Vad Kan Man Doppa I Smält Choklad
Frukt doppad i choklad Apelsin, jordnötsbågar och banan doppade i choklad, busigt och gott! Chokladdoppade godsaker är ju perfekta namnet på detta. En fika som imponerar på vem som helst och som du enkelt slänger ihop. Blir lite som godis fast fräschare.

Recept på chokladdoppade godsaker 150 g mörk choklad (70%) av bra kvalité 2 apelsiner, skalad och klyftad 1 banan, skär i runda skivor 1 näve jordnötsbågar Lite riven kokos

Gör såhär: Torka apelsinerna lätt med hushållspapper. Smält chokladen i micron några sekunder, öppna upp och rör om då och då. Ha koll, den smälter snabbt. Om du använder mjölkchoklad så smälter du den bäst över vattenbad. Doppa frukterna i den smälta chokladen, ställ på bakplåtspapper och låt stelna. Strö på kokos på bananerna innan chokladen stelnar. Servera som “godis” till fikat.

Vad kan man smälta choklad i?

Smält choklad i lugn och ro – Du kan smälta choklad antingen i mikron eller i vattenbad. Mikro: Dela chokladen i jämnstora bitar. Smält på svag effekt i mikron i en halv minut i taget och rör om ibland tills chokladen har smält helt. Vattenbad: Dela chokladen i jämnstora bitar och lägg dem i en skål av rostfritt stål som är lite större än kastrullen under.

Hur gör man smält choklad Rinnigare?

2. Smält därefter chokladen (ca 600g för den stora modellen och ca 250g för den lilla modellen) i en kastrull på spisen, beroende på chokladtyp så kan man spä ut den lite med hjälp av några droppar matolja för att få en lätt rinnig konsistens, men den får inte heller vara för lös

Kan man ha karamellfärg i smält choklad?

Blanda några droppar karamellfärg med lite olja i den smälta chokladen. Ta bara några droppar karamellfärg i taget, annars finns det risk att blandningen skär sig. Doppa chokladbollarna i den den smälta chokladen.

Kan man smälta choklad två gånger?

Annas chokladtips – 1. Förvara aldrig choklad i kylskåpet. Chokladen är känslig och drar lätt i sig lukter ur kylskåpet. Ibland blir chokladen trist och grå som en novembermåndag. Orsaken är kyla, som sätter i gång en kemisk reaktion som gör att sockret stiger till ytan.2. Bildtext Anna Kekki i full fart med vad hon gör bäst: choklad. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,Anna Kekki 3. Ta till överflöd och smält rejält med choklad när du gör konfekter. Det är enklare att arbeta med större mängder. Och det är ju viktigt att provsmaka. Bildtext De små gula knapparna är kakaosmör. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,kakaosmör Den överblivna chokladen kan återanvändas. Bred ut chokladen på ett bakplåtspapper och låt stelna i rumstemperatur. Förvara i en lufttät burk. Med rena verktyg och underlag håller chokladen ett halvt år i sval rumstemperatur.4. Bildtext Polykarbonatformer kostar 20 till 30 euro. Bild: Yle / Maria Lång konfekt,choklad,Strömsö,Anna Kekki 5. Choklad ska tempereras för smaken och konsistensens skull. Med temperering stelnar choklad utan att bli kletig. Dessutom håller den glansen tack vare temperering. Bildtext Anna Kekki tempererar choklad med en metallskrapa på en granitskiva, metoden kallas för “tablering”. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,Anna Kekki Chokladen tempereras genom att smälta den till 45 till 50 grader. Mörk choklad kräver närmare 50 grader.

Låt chokladen svalna till 23 grader på en stenskiva eller genom att mixa ner rumsvarma chokladbitar, ungefär 20 procent av den smälta chokladens mängd. Proffset Anna Kekkis pekfinger är också en mänsklig termometer. Hemmabagaren använder en digital kökstermometer. Choklad kräver tålamod och för att bemästra den kära, men krävande råvaran behövs träning och åter träning.

Julen är snart här, chokladbaket kan börja.

Varför blir smält choklad grynig?

Om man inte ser upp kan chokladen bli grynig när den smälts. Det har flera orsaker. Här får du veta vilka och hur du undviker dem. Fråga: När jag smälter choklad till bakverk så blir den ofta alldeles grynig och ibland lite gråaktig i färgen. Varför blir det så? Läs också: Hur ska man smälta vit choklad? Svar: Choklad bör hanteras varsamt när den smälts, annars är det lätt att den blir grynig.

 • I mikron blir den grynig om effekten är för hög, och/eller att den går under för lång tid.
 • I vattenbad orsakas grynigheten vanligtvis av att fukt från ångan råkat hamna i chokladen.
 • Läs också: Så gör du vackra chokladdekorationer steg för steg Bästa sättet att smälta choklad i mikro är att välja ett mellanläge på effekten, köra kortare tid och vid flera tillfällen.

Ta ut skålen och rör om då och då. Vattenbad får inte bli för varmt för då riskerar man att få ånga i chokladen, och du måste röra ofta i smeten. Recept: 13 ljuvligt goda julgodisrecept

Vad händer om man får vatten i smält choklad?

Att smälta choklad i ett vattenbad är lätt som en plätt! Jag smälter alltid min choklad över vattenbad och aldrig i micron då chokladen lätt bränns och blir grynig i micron. Och det är ju synd att behöva kasta bort chokladen för man tänkte att man skulle vara lite lat.

 • Hur gör man då när man smälter chokladen i vattenbad? Ta fram en kastrull samt ett kärl som passar till kastrullen, jag brukar använda en djup tallrik.
 • Se till att kärlet är såpass stort att det täcker kanterna på kastrullen.
 • Anledningen till detta är för att vi inte vill att det skall komma in varm ånga i chokladen då den kan göra chokladen till en stor hård klump istället för härligt rinnande choklad.

Fyll upp kastrullen med lite vatten. Det viktiga är att vattnet inte nuddar undersidan av kärlet då det gör att kärlet blir alldeles för varmt och chokladen kan brännas och bli grynig. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och lägg hälften av chokladen i kärlet.

 • Ställ kärlet på kastrullen, sätt på medelvärme på spisen och låt chokladen smälta av den heta ångan.
 • Rör om då och då.
 • Låt det inte börja koka, chokladen mår bättre av att smälta långsamt, vid för höga temperaturer kan den bli grynig och förstörd.
 • När chokladen har smält tar du bort kärlet från kastrullen och tillsätter den andra hälften av chokladen.
You might be interested:  Hur Länge Håller Sig Kaffe Varmt I Termos?

Anledningen till att man delar upp chokladen i två delar är för att när man tillsätter den osmälta chokladen till den smälta så hjälper den till att ta ned temperaturen i chokladen vilket man ofta vill. Jag brukar hälla över den smälta chokladen i ett annat kärl som inte är varmt för att inte chokladen skall fortsätta att värmas upp av det varma kärlet. Hacka chokladen och fyll upp kastrullen med vatten. Lägg enbart halva mängden av choklad i kärlet. Ställ kärlet på kastrullen och sätt på medelvärme. Rör om då och då tills all choklad har smält. När chokladen har smält så tar du bort kärlet från värmen och tillsätter den andra halvan med hackad choklad och rör om så att även den chokladen smälter.

Måste man smälta choklad i vattenbad?

Smälta choklad direkt i kastrull – Du kan också prova att smälta chokladen direkt i kastrull på låg värme. Men det är inget vi rekommenderar. Det är svårt att kontrollera värmen och chokladen bränns lätt. Välj då hellre mikro eller allra helst vattenbad.

Varför stelnar inte smält choklad?

Temperera choklad – så gör du steg för steg Temperera choklad Matskola! Tempererad choklad blir vackert glansig och smälter inte i handen när du håller i den. Den får också en fin konsistens för att göra praliner eller chokladdekorationer av samt doppa godis och bakverk i. Här visar vi hur du tempererar choklad steg för steg! Tips: Hitta massor av goda Temperering av choklad är ganska avancerat och tidskrävande men ett häftigt hantverk när man väl behärskar det.

 • Mörk choklad: 48-54 grader vid smältning, 27-28 grader när den kylts på arbetsytan och 31-32 i slutlig temperatur.
 • Ljus choklad: 45-50 grader vid smältning, 26-27 grader när den kylts ner på arbetsytan och 29-30 grader i slutlig temperatur.
 • Vit choklad: 40-44 grader vid smältning, 25-26 grader när den kylts ner på arbetsytan och 28-29 grader i slutlig temperatur.

Du behöver: Plastbunke, gärna minst 200 gram choklad i bitar, slickepott, digital kökstermometer och en skrapa (kallas egentligen bredspackel och finns att köpa i järnaffärer, välj gärna en som är minst 20 cm).

 1. Börja med att rengöra din arbetsyta med vatten och diskmedel och torka noga. Allra helst ska man ha en stor marmorbänk eller stenskiva att arbeta på vid temperering av choklad, men det fungerar också bra att temperera på en diskbänk i rostfritt stål.
 2. Lägg chokladen i en plastbunke och smält i mikron, mellan 30 sek till 1 minut i taget. Rör om med en slickepott efter varje omgång. Rör med stora rörelser för att undvika att få in luft i chokladen. Ett bra tips är också att försöka jobba så kladdfritt som möjligt för en enklare arbetsprocess. Om chokladen blir för varm, låt stå och vänta tills temperaturen har gått ner till rätt temperatur. Tänk på att choklad lätt bränns i mikron och tyvärr inte går att använda om den väl har blivit bränd.
 3. Smält chokladen tills alla chokladbitar har smält och den nått rätt temperatur. För detta moment krävs att du använder en digital kökstermometer för att kontrollera temperaturen regelbundet. Låt slickepotten vara kvar i bunken när chokladen är smält.
 4. Häll ut två tredjedelar av chokladen på arbetsytan. Låt slickepotten vara kvar i bunken med den choklad som inte hällts ut så att chokladen på den inte stelnar. Om du rör i smält choklad med en slickepott med stelnad choklad på sig så kommer den smälta chokladen att gå ner i temperatur och kan börja klumpa sig.
 5. Börja direkt röra i den uthällda chokladen genom att hela tiden föra chokladen med skrapan sidledes. Se till att hålla chokladen samlad så att all choklad är i rörelse hela tiden, annars kan den börja stelna och klumpa sig.
 6. Fortsätt med detta moment tills chokladen når den rätta temperaturen, mät av samtidigt som du rör i chokladen med skrapan.
 7. Skrapa ner chokladen från kanten på arbetsytan till bunken, ta inte med choklad som eventuellt stelnat på kanten. Rör runt med slickepotten och kontrollera att chokladen nått rätt slutlig temperatur. Har den nått det så har du nu lyckats temperera din choklad! Om du inte lyckats få rätt slutlig temperatur – skrapa rent arbetsytan samt skrapan och häll ut cirka en tredjedel av chokladen på arbetsytan och börja om från steg 6. Lycka till!

Julig garnering! Vi visar dig stegvis hur du förbereder och dekorerar en förtjusande vintertårta Julproffs! Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock,

Låt mjöldammet yra! En hälsosam jul! Här är de nyttigare julgodisarna du måste testa! Klart på ett kick! Julgodis är ju ett måste under julen. Här kommer därför 16 enkla och goda julgodisar. Inget för torrbollar! Lussebullar med majonnäs? Javisst! Majonnäs gör bullen så mycket saftigare och godare. När snön yr Återvinn värmeljusen och gör en julig girlang.

Julpyssel när det är som bäst! Våra bästa recept Knäck, kola, fudge och ischoklad. Inget slår hemgjort julgodis! Grönare julbord! Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet. Sött och salt! Här hittar du tips på smarriga julbak som även är hälsosamma och gör gott för din hälsa! : Temperera choklad – så gör du steg för steg

Hur får man glansig choklad?

Varför temperera chokladen? – Det finns många fördelar med att temperera chokladen.

 • Om du tempererar chokladen så stelnar den bättre och den mjuknar inte heller i rumstemperatur.
 • Chokladen blir glansig och får en väldigt bra konsistens. När du till exempel gör egna praliner blir resultatet väldigt mycket snyggare efter temperering.
 • Om du inte tempererar chokladen och ska göra praliner i pralinform så kommer det vara näst intill omöjligt att få ut bitarna ur formen. Detta eftersom chokladen inte krymper om den inte tempererats.

Vad kan man använda istället för karamellfärg?

Naturliga karamellfärger – De naturliga karamellfärgerna från PME innehåller endast naturliga färgämnen. Karamellfärger passar bra att färga flytande saker med, till exempel kaksmet och krämer. Du vispar bara in färgen. Ska du färga marsipan, sockerpasta, gum paste och liknande rekommenderar vi istället pastafärger. Blanda gärna karamellfärgerna med varandra för att få till rätt nyans. Karamellfärg är lämplig för vegetarianer och veganer och är glutenfri men kan innehålla spår av nötter. Du hittar hela vårt sortiment med karamellfärger här >>>

Hur färgar man smält choklad?

Hur färgar man vit choklad? – Smält din choklad tillsammans med lite fett, till exempel kakaosmör eller kokosfett, i vattenbad eller mikrovågsugn i ett lämpligt kärl. Doppa sedan en tandpetare i färgen och sedan ned i chokladen och rör om. Upprepa tills du har fått den nyans du vill ha.

You might be interested:  Vad Kan För Mycket Socker Leda Till?

Vad kan man använda istället för röd karamellfärg?

Gul karamellfärg – Obs! Detta ger ingen vätska, utan en “kräm” Ingredienser: 1 msk gurkmeja 3 msk kokhett vatten Gör såhär: Blanda gurkmeja och vatten i en kopp och låt stå i ca 20 min. Lägg färgen i en liten burk (jag använde en ren vaniljpulverburk).

Kan man smälta choklad i kastrull?

Så här smälter du choklad : Koka upp 1 l vatten i en kastrull. Hacka chokladen på en skärbräda. Ta kastrullen av värmen. Ställ en glasskål över vattenbadet och lägg 2/3 av chokladen i skålen.

Hur ser dålig choklad ut?

Hur du vet om choklad är dålig – Choklad innehåller lite eller inget vatten, och flavonoiderna skyddar fetter från oxidation. På grund av detta är choklad inte benägen att härskna, Den håller ofta i flera år om den förvaras på rätt sätt och behåller en ganska god smak under hela tiden.

 • TIPS
 • Om din choklad verkar vara helt okej men saknar smak är den inte längre i topp och du bör kasta den.
 • Om det finns några gråa ränder på din chokladkaka eller om chokladen har blivit vit- eller gråaktig är det okej.

Detta kallas chokladblomning och är inte skadligt för livsmedelssäkerheten. Även om det är oattraktivt är det ofarligt, och det finns inget bra sätt att bli av med det. INFO Chokladblomningen är kakaofett som stiger upp till ytan eftersom chokladen har utsatts för värme.

Om du kan se att det bildas kristaller på ytan kallas det ofta för ” sockerblomning “, och det är också ofarligt. Även om choklad med sockerblomning är säker att konsumera är dess kvalitet något förändrad, och du kommer troligen att märka den förändrade smaken. Sist men inte minst, om det finns något grönt eller mögelliknande på ytan, släng chokladen.

Förekomsten av mögel innebär sannolikt att fukt har kommit in i produkten. Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter. : Kan choklad bli gammal? Hur länge är choklad god?

Varför är chokladen grå?

Ibland får chokladen en grå beläggning på ytan. Vad är det? Går chokladen att äta ändå eller är den dålig? – Om chokladen förvaras för varmt förändras konsistensen och det kan bildas fettkristaller på ytan. Det ger chokladen en gråaktig yta. Choklad är en känslig produkt och den ska inte förvaras i kylskåp. Förvaring i kylskåp kan göra att chokladen ändrar färg.

Kan man återanvända smält choklad?

IMP-METODEN Finhacka chokladen. Värm halva mängden till enligt temperatur-schemat ovan. Rör ner resten av den hackade chokladen. Rör tills chokladen svalnat något och temperaturen är enligt schemat. Värm därefter upp den igen till den sista graden. Mikra några sekunder i taget.

 1. Råkar man värma över den sista graden så bör man börja om igen Det är viktigt att man rör i denna metod, inte för mycket då skadas kristallerna och inte heller för lite, tex att låta chokladen svalna av sig själv.
 2. Den behöver lagom mycket kärleksfull omrörning.
 3. TABLERING Finhacka chokladen.
 4. Värm upp chokladen till rätt temperatur.

Häll ut 3/4 på en marmor- eller granitskiva. Bred ut chokladen fram och tillbaka och ta med jämna mellanrum tempen på chokladen. När den är i rätt temperatur (se schemat) så skrapa upp och blanda med den resterande chokladen. Ta tempen igen och värm genom mickring till rätt temperatur.

Mickra några sekunder i taget. Råkar man värma över den sista graden så bör man som sagt börja om igen Gällande tablering är det viktigt att tänka på är att om man tempererar mycket choklad över en längre tid så får marmor- eller granitskivan en ökad temperatur vilket innebär att det tar längre tid för chokladen att sjunka i värme! – ÖVRIGT BRA ATT VETA! – Du kan värma på chokladen under tiden du arbetar med den, men överskrid aldrig maxtemperaturen för då får du temperera om.

– Gör ett stelningsprov genom att doppa en palett i chokladen. Om den stelnar inom två minuter och har en blank o fin yta är chokladen färdigtempererad. Får chokladen en matt yta och tar lång tid att stelna är chokladen för varm. Då får du göra om hela tempereringen.

Ett annat trick är att sätta lite choklad på läppen, känns den ljummen så är den vanligtvis i rätt temperatur och tempererad korrekt. – Doppa aldrig något kallt i tempererad choklad eftersom den stelnar inifrån istället för utifrån. Det som doppas i choklad ska hålla 20°C för att få en glansig och vacker yta.

– Behöver du öka temperaturen något i sista steget men inte vill mickra kan du antingen använda en hårtork eller en varmluftspistol för att ge chokladen de där sista graderna. GJUTNING AV CHOKLADPRALINER – Putsa formen med bomullstuss, bomullstrasa eller fetvadd. Det är ytterst viktigt att all fukt från diskning försvinner annars förstörs chokladskalen. – Formen måste hålla rumstemperatur (ca 20grader) och helst vara av hårdplast. Det går att använda mjuka silikonformar men det försvårar utslagning av choklad och uttagning av pralinerna. – Häll den tempererade chokladen i formen ända upp, den ska fylla pralinformen alla hålor helt. – Slå formen i bordet några gånger för att få ut alla eventuella luftbubblor- Vrid, vänd och skaka den ordentligt. Bubblor ger fula hål i pralinskalet och detta är enda chansen att bli av med dom.

– Vänta ca 50 – 60 sekunder. Luta formen så ser du om det bildats ett skal och vänd sedan formen upp och ner för att få överflödig choklad att rinna av. Ibland kan man behöva hjälpa till att skaka ur chokladen men vanligtvis rinner den ut av sig självt. – Skrapa sedan av ytan jämn med en spackel, palett eller degskrapa.

Det är viktigt att dra med bestämd hand, tveka inte utan dra lite som ett plåster. Snabbt och målmedvetet. – Den överflödiga chokladen skrapar du ner i bunken igen, inget ska förgås. Vill du är det bara att värma upp chokladen till dess sista temperatur och använda den igen.

 1. Man kan använda chokladen hur ofta som helst utan att behöva temperera den men stiger du över dess lägsta temperatur får du snällt börja om igen.
 2. När chokladen väl är tempererad behöver du inte temperera den mer utan du kan låta den stelna, stå svalt och mörkt till nästa gång du vill gjuta praliner igen.

Tänk dock på att när du smälter chokladen nästa gång inte värmer chokladen för varmt, då måste du börjar om, igen Detta var del 1 av 2 i Bagerskans chokladskola. I nästa del ska jag berätta om olika fyllningar och hur man försluter de fyllda pralinerna. Jag ska självklart även visa de vackra men numera uppätna pralinerna vi fick göra på kursen! Är du själv nyfiken på temperering och pralingjutning rekommenderar jag dig att gå en av Christas kurser, du kommer lära dig mycket och gå hem med famnen full av choklad! Kram Karin PS.

You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det För Socker Att Gå Ur Kroppen?

Kan man smälta Marabou vit choklad?

Varför blir vit choklad brun och knottrig när jag smälter den? Här är orsaken till det och tipsen hur du undviker att det händer! Fråga: Jag smälte vit choklad i en kastrull på spisen, men det blev bara en brun knottrig sörja. Går det inte att smälta vit choklad så att den blir bra? Läs också: 12 oväntade sätt att kombinera choklad Svar: Jodå, det går att smälta även vit choklad med gott resultat, men man måste vara försiktig.

Vit choklad är mycket värmekänslig. Värm i mikron på till exempel 3/4 effekt och kör bara ca 30 sekunder i taget upprepade gånger. Ta ut skålen och rör om då och då så att du har full kontroll. Upprepa tills chokladen är helt smält. Läs också: Så gör du fin chokladdekor steg för steg Om man inte har mikro kan man smälta i vattenbad ovanpå spisen.

Vattnet behöver inte koka utan bara vara varmt, ca 60–70°. Recept: Hallontryffel med vit choklad

Kan choklad Möggla?

Mat Tillhör du dem som slänger praliner för att de vitnat på ytan? Det behöver du inte göra, de kan ätas och är helt ofarliga. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA Uppdaterad för 1 årtionde sedan 13:15 – 16 mar, 2012 Många känner säkert igen problemet med choklad som får en gråvit yta.

Veckans i-landsproblem kan tyckas, men faktum är att var tionde pralin i Europa slängs på grund av så kallad fettblomning. – Många tror att det är mögel men det är inget farligt, försäkrar Lina Svanberg, forskare vid Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg – och snart landets första doktor på choklad.

Blomningen uppstår när fett från fyllningen vandrar genom skalet och stelnar på ytan. Om pralinen är fylld med exempelvis nougat som innehåller nötoljor går processen fortare. Missfärgade praliner står knappast högst upp på konsumenternas önskelista, speciellt inte om de ska ges bort i present.

 1. Man köper ofta en ask som man ska ge bort.
 2. Om man då öppnar asken och chokladen är grå blir man besviken och reklamerar eller kastar den, säger Lina Svanberg.
 3. Om det är någon skillnad i smak eller inte beror på pralinätarens egen upplevelse.
 4. Själva smaken förändras inte egentligen.
 5. Men vissa kan uppfatta den som mer vaxig, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,

Kan man rädda skuren choklad?

Är den en kall sås, kan du rädda den med att värma den lite under omrörning. Är den kokt, är det svårare då choklad inte ska koka.

Hur Spritsar man smält choklad?

Chokladgaller Dekorera efterrätten med ett stiligt chokladgitter! Det är faktiskt inte så svårt. Använd Smält chokladen och klicka i lite åt gången i en liten sprits. Spritsa ut chokladen på en fryspåse eller annan plast som är godkänd för matlagning. Spritsa ut i ett mönster, huller om buller och helt efter humör så att det bildas ett gitter.

Kan man smälta Lindt choklad?

Din bakning förtjänar den finaste mörka chokladen från Lindt Pressmeddelande – 30 November 2018 09:45 Lindt guidar dig till hur du sätter guldkant på julens bakning med mörk choklad. Nyckeln till ett mästerligt bakverk är att använda de bästa ingredienserna och råvarorna.

Att baka med premiumchoklad gör stor skillnad i både smak och upplevelse. Lindts choklad är tillverkad av ett noggrant urval av de finaste högkvalitativa kakaobönorna som varsamt rostas och kontrolleras av Lindts chokladmästare. Det ger en premiumchoklad i världsklass. Det bästa resultatet för din baking får du med mörk choklad som innehåller minst 70% kakao.

Det höga kakaoinnehållet ger en intensiv smak och en len och glansig känsla till frosting och ganache. Lindt Excellence 70% har en perfekt balans mellan sötma och bitterhet vilket ger ditt bakverk en härlig chokladsmak utan att bli för söt. För att lyfta fram chokladsmaken ytterligare kan du lägga till en nypa salt när du smälter chokladen.

Tänk på att hantera den mörka chokladen på bästa sätt för att få ett optimalt resultat. Smält t ex chokladen varsamt i vattenbad vid bakning där chokladen ingår i en smet. Om du ska göra chokladbräck, chokladflarn eller annan chokladdekoration bör du temperera chokladen för att få det bästa resultatet.

Läs allt om hur du tempererar choklad som ett riktigt proffs på Lindt & Sprüngli is recognized as a leader in the market for premium quality chocolate, offering a large selection of products in more than 120 countries around the world. During 170 years of Lindt & Sprüngli’s existence, it has become known as one of the most innovative and creative companies making premium chocolate. : Din bakning förtjänar den finaste mörka chokladen från Lindt

Kan man smälta choklad i Plastbunke?

Smält chokladen Lägg chokladen i en plastbunke och smält i mikron, mellan 30 sek till 1 minut i taget.

Kan man smälta choklad i kastrull?

Så här smälter du choklad : Koka upp 1 l vatten i en kastrull. Hacka chokladen på en skärbräda. Ta kastrullen av värmen. Ställ en glasskål över vattenbadet och lägg 2/3 av chokladen i skålen.

Kan man smälta vit choklad i mikron?

Varför blir vit choklad brun och knottrig när jag smälter den? Här är orsaken till det och tipsen hur du undviker att det händer! Fråga: Jag smälte vit choklad i en kastrull på spisen, men det blev bara en brun knottrig sörja. Går det inte att smälta vit choklad så att den blir bra? Läs också: 12 oväntade sätt att kombinera choklad Svar: Jodå, det går att smälta även vit choklad med gott resultat, men man måste vara försiktig.

 • Vit choklad är mycket värmekänslig.
 • Värm i mikron på till exempel 3/4 effekt och kör bara ca 30 sekunder i taget upprepade gånger.
 • Ta ut skålen och rör om då och då så att du har full kontroll.
 • Upprepa tills chokladen är helt smält.
 • Läs också: Så gör du fin chokladdekor steg för steg Om man inte har mikro kan man smälta i vattenbad ovanpå spisen.

Vattnet behöver inte koka utan bara vara varmt, ca 60–70°. Recept: Hallontryffel med vit choklad

Kan man smälta choklad direkt i kastrull?

Smälta choklad direkt i kastrull – Du kan också prova att smälta chokladen direkt i kastrull på låg värme. Men det är inget vi rekommenderar. Det är svårt att kontrollera värmen och chokladen bränns lätt. Välj då hellre mikro eller allra helst vattenbad.