Vad Är Det För Skillnad På Frukt Och Bär

N-081 Biologi

Vad r det fr skillnad p frukt och br? Br r en sorts frukter. Frukter innehller en vxts frn, och nr vxtens blommor blivit pollinerade s vissnar resten av blomman och det som blir kvar och vxer sig strre r frukten. Det finns mnga olika typer av frukter, och en av dem r br. Mnga frukter som inte r br r mer eller mindre torra ven nr de r mogna, bland annat ntter, t.ex. hasselntter, ekollon och jordntter. En del ntter r s sm att man normalt inte tnker p dem som ntter, t.ex. grsfrn. ven baljvxternas baljor, t.ex. rtornas rtskidor, r torra frukter. Andra frukter r mer saftiga nr de r mogna, och hr finns bland annat br, Bland annat blbr, rda och svarta vinbr, krusbr och lingon r br. ven t.ex. apelsiner, citroner, vindruvor och en hel del annat som man oftast inte tnker p som br r br, bland annat gurkor, bananer och tomater. En annan variant r stenfrukter som har en lite annorlunda typ av stenhrda skikt inne i frukten, t.ex. persika. Ngra saker som ser ut som br eller frukter r skenfrukter som ven bestr av andra vxdelar frutom sjlva frukten, t.ex. jordgubbar, smultron, ananas, pplen och pron. Varje jordgubbe och smultron bestr dessutom av mnga separata fruktmnen som vxer ihop, och s r det ven hos vissa stenfrukter som hallon och hjortron. Tillbaka till naturvetenskapsfrgor Tillbaka till biologifrgor

Är alla bär en frukt?

Olika typer av bär. Björnbär, jordgubbar och blåbär, Av dessa är endast blåbäret ett bär i botanisk mening. Både björnbär och jordgubbar räknas definitionsmässigt till fruktförband som är sammansatta frukter. Bär är i botanisk mening mångfröiga äkta frukter inom undergruppen saftiga frukter.

Är en banan ett bär?

Skillnad mellan bananer – Bananen härstammar från Sydostasien och är en av världens äldsta kulturväxter. Den blev känd i Europa under antiken och infördes senare till Afrika och Centralamerika, där den idag är en viktig matvara och exportprodukt. Bananen som faktiskt klassas som ett bär – växer i klasar som hänger från toppen av bananplantan.

 • De skördas omogna innan de transporteras för att mogna färdigt i speciella mogningsanläggningar.
 • Den vanliga söta bananen vi köper och äter kallas för dessertbananer och sorten heter cavendish.
 • Det är den mest odlade och exporterade bananen av alla.
 • Dessertbananen kan till skill­­nad från matbananen ätas rå.

Matbanan som också kallas kokbanan växer i Afrika och Asien och används i matlagning i många länder. Den har ett hårdare och mjöligare fruktkött, lägre socker­innehåll och används ofta när den fortfarande är omogen och behöver ibland skalas med kniv. I Uganda är matbananer en viktig del av dieten och där äter en ugandier i snitt 250 kg bananer per person och år! I asiatiska länder och på Zanzibar används matbananen i grytor eftersom smaken påminner om potatis.

Är blåbär en frukt eller bär?

Stenfrukter hör man ofta talas om, men skenfrukter vad är det? Och hur skiljer de sig från de äkta? Anna K Sjögren reder ut begreppen. – Meningen med frukter och varför frukter finns är en av de stora frågorna. Det är sådana som man förr, före pandemin, kunde diskutera sent på natten, innan man gick hem från kalaset.

 1. Frukter finns för att växterna de växer på vill sprida sig.
 2. Det är alltså inte av altruistiska skäl som växter förser oss människor med goda och nyttiga frukter.
 3. Frukten är växtens avkomma, och av den ska det bli flera växter som pro­ducerar nya frukter i all evighet eller tills jorden går under, det är samma som för oss människor.

Men i människosläktet finns det bara äkta avkomma. Det blir människor av människor. I botanikens värld finns det äkta frukter och så finns det skenfrukter. Jag ringer till Cecilia Kilbride som är trädgårdsingenjör och projektledare för grönsaker, frukt och bär på Läns­styrelsen i Kalmar län.

Vad är en äkta frukt? “Tomat, gurka och blåbär är exempel på äkta frukter som bildas när det kommer pollen på pistillens märke. Då gror en pollenslang ner till fröämnet som finns i blomman och därifrån ut­­vecklas en äkta frukt som mognar och som vi eller något annat djur äter upp. Eller så faller det till marken och kan utvecklas till en ny växt.

Så enkelt är det”, säger Cecilia Kilbride. Hon förklarar att flera äkta frukter tillhör kategorin bär och säger att kun­skapen om att gurka i själva verket är ett bär ger henne lite extra hjärtklappning. En skenfrukt då? Jo, den luras genom att se ut som en frukt eller ett bär, utan att vara det i botanisk mening.

 • I själva verket är det en uppsvälld blombotten.
 • I eller på en skenfrukt finns det frön som bildats vid pollineringen och som säkrar växtens fortlevnad.
 • Äpplen, päron och jordgubbar är exempel på skenfrukter.
 • Varje jordgubbe är en uppsvälld blombotten och de små ljusgula prickarna som sitter på ytan är pyttesmå nötter.

Den botaniska definitionen på en nöt är att det är ett fröämne som är omgivet av ett hårt skal. I jordgubbens fall är det nötterna som är de äkta frukterna”, berättar Cecilia Kilbride. Stenfrukter som plommon, körsbär och persikor är andra äkta frukter.

I varje stenfrukt finns en sten, det är ett frö med ett yttre, hårt skal. Jag hade inte gissat att hallon räknas till den gruppen men Cecilia förklarar att de små kulorna som bildar ett hallon och som lätt lossnar från varandra är små stenfrukter. Att många frukter och bär smakar gott för djur och människor är en del av växtens strategi för att föra sitt släkte vidare.

Vi som plockar och äter dem sprider deras fröer. “Vissa fröer, till exempel från växten mistel, måste gå genom en tarmkanal för att kunna gro. De behöver aktiveras av saltsyran i magsäcken hos fåglar. Fröerna i äpplen gror lättare när äpplet är ruttet. I den ruttna frukten finns det syror som påverkar fröerna på ett positivt sätt.” Varje gång jag gör en sån här spaning i naturens underbara värld, blir natu­ren ännu mer fantastisk.

De nya insikterna om äkta frukter och skenfrukter spar jag tills det är dags för livgivande ­dis­kussioner om livets och frukternas mening, på framtidens kalas. Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Avokado : “Hass”,Hermanos Antino Rico Jurado, Algarrobo, Spanien. Babyspenat : Orto Bellina Bio, Gorlago, Italien. Blomkål : Romain Boulch, Plouenan, Frankrike. Broccoli : Agricola Jessyflor, Stornara, Italien. G ulbetor : Hulte Eko, Hemse. Gul lök : Tångagård, Falkenberg.

Ingefära : JHC Organic, Chanchamayo. Peru. Kålrot : Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda. Körsbärs tomater : Juan jesus Gomez Dias, Algarrobo, Spanien. M angold : “Tricolor”, Jonica Bio, Ginosa, Italien. Morötter : Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda. Palsternackor : Hulte Eko, Hemse. Potatis : “Maestro”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

R otselleri : Hulte Eko, Hemse. Rödbetor : Marcello’s Farm, Kristianstad. Sallat : “Batavia och Roman”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike. Vit kål : Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda. Zucchini : Rafael Moyano Segura, Algarrobo, Spanien. Apelsiner : “Lane late “, Oscar Morell Fruit, Cheste, Spanien.

Vad är inte en frukt?

Grönsaker, även benämnt vegetabilier, är en grupp livsmedel med ursprung i växtriket, Termen grönsaker är inte botanisk, utan omfattar en rad olika ätbara växter, Vilka livsmedel som hör till gruppen och vad som istället hör till frukt eller andra grupperingar beror till stor del på i vilket sammanhang livsmedlet används.

Till skillnad från frukter har grönsaker ingen vetenskaplig definition. Rötter, stjälkar, blad, blommor och även vissa frukter kan betecknas som grönsaker. Frukter som även definieras som grönsaker är exempelvis paprika, tomater, squash och aubergine, Att grönsaker definieras som frukter är ovanligare, men skedde då EU definierade morötter som frukt för att marmelad gjord på morötter skulle bli godkänt.

Globalt sett är grönsaker en viktig näringskälla. Grönsaker kan konsumeras färska, exempelvis i sallader, eller som grönsaksröror likt ratatouille, kokas i exempelvis soppor, ugnsrostas eller stekas,

Är en gurka ett bär?

7. Gurka. Ingenting man går och plockar i skogen och fryser in för att sedan baka en paj på, men gurkan är faktiskt också ett bär.

Är en tomat ett bär?

Tomat Beskrivning Den vanligaste tomattypen kallar vi rätt och slätt tomat. De runda frukterna brukar ha en diameter på 5–7 centimeter och färgen kan variera, men röd är absolut vanligast. Innanmätet består av två eller flera rum/frökammare med skiljeväggar emellan.

Ju fler rum desto starkare är strukturen och desto bättre håller tomaten ihop när den skivas. Säsong Den svenska tomatsäsongen börjar vanligtvis i mitten av april och sträcker sig till november. Under denna tid finns även tomater från Nederländerna tillgängliga. Under vinterhalvåret importeras tomater främst från Spanien och Marocko.

Smak Smaken är söt och syran varierar med tomatens mognadsgrad. De yngre har friskare, syrligare smak medan de mer mogna tomaterna har en sötare och rundare smak. De gula sorterna är generellt lite mildare. Användning Tomater är goda i mängder av rätter och de kan användas på mängder av sätt.

 1. De piggar upp smörgåsen och grönsallden.
 2. De kan kokas, stekas, skållas och passeras.
 3. De är läckra ugnsbakade, i puré och i soppa och de är goda i paj.
 4. Det är också utsökt gott med tomatskivor på nybakad pizza.
 5. Förvaring Tomater är känsliga för kyla och trivs bäst i 11–14 grader.
 6. Blir det för kallt tappar de smak, men mogna tomater kan förvaras i ner till 8 plusgrader utan att ta skada.

Servera alltid färska tomater rumstempererade, då smakar de mest. I rumstemperatur mognar också omogna tomater. Färska tomater kan frysas, antingen krossade eller hela med plast runt. Tomater som varit frysta blir något vattniga, därför passar bäst i sås, soppor, grytor och liknande.

 1. Ul att veta Tomatplantan är en potatisväxt och själva tomaten klassas rent biologiskt som ett bär.
 2. Det gör alla frukter som innehåller flera frön som omges av ett mjukt hölje (fruktkött).
 3. Men i livsmedelssammanhang klassas tomaten som en grönsak.
 4. Grönsaker har ingen vetenskaplig definition utan den indelningen handlar om hur produkten används.

Men även om botaniken säger att tomater är bär (som alltså är en undergrupp till frukt), kan juridiken säga annorlunda. År 1893 slog USA:s högsta domstol fast att tomat ska räknas som grönsak och inte frukt. Bakgrunden är att USA hade infört tull på importerade grönsaker och den ville en av tomatimportörerna inte betala.

Är en gurka en frukt?

I Sverige har vi odlat gurkor sedan 1600-talet. Och familjen Jönssons släkt i Andersborg i Skåne har hållit på nästan lika länge. Men visste du också att. 1. En gurka innehåller över 95% vatten.5 stora gurkor täcker nästan en dagsranson på 2 liter vatten.2. Gurkan tros komma från Indien, där den odlats sedan 4000 år tillbaka.3. Gurkan är egentligen inte en grönsak utan en frukt och är kusin med melon, pumpa och squash.4. 5. Gurksäsongen i Sverige är kort, från juli-september. Familjen Jönsson som odlar gurkor för Felix gör hela skördearbetet för hand, från att binda upp plantorna, plocka bort skott och blad för att ge gurkorna mycket ljus och utrymme, till själva slutmomentet med skörd i september.6. 7. Gurka är en perfekt bas om man vill göra juicer och hälsodrinkar. Den har en mild smak och högt vatteninnehåll. 8. Förvara inte färsk gurka och tomat ihop. Tomat avger etylengas som gör gurkan gul och seg. Gurka går utmärkt att förvara i rumstemperatur i några dagar, men den perfekta temperaturen att förvara gurka i är 12-14 grader.9. Om du odlar gurka i gynnsamma förhållanden som växthus eller drivbänk kan din gurka växa fler centimeter per dygn.10. 11. Visste du att inlagd ättiksgurka var Felix första produkt? Herbert Felix var en ung entreprenör från Tjeckosolovakien som med sin passion för gurkor och konserver startade Sveriges första ättiksfabrik i Eslöv, 1939.12. Det sägs att gurka kan motverka dålig andedräkt. Skiva en gurka och tryck den mot gommen i 30 sekunder. Fytokemikalierna i gurkan tar tydligen död på illaluktande bakterier. 13. Gurka är en favorit hos både stora och små. Från krispiga gurkstavar, inlagda och picklade, till gott tillbehör i burgaren. Prova det här gudomliga goda receptet med gurka, äpple – och coleslawsallad och mozzarellaost – perfekt som tillbehör till såväl en sallad, hamburgare som till den grillade laxen!

Är en jordgubbe en frukt?

Om – Den så kallade jordgubben eller Fragaria x ananassa, odlas numera i stor utsträckning för sin goda frukt. Den här jordgubbsarten är en välkänd hybrid i släktet Fragaria (som gemensamt kallas jordgubbar). Tekniskt sett är jordgubben en så kallad sammansatt frukt.

Är äpple en frukt?

Om mognad och skörd av äpplen – Äpple är en så kallad klimakterisk frukt vilket innebär att när väl mognaden startar så går processen snabbt. Mognaden styrs av gasen etylen som först bildas i kärnhuset. Den påverkar både cellandning (upptag av syre), olika enzymsystem, t.ex.

 • Enzymer som omvandlar stärkelse till socker, enzymer som gör att äpplets cellväggar släpper från varandra så att äpplet blir mjukt, och enzymer som hjälper till att bryta ner klorofyll och bilda aromämnen.
 • Beroende på vad man ska använda äpplet till (om det ska ätas färskt, lagras eller processas), är det viktigt att kunna bestämma mognadsgraden så att man kan välja rätt utvecklingsstadium för skörd.

Alltför tidigt plockad frukt kommer inte att utveckla tillräcklig bra arom. Samtidigt gäller att alltför sent plockad frukt inte kommer att kunna lagras under lång tid. Olika fruktsorter har olika genetiska förutsättningar att kunna lagras länge och samtidigt behålla sina kvalitetsegenskaper, och få en fin arom.

Lagringsdugliga sorter är särskilt intressanta för kommersiell odling. Många värmekrävande och därmed sena äppelsorter hinner inte mogna fram på trädet utan kräver en viss tids lagring för att kunna konsumeras. De måste ändå skördas i rätt mognadsstadium för att kunna utveckla fin arom under lagringen.

Om man ska tillverka äppelmust får äpplet inte heller vara alltför moget och mjukt – då går det inte att pressa ut så mycket must. Om man ska tillverka cider vill man att så mycket av stärkelsen som möjligt har omvandlats till fermenterbart socker.

Är en citron en frukt?

Citrus Citrusfrukter är samlingsnamnet på en mängd olika saftrika frukter som växer i tropiska och subtropiska klimat. Några exempel är apelsin, clementin, citron, lime, kumquat, grapefrukt, pomelo, sweetie och ugli, Frukterna har många goda användningsområden, allt från att ätas naturella till att vara ingredienser i bakning, desserter, marmelader, juicer och varma rätter.

 • Ofta kan såväl fruktkött som saft och skal användas.
 • Utöver den goda sötsyrliga smaken bidrar citrusfrukterna även med vitamin C.
 • Tidigare var många citrusfrukter starkt förknippade med jul och vinter i Sverige.
 • Men i dag finns ett stort utbud året runt, eftersom olika ursprungsländer och regioner har olika säsonger.

: Citrus

Är en banan en ört?

banan (spanska och portugisiska banana, troligen lånat från ett språk i Kongo), Muʹsa Dessertbanan-Gruppen, odlade sorter med sötsmakande frukter i växtfamiljen bananväxter. Banan är en av de största örter som finns. Växten har en underjordisk stam. Den skenstam som ger växten ett något palmliknande utseende består av hårt hoprullade bladslidor.

Är en avokado en frukt?

Avokado – saker du kanske inte vet om avokado Din webbläsare är utdaterad. För bättre säkerhet, hastighet och bästa upplevelsen av sidan uppdatera, eller använd en annan webbläsare. Visste du att avokado är en frukt (eller egentligen är avokado ett bär) och inte en grönsak? Och vad tänker du på när du hör ordet “avokado”? Kanske guacamole? Men det finns så mycket som du kan göra med superfrukten. Visste du att det finns över 400 typer av avokado? Ja, det är sant.

 • Och de skiljer sig i form, färg och smak.
 • Avokado kallas ibland för alligatorpäron på grund av sin form och sitt skrovliga skal.
 • Vi tänker oss ofta att avokado är en grönsak men egentligen är det en frukt – eller faktiskt ett bär.
 • De vanligaste sorterna av avokado är Fuerte och Hass, aromatiska och nötiga i smaken.

Nord- och Sydamerika är ledande när det kommer till att odla avokado, men i Centraleuropa säljer man mest avokado som är odlad i södra Spanien, Israel, Mexiko och Sydafrika. När det kommer till avokado så är det svårt att köpa närodlat, men kika efter avokado med eko- och rättvisemärkning.

 1. Avokado har ett högt näringsvärde och är utan tvekan ett av de mest näringstäta livsmedlen som finns.
 2. Det är en riktig superråvara med hälsofördelar, och massor av näringsämnen.
 3. Avokadon finns till och med i Guinness rekordbok som världens mest hälsosamma och nyttigaste frukt.
 4. Men vad är det som gör den så kraftfull? Vad är så “super” med avokadon? Jo avokado innehåller vitamin A, E och avokatin B, alfa- och betakaroten, biotin samt vegetabiliska och omättade fetter.

Att äta avokado är nyttigt för både hälsan och utseendet, eftersom den också är full med med antioxidanter. Enligt ett flertal studier har superfrukten kunnat hjälpa till att sänka kolesterolnivån och ska stimulera matsmältningen och hårtillväxten. Den är otroligt nyttig och en av naturens verkliga superlivsmedel.

 • Älla: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/ Få perfekt mogen avokado: avokadon kan inte mogna förrän den plockats från trädet.
 • Om du lägger avokadon i en papperspåse med andra frukter kommer den naturliga etylengasen från t.ex.
 • Äpplen eller tomater att göra att den mognar snabbare.
 • Skär avokado försiktigt: de har hårt skal och en stor kärna, vilket kan göra det knepigt att skära upp den.

Tricket är att skära ett snitt längs hela frukten och därefter dra eller vrida isär halvorna med händerna. För att bort avokadokärnan lägger du halvan med kärnan på en skärbräda, med kärnan uppåt. Stick ned knivbladet (inte spetsen) i kärnan och rotera kniven.

Första rätten – kall eller varm: avokadosoppa En härlig kall soppa, balanserad med syran i lime och stark sås.Andra rätten – en delikatess från Apulien:Tredje rätten – syndigt gott men hälsosamt: en himmelsk avokado chokladmousse eller chokladpudding. Kan med fördel göras vegansk.

Mogen och krämig avokado passar till många tillbehör som kikärtsröra (avokadohummus), mangosalsa och gör rätten bara ännu godare. Prova också grillad avokado och toppa med lite flingsalt, du kommer bli glatt överraskad.Avokadoris – brunt eller vitt ris spelar ingen roll.

 1. Rör ned avokado och du får en härligt krämig rätt.
 2. Rämigt potatismos – fluffa upp potatismoset med avokado, en delikatess.
 3. Det finns så mycket mer än guacamole.
 4. Avokado- och limeröra till exempel.
 5. Lättare än en vanlig dipp, och bättre för laktosintoleranta eftersom den inte innehåller någon gräddfil.
 6. Har du testat avokadopesto? Den är smakrik och härlig utan att bli alltför mäktig.

Tillsätt en knappt mogen avokado, så att den har lite mer tuggmotstånd och mixa med övriga pestoingredienser som ersättning för oljan. Toppa med lite parmesanost och njut! Avokado är också en av ingredienserna i många shakes och gröna smoothies, eftersom den ger en len och krämig konsistens.

Klassikern: läcker avokadomilkshake – enkelt och snabbt med några få ingredienser.Fruktig: avokado-mangosmoothie – nyttig och uppiggande.Supernyttig: avokado-kokosnöt-kålsmoothie – för en nyttigare livsstil.

Med Bosch High Speed Blender –VitaBoost, kan även de hårdaste ingredienserna bli till mjuka, lena och hälsosamma smoothies. Du kan lägga i is, frysta jordgubbar och till och med avokado med den nyttiga kärnan kvar och få ett perfekt resultat på soppor och smoothies. Prova dina nya Bosch vitvaror hemma i 100 dagar. Vi vill vara säkra på att du blir nöjd, annars får du lämna tillbaka produkten. Bli medlem i MyBosch och registrera din nya Boschprodukt senast två veckor efter inköp och du får 100 dagar på dig att ta reda på om du är 100% nöjd. Upplev Bosch Upplev kvalitet, prestanda och pålitlighet. Hitta en återförsäljare Hitta en återförsäljare eller serviceverkstad nära dig! : Avokado – saker du kanske inte vet om avokado

Är Kiwi ett bär?

Kiwi grön Kiwifrukten kallas ibland kinesiskt krusbär som motsvarar engelska Chinese gooseberry. Frukten kommer ursprungligen från Kina. Namnet kiwi har frukten fått i Nya Zealand där man gjort kiwi till en vikig exportvara och gett frukten namn efter landets natíonalsymbol kiwifågeln.

 • Också i Californien och Medelhavsländerna, särskilt Italien, odlar och exporterar man kiwi.
 • Botaniskt sett är kiwifrukten ett bär.
 • Det finns en mängd typer och sorter som skiljer sig åt från varandra bl a i storlek, form, hårighet, sötma och C-vitamininnehåll.
 • De kiwifrukter som ska exporteras plockas medan de är fasta och innan de nått ätmognad.

De kyls genast ner till 0 grader C, varefter de kan lagras eller omedelbart fraktas med kylskepp till mottagarländerna. Om frukterna skördas alltför mogna är de för mjuka för att klara hanteringen under transporten. Hållbarheten, som annars är god, blir väsentligt försämrad.Kiwifrukter kan med fördel lagras i kontrolleradatmosfär.

 • Man tar också bort etylen från lagerluften för att förlänga kiwifrukternas hållbarhet.
 • Frukterna kan lagras upp till sex månader under optimala förhållanden.
 • De är brungröna med bruna hår.
 • Skalet är tunt och hårigt.
 • Man kan skrubba av håret och äta skalet, även om de flesta föredrar att skala frukten.
 • Fruktköttet är grönt, saftigt och mjukt smältande.

Genom frukten går en sträng med små svarta kärnor som äts. Smaken är uppfriskande, lätt syrlig med fyllig arom. Påminner något om mogna krusbär. Kiwi finns hela året. Kiwifrukten är ätmogen när fruktköttet ger efter för lätt tryck. De omogna frukterna är syrliga i smaken, men är utmärkta att äta.

De fullmogna är sötare. Fruktkött och frön äts med sked. Frukten kan också användas som dekoration på tårtor eller i desserter efter den skalats och skurits i skivor. Kiwifrukten innehåller ett enzym, actinidin, som bryter ner proteiner (äggviteämnen). Man kan möra seg biff genom att stryka den med saften från kiwifrukt.

Av samma orsak kan färsk kiwi inte användas i fruktgeléer, eftersom den hindrar geléet att stelna. Man bör inte blanda mosad kiwi med vispad grädde eftersom enzymet också bryter ner protein i grädde, vilket ger obehaglig smak efter bara någon kvart. Det går däremot bra att dekorera gräddtårtor med kiwi i skivor.

Är en jordgubbe ett bär?

Stamformerna för jordgubben är okända. Vilda jordgubbar finns över stora delar av Amerika, Europa och Asien. På 1700-talet började man använda en av de vilda formerna från Nordamerika och först i slutet av 1800-talet uppstod den art av jordgubbar vi känner i dag.

 • I dag odlas jordgubbar över stora delar i världen med USA, Polen, Japan, Italien, Spanien och Belgien som de största producenterna.
 • Det finns många olika sorter som är anpassade till skillnader i bla klimat och jordmån.
 • Jordgubbsplantan hör till familjen rosväxter och frukten är botansikt sett inte ett bär utan en stenfrukt,de små “kärnorna” på jordgubben är små nötter.

Det vi äter och kallar jordgubbe är blombotten som under fruktmognaden sväller upp och blir saftig. Jordgubbar finns hela året. Från midsommar och några månader framåt finns svenska bär. Resten av året importerar vi från bl a Spanien, Tyskland och Belgien.

 1. Bären har kort hållbarhet och bör inte förvaras mer än 1 dygn.
 2. Importerade bär mår bäst i +2-4 grader, svenska bär bör förvaras något varmare, +4-6 grader.
 3. De ska inte snoppas och sköljas innan de ställs i kylskåpet.
 4. Jordgubbar äts färska, kokas till saft, sylt och marmelad.
 5. De är också goda att servera marinerade i mild vinäger till kött.

De passar bra att frysa in. Smaken bevaras då bäst om de skivas och varvas med lite socker.

Är en potatis en grönsak?

Mest näring för pengarna Potatisen är den grönsak som ger mest “hälso-valuta” för pengarna. I synnerhet när det gäller det viktiga ämnet kalium som behövs för alla celler i kroppen, är potatisen bäst i klassen. I debatten om hälsosam mat och övervikt har potatisen hamnat i skamvrån den senaste tiden.

Allt mer ris och pasta Mest kalium Bodil Appelquist SVT Vetenskap

I takt med att husmanskosten försvunnit från våra köksbord i allt större utsträckning, har även vi i det potatisälskande Sverige, i allt större utsträckning bytt ut dessa knölar mot ris, pasta eller andra grönsaker. Men för den som inte bara är intresserad av att gå ner i vikt, utan även av näringsinnehåll, så är potatisen en guldgruva, och en billig sådan dessutom.

Amerikanska forskare vid universitetet i Washington har jämfört näringsdata med priser och kommit fram till att just potatisen innehåller mest näringsämnen av alla grönsaker om man ser det i relation till priset. I synnerhet är potatisen rik på kalium, ett ämne som är viktigt för cellerna och alla organs uppbyggnad.

Just kalium är ett ämne som många får i sig för lite av. Studien är gjord utifrån priserna på grönsaker i USA, men förhållandena mellan näringsinnehåll och kostnad kan i grova drag översättas även till många andra länder. -Potatis förtjänar att uppmärksammas eftersom den bidrar till bättre matvanor och ökar konsumtionen av grönsaker, säger huvudförfattaren till studien, Adam Drewnowski, professor i epidemiologi.

Är nötter en frukt?

Det är valnötter, paranötter, makadamianötter och kokos- nötter. Men egentligen är alla dessa inte nötter. En nöt är botaniskt sett en sorts frukt. Frukt är den del av en blomväxt som omger fröet eller fröna.

Är en morot en grönsak?

Moroten är en grönsak.

Är vitlök en grönsak?

Vitlök är ingen grönsak.

Är majs en frukt?

Majs – små korn av nyttigheter Publicerad: 8 maj 2013 Uppdaterad: 22 oktober 2013 Tips! Majsstärkelse kan användas som glutenfritt alternativ för att reda exempelvis soppor och såser. Majsstärkelse kallas för maizena. Foto: Colourbox Majs är faktiskt inte en grönsak. Den räknas som spannmål och är en art i familjen gräs. Det finns flera olika sorters majs.

Klart gulligast namn har nog puffmajs som inte helt förvånande är den sort som rostas och säljs som popcorn. Det finns fynd som tyder på att majs odlades i Sydamerika redan för 10 000 år sedan. Det var Christoffer Columbus som tog majs­kolven till Europa på 1400-talet. Det absolut nyttigaste sättet att tillaga och äta majs är att ångkoka en rå majskolv, då bevaras flest näringsämnen i majsen.

En kokt majskolv med en klick smör på är faktiskt ett perfekt, och riktigt gott, mellanmål. Anfaller: Din hunger. Majs är rik på kostfiber (cirka 4 procent) och ger magen något att jobba med. Mättnadskänslan håller i sig länge och magen och matsmältningen håller sig i form om du äter kostfiber.

 • Hemligt vapen: En B-vitaminkälla.
 • Det finns gott om vitamin B i majs.
 • B-vitaminer är vikt­iga för bland annat energiomsättningen, blodbildningen och nervsystemet.
 • Superkrafter: Skyddar ditt immunförsvar.
 • Just nu pågår forskning kring ett speciellt protein, lektin, som finns i majs.
 • Lektin har, i studier, visat sig kunna skydda mot sjukdomar som bryter ner immunförsvaret.

Mia Sahl : Majs – små korn av nyttigheter

Är vindruvor en frukt?

Vindruvor – gudomligt gott på många sätt Det är inte så konstigt att vindruvor har blivit en mycket populär frukt. Söta, små frukter som är ätfärdiga året runt gör att de passar vid de flesta tillfällen. Bra för din hälsa För över 130 år sedan sägs det att den kända flingtillverkaren Dr.

 • John Harvey Kellogg fick ordinerat 5-7 kg vindruvor per dag för att bota sitt höga blodtryck.
 • Hur konstigt det än låter så kan det ha varit grundat på vetenskap.
 • Skalet i vindruvorna innehåller fytokemikalier (en slags naturlig antioxidant) som kan skydda hjärtmuskeln och sänka blodtrycket.
 • Ett som är säkert är att de kan njutas med gott samvete eftersom 100g vindruvor endast innehåller 75 kcal, 0.6g fett, massor av C-vitaminer och antioxidanter som hjälper till att skydda cellerna i kroppen.

Sortiment, tillagning och förvaring Vindruvor finns i tre olika grundfärger: gröna (som ibland kallas för vita), röda och blå-svarta. Den mest kända sorten är den söta, saftiga och kärnfria Thompsondruvan. När vindruvorna är mogna ska de vara fasta och sitta i stora klasar på den gröna, inte bruna, stammen.

 1. Röda och blå-svarta druvor ska inte ha några gröna nyanser i sig.
 2. Gröna druvor får en något gulaktig ton när de är mogna.
 3. När vindruvorna väl är skördade fortsätter de inte att mogna så de bör skördas när de är färdiga att ätas.
 4. Se upp för tecken på att de kan vara ruttna: kladdiga, bruna fläckar eller torr stam.

Färska druvor klarar sig ca tre dagar i kylskåp om de förvaras i en plastpåse eller plastlåda. Skölj druvorna just innan de ska serveras. Druvorna serveras med fördel lite kalla för att framhäva deras naturliga krispighet. För att ta bort kärnorna, skär vindruvorna i halvor och peta ur kärnorna med en kniv.

Använd frusna halverade vindruvor istället för is som ett naturligt sätt att söta kalla drycker. Lägg frusna kärnfria druvor i en mixer och blanda med vatten för att göra en uppfriskande slushie. Tillsätt färska eller rostade druvor i sallader för det lilla extra. För att rosta druvorna, lägg dem på en ugnsplåt i 200°, ca 10-15 minuter eller tills de är mjuka och saftiga. Blanda gärna de rostade vindruvorna med couscous, färska örter och pistaschnötter för en god sallad. Gör dina egna russin och använd i bröd eller som goda snacks. Lägg vindruvorna på en plåt, placera i ugnen på 120° och låt stå i c:a 8 timmar eller tills de är uttorkade. Förvara sedan russinen i en lufttät burk i c:a 2 veckor. För en enkel aptitretare eller dessert: Placera lite röda eller gröna druvor på en ostbricka. Vindruvor passar särskilt bra med dessertostar som brieost, camembert, blåmögelost och även cheddar. Servera gärna valnötter, pecannötter, torkade fikon och kex till ostbrickan​

Tips : Använd alltid kärnfria eller urkärnade vindruvor. Välj den färg på druvorna som du gillar! : Vindruvor – gudomligt gott på många sätt

Är rabarber en frukt?

Rabarbern (Rheum officinale Baillon) är en mycket lättskött flerårig grönsak. Många misstar den för en frukt, vilket beror på dess syrliga, fruktiga smak och dess huvudsakliga användning i efterrätter. Skördetiden börjar i april.

Vilket bär är inte ett bär?

Visste du att hallon, björnbär, jordgubbe och liknande inte alls är bär ur en botanisk synvinkel – de är stenfrukter eller till och med falska frukter, det vill säga uppsvällda blombottnar. I botaniska termer är däremot tomater, gurka, melon och banan bär.

 • Och det största bäret i världen är en riktig tungviktare: Pumpan! Många frukter är alltså egentligen bär.
 • Förvirringen är total när man ställer botanikern mot trädgårdsodlaren.
 • Här nedan kommer vi dock att fortsättningsvis skriva om bär ut trädgårdsodlarens perspektiv.
 • Med krusbär är valet av sort avgörande, eftersom mjöldagg gärna angriper krusbär om det är omväxlande varmt och fuktigt väder.

Den gröna sorten “Invicta” har visat sig härdig, och är med god marginal den mest svårbesegrade när det gäller den här knepiga svampsjukdomen. Bland de gula sorterna kan “Hinnonmäki” nämnas, för röda bär är “Rokula” och “Red Eva” två rekommenderade sorter.

 1. Rokula passar den som inte kan sköta om sina bärbuskar varje dag, eftersom frukten kan sitta kvar på stjälken länge och behöver inte plockas vid en specifik tidpunkt.
 2. Och för krusbärsentusiaster som gillar det bekväma i livet kan “Pax” rekommenderas.
 3. Pax är mycket populär just därför att den i princip är utan taggar och mycket enkel att plocka.

Det är faktiskt rätt svårt att sticka sig på den. Trädgårdsdesigners har på senare tid återvänt till krusbäret som prydnadsväxt. På samma sätt som vanliga fruktträd står längs gångstigar kan krusbärsbuskar användas för att avgränsa områden i trädgården, eller för att ge visuellt intressant samspel med gångvägarna i trädgården.

 1. Under den period då skörden är redo att plockas är buskarna en verklig fest för ögat.
 2. Ett viktigt tips för trädformiga plantor: Håll grenarna korta och kronorna lösa och kompakta så att de inte knäcks under bärens tyngd.
 3. Stöd för kronorna ser inte så attraktivt ut i trädgården.
 4. Det här gäller också krusbär som odlas i odlingsbänkar.

Men som så ofta har skönheten sitt pris: Krusbärsbuskar är mer produktiva i termer av skörd än krusbärsplantor. Om du inte har beskurit dina krusbärsbuskar efter skörden ska du göra det nu omedelbart. En tillräckligt uttunnad krusbärsbuske är så pass gles att du kan sträcka dig in i den utan att sticka dig.

 1. Då finns det mycket utrymme för solen att ta sig in genom växten och få bären att mogna ordentligt.
 2. Samma sak gäller vinbär.
 3. Även om de inte är så känsliga för mjöldagg kan du få problem med rostsvamp – beroende på vilken sort du använder – och det kan finnas en risk att bären blir förkrympta.
 4. Håll ett öga på dem när du köper dem från handelsträdgården.

Tänk på att vinbär har lång skördetid som kan vara från början av juli till mitten av augusti om du väljer rätt sort. Sex veckor innan det är dags för frosten eller marmeladen. “Red Lake” är en röd sort som mognar tidigt och som inte är så känslig för placeringen, “Rovada” mognar mycket sent och ger väldigt fina bär på långa stjälkar.

“Primus” är den kanske mest populära vita sorten. Om du vill testa en rosa varietet kan du leta efter “Rosalinn”. Barn älskar vinbär eftersom de är relativt söta när de har mognat. Och när det gäller smak tycker många att svarta vinbär är lite för bittra för att ätas råa. Men prova “Ometa” eller den mildare sorten “Bona”.

Den har en fin arom av cassis som kan användas i matlagningen. Svarta vinbär ska beskäras nu om du inte redan har gjort det. Som med krusbär och krusvinbär, hybriden mellan svarta vinbär och krusbär, ska du ta bort gamla tjockare skott som är för kompakta.

De är i allmänhet mörkbruna eller svarta till färgen och kan därför identifieras rätt enkelt. De ljusa, unga skotten på busken ska uppmuntras eftersom de är bäst på att bära frukternas vikt. Men ta bort alla svagare skott och de som är tunnare än en penna. Visste du att det förutom röda hallon även finns gula och till och med svarta sorter? “Golden Bliss” har gula bär, och “Black Prince” (en amerikansk vildväxande varietet) har svarta bär.

Om du planterar alla tre i trädgården kan du göra verkligt färgsprakande pajer och andra efterrätter. Hallonsorter som inte måste drivas upp på stänger är just nu populärast i trädgårdar där “det måste hända någonting snabbt”. Du kan låta varieteter som “Autumn Bliss” växa på samma sätt som vinbär eller krusbär, som en vanlig buske, och sedan slå ned busken helt och hållet efter skörden.

Den här typen av buske bär inte frukt förrän på hösten, men har fördelen att den nästan aldrig drabbas av hallonänger och därför oftast är “maskfri”. Med hallon är det också alltid någonting på gång: En sentida varietet är “Polka”, som mognar en bra bit in i september med en fantastisk arom och ett attraktivt, fast fruktkött som håller sig länge.

Skär av trunkerade hallonskott nära marken direkt efter skörd utan att lämna stumpar. Detta minskar risken för att hallonen drabbas av hallonskottsjuka, en infektion som tar sig in i plantorna via gamla markskott. Jordgubbar är bokstavligen ett eget kapitel.

Varieteter med den distinkta doften av vilda jordgubbar, alltså smultron. Gamla klassiker som “Mieze Schindler” är värda att nämna här, men även aromintensiva nya sorter som “Thuchief” är minst lika bra. Sorter för solida jordgubbssängar som “Florika” är också fantastiska i det här avseendet, eftersom de är korsbefruktade med smultron.

Jordgubbsbäddar är också ett bra jordtäckande planteringsalternativ för rabatter som ligger delvis i skugga. Till skillnad från trädgårdsjordgubbar byter man inte ut dem efter två år, utan de kan fortleva i bäddarna i mellan sex och åtta år. Jordgubbsbäddar blommar och ger frukt via bladen, och därför ligger inte bären på marken och ruttnar bort.

Däremot finns det nya jordgubbssorter för odlingsbänkar och lådor, samt för bädda;: hängande jordgubbar passar bra i amplar och hängkorgar. Du kan sätta tre plantor i en ampel. I lådor ska plantor sitta med 20–25 cm mellanrum. Tråg med vattenbehållare är bäst för att ge plantorna en jämn tillförsel av vatten.

Gödsla med allroundmedel eller bärgödningsmedel, som inte innehåller mer pottaska än gödningsmedel till blomlådor. Bären behöver det här så att de mognar bättre och får större arom. Till sist fungerar den hängande principen också i andra riktningen: Du kan klä mindre spaljéer eller pinnar med klättrande jordgubbe.

 • Däremot måste du binda upp plantorna, eftersom de inte klättrar av sig själva.
 • Lättrande jordgubbar kan plockas från juni till september, och hängande jordgubbar kan skördas en bit in i oktober.
 • Vad du ska göra nu är följande: Om dina jordgubbar har suttit på samma ställe i två säsonger och börjar se medfarna ut, behöver de bytas ut.

Om du inte planterar dem förrän till våren kommer skörden att bli rätt liten första året efter plantering. Sena och medeltidiga sorter av jordgubbe kan planteras på våren med bättre resultat, eftersom de har större chanser att ändå ge hyggliga skördar.

Blåtry är en kaprifol som är ett relativt nytt inslag bland trädgårdsbär, och som ger frukt i maj före de flesta andra bär. Frukterna är långa och smala, och har ungefär samma färg och textur som blåbär. Blåtry påminner också om det här mer välkända bäret ifråga om smak. De här nykomlingarna är inte bara tilltalande eftersom de kan plockas tidigare, men också därför att fruktköttet är sött och rikt på vitamin C.

Räkna med att en fullvuxen blåtrybuske blir mellan en och en och en halv meter hög och en meter bred. Plantan passar i alla trädgårdsjordar som har gott om näringsämnen. Den är lätt att sköta om eftersom den inte ska beskäras så mycket och eftersom den i allmänhet är snabbväxande och okomplicerad.

Är lingon en frukt?

Lingon som mat – Lingon är en populär frukt i nordliga Europa, särskilt i Skandinavien, där alla får plocka dem i skogen, tack vare allemansrätten, De bär som inte har blivit övermogna kan plockas med bärplockare, Bären kokas och sockras i allmänhet innan de ätes som sylt, saft, kompott eller gelé,

 • De kan också serveras rårörda, vilket innebär att de krossas och blandas med socker.
 • Tack vare dess höga innehåll av bensoesyra är hållbarheten hög för produkterna även vid lågt sockerinnehåll.
 • Traditionellt serveras lingon till bland annat vilt, små svenska köttbullar, blodpudding, kroppkakor och fläskpannkaka,

Regionalt serveras Lingon till stekt strömming och plattfisk, Lingon ingår i olika kakor och bröd samt såser och desserter,

Vad är jordgubbe bär eller frukt?

Stamformerna för jordgubben är okända. Vilda jordgubbar finns över stora delar av Amerika, Europa och Asien. På 1700-talet började man använda en av de vilda formerna från Nordamerika och först i slutet av 1800-talet uppstod den art av jordgubbar vi känner i dag.

I dag odlas jordgubbar över stora delar i världen med USA, Polen, Japan, Italien, Spanien och Belgien som de största producenterna. Det finns många olika sorter som är anpassade till skillnader i bla klimat och jordmån. Jordgubbsplantan hör till familjen rosväxter och frukten är botansikt sett inte ett bär utan en stenfrukt,de små “kärnorna” på jordgubben är små nötter.

Det vi äter och kallar jordgubbe är blombotten som under fruktmognaden sväller upp och blir saftig. Jordgubbar finns hela året. Från midsommar och några månader framåt finns svenska bär. Resten av året importerar vi från bl a Spanien, Tyskland och Belgien.

 • Bären har kort hållbarhet och bör inte förvaras mer än 1 dygn.
 • Importerade bär mår bäst i +2-4 grader, svenska bär bör förvaras något varmare, +4-6 grader.
 • De ska inte snoppas och sköljas innan de ställs i kylskåpet.
 • Jordgubbar äts färska, kokas till saft, sylt och marmelad.
 • De är också goda att servera marinerade i mild vinäger till kött.

De passar bra att frysa in. Smaken bevaras då bäst om de skivas och varvas med lite socker.

Är en gurka en frukt?

I Sverige har vi odlat gurkor sedan 1600-talet. Och familjen Jönssons släkt i Andersborg i Skåne har hållit på nästan lika länge. Men visste du också att. 1. En gurka innehåller över 95% vatten.5 stora gurkor täcker nästan en dagsranson på 2 liter vatten.2. Gurkan tros komma från Indien, där den odlats sedan 4000 år tillbaka.3. Gurkan är egentligen inte en grönsak utan en frukt och är kusin med melon, pumpa och squash.4. 5. Gurksäsongen i Sverige är kort, från juli-september. Familjen Jönsson som odlar gurkor för Felix gör hela skördearbetet för hand, från att binda upp plantorna, plocka bort skott och blad för att ge gurkorna mycket ljus och utrymme, till själva slutmomentet med skörd i september.6. 7. Gurka är en perfekt bas om man vill göra juicer och hälsodrinkar. Den har en mild smak och högt vatteninnehåll. 8. Förvara inte färsk gurka och tomat ihop. Tomat avger etylengas som gör gurkan gul och seg. Gurka går utmärkt att förvara i rumstemperatur i några dagar, men den perfekta temperaturen att förvara gurka i är 12-14 grader.9. Om du odlar gurka i gynnsamma förhållanden som växthus eller drivbänk kan din gurka växa fler centimeter per dygn.10. 11. Visste du att inlagd ättiksgurka var Felix första produkt? Herbert Felix var en ung entreprenör från Tjeckosolovakien som med sin passion för gurkor och konserver startade Sveriges första ättiksfabrik i Eslöv, 1939.12. Det sägs att gurka kan motverka dålig andedräkt. Skiva en gurka och tryck den mot gommen i 30 sekunder. Fytokemikalierna i gurkan tar tydligen död på illaluktande bakterier. 13. Gurka är en favorit hos både stora och små. Från krispiga gurkstavar, inlagda och picklade, till gott tillbehör i burgaren. Prova det här gudomliga goda receptet med gurka, äpple – och coleslawsallad och mozzarellaost – perfekt som tillbehör till såväl en sallad, hamburgare som till den grillade laxen!