Vad Är Pepparmynta Te Bra För
Pepparmyntan innehåller stora mängder av mentol som är starkt kramplösande och antiseptisk samt motverkar inflammationer. Pepparmynta motverkar problem med matsmältningen samt minskar saltsyreproduktionen i magsäcken. Det innebär mindre sura uppstötningar och friskare andedräkt – Pepparmyntans medicinska egenskaper har använts i gamla kulturer under 1000-tals år.

I Japan har pepparmynta odlats under lång tid för utvinning av den eteriska oljan mentol. Det är pepparmyntans stora innehåll av mentol som ger kryddörten dess huvudsakliga medicinska egenskaper. Pepparmyntan har läkande egenskaper som är inflammationshämmande i gallblåsa och gallväggar. Kryddväxten är även kramplösande vid matsmältningsproblem och uppkörd mage.

Då hjälper intag av kryddörten med att driva ut gaser och minska saltsyreproduktionen i matsäcken. Pepparmyntan lindrar också sura uppstötningar, dålig andedräkt och minskar illamående. Vid dålig andedräkt kan pepparmyntavatten användas till munsköljning.

 • Pepparmyntsolja har först en kylande känsla när den appliceras på huden som sedan följs av värmande verkan på muskler och hudvävnad.
 • Pepparmynta är en flerårig ört som är mycket enkel att odla och kryddväxten finner sig lätt tillrätta i kryddlandet med god spridningsförmåga.
 • Det innebär att pepparmynta gärna tar övertaget för den övriga växtligheten och må därför begränsas.

Det gör du enklast med att först plantera myntan i en hink utan botten som du sedan gräver ner.

Du kan använda pepparmyntan både färsk och torkad, gärna tillsammans med citronmeliss i en fräsch infusion eller som krydda i lammrätter. Förekomst Tillhör kransblommiga växter och är lättsam att odla själv Användbara växtdelar Blad, blommor och stjälk av pepparmynta Aktiva växtämnen Eterisk olja som bland annat mentol och eukalyptol, flavonoider, fenolsyror, bitterämnen, vitamin B3 Medicinsk användning

Starkt kramplösande och gasdrivande vid matsmältningsproblem. Minskar produktionen av saltsyra i magsäcken, förebygger sura uppstötningar. Galldrivande ört som motverkar inflammationer i bland annat gallblåsa. Antiseptisk och lindrar klåda. Är smärtstillande och motverkar illamående.

Är pepparmynta lugnande?

Pepparmynta är milt kramplösande och lugnande och används också invärtes vid gallbesvär, magkatarr, väderspänning och förkylning.

Är det bra att dricka mynta te?

Kan förbättra tarmproblem – Om du lider av IBS eller överkänslig tarm som man kan säga på svenska så kan ett intag av mynta eller pepparmynta vara mycket bra för dig. Pepparmynta är bra för bladen innehåller mentol. Det är mentolen som man tror fungerar lindrande mot IBS symtom som gasig mage och magont.

 • Det här beror på att mentol har en avslappnande effekt på musklerna som finns i matsmältningssystemet.
 • I en studie med patienter med IBS kunde man konstatera att de som fick kapslar med pepparmynta olja mådde mycket bättre än de som fick placebo kapslar.
 • En annan studie visade att omkring 75% av patienter som tog pepparmynta olja under 4 veckors tid fick förbättrade IBS symtom.

I samma studie fick gruppen med placebo kapslar bara en förbättring på 38% av samma symtom. Intressant not är det just mynta olja och pepparmynta olja som visar sig ha en effekt i detta avseende. Det verkar inte som att färska pepparmynta blad ger samma resultat.

Är Mint bra för magen?

Mynta har använts i tusentals inom folkmedicinen för dess förmåga att stimulera matsmältningen och lindra gasbildning. En kopp myntate på maten stimulerar matsmältningen samtidigt som det smakar fräscht och gott. – Myntans aromatiska blad har högt mentolinnehåll som både svalkar och friskar upp.

Vad är det för skillnad på mynta och pepparmynta?

A Blommande kvist avbildad i naturlig storlek.

Alla nedanstående figurer är förstoringar

1 Knopp 2 och 3 Blommor 4 Uppskuren blomma 5 Uppskuren kalk 6 Ståndare 7 Pollen -korn 8 Pistill 9 Övre del av pistillens stift med dess märke 10 Frukt i genomskärning

Hitta fler artiklar om växter med Växtportalen Växtindex

Pepparmynta ( Mentha × piperita L.) är en hybrid inom släktet myntor, en korsning mellan vattenmynta, Mentha aquatica L. och grönmynta, Mentha spicata L., Somliga källor menar att grönmynta i sin tur uppstått spontant i naturen som en korsning mellan Mentha rotundifolia och gråmynta, Mentha longifolia. Den första avsiktliga korsningen sägs har gjorts i Storbritannien,

Är pepparmynta te uppiggande?

Pepparmynta – En populär dubbelnatur Många av de kryddor vi sedan länge använder, har enligt naturmedicinen läkande verkningar. Ett mångkulturellt Sverige och ett flitigare resande har dessutom berikat Sverige med nya ört- och kryddinfluenser. Och intresset för alternativ medicin och huskurer växer snabbt men forskningen är bristfällig.

 • En del verkningar har vetenskapligt bevisats men informationen kommer främst från århundraden av erfarenhet och uråldriga källor.
 • Miljömagasinet presenterar olika läkeväxter ur ett historiskt, alternativmedicinskt och smakrikt perspektiv.
 • Myntor finns i olika skepnader och trivs i många miljöer.
 • Den sort som vi odlar och använder mest i Sverige är en blandning mellan vattenmynta, som finns vild, och grönmynta (spearmint).

På grund av örtens benägenhet att korsa sig med andra arter så är den besvärlig att klassificera, det finns ett stort antal mellanformer. De olika myntorna har dock likartade naturmedicinska egenskaper. I den här beskrivningen så handlar det om den vanligaste formen: Mentha piperita.

Redan under antiken var myntan uppskattad som läke- och kryddväxt. Kineserna använde den som lugnande medan Hippokrates betraktade den som förhöjande av kärlekslivet. Detta är också två exempel på myntans förmåga att verka i till synes motsatta riktningar. Den kan vara både lugnande och uppiggande. Den lugnar nervsystemet på ett sätt som skärper sinnena utan att göra användaren dåsig.

Den används mot sömnproblem men då framförallt om dessa beror på rastlöshet eller spänd mage. Myntan är nämligen en av de mest använda örterna för att förbättra matspjälkningen och minska bildandet av gaser. Bra om man känner sig däst efter en stor måltid.

Mintkakan efter middagen kan alltså ätas med gott samvete. Även om myntan har en avslappnande verkan så kan den upplevas som alltför uppiggande att inta på kvällen. Vissa använder den till och med som ersättning för kaffe eller svart te för klarhet under dagen. Den mildrar känslomässig och mental stress men vid för stora doser kan överspändhet uppstå.

Den avslappnande effekten på sinne och matspjälkning kan få hela kroppen att slappna av. Örten kan hjälpa mot huvudvärk, migrän och illamående. Att andas in ångorna från den eteriska oljan kan lätta vid infektioner i näsa och bihålor, samt vid hosta och andningsproblem.

 1. Myntan har en direkt smärtlindrande effekt och hjälper vid muskelvärk som till massage av trötta ben och fötter.
 2. Örter delas in i grupper beroende på vilken generell effekt de har på kroppen.
 3. En viktig uppdelning som görs är ifall örten är värmande eller kylande.
 4. Pepparmynta hör till de kylande.
 5. Jämför med en kopp ingefärste (som är värmande) så känner du skillnaden, när den första effekten av det varma vattnet lagt sig.
You might be interested:  Varför Hård I Magen Av Te?

Den kylande effekten är naturligtvis bra vid varmt väder men också vid feber och utvärtes till solbränna och heta, kliande hudåkommor. Men myntan ska användas sparsamt på huden eftersom den kan irritera vid för höga koncentrationer. När den dricks som te finns inga större risker för överdosering men det är alltid bra att vara måttlig med alla örter och helst göra pauser emellanåt.

 • Inom homeopatin varnas för att örter i längden kan ge de symptom som de verkar emot ifall användaren inte har något egentligt behov av dem.
 • Gravida och barn bör vara särskilt försiktiga.
 • Det viktigaste kemiska ämnet i mynta är menthol som bland annat är inflamma-tionshämmande och smärtlindrande.
 • Den innehåller också menton, jasmon, tanniner, vitaminer och mineraler.

Myntans läkeverkningar är många men det är sannolikt dess doft och smak som gjort den till en av världens mest populära örter. Till matlagning i bland annat salladsdressingar men framförallt till desserter och godis. Pepparmyntan är stimulerande till sin karaktär och sägs vara bra för dem som är blyga eller tar livet för allvarligt.

 • Benita Eklund
 • Kolakaka med pepparmynta

2 ägg 3 dl socker 1 tsk vaniljsocker 3-4 msk kakao 1/2 tsk salt 100 gr margarin 1 1/2 dl mjöl 1 tsk bakpulver Pepparmyntsolja efter smak; cirka 5 droppar Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, kakao och salt. Smält margarinet, låt det svalna och blanda sedan i mjöl, bakpulver och pepparmyntsolja.

Häll smeten i smord och bröad from. Grädda 35-40 minuter i 175°. Fler myntatips • Färsk mynta är gott i salladsdressingar. • 2-3 droppar pepparmyntsolja i en aromalampa kan hjälpa vid till exempel mental trötthet eller huvudvärk. • 1-3 droppar till 1 tsk vegetabilisk olja till massage av trötta ben och fötter.

Eller till tinningar, panna och nacke vid huvudvärk. Kan vara hudirriterande om man är känslig. • 2 droppar i ett halvt glas vatten för att friska upp andedräkten. • Pepparmyntste; för matspjälkningen, mot gasbildning, huvudvärk, feber, illamående med mera.

 1. Finns att köpa i de flesta matvarubutiker.
 2. Ifall du gör eget te så tänk på att inte koka bladen utan låt dem dra en stund i nykokat vatten.
 3. Sätt pepparmynta på en bomullstuss och lägg där du tror att mössen tar sig in i huset.
 4. I hälsokostbutikerna finns olika sorters pepparmyntsolja med något olika smak.

Till höger en japansk som passar bra till bak, annars har till exempel Crearome (som också finns som postorderföretag) en bra ekologisk olja.

 1. Källor: Aromaterapi för alla, Susanne Bilski Ullmark The yoga of herbs, an ayurvedic guide to herbal medicine, David Frawley och Vasant Lad Örtapoteket, Jan Hallqvist Örtmedicin och växtmagi, red. Ingegärd Lindeberg Örtmedicin, Non Shaw
 2. The Gale encyclopedia of alternative medicine, Sharon Crawford

: Pepparmynta – En populär dubbelnatur

Hur påverkar mynta kroppen?

Mynta som hälsokur – Mynta är inte bara god i mat och dryck, den är också en gammal läkeväxt med en rad hälsofrämjande egenskaper. Under antiken användes den av greker och romarna. På medeltiden hade man den till att förbättra andedräkten samt för att få vitare tänder och på 1700-talet blev den populär som en kur för magen.

Örten är en riktig näringsbomb. Som färsk är mynta rikt på c-vitamin, folsyra, järn och magnesium. Per viktenhet innehåller den till och med mer c-vitamin, järn och magnesium än blåbär. Problemet är att vi vanligtvis inte intar den i så stora mängder. Den gynnar matsmältningen, minskar gaser, illamående och gör så att magen kommer till ro genom att den får musklerna i mag-tarmkanalen att slappna av.

Om du har ätit lite för mycket kan det hjälpa att ta en kopp myntate eller tugga på bladen. (Recept finns längre ned i texten) Den aktiva ingrediensen i mynta – mentol – löser upp slem och kan underlätta nästäppa och används därför gärna mot förkylning och influensa.

Är mynta lugnande?

Lugnande dryck med myntablad Mynta är välbeprövat och sägs ha en allmän lugnande effekt.2011-04-08 Sen innehåller myntate nyttiga antioxidanter. Smaksätt gärna med pressad citron. Du kan dricka mynta varmt som te eller kallt i vatten som svalkande dryck. Publicerad 2011-04-08 Uppdaterad 2016-11-15 När du ändå är här och läser artikeln på QX.se vill vi be dig hjälpa oss att fortsätta vårt redaktionella arbete! Vi ber dig bli prenumerant på QX nu, så vi kan fortsätta vår verksamhet att berätta om och ge röst åt regnbågssamhället. : Lugnande dryck med myntablad

You might be interested:  Vad Är Oliver Frukt Eller Grönsak?

Vilket te är bäst att dricka på morgonen?

Morgon – Starta dagen med ett te som innehåller koffein: svart, vitt eller grönt te. Grönt te är extra hälsosamt då det har en hög nivå av antioxidanter, speciellt flavonoider. Det innehåller också uppiggande tein och har flera välstuderade hälsoeffekter.

Är det koffein i pepparmynta te?

Friggs Pepparmynta Te är ett naturligt örtte med uppfriskande smak av pepparmyntsblad. Pepparmynta är naturligt koffeinfritt och passar bra att dricka på kvällen. Pepparmyntsblad/pebermynteblade (95%), krusmyntablad. Friggs Pepparmynta innehåller/indeholder en garanterad halt/mængde av de för pepparmynta karakteristiska eteriska/æteriska oljorna.

Artikelnr 1602370
Storlek 25 st
Minsta hållbarhet 270 dagar

Bra att veta: Det är alltid innehållsförteckningen och näringstabellen på förpackningen som gäller.

Vilket te sätter igång magen?

Ingefära – Ingefära sägs av tradition vara bra för matsmältningen och örten ska stimulera tarmarna och därmed produktionen av matsmältningsenzymer. Traditionellt hävdas också att ingefära kan lugna magen, minska gasbildning och motverka förstoppning.

Vilket te är stoppande för magen?

Allmänna råd vid förstoppning – Det finns flera olika orsaker till förstoppning. För allmänna tips och råd se Vårdguiden 1177.se. I tjocktarmen suger tarmens slemhinna upp vatten ur tarminnehållet, och när det går långsammare hinner tjocktarmen suga upp mer vatten, vilket gör tarminnehållet blir hårdare.

Förstoppning innebär mindre än en avföring per dag. Även väldigt hård konsistens på avföringen kan vara besvärligt. Grundläggande råd : Tänk på att dricka tillräckligt och att äta regelbundet och lugnt så att du hinner smaka på maten och tugga den. Fiberrik kost gör att avföringen får en större volym och blir mjukare.

Grundläggande är också att röra på sig tillräckligt. Torkad frukt och annan mat: Torkad frukt, särskilt plommon (kan eventuellt blötläggas i några timmar). För fler tips på mat som är hjälpsam eller som bör undvikas vid förstoppning se Vårdguiden 1177.se.

 • Psylliumfrön eller psylliumfröskal: Väldigt fiberrikt, mer än 80 % fibrer.
 • Ta 1 msk 2-3 ggr per dag och drick rikligt, minst ett glas vatten vid intag.
 • Svällämnen i fröet upptar mycket vatten i tarmen.
 • Trappa gärna upp användningen.
 • Börja första veckan med 1 tsk för att sedan öka med 1 tsk varannan dag.

(1 msk = 3 tsk). Märker du ingen effekt på förstoppningen efter att ha tagit max dosen (3 msk per dag) bör du inte öka dosen. Linfrön: Välj hela linfrön och inte krossade linfrön. Det går bra att äta en till två matskedar hela linfrön per dag. Lägg dem i blöt i vatten och låt stå över natten, eller drick rikligt till.

 1. Anledningen till att du ska välja hela linfrön och inte äta mer än två matskedar är att linfrön kan bilda ämnen som kan skada kroppen.
 2. Du kan läsa mer om linfrön på Livsmedelsverkets webbplats.
 3. Ta 1 msk linfrö, till detta måste du dricka minst 2,5 dl vätska.
 4. Upprepa 1-2 gånger per dag, ta inte mer än så.

Örtte: Drick gärna te av rölleka vid förstoppning eller försvagad matsmältning. Ta 1 tsk torkad rölleka per kopp och häll på kokande vatten. Låt dra 3-5 minuter. Även te med maskros eller kvannerot kan vara hjälpsamt. Du kan dricka 1-2 koppar te per dag, t.ex.

Finns det koffein i mynta?

Ekologisk Ört – Pepparmynta är den vanligaste formen av mynta som säljs i Sverige. Det finns en mängd olika myntor. Pepparmynta doftar starkt av pepparmint. Mynta innehåller inget koffein. Smak: Myntan har en stark mintsmak. Ingredienser: Ekologiskt certifierade torkade myntablad Latin: Mentha piperita Beredningsanvisning: 4dl tekanna – använd ca 5 gram te. Häll på 100 °C vatten och låt dra i 1 minut.

Är pepparmint och pepparmynta samma sak?

Pepparmint eller pepparmynt är ett uppfriskande, starkt smakämne som utvinns ur växten pepparmynta, Smakgivande huvudbeståndsdel i pepparmint är mentol, Pepparmint har många användningsområden. Den finns i bland annat godis, tandkrämer, schampo och olika slags hud krämer och oljor.

Vilken mynta är bäst?

1. Mynta – olika sorter – Det finns olika sorters mynta. Grönmynta är populär i matlagning, liksom den lite kryddigare marockanska myntan. Hjärtmynta, eller mojitomynta som den också kallas, är den tvättäkta myntasorten i drinken mojito. Den är lite mildare i smaken men även den utmärkt i matlagning.

Pepparmynta är en klassisk medicinalväxt som har en skarpare mentolsmak, och passar bättre för örtte och skönhetsprodukter. Det finns även andra spännande sorter så som äppel-, choklad- och apelsinmynta. Vill du odla flera olika myntor ska du plantera dem långt ifrån varandra, gärna i olika hörn av trädgården, eftersom de lätt korsar sig med varandra.

Läs mer : Köksträdgård – så lyckas du!

Vilket te är slemlösande?

Några vanliga örtteer Fänkål: Ett fänkålste passar vid besvärande hosta eftersom det har slemlösande effekt. Fänkål har traditionellt använts för att stimulera mjölkproduktionen hos ammande kvinnor. Du kan även dricka fänkål om du vill stimulera din matsmältning.

Vilken är den bästa te?

Inte bara te i teet – Detsamma gäller för Friggs “Grönt te energi”, där grönt te kommer på tredje plats i ingredienslistan. Det innehåller mer mynta och citrongräs. Här har man även tillsatt koffein, som ju finns naturligt i såväl svart som grönt te. Innehållet i de övriga varierar mellan 12 och 47 mg koffein per kopp, medan Friggs innehåller hela 55 mg.

I svart te är det cirka 50 mg per kopp, i en kopp kaffe är det ungefär dubbelt så mycket (100 mg). Ibland kallas koffeinet i te för tein, men det är samma ämne och det har en uppiggande effekt. Bäst i test av de icke smaksatta teerna är Clipper, ett ekologiskt te. Det är omtyckt av smakpanelen för sin gräsiga doft, balanserade beska och milda smak.

Det ingår i den grupp av teer som innehåller mest antioxidanter, och det finns bara ett bekämpningsmedel. Bäst av de smaksatta var Coops grönt te med smak av citrus. Det innehöll störst mängd antioxidanter, endast två bekämpningsmedel och hade en fin balans i smaken mellan grönt te och citrus.

You might be interested:  Vad Händer När Man Slutar Dricka Kaffe?

Dessutom blir Lidls gröna te Lord Nelson utnämnt till Bra köp, då det fick ett högt betyg till ett lågt pris. Slutsats Råd & Rön har testat tolv gröna teer, sex smaksatta och sex neutrala. Vi har låtit en panel bedöma utseende, doft och smak. Därutöver har vi låtit analysera halten av en grupp antioxidanter, polyfenoler, i teet samt halten bekämpningsmedel, polyaromatiska kolväten och koffein.

Bäst i test av de neutrala teerna blev Clippers organic green tea med 68 i samlat betyg. Dessutom blir billiga Lord Nelsons te från Lidl, som också får 61 i totalt betyg, utnämnt till Bra köp. Bäst i test av de smaksatta blev Coops grönt te med smak av citrus, som får 61 i samlat betyg.

Är mynta samma som mint?

Från Wikipedia Hoppa till navigering Hoppa till sök

Wiktionary har en ordboksartikel om mint,

Mint kan syfta på:

Myntasläktet – ett växtsläkte.

Pepparmynta – en ört i växtsläktet.

Pepparmint – ett uppfriskande, starkt smakämne som utvinns ur växten pepparmynta.

Mint – en arom som kan framställas på olika sätt, se mentol, MiNT – en operativsystemskärna. Linux Mint – ett operativsystem.

När använder man mynta?

Alla dagligvaror du behöver – noga utvalt både för dig och för planeten Mynta är helt fantastiskt! Den söta aromatiska örten finns i många sorter och smaker –och det kan lätt uppstå stor passion när man smakat sig fram till sin egen favoritsort. Matlagning Mynta passar som smaksättare i både mat och desserter.

 1. Stjälkarna används bland annat till myntagelé och myntasås, medan finhackade myntablad är oumbärliga bl.a.
 2. I den nordafrikanska couscoussalladen tabouleh och en klassisk smaksättare till lamm.
 3. Vill du att dina rätter ska få en asiatisk touch så krydda med en blandning av färsk mynta, basilika, koriander, persilja och ingefära.

Till sommarens grillrätter eller stekt fisk blir en hemmagjord tzatziki med mynta en spännande överraskning. För att göra ett uppfriskande mintte används både stjälkar och blad av mynta. Häll bara kokande vatten över och tillsätt socker vid behov. Hackade myntablad passar också fint till jordgubbsglass eller i en melonsallad.

Odling De flesta myntasorter är lätta att odla i vanlig jord. Myntan älskar sol och kommer gärna tillbaka år efter år. Plantorna sprider sig lätt och korsar sig gärna med andra sorter, och vips så uppstår nya varianter! Under sommaren kommer Årstidernas mynta från vår egen gård Billes Lund i södra Jylland, där trädgårdsmästare Frank van Beek varsamt tar hand om en av Danmarks största ekologiska kryddträdgårdar.

Förvaring Mynta bör förvaras i en lufttät behållare eller i ett glas med lite vatten i kylskåp och användas inom 3-4 dagar. Du kan också torka mynta i ugnen – men den bästa långtidsförvaringen är faktiskt i frysen!

Tzatziki med dill eller mynta KRÄMIG TOFU MED MYNTA & SQUASH Myntasalt

Hur mycket mynta kan man äta?

Så mycket nyttigare är mynta i förhållande till blåbär – • 100 gram mynta innehåller fyra gånger mer c-vitaminer än blåbär. • 100 gram mynta innehåller åtta gånger mer järn än blåbär • 100 gram mynta innehåller drygt tio gånger mer magnesium än blåbär. Läs också: Missa inte Lands nyhetsbrev

Vilket te är mest lugnande?

Vilket te har den mest lugnande effekten? – Kamomillte är mest känt för att vara lugnande, men det finns massor av andra bra och goda alternativ – t.ex. teblandningar med lugnande ingredienser som baldrian, citronmeliss, limeblomma och kava. Vissa teer har till och med fått namn som gör att man associerar dem till god nattsömn, som till exempel “godnatt-te” eller “sov gott-te”.

Är mynta lugnande?

Lugnande dryck med myntablad Mynta är välbeprövat och sägs ha en allmän lugnande effekt.2011-04-08 Sen innehåller myntate nyttiga antioxidanter. Smaksätt gärna med pressad citron. Du kan dricka mynta varmt som te eller kallt i vatten som svalkande dryck. Publicerad 2011-04-08 Uppdaterad 2016-11-15 När du ändå är här och läser artikeln på QX.se vill vi be dig hjälpa oss att fortsätta vårt redaktionella arbete! Vi ber dig bli prenumerant på QX nu, så vi kan fortsätta vår verksamhet att berätta om och ge röst åt regnbågssamhället. : Lugnande dryck med myntablad

Vilket te är lugnande?

ÖRTTE – MJUK & HARMONISK – Ett te med extremt lugnande effekt. Valeriana, humlekottar och pepparmynta hjälper dig som behöver hjälp till lugn och ro. För bäst effekt ska teet dra 10-12 timmar. Brygg på morgonen, låt stå under dagen och sila bort bladen på kvällen. Värm koppen på nytt och låt örterna verka!

104 kr

Vikt Antal Ingrediensförteckning: Pepparmynta, humle och valerianarot. Bryggningstips: 1 tsk/kopp 85°C 10-12 timmar

Vilket te på kvällen?

På kvällen – Häll upp en kopp med ekologiskt örtte, gärna med lugnande smak av lindblomma och kamomill, skapat enligt ayurvedisk tradition. Viktigt att ditt kvällste inte innehåller koffein för då kan det bli svårt att somna. Tips! Drick inte för sent eller för mycket för då kommer sömnen störas av toalettbesök. Se hela tesortimentet här!