europa, är det ingen överraskning att kaffe har blivit en integrerad del av europeisk kultur på olika sätt. I Finland föreskriver många fackföreningar kaffepauser på jobbet, och våra grannar Norge njuter av deras version, som består av en stark blandning av kaffe, socker och hembränt.

Vilket land kommer ordet kaffe?

Substantiv –

Böjningar av kaffe 1,2 Oräknebart
neutrum Obestämd Bestämd
Nominativ kaffe kaffet
Genitiv kaffes kaffets

kaffe

uttal : / ˈkafˌɛ /

 1. dryck bryggd på malda rostade bär (ofta felaktigt benämnda bönor ) från kaffebusken i varmt vatten Vill ni ha en kopp kaffe ?
 2. rostade bär (ofta felaktigt kallade bönor) från kaffebusken; ofta men inte alltid malda Glöm inte att köpa hem kaffe om du går och handlar.

Etymologi: Av turkiska kahve, av arabiska قهوة ( qahwa, “kaffe, brygd, (eventuellt även om vin)”). Vissa källor uppger att ordet kan härledas till namnet på en region i Etiopien, ” Kaffa “, där bönan först odlades. Platsnamnet är av omotiskt ursprung.

Hur gammalt är kaffe?

Kaffets resa till Europa – Den första säkra dokumentationen av kaffeträdet och kaffedrickande härstammar från 1500-talets Jemen på den Arabiska halvön. Kaffe var en kontroversiell dryck redan då – år 1511 förbjuds den av ortodoxa imamer vid en domstol i Mekka för dess stimulerande effekter.

Ett liknande förbud instiftades i Kairo, Egypten 1532, varpå stadens kaffehus och kaffelager raserades. På 1600-talet hade kaffe spridit sig till hela mellanöstern, och besökare från västvärlden började höra talas om drycken. Det pågick flitig handel mellan Venedig och egyptiska hamnar vid den här tiden, och det var genom den handeln som kaffebönan introducerades till Europa.

Huruvida drycken fick drickas eller inte diskuterades till en början flitigt bland katoliker. Diskussionerna avslutades när påve Clemens VIII tillät drycken år 1600. Det första europeiska kaffehuset öppnades i Venedig samma år. Målning föreställande ett kaffehus i Venedig på 1600-talet. När kaffe väl hade nått Venedigs hamn dröjde det inte lång tid innan Brittiska Ostindiska Kompaniet och Nederländska Ostindiska Kompaniet spred handelsvaran till andra hamnstäder i Europa. År 1675 fanns det över 3 000 kaffehus i England, och dessa kaffehus blev snart ett viktigt forum för diskussioner om politik, handel och religion.

Diskussionerna uppskattades inte av alla. Kung Charles II försökte stänga ned kaffehusen, men utan framgång. Han hade följande syn på fenomenet: ” places where the disaffected met, and spread scandalous reports concerning the conduct of His Majesty and his Ministers.” Kung Charles II Ett land som kom att spela en viktig och ofta bortglömd roll i kaffets framväxt är Nederländerna.

År 1616 lyckades den holländska handelsmannen Pieter van der Broecke införskaffa ett par kaffeträd från Mocka. Kaffeträden frodades i Amsterdams botaniska trädgård, och utvecklades så småningom till en art av Coffea som betecknas som Coffea Arabica. Avkommor av Pieter van der Broeckes Coffea Arabica-träd transporterades inom något år till de nederländska kolonierna Java och Surinam, som snart blev de främsta leverantörerna av kaffe till Europa.

Varför dricka så mycket kaffe i Sverige?

Kaffeproduktion och kaffedrickande – Kaffe är världens näst största exportråvara och omsätter miljarder varje år. Det mesta kaffet odlas i Syd- och Centralamerika ( som det mesta av vårt kaffe ), men även länder som Vietnam och Indonesien är stora producenter.

 • Generellt kan man säga att de platser där kaffet växer inte är samma platser där kaffet dricks.
 • Det mesta går på export till Europa och Nordamerika.
 • Undantaget är Brasilien som inte bara är världens största producent av kaffe – de är också stora kaffedrickare med ca 6 kg per person och år.
 • På senare år har också traditionella te-länder som Kina och Ryssland fattat tycke för kaffe.

Kina har till exempel fyrdubblat sin kaffekonsumtion på bara tre år. Hur detta kommer påverka tillgången på kaffe i framtiden återstår att se. Läs även: Fem tips – Förvara kaffet rätt och få ett godare kaffe

Hur gjorde man kaffe förr i tiden?

Hur man bryggde kaffe förr i tiden – Nättidningen Svensk Historia Foto: Salomé Watel/ Kaffet kom till Sverige på 1680-talet då det såldes i små mängder på apoteket, men det blev inte en folkdryck förrän på 1800-talet. Här ska vi ta reda på hur man bryggde kaffe förr i tiden. Vi har hämtat en del av informationen om olika kaffebryggare från informationssidan,1600-talet: Det var under 1600-talet som kaffet började sprida sig runt omkring världen och kaffet bryggdes genom att kaffebönor kokades direkt i vatten över en öppen eld.

 1. Affet kokades ofta på hela kaffebönor, men de kunde också mortlas.1700-talet: År 1710 i Frankrike uppfanns det första filtret för kaffe.
 2. Fransmännen började mala bönorna istället för att använda dem hela, vilket var vanligast vid den tiden.
 3. Affet lades sedan i en linneduk som knöts ihop och placerades i kokande vatten.

Nu kunde man dricka kaffe utan att få med sump eller kaffebönor. Under 1790-talet introducerade fransmännen även dropptekniken. Kokande vatten hälldes då över linneduken med kaffe istället för att den kokades ihop med vattnet. Det skapade ett fylligare kaffe utan bitterhet.1800-talet: 1822 så uppfinner italienaren Angelo Moriondo espresson genom att låta het ånga pressas genom malt kaffe.

Han patenterade sin espressomaskin, men tillverkade bara några få exemplar som användes i hans egna kaffebarer i Turin.1840 så fortsätter Frankrike att uppfinna kaffebryggare och fransyskan Marie Fanny Amlene Massot uppfinner sifonbryggaren. I Sverige kallas det även för Don Pedro och vakuumbryggning.

You might be interested:  Hur Och Vad Händer När Du Rostar Kaffe?

och introducerades i Sverige på 1950-talet av en man som hette Nilsjohan Don Pedro.1850 patenterar amerikanaren James H. Nelson den första perkolatorbryggaren, men den uppfanns redan 1819 av en fransk plåtslagare som hette Joseph-Henry-Marie Laurens.1900-talet: 1908 kommer det första kommersiella kaffefiltret som uppfanns av den tyska hemmafrun Melitta Bentz.

Hon experimenterade i köket och kom fram till att läskpapper med flera små hål i var bäst för att undvika sump i kaffet.1929 uppfinner fransmännen pressotekniken där malet kaffe och kokande vatten blandas i en kanna och silas genom att man pressar ner en sil uppifrån. Presskannan används även i dag.1949 utvecklas äntligen espressomaskinen till dagens modell tack vare italienaren Achille Gaggia.

Han bryggde espresso vid högre tryck än tidigare och lyckades skapa en espresso med crema.1954 skapas och patenteras den första elektriska kaffebryggaren i Tyskland, The Wigomat. Den döptes efter sin skapare Gottlob Widmann och blev väldigt snabbt populär eftersom den bryggde ett mindre hett kaffe än andra metoder.2000-talet: Vi fortsätter att skapa nya bryggmetoder och trots att den första kapselmaskinen introducerades 1986 så blev den riktigt populär under 2000-talet.

Vad drack man istället för kaffe under andra världskriget?

Kaffesurrogat från 1940-talet En förpackning med kaffesurrogat från 1940-talet. Rektangulärt paket med tryck i rött och svart. Surrogatet är tillverkat av det danska företaget Rich’s. Kaffesurrogat är benämningen på de olika blandningar som använts när kaffe av olika anledningar varit svårt att få tag på.

Vissa blandningar innehöll en del äkta kaffe utblandat med surrogat. Andra bestod av enbart surrogat i olika former. Rich’s kaffesurrogat bestod av en blandning av rostad råg och örten cikoria, även kallad vägvårda, som var ett vanligt inslag i många surrogat. I samband med andra världskriget rådde kafferansoring i Sverige mellan åren 1940 och 1951.

Då fick man bara handla ett halvt kilo per person och ransonen skulle räcka i 15 veckor. Den magra tilldelningen var en orsak till att kaffesurrogaten blev populära. Om du vill använda föremålsbilden ska du ange var originalföremålet finns och fotograf (om det finns angivet).

Om du använder beskrivningen av föremålet som källa ska du skriva ut webblänken och datum. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=30523 Hämtad 2020-02-16 Stockholms stadsmuseum SSM 48083 Om du har frågor om föremålet ska du kontakta det museum där föremålet finns.

Ange länken till föremålets sida i Stockholmskällan så är det lättare för museet att hjälpa dig. : Kaffesurrogat från 1940-talet

Kan man odla kaffe i Sverige?

Kaffedags Förhållandena är inte de rätta för att odla kaffe i stor skala i Europa, men för den sakens skull behöver man inte avskriva Coffea arabica, arabiskt kaffe, som är en underbar prydnadsväxt. Och det är faktiskt möjligt att få blommor – och kaffebönor – på trädet där hemma i vardagsrummet.

 • Arabiskt kaffe är en dekorativ bladväxt med stora, mörkgröna och blanka blad.
 • Den växer snabbt till ett litet träd som kan bli 1–3 meter högt inomhus.
 • Det är också Coffea arabica som odlas på kaffeplantagerna som levererar bönorna till morgonkaffet.
 • Fast det finns olika sorter.
 • Arabiskt kaffe som prydnadsväxt växer betydligt långsammare än sorterna som odlas för kaffeproduktion.

Därför är växten kompaktare och mycket frodigare. Därmed inte sagt att man inte kan odla kaffebönor på kaffeträdet där hemma. Den tvååriga växten blommar med små vita, trattformade blommor som sitter i klasar. Blommorna sprider en underbar doft, men tyvärr håller de bara några dagar.

Om de pollineras av exempelvis flugor bildas det kaffebönor som sitter i klungor i bladhörnen. Det är samma slags bönor som kaffeproducenterna rostar, maler och förpackar i vakuumpåsar. Arabiskt kaffe är lättskött. Ju mer ljus, desto blankare blad. Fast den tål inte att stå konstant i direkt sol under sommaren.

Det gäller även på plantagerna där man alltid planterar skuggträd mellan raderna med kaffeträd för att skärma av solljuset. Den viktigaste faktorn för att få arabiskt kaffe att trivas är att hålla växten konstant fuktig. Det avdunstar mycket vätska från de stora bladen och därför måste växten vattnas ofta, även under vinterhalvåret då den vilar sig.

Den bör aldrig få torka ut. Måttlig gödning under växtsäsongen, men ingen alls under vinterhalvåret. För mycket gödning ansamlas i bladen och ger bruna fläckar. Om olyckan skulle vara framme gäller det att se till att växten får tillräckligt mycket vatten. Som tur är kommer det snabbt nya friska, gröna blad som täcker de skadade bladen.

Arabiskt kaffe Coffea arabica : Kaffedags

När kom kaffe till USA?

Kaffe i Amerika – Kaffebönan togs över Atlanten, till Amerika, främst för produktion och inte för konsumtion. Kolonierna i Afrika utgjorde inte en stor kaffemarknad, samtidigt som klimatet i Sydamerika och de Karibiska öarna lämpade sig utmärkt. Detta förde ju dock med sig något olyckligt – tillsammans med sockerplantan, kakaobönan och bomullsplantan var kaffet en bidragande orsak till det omfattande slaveriet i Amerika.

Är kaffe från Italien?

Så undviker du det vanligaste turistfelet – Vi måste prata om cappuccinons vara eller icke vara! För när det kommer till just denna typ av kaffe, har italienarna ett par oskrivna regler, som många turister missar. Cappuccinon anses vara en frukostdryck.

 • Den innehåller så pass mycket mjölk, att den endast passar att dricka till frukost, tillsammans med en enkel croissant.
 • Man dricker alltså aldrig en cappuccino efter klockan 11, och en italienare skulle aldrig – och jag upprepar, aldrig – beställa in en cappuccino efter en måltid.
 • Var beredd på att din servitör himlar med ögonen, och kanske till och med gör en stor scen av saken, om du beställer in en cappuccino efter en stor pastarätt.

Ta istället seden dit den kommer, och beställ in en espresso. Tycker att en espresso är för stark, är det också socialt acceptabelt att beställa en caffè macchiato – en espresso fläckad med lite skummad mjölk – efter maten. Det är ytterst sällan kaffet serveras samtidigt som något att äta – men ibland kan du som turist ha tur och få en kaka till kaffet. På tal om kaffe i samband med en middag så ska du inte förvänta dig att få in kaffet tillsammans med desserten. Desserten serveras först, och kaffet kommer in sist i måltiden.

När kom pulverkaffe?

Historik – Uppfinnandet av snabbkaffe har skett vid flera tillfällen och av olika personer.

 • 1881 – Alphonse Allais, Frankrike, via patent nummer 141520.
 • 1890 – David Strang, Invercargill ( Nya Zeeland, via patent nummer 3518 och sålt under handelsnamnet Strang’s Coffee
 • 1901 – Satori Kato, en japansk forskare verksam i Chicago
 • (strax efter 1901) – George Constant Louis Washington, kommersiellt marknadsförd 1910.
You might be interested:  Hur Långt Måste Man Gå För Att Förbränna En Semla?

Det var dock först 1938 gemene man fick tillgång till denna nymodighet sedan livsmedelsföretaget Nestlé lanserat pulverkaffet. Därav det globalt fungerande ordet neskaffe för pulverkaffe. Det första snabbkaffet kom till Sverige 1942. Det ökade snabbt i popularitet genom sin enkelhet i Sverige när befolkningen under 50-60-talet fick en bättre ekonomi och började ägna sig åt friluftsliv i tält och sportstugor i större utsträckning än tidigare.

När kom kaffe till Italien?

Historien om kaffe Historien om Kaldi, en getherde som på 900-talet upptäckte kaffet då han letade efter sina getter. En historia som inte skrevs ner förrän sent 1600-tal, och sanningshalten må svikta. Den första trovärdiga beviset på kaffeträdet finns från ett kloster i Yemen, dit man tror att kaffet kommit från Etiopien och Egypten.

Under denna tid la de helt enkelt den råa kaffebönan i vatten som dryck eller så kunde man blanda det med djurfett för att ha som färdkost under vandringar. Energibärens verkan blev en stor nyhet vilket gjorde att den även började odlas på den arabiska halvön. Därifrån spred sig kaffet till Turkiet som rostade bönorna.

Precis som mycket annat uppkom denna finurliga dryck av ren slump. Man slängde in några bönor i elden och en ljuvlig arom spred sig i rummet. Det var efter denna händelse som man började rosta bönorna, krossa dem och koka upp dem med vatten. Givetvis var inte det som kaffet vi idag är vana vid, men det var så det hela började.

Under 1600-talet spred sig kaffet till Mellanöstern för att komma till Italien. Venedig handlade nämligen mycket med Orienten och var även den första staden i Europa som öppnade det första kaffehuset. Kanske är det därför som kaffe fortfarande är en viktig del av matkulturen för italienarna? Åtminstone kan vi tack dem för att de spred sig vidare över Europa, även om vi i Sverige inte fick kaffe i koppen förrän 1685.

Det första kaffet, ett halvt kilo, kom till Göteborgs hamn. Ett par år senare kunde man köpa det som medicin på apoteken. Det var mycket dyrt och dracks till en början enbart av förmögna människor och då framför allt av män. Kaffet blev sannerligen populärt.

Det var sådan åtgång att det konkurrerade med andra handelsvaror vilken ledde till kaffeförbud under fem tillfällen under 1700- och 1800-talet. Därifrån härstammar ordet “kaffegille”. För att komma undan förbudet samlades folk i skogen för att åtnjuta en kopp med kaffe. Under mitten av 1800-talet hade kaffetraditionen spridit sig till medelsvensson, och nu startades även en långvarig tradition – kafferepet.

Det uppkom i samband med att järnspisen introducerades och därmed också kakorna. Äntligen fick vi avnjuta kaffekoppen tillsammans med ett par kakor. Hur kaffet egentligen upptäcktes må vara en myt, men det är idag en av de mest populära dryckerna i världen. : Historien om kaffe

När kom Melitta till Sverige?

Den elektriska kaffebryggaren fyller 50 år! Pressmeddelande – 13 April 2015 08:23 För 50 år sedan lanserade Melitta den elektriska kaffebryggaren. En uppfinning som förändrade hur vi njuter av kaffe i Sverige. Åren har gått, och såväl vårt sätt att njuta av kaffe som bryggarna har utvecklats sedan 1965.

Men gammal är äldst och därför så uppmuntrar Melitta alla Sveriges kaffenjutare att delta i sökandet efter originalet – den första elektriska kaffebryggaren. Ända sedan Melitta Bentz uppfann kaffefiltret 1908 har Melitta bistått kaffedrickare att njuta av denna dryck på ett enkelt och smakfullt sätt.

För 50 år sedan introducera Melitta den elektriska kaffebryggaren och blev därmed en av pionjärerna som var med och skapade den moderna svenska fikakulturen. Att “fika” har blivit ett begrepp inte bara i Sverige och är bland det mest svenska man kan göra.

 • Och den elektriska kaffebryggaren är navet i denna vardagliga kulturyttring och umgängesfo rm.
 • För att fira jubileet och hylla vardagshjälten kaffebryggaren samt fikafenomenet så vill Melitta engagera svenska folket i jakten på att finna originalbryggaren från 1965.
 • Melitta uppmanar därför alla kaffenjutare att söka igenom nätsajter, loppisar, antikhandlare, förråd, garage och fikarum efter bryggaren “Melitta MA 120”.

Den person som först finner denna klenod belönas med 10 000 kr, en studieresa till kaffestaden Helsingborg och en av Melittas nya kaffebryggare. Mer information om tävlingen och hur man deltar i jakten på bryggaren finns på Facebook: eller Instagram: @melittasverige

För mer information och pressbilder vänligen kontakta: Sofia Helgertz, Brand Manager Melitta +46 (0)76-541 77 23Mattias Tönnheim, PR-ansvarig +46 (0)704-41 19 14, alternativt besök:

kaffe kaffebryggare melitta melitta scandinavia ab melitta ma 120 50 år helsingborg melitta bentz kaffenjutare fika fikarum

I över 100 år har ägnat sig åt att utveckla den optimala kaffeupplevelsen. Sortimentet består av kaffefilter, kaffebryggare, helautomatiska kaffemaskiner och tillhörande rengörings- och avkalkningsprodukter. Melitta® grundades 1908 i Dresden och är nu ett internationellt verksamt familjeföretag. : Den elektriska kaffebryggaren fyller 50 år!

När kom Moccamaster?

I många år har Moccamastern varit en av de mest populära kaffebryggarna på marknaden. Med stilfull design, hög kvalité och fantastiskt resultat finns det få bryggare som kan mäta sig med detta holländska hantverk. Funderar du på att lyxa till det i vardagen med en Moccamaster? I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta inför köpet.1969 lanserades den allra första Moccamastern av företaget Technivorm och det var grundaren och kaffepionjären Gerard C.

Smit som låg bakom både design och teknik. Även om företaget fortsatt är familjeägt har det hänt mycket de senaste 50 åren. I dag går det att hitta en Moccamaster i världens alla hörn – och inte minst i de svenska köken. Tack vare en kombination av funktionalitet, kvalité och finess har Moccamastern skapat sig ett högt anseende och popularitet som aldrig verkar vilja ta slut.

Innehåll :

Högkvalitativt kaffe bara ett ögonblick bort En kaffebryggare med prisad design Skillnader mellan de olika modellerna Tillbehör som ger det lilla extra Rengöring Avkalka regelbundet Vanliga frågor

Vad är skillnad på Moccamaster och vanlig kaffebryggare?

Vad är skillnad på Moccamaster och vanlig kaffebryggare? – Moccamaster är handtillverkade, brygger kaffet supersnabbt och tar lite större plats på köksbänken – men de är i väldigt god kvalitet och kommer alltid med 5 års garanti.

När kom Kaffefiltret?

Kaffefilter – Wikipedia Oanvänt kaffefilter. Använt kaffefilter. Kanna för att göra filterbryggt kaffe utan kaffebryggare. Kaffefilter är ett trattformat av som används för att skilja kaffevätskan och sump när man brygger, Kaffefiltret uppfanns 1908 i av, som genom sina barns skolböcker fick idén att använda det inlagda som filter för att slippa sump i sitt kaffe.