Vad Ska Jag Göra Med All Gurka
Allt man kan göra med gurka

 • 1. Gurk- och lime sour med ingefära 6 0 Perfekta alkoholfria drinken.
 • 2. Laxwrap med fetaostkräm och snabbpicklad gurka 19 0 Klimatsmart
 • 3. Varm gurksallad med mynta 4 0 Ett fräscht tacostillbehör som är enkelt att göra och tillför syra i tacon.
 • 4. Grillad asiatisk sallad i nam jim-dressing 22 1
 • 5. Pressgurka 438 49
 • 6. Gurk- och limelemonad 10 2

Vad gör jag med all min gurka?

Inlagd smörgåsgurka – vanlig slanggurka – Rengör de burkar du tänkt använda noga, riktigt tätslutande lock är att föredra. Skiva så mycket gurka du behöver för att fylla de burkar du tänkt använda. Ju tjockare skivor ju krispigare smörgåsgurka. Varva gurkskivor med gula senapsfrön och eventuellt dillkronor.

 1. Allt ska ligga kompakt och hela vägen upp till kanten på burken.
 2. Gör en lag av ättiksprit, salt, socker och vatten.
 3. Fördelningen på lagen ser ut ungefär så här: 2,5 dl ättiksprit, 4,5 dl vatten, 0,75 dl salt och 4,5 dl socker.
 4. Du kan antingen koka upp lagen och låt den svalna inna du slår över den i burkarna eller kallröra den tills salt och socker löst upp sig.

Placera burkarna svalt och mörkt för längre hållbarhet.

Kan man frysa in färsk gurka?

Jag pratade med en trädgårdsvän och beklagade vår dåliga gurkskörd i år. Vi har tillräckligt mycket för att äta färska men inte tillräckligt för att frysa in. Hon frågade: “Kan man frysa in gurkor?”. Ja, man kan absolut frysa in gurkor och det är superenkelt och användbart. Vad Ska Jag Göra Med All Gurka Så här är det med att frysa in gurkor: konsistensen blir annorlunda när de tinas upp. Om du är ok med det så går det finfint att frysa in gurkor. Jag har läst om människor som lägger gurkorna i antingen vinäger eller saltlake och sedan fryser dem nedsänkta i vätskan.

Kan man spara gurka?

Förvaring av nyskördade grönsaker – Tomat : Rumstemperatur. Tomater som förvaras i kylskåp tappar sin smak och ruttnar snabbare. Gurka och squash: Vi förvarar gurkor och zucchini framgångsrikt i rumstemperatur i några dagar upp till en vecka. Ibland stoppar vi in dem i kylen men där kan de lätt frysa sönder om det är för kallt.

 • Rotfrukter: Helst kyligt i en plastburk med lite vatten i botten och ett tefat ovanpå vattnet, med locket på glänt för att förhindra uttorkning.
 • Eller i en papperspåse på balkongen i någon vecka när det är frostfritt.
 • Lök och vitlök : Torrt i rumstemperatur Purjolök : Lämna kvar dem i odlingarna om du inte ska äta dem direkt.

De klarar att stå kvar under vintern upp till odlingszon 4 och håller spänsten och smaken ända fram till maj. Annars kan du förvaras svalt i +2–4 grader. Potatis: Torrt och kyligt, gärna +5–10 grader Kål : Trivs bäst i kylen men håller sig i rumstemperatur i 10–15 dagar.

Hur förvarar man färsk gurka bäst?

Så bör våra vanligaste grönsaker förvaras – Potatis: 6-8 °C. Bör förvaras mörkt. Morot: 0-5 °C i påse Lök: Vanlig lök håller länge oavsett temperatur. Färsk lök (salladslök ) bör däremot förvaras kallt. Tomat: Håller längre i kylskåp men kan få köldskador och försämrad smak om de förvaras under 13 °C.

 1. Gurka: Bör förvaras vid 10-12 °C för att undvika köldskador och kvalitetsförsämringar.
 2. Sallad: Både blad och huvuden bör förvaras vid 0-2 °C i påse.
 3. Paprika: Förvaras i påse och gärna i kylskåp.
 4. Paprika kan få köldskador efter två veckor i kylskåp vid 5 °C.
 5. Grön paprika är känsligare för köldskador än andra färger.

Avokado: Förvaringen beror på mognadsgrad. Omogen avokado kan vara känslig för kyla och förvaras optimalt vid 5-13 °C. Mogen avokado kan förvaras vid 0-2 °C. Svamp: Förvaras kallt vid 0-1 °C. Svamp är känslig för fukt och bör helst förvaras i papperspåse istället för plastpåse för att undvika kondens.

Broccoli: Förvaras i kylskåp i påse. Banan: Förvaras vid 12-14 °C. Citrus: Håller bra i rumstemperatur men förvaras gärna i påse. Vissa citrusfrukter kan få köldskador i kylskåp. Äpplen: Håller bra i rumstemperatur men ännu bättre i kylskåp och påse. Päron: Mognar snabbt i rumstemperatur och hållbarheten kan förlängas mycket i kylskåp.

I rumstempatur bör päronen ligga i påse för minskad vattenavgång. Bär: Har generellt dålig lagringstålighet och bör förvaras vid 0 °C i påse. Melon: Olika beroende på sort. Nätmelon 2-7 °C och honungsmelon 7-10 °C. Vattenmelon kan få kölskador om den förvaras under 10 °C.

Hur länge kan man ha gurka i kylen?

Hur är bästa sättet att förvara olika färska grönsaker i kylen? Ta bort plasten på gurkan, paprikan? Ha alla i samma låda, utan plast? Eller skilja på dem med och utan plast? Ingegerd Kära grönsakshamstrare, När jag en kort tid jobbade hos den underbara människan Katalin i Uppsala, fick jag se en grönsaksaktivist av stora mått.

Det första hon gjorde när veckans leverans av gurkor var att befria dem. Hon krängde av de plastiga tvångsjackorna från gurkorna så att de fick andas frisk luft. Det är naturligtvis en vacker tanke men faktum är att gurkorna trivs bäst i sitt plasthölje, nakna förlorar de nämligen snabbt sin spänst och skrumpnar.

Dessutom förlorar de sitt skydd mot andra grönsakers lömska kemiska stridsvapen. Fruktgrönsaker som tomater och aubergine (och även gurkan själv) utsöndrar nämligen eten (tidigare kallad etylen), en mognadsgas som påverkar gröna grönsaker negativt. De blir både beska och gulnar snabbt i närheten av gasen.

Gurkan är på det hela taget en mycket besvärlig sommargäst, de trivs nämligen bäst vid temperaturer mellan 10 och 13 grader. Och var har man det i ett kök under värmeböljor? Ett skafferi eller en jordkällare är optimala platsen. Om du planerar att använda gurkan inom tre dagar kan du ha dem i kylen, allra helst i en sval eller i kylskåpets varmaste del.

Förvaras de för kallt i kylen (under 5 grader) bestraffar de dig genom att bli vattniga och mosiga, men först efter tre dagar. Om du som jag älskar gurkan sval behöver du alltså bara tänka på att snabba dig på med att äta upp den. Jag måste passa på att tillägga att zucchinin klarar något lägre temperaturer och mår bäst mellan 5 och 10 grader, men inte lägre än 5.

Paprika trivs i samma temperatur som sin smakkamrat zucchinin, men kan gärna ligga framme om den bara ska sparas något dygn. Och båda trivs i plastpåsar för att bevara stunsen. Däremot producerar paprikan till skillnad från andra fruktgrönsaker knappt någon etengas. Det har jag alltid trott, tänk så fel man kan ha och ändå kalla sig matexpert! Vad gäller tomater räknar jag med att nedkomma med en rejäl artikel på en nära blogg och framtid.

Som du förstår skulle vetenskapen om grönsaksförvaring kunna fylla en hel tidning, men det är kanske bara du och jag som skulle köpa den PS. Har för första gången skrivit en text om gurka utan sexanspelningar. Det känns verkligen inte bra. Åtgärdar det på en gång: kuken!

You might be interested:  Hur Får Man Bort Smält Socker I Stekpannan?

Måste man binda upp gurka?

Tänk på att inte sätta plantorna för tätt, gärna 40-50 cm mellan plantorna. Gurka behöver bindas upp för att kunna klättra så var beredd med en spaljé redan tidigt.

Kan man äta gurka som varit fryst?

Gurka och bladsallad – Alla grönsaker som innehåller mycket vatten är bäst att äta upp på en gång. Om du fryser ner den blir strukturen svampig, sladdrig och vattnig när du tinar den. Smaken blir mildare än normalt. Samma sak gäller sallad. Frys inte in gurka. Foto: iStockphoto

Är fryst gurka bra för huden?

Hudvård och gurka – hur hör de ihop? Gurka är en klassisk ingrediens i sallader, men också i våra hudvårdsprodukter. Hur kommer det sig? Vi har svaren; Här är 5 förklaringar till varför gurka är så fantastiskt för din hy.1. ÅTERFUKTNINGSBOOST Goda nyheter för alla med torr hy: gurka har en extremt hög nivå av H2O och innehåller 95 procent vatten, vilket gör den till en perfekt ingrediens för att ge hyn återfuktning på djupet.

 1. Den ger också härlig lyster till hyn, och det vill vi väl alla ha? 2.
 2. NÄRINGSVÄRDE OCH ANTIOXIDANTER Gurkor är små gröna underverk fulla av godsaker! De innehåller näringsämnen som magnesium, kalium, biotin, Vitamin A och B1 som återfuktar, ger tjockare hår, skyddar mot UV-strålar och bibehåller hyns fasthet.

Dessutom kan de ha en avslappnande effekt på våra sinnen! Vätskan från gurka har förmågan att ljusa upp och förnya hyn och till och med ljusa upp ärr och pigmentförändringar. Gurkans skal innehåller kiseldioxid som är bra för att återskapa hyns fasthet.

 • Gurka innehåller också koffeinsyra, en antioxidant känd för dess anti-ageing-egenskaper som hjälper till att reducera fina linjer.3.
 • VITAMIN C Också känd som mirakel-vitaminen själv! Gurkor är packade av vitamin C vilket har en naturlig energigivande effekt på hyn och kan på sikt gradvis jämna ut din hudton.

När din hy känns extra glåmig, pröva en för att få tillbaka lystern! 4. SNÄLL MOT ÖGONEN Att lägga gurkskivor på ögonen är förmodligen den mest kända hemmakuren mot svullna ögon, och det är inte så konstigt! Eftersom gurkan är rik på antioxidanter och kiseldioxid bidrar den till att göra hyn ungdomligare och till och med ljusa upp mörka ringar.

 • Lägg två gurkskivor på dina ögonlock, låt verka i ungefär 20 minuter och voila; dina ögon är som nya.
 • För extra vård och full effekt, använd även en,5.
 • LÄKANDE KRAFTER Varmt väder är en humörhöjare, men vi är inte lika förtjusta i att bränna oss och att få irriterad hy.
 • Gurka har en svalkande effekt och är därför skön att använda på solbränd hy och kan hjälpa till med läkningsprocessen.

Du kan också applicera en på ett specifikt område för att lindra rodnad och inflammationer. Gurka är verkligen den perfekta gröna medhjälparen. : Hudvård och gurka – hur hör de ihop?

Kan man lägga in gurka i plastburk?

Blanda salt, vatten, socker, peppar och ättiksprit i en skål, bunke, plast – eller glasburk. Helst ej rostfritt då det reagerar med syran i ättikan om du förvarar gurkan lång tid. Lägg i gurkskivorna och vänd runt. Gurkan smakar bra att äta direkt men helst ska den stå och marinera ett tag.

Är det farligt att äta gammal gurka?

Hur vet man om inlagd gurka är dålig? – Så länge håller. – Fond Håller i flera år, men kan tappa i smak. Släng om den börjar mögla. Grädde/crème fraiche/yoghurt Kan ätas tills den möglar eller börjar klumpa sig. Honung Sägs vara en produkt som i stort sett aldrig blir gammal. Det som kan hända är att den börjar jäsa.

 1. Det är inte farligt att äta jäst honung, men den kan smaka lite annorlunda.
 2. Inlagd sill Vid lång förvaring kan fisken börja härskna.
 3. Det är inte farligt att äta härsken mat men det smakar mycket illa.
 4. Inlagda grönsaker Håller i flera månader.
 5. Inläggningen kan dock grumla sig efter ett tag.
 6. Aviar En öppnad tub kan man i regel ha i flera månader.

Det kan inte växa till farliga bakterier som vi blir sjuka av i kaviar på tub. Leverpastej Håller cirka en vecka. Den härsknar och smakar illa när den har blivit dålig. Majonnäs på burk Cirka 1–3 månader. En burk håller kortare tid än en tub eftersom den har en större yta som exponeras för luft.

 • Majonnäs (och även dressing) kan härskna.
 • Majonnäsen i burken kan även torka på ytan efter en tid.
 • Marmelad Håller i flera år.
 • An skära eller sockra sig, eller börja mögla när den blir dålig.
 • Mjukost Mjukost i ask har en större yta där luft kommer åt och kan därför mögla lättare än mjukost i tub.
 • Asken klarar några veckor i kylskåp, medan tuben oftast håller cirka 3 månader i kylskåp.

Senap Håller i över ett år. Släng om den börjar mögla. Sylt Håller i flera år. Kan skära eller sockra sig, eller börja mögla när den blir dålig. Tacosås Håller två veckor i kylskåp. Våta kryddblandningar, till exempel röd och grön curry Håller i flera år.

Varför ska man inte blanda gurka och tomat?

2. Gurka – Vad Ska Jag Göra Med All Gurka Foto: Shutterstock Gurka trivs inte i varmare temperatur än plus 10 grader. Förvara gurkan i en plastpåse i kylen och låt den undvika närkontakt med tomat eller avokado, eftersom dessa kan göra gurkan mjuk och gulaktig.

Kan gurka vara farligt?

Varning för giftig gurka på nätet 30 september 2014 Flera konsumenter har under hösten blivit matförgiftade efter att ha ätit anguriagurka. Gurkan kommer från plantor som frösåddes i våras. Odlarna har köpt frön via nätet och någonstans i leverantörsledet har det skett en sammanblandning av fröer från sorten West India Gherkin och en vildform av gurkan.

 • Vildformen har en hög halt av det giftiga ämnet cucurbitacin, som kan ge illamående, ont i magen och ibland kräkningar.
 • Symptomen är övergående och innebär ingen långsiktig risk för friska människor, enligt Livsmedelsverket.Anguriagurkan är en så kallat oreglerad art, vilket betyder att den inte täcks av lagstiftningen för köksväxtarter.

Det innebär att den inte omfattas av någon statlig kontroll av frönas kvalitet eller sortäkthet. Cucurbitacin, som kan förekomma i varianter av gurka, squash eller melon, har en tydligt bitter smak.Därför gäller det allmänna rådet att inte äta gurka, squash eller melon som smakar bittert.

Varför fryser gurkan i kylen?

Frukt och grönsaker – Eftersom grönsaker och frukt naturligt avger fukt behöver de förvaras i en låda för att de inte ska frysa inne i kylen. Viktigt att tänka på är att grönsaker fortsätter att leva även efter att de skördats och att förvara dem svalt och mörkt ger dem bästa förutsättningar för att överleva längre och fortsätta att smaka bra.

I lådan skyddas grönsaker och frukt och de viktiga näringsämnena bibehålls och de klarar av att hålla sig fräscha länge. Men ofta är grönsakslådan placerad i botten av kylen, vilket inte är helt optimalt eftersom det är kallast där. Bäst är om grönsakerna placeras i mitten av kylskåpet där det inte är lika kallt.

Om du dessutom har dem placerade mer i ögonhöjd kommer ni inte missa att äta upp grönsakerna innan de hinner bli dåliga. Har du lyxen att ha två lådor för grönsaker i ditt kylskåp kan du med fördel separera dina grönsaker så att du förvarar rotfrukter och potatis i en låda, och andra grönsaker i en annan.

 1. Dels för att de mår bra i olika luftfuktighet, och dels för att de också avger olika fukt och rotfrukterna ofta har jordbakterier på sig.
 2. TIPS: Kolla om det finns möjlighet att ställa in luftfuktigheten i dina lådor.
 3. Grönsaker mår bra vid ca 80-90 % luftfuktighet, medan rotfrukter mår bättre vid ca 90-95 % luftfuktighet.

I en del kylskåp kan man också reglera temperaturen – perfekt för just grönsaker som inte behöver lika kalla temperaturer! Frukt och grönsaker som inte mår bra i kylskåp: Det finns vissa grönsaker som inte trivs i för kalla temperaturer som det är i kylskåp, alltså ca 4-6 grader kallt.

You might be interested:  Hur Många Procent Kakao Måste Choklad Innehålla?

Vad är det som gör att inlagd gurka har lång hållbarhet?

Hur länge håller sig ajvar i kylen? – KONSUMENTINSTRUKTIONER –

Förvaringsinstruktioner för konsument: Förvaras torrt och svalt. Öppnad burk förvaras försluten i kyl, högst +8°C. Bör förbrukas inom 7 dagar.

Vilka grönsaker ska man inte förvara tillsammans?

Inte potatis tillsammans med lök. Rotselleri Förvaras i plastpåse i kylskåpet. Rädisor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp. Rödbetor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp.

Hur ser dålig gurka ut?

Slanggurka är den vanligaste sortens gurka som finns året runt i grönsaksdisken. Recept med Gurka Näringsvärden Gurka finns i många former och storlekar, de vanligaste är den långa slanggurkan och den korta västeråsgurkan, även kallad inläggningsgurka. Gurka består till cirka 96% vatten. Gurka används ofta i sallader eller som tillbehör. Gurka är huvudingrediens i saltgurka, bostongurka och inlagd gurka.

Varför blir gurkor mjuka?

Gurkorna skrumpnar Hej Jag får en massa gurkor i mitt växthus, men många av dom skrumpnar ihop och blir inget. Jag har fått några gurkor som blir både stora och fina, men dom flesta blir ca 2-10 cm, sen blir det inget av dem. Vad beror det på? /Foti Odla svarar: Gurkorna blommar gärna mycket och försöker att sätta frukt på alla blommorna, men då behövs det mycket vatten och näring.

 • Oftast orkar dom inte med alltför många gurkor samtidigt och då blir några små och skrumpnar ihop.
 • Det är inte ett ovanligt fenomen i växthuset, men det som är mera vanligt är att man kan få spinn på bladen så duscha gärna bladens fram- och baksidor då och då.
 • Ge gurkorna mycket näring för jorden urlakas ganska fort när man vattnar ofta, och det kan också vara en orsak till gurkskrumpningen.

Använd gärna någon långtidsverkande gödning. MVH Greger i Umeå : Gurkorna skrumpnar

Hur många gurkor blir det på en planta?

GURKA I SANDBÄDD GER STÖRST SKÖRD – Sand perfekt för gurkor Vill man få en riklig skörd av gurka bör man absolut odla den i sand. Eftersom gurkplantorna vill ha hög jordtemperatur är det en stor fördel att jorden är lucker. Då värms den upp bättre, och luckrare material än sand att odla i kan man knappast hitta.

 • Eftersom sanden dessutom håller värmen länge passar den utmärkt som odlingssubstrat i gurkbädden.
 • Jord måste bytas oftare än sand Odlar man gurka i jordbädd bör jorden bytas med högst två års mellanrum.
 • Och odlar man i sandbädd bör man även byta sanden efter 3–4 års odlande i samma sand.
 • Vid byte av jord och sand i gurkbädden bör det gamla materialet tas bort till cirka 40 cm djup.

Det är en stor fördel ur värmesynpunkt om odlingsbädden ligger 20–30 cm högre än omgivande mark. Så inte för tidigt Det vanligaste felet som den ovane gurkodlaren gör är att sådden sker alldeles för tidigt på våren. Tidigare än 6 veckor före det datum då man kan sätta ut plantorna i växthuset skall man inte så gurka.4 veckor före är oftast tillräckligt tidigt för att plantorna skall få lämplig storlek.

Såtemperatur Sådden måste ske inomhus eftersom 25–30 °C är den idealiska groningstemperaturen. Att värma upp växthuset för några gurkplantor är naturligtvis mycket oekonomiskt och även svårt när det gäller så hög temperatur tidigt på våren. Ett frö i varje kruka Det är lämpligt att så ett frö i varje kruka, som fylls med såjord.

Krukorna behöver inte vara större än 6–7 cm eftersom plantorna ska planteras om i kraftig­are jord när de har fått sitt första karaktärsbladblad. Grundblandningen med 40 % sand, 40 % gräsklipp och 20% torvmull kan användas direkt till de små plantorna.

Mycket ljus och daglig dusch Gurkplantorna vill ha fuktig luft och därför bör man duscha dem dagligen om de skall må bra. De skall stå så ljust som möjligt, gärna med tilläggsbelysning. Temperaturen bör vara mellan 18–20° C. Så fort plant­orna blivit 15–20 cm långa bör de bindas upp vid en blompinne. Annars riskerar de att brytas av när de flyttas.

AVHÄRDNING När det går att hålla så varmt i växthuset att temperaturen inte går under 15 °C på nättema är det dags att plantera ut gurkplantorna, men man skall gå försiktigt tillväga så att plantorna får vänja sig vid växthusmiljön. För snabb avhärdning kan ge brännskador Ett stort fel som många gör är att sätta ut plantorna i växthuset utan att först låta dem vänja sig vid det starkare ljuset och den annor­lunda luften med några timmars växthusvistelse åt gången.

 1. Även om miljön i växthuset är bättre för plantorna än vad den är i rumsfönstret, så tål inte gurkplantorna en alltför snabb om­ställning.
 2. Resultatet vid för snabb omställning är oftast att bladen blir vita eller vitfläckiga och ramlar av, det är endast de yngsta bladen som kan ställa om till den nya miljön.

Avhärda så här Det behövs minst en veckas försiktig tillvänjning till det starkare ljuset. Låt plantorna stå i växthuset 2–3 timmar första dagen och öka sedan en timma om dagen, därefter klarar plantorna utflyttningen utan problem. Plantera på kulle Även om gurkbädden ligger högre än omgivande mark bör man plantera varje gurkplanta så att det bildas en liten kulle där den står, 10–15 cm högre än den övriga bädden är lämpligt.

 1. Eftersom plantförsäljare ibland ger rådet att göra som yrkesodlarna och ställa krukan, som gurkplantan står i, direkt ovanpå bädden vill jag på det bestämdaste avråda från denna “planteringsmetod”.
 2. Om den skall lyckas krävs dels att plantorna får droppbevattning i krukan och dels att plantorna får sin näring i form av gödselvatten genom samma slang.

För den som vill odla miljövänligt och få goda gurkor och friska plantor passar inte yrkesodlarnas metoder. Gurkor behöver rikligt med näring Gurkplantorna kräver rikligt med näring och därför bör man så snabbt som möjligt efter planteringen lägga färskt eller lagrat gräsklipp på bädden mellan plantorna.

Till gurkbädden bör man inte lägga tjockare lager än 5 cm oavsett om det är färskt eller lagrat gräsklipp man använder. Dessutom bör gräsklippet bland­as upp med lite sand därför att det är mycket viktigt att det kommer luft igenom täckmaterialet ner till rötterna. Gurkbädden skall täckas med ett nytt lager grönmassa efter ca 3 veckor och under hela sommaren lägger man på nya lager 3–5 cm tjockt med 3–4 veckors mellanrum.

Varje gång skall lite sand blandas in i denna grönmassa. Täck och vattna inte intill rothalsen Eftersom gurkplantor lätt drabbas av rothalsröta om det är för låg temperatur, för fuktigt eller något annat fel på miljön bör man undvika att lägga täckmaterialet alldeles intill rothalsen.

 1. Om man lämnar ett område på ca 5 cm fritt från organiskt material och i stället lägger ett par nävar sand mot rothalsen är risken för rothalsröta mycket liten.
 2. Vattna aldrig intill rothalsen.
 3. Vattning och duschning Vattningen av gurkplantorna skall göras var eller varannan dag.
 4. Till en början med endast ett par liter per planta och så små­ningom, när plantorna är ett par månader gamla, ca 5 liter per planta.

Men det är viktigt att hela bädden vattnas så att allt täckmaterial hålls fuktigt. Även gångar och väggar bör hållas fuktiga när det är soligt och varmt. Den första tiden, 2–3 veckor efter plantering på bädden, måste man vattna direkt på jordklumpen också, därför att så länge som inte rötterna har nått ut i den omgivande sanden eller jorden för­brukar rötterna i jordklumpen mera vatten än det som kommer in i jordklumpen enbart genom att sanden intill är våt.

 • Genom att lyfta försiktigt på täckmaterialet intill plantorna ser man ganska snart hur rötterna har växt ut i sanden och då behöv­er man inte längre vattna intill plantorna.
 • Ja, man bör helst inte vattna intill dem därför att rothalsen på gurkorna är mycket känslig för diverse svampangrepp och desto fuktigare det är intill rothalsen desto större risk är det för angrepp.
You might be interested:  Hur Många Bitar På En Tårta?

Gurkplantor skall ha fuktig luft och därför skall de duschas ofta när det är sol och varmt. Var noga med att även duscha under­sidan på bladen, så är det mindre risk för spinnangrepp. När det ibland blir mulet och kallt skall man däremot inte duscha plantorna såvida man inte har värme påkopplad i växthuset.

Gallring och toppning Även om det är frestande att låta alla gurkämnen som kommer på stammen få gå fram bör man skära bort vartannat på ett tidigt stadium. De skall skäras bort alldeles intill stammen. Gallrar man inte bort en del gurkämnen är det stor risk för att en hel del gulnar så att det under 2-3 veckors tid inte finns några på gång, men sedan växer det fram nya igen.

Låter man bli att gallra fruktämnen blir man visserligen inte utan gurkor, men det blir en ojämn tillväxt så att man tidvis blir helt utan färdiga gurkor. Varje planta ger tillräckligt stora mängder även när många gurkämnen gallras bort. En skörd på 40-50 gurkor per planta är normalt när de odlas i sandbädd och får gräsklipp som näring.

När plantorna har nått taket toppas de och sedan växer det snabbt fram sidogrenar vid varje blad. Dessa sidogrenar skall sedan toppas över 1-2 blad beroende på vilket avstånd det är till närmaste gurkplanta eller andra växter. Mera än 2 blad bör man inte låta det växa ut på varje sidogren. Vid varje bladfäste på sidogrenen växer det ut ett gurkämne, och har man inte för många gurkämnen på gång på huvudstammen brukar dessa sidogrenar gå fram fint.

Skörd Gurkorna bör skördas på ett tidigt stadium innan de blivit helt släta. Dels smakar de bättre innan de blivit “mogna”, och dels får man flera färdiga gurkor vid tidig skörd. Ta bort gulnande blad Efterhand som några blad börjar gulna, oftast nerifrån om plantorna är friska, skär man bort bladen intill stammen med en vass kniv.

 1. Det bör inte finnas någonting kvar av bladskaftet.
 2. Får de gulnande bladen sitta kvar tills de ramlar av är det stor risk för att diverse skadedjur som bladlöss, spinn och trips lockas dit.
 3. Risken för svampangrepp ökar också.
 4. Sorter Det lönar sig att försöka med några olika sorter därför att smaken på dem kan variera rätt mycket och därför är det bra att försöka med flera olika sorter tills man hittat den man gillar bäst.

Men det råder ingen tvekan om att man bör välja feminina sorter, de har endast honblommor och är bitterfria. Min favoritsort är Bella, eftersom den är både välsmakande och rikgivande utan att kräva alltför hög nattemperatur.

Kan man klippa bort blad på gurkplantor?

Gurkor behöver mycket värme, och växer bäst utomhus på en varm, vindskyddad plats. För att förbereda bädden optimalt för gurksådd är det bra att gräva en cirka 40 centimeter bred fåra i mitten av bädden. Den fylls sedan upp med kompost och trädgårdsjord.

 1. Mitten av bädden bör sedan kupas upp så den formar en vall, eftersom solen då bättre kommer åt att värma upp jorden, och gurkorna växer bättre.
 2. Gurkor tycker om att ha ärtor, bönor, sallad och selleri växande i närheten.
 3. De bör inte planteras nära tomater, rädisor eller kål.
 4. Slutet av april är en bra tid för att förodla gurkor i en odlingslåda eller på fönsterbänken.

Det är lämpligt att välja varianter som är resistenta mot mjöldagg när du väljer frön. Plantera alltid endast några få frön i en liten kruka, och se till att vattnet lätt kan rinna av. Det bästa är att välja en kruka med hål i botten och att lägga en flat sten över hålet.

 1. Ha krukorna i ett varmt rum och vattna regelbundet.
 2. När fröna har börjat gro är det mycket viktigt att de står på en ljus plats.
 3. Eftersom gurkor, precis som tomater, är mycket frostkänsliga, bör de inte planteras ut innan dagstemperaturerna på marknivå når åtminstone 15 °C.
 4. För ytterligare skydd kan fiberduk eller växthusfolie användas.

Efter järnnätterna i maj kan gurkor också sås direkt utomhus. Beskärning av gurkplantorna hjälper dem att växa och förbättrar kvalitén hos grönsakerna. Huvudskottet bör inte klippas ned. Klipp ner sidoskotten till ungefär tre blad. Salladsgurka kan skördas ungefär två veckor efter blomning.

Skär av gurkan vid stammen med en vass kniv. Vid skörd bör gurkan ha ett slätt skal och en jämn, grön färg. Skörda de växande gurkorna innan de är helt färdigväxta. De smakar bättre då. Dessutom är de frön som ibland kan vara irriterande fortfarande små, och den totala skörden kommer bli större vid tidig skördning eftersom det uppmuntrar fortsatt blomning.

Om det finns ljusare fläckar på gurkans skal kan det hos fullvuxna gurkor betyda att de är mogna eller övermogna. Skördetiden för salladsgurkor är från juni till och med oktober. Bild: © Qpicimages – Fotolia

Varför dör mina gurkor?

Plantera om – Eftersom gurkor har känsliga rötter mår de bäst om de endast planteras om ett fåtal gånger. Utgångspunkten är två omskolningar: Första omplanteringen sker från första såplatsen till en lite större kruka. Andra omplanteringen sker från den lite större krukan till den slutgiltiga växtplatsen på friland eller i en stor kruka.

Om du odlar i nedbrytbara krukor se till att riva av kanten på krukan. Allt papper eller torv ska hamna under ytan. Om kanten är ovanför jordytan fungerar den som en ledning som drar fukten ur jorden och upp i luften. Jordytan ska alltid vara på samma nivå längs stjälken. När du planterar om gurkan så sätt den aldrig djupare än den växte innan.

Gurkplantan är nämligen känslig för rothalsröta, en sjukdom som leder till att stammen ruttnar, går av och rötterna dör. Risken för rothalsröta ökar också om det är för kallt och blött i jorden. Vänta med att plantera ut dina gurkplantor tills jorden håller 15 grader. Vad Ska Jag Göra Med All Gurka Gurkor i olika former. Foto: Markus Danielsson

Hur länge håller sig inlagd Slanggurka?

Gurkan kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckor och håller flera månader om den förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk smörgåsgurka förvaras i kylen.

Hur tar man bort gurka?

SKÖRD – När gurkorna är jämntjocka, känns tunga och är någorlunda släta är det dags att skörda. Om man vill, kan man gnida gurkorna mot en kökshandduk, så försvinner de små taggarna. Gurkorna kan förvaras i plastpåse i kylen i cirka en vecka. Ta först bort den vissna blomman i änden på gurkan, annars kan den börja mögla. : odla gurka inomhus

Hur länge lever en gurka?

Allmän beskrivning – Gurka är ettårig och förökas genom frösådd. Den är i grunden en klängväxt, men har den inget att klänga på kryper den utefter marken. Möjlighet att klänga på något befordrar fruktbildningen. De ganska oansenliga gula blommorna är enkönade, men blommor av båda könen kan sitta på samma individ.

Hur vet man när det är dags att skörda gurka?

När ska gurkan skördas? – För de vanliga långa gurkorna finns en enkel regel. Skörda hellre för tidigt än för sent, det brukar vara lagom när gurkan börjar bli rund i änden, men innan den svällt upp alltför mycket. Har änden blivit så pass tjock så att gurkan ser ut som en kalebass i formen har du väntat lite för länge, då har frön börjat bildas och smaken blir något mindre krispig. SKRIVEN AV Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby». (Foto: Sandra Birgersdotter Ek)