Vad Är Fördelarna Med Svenskodlad Gurka
Klimatpåverkan från svensk gurka kan vara mindre än hälften jämfört med importerad gurka. Ekologisk gurka är dessutom odlad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter svensk KRAV-märkt eller EU-ekologisk gurka!

Vad finns det för nackdelar med svenskodlad gurka?

Svenskodlad tomat och gurka ” alt=””> Vi är svenska tomat- och gurkodlare som förenas i vår kärlek till grönsaker odlade och skördade med omsorg och passion i Sverige. Genom att välja svenskodlade grönsaker bidrar du inte bara till arbetstillfällen i Sverige utan gör också ett bra val för klimatet. Det är nämligen så att genom en ökad inhemsk produktion av frukt och grönt skulle Sveriges klimatavtryck i världen minska. Men det finns ännu fler fördelar med svenskodlade grönsaker. Här är ett urval! Hela 67 procent av de importerade tomaterna har rester av bekämpningsmedel.

Grönsaker odlade i Sverige har minst mängd rester av bekämpningsmedel.Den korta transporten till dig gör att tomaterna får mogna längre på plantan, vilket är positivt för både smak och näringsinnehåll.Importerad gurka har ofta transporterats över 3 000 kilometer. Det har inte den svenskodlade.Nio av tio svenska tomater odlas i växthus som värms upp av förnybar energi.

: Svenskodlad tomat och gurka

Vilken gurka är bäst?

För krukan – Krukgurka: ‘Picolino’ F1 Är du sugen på att odla gurkor i kruka för att kunna plocka och äta dem direkt från plantan så ska du så ‘Picolino’ F1. Picolino en ekologisk minigurka som passar perfekt i en stor och djup kruka. Den ger otroligt goda och krispiga frukter med slätt skal. Vad Är Fördelarna Med Svenskodlad Gurka Det går utmärkt att odla gurka i kruka. ‘ Picolino’ F1 heter den här sorten som trivs bra i kruka och ger krispiga och goda minigurkor.

Är gurka bra för miljön?

Forskaren: Därför är inplastad gurka bättre för miljön Matsvinn är en av vår tids värsta klimatbovar. Ungefär en tredjedel av den mat som produceras i världen kastas. – Att producera mat tar väldigt mycket resurser, så när man producerar mat och sen slänger den, har alla de resurserna använts i onödan, säger Katrin Molina-Besch.

Vilket land producerar mest gurka?

Produktion. Världens största gurkproducent är Kina.

Varför är det bra att äta gurka?

Varför är gurka bra för huden? – Du visste säkert redan att gurkan innehåller en hel del vatten, 97% för att vara exakt. Förutom den stora mängden vatten är gurkan även rik på bland annat C-vitamin (askorbinsyra), kalium, kalcium, järn och fosfor men det är framförallt den höga halten av C-vitamin som gör att gurkan lämpar sig bra att använda i hudvård. Vad Är Fördelarna Med Svenskodlad Gurka

Hur påverkar gurka miljön?

Gurka – Världsnaturfonden WWF Gurka är en klängväxt, och så trivs den bäst. Men har den inget att klänga på kryper den utefter marken. I Sverige odlas gurkan främst i växthus. Växten har gula blommor och gurkor finns i många former och storlekar, de vanligaste är den långa slanggurkan och den korta, tjocka inläggningsgurkan eller druvgurkan/Västeråsgurkan.

Gurka i svenska butiker kommer ofta från Sverige, Spanien eller Nederländerna. Den ger hög avkastning per yta. Klimatpåverkan från gurkor skiljer sig åt beroende på om de växer ute på friland eller i växthus, och hur de växthusen i så fall värms upp. I Sverige används huvudsakligen förnybara bränslen i gurkodlingen – vilket ger en avsevärt lägre klimatpåverkan jämfört med växthus som värms upp med fossila bränslen, som många av de nederländska växthusen gör.

Användningen av bekämpningsmedel kan också vara hög för importerad gurka och odlingen i södra Europa kan ha hög påverkan på vattenresurserna. Många vet att gurkan består till 96% av vatten – men visste du att under goda ljusförhållanden kan gurkor växa flera centimeter om dygnet? : Gurka – Världsnaturfonden WWF

Kan gurka bli giftig?

Uppdaterad 30 september 2014 Publicerad 30 september 2014 Flera konsumenter har i september blivit matförgiftade av anguriagurka. Odlarna har köpt frön på distans via internet men frön för sorten West India Gherkin har blandats ihop med potentiellt giftiga frön för en vildform av gurkan.

 1. Vildformen har hög halt av det giftiga ämnet cucurbitacin, som smakar bittert.
 2. Ämnet kan ge illamående, magont och kräkningar men symptomen är övergående och ger ingen långsiktig risk för friska människor, skriver Jordbruksverket.
 3. Myndighetens råd är att inte äta bittert smakande gurka – eller squash och melon som också kan innehålla ämnet.

Anguriagurka är en oreglerad art, vilket innebär att den inte omfattas av statlig kontroll av frönas kvalitet eller äkthet. SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.

You might be interested:  Hur Många Bitar På En Tårta?

Varför blir vissa gurkor gula?

Svar: – Hej Gurkor blir skarpa i smaken av vattenbrist. Det kan vara dåligt med vatten någon enstaka dag bara. Att de är gula kan tvärtom bero på att de tidvis fått för mycket vatten. För gurkodling gäller ett väldigt jämnt och pålitligt vattnande. Mvh Gunnel Annons

Måste man binda upp gurkor?

Tänk på att inte sätta plantorna för tätt, gärna 40-50 cm mellan plantorna. Gurka behöver bindas upp för att kunna klättra så var beredd med en spaljé redan tidigt.

Är gurka bra för håret?

Hudvård och gurka – hur hör de ihop? Gurka är en klassisk ingrediens i sallader, men också i våra hudvårdsprodukter. Hur kommer det sig? Vi har svaren; Här är 5 förklaringar till varför gurka är så fantastiskt för din hy.1. ÅTERFUKTNINGSBOOST Goda nyheter för alla med torr hy: gurka har en extremt hög nivå av H2O och innehåller 95 procent vatten, vilket gör den till en perfekt ingrediens för att ge hyn återfuktning på djupet.

Den ger också härlig lyster till hyn, och det vill vi väl alla ha? 2. NÄRINGSVÄRDE OCH ANTIOXIDANTER Gurkor är små gröna underverk fulla av godsaker! De innehåller näringsämnen som magnesium, kalium, biotin, Vitamin A och B1 som återfuktar, ger tjockare hår, skyddar mot UV-strålar och bibehåller hyns fasthet.

Dessutom kan de ha en avslappnande effekt på våra sinnen! Vätskan från gurka har förmågan att ljusa upp och förnya hyn och till och med ljusa upp ärr och pigmentförändringar. Gurkans skal innehåller kiseldioxid som är bra för att återskapa hyns fasthet.

 1. Gurka innehåller också koffeinsyra, en antioxidant känd för dess anti-ageing-egenskaper som hjälper till att reducera fina linjer.3.
 2. VITAMIN C Också känd som mirakel-vitaminen själv! Gurkor är packade av vitamin C vilket har en naturlig energigivande effekt på hyn och kan på sikt gradvis jämna ut din hudton.

När din hy känns extra glåmig, pröva en för att få tillbaka lystern! 4. SNÄLL MOT ÖGONEN Att lägga gurkskivor på ögonen är förmodligen den mest kända hemmakuren mot svullna ögon, och det är inte så konstigt! Eftersom gurkan är rik på antioxidanter och kiseldioxid bidrar den till att göra hyn ungdomligare och till och med ljusa upp mörka ringar.

 • Lägg två gurkskivor på dina ögonlock, låt verka i ungefär 20 minuter och voila; dina ögon är som nya.
 • För extra vård och full effekt, använd även en,5.
 • LÄKANDE KRAFTER Varmt väder är en humörhöjare, men vi är inte lika förtjusta i att bränna oss och att få irriterad hy.
 • Gurka har en svalkande effekt och är därför skön att använda på solbränd hy och kan hjälpa till med läkningsprocessen.

Du kan också applicera en på ett specifikt område för att lindra rodnad och inflammationer. Gurka är verkligen den perfekta gröna medhjälparen. : Hudvård och gurka – hur hör de ihop?

Hur odlas gurka i Sverige?

Odling av gurka i Sverige – Gurkplantor gillar värme och solljus och under sommarmånaderna odlas ca 11 000 ton gurka på friland i Sverige. På grund av vårt nordiska klimat används även växthus för odling av gurka i Sverige, där vi varje år producerar omkring 32 000 ton gurka.

Gurkan som odlas i växthus skördas vanligtvis från februari till oktober. Det finns även odlare som odlar gurka i växthusen året runt vilket gör att vi kan njuta av svenskodlad gurka även under vintersäsongen. Högsäsong för svensk gurka: April-augusti Förvaring: Gurkor ska inte förvaras i kylskåp, då kan de få kylskador.

Bäst trivs de i cirka 8-14 °C. Vad Är Fördelarna Med Svenskodlad Gurka Svenskodlad gurka slipper långa transporter och får i stället mogna längre på sin planta.

Vilken betydelse har det om vi väljer att köpa svenskodlade eller också importerade grönsaker?

Att handla ekologiskt är extra viktigt för importerade varor Hälften av maten vi äter i Sverige är importerad. För den som är rädd om miljön är det extra viktigt att välja ekologiska alternativ om man handlar mat som är importerad till Sverige. Här får du veta varför! Utbudet av växtbaserade livsmedel har exploderat på den svenska marknaden.

Butikshyllorna fylls av vego-alternativ till köttet. Men tyvärr är nästan inga vegoprodukter ekologiska. Det kan vi ändra på. Så mycket som hälften av maten vi äter i Sverige är importerad. En del varor som kaffe, kakao, tropiska frukter och en hel del frukter och grönsaker kan bara odlas utanför landets gränser i ett varmare klimat, andra varor importeras ändå.

Det är bra att äta efter säsong och lokalproducerat, men många av oss köper ändå kaffe, choklad eller frukter och grönsaker som odlats i andra länder. Då är det extra viktigt att tänka på att handla ekologiskt! Det finns flera skäl till att det är så viktigt att handla ekologiskt just när du handlar importerade matvaror:

Välj ekologiskt för naturens skull

Lite förenklat kan man säga att den importerade maten som producerats på konventionellt vis troligtvis har större miljöpåverkan än den svenskproducerade, eftersom det många gånger används mer bekämpningsmedel än i Sverige. Bekämpningsmedel som sprids i naturen och påverkar den biologiska mångfalden.

Välj ekologiskt för att skydda människor där grödorna odlas

När grödorna odlas utanför Sveriges gränser har vi inte samma inblick i förhållandena kring odlingarna. Bekämpningsmedel kan drabba både de människor som arbetar på odlingarna och, Bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige av hälso- eller miljöskäl kan vara tillåtna att använda i länder med svagare lagstiftning.

 1. Lantarbetare kan jobba utan tillräcklig information om de bekämpningsmedel de använder och med bristande eller ingen skyddsskyddsutrustning.
 2. I vissa länder används flygplan för att bespruta åkrarna, och då är risken stor att bekämpningsmedlen hamnar utanför odlingarna och ställer till problem i naturen eller omkringliggande bebyggelse.
You might be interested:  Vad Är Nackdelar Med Svenskodlad Gurka?

Bekämpningsmedel kan också spridas i vattendrag som används för dricksvatten, tvätt eller bevattning av odlingar.

Välj ekologiskt för att minska risken för rester av bekämpningsmedel i maten

Det finns en aspekt som kan tala till de som handlar ekologiskt av hälso- och sundhetsskäl, nämligen att slippa rester av bekämpningsmedel som annars kan finnas kvar i maten. När det gäller konventionella varor, så innehåller de importerade frukterna och grönsakerna oftare rester av bekämpningsmedel än de svenskodlade, enligt Livsmedelsverkets stickprovskontroller.

Det saknas global reglering av bekämpningsmedel

Om du köper importerade varor kan de ha besprutats med bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det beror på att det inte finns någon gemensam global reglering av bekämpningsmedel, utan bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU på grund av påverkan på miljön eller på hälsan kan vara tillåtna att använda i länder utanför. I Brasilien används hundratals bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU för att de är så giftiga. Det orsakade en omfattande bidöd år 2019, då miljontals bin dog. Länder inom EU kan till och med tillverka sådana bekämpningsmedel för export, även om de är förbjudna att använda här av hälso -eller miljöskäl, och sedan importera grödor som odlats med dessa bekämpningsmedel.

När du handlar ekologiskt odlas mer ekologiskt

Konsumenternas efterfrågan har väldigt stor betydelse för vilka matvaror som produceras och till slut finns tillgängliga i mataffären. Därför är det alltid bra att fråga efter ekologiska varor som du saknar i affären. Allt fler bönder i världen odlar ekologiskt, men det behövs ännu fler.

Varför är svensk gurka så dyr?

Foto: TT Publicerad 2 september 2018 Det svenska priset för gurka har skjutit i höjden. Jämfört med förra året vid den här tiden har priset ökat med 400 procent, uppger P4 Blekinge. Prisökningen beror främst på en lägre produktion i Holland. – Den svenska produktionen ligger något under normalt men det är främst i Holland som det är ont om gurka just nu, säger Peter Horvath, försäljningschef vid Svenska Odlarlaget i Helsingborg.

 1. Trots de höga priserna har försäljningen inte gått ner märkbart, säger han.
 2. Är man van att köpa gurka så fortsätter man ett tag, innan man märker att priset har gått upp, säger Peter Horvath.
 3. Just nu ligger priset på gurka i butikerna på allt mellan 55 och 80 kronor kilot.
 4. SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet.

Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Är gurka dyrt?

Priserna på gurka ute i våra svenska matbutiker har skjutit i höjden. Prisnivån har ökat med uppåt 400 procent, jämfört med samma period i fjol. Matbutikernas pris på gurka ligger just nu någonstans mellan 50 till 80 kronor kilot, rapporterar TT, Framför allt är det en markant brist på gurka i Holland som är den bidragande orsaken.

 1. Men efter den torra sommaren i Sverige ser även produktionsnivån på hemmaplan något annorlunda ut.
 2. Våra kallväxthus har haft problem med värmen och har gett betydligt mindre skörd.
 3. De stora väderomslagen har också lett till en hel del gråmögelproblem, säger Peter Horvath, försäljningschef vid Svenska Odlarlaget i Helsingborg.

Läs också: 11 svenska råvaror du ska passa på att äta i september

Är gurka en frukt eller bär?

7. Gurka. Ingenting man går och plockar i skogen och fryser in för att sedan baka en paj på, men gurkan är faktiskt också ett bär.

Vad är nyttigast gurka eller tomat?

Isbergssallad och gurka är två av dessa eftersom de framför allt består av vatten. Gurkskalet innehåller förvisso en hel del näring, men mängden skal vi får i oss är försvinnande liten. Tomaten, däremot, är sprängfylld av antioxidanter.

Är gurka urindrivande?

Underbara hälsofördelar med gurka — Rebecca Johansson Många tror att gurkor enbart innehåller vatten och att de inte innehåller så många näringsämnen eller andra hälsofördelar. Detta är helt fel! ni bör äta gurka varje dag 😉 Gurka är sedan gammalt känt för en massa hälsofördelar.

Gurkan är faktiskt en frukt och medlem av familjen Cucurbitaceae. Andra familjemedlemmar inkluderar zucchini och olika sorters melon. Gurkor tillhandahåller olika näringsämnen men är låg i kalorier, fett, kolesterol och natrium. Gurkor har en hög vattenhalt med en mängd spårmineraler som ger oss perfekt vätska i ett litet format.

Gurka ger en kylande och utrensande effekt på vissa stressade organ och är mycket gott att äta i varmt väder. Mer om dess hälsofördelar nedan: Vad Är Fördelarna Med Svenskodlad Gurka

Gurka har en lugnande påverkan på blodet och levern. Levern är det viktigaste avgiftande organet som arbetar hårt för att naturligt ta bort gifter och avfallsmaterial från blodet och tarmen. Gurkor är också en naturlig urindrivande föda. Detta betyder att gurkan kan hjälpa kroppen att producera mer urin för att driva ut gifter och avfall. K-vitamin hjälper till med blodkoagulation, och det kan stödja benhälsa. Ca 2 dl hackad, oskalad, rå gurka ger 10,2 mikrogram vitamin K. K-vitamin r ett fettlösligt vitamin som fungerar med andra viktiga näringsämnen som kalcium och magnesium för att bevara starka ben. K-vitamin stödjer också en hälsosam metabolism, absorption av näringsämnen, hjälper till med hjärthälsa, hjälper till med blodkoagulation, stödjer neurologisk funktion och kan skydda mot cancer Som medlem i Cucurbitaceae-familjen innehåller gurkor höga nivåer av bittersmakande näringsämnen, kända som cucurbitacin. Enligt en artikel i International Journal of Health kan dessa näringsämnen hjälpa till med att förebygga cancer genom att stoppa cancerceller från att reproducera sig. 2 dl oskalad gurka ger också 193 mg kalium och 17 mg magnesium. Gurkor kan spela en roll i att kontrollera och förebygga diabetes. Den innehåller ämnen som kan hjälpa till att sänka blodsockret eller stoppa blodsockret från att stiga för högt. En teori är att cucurbitacins i gurka hjälper till att reglera insulinfrisättningen och metabolismen av leverglykogen, ett viktigt hormon vid bearbetningen av blodsocker. Gurkor kan ha antiinflammatoriska fördelar. Att applicera skivad gurka direkt på huden kan hjälpa till att svalka och lugna huden och minska svullnad och irritation. Gurka kan även lindra solbränna. Gurka innehåller även B-vitaminer, A-vitamin och antioxidanter, inklusive en typ som kallas lignaner. Antioxidanter hjälper till att ta bort ämnen från kroppen som kallas fria radikaler. Vissa fria radikaler kommer från naturliga kroppsliga processer, och andra kommer från yttre påverkan, till exempel föroreningar. Om för många samlas i kroppen kan de leda till cellskador och olika typer av sjukdomar. Studier har föreslagit att lignanerna i gurka och andra livsmedel kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och flera typer av cancer. Gurkor innehåller antioxidanter, inklusive flavonoider och tanniner, som förhindrar ansamling av skadliga fria radikaler och kan minska risken för kronisk sjukdom. I synnerhet kan pektin, den typ av löslig fiber som finns i gurkor, bidra till att öka tarmrörelser och förbättrar matsmältningens hälsa. Traditionellt har gurkor använts som ett naturligt huvudvärks- och smärtreducerande medel då gurkor bekämpar inflammation och svullnad.

You might be interested:  Varför Är Det Viktigt Att Äta Frukt Och Grönt?

Ät gurkan som den är eller gör färskpressad juice på den 🙂 Men köp alltid ekologisk gurka då den är väldigt besprutad! Referenser: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612419/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20614191 http://www.jarcp.com/3050-evaluating-the-potential-benefits-of-cucumbers-for-improved-health-and-skin-care.html https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6429205/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26193861 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3019374/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25623312 : Underbara hälsofördelar med gurka — Rebecca Johansson

Hur mycket socker finns det i gurka?

Näringsämne

Näringsämne Mängd Informationskälla
sockeralkoholer 0 g producerat av THL
sockerarter, totalt 1.4 g producerat av THL
fruktos 0.7 g oavhängigt laboratorium
glukos 0.7 g oavhängigt laboratorium

Hur mycket gurka importerar Sverige?

Hur stor del av det totala utbudet, under hela året, som är svenskproducerat, har varit ganska konstant runt 60 %. Resterande är importerat och då så gott som uteslutande under perioder när svensk gurka inte finns att tillgå.

Hur mycket kostar en gurka?

14,95/st.

Vilka djur äter gurka?

Menar du att det är gnagt på själva gurkorna skulle jag tippa på att det är möss eller sork som varit där. Sniglar gillar gurka!

Kan gurka bli giftig?

Uppdaterad 30 september 2014 Publicerad 30 september 2014 Flera konsumenter har i september blivit matförgiftade av anguriagurka. Odlarna har köpt frön på distans via internet men frön för sorten West India Gherkin har blandats ihop med potentiellt giftiga frön för en vildform av gurkan.

 • Vildformen har hög halt av det giftiga ämnet cucurbitacin, som smakar bittert.
 • Ämnet kan ge illamående, magont och kräkningar men symptomen är övergående och ger ingen långsiktig risk för friska människor, skriver Jordbruksverket.
 • Myndighetens råd är att inte äta bittert smakande gurka – eller squash och melon som också kan innehålla ämnet.

Anguriagurka är en oreglerad art, vilket innebär att den inte omfattas av statlig kontroll av frönas kvalitet eller äkthet. SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.

Hur odlas gurka i Sverige?

Gurka från sådd till skörd – Del 3: Skörd

Odling av gurka i Sverige – Gurkplantor gillar värme och solljus och under sommarmånaderna odlas ca 11 000 ton gurka på friland i Sverige. På grund av vårt nordiska klimat används även växthus för odling av gurka i Sverige, där vi varje år producerar omkring 32 000 ton gurka.

Gurkan som odlas i växthus skördas vanligtvis från februari till oktober. Det finns även odlare som odlar gurka i växthusen året runt vilket gör att vi kan njuta av svenskodlad gurka även under vintersäsongen. Högsäsong för svensk gurka: April-augusti Förvaring: Gurkor ska inte förvaras i kylskåp, då kan de få kylskador.

Bäst trivs de i cirka 8-14 °C. Vad Är Fördelarna Med Svenskodlad Gurka Svenskodlad gurka slipper långa transporter och får i stället mogna längre på sin planta.

Varför dör mina gurkor?

Plantera om – Eftersom gurkor har känsliga rötter mår de bäst om de endast planteras om ett fåtal gånger. Utgångspunkten är två omskolningar: Första omplanteringen sker från första såplatsen till en lite större kruka. Andra omplanteringen sker från den lite större krukan till den slutgiltiga växtplatsen på friland eller i en stor kruka.

 • Om du odlar i nedbrytbara krukor se till att riva av kanten på krukan.
 • Allt papper eller torv ska hamna under ytan.
 • Om kanten är ovanför jordytan fungerar den som en ledning som drar fukten ur jorden och upp i luften.
 • Jordytan ska alltid vara på samma nivå längs stjälken.
 • När du planterar om gurkan så sätt den aldrig djupare än den växte innan.

Gurkplantan är nämligen känslig för rothalsröta, en sjukdom som leder till att stammen ruttnar, går av och rötterna dör. Risken för rothalsröta ökar också om det är för kallt och blött i jorden. Vänta med att plantera ut dina gurkplantor tills jorden håller 15 grader. Vad Är Fördelarna Med Svenskodlad Gurka Gurkor i olika former. Foto: Markus Danielsson

Hur mycket gurka importerar Sverige?

Hur stor del av det totala utbudet, under hela året, som är svenskproducerat, har varit ganska konstant runt 60 %. Resterande är importerat och då så gott som uteslutande under perioder när svensk gurka inte finns att tillgå.