Odla Gurka När Är Den Klar
Gurka är en älskad grönsak tack vare sin milda och uppfriskande smak. Grönsaken innehåller väldigt få kalorier och används därför ofta för viktminskning. Den innehåller massor av värdefulla vitaminer och mineralsyror, och har dessutom många olika användningsområden.

 • Gurka kan skivas ner i sallader, ångas eller ätas med dip i stället för chips.
 • Gurka, eller snarare gurksaften, används också som en ingrediens i hudvårdsprodukter.
 • När gurkorna har blommat kan de vanligtvis skördas efter två veckor.
 • Skalet ska vara slätt och jämnt mörkgrönt.
 • Växande frukter bör skördas tidigt.

I början av skördeperioden smakar de nämligen bättre och du hinner skörda mer totalt. Skördetiden varar mellan juni och oktober. Ljusa delar är ett tecken på att gurkan är övermogen. Det är bäst att inte skörda gurkan för sent. Använd en vass kniv eller en sax från GARDENA för att klippa av grönsaken från stjälken.

Hur vet man när det är dags att skörda gurka?

När ska gurkan skördas? – För de vanliga långa gurkorna finns en enkel regel. Skörda hellre för tidigt än för sent, det brukar vara lagom när gurkan börjar bli rund i änden, men innan den svällt upp alltför mycket. Har änden blivit så pass tjock så att gurkan ser ut som en kalebass i formen har du väntat lite för länge, då har frön börjat bildas och smaken blir något mindre krispig. SKRIVEN AV Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby». (Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Hur lång tid tar det att få gurka efter blomma?

Crispgurka – Hällnäs Handelsträdgård Fräsch, fast gurka som både smakar och doftar. Direkt från växthus till din butik. Kort tid från blomma till bord. Visste Du att gurkan börjar åldras när blomman på gurkämnet slagit ut. Vi odlar gurka enligt High Wire systemet vilket innebär att gurkan hela tiden växer uppåt på ett snöre och bildar nya blad i toppen.

 1. Genom denna metod “vet” plantan att den ska uppåt och skickar då sockret nedåt stjälken till den nedersta gurkan som då blir färdig snabbt.
 2. Hos oss tar det mellan 8-12 dagar från att blomman slagit ut till dess att vi skördar gurkan.
 3. Motsatsen till High Wire systemet är Paraplymetoden där man drar upp plantan till en tråd på två meters höjd och toppar den.

Plantan breder då ut sig som ett paraply och bildar gurkämnen över hela paraplyet. Plantan “vet” då inte var den ska sända sockret utan det blir lite på måfå. Det kan då gå snabbt eller ta lång tid att bygga en gurka vilket i sin tur, innebär att det kan vara en gammal gurka som hänger under paraplyet även om den fortfarande växer.

High Wire metoden ger oss möjlighet att skörda 8-12 dagar gamla mot upp emot 25 dagar gamla gurkor i Paraplymetoden. Vårt system där vi kan styra tillväxten av gurkämnet garanterar att vi skördar unga, färska gurkor. En gurkplanta bygger biomassa (torrsubstans)i gurkan samtidigt som den fyller den med vätska.

När gurkan har nått ca 150 gram, beroende på sort, så har den byggt de celler som behövs för att kunna fylla upp den till en vikt på 350-450 gram. Vi tänker så här. Eftersom gurkan är färdig med biomassa vid 150 grams vikt och sedan bara fyller upp med vätska så får man en crispigare gurka desto mindre den plockas.

Gurkan har en hög andel torrsubstans vid 150 gram och andelen sjunker ju längre man väntar på skörden. Vi vill att Ni ska få en Crispig gurka så därför skördar vi den mellan 275-350 gram. Vi odlar vår gurka vid ett ljusspektra som är speciellt utvalt för att öka smak och doft. Det ljus som gurkplantan kan tillgodogöra sig ligger mellan 400 och 700 nanometers våglängd.

Ljuset består av fotoner som är en kombination av partikel och vågrörelse. Fotosyntesen som är den process i växten som används för att skapa torrsubstans (byggnadsmaterial) i gurkplantan sker effektivast på 450 samt 660 nanometers våglängd. Det har därför länge varit en sanning i branschen att ljus för växter skall ges i blått (450 nm) samt rött (660 nm).

 • Det är korrekt om man vill ha vikt.
 • Fotosyntesen tillhör den primära metabolismen.
 • Vi som odlar kryddor tycker att smak och doft har betydelse, inte bara vikt så vi vill att den sekundära metabolismen också skall fungera.
 • Sekundär metabolism lägger grunden tex för att växten skall kunna attrahera olika pollinatorer eller avskräcka skadegörare.

Den används också för att bygga flavonoider och terpenoider som används i matlagning i medicin eller som näringstillskott. I blåbär produceras Antioxidanter med sekundär metabolism. Forskningen om vad som ger vad inom sekundär metabolism ligger på en hög nivå men kunskapen ligger än så länge på en låg nivå.

 1. Det finns över 200 000 olika processer som ger olika nyttigheter hos olika växter.
 2. Det alla är överens om är att det är andra våglängder än rött och blått som har stor betydelse för de olika processerna.
 3. Alla våglängder ger förr eller senare tillväxt i form av biomassa men först efter att de har passerat ett eller flera steg där de har stimulerat växten till att göra andra saker.

Vi har därför valt ett spektra som är bredverkande för att växterna skall ha möjlighet att producera det vi vill ha ut från våra kryddor, sallater och gurkor. Vi använder förutom rött och blått även grönt och vitt ljus. Det fina med grönt ljus är att det tränger sig ned i bladen och även igenom blad till underliggande blad så hela plantan tar tillvara allt det gröna ljuset.

Vi kan nog säga att vi inte vet vad vi gör men vi vet att det vi gör har växten nytta av och ger tillbaka i form av smak och doft. Vi har sett att våra LED belysta gurkor har en god hållbarhet och när vi skär ett snitt så doftar det gurka på riktigt. Det går också att se att gurkorna är gröna en liten bit in i gurkan, inte bara på ytan.

: Crispgurka – Hällnäs Handelsträdgård

Kan man klippa bort blad på gurkplantor?

Gurkor behöver mycket värme, och växer bäst utomhus på en varm, vindskyddad plats. För att förbereda bädden optimalt för gurksådd är det bra att gräva en cirka 40 centimeter bred fåra i mitten av bädden. Den fylls sedan upp med kompost och trädgårdsjord.

Mitten av bädden bör sedan kupas upp så den formar en vall, eftersom solen då bättre kommer åt att värma upp jorden, och gurkorna växer bättre. Gurkor tycker om att ha ärtor, bönor, sallad och selleri växande i närheten. De bör inte planteras nära tomater, rädisor eller kål. Slutet av april är en bra tid för att förodla gurkor i en odlingslåda eller på fönsterbänken.

Det är lämpligt att välja varianter som är resistenta mot mjöldagg när du väljer frön. Plantera alltid endast några få frön i en liten kruka, och se till att vattnet lätt kan rinna av. Det bästa är att välja en kruka med hål i botten och att lägga en flat sten över hålet.

 • Ha krukorna i ett varmt rum och vattna regelbundet.
 • När fröna har börjat gro är det mycket viktigt att de står på en ljus plats.
 • Eftersom gurkor, precis som tomater, är mycket frostkänsliga, bör de inte planteras ut innan dagstemperaturerna på marknivå når åtminstone 15 °C.
 • För ytterligare skydd kan fiberduk eller växthusfolie användas.
You might be interested:  Hur Länge Håller Sweet Chili Sås?

Efter järnnätterna i maj kan gurkor också sås direkt utomhus. Beskärning av gurkplantorna hjälper dem att växa och förbättrar kvalitén hos grönsakerna. Huvudskottet bör inte klippas ned. Klipp ner sidoskotten till ungefär tre blad. Salladsgurka kan skördas ungefär två veckor efter blomning.

Skär av gurkan vid stammen med en vass kniv. Vid skörd bör gurkan ha ett slätt skal och en jämn, grön färg. Skörda de växande gurkorna innan de är helt färdigväxta. De smakar bättre då. Dessutom är de frön som ibland kan vara irriterande fortfarande små, och den totala skörden kommer bli större vid tidig skördning eftersom det uppmuntrar fortsatt blomning.

Om det finns ljusare fläckar på gurkans skal kan det hos fullvuxna gurkor betyda att de är mogna eller övermogna. Skördetiden för salladsgurkor är från juni till och med oktober. Bild: © Qpicimages – Fotolia

Hur plockar man gurkan?

Hur skördar man på bästa sätt? – Själva gurkorna kan man försiktigt dra loss eller vrida loss. Det är bra om man håller emot så att resten av plantan inte går sönder. Gurkplantor kan vara ganska pigga på att producera nya gurkor om man skördar flitigt.

Hur många gurkor kan man få på en planta?

GURKA I SANDBÄDD GER STÖRST SKÖRD – Sand perfekt för gurkor Vill man få en riklig skörd av gurka bör man absolut odla den i sand. Eftersom gurkplantorna vill ha hög jordtemperatur är det en stor fördel att jorden är lucker. Då värms den upp bättre, och luckrare material än sand att odla i kan man knappast hitta.

 • Eftersom sanden dessutom håller värmen länge passar den utmärkt som odlingssubstrat i gurkbädden.
 • Jord måste bytas oftare än sand Odlar man gurka i jordbädd bör jorden bytas med högst två års mellanrum.
 • Och odlar man i sandbädd bör man även byta sanden efter 3–4 års odlande i samma sand.
 • Vid byte av jord och sand i gurkbädden bör det gamla materialet tas bort till cirka 40 cm djup.

Det är en stor fördel ur värmesynpunkt om odlingsbädden ligger 20–30 cm högre än omgivande mark. Så inte för tidigt Det vanligaste felet som den ovane gurkodlaren gör är att sådden sker alldeles för tidigt på våren. Tidigare än 6 veckor före det datum då man kan sätta ut plantorna i växthuset skall man inte så gurka.4 veckor före är oftast tillräckligt tidigt för att plantorna skall få lämplig storlek.

 • Såtemperatur Sådden måste ske inomhus eftersom 25–30 °C är den idealiska groningstemperaturen.
 • Att värma upp växthuset för några gurkplantor är naturligtvis mycket oekonomiskt och även svårt när det gäller så hög temperatur tidigt på våren.
 • Ett frö i varje kruka Det är lämpligt att så ett frö i varje kruka, som fylls med såjord.

Krukorna behöver inte vara större än 6–7 cm eftersom plantorna ska planteras om i kraftig­are jord när de har fått sitt första karaktärsbladblad. Grundblandningen med 40 % sand, 40 % gräsklipp och 20% torvmull kan användas direkt till de små plantorna.

Mycket ljus och daglig dusch Gurkplantorna vill ha fuktig luft och därför bör man duscha dem dagligen om de skall må bra. De skall stå så ljust som möjligt, gärna med tilläggsbelysning. Temperaturen bör vara mellan 18–20° C. Så fort plant­orna blivit 15–20 cm långa bör de bindas upp vid en blompinne. Annars riskerar de att brytas av när de flyttas.

AVHÄRDNING När det går att hålla så varmt i växthuset att temperaturen inte går under 15 °C på nättema är det dags att plantera ut gurkplantorna, men man skall gå försiktigt tillväga så att plantorna får vänja sig vid växthusmiljön. För snabb avhärdning kan ge brännskador Ett stort fel som många gör är att sätta ut plantorna i växthuset utan att först låta dem vänja sig vid det starkare ljuset och den annor­lunda luften med några timmars växthusvistelse åt gången.

 1. Även om miljön i växthuset är bättre för plantorna än vad den är i rumsfönstret, så tål inte gurkplantorna en alltför snabb om­ställning.
 2. Resultatet vid för snabb omställning är oftast att bladen blir vita eller vitfläckiga och ramlar av, det är endast de yngsta bladen som kan ställa om till den nya miljön.

Avhärda så här Det behövs minst en veckas försiktig tillvänjning till det starkare ljuset. Låt plantorna stå i växthuset 2–3 timmar första dagen och öka sedan en timma om dagen, därefter klarar plantorna utflyttningen utan problem. Plantera på kulle Även om gurkbädden ligger högre än omgivande mark bör man plantera varje gurkplanta så att det bildas en liten kulle där den står, 10–15 cm högre än den övriga bädden är lämpligt.

 • Eftersom plantförsäljare ibland ger rådet att göra som yrkesodlarna och ställa krukan, som gurkplantan står i, direkt ovanpå bädden vill jag på det bestämdaste avråda från denna “planteringsmetod”.
 • Om den skall lyckas krävs dels att plantorna får droppbevattning i krukan och dels att plantorna får sin näring i form av gödselvatten genom samma slang.

För den som vill odla miljövänligt och få goda gurkor och friska plantor passar inte yrkesodlarnas metoder. Gurkor behöver rikligt med näring Gurkplantorna kräver rikligt med näring och därför bör man så snabbt som möjligt efter planteringen lägga färskt eller lagrat gräsklipp på bädden mellan plantorna.

 1. Till gurkbädden bör man inte lägga tjockare lager än 5 cm oavsett om det är färskt eller lagrat gräsklipp man använder.
 2. Dessutom bör gräsklippet bland­as upp med lite sand därför att det är mycket viktigt att det kommer luft igenom täckmaterialet ner till rötterna.
 3. Gurkbädden skall täckas med ett nytt lager grönmassa efter ca 3 veckor och under hela sommaren lägger man på nya lager 3–5 cm tjockt med 3–4 veckors mellanrum.

Varje gång skall lite sand blandas in i denna grönmassa. Täck och vattna inte intill rothalsen Eftersom gurkplantor lätt drabbas av rothalsröta om det är för låg temperatur, för fuktigt eller något annat fel på miljön bör man undvika att lägga täckmaterialet alldeles intill rothalsen.

 1. Om man lämnar ett område på ca 5 cm fritt från organiskt material och i stället lägger ett par nävar sand mot rothalsen är risken för rothalsröta mycket liten.
 2. Vattna aldrig intill rothalsen.
 3. Vattning och duschning Vattningen av gurkplantorna skall göras var eller varannan dag.
 4. Till en början med endast ett par liter per planta och så små­ningom, när plantorna är ett par månader gamla, ca 5 liter per planta.

Men det är viktigt att hela bädden vattnas så att allt täckmaterial hålls fuktigt. Även gångar och väggar bör hållas fuktiga när det är soligt och varmt. Den första tiden, 2–3 veckor efter plantering på bädden, måste man vattna direkt på jordklumpen också, därför att så länge som inte rötterna har nått ut i den omgivande sanden eller jorden för­brukar rötterna i jordklumpen mera vatten än det som kommer in i jordklumpen enbart genom att sanden intill är våt.

 1. Genom att lyfta försiktigt på täckmaterialet intill plantorna ser man ganska snart hur rötterna har växt ut i sanden och då behöv­er man inte längre vattna intill plantorna.
 2. Ja, man bör helst inte vattna intill dem därför att rothalsen på gurkorna är mycket känslig för diverse svampangrepp och desto fuktigare det är intill rothalsen desto större risk är det för angrepp.

Gurkplantor skall ha fuktig luft och därför skall de duschas ofta när det är sol och varmt. Var noga med att även duscha under­sidan på bladen, så är det mindre risk för spinnangrepp. När det ibland blir mulet och kallt skall man däremot inte duscha plantorna såvida man inte har värme påkopplad i växthuset.

Gallring och toppning Även om det är frestande att låta alla gurkämnen som kommer på stammen få gå fram bör man skära bort vartannat på ett tidigt stadium. De skall skäras bort alldeles intill stammen. Gallrar man inte bort en del gurkämnen är det stor risk för att en hel del gulnar så att det under 2-3 veckors tid inte finns några på gång, men sedan växer det fram nya igen.

You might be interested:  Hur Påverkas Kroppen Av För Mycket Socker?

Låter man bli att gallra fruktämnen blir man visserligen inte utan gurkor, men det blir en ojämn tillväxt så att man tidvis blir helt utan färdiga gurkor. Varje planta ger tillräckligt stora mängder även när många gurkämnen gallras bort. En skörd på 40-50 gurkor per planta är normalt när de odlas i sandbädd och får gräsklipp som näring.

 1. När plantorna har nått taket toppas de och sedan växer det snabbt fram sidogrenar vid varje blad.
 2. Dessa sidogrenar skall sedan toppas över 1-2 blad beroende på vilket avstånd det är till närmaste gurkplanta eller andra växter.
 3. Mera än 2 blad bör man inte låta det växa ut på varje sidogren.
 4. Vid varje bladfäste på sidogrenen växer det ut ett gurkämne, och har man inte för många gurkämnen på gång på huvudstammen brukar dessa sidogrenar gå fram fint.

Skörd Gurkorna bör skördas på ett tidigt stadium innan de blivit helt släta. Dels smakar de bättre innan de blivit “mogna”, och dels får man flera färdiga gurkor vid tidig skörd. Ta bort gulnande blad Efterhand som några blad börjar gulna, oftast nerifrån om plantorna är friska, skär man bort bladen intill stammen med en vass kniv.

 • Det bör inte finnas någonting kvar av bladskaftet.
 • Får de gulnande bladen sitta kvar tills de ramlar av är det stor risk för att diverse skadedjur som bladlöss, spinn och trips lockas dit.
 • Risken för svampangrepp ökar också.
 • Sorter Det lönar sig att försöka med några olika sorter därför att smaken på dem kan variera rätt mycket och därför är det bra att försöka med flera olika sorter tills man hittat den man gillar bäst.

Men det råder ingen tvekan om att man bör välja feminina sorter, de har endast honblommor och är bitterfria. Min favoritsort är Bella, eftersom den är både välsmakande och rikgivande utan att kräva alltför hög nattemperatur.

Kan man vattna gurka för mycket?

Omskolning av gurka –

 • När fröplantan fått fyra blad tas den ut ur minidrivhuset och planteras om. Gurka växer fort så de kan direkt skolas upp till en krukstorlek på ca 11 cm. Undantaget är klenväxande sorter som te.x djungelgurka som behöver en mindre kruka på ca 9 cm, Välj en näringsrik jord som till exempel plantjord eller grönsaksjord,
 • Gurka är känslig för torka. Håll jorden fuktigt men inte för blöt. Mer vatten krävs i takt med att plantan växer till och rötterna utvecklas.
 • Efter omplantering kan näring börja tillsättas i vattnet eller sprayas på plantan. Vi rekommenderar Formulex som har en bred näringsprofil och passar bra både för vuxna plantor och att användas för frösådder och sticklingar.
 • Ytterligare omplantering görs när plantan mäter ca 30 cm till en kruka som rymmer ca 3 liter jord. Är det snart dags för avhärdning och utplantering kan man hoppa över detta och sätta plantan direkt på växtplatsen så snart temperaturen tillåter.
 • Stöd plantan med en blompinne eller bambukäpp när rankorna drar iväg.

Hur ofta ska man vattna gurka?

Gurkor är roliga. Det tycker nästan alla. De växer fort, får många frukter och slingrar sig som lianer. Sen att egenodlade gurkor smakar så mycket mer gurka än de man köper i matbutiken är bara bonus. Att odla gurka i kruka är ett enkelt sätt för alla att kunna få egna gurkor hemma.

Man kan till och med odla dem inomhus om man inte har balkong eller trädgård. Text och bild: Anna Theorin Gurka, som till 96% består av vatten är en ettårig slingerväxt som kommer i många former och storlekar. De vanligaste är den avlånga slanggurkan och den korta, knubbiga inläggningsgurkan. Gurkor kräver mycket värme och näring och självklart vatten.

Den behöver mycket av allt kan man säga. Jag har varken växthus eller uterum så jag odlar mina gurkor på altanen. Man får inte lika mycket gurkor om man odlar på friland och i kruka, men det räcker gott och väl. När ni väljer era gurksorter, se till att ni väljer en anpassad efter hur ni kommer att odla.

Monoecious

“Vanlig” gurka med både han och honblommor. Kräver pollinering av dig eller insekter, används inte för inomhusodling.

Gynoecious

“Kvinnlig gurka” med 100 % honblommor som ger frukt, men behöver fortfarande pollineras av en hanblomma för att få frukt. Det brukar finnas med i påsen med fröer men inget för den som bara ska så ett fåtal gurkor. Man måste nästan så hela påsen för att vara säker på att man får med en gurkväxt med mycket hanblommor. Inget för inomhusodlaren.

Parthenocarp

Förädlad gurka som sätter frukt utan befruktning. Vill helst odlas i växthus men det går utomhus i ett varmt läge. Perfekt för inomhusodlaren.

Gurkor ska förodlas inomhus, men så dem inte för tidigt. De gror snabbt vid rätt temperatur och växer väldigt fort. Jag sår mina någon gång i april, zon 2. (Om man ska odla dem inomhus så spelar det ingen roll när man sår.) Plantera varje gurkfrö i varsin kruka med såjord, de är känsliga för förflyttning och omplantering så ett frö per kruka blir bra.

Ni kan ta små krukor eller pluggar till detta. Ställ sådden vid ca 25 grader. När de kommit upp ska de stå svalare, ca 15-20 gr, och ha mycket ljus. Om ni sår tidigare än april så använd växtbelysning, annars brukar ljuset från fönstren räcka i slutet på april. När plantorna har kommit upp och fått ett till två riktiga blad så ska ni plantera om dem i gödslad jord.

Här måste man vara försiktig, gurkor är väldigt känsliga för rothalsröta, vilket betyder att om rothalsen blir fuktig eller sitter lågt i krukan ruttnar stjälken och hela växten dör snabbt. Plantera alltid era gurkor som på en liten kulle i mitten och vattna alltid runt om kullen så det inte kommer vatten på rothalsen. Utomhusodling i kruka När frostrisken är helt över kan ni börja avhärda era plantor för utplantering och det är dags att förbereda deras permanenta krukor. Välj stora krukor på minst 10 L. Varje gurka ska ha en egen kruka. Jag använder mig av kogödsel på påse som jord i mina krukor.

De fungerar utmärkt. Gurkor har ett stort kaliumbehov och om man bara gödslar med kväve får man istället mycket blad och lite gurkor. Kalium är fruktfrämjande när det gäller grönsaker och blommor och kväve är tillväxtfrämjande när det gäller bladmassa. Glöm inte att plantera dem som på en kulle för att förhindra rothalsröta.

Gurkor kräver någon form av uppbindning. Sätt ner störar eller pinnar vid plantering i de permanenta krukorna. Se till att binda upp gurkan ordentligt allt eftersom den växer. Man kan låta gurkorna växa fritt utan beskärning om man vill. Det gör jag. Men om man vill kan man toppa plantan efter ca 6 blad och sen binda upp sidoskotten.

Då får man lite mer kontroll på alla skott och gurkor. Inomhusodling i kruka Använd en parthenocarp sort av gurka och så dem precis som i stegen ovan. Använd stora krukor och plantera varje gurka i varsin kruka. Jag använder mig av kogödsel på påse även till mina gurkor inomhus. Det som är skillnaden är att ni som odlar inomhus måste hitta en bra plats med mycket ljus eller använda er av växtbelysning.

Använd gärna en luftfuktare i rummet så trivs gurkorna ännu mer. Här kan det även vara på plats med att man beskär gurkorna som i steget ovan för att få lite mer kontroll på dem. De behöver också någon form av uppbindning, man kan dra snören från taget eller gardinstången istället för att använda störar eller pinnar om man vill.

Skötsel Gurkor kräver mycket vatten och mycket närning. Man ser ofta med en gång om gurkan står för torrt då de stora bladen slokar fort. Se till att ni vattnar regelbundet, jorden får inte torka ut helt. Gurkor är känsliga för klor, om ni har klorrikt vatten försök använda regnvatten istället om det går.

Täck gärna jorden med gräsklipp för att hålla fukten. Efter några veckor i den nya jorden kan man börja gödsla. Använd ett gödsel som innehåller mycket kalium och gödsla enligt anvisningarna. Sen är det bara att börja skörda gurkorna! Lycka till!

You might be interested:  Vad Är Fördelarna Med Svenskodlad Gurka?

Hur många gurkor i en pallkrage?

Odla i pallkrage I en sådan pallkrage får du plats med 6 gurkplantor och runt dessa kan du sätta sallat som gärna växer i halvskuggan som bildas under plantorna. Se till att jorden är ordentligt grundgödslad och mullrik – gurkor behöver mycket näring och trivs i fuktighetshållande jord.

Hur fort växer en gurka?

4 april, 2019 Gurka gror och växer fort, och vill dessutom ha det varmt och skönt så det är ingen idé att börja för tidigt. I början av maj är det bra att så fröer och i slutet av juni brukar man kunna plocka de första gurkorna. Gurka går även utmärkt att odla i krukor på balkong eller i uterum och vissa sorter går bra att odla ute på friland.

Varför blir det bara hanblommor på gurkan?

Läs noga på fröpåsen – Det står alltid på fröpåsen om sorten är lämplig för friland eller växthus. I odlingsanvisningarna står det även om det är en gurksort som inte ska odlas med gurkor som ger hanblommor. Vissa sorter är nämligen självpollinerande och ger bara honblommor. En slingrande växthusgurka kan hängas upp som ett draperi i växthuset. Foto: Markus Danielsson

Varför dör mina gurkor?

Har under snart 20 år odlat tomater, gurka och paprika i mitt växthus. Det stora problemet är gurkorna, som bara vissnar. I grannens växthus är plantorna stora och välmående, men inte i mitt. Sedan jag satte årets plantor har det varit relativt varmt hela tiden, men nu har en efter en drabbats av vissnesjukan.

 • När man känner på plantorna är de alldeles lösa i stammen och längre ner under jorden håller de på att skrumpna.
 • Jag byter jord regelbundet och brukar lägga in kompostjord och gödsla med hönsgödsel.
 • Jag har försökt med allt! Har odlat på små kullar och i krukor, men drabbas alltid av denna vissnesjuka.

Vad gör jag för fel? I år har jag satt plantorna relativt grunt, men det hjälpte inte heller. Bo A Ditt problem med gurkodlingen beror med stor sannolikhet på att du fått in svampsjukdomar i växthuset. Men utan närmare analys går det inte att säga vad det är för svamp(ar).

Hur får man kraftiga gurkplantor?

Jord, Gödsel & Näring Strö gärna ett lager sand eller vermiculite ovanpå jorden som hjälper till att hålla kvar fukten i jorden men hjälper samtidigt jordytan att torka upp. Detta för att gurkplantor är mottagliga för rothalsröta vilket orsakas av en svampsjukdom som trivs i fuktig jord.

Kan man ha två gurkplantor i samma kruka?

ODLING – Sådd Så fröna ett och ett i en liten kruka, ca 7–8 cm diameter, med såjord eller blomjord blandad med 30–50% sand. Täck med en plastpåse eller plastfolie med lufthål i. Placera krukan varmt i ett soligt fönster. Ta bort plasten när fröna grott och håll jorden jämnt fuktig. Duscha plantan varje dag för att minska risken för angrepp av spinn. Gurkplantor växer otroligt snabbt! Knappt en månad efter sådd är plantorna riktigt stora och det är hög tid att sätta dem i slutkrukan. Omplantering Plantera om i en lite större kruka när de första karaktärsbladen vuxit till sig lite. Sätt bara en planta per kruka. Ojämn vattning kan leda till deformerade gurkor. De går förstås att äta ändå, men de hade blivit betydligt tjockare om de sluppit torka. Vattning Jorden får aldrig torka ut, så var mycket noga med vattningen. Vattna inte direkt på rothalsen (där stammen möter jordytan).

Soliga dagar kan man behöva vattna flera gånger. Slarvar man med vattningen kan gurkorna bli deformerade. Gödsling Cirka tre veckor efter omplantering är det dags att börja gödsla. Vattna med svag näringslösning vid varje vattning. Använder man Blomstra tar man 3–4 ml Blomstra per liter vatten. Ser man tecken på övergödning, som till exempel mörkgröna, förvuxna buckliga blad minskar man dosen till 1–2 ml per liter vatten.

Uppbindning I början räcker det med en stödpinne men ganska snabbt behöver rankorna något att klänga i. Fäst snören i gardinstången så att du kan binda upp rankorna vartefter de växer. Beskärning och taggar Gurka behöver inte beskäras, men om man känner att plantan blivit alldeles för stor kan man klippa av topparna, så att nya sidoskott bildas. Ett snabbt sätt att får fler plantor är att ta sticklingar. Det tar ca 10 dagar för sticklingar att utveckla rötter. Sticklingar ger snabbt nya plantor Gurksticklingar får rötter på bara lite drygt en vecka, så man kan snabbt få fler plantor utan att behöva så nya frön.

 • Lipp av toppen på en ranka under det tredje bladparet och ta bort alla blad utom de översta.
 • Sätt sticklingen i vatten eller direkt i såjord.
 • Trä en plastpåse över så att fukten hålls kvar och placera sticklingen ljust men inte i direkt sol.
 • Slokar plantan kan man behöva ta bort ytterligare ett blad.
 • Blad som vissnar och skadedjur Vissa blad blir fula, får torra fläckar och vissnar men det brukar i regel inte vara någon fara.

Oftast beror det på att man slarvat lite med vattningen. Men håll koll efter skadedjur som spinn och trips som lätt kan ta död på plantan om man inte upptäcker angreppet i tid. Håll jorden fuktig och duscha plantan varje dag med blomspruta för att minska risken för angrepp. En mogen gurka känns tung och har relativt slätt skal.

Hur driver man upp gurkplantor?

Så här sår du gurka – Gurkfrö är ganska stora och lätta att hantera. Enklast är att så i små krukor. Fyll nästan helt med såjord, vattna och lägg två frön i varje kruka. Täck med jord. Täck med tillhörande plastlock om du har ett miniväxthus, eller fiberduk och ställ sådden varmt, helst runt 25 °C, då gror de på bara några dagar.

När blad börjar visa sig är det viktigt att sänka temperaturen några grader och ta bort plast och fiberduk, det får inte droppa kondens på bladen eftersom det gynnar elaka svampar som kan ta död på de små plantorna. När plantan fått ett tredje blad kan de planteras om till egna tolv centimeters krukor med planteringsjord.

Druvgurkor kan odlas i såbrätten, ett frö i varje ruta, och behöver inte planteras om. Placera sådden så ljust som möjligt, ge gärna belysning 16 timmar per dygn vid tidig sådd (läs om belysning här), Eller om du sår senare, låt sådden stå i varmt växthus eller inglasat uterum.

 1. Skugga mitt på dagen om plantorna bakom glas i söderläge, annars kan de få brännskador på bladen.
 2. Det är viktigt att ha koll på nattemperaturen, det får inte bli kallare än 20 °C i jorden.
 3. Se till att hålla jorden fuktig, men inte genomvåt.
 4. Druvgurka som ska planteras ut på friland kan hållas vid något lägre temperatur, 18 °C.

De behöver även avhärdas genom att få stå ute under fiberduk på dagarna i en vecka och sedan dygnet runt innan de planteras på plats.

Varför krullar bladen ihop sig på gurkan?

Odlingsmiljön –

Vid låg nattemperatur ansamlas kolhydrater i bladen. De rullar då ihop sig och blir styva. Starka vindar i samband med låg luftfuktighet (som råder under vår och försommar) är extremt uttorkande. Bladen krullar ihop sig för att minska sin avdunstning. Också växter måste vila och ha en period av mörker, normalt 12 timmar. Tomatblad som får för mycket ljus utan mörkervila reagerar med missformade, ihoprullade blad. Hög värme i kombination med låg luftfuktighet påverkar bladen. De vissnar i topparna, vrids och rullar ihop sig. Det kallas fysiologisk bladrullning och är växtens försvar mot torka och ett sätt att minska bladens avdunstning. Höga salthalter på grund av för mycket näring kan leda till obalanserat näringsupptag. Tomatbladen kan då reagera med att bli förtjockade och vridna. Fenomenet drabbar framförallt småplantor. Tänk på att inte kombinera t.ex jord från bokashikompost med annan näring som tillsammans blir för mycket av det goda.