Grönsaker innehåller också en stor mängd olika vitaminer och mineraler, och varje grönsak har sin unika sammansättning. Därför rekommenderas det att vi äter många olika sorters grönsaker. Mer variation innebär att vi får i oss av ett brett spektrum av olika vitaminer och mineraler. Till exempel våra viktigaste Findus-grönsaker:
ärter innehåller näringsämnen som C-vitamin, folsyra och tiamin (vitamin B1) spenat innehåller näringsämnen som folsyra, A-vitamin, kalcium och järn broccoli innehåller näringsämnen som C-vitamin och folsyra gröna bönor innehåller näringsämnen som folsyra
Alla dessa vitaminer och mineraler är viktiga för en mängd olika funktioner i kroppen. A-vitamin har betydelse för synen, immunsystemet och järnmetabolismen, C-vitamin för immunsystemet och nervsystemet, folsyra stärker immunsystemet och motverkar trötthet och utmattning.
Vitamin B1 (tiamin) stärker hjärtfunktionen och är viktigt för matsmältningen och nervsystemet. Järn och kalcium är viktiga mineraler som finns i vissa grönsaker och påverkar centrala funktioner i vår kropp. Kalcium har stor betydelse för benstommen, tänderna och muskelfunktionen, medan järn behövs för den kognitiva hjärnfunktionen, immunsystemet och syretransport från de röda blodkropparna till cellerna samt motverkar trötthet och utmattning.
Att få i sig tillräckligt med järn är särskilt viktigt för tonårsflickor och kvinnor i förklimakteriet för att förebygga blodbrist som beror på för lite järn. Visste du att sojabönor och spenat är bra källor till järn? Kika på hela vårt sortiment av grönsaksprodukter.
Contents
- 1 Vad händer om du inte äter grönsaker?
- 2 Är grönsaker bra?
- 2.1 Varför ska man äta grönsaker till varje måltid?
- 2.2 I vilket land äter man mest grönsaker?
- 2.3 Hur ofta ska man äta grönsaker?
- 2.4 Vilken mat är bäst för hälsan?
- 2.5 Kan grönsaker ersätta frukt?
- 2.6 Är en potatis en grönsak?
- 2.7 Vad är gröna grönsaker bra för?
- 2.8 Vad ingår i grönsaker?
- 2.9 Vad heter det om man inte äter grönsaker?
Vad händer om du inte äter grönsaker?
Varför bör vi äta frukt och grönt? – Alla studier om kopplingen mellan vegetabilier och hälsa visar att personer som äter mer grönsaker, frukt och bär löper mindre risk för en rad sjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och många cancersjukdomar. – Ät tre rejäla nävar grönsaker och två frukter om dagen, då är du hemma, säger ICAs dietist.
- Grönsakernas och frukternas kraft döljer sig i de ämnen de innehåller.
- De ger vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter, som är nödvändiga för att kroppen ska fungera, växa och må bra.
- Det lönar sig inte att försöka få i sig dessa ämnen genom piller, för undersökningar har visat att vitaminpreparat inte har samma positiva effekter som grönsaker.
- Även tänderna och tandköttet gillar att tugga på grönsaker.
- Finländarna borde äta mera grönt.
- En tredjedel av alla elever i årskurs 4–5 äter inte grönsaker, frukt eller bär varje dag.
- Av högstadieeleverna äter bara var sjätte grönsaker och var femte frukt eller bär varje dag.
- För ett barn räcker 5–6 barnnävar frukt och grönsaker per dag.
- En frukt är ett bra mellanmål som skoleleven kan ha med sig till skolan eller hobbyn.
- Även äldre barn uppskattar färdigt uppskurna frukter och grönsaker i kylskåpet när de kommer hem.
- Frukt och grönsaker passar även som godis: bärkvarg eller fruktsallad är bra som efterrätt och grönsaks- eller rutfruktspinnar med dipp som snacks.
- Barn har störst aptit på grönsaker när råvarorna i salladen serveras var för sig och barnet uppmuntras, men inte tvingas, att bekanta sig med nya smaker.
- När man lär sig hälsosamma matvanor redan som barn har man dem sannolikt kvar även som vuxen.
- De bästa och billigaste grönsakerna får man när man handlar enligt säsong.
- olika typer av cancer
- hjärt- och kärlsjukdom
- typ 2-diabetes
- höga blodfetter
- paprika
- kål
- ärtor
- bönor
- linser
- träna regelbundet
- äta mindre godis
- dricka mindre läsk.
- Siesta, mycket grönsaker och lite snabbmat.
- Kanske kan du redan gissa vilket världens nyttigaste land är?
- Här är årets lista på världens mest hälsosamma länder.
- Spanien
- Italien
- Island
- Japan
- Schweiz
- Sverige
- Australien
- Singapore
- Norge
- Israel
- När svenskarna väljer sina favoritgrönsaker hamnar de klassiska grönsakerna tomat, potatis och morot i topp, visar ICAs topp 10-lista*.
- På nedre delen av listan smyger sig den näringsrika grönkålen in – en grönsak som har blivit allt trendigare de senaste åren.
- På mitten av listan finns salladsfavoriterna gurka, paprika och sallad.
- Nilsson, kategoriansvarig för frukt och grönt på ICA Sverige AB.
- Grön mat allt trendigare Grönsaker är hetare än någonsin och allt fler trendkrogar låter grönsaker spela huvudrollen när de komponerar sina menyer.
- Även hälsotrender som raw food, vegankost och juicing inspirerar fler till att plussa på med mer näringsrika grönsaker till den dagliga kosten.
- Till skillnad från frukter har grönsaker ingen vetenskaplig definition.
- Rötter, stjälkar, blad, blommor och även vissa frukter kan betecknas som grönsaker.
- Frukter som även definieras som grönsaker är exempelvis paprika, tomater, squash och aubergine,
- Att grönsaker definieras som frukter är ovanligare, men skedde då EU definierade morötter som frukt för att marmelad gjord på morötter skulle bli godkänt.
Kan man leva utan grönsaker?
Inuiter och eskimåer kan leva ett helt liv utan nämnvärt intag av varken frukt eller grönsaker. Det kräver dock att man till viss del äter kött och inälvor rå eller fermenterad. Dessa matvanor gör att man får tillskott av bl. a c-vitamin, som bryts med vid tillagning.
Är grönsaker bra?
Grönsaker är supermat Alla grönsaker, rotfrukter, bär och frukter är växtbaserad föda. Frukt och grönsaker främjar hälsan. De förbättrar blodtrycket samt minskar risken för att insjukna i diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar samt vissa typer av cancer.
Eftersom grönsaker innehåller mycket vatten innehåller de bara lite energi och gör det därför lättare att kontrollera vikten. De innehåller också fibrer som fyller magen och jämnar ut blodsockret, vilket hjälper skolelever att orka och koncentrera sig längre.
Potatis räknas inte med bland grönsakerna, eftersom den har en egen plats i tallriksmodellen. Frukt och grönsaker ger nya smakupplevelser och glädje för ögat. Många av de hälsofrämjande föreningarna i frukt och grönsaker är färgämnen. Därför är det bra att dagligen äta frukt och grönsaker i många olika färger. När man fyller tallriken enligt tallriksmodellen, det vill säga så att halva tallriken är fylld av färska eller tillagade grönsaker, har man fått ihop hälften av det rekommenderade dagliga intaget. På morgonen kan man ha bär på gröten eller yoghurten och på eftermiddagssmörgåsen kan man ha skivade grönsaker.
Undersökningar har visat att barn gillar det som serveras hemma. Om man köper hem frukter och grönsaker, och de är lättillgängliga och lockande för barnet, blir de också ätna. Låt barnet vara med och välja vilka grönsaker och frukter ni köper hem. Man behöver inte tycka om allting genast, men när man provar en ny smak flera gånger vänjer man sig så småningom vid den.
I affären syns detta exempelvis i form av erbjudanden på citrusfrukter och sparris, som man gärna kan dra nytta av. Grönsaker, bär och frukter är godast i slutet av sommaren och på hösten. Vintertid är rotfrukter, lök och kål bra och billig mat. Bär som du plockat och fryst in själv eller köpt djupfrysta från affären ger smakupplevelser och antioxidanter även vintertid.
Vad bidrar grönsaker med i en måltid?
Varför finns en rekommendation på grönsaker? – Både frukt och grönsaker har i en mängd studier visat sig ha ett positivt samband med hälsa. Ett stort intag har visat sig skydda mot:
Människor som äter minst 500 g frukt och grönt verkar dessutom ha lättare att hålla en normalvikt, vilket också minskar risken för livsstilssjukdomar (1, 2). Grönsaker innehåller generellt sett mindre energi än frukt och de kan du därför äta en större mängd av utan att få i dig särskilt mycket kalorier, men däremot rejält med näring.
Med det sagt är både frukt och grönsaker sunda livsmedel att äta. Livsmedelsverket rekommenderar därför att ungefär hälften av intaget ska komma från frukt och hälften från grönsaker och att minst hälften av grönsakerna ska vara av “grövre” varianter.
När du regelbundet äter en frukt istället för att attackera kakbordet gör du ju kroppen en tjänst i dubbel bemärkelse. Troligen är det en samverkan mellan olika faktorer som ger den här livsmedelsgruppen sin gynnsamma effekt på hälsan. (1, 2) Det finns även miljömässiga fördelar med ett ökat intag av frukt och grönt, fram för allt när det ersätter en del av köttet.
Att blanda in bönor för att dryga ut köttfärssåsen är ett sätt att minska matens klimatpåverkan och samtidigt göra måltiden mer hälsosam, exempelvis. Hela flexitarian-trenden följer denna tankegång, att låta vegetabilierna spela en allt större och mer centrerad roll på tallriken och att göra köttet till en smaksättning eller tillbehör.
Detta är ett mer hållbart sätt att se till våra matvanor. Graden av klimatpåverkan skiljer sig emellertid åt gällande olika typer av vegetabilier. Bär och färska baljväxter med kort hållbarhet och som odlas på andra sidan jordklotet är exempel på vegetabilier med högre miljöpåverkan.
Det spelar alltså roll vad du köper för vegetabilier, där faktorer som fraktavstånd och om varan är konventionellt- eller ekologiskt odlat påverkar. Rent generellt är det ändå mer miljöekonomiskt att byta ut en del animalier mot vegetabilier i kosten. Rekommendationen finns således på grund av att det vetenskapliga kunskapsläget visar att det har en hälsobringande effekt att konsumera minst 500 g per dag.
Därtill är en kost rik på frukt och grönt ett mer hållbart sätt att äta ur miljösynpunkt.
Varför ska man äta grönsaker till varje måltid?
Vad är det du får i dig då? – Du får i dig näringsämnen och fibrer bland annat och du håller dig mätt längre. Alla frukter och grönsaker är unika när det gäller näringsämnen. Och det är därför du ska variera. Med ett varierat intag så optimeras också intaget av näring – du får i dig en bra spridning av näringsämnen.
Vad händer med kroppen när man äter grönsaker?
Vad innehåller grönsaker? – Grönsaker innehåller antioxidanter, vilket är näringsämnen som ger ett skydd mot de fria radikalernas angrepp i cellerna. Exempel på antioxidanter är betakaroten (i morötter), bioflavonoider (i blomkål, björnbär, katrinplommon, nypon), och indoler i korsblommiga grönsaker (broccoli, brysselkål och grönkål).
Polyfenoler är det som ger bär, frukt och grönsaker sin, färg, doft och smak, och polyfenolerna har en rad positiva effekter på kroppen – som att bidra till minskade cellskador i huden av solens UV-strålning. De gröna växterna innehåller grönt klorofyll som fångar in solstrålarnas energi och när vi äter grönsaker och frukt bryter kroppen ner växternas stärkelse, kolhydrater och fett – vilket frigör solens energi till våra celler.
Grönsaker är basbildande, vilket är positivt för syrabasbalansen i kroppen. De är också mineralrika och en god källa för magnesium som finns framför allt i skelettet (50-60 %) och musklerna (20-30 %). Grönbladiga grönsaker som grönkål, rucola, blomkål, rädisor, broccoli och spenat innehåller svavelföreningar och så kallade glukosinolater och karotenoider som man tror har en positiv effekt på hälsan.
Men de förlorar ofta sitt näringsinnehåll ganska snabbt efter skörden. Ju färskare desto bättre alltså, undvik slokande blad! Spenat och även broccoli är den bästa källan för att tillgodose kalciumbehovet, kroppens vanligaste mineral som bygger skelettet. Läs om gift-testet på 27 olika äppelsorter här! Avokado innehåller många olika näringsämnen och är bra för blodet, huden och håret.
Avokado innehåller en del nyttiga enkelomättade fetter. Alla kålväxter innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter: främst mycket C-vitamin, flavonoider, beta-karoten (A-vitamin), kalcium, och järn. Grönkål är en bra källa till fiber. De två vegetabilier vi äter mest av i Sverige är potatis och tomat, och de tillhör familjen nattskuggeväxter.
Vad heter det om man inte äter grönsaker?
En frukterian äter i princip endast frön, frukter, bär och nötter från växter och inga bladgrönsaker, animaliska produkter eller spannmål, I dieten ingår grönsaker som botaniskt sett är frukter, exempelvis tomat och gurka, Tanken bakom är att man kan skörda växternas frukter utan att skada den enskilda plantan eller att plantan erbjuder frukterna för förtäring.
I vilket land äter man mest grönsaker?
Listan: Här är lever man mest hälsosamt i världen Publicerad: 7 februari 2020 Uppdaterad: 7 februari 2020 Nu har världens hälsa rankats. Foto: Alessandro Biascioli / iStockphoto
Har du ett nyårslöfte om att vara nyttig, men vill samtidigt åka på semester? Då kanske det här är listan för dig. Nu har Bloomberg Global Health Index rankat vilka som är världens mest hälsosamma länder, skriver resetidningen,163 länder är med i rankningen, som mäter saker som förväntad livslängd, miljö och hälsorisker som näringsbrist, högt blodtryck och tobaksanvändning. Svenskarna kommer på sjätte plats när världens mest hälsosamma länder ska mätas. Foto: nantonov / iStockphoto Men allra nyttigast är spanjorerna som äter lite snabbmat, äter mycket färska grönsaker och ofta tar siesta mitt på dagen. Sedan förra rankingen har Spanien klättrat upp från sjätte plats. På andra plats kommer Italien. Kanske är det inte så onyttigt med pizza ändå? Italienare lever näst nyttigast, enligt rankingen. Foto: Janoka82 / iStockphoto
I Spanien är medellivslängden hög. Foto: PocholoCalapre / iStockphoto : Listan: Här är lever man mest hälsosamt i världen
Hur ofta ska man äta grönsaker?
Frukt och grönsaker är nyttiga och vi borde äta mer – minst 5 om dagen. Det motsvarar till exempel två frukter och tre rejäla nävar grönsaker. Hälften av grönsakerna bör vara grova, till exempel morot, broccoli eller vitkål.
Vilken mat är bäst för hälsan?
Ät mycket grönsaker, frukt och bär. Välj gärna rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök. Du som äter fisk och skaldjur, ät detta två till tre gånger i veckan. Variera mellan feta och magra fisksorter.
Vilka grönsaker äter vi mest av?
Tomat i topp och kål utmanar när ICA listar Sveriges grönsaksfavoriter ICA presenterar idag en topp 10-lista över svenskarnas favoritgrönsaker. Enligt listan toppar tomat, potatis och morötter bland favoritgrönsakerna. Bubblarna kålrabbi, pimiento de padron och trendgrönsaken grönkål är allt mer efterfrågade grönsaker.
– Någonting som jag tror vi kommer att se mer av framöver är gourmetgrönsaker som exempelvis sparris och kronärtskocka. Vi äter ute på restaurang allt oftare och i takt med att allt fler restauranger låter grönsaker ta huvudrollen på tallriken, så tar vi med oss influenser från restaurangen in i det egna köket, berättar Kristina V.
Men trots att grönsaker är trendigt så har många svårt att komma upp i Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga intag på 500 gram frukt och grönsaker varje dag.8 av 10 äter för lite frukt och grönt (mindre än 500 gram om dagen) och unga kvinnor och män i åldrarna 18–30 år äter minst frukt och grönt, enligt statistik från Livsmedelsverket.
Svenskarnas topp-10 favoritgrönsaker Kristina V. Nilsson, kategoriansvarig för frukt och grönt på ICA Sverige AB kommenterar:1. Tomat Körsbärstomater, bifftomater, plommontomater. Tomat är en riktig storfavorit. Populariteten beror mycket på det breda tomatutbudet som gör att alla kan hitta sin favorittomat.2.
Potatis Potatisen är en knöl som ligger oss varmt om hjärtat. Grillad, mosad eller kokad – potatisen är en älskad stapelvara i det svenska köket.3. Morötter Moroten är en klassiker som vi genom historien har ätit stora mängder av. Att moroten är så älskad beror på att den går att servera på många olika sätt, har lång hållbarhet och är billig.4.
Gurka Barnens favoritgrönsak gurkan är en av våra folkkäraste grönsaker. Gurkan består till största del av vatten och är nästan ett lika vanligt inslag i sallader som tomat.5. Lök Löken har fått en renässans tack vare nya löksorter med olika smaker och styrkor. Trendiga tillagningsmetoder som syltning och pickling bidrar även till att löken används mer i köket.6.
Sallad Allt fler upptäcker olika sorters färdighackade sallader på påse. I takt med att nya salladssorter kommer så äter vi svenskar allt mer sallad i olika former.7. Paprika Paprika tillhör några av de mest c-vitaminrika grönsakerna och är med sin krispighet och färgvariation en svensk favorit i salladen eller på ostmackan.8.
Kål Kål är den absolut nyttigaste grönsaken på listan. Grönkålen har seglat upp som en riktig trendgrönsak de senaste åren och det dyker hela tiden upp kreativa och goda kålrecept.9. Blomkål/ Broccoli Vi tror på ett uppsving för blomkålen och broccolin. Båda grönsakerna gifter sig fint med andra smaker och fungerar utmärkt som ersättare till kolhydrater som ris och pasta.10.
Övriga rotfrukter Vi svenskar älskar våra kålrötter, rödbetor och palsternackor. Rotfrukterna är en säsongsvara som ofta ökar i försäljning till hösten när vi njuter av grytor och soppor. Bubblare 1. Kålrabbi En underskattad rotsak med mild och krispig smak.
God att avnjuta för sig själv eller tillsammans med andra grönsaker, både råriven eller tillagad. Perfekt att dippa eller råriva ner i en sallad.2. GrönkålInte bara en julgrönsak utan även perfekt på grillen. Krydda grönkål med vitlök, havssalt och en skvätt olivolja, gör ett knyte och lägg på grillen.3.
Pimiento de padronKärt barn har många namn. Pimiento de padron räknas som en mindre paprika i Holland och som chili i Spanien. Fräs pimento de padron i olivolja och toppa med havssalt, perfekt snacks till sommarmiddagen. *Lista på topp-10 grönsaker baserat på andel (volym, kg) ICA sålt till butik 2013.
Kan grönsaker ersätta frukt?
Grönsaker eller frukt Fråga Måste man äta så mycket grönsaker (se tallriksmodellen)? Går det inte lika bra med frukt? Besvarad: 2004-12-27 Svar: Tack för din fråga!Både frukt och grönsaker innehåller många viktiga ämnen som kroppen behöver. Ju fler olika frukter och grönsaker vi äter desto fler vitaminer och mineraler får vi i oss, tillsammans med en mängd antioxidanter i form av flavonoider och andra skyddsämnen.
Att byta ut grönsaker mot enbart frukt minskar därför intaget av dessa viktiga ämnen.Att äta mycket grönsaker till lunch och middag är också bra ur energisynpunkt.Grönsaker innehåller mycket få kalorier. Jämför om du äter en riven morot, en portion broccoli och en tomat. Det ger dig bara cirka 50 kalorier.
Ett äpple, ett päron och en apelsin ger däremot cirka 175 kalorier. Frukt innehåller en större andel kolhydrater och ger därför mer energi.Kom också ihåg, det behöver inte vara kalla rivna morötter på tallriken. Woka blandade grönsaker, värm ärter, majs- och paprikablandning, grilla paprika, riv vitkål och blanda med bitar av apelsin eller ugnsbaka klyftor av rotfrukter som tillbehör till måltiden.Bästa hälsningar,Viveca Annell Dietist Netdoktor Övervikt
Är en potatis en grönsak?
Mest näring för pengarna Potatisen är den grönsak som ger mest “hälso-valuta” för pengarna. I synnerhet när det gäller det viktiga ämnet kalium som behövs för alla celler i kroppen, är potatisen bäst i klassen. I debatten om hälsosam mat och övervikt har potatisen hamnat i skamvrån den senaste tiden.
Allt mer ris och pasta Mest kalium Bodil Appelquist SVT Vetenskap
I takt med att husmanskosten försvunnit från våra köksbord i allt större utsträckning, har även vi i det potatisälskande Sverige, i allt större utsträckning bytt ut dessa knölar mot ris, pasta eller andra grönsaker. Men för den som inte bara är intresserad av att gå ner i vikt, utan även av näringsinnehåll, så är potatisen en guldgruva, och en billig sådan dessutom.
Amerikanska forskare vid universitetet i Washington har jämfört näringsdata med priser och kommit fram till att just potatisen innehåller mest näringsämnen av alla grönsaker om man ser det i relation till priset. I synnerhet är potatisen rik på kalium, ett ämne som är viktigt för cellerna och alla organs uppbyggnad.
Just kalium är ett ämne som många får i sig för lite av. Studien är gjord utifrån priserna på grönsaker i USA, men förhållandena mellan näringsinnehåll och kostnad kan i grova drag översättas även till många andra länder. -Potatis förtjänar att uppmärksammas eftersom den bidrar till bättre matvanor och ökar konsumtionen av grönsaker, säger huvudförfattaren till studien, Adam Drewnowski, professor i epidemiologi.
Vad är gröna grönsaker bra för?
Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Supermat: Därför ska du äta gröna grönsaker Gröna blad och grönsaker är fullproppade med skyddande ämnen som vitaminer, mineraler, spårämnen, enzymer, flavonoider, klorofyll och fytokemikalier. Många av dessa ämnen förstörs vid upphettning så för att inte gå miste om dessa är det klokt att äta en del av de gröna grönsakerna råa. Om man tillagar dem är ångkokning den bästa metoden. Flavonoiderna är skyddsämnen som har en kraftig färg. Ett högt intag av dessa har förknippats med lägre risk för hjärt- kärlsjukdom och vissa cancerformer. Gröna grönsaker är dessutom rika på fibrer som håller igång magen, gör oss mätta och som har en positiv inverkan på vårt blodsocker och våra blodfetter. Bäst är att äta obehandlade, biodynamiskt odlade grönsaker. Ätliga gräs och groddar är speciellt näringsrika. Dessa finns även som ett torkat pulver i välsorterade hälsokostbutiker.
Vad ingår i grönsaker?
Grönsaker, även benämnt vegetabilier, är en grupp livsmedel med ursprung i växtriket, Termen grönsaker är inte botanisk, utan omfattar en rad olika ätbara växter, Vilka livsmedel som hör till gruppen och vad som istället hör till frukt eller andra grupperingar beror till stor del på i vilket sammanhang livsmedlet används.
Globalt sett är grönsaker en viktig näringskälla. Grönsaker kan konsumeras färska, exempelvis i sallader, eller som grönsaksröror likt ratatouille, kokas i exempelvis soppor, ugnsrostas eller stekas,
Vad heter det om man inte äter grönsaker?
En frukterian äter i princip endast frön, frukter, bär och nötter från växter och inga bladgrönsaker, animaliska produkter eller spannmål, I dieten ingår grönsaker som botaniskt sett är frukter, exempelvis tomat och gurka, Tanken bakom är att man kan skörda växternas frukter utan att skada den enskilda plantan eller att plantan erbjuder frukterna för förtäring.
Hur ofta ska man äta grönsaker?
Frukt och grönsaker är nyttiga och vi borde äta mer – minst 5 om dagen. Det motsvarar till exempel två frukter och tre rejäla nävar grönsaker. Hälften av grönsakerna bör vara grova, till exempel morot, broccoli eller vitkål.
Vad heter det när man bara äter grönsaker?
Vegetarianism är en diet eller ett förhållningssätt enligt vilken endast vegetabiliska livsmedel bör ätas. En person som är vegetarian äter inte animaliska produkter av etiska, religiösa, estetiska, miljörelaterade, hälsogrundade eller andra skäl. I dessa sammanhang ses svamp som ett vegetariskt födoämne.
Begreppet vegetarianism avser främst kosten men det är inte ovanligt att en vegetarian även kan välja att följa vissa veganska ideal, att sträva efter att avstå från att använda vissa animaliska produkter såsom läder, skinn och ull. Begreppet vegetarian myntades 1847 på ett möte hos den första föreningen för vegetarianer i Ramsgate i England,
Vissa källor menar att ordet är bildat ur latinets vegetabilia, det vill säga grönsaker, medan andra menar att ordet härstammar från ordet vegetus (latin för “livlig”).