När Ska Man Börja Odla Grönsaker
Vår – I mars är det dags att börja plantera grönsaker, till exempel spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. Deras fröer är nämligen så tåliga mot kyla att de kan sås när temperaturen är över sex grader. Tänk på att inte sätta alla grönsaker för tidigt, många mår bättre av att planteras i april.

För känsliga växter är det bra att förodla, det ger ett försprång av utvecklingen och skyddar från både väderomslag och ohyra. Under april kan man börja förodla gurka, pumpa, fänkål, melon och broccoli i små krukor för senare utplantering. Nu är det även dags för den årliga beskärningen av äppel- och päronträd.

Generellt sätt kan man säga att ju yngre trädet är desto mer ska beskäras. Även bärbuskar kan behöva beskäras under mars-april. Röd- och svartvinbärsbuskar mår bra av att mår bra av att glesas ut lite för att ge lite extra boost. I början av maj är det dags att odla sättpotatis.

När ska man börja Förså grönsaker?

I februari – mars är det dags att börja med de allra första sådderna! En del av de bästa köksväxterna måste förodlas inomhus för att ge skörd under sommaren. Ett alternativ är att köpa färdiga plantor senare i vår, men då missar man den så spännande förodlingen.

Vad ska man börja odla i mars?

Börja förodla – Nu kan du börja förså flera sommarblommor, Även tomater liksom vissa bladgrönsaker är bra att fördolda i mars, om du har plats för dem inomhus. Försådda blommor och grönsaksplantor klarar både snigelangrepp och starka vindar betydligt bättre än när du sår dem direkt ute i jorden. När Ska Man Börja Odla Grönsaker Försådd av sommarblommor. Här är det zinnia som är på gång i en Pluggbox. Foto: Annika Christensen

När kan man börja odla i pallkrage?

Odla i pallkrage När Ska Man Börja Odla Grönsaker Äntligen börjar våren närma sig och du kan så de allra första grönsakerna i din pallkrage. Det gäller att välja sorter som gror snabbt och tål, eller till och med gillar, en del kyla. Bra sorter att så i tidigt på säsongen är rädisa, sallat, spenat, rucola, palsternacka och ärter,

Räfsa ytan och dra upp så-rader eller dela in pallkragen i sex rutor för lika många grödor. När du sår i ruta, som metoden kallas, är det smart att så fröna ett och ett (eller två och två om det ena inte skulle gro). Då kan du göra hål för fröet med en pinne eller fingret. Lämpligt avstånd mellan plantor och rader står på fröpåsen, liksom rekommenderat sådjup.

I pallkrage odlar du intensivt och kan låta det vara smalare mellan raderna. Vattna innan du sår. På det sättet hindrar du fröna att flyta omkring och klumpa ihop sig vilket försvårar gallring och skörd. När Ska Man Börja Odla Grönsaker Mylla ner fröna med en kratta och platta till ytan så att fröna får kontakt med jorden. Täck sådden med fiberduk eller bubbelplast, Det skyddar mot kyla och höjer temperaturen i jorden samt hindrar fåglar och katter från att förstöra din sådd. Glöm inte att sådden ska hållas lätt fuktig – aldrig torr och aldrig dyblöt. När Ska Man Börja Odla Grönsaker Att så är roligt – gör det gärna tillsammans med barn eller vänner. Gör det inte mer komplicerat än det är utan låt lusten styra. Annat du kan så redan nu är kål, morot, kålrot, majrova och bondbönor, Jorden bör vara minst 6-8 grader varm. Nästa avsnitt kommer handlar om att sätta potatis och lök. Text och bild: Eva Robild

När ska man börja Förodla paprika?

Så odlar du paprika och chili – Paprika och chili tar lång tid på sig att utvecklas och sådden behöver startas tidigt på säsongen. Från februari–mars är lagom att börja. Har du tillgång till belysning kan du börja ännu tidigare. Använd låga kärl, byttor eller krukor med hål i botten till din sådd. Fyll krukan med såjord, gärna blandat med 10 procent perlit, Den näringsfattiga jorden ger en bra start för de små groddarna. Fukta jorden före sådden och lägg fröerna glest direkt på jordytan.

Tryck fast dem lätt med en sked eller fingrarna så att de får fäste mot jorden. Eftersom chilifröer är ljusgroende ska de inte täckas med jord. Man kan lägga ett tunt lager med ljusgenomsläpplig perlit över för att lättare hålla jämn fuktighet. Täck sådden med klar plast försedd med lufthål eller ställ i minidrivhus med plastlock.

Placera sådden ljust och varmt. Fröerna gror bäst vid temperaturer runt 25 grader, gärna med hjälp av undervärme.

Vad kan jag så tidigt?

De fröer som ska sås först av alla är chili och paprika. Vissa arter av chili kan med fördel petas ner i jorden redan innan jul. I februari är det dags att så aubergine och kronärtskocka, två värmeälskande favoriter som vill ha en lång sommar. Purjolök är också värd att så tidigt.

You might be interested:  Druckit För Mycket Kaffe Vad Göra?

När ska man börja odla tomater?

Odla tomater från frö – Eftersom vår varma sommarperiod är så pass kort behöver tomater alltid förodlas, Det betyder att du sår dem i kruka inomhus redan i februari eller mars för att ge dem ett försprång när det är dags att plantera om dem utomhus. Utbudet av tomatsorter är brett och olika sorter odlas på lite olika sätt. Men din tomatsådd inomhus går alltid till på samma sätt.

Vad kan man Förodla i februari?

Så i februari – Mikrogrönt, även kallat babyleaf eller mikroblad, odlas enkelt på fönsterbrädan. Bredså (så tätt) frön av till exempel grönkål, bladrädisa, koriander eller sallat i en låg och bred kruka med blomjord. Håll jorden fuktig! När skotten är 5–10 cm höga och bladen har utvecklats skördar och äter du dem som lyxgrönt! I februari kan du börja så och förodla en del av sommarens grönsaker och blommor.

Vilka grönsaker ska man inte odla tillsammans?

Det finns många anledningar att samplantera växter. Den ena växten kan hålla borta skadedjur från den andra, en annan kan fixera kväve så att det blir tillgängligt för de andra växterna. Växter kan samplanteras för att de växer på olika nivåer, både ovanför och under jord.

Då kan rötterna breda ut sig på olika djup utan att konkurrera om utrymme och ovan jord kan en högre soltålig växt kanske skugga en annan som behöver mer skugga Det finns inte så mycket forskning som visar på de exakta utbytesvinsterna för växterna. Men det finns månghundraåriga praktiska erfarenheter kring samplantering som är värda att lyssna till.

Där det verkligen finns stöd från forskning på att växter kan ha utbyte av varandra är vad gäller kvävefixering, fosfor och kaliumupptag.95% av alla växter samarbetar med svampar. eller mykhorriza för att få kväve och mineraler. Växtens rötter möts då av svamphyfer där hyferna får kolhydrater, eller socker av växten och växten får kväve och mineraler.

Vad Trivs med Trivs inte med Egenskap
Aubergine Bönor
Basilika Tomat, chili, oregano, sparris Salvia Vissa påstår att smak på tomat och basilika förbättras om de planteras ihop.
Betor Blomsterböna, kålrabbi, kålrot, rödlök
Blomsterböna Betor, kålrot, selleri
Blomkål Bönor, selleri Ej efter spenat ger god smak
Bondbönor Dill, potatis, spenat
Buskbönor Gurka, jordgubbar, kryddväxter, kålväxter, mangold, morötter(tidiga), potatis, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, sallat, selleri, sommarkyndel, spenat, tomater Fänkål, gladiolus, lök, purjolök, vitlök, ärtor
Chili Basilika, Salladslök
Dill Gräslök, gurka, kålväxter, lök, morötter, persilja, rödbeta, sparris, sallat, kål, Salladslök Morot, tomater, chili Perfekt för pollinerare, kan korspollineras med morot. Dill kan dra till sig predatorer som äter upp kålfjärilslarver.
Endivesallat Fänkål, kålväxter, lök, stångbönor
Fruktträd Krasse, nyzeeländsk spenat, pepparrot, vitlök
Fänkål Gurka, sallat, salvia, ärtor Buskbönor, stångbönor, tomater
Gräslök Morötter (tidiga) Bönor, ärtor
Gurka Bönor, dill, fänkål, jordärtskockor, kålväxter, lök, majs, rödbetor, selleri, vitlök, ärtor Kryddväxter, potatis, rädisor, rättika, tomater
Hallon Spenat, vitlök
Jordgubbar Bönor, gurkört, lök, purjo, rosenkrage, rädisor, rättika, spenat, vitlök, ärtor, gran- och tallbarr Kålväxter, tomater Gurkört håller skadeinsekter borta och attraherar pollinerare, plus att jordgubbarna smakar bättre. Vitlök håller kvalster borta.
Jordärtskocka Gurka Potatis
Koriander Spenat, bönor, ärtor Fänkål Planteras gärna nära morot och kål för att hålla borta insekter.
Krusbär Potatis
Kålväxter Betor, bönor, dill, gullris, gurka, kamomill, lök, mangold, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, salvia, selleri, spenat, stångbönor, tomater, ärtor. Aromatiska örter och ringblommor. Jordgubbar, kålväxter, potatis, purjo, vitlök Aromatiska örter och ringblommor avvisar kålfjärilens larver
Lök Dill, endivsallat, gurka, jordgubbar, kålväxter, sallat Buskbönor, stångbönor
Majs Gurka, sallat, squash, tomater, ärtor Selleri
Mangold Buskbönor, kålväxter
Morötter Buskbönor, dill, gräslök, lök, sallat, tomater, vitlök, ärtor
Mynta Tomat, chili, kål, sallat, ärtor Persilja, kamomill Deras starka doft kan förvilla insekter.
Nässlor Tomater
Pepparmynta Sallad, tomater
Pepparrot Fruktträd
Persilja Tomat, chili, potatis, ärtor, dill, sparris, tomater Mynta, sallat Tips, persilja får rosor att dofta mer om du planterar dem vid roten.
Potatis Bondbönor, buskbönor, solros, spenat Gurka, jordärtskocka, krusbär, kålväxter, selleri, tomater
Purjolök Jordgubbar, sallat, selleri, svartrot, tomater Buskbönor, kålväxter, stångbönor
Rabarber Buskbönor, kålväxter, sallat, spenat
Ringblommor Kålväxter, tomater
Rosor Pepparmynta och vitlök vitlök avvisar bladlöss
Rosmarin Kål, chili, salvia, bönor Morot, potatis Håller insekter borta.
Rädisor, Rättika Buskbönor, jordgubbar, kålväxter, sallat, spenat, stångbönor, tomater, ärtor Gurka
Rödbetor Buskbönor, dill, gurka, kålväxter, vitlök Spenat
Rödlök Betor
Sallad Dill, fänkål, gurka, jordgubbar, kålväxter, lök, körvel (ger täta huvud och håller bladlössen borta), majs, morot, pepparmynta, purjo, rabarber, rädisa, rättika, sparris, stångbönor, svartrot, tomater, ärtor Fänkål, persilja, selleri
Salladslök Kål, sallad, persilja Bönor, ärtor. Spenat Kan hålla insekter på avstånd.
Salvia Kål, morot, rosmarin Gurka, salladslök Kan hålla borta kålmask, attraherar pollinerare.
Selleri Gurka, kålväxter, purjolök, stångbönor, tomater Majs, potatis, sallat
Solros Gurka, Potatis
Sparris Basilika, dill, kålväxter, persilja, sallat, tomater
Spenat Hallon, jordgubbar, kålväxter, potatis, rabarber, rädisor, rättika, stångbönor, tomater Rödbetor
Sojabönor Trivs överallt Stimulerar alla växter i närheten
Squash Bönor, ärtor, gurkört Potatis, kryddväxter, tomat Gurkört sägs förbättra smak och tillväxt samt attraherar pollinerare. Ärtor, bönor kan hjälpa till fixera kväve, klättra.
Stångbönor Gurka, krasse, kålväxter, rädisa, rättika, sallat, selleri, spenat Fänkål, lök, purjo, vitlök, ärtor
Svartrot Kålrabbi, purjo, sallat
Timjan Kål, sallat Attraherar pollinerare och rovkvalster. Håller kålmasken borta.
Tomat Basilika, Gräslök, krasse, kålväxter, majs, morot, nässlor, nyzeeländsk spenat, pepparmynta, persilja, purjo, ringblomma, rädisa, rättika, sallat, salladslök, selleri, sparris, spenat, tagetes, vitlök. Potatis, kål, dill, fänkål, Tagetes (skyddar mot nematoder)
Vitlök Fruktträd, gurka, hallon, jordgubbar, morötter, rosor, rödbetor, tomater Kålväxter, stångbönor, ärtor
Ärtor Dill, fänkål, gurka, kålväxter, majs, morötter, rädisa, rättika, sallat Bönor, gräslök, potatis, purjo, stångbönor, tomater, vitlök

Måste man byta ut jord i pallkragar?

Byta jord i pallkragar – Jord är mycket sällan något som förbukas och måste bytas ut, den kan användas om och om igen. Nyckeln för att få en bra jord är att ständigt förbättra den. Att byta jord i pallkragar är sällan nödvändigt. När Ska Man Börja Odla Grönsaker Dessa pallkragar anlades med köpt jord från påse, som är mestadels baserad på luftig torv. Den är nästen omöjlig att odla i och behöver förbättras med både organiskt material och gödselvatten för att prestera bra. Den senaste tiden har flera odlare frågat mig om när – och hur – och om de ska byta jord i sina pallkragar.

Jag förstår att det är en vanlig fundering och vill gärna dela mina tankar om saken. Det korta svaret på frågan om man ska byta jord i pallkragar, är: Nej, du behöver i princip aldrig byta jord i dina pallkragar. Många som odlar första gången tror att jord är en förbrukningsvara. Att vi odlar i den en tid och sedan behöver ersätta den med ny, lite så som vi gör när vi odlar krukväxter inomhus.

Att ny jord ersätter gammal för att den nya jorden är bättre. Det här är en miss, som är bra att reda ut.

Vad är lättast att odla i pallkrage?

VAD KAN DU ODLA I PALLKRAGE? – I princip vad du vill! Det är populärt att odla grönsaker i pallkrage som till exempel gurka, tomat och sallat då det är lättodlat. Samma sak gäller för odling av kryddor, blommor och bär som jordgubbar, smultron och hallon.

Vad lönar sig bäst att odla?

5. Odla dyrgriparna hemma – En del grönsaker är riktigt dyra. Vissa tycker att de är de godaste. Du som har liten odlingsyta eller mindre ork att odla mycket kan spara en del genom att helt enkelt odla lite mer av grönsakerna som är dyra att köpa, som broccoli, kronärtskocka, rädisor.

Svenskodlad potatis, morot och lök är ganska billigt att köpa och i en liten odling kan de väljas bort till förmån för dyrgriparna. För en superekonomisk odling kan grönsaker med lång skördetid prioriteras före till exempel salladshuvuden, morötter och majs. Brytbönor, bladkål och nyzeeländsk spenat är grönsaker som ger skörd under en stor del av växtperioden.

Se Sara Bäckmos odlingsfilmer här.

Vad är mest Lättodlat?

Mangold – Mangold är en av våra mest lättodlade grönsaker och går att direktså i omgångar ända in på hösten. Den ger rikligt med goda blad som dessutom är fullproppade med vitaminer. Mangold trivs allra bäst om den direktsås när jorden blivit uppvärmd. När Ska Man Börja Odla Grönsaker Rädisor växer snabbt och vill ha mycket vatten för att smaka gott. Perfekt i den fuktiga vår- eller höstjorden!

Vad trivs ihop med paprika?

Vad kan passa att plantera tillsammans med chili och paprika? – Gräs, kryddor och andra bladväxter som till exempel är fina att samplantera eller ställa tillsammans med chili och paprika. Tomater önskar samma vård och omsorg och kan på så sätt passa att plantera i samma kärl. Tänk bara på att det finns ordentligt med utrymme både för rötter och planta att växa i.

Hur många paprika i en pallkrage?

9-12 normalstora sorter av aubergine, paprika, chili mm.

Kan man ha flera Paprikaplantor i samma kruka?

Väljer du ändå att så flera frön i samma kruka (det är ju utrymmeseffektivt och en behöver inte så många krukor i olika storlekar) rekommenderar jag att du väntar tills de utvecklat sitt andra bladpar innan du planterar om dem. Det fick mina i mitten av april.

Kan man så morötter i april?

Morötter kan i princip sås året om. På våren passar det bra att så dem när snön försvunnit och marken torkat upp och fått upp lite värme, runt april beroende på var du bor och hur lång vintern varit i år. Dessa morötter kan du oftast börja skörda i juli.

Kan man Direktså tomater?

Tid att direktså – Rebeccas växthusliv Som man sår får man skörda. Tror du att det är försent att så nu? I så fall har du fel, det är nu det är perfekt tid för att så. Läser man på fröpåsarnas baksida så är det nu man ska direktså det mesta, både blommor och ätbart.

Det är bara vissa fröer det är lite sent att så, men de fröer som man borde ha sått i början av året, som tomat och kronärtskocka för att nämna något, kan man faktiskt köpa som färdig planta i handeln. Jorden har börjat torka upp på de flesta håll och några timmars vårsol värmer jorden mer och mer för var dag.

Då är jorden optimal och fröerna väntar på de perfekta förhållandena för att få gro. Rensa bort eventuellt ogräs och lägg lite tid på att förbereda platsen du ska så på. Att vattna jorden i fållan innan man lägger i fröerna är ett bra tips. Då rinner inte fröna ut och det blir snygga raka linjer.

Jag lägger även på en fiberduk över såplatsen, dels håller det fåglar som vill plocka frön borta, men det hindrar också katter från att gräva i jorden. Framförallt blir det några grader varmare under duken än utan duk, som fröna uppskattar. På vissa ställen är det säkert fortfarande snö och kallt. Där får man vänta med sådderna tills det att risken för frost är över under dagtid.

Men att det blir kallt och minusgrader under natten är inte hela världen om man har en duk över sina plantor. Duken har jag kvar tills det att plantorna växt till sig. Viktigt är att aldrig låta frön och små plantor torka ut. Glöm inte skriva på en pinne vad det är du sår.

Vilka grönsaker tål inte frost?

Frost på hösten – så här tar du reda på när det är troligt att första frosten kommer hos dig För att få en uppfattning om när den första frosten normalt kommer där du bor har bland annat SMHI samlat in data för genomsnittlig första frost på hösten. Läs mer om hur du kan ringa in när det är troligt att första frost kommer inträffa där du under ‘Höst – Första frost’.

  1. Vilka växter ska jag skydda? Vissa växter i trädgården förstörs av minsta köldknäpp.
  2. Tomater, squash, pumpor, aubergine och potatis tillhör denna grupp.
  3. I övrigt tål de flesta grönsaker lite kyla.
  4. All kål, spenat, rädisor, rotfrukter och purjo tål många minusgrader.
  5. Läs mer om olika växters frostkänslighet i avsnitt ‘Höst – Växter som tål minusgrader’.

Som tur är finns det metoder du kan använda för att skydda dina växter från frosten. Metoder för att skydda mot frost

Ett sätt att skydda dina växter mot frost är att börja plantera ut eller ställa krukorna på de platser i din trädgård där risken för frost är som minst. Närmast husväggen och i rabatter som ligger i söderläge skyddade från vind brukar i regel vara mindre utsatta.Lägg på en fiberduk över ettåriga växter under frostiga höstnätter så överlever de ett tag till. Är det bara enstaka frostnätter som ligger strax under nollan kan du även känsliga medelhavsväxterna på nätterna också så kan du njuta av växterna lite längre.Precis som att du under våren kan skydda dina övervintrande plantor med löv, fungerar motsvarande även på höstkanten.En fiberdukkan ha flera användningsområden och på våren är den särskilt lämpad som skydd mot frost. Fiberduken fungerar nästan som ett växthus och håller kvar värmen från marken, vilket kan få dina plantor att växa lite snabbare. Om du bara vill skydda din odling mot frost kan du gott lyfta av den på dagen. Då kan både sol och regn nå dina växter

Mer hjälp i Växtbiblioteket I ‘Växter A-Ö’ finns information för varje gröda om när och hur de ska sås. Du kan också filtrera bland växterna och välja ‘Efterkultur’ för att få fram de växter som går att så på hösten. Planeringshjälp för Odla ätbarts medlemmar Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att så dina valda växter för just din plats i Sverige.

Vilka grönsaker kan man så tidigt?

Så i februari – Mikrogrönt, även kallat babyleaf eller mikroblad, odlas enkelt på fönsterbrädan. Bredså (så tätt) frön av till exempel grönkål, bladrädisa, koriander eller sallat i en låg och bred kruka med blomjord. Håll jorden fuktig! När skotten är 5–10 cm höga och bladen har utvecklats skördar och äter du dem som lyxgrönt! I februari kan du börja så och förodla en del av sommarens grönsaker och blommor.

När ska man börja Förså tomater?

Odla tomater från frö – Eftersom vår varma sommarperiod är så pass kort behöver tomater alltid förodlas, Det betyder att du sår dem i kruka inomhus redan i februari eller mars för att ge dem ett försprång när det är dags att plantera om dem utomhus. Utbudet av tomatsorter är brett och olika sorter odlas på lite olika sätt. Men din tomatsådd inomhus går alltid till på samma sätt.

När ska man Förså inne?

Då bör du sätta igång förodlingen – Du kan sätta frön under alla tider på året, men de bästa tiderna är runt januari-februari om du vill ha grönsaker till sommaren. Chili och paprika är de grönsaker som behöver längst utvecklingstid. Vissa blommor som pelargon och heliotrop kräver också tid innan de blommar.

När ska man börja odla morötter?

Så morötter – Det finns tidiga och sena morötter. De tidiga morötterna skördar och äter du efter hand under sommaren. De sena skördar du på hösten och kan förvara svalt under vintern. Det står på fröpåsen om sorten är tidig eller sen. Morötter vill ha en lucker, mullrik och djupgrävd jord så att de få plats att sträcka på sig ordentligt.

  • I trädgårdslandet kan du förbättra jorden på hösten eller innan sådd med kogödsel, torvmull och kompost.
  • Lägg ut ett tjockt lager jordförbättring på jordytan och gräv om med en spade eller grep helst ner till 30 cm djup.
  • Odlar du i pallkrage eller kruka använd Grönsaksjord,
  • Morötterna ska sås på våren när jorden reder sig, d.v.s.

när den torkat upp så att den går att gräva och kratta. När blasten vuxit upp cirka fem centimeter gallrar du bort plantor som står för tätt så att avståndet mellan plantorna blir 2-4 centimeter. Skörda morötterna efterhand som de växer sig kraftiga. När Ska Man Börja Odla Grönsaker