När Ska Man Börja Odla Gurka
Så försår du gurka – Gurkfrön sås i vanlig såjord eller blomjord från slutet av mars fram till mitten av sommaren, de växer snabbt så det är ingen fara om du börjar lite senare, tre veckor innan utplantering brukar vara lagom. Plantorna bör vattnas regelbundet, gärna underifrån, så att frön och späda plantor inte torkar ut, de behöver också rejält med ljus, låt dem stå i ett soligt fönster eller under växtlampa så blir de knubbiga och fina.

När sätter man Gurkfrön?

Gurka – så odlar vi den inomhus Tänk att slippa köpa gurka under kanske en eller två månader och innan man ens kommit igång på riktigt ute i trädgården! Vågar du också testa härodlade gurkor? Vi har flyttat alla våra inlägg till ny bloggplattform och det är där vi publicerar alla nya.

Vi ses på nya Efter flera års belamrande av tomatodlingar i våra österfönster fick barnen nog. “Vi vill ha gurka också”, hördes det titt som tätt. Självklart vill jag att odlingarna ska gagna alla i familjen. Så tomaterna fick maka på sig och leva lite på undantag och inomhusodling av gurka blev det nya! Sådd: Gurkfröna kan sås mellan mitten av mars till mitten av sommaren.

Så gärna två frön i en 7 cm kruka som du fyller med planteringsjord och därefter ställer i ett odlingstråg under belysning. Gurkor gillar att ha det extra varmt när de ska gro så har du en värmematta behöver du plocka fram den till gurksådden. Jord, krukor och gödsel: Just nu är det sonens sovrum som får härbärgera vår gurkodling.

Det bor två gurkplantor av sorten Sherpa i två kruka som har en volym på ca 5 liter. I dem har vi planteringsjord samt 25 gram ekologiskt grönsaksgödsel och 25 g pelleterat hönsgödsel. Ljus: Det passar alldeles utmärkt att odla gurka inomhus i soliga fönster mellan mars och augusti och det kräver ingen extra växtbelysning om du har ett fönster som sol mellan 6-12 timmar per dygn.

Temperatur: Gurkor älskar när det är över 20 grader vilket gör att fönster är en alldeles idealisk plats att odla gurkor på. Vattning: Gurkor älskar vatten, det består till 96% vatten. Vid ojämn bevattning drabbas plantan lättare av mjöldagg se bild längre ner i inlägget.

 • Vad betyder partenokarp? När man odlar gurka stöter man förr eller senare på något som heter partenokarpa gurksorter.
 • Dessa har bara honblommor och behöver inte befruktas av hanar för att utveckla frukter.
 • Partenokarpa gurkor ska inte odlas tillsammans med icke partenokarpa sorter då de genom pollinering av hanblommor ofta blir missbildade och får stora kärnhus.

Vilka sorter odlar vi och hur skiljer de sig åt? Vi odlar oftast dessa tre sorter inomhus, alla dessa sorter är partenokarpa 1. Piccolino för att den ger så jämn kvalité, inga missformade gurkor och helt bitterfri, bladmöglet kommer när plantan slutar att ge frukt.2.

 • Passandra för att det blir stora och fina minislanggurkor, riktigt stora! Också den är bitterfri och sen med bladmöglet.3.
 • Sherpa, en trevlig liten gurka med fin smak men som blir lite deformerad och den plantan som drabbas av mjöldagg först av alla dessa tre sorter.
 • Växtstöd: Här kan man se hur gurkorna skickar ut sina tentakler så att de kan stödja sig.

Jag brukar sätta ner ett par höga blompinnar i respektive kruka i början av plantans levnad, så att den har något att hålla sig i och inte vräker sig ut på fönsterbrädan. Senare när plantorna blir lite yvigare knyter jag ner steksnören från gardinstången som hänger och dinglar mot gurkorna till dess framtida stöd.

 1. Slutet: Gurkplantan med bladet här till vänster är döende och går inte att rädda men frukterna som sitter kvar på plantan kan man fortfarande skörda.
 2. Vad som är den exakta orsaken till att denna planta drabbades av bladmögel kan jag tyvärr inte berätta, för jag vet inte helt säkert.
 3. Förr eller senare kommer dina gurkplantor att få detta utseende och då är det bara att tacka för den här tiden.

Tycker du att det ser stökigt ut i fönstret? Jag håller med men vi tycker att det är värt det vissa perioder av året. Vi vet att våra gurkor är ekologiska, inte innehåller några bekämpningsmedel och att det inte används någon extra energi förutom under frösådden.

Sen är de ju desa extremt närodlade gurkor så otroligt goda. I vårt österfönster med ca 6 h sol per dygn levererar 4 plantor ca 25 gurkor varje vår. Testa du också och bli en härodlare!, Det är mycket enklare än vad man tror. Om 100 000 österfönster skulle odla 25 gurkor varje år så skulle dessa fönster producera 2,5 miljoner närodlade och giftfria gurkor.

För mig är det makt att odla, makt över vad vi äter. : Gurka – så odlar vi den inomhus

Hur låg temperatur Tål gurka?

Odla gurkor i växthus – Gurkor kan växa fantastiskt fint under den svenska sommaren men vill gärna ha ett, Gurkan trivs bäst i temperaturer runt 25 grader och är extremt känslig för låga temperaturer. Redan vid 10 grader kan gurkan börja hänga och just därför är ett växthus att föredra.

När ska man Förgro gurka?

Gurkor är roliga. Det tycker nästan alla. De växer fort, får många frukter och slingrar sig som lianer. Sen att egenodlade gurkor smakar så mycket mer gurka än de man köper i matbutiken är bara bonus. Att odla gurka i kruka är ett enkelt sätt för alla att kunna få egna gurkor hemma.

 • Man kan till och med odla dem inomhus om man inte har balkong eller trädgård.
 • Text och bild: Anna Theorin Gurka, som till 96% består av vatten är en ettårig slingerväxt som kommer i många former och storlekar.
 • De vanligaste är den avlånga slanggurkan och den korta, knubbiga inläggningsgurkan.
 • Gurkor kräver mycket värme och näring och självklart vatten.

Den behöver mycket av allt kan man säga. Jag har varken växthus eller uterum så jag odlar mina gurkor på altanen. Man får inte lika mycket gurkor om man odlar på friland och i kruka, men det räcker gott och väl. När ni väljer era gurksorter, se till att ni väljer en anpassad efter hur ni kommer att odla.

Monoecious

“Vanlig” gurka med både han och honblommor. Kräver pollinering av dig eller insekter, används inte för inomhusodling.

Gynoecious

“Kvinnlig gurka” med 100 % honblommor som ger frukt, men behöver fortfarande pollineras av en hanblomma för att få frukt. Det brukar finnas med i påsen med fröer men inget för den som bara ska så ett fåtal gurkor. Man måste nästan så hela påsen för att vara säker på att man får med en gurkväxt med mycket hanblommor. Inget för inomhusodlaren.

Parthenocarp

Förädlad gurka som sätter frukt utan befruktning. Vill helst odlas i växthus men det går utomhus i ett varmt läge. Perfekt för inomhusodlaren.

Gurkor ska förodlas inomhus, men så dem inte för tidigt. De gror snabbt vid rätt temperatur och växer väldigt fort. Jag sår mina någon gång i april, zon 2. (Om man ska odla dem inomhus så spelar det ingen roll när man sår.) Plantera varje gurkfrö i varsin kruka med såjord, de är känsliga för förflyttning och omplantering så ett frö per kruka blir bra.

Ni kan ta små krukor eller pluggar till detta. Ställ sådden vid ca 25 grader. När de kommit upp ska de stå svalare, ca 15-20 gr, och ha mycket ljus. Om ni sår tidigare än april så använd växtbelysning, annars brukar ljuset från fönstren räcka i slutet på april. När plantorna har kommit upp och fått ett till två riktiga blad så ska ni plantera om dem i gödslad jord.

Här måste man vara försiktig, gurkor är väldigt känsliga för rothalsröta, vilket betyder att om rothalsen blir fuktig eller sitter lågt i krukan ruttnar stjälken och hela växten dör snabbt. Plantera alltid era gurkor som på en liten kulle i mitten och vattna alltid runt om kullen så det inte kommer vatten på rothalsen. Utomhusodling i kruka När frostrisken är helt över kan ni börja avhärda era plantor för utplantering och det är dags att förbereda deras permanenta krukor. Välj stora krukor på minst 10 L. Varje gurka ska ha en egen kruka. Jag använder mig av kogödsel på påse som jord i mina krukor.

De fungerar utmärkt. Gurkor har ett stort kaliumbehov och om man bara gödslar med kväve får man istället mycket blad och lite gurkor. Kalium är fruktfrämjande när det gäller grönsaker och blommor och kväve är tillväxtfrämjande när det gäller bladmassa. Glöm inte att plantera dem som på en kulle för att förhindra rothalsröta.

Gurkor kräver någon form av uppbindning. Sätt ner störar eller pinnar vid plantering i de permanenta krukorna. Se till att binda upp gurkan ordentligt allt eftersom den växer. Man kan låta gurkorna växa fritt utan beskärning om man vill. Det gör jag. Men om man vill kan man toppa plantan efter ca 6 blad och sen binda upp sidoskotten.

Då får man lite mer kontroll på alla skott och gurkor. Inomhusodling i kruka Använd en parthenocarp sort av gurka och så dem precis som i stegen ovan. Använd stora krukor och plantera varje gurka i varsin kruka. Jag använder mig av kogödsel på påse även till mina gurkor inomhus. Det som är skillnaden är att ni som odlar inomhus måste hitta en bra plats med mycket ljus eller använda er av växtbelysning.

Använd gärna en luftfuktare i rummet så trivs gurkorna ännu mer. Här kan det även vara på plats med att man beskär gurkorna som i steget ovan för att få lite mer kontroll på dem. De behöver också någon form av uppbindning, man kan dra snören från taget eller gardinstången istället för att använda störar eller pinnar om man vill.

 1. Skötsel Gurkor kräver mycket vatten och mycket närning.
 2. Man ser ofta med en gång om gurkan står för torrt då de stora bladen slokar fort.
 3. Se till att ni vattnar regelbundet, jorden får inte torka ut helt.
 4. Gurkor är känsliga för klor, om ni har klorrikt vatten försök använda regnvatten istället om det går.

Täck gärna jorden med gräsklipp för att hålla fukten. Efter några veckor i den nya jorden kan man börja gödsla. Använd ett gödsel som innehåller mycket kalium och gödsla enligt anvisningarna. Sen är det bara att börja skörda gurkorna! Lycka till!

You might be interested:  Vilken Frukt Kan Man Äta Vid Diabetes?

Hur lång tid tar det för en gurka att växa?

Har man ett soligt fönster går det utmärkt att odla gurka inomhus! Var beredd på att plantan blir gigantisk, behöver mängder med vatten och producerar gurkor i parti och minut. – Det är verkligen en häftig känsla att kunna gå till vardagsrummet och plocka en egenodlad gurka till lunchen. Ofta mognar flera gurkor samtidigt, men de går att spara i kylen i minst en vecka. Lättodlad Gurka växer snabbt, är enkel att odla och ger mängder med gurkor, bara man är noga med vattning, omplantering, duschning och gödsling. Det är viktigt att slutkrukan är rejält stor, minst 10 liter, gärna det dubbla om det finns plats. Redan 5 veckor efter sådd täcker plantorna fönstren och är fulla med smågurkor! Lång skördetid Sår man gurka på våren ger plantan skörd hela sommaren och långt in på hösten tills ljuset inte längre räcker till. Har man kan man förlänga skördetiden.

Hur får man kraftiga gurkplantor?

Jord, Gödsel & Näring Strö gärna ett lager sand eller vermiculite ovanpå jorden som hjälper till att hålla kvar fukten i jorden men hjälper samtidigt jordytan att torka upp. Detta för att gurkplantor är mottagliga för rothalsröta vilket orsakas av en svampsjukdom som trivs i fuktig jord.

Hur många gurkor på en planta?

GURKA I SANDBÄDD GER STÖRST SKÖRD – Sand perfekt för gurkor Vill man få en riklig skörd av gurka bör man absolut odla den i sand. Eftersom gurkplantorna vill ha hög jordtemperatur är det en stor fördel att jorden är lucker. Då värms den upp bättre, och luckrare material än sand att odla i kan man knappast hitta.

Eftersom sanden dessutom håller värmen länge passar den utmärkt som odlingssubstrat i gurkbädden. Jord måste bytas oftare än sand Odlar man gurka i jordbädd bör jorden bytas med högst två års mellanrum. Och odlar man i sandbädd bör man även byta sanden efter 3–4 års odlande i samma sand. Vid byte av jord och sand i gurkbädden bör det gamla materialet tas bort till cirka 40 cm djup.

Det är en stor fördel ur värmesynpunkt om odlingsbädden ligger 20–30 cm högre än omgivande mark. Så inte för tidigt Det vanligaste felet som den ovane gurkodlaren gör är att sådden sker alldeles för tidigt på våren. Tidigare än 6 veckor före det datum då man kan sätta ut plantorna i växthuset skall man inte så gurka.4 veckor före är oftast tillräckligt tidigt för att plantorna skall få lämplig storlek.

Såtemperatur Sådden måste ske inomhus eftersom 25–30 °C är den idealiska groningstemperaturen. Att värma upp växthuset för några gurkplantor är naturligtvis mycket oekonomiskt och även svårt när det gäller så hög temperatur tidigt på våren. Ett frö i varje kruka Det är lämpligt att så ett frö i varje kruka, som fylls med såjord.

Krukorna behöver inte vara större än 6–7 cm eftersom plantorna ska planteras om i kraftig­are jord när de har fått sitt första karaktärsbladblad. Grundblandningen med 40 % sand, 40 % gräsklipp och 20% torvmull kan användas direkt till de små plantorna.

Mycket ljus och daglig dusch Gurkplantorna vill ha fuktig luft och därför bör man duscha dem dagligen om de skall må bra. De skall stå så ljust som möjligt, gärna med tilläggsbelysning. Temperaturen bör vara mellan 18–20° C. Så fort plant­orna blivit 15–20 cm långa bör de bindas upp vid en blompinne. Annars riskerar de att brytas av när de flyttas.

AVHÄRDNING När det går att hålla så varmt i växthuset att temperaturen inte går under 15 °C på nättema är det dags att plantera ut gurkplantorna, men man skall gå försiktigt tillväga så att plantorna får vänja sig vid växthusmiljön. För snabb avhärdning kan ge brännskador Ett stort fel som många gör är att sätta ut plantorna i växthuset utan att först låta dem vänja sig vid det starkare ljuset och den annor­lunda luften med några timmars växthusvistelse åt gången.

 1. Även om miljön i växthuset är bättre för plantorna än vad den är i rumsfönstret, så tål inte gurkplantorna en alltför snabb om­ställning.
 2. Resultatet vid för snabb omställning är oftast att bladen blir vita eller vitfläckiga och ramlar av, det är endast de yngsta bladen som kan ställa om till den nya miljön.

Avhärda så här Det behövs minst en veckas försiktig tillvänjning till det starkare ljuset. Låt plantorna stå i växthuset 2–3 timmar första dagen och öka sedan en timma om dagen, därefter klarar plantorna utflyttningen utan problem. Plantera på kulle Även om gurkbädden ligger högre än omgivande mark bör man plantera varje gurkplanta så att det bildas en liten kulle där den står, 10–15 cm högre än den övriga bädden är lämpligt.

Eftersom plantförsäljare ibland ger rådet att göra som yrkesodlarna och ställa krukan, som gurkplantan står i, direkt ovanpå bädden vill jag på det bestämdaste avråda från denna “planteringsmetod”. Om den skall lyckas krävs dels att plantorna får droppbevattning i krukan och dels att plantorna får sin näring i form av gödselvatten genom samma slang.

För den som vill odla miljövänligt och få goda gurkor och friska plantor passar inte yrkesodlarnas metoder. Gurkor behöver rikligt med näring Gurkplantorna kräver rikligt med näring och därför bör man så snabbt som möjligt efter planteringen lägga färskt eller lagrat gräsklipp på bädden mellan plantorna.

 1. Till gurkbädden bör man inte lägga tjockare lager än 5 cm oavsett om det är färskt eller lagrat gräsklipp man använder.
 2. Dessutom bör gräsklippet bland­as upp med lite sand därför att det är mycket viktigt att det kommer luft igenom täckmaterialet ner till rötterna.
 3. Gurkbädden skall täckas med ett nytt lager grönmassa efter ca 3 veckor och under hela sommaren lägger man på nya lager 3–5 cm tjockt med 3–4 veckors mellanrum.

Varje gång skall lite sand blandas in i denna grönmassa. Täck och vattna inte intill rothalsen Eftersom gurkplantor lätt drabbas av rothalsröta om det är för låg temperatur, för fuktigt eller något annat fel på miljön bör man undvika att lägga täckmaterialet alldeles intill rothalsen.

 1. Om man lämnar ett område på ca 5 cm fritt från organiskt material och i stället lägger ett par nävar sand mot rothalsen är risken för rothalsröta mycket liten.
 2. Vattna aldrig intill rothalsen.
 3. Vattning och duschning Vattningen av gurkplantorna skall göras var eller varannan dag.
 4. Till en början med endast ett par liter per planta och så små­ningom, när plantorna är ett par månader gamla, ca 5 liter per planta.

Men det är viktigt att hela bädden vattnas så att allt täckmaterial hålls fuktigt. Även gångar och väggar bör hållas fuktiga när det är soligt och varmt. Den första tiden, 2–3 veckor efter plantering på bädden, måste man vattna direkt på jordklumpen också, därför att så länge som inte rötterna har nått ut i den omgivande sanden eller jorden för­brukar rötterna i jordklumpen mera vatten än det som kommer in i jordklumpen enbart genom att sanden intill är våt.

 1. Genom att lyfta försiktigt på täckmaterialet intill plantorna ser man ganska snart hur rötterna har växt ut i sanden och då behöv­er man inte längre vattna intill plantorna.
 2. Ja, man bör helst inte vattna intill dem därför att rothalsen på gurkorna är mycket känslig för diverse svampangrepp och desto fuktigare det är intill rothalsen desto större risk är det för angrepp.

Gurkplantor skall ha fuktig luft och därför skall de duschas ofta när det är sol och varmt. Var noga med att även duscha under­sidan på bladen, så är det mindre risk för spinnangrepp. När det ibland blir mulet och kallt skall man däremot inte duscha plantorna såvida man inte har värme påkopplad i växthuset.

Gallring och toppning Även om det är frestande att låta alla gurkämnen som kommer på stammen få gå fram bör man skära bort vartannat på ett tidigt stadium. De skall skäras bort alldeles intill stammen. Gallrar man inte bort en del gurkämnen är det stor risk för att en hel del gulnar så att det under 2-3 veckors tid inte finns några på gång, men sedan växer det fram nya igen.

Låter man bli att gallra fruktämnen blir man visserligen inte utan gurkor, men det blir en ojämn tillväxt så att man tidvis blir helt utan färdiga gurkor. Varje planta ger tillräckligt stora mängder även när många gurkämnen gallras bort. En skörd på 40-50 gurkor per planta är normalt när de odlas i sandbädd och får gräsklipp som näring.

När plantorna har nått taket toppas de och sedan växer det snabbt fram sidogrenar vid varje blad. Dessa sidogrenar skall sedan toppas över 1-2 blad beroende på vilket avstånd det är till närmaste gurkplanta eller andra växter. Mera än 2 blad bör man inte låta det växa ut på varje sidogren. Vid varje bladfäste på sidogrenen växer det ut ett gurkämne, och har man inte för många gurkämnen på gång på huvudstammen brukar dessa sidogrenar gå fram fint.

Skörd Gurkorna bör skördas på ett tidigt stadium innan de blivit helt släta. Dels smakar de bättre innan de blivit “mogna”, och dels får man flera färdiga gurkor vid tidig skörd. Ta bort gulnande blad Efterhand som några blad börjar gulna, oftast nerifrån om plantorna är friska, skär man bort bladen intill stammen med en vass kniv.

 1. Det bör inte finnas någonting kvar av bladskaftet.
 2. Får de gulnande bladen sitta kvar tills de ramlar av är det stor risk för att diverse skadedjur som bladlöss, spinn och trips lockas dit.
 3. Risken för svampangrepp ökar också.
 4. Sorter Det lönar sig att försöka med några olika sorter därför att smaken på dem kan variera rätt mycket och därför är det bra att försöka med flera olika sorter tills man hittat den man gillar bäst.

Men det råder ingen tvekan om att man bör välja feminina sorter, de har endast honblommor och är bitterfria. Min favoritsort är Bella, eftersom den är både välsmakande och rikgivande utan att kräva alltför hög nattemperatur.

Hur många gurkor i en pallkrage?

Odla i pallkrage I en sådan pallkrage får du plats med 6 gurkplantor och runt dessa kan du sätta sallat som gärna växer i halvskuggan som bildas under plantorna. Se till att jorden är ordentligt grundgödslad och mullrik – gurkor behöver mycket näring och trivs i fuktighetshållande jord.

Hur mycket sol behöver gurka?

Så försår du gurka – Gurkfrön sås i vanlig såjord eller blomjord från slutet av mars fram till mitten av sommaren, de växer snabbt så det är ingen fara om du börjar lite senare, tre veckor innan utplantering brukar vara lagom. Plantorna bör vattnas regelbundet, gärna underifrån, så att frön och späda plantor inte torkar ut, de behöver också rejält med ljus, låt dem stå i ett soligt fönster eller under växtlampa så blir de knubbiga och fina.

Kan man klippa bort blad på gurkplantor?

Gurkor behöver mycket värme, och växer bäst utomhus på en varm, vindskyddad plats. För att förbereda bädden optimalt för gurksådd är det bra att gräva en cirka 40 centimeter bred fåra i mitten av bädden. Den fylls sedan upp med kompost och trädgårdsjord.

 1. Mitten av bädden bör sedan kupas upp så den formar en vall, eftersom solen då bättre kommer åt att värma upp jorden, och gurkorna växer bättre.
 2. Gurkor tycker om att ha ärtor, bönor, sallad och selleri växande i närheten.
 3. De bör inte planteras nära tomater, rädisor eller kål.
 4. Slutet av april är en bra tid för att förodla gurkor i en odlingslåda eller på fönsterbänken.
You might be interested:  Hur Lägger Man Marsipan På Tårta?

Det är lämpligt att välja varianter som är resistenta mot mjöldagg när du väljer frön. Plantera alltid endast några få frön i en liten kruka, och se till att vattnet lätt kan rinna av. Det bästa är att välja en kruka med hål i botten och att lägga en flat sten över hålet.

Ha krukorna i ett varmt rum och vattna regelbundet. När fröna har börjat gro är det mycket viktigt att de står på en ljus plats. Eftersom gurkor, precis som tomater, är mycket frostkänsliga, bör de inte planteras ut innan dagstemperaturerna på marknivå når åtminstone 15 °C. För ytterligare skydd kan fiberduk eller växthusfolie användas.

Efter järnnätterna i maj kan gurkor också sås direkt utomhus. Beskärning av gurkplantorna hjälper dem att växa och förbättrar kvalitén hos grönsakerna. Huvudskottet bör inte klippas ned. Klipp ner sidoskotten till ungefär tre blad. Salladsgurka kan skördas ungefär två veckor efter blomning.

 • Skär av gurkan vid stammen med en vass kniv.
 • Vid skörd bör gurkan ha ett slätt skal och en jämn, grön färg.
 • Skörda de växande gurkorna innan de är helt färdigväxta.
 • De smakar bättre då.
 • Dessutom är de frön som ibland kan vara irriterande fortfarande små, och den totala skörden kommer bli större vid tidig skördning eftersom det uppmuntrar fortsatt blomning.

Om det finns ljusare fläckar på gurkans skal kan det hos fullvuxna gurkor betyda att de är mogna eller övermogna. Skördetiden för salladsgurkor är från juni till och med oktober. Bild: © Qpicimages – Fotolia

Kan man vattna gurka för mycket?

Omskolning av gurka –

 • När fröplantan fått fyra blad tas den ut ur minidrivhuset och planteras om. Gurka växer fort så de kan direkt skolas upp till en krukstorlek på ca 11 cm. Undantaget är klenväxande sorter som te.x djungelgurka som behöver en mindre kruka på ca 9 cm, Välj en näringsrik jord som till exempel plantjord eller grönsaksjord,
 • Gurka är känslig för torka. Håll jorden fuktigt men inte för blöt. Mer vatten krävs i takt med att plantan växer till och rötterna utvecklas.
 • Efter omplantering kan näring börja tillsättas i vattnet eller sprayas på plantan. Vi rekommenderar Formulex som har en bred näringsprofil och passar bra både för vuxna plantor och att användas för frösådder och sticklingar.
 • Ytterligare omplantering görs när plantan mäter ca 30 cm till en kruka som rymmer ca 3 liter jord. Är det snart dags för avhärdning och utplantering kan man hoppa över detta och sätta plantan direkt på växtplatsen så snart temperaturen tillåter.
 • Stöd plantan med en blompinne eller bambukäpp när rankorna drar iväg.

Varför dör min gurka?

Plantera om – Eftersom gurkor har känsliga rötter mår de bäst om de endast planteras om ett fåtal gånger. Utgångspunkten är två omskolningar: Första omplanteringen sker från första såplatsen till en lite större kruka. Andra omplanteringen sker från den lite större krukan till den slutgiltiga växtplatsen på friland eller i en stor kruka.

 • Om du odlar i nedbrytbara krukor se till att riva av kanten på krukan.
 • Allt papper eller torv ska hamna under ytan.
 • Om kanten är ovanför jordytan fungerar den som en ledning som drar fukten ur jorden och upp i luften.
 • Jordytan ska alltid vara på samma nivå längs stjälken.
 • När du planterar om gurkan så sätt den aldrig djupare än den växte innan.

Gurkplantan är nämligen känslig för rothalsröta, en sjukdom som leder till att stammen ruttnar, går av och rötterna dör. Risken för rothalsröta ökar också om det är för kallt och blött i jorden. Vänta med att plantera ut dina gurkplantor tills jorden håller 15 grader. Gurkor i olika former. Foto: Markus Danielsson

Kan man odla gurka inomhus?

Ni måste verkligen testa att odla tomat och gurka inomhus på vintern! Att kunna plocka en egenodlad tomat i förbifarten i januari är en ynnest och att se gurkan slingra sig inomhus när det är vinter ute ger i alla fall mig hopp om våren och värmen. Det är lättare än man tror att odla både gurka och tomat inomhus och självklart väldigt roligt.

 • Text och bild: Anna Theorin Tomat och gurka är värmeälskande växter som inte tycker om när temperaturen stiger under tio grader.
 • Därför odlar vi dem som ettåriga grönsaksväxter under sommarhalvåret här i sverige.
 • Men man kan odla dem när som helst bara man har rätt förutsättningar.
 • Rätt förutsättningar är mycket ljus, värme, vatten och näring.

Man behöver inte odla dem i jord, jag odlar mina tomater hydroponiskt vilket betyder att de odlas i vatten med en näringslösning. Det fungerar alldeles utmärkt och det är väldigt effektivt. Här växer tomat, basilika och sallat tillsammans i en Harvy. Sortval Det första man behöver tänka på när man ska odla tomater och gurka inomhus är vilken sort man ska välja.

 1. Sortvalet är nästan det viktigaste av allt.
 2. När det kommer till tomater så ska man välja en liten kruktomat.
 3. Stora, höga växthustomater är svårt att odla inomhus eftersom de kräver mycket stöd, plats och ännu bättre belysning.
 4. Det finns flera sorters tomater som fungerar utmärkt att odla både hydroponiskt och i kruka inomhus.

De jag tycker är bäst är: Maskotka, Bitonto, Tiny Tim och Siderno, Det finns mängder med kruktomater ute på marknaden så man kan med fördel prova sig fram vilken man tycker bäst om. Gurka på tillväxt nu i december. När det kommer till gurkor är sortvalet också av stor vikt.

 1. Jag väljer bara partenokarpa gurkor inomhus.
 2. Det betyder att de sorterna bara får honblommor och behöver alltså inga hanblommor för att ge frukt.
 3. Det är helt enkelt enklare inomhus och jag får fler gurkor på samma planta om man jämför med en sort som inte är partenokarp.
 4. Detta är såklart också viktigt eftersom jag brukar ha max en eller två stycken plantor inomhus.

I sorternas beskrivning brukar de stå om sorten bara ger honblommor eller inte. Om den bara ger honblommor så är sorten alltså partenokarp. Sen är det vitkigt att man väljer en sort som inte ger för stora frukter. Mindre frukter är enklare inomhus. De sorter jag brukar använda heter: Picolino och Baby, Tomaterna blir kraftiga och stabila med rätt belysning. Sådd När man sår gurka och tomat för inomhusodling gör man på samma sätt som om man skulle planterat ut plantorna. Om jag ska odla hydroponiskt så sår jag fröna direkt i pluggen som ska sitta i den hydroponiska odlingstationen.

Om jag ska odla i kruka med jord sår jag direkt i den krukan som jag ska odla i. Jag använder vanligt jord och ingen såjord. Håll fröet fuktigt under groningen. Ingen extrabelysning behövs i detta läget. Dessa krukor brukar jag använda till mina odlingar i jord. Det finns små växthus man kan köpa till som är bra i början av odlingen när vi vill ha det fuktigare.

Krukorna heter Elho Grow Pot och det finns flera färger att välja mellan. Jag brukar använda mig av Elhos produkter, de är så tåliga, man riktigt känner kvalitén och de är miljövänliga. Snart slår tomatblommorna ut! I min hydroponiska odling använder jag mig av en Harvy, exakt den som jag använder hittar ni här,

Det går till så enkelt att man fyller upp den med vanligt kranvatten, sår i pluggarna (det finns färdigsådda pluggar av tex basilika som brukar ingå i startpaketen och tomma man kan kan köpa separat), stoppar i pluggarna i hålen och väntar. Rötterna som växer i vatten, så här ser det ut om man lyfter på locket på en Harvy.

När fröet grott. Om vi börjar med odlingen i jord. När fröet grott måste plantan ha extrabelysning, man kan inte odla tomater och gurka inomhus utan växtbelysning på vintern. Jag brukar använda mig av min belysning som jag har till min Harvy (om den är ledig).

 1. Belysningen till Harvyn híttar ni här, glöm inte att köpa till en ställning eller så man kan sätta fast rampen på ett fönster.
 2. Om belysningen till Harvyn är upptagen eller jag bara har en eller två plantor använder jag denna växtlampan.
 3. Den är så bra eftersom du kan sätta den överallt, på en byrå, i en bokylla.

var som helst eftersom den fästes med klämmor. Den är också böjbar så man kan böja huvudena åt det hållet man vill. Nu måste du vattna din planta, inte för mycket men låt den inte torka ut helt. När det gått cirka 3 veckor kan du börja näringsvattna. Jag planterar inte om mina plantor alls.

När de växer kan de behöva stöd, speciellt gurkorna. Gurka på tillväxt i början med ett växthuslock för att hålla fukten. I min hydroponiska odling gäller samma princip. Fyll på med vatten så det aldrig går torrt. Här väntar jag inte med näringsvattningen utan börjar att blanda ut näring för hydroponisk odling direkt i vattnet så fort fröet grott.

Höj er växtbelysning under tiden som plantorna växer, den ska bara vara cirka 5-10 cm ovanför plantorna för bästa effekt. Blomning och skörd När tiden är inne kommer plantorna att börja blomma! Det är fantastiskt roligt och det betyder att det inte är lång tid kvar tills du kan skörda dina egna tomater och gurkor inomhus.

 1. Men det är en sak att tänka på.
 2. Det är oftast dåligt med pollinerande insekter inomhus så man måste hjälpa dem på traven lite.
 3. Du kan skaka på plantorna lite lätt eller gå och dutta med ett finger från blomma till blomma.
 4. Det fungerar utmärkt.
 5. Minigurkor på gång! Som ni ser är det inte så svårt att odla gurka och tomat inomhus om man har rätt förutsättningar och väljer rätt sorter.

Det är heller inte så skötselkrävande. Det man ska tänka på är dock att oftast får tomat och speciellt gurka sjukdomar och skadedjur inomhus. Det går inte att undvika i princip. Det brukar komma när plantan har stått väldigt länge och i det läget brukar jag bara kasta plantan.

Kan man odla tomat och gurka tillsammans?

Odla Gurka Odla gurka är enkelt. Tomater är väldigt enkla att odla i sin egen trädgård, men vad vore tomaten utan sin goda vän gurkan? Gurkor är nästan lika vanlig i svenska växthus som tomaten och det är verkligen inte konstigt med tanke på hur bra de passar ihop.

Gurka och tomat är ett så vanligt inslag i den svenska salladen att det nästan inte går att skilja dem åt, och så borde det vara i trädgården också. Odla dina egna gurkor – Växthus Gurkor kan växa fantastiskt fint under den svenska sommaren men vill gärna ha ett växthus. Gurkan trivs bäst i temperaturer runt 25 grader och är extremt känslig för låga temperaturer.

Redan vid 10 grader kan gurkan börja hänga och just därför är ett växthus att föredra. Gurka planteras helst långt ifrån växthusdörren, om man inte har ventilationsfönster, då drag från denna kan föra med sig både kyla och sjukdomar. Odla dina egna gurkor – Försådd Gurkor sås oftast från frön och mår bra av att försås inomhus innan de skall ut till växthuset.

You might be interested:  Hur Och Vad Händer När Du Rostar Kaffe?

Eftersom gurkplantan är så känslig mot kyla hjälper det också att ha en liten buffert mellan det att man planterar gurkan tills det är säkert att plantera ut den i växthuset. Plantera fröet i en kruka såjord och se till att den står varmt men inte i direkt solljus. Krukan bör vattnas underifrån, ytan kan duschas om den är torr, och så snart jorden ute i växthuset är 15 grader kan man sätta ut plantan.

Givetvis kan man vänta lite men inte för länge, en större gurkplanta kräver mer vatten och näring än vad som är möjligt att ge den i en liten kruka. Odla dina egna gurkor – Plantera Gurkor kan planteras ihop med tomater i ett växthus men de trivs bäst i en helt annan jord så det bästa är att skilja dem åt något.

 • Jorden bör vara fuktighetshållande, mullrik och väldigt näringsrik med en temperatur på 15-20 grader C och ett pH-värde runt 7,0.
 • Gurkor har ett enormt behov av både näring och kalcium så det gäller att gödsla ofta, dock är det viktigt att gödselmedlet är klorfritt.
 • Väl brunnen stallgödsel fungerar väldigt bra.

En rejäl gödsling på hösten besparar dig mycket arbete på våren så planera i förväg om du skall plantera gurka. Gurkplantor planteras runt 50 cm ifrån varandra men inte ner i jorden utan i små kullar ovanpå marknivån. Väl på plats vattnar man plantan lätt och gurkan är på plats.

 1. Odla dina egna gurkor – Skötsel Som tidigare nämnts behöver en gurkplanta enorma mängder vatten och bör vattnas minst en gång varje dag då solen står som högst.
 2. Tillför även gödsling regelbundet, en blandning av benmjöl, blodmjöl och Algomin är perfekt för ändamålet.
 3. Under varma perioder kan man rent av få vattna oftare och lufta ur växthuset så att det inte blir för varmt.

Om det finns risk för kyla kan man ställa in en kupévärmare i växthuset över natten, då finns det dock risk för att det blir för varmt istället. För att vara säker på att pollinering sker kan man gnida hanblommor och honblommor mot varandra, de är enkla att skilja åt för honblommor har ett fruktämne bakom blomman som hanblommor saknar.

Om gurkplantan toppas vid manshöjd och stöttas med en blompinne kommer den stå stadigt även med frukt och man behöver inte oroa sig för att den skall brytas av. Vänta inte med att skörda gurkorna tills det är för sent, för stora gurkor är vattnigare och har mindre smak än de något mindre och det vore synd att inte få perfekta gurkor för sitt slit.

: Odla Gurka

Vilken gurka är godast att odla?

För krukan – Krukgurka: ‘Picolino’ F1 Är du sugen på att odla gurkor i kruka för att kunna plocka och äta dem direkt från plantan så ska du så ‘Picolino’ F1. Picolino en ekologisk minigurka som passar perfekt i en stor och djup kruka. Den ger otroligt goda och krispiga frukter med slätt skal. Det går utmärkt att odla gurka i kruka. ‘ Picolino’ F1 heter den här sorten som trivs bra i kruka och ger krispiga och goda minigurkor.

Vad ska man gödsla gurka med?

Odla Gurka Gurka går att odla både i växthus och på friland beroende på sort. Sår man frön förgror man dem med fördel inomhus innan utsättning, detta kan man börja med i februari – mars. Vissa sorter kan man så direkt i bädden, men då måste man vänta tills jorden håller minst 15 grader.

 1. I butiken har vi plantor som är redo för utplantering, kontakta oss gärna för mer information.
 2. Innan man planterar ut (i växthus eller friland) måste man förbereda jorden och då gärna på hösten och helst med naturgödsel i botten.
 3. Man kan även blanda in halm för att få ner mer luft i jorden men detta kräver extra kvävetillskott vid gödslingen på våren.

På våren (mars-april) grundgödslar man med ett fullgödselmedel (gödsel som innehåller samtliga växtnäringsämnen). Gör upphöjda luckra bäddar. Plantera inte för tidigt, jorden måste vara ordentligt varm (minst 15 grader) vid utsättningen. Använd jordtermometer.

Vattna ofta med ljummet vatten efter utplantering. Undvik att blöta ner rothalsen! Sätt in en kupévärmare i växthuset om det är risk för kalla nätter och använd även fiberduk (som även kan skydda mot spinn). Öka gödselgivan allt eftersom gurkan växer. För lite vatten och näring ger gulnade fruktanlag. Gödsla med blodmjöl, benmjöl och Algomin eller hönsgödsel och Algomin.

Nässelvatten kan med fördel användas.

Bind upp gurkplantan löst i ett snöre och snurra plantan kring snöret. (Se tomatodling)Toppa plantan i manshöjd och tag ut två sidogrenar.Duscha ofta vid höga temperaturer, temperaturer över 30 grader ger stressymptom och plantan kan vissna.Undvik gurkplantor vid växthusdörren då dragigt läge kan ge angrepp av spinnkvalster.

: Odla Gurka

Måste man ha två gurkplantor?

Viktigt att tänka på – Om man odlar i växthus eller inomhus kan det lämpa sig bra med partenokarpa gurksorter. Tillgången på insekter brukar vara knapp och därför är det bra om man slipper tänka på pollinering. Utomhus på tex friland passar det bra med gurkor som kräver pollinering. Gurkor som behöver pollineras kan med fördel odlas utomhus så sköter naturen pollineringen. När man odlar gurka kanske man vill ha flera olika sorter. Det är ju roligt med lite olika former och smaker. Men det kan också bli lite tokigt om man inte tänker sig för.

 1. En partenokarp sort kan nämligen av misstag bli pollinerad av en icke partenokarp sort om man odlar dessa nära varandra.
 2. Då sker en korspollinering och resultatet kan bli missbildade och osmakliga gurkfrukter.
 3. Det bästa är alltså att odla bara den ena typen eller hålla ett stort avstånd mellan dem.
 4. Fler inlägg om gurka: Gurka – så odlar vi den inomhus, Så inte gurkväxter för tidigt, Gurkdöden – spinnkvalster,

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

Vill gurkplantor ha sol?

Ge dina gurkor gott om utrymme, vatten och näring – En slingrande gurkranka har här fått ett riktigt bra växtstöd i form av ett galvaniserat spiralstöd. Gurkor gillar gott om utrymme och massor med sol. Plantera gärna gurkplantorna med ett rejält avstånd mellan varje planta så minskar risken för sjukdomar.

 • Ska gurkan stå i kruka på balkongen eller uteplatsen så plantera gärna din förodlade gurkplanta i en djup kruka som rymmer minst 10 liter jord.
 • Säkerställ att det är hål i krukans botten så att överflödigt vatten kan rinna ut.
 • När gurkan börjar växa till sig ytterligare är det bra att ge gurkans slingrande rankor stöd och även binda upp dem.

På så vis undviker du att plantan bryts och det blir lättare att skörda gurkorna så småningom. Var noga med att näringsvattna ordentligt under hela sommaren. Det finns flytande växtnäring som du kan blanda ned i vattnet lite då och då när du vattnar gurkorna.

Kan man använda Tomatnäring till gurka?

Produktinformation – Biobact Tomat är en organisk växtnäring som är godkänd för ekologisk odling. Näringen är väl lämpad för grönsaker, t.ex. tomater, gurkor och paprikor. Den unika sammansättningen av humus och aktiva mikroorganismer ger en levande och frisk j.

Hur planterar man Gurkfrön?

Förodla gurka: steg för steg – 1. Läs på fröpåsen innan du sätter igång. Där står det när, var och hur fröna ska sås. Det kan variera beroende på sort samt var i Sverige du bor. Ett par veckor tidigare i söder, några veckor senare längst upp i norr.2. Så i små krukor eller minidrivhus.

 • Så ett frö per kruka i såjord och håll jorden fuktig.
 • Gurkfröer gror allra bäst om de får stå varmt, runt 25 grader.
 • Täck gärna krukan med plast eller plastfilm.
 • Se till att det finns några lufthål i plasten.
 • Om det ändå bildas kondens kan du lufta genom att lyfta på locket eller plasten.3.
 • När fröet grott ställer du krukan ljust och i normal rumstemperatur.

Det är viktigt att det finns tillräckligt med ljus, annars blir plantorna rangliga. Välj ett riktigt ljust fönster. Har du extra växtbelysning så använd gärna den också så blir plantorna ännu starkare och mer robusta.4. När plantorna går att hantera ska de planteras om i större krukor.

Var försiktig med rötterna när du planterar om eftersom de är känsliga och lätt kan komma till skada.5. Gurka är mottaglig för något som kallas rothalsröta. För att undvika det ska gurkplantan planteras så att stammen inte hamnar under jord utan hellre på en liten jordkulle. Ett tunt lager vermiculite eller sand ovanpå jorden är också bra liksom att undvika att blöta ner rothalsen när du vattnar.6.

När risken för nattfrost är över och jorden blivit varm, ca 15 grader, är det dags att plantera ut gurkplantorna om de ska växa utomhus. Innan utplantering måste plantorna avhärdas, det vill säga vänjas vid sin nya växtplats. Det gör du genom att sätta ut plantorna i sina krukor några timmar mitt på dagen, gärna i halvskugga, så att de gradvis vänjer sig vid solljus och varierande temperaturer i luften. Ett par förodlade frilandsgurkor står ute några timmar tillsammans med andra förodlade plantor och vänjer sig sakta vid livet ute. Efter två till tre dagar kan de planteras på sin slutliga växtplats eller i en stor, djup kruka på uteplatsen. Odlar du en växthusgurka trivs den bäst i växthus. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

När kan gurkor stå ute?

Direktså gurka – Det går att direktså gurka ute i trädgårdslandet. Vänta tills jorden har hunnit bli tillräckligt varm. Omkring 15 grader brukar vara ett bra riktmärke. En del som har odlat gurkor i många år sår sina fröer direkt i trädgårdslandet. Då slipper du ha småkrukor inomhus. Andra tycker dock att det är lättare att förodla. Då kan du så dem några veckor tidigare. Om du sår dina gurkfröer i torvbriketter är det enkelt att plantera om dem utan att skada rötterna. Foto: Annika Christensen

Kan man ta frön från gurka och plantera?

Vänta med att skörda – Det blir ganska många frön i en gurka, så om man ska ta frön för eget husbehov räcker det gott och väl att spara ett mindre antal gurkor för detta. För att fruktsamma frön ska utvecklas behöver man invänta att gurkorna är riktigt stora.

 • De får gärna hänga kvar på plantorna tills plantorna börjar vissna.
 • Därefter plockar man de gurkor man ska ta frön av.
 • Inomhus i rumstemperatur lägger man sina frögurkor tex på en bricka eller ett fat och låter dem eftermogna.
 • När de är ganska mjuka och eventuellt gula, är det dags att skära upp dem och vittja dem på frön.

Det är bra om man inte skär mitt i fröhuset utan lite på sidan. En sked är ett bra verktyg för att skrapa ur hela kärnhuset med. Man kan sedan sprida ut fröna på ett fat och låta dem torka. Theres Lundén : Så gör du för att ta frön från gurka

Kan vi lägga gurkor i?

Gurkorna kan läggas in hela eller skäras i halvor eller grova skivor. Skala och skiva pepparroten eller skär i små kuber. Skölj dillkronor och blad. Varva gurkorna med pepparrot, blad och dillkronor i en stor väl rengjord glasburk eller flera små burkar upp till ca 2 cm från kanten.