1. Några andra sockersorter – Det funkar bra att byta ut strösocker mot rörsocker, muscovadosocker eller farinsocker. Muscovado och farinsocker har en annan smak och färg vilket kan påverka smaken och färgen på slutresultatet. Sötningsmedel så som sötströ fungerar bra som smaksättare.
Contents
- 1 Vilket är det bästa sötningsmedlet?
- 2 Vad är det nyttigaste sockret?
- 3 Vilket sötningsmedel är mest likt socker?
- 4 Är det okej att äta godis en gång i veckan?
- 5 Vilka sötningsmedel ska man undvika?
- 6 Finns det sockerfritt socker?
- 7 Är det bättre att äta sötningsmedel än socker?
- 8 Hur lång tid tar det för kroppen att bli av med socker?
- 9 Är honung lika onyttigt som socker?
- 10 Vad är skillnaden på socker och sirap?
- 11 Kan man gå upp i vikt av stevia?
- 12 Vad är nyttigast socker eller sötningsmedel?
- 13 Kan man äta pizza om man bantar?
- 14 Kan man göra eget socker?
- 15 Kan man vara utan socker?
- 16 Kan man leva utan socker?
Har inget socker hemma?
Baka utan vitt socker Baka sockerfritt – söta dina kakor och bakverk med stevia, honung, dadlar eller torkad frukt. Här får du tips på goda kakor som du kan baka utan att tillsätta raffinerat socker. Dadlar, honung, lönnsirap och andra naturligt söta råvaror ger inte bara sötma utan tillför även andra goda smaknyanser. : Baka utan vitt socker
Vilket är det bästa sötningsmedlet?
Bakverk brukar alltid innehålla en massa socker och vetemjöl och det ställer ju till problem om man vill hålla nere på kolhydrater och sötsaker. Det är dock ett minne blott för nu finns det nya sätt att baka dina sommartårtor med gott resultat och du kan äta dem med gott samvete! Jag bakar sällan med vete, som är vårt vanligaste sädeslag när vi bakar.
Tyvärr är dagens vete så förädlat och innehåller mindre näring än andra sädeslag. Vete har också ett högt GI vilket medför att det påverkar blodsockret negativt. Många människor är i dag känsliga för vete och får problem med magen och då finns det andra alternativ. Som ersättning köper jag kokosmjöl, mandelmjöl, hasselnötsmjöl och bakar med samma resultat.
Dessa produkter finns i vanliga butiker och står i hälsohyllan under varumärken som till exempel Risenta. Det finns flera alternativ till socker att använda när du lever GI-smart. Jag använder följande sorter i mina recept och dessa finns i välsorterade butiker eller går att beställa på nätet.
Stevia är ett naturligt sötningsmedel som ger en minimal höjning av blodsockret. Stevia utvinns från en planta som växer i Syd- och Centralamerika, USA, Israel, Thailand och Kina. Den innehåller inga kolhydrater och och är 10-30 gånger sötare än socker, men är nästan helt utan kalorier Dessutom påverkar stevia inte blodsockret.
Stevia tål höga temperaturer och kan användas i maträtter, bakning och desserter. Sukrin/Sötin är en 100 procent naturlig och många gånger ekologisk produkt, baserad på sockeralkoholet Erythritol som finns naturligt i bland annat päron, meloner och svamp.
Sukrin går att använda i bakning och ser ut som vanligt socker, liten bismak dock. Påverkar inte blodsockret och har GI 0 Kokossocker kommer från kokosblomman och odlas på Java i Indonesien. Smakar kola och är ett hälsosamt alternativ till socker. Går att använda i all slags bakning och i maträtter. GI-värdet ligger på låga 35 och det innehåller höga mängder antioxidanter.
Honung ett av våra äldsta sötningsmedel och är helt naturligt. Energiinnehållet är detsamma som hos vanligt socker men är mer naturligt och innehåller mycket vitaminer och mineraler. Gott att använda i bakning, på yoghurt, i matlagning eller i te. Har ett GI-värde på cirka 55.
Vad är det nyttigaste sockret?
Nyttigt socker? Mat Honung, agavesirap, kokossocker och björksocker – det låter naturligt och påstås vara bättre än vanligt socker. Ibland framställs det till och med som hälsosamt. Hur ligger det egentligen till med dessa trendiga sockervarianter? Av: Clara Rausing Publicerad 26 september 2016 Näringsrika och naturliga? Som konsument är det lätt att bli förvirrad i den eviga sockerdebatten. Nya sockervarianter poppar upp som aldrig förr och marknadsförs som mer näringsrika än vanligt socker, ibland till och med som hälsosamma. Är det fritt fram att äta dessa sötningsalternativ? Det stämmer att det finns sockervarianter som innehåller en del näringsämnen som inte finns i vanligt vitt socker.
- Dock i så pass försumbara mängder att de inte har någon effekt på hälsan i praktiken.
- Socker och andra sötningsmedel är helt enkelt ingen källa till näring utan endast något man bör unna sig då och då för att det är gott.
- Är man ute efter vitaminer, mineraler och antioxidanter är det frukt och grönsaker som gäller.
Ibland hör man argumentet att dessa produkter är mer “naturliga”. Vanligt socker är dock ingen onaturlig produkt. Det framställs ur sockerbetor eller sockerrör och är minst lika naturligt som andra alternativ. Kokossocker – Kokossocker utvinns ur kokospalmens blommor.
- Det innehåller nästan lika mycket energi som vanligt socker men påverkar blodsockret i mindre grad.
- Däremot innehåller det betydligt mer fruktos än vitt socker.
- Fruktos är en sockerart man bör undvika att få i sig för mycket av eftersom det kan vara skadligt för levern.
- Det kan bara tas upp av levern och omvandlas i större utsträckning än glukos till fett.
Palmsocker – Palmsocker utvinns också ur kokosträdets blommor. Det påminner alltså om kokossocker men utvinns från en annan art och har en aning rökigare smak. Det ger precis som kokossocker nästan lika mycket energi som vitt socker, men belastar blodsockret i mindre utsträckning på grund av det höga fruktosinnehållet.
Björksocker – Björksocker är en sockeralkohol som länge gått under namnet xylitol. För diabetiker kan björksocker vara ett bra alternativ eftersom det har en mycket liten effekt på blodsocker- och insulinnivåer. Det har även visat sig kunna minska risken för karies. Det är lika sött som vanligt socker men energiinnehållet är mindre än hälften.
Agavesirap – Agavesirap utvinns ur stammen från olika arter av växten agave. Sirapen innehåller, precis som kokos- och palmsocker, mindre energi och påverkar inte blodsockret lika starkt som vitt socker. Däremot är det extra rikt på fruktos som kan belasta levern onödigt mycket.
- Honung – Honung har länge använts som en bakteriedödande naturmedicin.
- Och det stämmer att honung har en viss antibakteriell effekt.
- Dessutom innehåller det en mindre mängd vitaminer, mineraler, antioxidanter och enzymer.
- De flesta nyttiga ämnen i honungen förstörs dock vid upphettning.
- Ur hälsosynpunkt finns det därför ingen anledning att använda honung som sötning i till exempel varma drycker eller bakverk.
Däremot kan det passa bra som sötning av kall mat. Även om det inte är nyttigare än vanligt socker ger det en annan smak och det är därför en god anledning till att använda honung. : Nyttigt socker?
Vad kan man byta ut Sötströ mot?
Tips och info – Finns i affären: Det brukar finnas i de flesta ICA-butiker. (Eftersom det är ICAs egna varumärke så finns det bara på ICA.) Hållbarhet och förvaring: Förvaras torrt i rumstemperatur. Pris: ca 40 kr för 300 g Näringsvärdestips: Sötströ innehåller inga kalorier, alltså 0 kcal och påverkar inte blodsockret. Ersätt med: Strösocker eller annat sötningsmedel. E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:
skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com
Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. 💬 Svar till Kerstin ✏️ Skrivet av Susanne 2022-07-14 14:14 Jag tror tyvärr inte att det blir bra att göra hallonsaft av det. Risken är stor att det blir en konstig besk smak och du förstör hallonen. Det är bättre för en diabetiker att äta hallonen som de är, jättegott med t.ex. ⭐ webmaster 💬 Svar till U. GD ✏️ Skrivet av Susanne 2021-12-11 01:26 Det är stevia som växt som är 400 ggr sötare, alltså innan det har processats till de produkter vi ser i affären. De flesta produkter är ju mer jämförbara med strösocker. Dock finns ju många olika produkter på marknaden så man får läsa på förpackningen. ⭐ webmaster 💬 Svar till Brittmarie ingemansson ✏️ Skrivet av Susanne 2020-06-30 11:57 Jag vill verkligen avråda från flytande stevia till sockerkaka. Jag tror tyvärr det kommer bli väldigt misslyckat. | Socker och sötningsmedel |
Vilket sötningsmedel är mest likt socker?
Xylitol är sockeralternativet som smakar mest likt socker.
Är det okej att äta godis en gång i veckan?
Undvik frossande också om du äter godis sällan – Om man koncentrerar godisätandet till en godisdag i veckan är risken att man tillåter sig kopiösa mängder då det en gång är tillåtet. Alternativt äter man stora mängder godis under helgen, men kan ändå inte motstå frestelsen under veckan.
Vilka sötningsmedel ska man undvika?
Starkt söta medel som stevia, aspartam, acesulfam K, sackarin och sukralos är särskilt farliga. De syntetiska svavelinnehållande medlen acesulfam-K och sackarin används ofta i kombination med aspartam för att dölja bismak. Livsmedel med sötningsmedel godkänns inte för märkning med nyckelhålet.
Finns det sockerfritt socker?
Vad betyder uttrycken sockerfri, utan tillsatt socker, låg sockerhalt och minskat innehåll av socker på livsmedelsförpackningen? – När det gäller socker och sötning kan man göra olika näringspåståenden om mängden socker. I praktiken finns det få helt sockerfria produkter eftersom den totala sockerhalten i sådana produkter inte får överstiga 0,5 g/100 g.
- I Valios sortiment finns helt sockerfria produkter främst bland mogna ostar, där mjölkens naturliga socker, laktos, har brutits ner under mjölksyrafermenteringen.
- Därför är mogna ostar också naturligt laktosfria.
- För att använda påståendet låg sockerhalt förutsätts också ganska låg sockermängd (5 g/100 g i fasta produkter och 2,5 g/100 ml i flytande produkter).
Mjölk innehåller naturligt cirka 5 g/100 g mjölksocker, det vill säga laktos, så det går inte att använda den här termen ens för mjölk som inte är smaksatt. När man pratar om produkter med lägre sockerhalt eller produkter med mindre socker, ska sockerhalten i dessa produkter vara minst 30% lägre än i motsvarande konventionella produkter.
Sådana produkter är till exempel Valio PROfeel® kvarg med färre kolhydrater som innehåller upp till 50% mindre socker än konventionella smaksatta kvargprodukter. Produkten kan också vara utan tillsatt socker, där det inte finns tillsatt socker, men produkten innehåller råvarornas naturliga sockerarter.
Smaksatt, osötad yoghurt innehåller naturligt socker från frukt och bär samt mjölk. Vissa smaksatta, osockrade mellanmål innehåller sötningsmedel, som ger produkten sötma utan tillsatt socker och extra energi.
Näringspåstående | Förutsättning för användning | Motsvarande formulering | Kommentar |
---|---|---|---|
Sockerfri | Produkten innehåller socker högst 0,5 g/100 g eller 0,5 g/100 ml. | Utan socker / Innehåller inte socker / 0 % socker | “Osötad” är inte ett näringspåstående, det kan innebära frånvaro av andra sötningsmedel än socker. |
Lågt socker | Produkten innehåller socker högst 0,5 g/100 g för fasta livsmedel eller 2,5 g/100 ml för flytande livsmedel. | Låg sockerhalt/Innehåller endast lite socker/Måttligt sockrad/Lättsockrad | |
Inget tillsatt socker | Produkten har inga tillsatta mono- eller disackarider eller andra livsmedel som används för deras sötningseffekt. | Osockrad | När man använder påståendet ska det stå på förpackningen att den innehåller naturligt socker om produkten innehåller mer än 0,5 g socker per 100 g/ml. |
Minskat innehåll av socker | Mängden har reducerats med minst 30% jämfört med motsvarande annan produkt. | Mindre socker | Produkten som påståendet gäller måste innehålla lika lite eller mindre energi än motsvarande annan produkt. |
Är det bättre att äta sötningsmedel än socker?
Socker eller sötningsmedel? Oavsett om maten innehåller socker eller sötningsmedel är det bra att fundera över när och hur mycket sött som är lämpligt. Mat med socker ger mycket kcal, men ingen näring. Mat sötad med sötningsmedel tillför sällan viktiga näringsämnen.
Det är klokt att begränsa mängden söta livsmedel i kosten – oavsett om det är vanligt socker eller sötningsmedel. Lightläsk och lightsaft är inga nyttigare alternativ än vanlig läsk och saft, men ger inget blodsocker, varför de är att föredra. Tänk på att sockerfritt godis sällan är kolhydratsfritt men att det är långsamma kolhydrater.
Det kan behöva insulin. Sockerfritt godis innehåller sockeralkoholer som har laxerande effekt.
Är honung lika farligt som socker?
Honung upplevs sötare än socker – Honung innehåller bland annat sockerarten fruktos. Vitt, raffinerat socker innehåller sockerarten sukros. Fruktos upplevs som sötare än sukros. Genom att använda honung i stället för socker kan man alltså reducera mängden och ändå få samma sötma.
Hur lång tid tar det för kroppen att bli av med socker?
Det smakar sött, men för mycket av det goda har en besk eftersmak för hälsan. Häng med på en osötad resa genom kroppen. Här är effekterna av en påse lördagsgodis. Den ökade sockerkonsumtionen väcker allt större uppmärksamhet. Experter menar att socker är den egentliga boven bakom västvärldens fetmaproblem, där dolt socker i halv- och helfabrikat är en starkt bidragande orsak.
- I en tid då de flesta produkter har tillsatt socker kan det vara bra att ha koll på innehållsdeklarationerna.
- Alla ord som slutar på -os, som exempelvis dextros, fruktos, glukos är tecken på tillsatt socker.
- Något att se upp med när övriga ingredienser är naturligt söta från början! Här är de smarta dryckerna! Att äta en frukt när suget sätter in är det bästa.
Fruktsockret har oförtjänt dålig rykte, i sin ursprungliga form är det naturens sätt att locka oss att äta frukt och grönt. Då får vi de vitaminer, mineraler och antioxidanter vi behöver. Det är när fruktos används som tillsats i söta livsmedel som vi bör se upp, hävdar amerikanska läkaren Robert Lustig i tidningen Self.
Det här händer när du mumsar i dig en rejäl påse lördagsgodis. Häng med på en resa genom kroppen! Det här kan du välja istället för potatis, pasta och ris! Dina tänder Sockret blandar sig med munhålans befintliga bakterier. Resultatet blir en frätande syra som bryter ner tändernas skyddande emalj. Värst är kladdiga godisar, som bokstavligt talat fastnar på tänderna.
Att tugga hårda karameller har samma effekt, eftersom sockret fastnar direkt på tanden. Din mage Efter 15 minuter börjar kroppen bryta ner sötsakerna. Här skiljer kroppen på glukos, kroppens och hjärnans vanligaste energikälla, och fruktos som i dagligt tal är känt som fruktsocker.
Både glukos och fruktos omvandlas till fett när kroppen får för mycket. Ett överskott av glukos påverkar insulin-nivåerna negativt, medan för mycket fruktos har kopplats samman med höga halter av triglycerider. Det sistnämnda är en form av fett som gärna lägger sig kring kroppens organ och förekommer i hög utsträckning hos överviktiga och diabetiker.
Här är maten som hämmar inflammationer! Ditt blod Efter 30 minuter står glukosnivån i som allra högst i blodet. Bukspottkörteln arbetar med att förse kroppen med insulin medan levern börjar bearbeta fruktosen. Din hjärna Insulinet signalerar ser till att kroppens upptagning av glukos aktiveras.
- Under de kommande två timmar kommer du bli både piggare och gladare.
- Hjärnan behöver glukos för att fungera optimalt och producerar må-bra-hormonerna dopamin och serotonin.
- Belöningssystemet är aktiverat och du får en sockerkick som kvitto.
- Dina celler Efter två timmar har kroppen omvandlat sockret till energi.
Eventuellt överskott lagras som fett. Nu sjunker också insulinet (och humöret). Kroppen signalerar att den gärna vill ha mer. Sträcker du dig efter en ny näve godis börjar cykeln om på nytt. Publicerad: 2019-11-21 Tillbaka
Är honung lika onyttigt som socker?
Är honung nyttigare än annat socker? – Honung kan skryta med att ha bäst rykte bland sockertyperna. Den skiljer sig från de andra typerna – inte minst för att den produceras av bin som bearbetar blommornas nektar. Den gyllene vätskan har också andra fördelar.
Den är sötare än vanligt socker eftersom den innehåller mer fruktsocker som har en sötare smak. Det gör att du kan använda lite mindre och ändå få samma sötma Honung består också – liksom sirap – av mer vatten än klassiskt socker, vilket därmed betyder lite färre kalorier. Honung innehåller cirka 327 kalorier per 100 gram mot 400 kalorier i vitt socker.
Både honung och sirap är dock fortfarande cirka 80 procent socker. Det flytande sötningsmedlet har ett lite lägre glykemiskt index än den kritvita kusinen, vilket betyder att det inte får upp ditt blodsocker lika mycket, men i praktiken är skillnaden liten.
Vad är skillnaden på socker och sirap?
Kommentarer –
Hej Marie, Tack för ditt mejl. Sirap har inte en betydligt högre sockerhalt än strösocker, utan det vi skriver på vår hemsida som jag tror att du syftar på är att sirap har en så pass hög sockerhalt att den är jämförbar med socker i hållbarhet och så vidare.
Sirap innehåller dessutom 20 % vatten, vilket innebär en något mindre sockerhalt än strösocker och består av 40 % sackaros, 30 % glukos och 30 % fruktos, medan strösocker innehåller 100 % sackaros. Man brukar mäta sötheten i något vi kallar relativ söthet, där socker har värdet 1 och där ligger även sirap.
Hälsoeffekterna är alltså densamma för strösocker och sirap. Vänliga hälsningar, Dansukker Sofia Hej ☺️ En följdfråga ang mängden glukos i sirap Om jag har förstått saken rätt så består sackaros av 50% fruktos och 50% glukos Om sirpa består av 40 % sackaros, 30 % glukos och 30 % fruktos enligt ovan så bör den totala mängden glukos i sirapen var 50% ? Så 100g sirap innehåller förenklat 40g glukos och 40g fruktos? Tänker jag rätt? Emil Hej Emil! 100g sirap består av 32 g sackaros, 24 g glukos, 24 g fruktos och 20 g vatten. I kroppens metabolism bryts 32 g sackaros ned till 16 g glukos och 16 g fruktos – så man kan säga att det blir 40 g var av glukos och fruktos, som sedan bryts ner. Du tänker rätt! Hälsar Dansukker Ann-Louise
Kan man byta ut socker mot vit sirap?
Alltså 1 dl strösocker är cirka 1 dl vit sirap.
Vad är värst socker eller aspartam?
Aspartam eller socker? Meningarna går isär, men vad säger forskarna? Här har bloggaren Anna Ekvall luskat fram fakta om det omdebatterade sötningsmedlet. – Aspartam är ett sötningsmedel som kan användas istället för socker i lightprodukter. Det ger 4 kcal per 100 g utan någon kariespåverkan och heller inget blodsocker- eller insulinsvar.
- Sötningsmedlet är uppbyggt av de två aminosyrorna fenyalanin och asparaginsyra som också byggstenar i många proteiner i vår normala kost.
- Ofta kan man läsa på produkter som innehåller aspartam: “innehåller en fenyalaninkälla”.
- Som jag tidigare sa så är fenyalanin en av de 20 aminosyror som kroppen behöver varje dag för att fungera.
Fenyalanin är dessutom en av de 8 aminosyror som måste tillsättas via kosten. Både kyckling och mjölk innehåller fenyalanin till exempel.
Kan man gå upp i vikt av stevia?
Stevia – Här skiljer sig stevia från andra sötningsmedel. Stevia är kalorifritt, men ökar på samma sätt din aptit, även om du väljer produkter med sötningsmedel för att spara på kalorier. Socker, konstgjorda sötningsmedel eller stevia. Vad är skillnaden på de söta ämnena? Lär dig mer här
Vad är nyttigast socker eller sötningsmedel?
Socker och hälsa – Rent socker har inga positiva effekter på hälsan, men är heller inte så “farligt” som många tror. Alla kolhydratskällor bryts ner till sockerarter och används som energi i våra celler. En viktig skillnad mellan att äta socker eller till exempel fullkornsbröd är hur det bearbetas och tas upp i kroppen.
Fibrerna och tuggmotståndet i brödet ger mättnad medan det är lätt att äta för mycket av socker, och det blir svårt att nå eller hålla en hälsosam vikt. Drycker som är sötade med socker har ett särskilt starkt samband med övervikt, fetma och typ 2-diabetes, så när det gäller läsk och andra söta drycker är det klokt att välja light.
Den som äter sötsaker istället för mat får i sig mindre näring. Och att socker ökar risken för att få karies (hål i tänderna) är väl ingen direkt överraskning?! Många svenskar får i sig för mycket socker, därför kan det vara bra att se över sina sockerkällor och hellre byta ut dem mot mer näringsrika livsmedel.
Vilket socker är bäst för diabetiker?
Sötningsmedel – Det är viktigt att veta att vissa sötningsmedel (till exempel sorbitol och xylitol) kan påverka blodsockret. Aspartam, sackarin och sukralos är exempel på sötningsmedel som inte påverkar blodsockret.
Vad är sämst godis eller chips?
Experten svarar: Är chips bättre än godis? Är verkligen chips och pommes frites så hemska ur kalorisynpunkt? Jag läser ofta på olika hälsosidor att de bara har dåliga fetter och mättat fett, men de flesta stora chipstillverkare använder ju numera solros- och i vissa fall rapsolja istället för som tidigare palmolja eller annan onyttigare olja.
Visst, potatis innehåller kolhydrater, men om man väljer mellan en påse lösgodis och en påse chips är väl ändå chips ett bättre alternativ än kemiskt hopsatt godis med enbart onödig energi och tomma kalorier i form av vitt, raffinerat socker? Erik Dietisten svarar Jag förstår dina funderingar kring att välja det “naturliga” eller det “kemiskt hopsatta”.
Ur kalorisynpunkt är det viss skillnad mellan godis och chips. Om man tittar på 100 gram ger gelé- och skumgodisar 350–400 kcal, choklad 550 kcal och chips 500 kcal (alla cirkatal). Godis består oftast av en blandning av glukossirap, glukos-fruktossirap, stärkelse, fullhärdade fetter, gelatin, aromer, syra och färgämnen – ingredienser som inte ger kroppen någon näring men en himla massa kalorier och i värsta fall ett högt blodsocker.
- Chips i sin tur består av potatis, olja, salt, kryddblandningar och jästextrakt.
- Oljan är raffinerad och tål därför de högre temperaturerna, men det bildas ändå ämnen som förmodligen inte är bra för oss.
- Potatisens näringsmässiga fördelar har i stort sett friterats bort.
- Var finns mindre mängder mineraler och ett högt innehåll av kalium, vilket är positivt.
Oljan i chips kan eventuellt bidra med en viss mättnadskänsla. Så för att sammanfatta, även om chips uppfattas som “naturliga” är det precis som godis en produkt med lågt näringsinnehåll och tomma kalorier. Marginellt ger chips mer -näring men det kan inte försvara deras höga kaloriinnehåll.
Vad ska jag äta vid benskörhet? Sedan något år tillbaka har jag konstaterad benskörhet (biverkan av tidigare och nuvarande medicinering!). Min vårdcentral har ingen dietist, men enligt en lista från en tidning bör man vara försiktig med följande: nötter i allmänhet, frön, kaffe, rödvin, salt, havre, ris.
Finns nyare rön eller ska jag avstå från detta? Jag är 82 år och äter sedan i mars kortison (på grund av muskelreumatism) + Kalcipos-D och Alendronat. Tacksam för svar, Margareta M Dietisten svarar Generellt ges tillskott av vitamin D och kalcium vid kortisonbehandling.
- Vid konstaterad brist eller lågt intag från maten kan tillskott ges vid benskörhet, men då oftast som tillägg till övrig behandling.
- För skelettet behövs även magnesium och K-vitamin, men tillskott av dessa brukar inte ges.
- Det finns vissa studier som visar koppling till lågt intag av magnesium och lägre bentäthet, och andra som motsäger detta.
Eftersom du tar tillskott av både D-vitamin och kalcium tycker jag du ska tänka på ditt magnesium- och K-vitaminintag. Gröna bladgrönsaker innehåller båda dessa i större mängder. Kött, fisk, skaldjur och baljväxter innehåller mycket magnesium. Oljor, äggula och kålsorter har högt innehåll av K-vitamin.
Jag håller inte med om att näringsrika nötter, frön och havre ska undvikas. Dessa innehåller snarare näringsämnen som din kropp behöver. Alkohol i större mängder regelbundet ska undvikas liksom salt i större mängder. Ett högt saltintag verkar vid låga intag av kalcium kunna öka förlusterna av kalcium. Kaffe, koffein, verkar gå bra i moderata mängder.
Om dina kalciumvärden inte ökar som de ska kan det vara aktuellt att se över ditt tillskott. Kalcipos innehåller kalciumkarbonat som kräver en viss surhet (från magsyran) för att absorberas. För äldre med minskad produktion av saltsyra kan det vara bättre med kalciumcitrat som inte kräver samma sura miljö.
Vad är det nyttigaste godiset?
Ät godis med gott samvete Publicerad: 14 mars 2001 Uppdaterad: 8 mars 2011 Byt ut chokladen mot skumbananer och slipp bilringar Om du vill äta riktigt mycket godis är de helt fettfria skumbananerna det perfekta valet. Foto: BÖRJE THURESSON Ät godis utan att få dåligt samvete eller bilringar. Inget godis är kalorifritt men mycket är helt fettfritt. Du kan äta tio gånger så många skumgodisar som chokladbitar – för samma kalorimängd.
- Vill man äta mycket godis utan att lägga på hullet är sega råttor och skumgodis rena fyndet.
- Det är helt eller näst intill helt fettfritt – det går till exempel 100 Ahlgrens bilar på tio Aladdinbitar.
- En chokladkaka består av en tredjedel fett och innehåller fler kalorier än en måltid.
- Choklad innehåller ämnen som gör oss glada.
Klarar man sig inte utan choklad ska man äta den mörkare med mer kakao. Då blir man fortare tillfredsställd och kan hålla vikten bättre, säger dietist Jaroslava Vagner Svensson. Godis består i huvudsak av kolhydrater. I vissa lightprodukter utgörs en del av kolhydraterna av nyttiga kostfibrer men även om lightgodis oftast är sockerfritt bör man se upp.
- En överkonsumtion av godis med sötningsmedel kan ha laxerande verkan.
- Inget godis är dock särskilt bra ur näringssynpunkt.
- Varken kolor, skumbananer, lakritsfiskar eller geléhjärtan innehåller vitaminer eller näringsämnen.
- Med hälsogodis som yoghurtdoppade russin, honungsglaserade nötter, cocosbitar och cashewnötter är det annorlunda.
– De innehåller vitaminer och mineraler även om det ger lika mycket kalorier och energi som vanligt godis. Ofta är hälsogodiset ganska fett, men även i det avseendet är det nyttigare. Det mättade fettet i nötter är mycket sundare än det omättade fettet i choklad, säger Jaroslava Vagner Svensson.
Kan man äta pizza om man bantar?
– Det är helt okej med pizza, hamburgare och gräddsåser – även för den som vill gå ner i vikt. Det handlar inte om vad du äter utan om hur du äter.
Kan man göra eget socker?
Vid framställning från sockerbetor så tvättas, strimlas och blötläggs sockerbetan i 80-gradigt vatten. Därefter kokas vätskan och florsocker (finmalt socker ) tillsätts, florsockret fungerar som ett litet frö som sätter igång kristalliseringen vilket annars kan ta väldigt lång tid.
Kan man vara utan socker?
Ditt sötsug blir mindre – Ju längre tid din kropp har gått utan socker, desto enklare kommer du med stor sannolikhet ha att säga nej till sötsaker. Ditt sötsug blir helt enkelt mindre när du slutar att äta socker. Du blir inte beroende av att äta socker på samma sätt som du blir beroende av rökning, alkohol eller andra ämnen.
- Det finns det inget vetenskapligt belägg för.
- Men varje gång du äter något sött belönar din hjärna dig genom att utsöndra signalämnen som får dig att må bra.
- Det är helt naturligt att vilja uppnå den känslan igen och igen.
- Men ju längre tid det går utan ett sockerrus, desto större chans är det också för att din hjärna glömmer sambandet, och din viljestyrka blir starkare.
Dina tänder är ett av de första ställen i kroppen som pustar ut när du minska ditt sockerintag. Oavsett om du äter godis, torkad frukt eller dricker läsk så ökar risken för hål i tänderna väsentligt när du äter sockerhaltiga matvaror. Bakterierna på dina tänder lever nämligen av socker, som de gör om till syra och den syran ger hål i tänderna.
Kan man leva utan socker?
KAN MAN LEVA ETT LIV UTAN SOCKER? Jag har en stor fundering. Undra om du kunde vara jätte snäll och svara på det så jag slipper gå runt och grubbla över det mer. Haha! skulle bli enormt tacksam! Jo, min fråga är – kan man verkligen sluta med socker helt? Jag menar socker som ( Godis, chips & dip, dessert osv. som man äter till helgerna.) Jag har känt under en längre tid att jag vill sluta käka godis, för jag vill få resultat för min träning och stora drömmen är att skaffa sig ett 6-pack.
- Men sockret sätter ett stort hinder för mig att uppnå det.
- Jag har ingen riktig gräns när det gäller att stoppa i mig en massa socker.
- Det är jätte jobbigt.
- Jag har försökt och försökt ordna så att jag ska äta måttligt under helgerna.Viljan finns inte riktigt där.
- Jag är duktig och kan hålla mig i 5 dagar fram till helgen.
När väl helgen kommer så vräker jag i mig allt jag hittar, känns det som. Det får mig att må dåligt. Känns som ja nu är man tillbaka på ruta ett! Det blir lite som ett anorexia tänk. Ibland kan jag bli lite väl petig och tycka att nej det går inte att ha lingonsylt till havregrynsgröten, för det är för mycket socker och då blir man inte smal.
- Jag försöker tänka bort sånt och äter ändå.
- För jag vill inte må dåligt.
- Jag mår dåligt när jag tänker på vad mycket socker allt innehåller.
- Man måste ju få leva lite också.
- Jag har funderat många, många gånger på om man ska sluta helt med socker.
- Hur kan man göra det? Det känns lite omöjligt för jag vill ju kunna äta en vaniljglass ibland, vore inte livet lite sorgset om man inte fick i sig lite gotti gotti ibland? Det är väl som med alkoholen.
Jag insåg att jag inte kunde hantera det så jag slutade med det. Jag mår mycket bättre utan det. Jag vet inte om sockret är likadant. Sockret betyder mer för mig kanske. Haha! Jag undrar om du kanske har något svar på det här, hur jag kan ändra mitt tankesätt? Finns det på något annat sätt jag kan göra för att hantera det här? Skulle bli så glad över om du kunde svara! Med vänliga hälsningar Louise SVAR: Hej Louise och tack för din kommentar! Jag tror att många känner igen sig i det du skriver och det är inte konstigt då socker är väldigt beroendeframkallande och tyvärr så finns det i så många livsmedel nu för tiden och en stor del av befolkningen är beroende av socker.
- Det går absolut att bli av med sockerberoendet och att äta helt sockerfritt.
- Jag har själv varit sockerberoende och jag tyckte det var jättejobbigt då jag hela tiden var sugen och tänkte hela tiden på sötsaker och efter varje måltid var jag tvungen att få i mig något.
- Då kunde jag inte tänka mig ett liv utan sött men nu kan jag inte tänka mig ett liv med massa socker.
Jag äter idag i stort sett inget socker och jag har inga problem att sitta på fika med andra eller se andra äta godis eftersom jag inte blir det minsta sugen. Skulle jag bli sugen så skulle jag äta men då är jag nöjd och glad efter 2-4 godisar eller några skedar glass/kaka.
- Den friheten att kunna kontrollera sitt sockerintag är underbar och socker är ingenting jag saknar.
- Jag unnar mig istället andra saker varje dag som god näringsrik mat, frukter bär och mörk choklad.
- Det är sötsaker som även tillför något bra till kroppen.
- Jag tänker aldrig i kalorier utan jag tänker på näringsinnehållet eftersom man annars lätt kan hamna i ett osunt förhållande till maten.
Jag njuter mycekt hellre av en stor portion potatis, köttbullar, brunsås och lingonsylt än en kladdkaka. Maten tillför min kropp energi och näringsämnen den kan ta upp och använda medan kladdkakan bara är toma kalorier och gör att jag kommer bli sugen på mer sött.
- Att bli av med ett sockerberoende är lättare sagt än gjort och det krävs diciplin och vilja.
- Jag skulle rekommendera att köra någon/några månader helt utan socker (även vara försiktig med frukt och snabba kolhydrater) så man blir av med beroendet.
- Sedan när man fått kontroll på det så behöver man absolut inte leva lika strikt och självklart kan man unna sig något då och då.
jag kör efter 80/20 tänket då jag 80% av tiden sköter kosten så kan jag 20% av tiden göra bäst vad jag vill. Det sättet att tänka har fått mig att få en mycket mer avslappnad relation till mat. Det blev ett långt svar men i alla fall så är mitt tips till dig att göra en sockerdetox så du blir av med beroendet.
Lycka till Kramis Sorry friends, use google translate for this one 🙂 Blir man sötsugen är det mycket bättra att njuta av massa färsk skivad frukt istället.
: KAN MAN LEVA ETT LIV UTAN SOCKER?
Kan man klara sig utan socker?
För vissa kan leva sockerfri innebära att man skippar det tydliga sockret genom att minska på sötsaker, glass och kakor och det kan räcka för att känna att ökad vikt eller andra krämpor försvinner.