Varför Är Jag Så Sugen På Choklad
5 vanliga cravings och varför vi har dem Att ha cravings efter sötsaker, chips eller choklad kan kännas vanligt men kan tyda på att du har brist på något i kroppen. Ditt sötsug kan vara ett sätt för din kropp att säga att den vill ha vissa näringsämnen och inte just choklad eller godis. Foto: / Unsplash Anledningen till att du får cravings på viss mat är oftast på grund av att den maten innehåller vissa näringsämnen som du har brist på. Godis, chips och choklad är några av de vanligaste sakerna vi blir sugna på och här nedan har vi listat varför du blir sugen och vad du kan äta istället. Följ – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar. Källa: Brist på: Tryptofan, svavel, fosfor, kol och krom. Ditt sötsug kan bero på att du har på mineralämnena tryptofan, svavel, fosfor, kol och krom. För att få i oss alla de här mineralerna behöver vi en mer varierad kost än godis. Försök äta en ordentlig lunch med mat som innehåller alla de här mineralerna så borde du slippa sötsuget som ofta kommer på eftermiddagen. Brist på: Magnesium Ett vanligt symptom när du har är att du blir sugen på choklad eftersom det innehåller magnesium. Vill du undvika att äta för mycket choklad finns de många andra livsmedel som innehåller magnesium som du kan välja i stället. Saker att äta istället: Banan, råa nötter, frön och potatis. Brist på: Kväve Om du känner dig på bröd kan det tyda på att du har, Bröd innehåller nämligen mycket kväve. Försök att äta proteinrik mat istället så borde du bli av med ditt brödsug. Saker att äta istället: Kött, fisk, bönor och nötter. Brist på: Vatten och klorid En anledning till ditt saltsug kan vara att du är uttorkad. Eftersom salt hjälper din kropp att behålla vatten kan ditt sug komma därifrån. En annan anledning kan vara att innehåller klorid och om du har brist på klorid kan det vara det din kropp vill ha. Brist på: Kalcium Fet och oljig mat är ofta väldigt rik på och det är det din kropp vill ha när ditt sug uppstår. Om du är ute efter ett annat alternativ kan du istället äta ost eller broccoli. Saker att äta istället: Nötter, ost och broccoli. : 5 vanliga cravings och varför vi har dem

Vad ska man äta om man är sugen på choklad?

Jag är sugen på choklad – Är du sugen på choklad vill du egentligen ha magnesium. Speciellt mörk choklad och kakao innehåller magnesium. Och vet du vad? Det är helt okej att äta lite mörk choklad. Tjohej! Vill du spara på chokladen kan du äta mörka bladgrönsaker, nötter, frön, fisk, bönor, avokado, yoghurt och bananer.

Vad har man brist på om man är Sötsugen?

Är du sugen på sötsaker? – Det kan tyda på att du har brist på krom Istället för sötsaker välj: broccoli, gröna ärtor, vindruvor, ost, kyckling, Sötsug kan även vara tecken på lågt blodsocker eller brist på energi. Det kan också orsakas av att vi ätit för lite protein och fett och för mycket kolhydrater.

Vad ska man äta för att bli av med sötsuget?

9. Ät något nyttigt – Kanske är dags för ett mellanmål om det var några timmar sedan du åt? Ät gärna grovt rågbröd med ost och kalkon eller ett ägg. En frukt kan också vara ett bra alternativ. Min personliga favorit är grapefrukt – att äta något beskt kan göra under för sötsuget.

Är choklad ångestdämpande?

Evigt ung med kakao 30 mars, 2014 Precis vad vi behövde idag. Ännu en anledning – eller fler – till att äta choklad. Men kom ihåg att välja rå kakao. Visste du att det finns ämnen i kakao som skyddar huden mot för tidigt åldrande? Det är epikatekinerna i kakaobönans frön som genom sin starka antioxidativa förmåga skyddar huden från att åldras.

Så vill du bevara din hud ungdomlig är det raw-kakao och mörk raw-choklad du ska äta. Uppiggande effekt Överhuvudtaget är det just rå kakao som du ska välja. Det är nämligen i oprocessade bönor som alla nyttigheter finns bevarade. Andra exempel på nyttigheter i rå kakao är koffein, teofyllin och teobromin som alla har en uppiggande effekt som är bra för ökad fokusering.

Ökad sexlust Forskare menar också att flera medicinska områden kan påverkas med choklad. I kakao finns bland annat tryptofan som tillverkar signalsubstansen serotonin vars nivåer i hjärnan ökar vid kakaointag. Serotonin är ångestdämpande, reglerar lustfunktionen och ökar vår sexlust.

Forskning visar också att ett regelbundet intag av kakao minskar risken för blodproppar och hjärtinfarkt, samt ökar kväveoxiden i blodkärlen. Av Redaktionen Kategori:,, | Etiketter:,,,,,,,, Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen.

Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter. När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

 1. Tarmen är intelligent.
 2. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation.
 3. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare.
 4. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

Ska du dricka en svart kopp kaffe, en latte med komjölk, eller en capuccino med havremjölk idag? Ditt val av kaffe spelar större roll för planeten än du kanske tror. Det visar WWF:s årliga Vegoguide. Hur ofta rör du vid din telefon varje dag? Troligen för många gånger. Ännu en anledning att minska ditt mobilanvändande är att det kan leda till allergier.

Ser du hunden som människans bästa vän och katter som självständiga varelser som på sin höjd tolererar oss? I så fall är det dags att tänka om! Forskning visar nämligen att katter knyter an till sina ägare lika mycket som hundar. Det har dykt upp nagellack i butikerna med märkningen “10-free”, som ska vara fria från de tio värsta kemikalierna som vanligen finns i nagellack.

Men vilka är dessa kemikalier och varför är just de värst? Och vad innehåller de mindre giftiga lacken istället? Vi frågade Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg! Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.

Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare “fysisk aktivitet paradoxen”, och har visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa. Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost.

 1. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika! Nu när mörkret lägger sig allt tidigare på kvällarna är det många som känner sig tröttare och mer ofokuserade.
 2. Men lugn! Det finns faktiskt en hel del örter som bidrar till både mer energi och bättre koncentration.
 3. Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen.

Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus. Känns det snorigt och hostigt? Om du vill slippa lindrigare undan finns fler tips än C-vitamin och echinacea.

 • Här är tre exempel på bra örter som effektiva mot just förkylning, influensa och infektioner i luftvägarna.
 • Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen.
 • Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.
 • Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva.

Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut. TikTok har blivit det mest populära sociala mediet för unga de senaste åren. Att sociala medier kan leda till psykisk ohälsa vet vi redan. Men nu visar forskning att just TikTok kan leda till osunda kroppsideal och ätstörningar hos unga.

 • Att växa upp i ett hem med hund kan fungera som ett skydd mot att senare i livet utveckla den svåra psykiska sjukdomen schizofreni.
 • Hemligheten kan ligga i hundars bakterieflora.
 • Det visar amerikansk forskning.
 • Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående.
 • En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar.

Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel! Har du mörka ringar eller påsar under ögonen? Eller torr hy runt ögonen med fina linjer? Håll utkik efter rätt ingredienser i ögonkrämen, utefter de behov som just du har.

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

Njut av ett hembakat, saftigt bröd som passar perfekt med en kopp te i höstrusket! Detta bröd är bakat med naturligt glutenfritt durramjöl. Dessutom är det fullt av nyttiga vitaminer tack vare både morotsjuice och rivna morötter. Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress.

För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. I en amerikansk studie, där man följt 2 801 deltagares matvanor under 20 år, kunde man konstatera att de som åt mycket frukt, bär och andra växtbaserade livsmedel fick ett skydd mot demens.

När män drabbas av erektionsproblem kan det vara ett tidigt tecken att de kan så småningom kan drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Nu visar en svensk studie att män som använder potensmedicin verkar leva längre. I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen.

 • Då är det viktigt att se över sina matvanor.
 • Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven.
 • Ureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.
 • Varför är så många så förtjusta i katter? Forskning tyder på att de helt enkelt är oemotståndliga för oss.

Våra hjärnor tolkar nämligen katters jamande på samma vis som spädbarnsskrik. Ny forskning visar att risken för typ 1-diabetes och celiaki kan öka hos barn om deras mödrar utsatts för vanliga högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS, under graviditeten.

 • Dessa syntetiska ämnen finns i många vanliga produkter i vår vardag.
 • Vinnors klimakterieålder har stigit över tid.
 • Men var tredje kvinna har svårt att fastställa exakt ålder för när hon kommit in i klimakteriet, enligt en studie från Göteborgs universitet.
 • Anledningen? Ökad användning av hormonspiral och p-piller.

Husdjur fyller en viktig funktion i våra liv – de sprider glädje, är kärleksfulla lekkamrater till barn och ett tryggt sällskap till våra äldre. Men de kan även hjälpa till vid olika former av neuropsykiatriska diagnoser och vara ett stort stöd för den med psykisk ohälsa.

 • Sätt guldkant på din vardagsmiddag med en smakrik, klassisk italiensk grönsaksröra med tomater, aubergine, oliver, selleri och kapris.
 • Servera med en krämig mozarella, eller kanske bara en bit bröd! Den är färglös, saknar doft och många pratar om den.
 • Har du hört talas om MCT-olja? MCT8 är premiumvarianten av den trendiga kokosoljan, och ger snabbt bränsle till hjärnan.

En matsked till frukost gör dig mätt och pigg hela dagen – och håller ditt blodsocker stabilt. Har du hört talas om adaptogener som gör dig lugnare och piggare? Men hur kan det komma sig att du faktiskt får mer energi av att bli lugn? Och vad är skillnaden mellan en adaptogen och en vitamin? Och hur fungerar stimulantia jämfört med adaptogener? Kurera hjälper dig att förstå skillnaderna.

 • Hjärtklappning, spända muskler och svettningar är alla symtom på stress och förhöjda kortisolnivåer.
 • Men vårt stresshormon är lika viktigt som nödvändigt.
 • För att inte ständigt gå omkring och vara trött av för hög stressnivå så finns det olika knep som gör att du går ner i varv.
 • Här är fem tecken på stress och ännu fler lösningar.
You might be interested:  Hur Många Gram Socker Till Kolsyrejäsning?

Med ökad ålder är det vanligt att få torrare ögon, nedsatt synskärpa, hörsel och ibland smak. Att tillföra rätt näring kan motverka försämringar. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Forskning visar att känslan troligen är ömsesidig.

Varför äter tjejer choklad?

Kan kakao minska PMS-symptom? – Ja, faktum är att det faktiskt kan vara så. Mycket av den forskning som utförts är gjord på raw kakao som innehåller flera av de näringsämnen som visat sig kunna stötta kroppen under just i fasen innan mens, nämligen: Magnesium som kan ha en lugnande effekt och hjälpa till mot PMS-symptom som ömma bröst, sötsug och kramper.

Zink som kan hjälpa till vid mensvärk – många kvinnor som har PMS-besvär har låga nivåer av zink Kalium som kan påverka insulin och blodsocker på ett positivt sätt – i fas tre är vi ofta mer känsliga för svängningar i blodsocker. Utöver det innehåller kakao aminosyran tryptofan som påverkar hjärnans produktion av signalsubstanserna serotonin och dopamin som är två viktiga hormoner som påverkar känslor av välbefinnande och lycka.

Serotonin reglerar också vår sexlust. Kakao innehåller också antioxidanter som skyddar mot oxidativ stress. Kakao kan alltså bidra med både näringsämnen och effekter som får själen att jubla vilket kan ha en positiv effekt på kroppen. När vi verkligen njuter av det vi äter aktiveras också det parasympatiska nervsystemet vilket innebär att kroppen är i vila och inte är stressad.

Vad triggar sötsug?

1. Förebygg att sug/cravings uppstår – Förutsättningar för att sötsug inte ska uppstå är bl.a. att äta generellt hälsosamt och näringsrikt över tid. Sug/cravings kan ha att göra med näringsbrister, sömnrubbningar, stress, för mycket kaffe, vätskebrist, obalanserat blodsocker, ångest, ensamhetskänslor, osv.

ät näringsrik och hälsosam kost med stor andel grönsaker och frukt och håll ett jämt blodsocker. se till att varje huvudmåltid innehåller proteinkällorät dig mätt 3 ggr om dagen till huvudmålen på riktig mat (ersätt ej med hälsosamma sötsaker, mackor, smoothies osv) drick tillräckligt med vattensov tillräckligtandas lugnt och harmoniskt – få koll på din andningdämpa stress gå ned i djup avslappning på kvällen på något sätt, genom meditation, spikmatta, andingsövning osv identifiera känslomässigt ätande

Varför vill jag äta hela tiden?

Hetsätningsstörning Du kan ha hetsätningsstörning om du ofta och återkommande äter utan att kunna kontrollera dig, och får i dig stora mängder mat på kort tid. Hetsätningsstörning kan leda till fysisk och psykisk ohälsa om det inte behandlas. De flesta som får behandling blir friska.

Vad är hetsätningsstörning? Hetsätningsstörning är en vanlig form av ätstörning som kan uppstå oavsett kön och ålder. Sjukdomen kallas även för BED, efter engelskans binge eating disorder. Precis som vid ätstörningen innebär hetsätstörning att du har problem med hetsätning, men skillnaden är att du inte försöker göra sig av med det du ätit efteråt.

Hetsätning innebär att du återkommande äter stora mängder mat på kort tid på ett sätt som du inte har kontroll över.

Hur lång tid tar det att bli av med ett sockerberoende?

Minska sötsuget med en detox från socker – För att bli av med sitt beroende rekommenderar Filippa Salomonsson att man utesluter socker helt i tre veckor, eftersom det finns forskning som tyder på att det tar ungefär 21 dagar att bryta en vana. Därefter blir det lättare att skapa en bättre relation till socker.

 1. Om du vill hämma ditt sockersug bör du dricka mycket vatten och äta fet och proteinrik mat.
 2. Avokado, ägg och nötter är superalternativ att äta som mellanmål på eftermiddagen.
 3. Om du blir sötsugen på kvällen kan man testa att göra lite popcorn med salt och kanel.
 4. Någon quick fix finns däremot inte enligt Filippa.

– Jag tror inte på någon diet, utan på att hitta ett sätt att äta hälsosamt genom hela livet. Mitt bästa tips är att addera näring i form av mycket grönsaker, bra fetter och protein. Var även snäll och kärleksfull mot dig själv. Om du råkar äta något sött, vänta inte med att äta nyttigt till nästa dag utan börja behandla kroppen med respekt redan vid nästa måltid.

Hur lång tid tar det för socker att gå ur kroppen?

Det smakar sött, men för mycket av det goda har en besk eftersmak för hälsan. Häng med på en osötad resa genom kroppen. Här är effekterna av en påse lördagsgodis. Den ökade sockerkonsumtionen väcker allt större uppmärksamhet. Experter menar att socker är den egentliga boven bakom västvärldens fetmaproblem, där dolt socker i halv- och helfabrikat är en starkt bidragande orsak.

 • I en tid då de flesta produkter har tillsatt socker kan det vara bra att ha koll på innehållsdeklarationerna.
 • Alla ord som slutar på -os, som exempelvis dextros, fruktos, glukos är tecken på tillsatt socker.
 • Något att se upp med när övriga ingredienser är naturligt söta från början! Här är de smarta dryckerna! Att äta en frukt när suget sätter in är det bästa.

Fruktsockret har oförtjänt dålig rykte, i sin ursprungliga form är det naturens sätt att locka oss att äta frukt och grönt. Då får vi de vitaminer, mineraler och antioxidanter vi behöver. Det är när fruktos används som tillsats i söta livsmedel som vi bör se upp, hävdar amerikanska läkaren Robert Lustig i tidningen Self.

Det här händer när du mumsar i dig en rejäl påse lördagsgodis. Häng med på en resa genom kroppen! Det här kan du välja istället för potatis, pasta och ris! Dina tänder Sockret blandar sig med munhålans befintliga bakterier. Resultatet blir en frätande syra som bryter ner tändernas skyddande emalj. Värst är kladdiga godisar, som bokstavligt talat fastnar på tänderna.

Att tugga hårda karameller har samma effekt, eftersom sockret fastnar direkt på tanden. Din mage Efter 15 minuter börjar kroppen bryta ner sötsakerna. Här skiljer kroppen på glukos, kroppens och hjärnans vanligaste energikälla, och fruktos som i dagligt tal är känt som fruktsocker.

 1. Både glukos och fruktos omvandlas till fett när kroppen får för mycket.
 2. Ett överskott av glukos påverkar insulin-nivåerna negativt, medan för mycket fruktos har kopplats samman med höga halter av triglycerider.
 3. Det sistnämnda är en form av fett som gärna lägger sig kring kroppens organ och förekommer i hög utsträckning hos överviktiga och diabetiker.

Här är maten som hämmar inflammationer! Ditt blod Efter 30 minuter står glukosnivån i som allra högst i blodet. Bukspottkörteln arbetar med att förse kroppen med insulin medan levern börjar bearbeta fruktosen. Din hjärna Insulinet signalerar ser till att kroppens upptagning av glukos aktiveras.

Under de kommande två timmar kommer du bli både piggare och gladare. Hjärnan behöver glukos för att fungera optimalt och producerar må-bra-hormonerna dopamin och serotonin. Belöningssystemet är aktiverat och du får en sockerkick som kvitto. Dina celler Efter två timmar har kroppen omvandlat sockret till energi.

Eventuellt överskott lagras som fett. Nu sjunker också insulinet (och humöret). Kroppen signalerar att den gärna vill ha mer. Sträcker du dig efter en ny näve godis börjar cykeln om på nytt. Publicerad: 2019-11-21 Tillbaka

Kan inte sluta äta choklad?

Fångad i sockerfällan? Är du orolig över att du inte kan låta bli godis och kakor, trots att du vet att du inte mår bra av att äta allt för mycket sött? Har du svårt att sluta äta, när du stoppat första biten godis eller choklad i munnen? Det kan vara ett tecken på att din kropp har blivit beroende av socker och att du upplever abstinens om din kropp inte får sin regelbundna dos av sött.

Många av oss har redan som barn vant sig vid att äta stora mängder så kallade tomma kalorier. Stoppa i dig massor av choklad, chips, godis, kakor och du märker snart att du blir trött och tappar lusten att göra saker. För alltför många har det blivit en vana att dagligen stoppa i sig mängder av tomma kalorier och det leder till trötthet, orkeslöshet och ofta till sämre sömn.

Lätt hamnar man in i en ond cirkel av stress, dålig sömn och dåliga matvanor, och lockas igen att äta sött och fett. Socker kan ge upphov till samma beroende som alkohol. – Socker påverkar hjärnan på samma sätt som rökning och alkohol. Sötsaker kan aktivera belöningssystemet och göra dig beroende, menar Kerstin Brismar, överläkare vid Diabetescenter, Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

 1. Har väl belöningssystemet i hjärnan aktiverats, är personen fast i sitt beroende på samma sätt som en alkoholist.
 2. De som blir beroende känner sig deprimerade, rastlösa och kan även få kroppsliga symtom som magbesvär och huvudvärk.
 3. I tre steg Ett beroende utvecklas i tre steg.
 4. Först vänjer man sig vid ämnet, sedan vill man ha mer för att uppnå samma effekt och till slut får man abstinens om man inte får tag i ämnet.

Samma skulle kunna gälla för att utveckla ett beroende av socker. Istället för att ta genvägen via snabbmat, borde dagens människa i allt större utsträckning få i sig samma slags mat som människan på stenåldern. Då skulle vi förmodligen må bättre. Våra kroppar är inte så annorlunda uppbyggda än de var på stenåldern, och allt fler forskare menar att den kost vi mår allra bäst av är just den som våra förfäder åt.

 1. Stenålderskosten bestod av frukt och grönsaker, nötter, baljväxter, magert viltkött, fågel, ägg, fisk och skaldjur.
 2. I dag består en stor del vår kost av raffinerade produkter med mycket socker och mycket fett.
 3. Men visst skiljer sig våra liv också på många andra sätt radikalt från stenåldersmänniskans liv.

Nu för tiden behöver vi inte ägna de flesta av dygnets timmar åt att leta efter mat och skydda flocken från faror. Men bråttom har vi och njutning söker vi. Inte minst från matbordet, genom mysstunden framför teven eller så är vi så stressade att vi kastar i oss ett snabbt mål mat mellan alla uppdrag vi fyller vår vardag med.

Söt och sockerrik föda blir ett naturligt inslag, redan från barndomen. Det är inte skamligt att gilla söta smaker. Tvärtom, det är helt naturligt och det gör alla människor, eftersom det hör till våra nedärvda instinkter. För våra förfäder på stenåldern ökade förkärleken för söta smaker deras chanser att överleva.

Det söta i deras värld var energirika frukter och bär. De som gillade sött hade därför större chans att överleva och föra sina gener vidare. Finns det alltså något i våra gener, som gör att vi reagerar extra starkt på det höga sockerinnehållet i vår tids mat? Ja, forskare i USA tror att majoriteten av oss är födda med en överkänslighet för socker som gör att man snabbt utvecklar ett beroende.

Sociala konventioner och begär Endast en liten del av vårt dagliga energiintag borde utgöras av socker – för kvinnor är det fråga om drygt femtio gram om dagen. Istället stoppar vi i oss mängder av socker. Socker finns dolt i halvfabrikat, färdigmat, sötade mejeriprodukter och charkuterivaror. Den renaste formen av raffinerat socker finns förstås i det där “lilla extra”; snacks, godis, läsk, kakor, vitt bröd och alkohol.

Av just det här vräker vi i oss allt mer – särskilt bland barn, ungdomar och unga vuxna ökar konsumtionen. “Fetma och övervikt är en beroendesjukdom. Man är beroende av lustfylld mat”, säger Bitten Jonsson, författare till Sockerbomben. Bli fri från ditt sockerberoende.

Vad är det då som händer i kroppen när man har vant den vid socker tillräckligt länge och skapat ett beroende? Ja, egentligen händer det i hjärnan. Sockret frisätter kroppens egna endorfiner och ökningen av endorfiner ger en kick. Det här visar försök som man gjort på djur, men det fungerar hos människan på samma sätt.

Men läkare och forskare är inte eniga om att socker, liksom alkohol, kan fungera som en beroendeframkallande drog för vissa människor. Stephan Rössner, professor i hälsoinriktad beteendeforskning på Huddinge sjukhus, tror inte att socker i sig framkallar ett beroende.

 1. Olhydrater i kombination med fett – som i bullar, kakor och godis – är det som eftersträvas, menar Strössner.
 2. Få vuxna äter sockerbitar direkt ur skålen, även om vi som barn gärna gjorde det.
 3. Rent fett är äckligt, och det är näst intill omöjligt att äta ren kakao.
 4. Men blanda socker, fett och kakao och kombinationen blir något mera smaklig.

Tillvänjningen av socker och kolhydrater handlar mer om beendeutlösta förändringar än äkta beroende, tror Stephan Rössner. Våra kostvanor är så överlagrade av sociala konventioner och begär, säger han. Enkelt men svårt I och med att man började tala om sockerberoende var det många människor som upplevde att de för första gången fått en beskrivning av just deras egna problem och sitt eget beteende, och därmed en möjlighet att tillfriskna.

Lösningen är enkel, men samtidigt svår. Man måste lägga om sina matvanor helt och hållet. Först måste man reda ut om man är beroende av sockret som en drog, eller om dåliga matvanor leder till att man äter allt för sockerrik mat. Är du sockerberoende, måste du börja med att ta bort drogen – sockret. Men det är ju socker i allting? Vitt bröd, pasta – många helt vanliga livsmedel i vår vardagliga meny innehåller socker som för en sockerberoende person kan utlösa behovet av att genast få mera socker.

Hjälp, vad ska man äta? Det finns alternativ, men det krävs kunskap och medvetenhet. Slutkonklusionen är i alla fall något som de flesta av oss känner igen: Ät regelbundna måltider utgående från tallriksmodellen, det vill säga en del potatis, ris eller pasta och bröd, en del grönsaker, rotfrukter, frukt och bär samt en liten del kött, fisk och ägg.

 1. Det är A och O för den som vill tillfriskna från sockerberoende eller minska sin sockeranvändning.
 2. Text: Helén Kurri Källor: Jonsson, Bitten & Nordström, Pia: Sockerbomben.
 3. Bli fri från ditt sockerberoende.
 4. Bokförlag Forum 2004, 304 s.
 5. ISBN 9137122975 Carlsson, Pia: Intervju i Vårdfacket 6.10.2003.
 6. Testa dig för ett eventuellt sockerberoende • Har du under det senaste året någon gång ätit mer sötsaker än du tänkt dig och/eller fortsatt att använda sötsaker när du inte tänkt dig det? • Har du under det senaste året försummat några av dina vardagliga åtaganden på grund av att du har ätit för mycket sötsaker? • Har du under det senaste året känt att du vill och behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med sötsaker? • Har någon under det senaste året, till exempel din familj eller vänner, klagat på hur mycket sötsaker du äter? • Har du under det senaste året någon gång varit helt upptagen av tankar på när du ska få äta eller köpa sötsaker? • Har du under det senaste året någon gång använt sötsaker för att lindra känslomässigt obehag såsom nedstämdhet, ilska eller stress? Svarar du ja på två eller flera frågor är risken stor att du utvecklat ett missbruk eller beroende av socker.
You might be interested:  Hur Gör Man Kaffe I Bryggare?

Källa: Sockerbomben. Bli fri från ditt sockerberoende av Bitten Jonsson och Pia Nordström. – Så minskar du på sockret i maten • Dra ner på eller sluta med söta drycker och socker i te och kaffe. • Ät frukt och drick vatten istället för att dricka juice, så får du i dig fibrer. : Fångad i sockerfällan?

Vilket godis är minst onyttigt?

Ät godis med gott samvete Publicerad: 14 mars 2001 Uppdaterad: 8 mars 2011 Byt ut chokladen mot skumbananer och slipp bilringar Om du vill äta riktigt mycket godis är de helt fettfria skumbananerna det perfekta valet. Foto: BÖRJE THURESSON Ät godis utan att få dåligt samvete eller bilringar. Inget godis är kalorifritt men mycket är helt fettfritt. Du kan äta tio gånger så många skumgodisar som chokladbitar – för samma kalorimängd.

Vill man äta mycket godis utan att lägga på hullet är sega råttor och skumgodis rena fyndet. Det är helt eller näst intill helt fettfritt – det går till exempel 100 Ahlgrens bilar på tio Aladdinbitar. En chokladkaka består av en tredjedel fett och innehåller fler kalorier än en måltid. – Choklad innehåller ämnen som gör oss glada.

Klarar man sig inte utan choklad ska man äta den mörkare med mer kakao. Då blir man fortare tillfredsställd och kan hålla vikten bättre, säger dietist Jaroslava Vagner Svensson. Godis består i huvudsak av kolhydrater. I vissa lightprodukter utgörs en del av kolhydraterna av nyttiga kostfibrer men även om lightgodis oftast är sockerfritt bör man se upp.

En överkonsumtion av godis med sötningsmedel kan ha laxerande verkan. Inget godis är dock särskilt bra ur näringssynpunkt. Varken kolor, skumbananer, lakritsfiskar eller geléhjärtan innehåller vitaminer eller näringsämnen. Med hälsogodis som yoghurtdoppade russin, honungsglaserade nötter, cocosbitar och cashewnötter är det annorlunda.

– De innehåller vitaminer och mineraler även om det ger lika mycket kalorier och energi som vanligt godis. Ofta är hälsogodiset ganska fett, men även i det avseendet är det nyttigare. Det mättade fettet i nötter är mycket sundare än det omättade fettet i choklad, säger Jaroslava Vagner Svensson.

Kan man äta för mycket choklad?

Svar: – Det är i alla fall sant, att en nyttig kost absolut kan innehålla choklad. Som du nämner beskrivs mörk choklad ibland som superfood, men det är alltså en överdrift. Ordet “superfood” är i många avseenden ett ord som inte ger någon mening, då ingen mat i sig själv har någon magisk verkan.

 1. Men det beror ju på hur man tolkar ordet.
 2. Mörk choklad har ett högt innehåll av antioxidanter, och intag av choklad (och ämnen som finns i chokladen, som flavonoider) är i några observerande studier ihopkopplat med en lägre risk för hjärtsjukdomar.
 3. Men det är alltså inte det samma som att det finns ett orsakssamband, och det är inte ett bevis på att mörk choklad har en positiv effekt på hjärthälsan.

Om så är fallet kan det dock vara genom ämnet epikatekin, som finns i stora mängder i mörk choklad, och som uppenbart har en expanderande effekt på blodkärlen. Detta beror på att epikatekin är involverat i bildandet av NO, en signalsubstans som orsakar vasodilatation och avslappning av muskelcellerna i blodkärlsväggen.

 1. Det är samma ämne som ökar genom intag av rödbetsjuice, som också anses har en prestationshöjande effekt i samband med kretslöpsträning.
 2. Hur mycket mörk choklad du kan äta, skulle jag normalt säga beror på ditt totala kaloriintag.
 3. Det är inte sockerinnehållet i chokladen som är problemet (socker är nämligen inte i sig onyttigt), utan kaloriinnehållet (som huvudsakligen kommer från fett) är ganska högt.

Detta kan komma att leda till att du äter ett för högt totalt kaloriintag, om man bara går lös på chokladen, och då går man upp i vikt. I förhållande till mörk choklad är det dock viktigt att vara uppmärksam på innehållet av tungmetallen kadmium, ska vi inte få i oss i för stora mängder av, kadmium finns i kakaobönor, och det betyder faktiskt att ju mörkare och “nyttigare” choklad, desto högre kadmiuminnehåll.

Det betyder att en 70 % chokladkaka på 100 g vanligtvis innehåller 20 mikrogram kadmium – alltså den mängd som en vuxen person kan klara att få i sig på en dag. Därför rekommenderar livsmedelsverket att man inte äter för mycket choklad. Vi får i oss i genomsnitt hälften av den mängden kadmium som vi klarar av genom vår grundläggande kost, och det betyder att man i alla fall inte ska äta mer än 50 g choklad per dag, och gärna lite under det – särskilt om man också äter kakaopulver, linfrön eller solrosfrön som också har ett högt kadmiuminnehåll.

Källor: (1) Monica Galleano, Ph.D.,1 Patricia I. Oteiza, Ph.D.,2,3 and Cesar G. Fraga, Ph.D.1,2. Cocoa, chocolate and cardiovascular disease. J Cardiovasc Pharmacol.2009 Dec; 54(6): 483–490. doi: 10.1097/FJC.0b013e3181b76787 PMCID: PMC2797556 NIHMSID: NIHMS139474(2) Eric L Ding1,2 Susan M Hutfless,1 Xin Ding,1 and Saket Girotra3, Chocolate and Prevention of Cardiovascular Disease: A Systematic Review Nutr Metab.

 1. Lond).2006; 3: 2.
 2. Published online 2006 Jan 3.
 3. Doi: 10.1186/1743-7075-3-2 PMCID: PMC1360667(3) Murphy M, Eliot K, Heuertz RM, Weiss E.
 4. Whole beetroot consumption acutely improves running performance.
 5. J Acad Nutr Diet.2012 Apr;112(4):548-52.
 6. Doi: 10.1016/j.jand.2011.12.002.(4) Tom Clifford, Glyn Howatson, Daniel J.

West, and Emma J. Stevenson. The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease. Nutrients.2015 Apr; 7(4): 2801–2822. doi: 10.3390/nu7042801. (5) Fødevarestyrelsen. Vær opmærksom på cadmium i solsikkefrø, hørfrø, skaldyr, chokolade og.

Vad händer om man bara äter choklad?

Kan man gå ner i vikt genom att bara äta choklad? Publicerad: 16 september 2003 Uppdaterad: 8 mars 2011 Josefine jonasson, dietist, chattade på Aftonbladet.se om mat och kosthållning Josefine Jonasson säger: Hej! Jag är på plats nu så kom gärna med frågor! säger: hej jag undrar om man äter bara choklad kan man gå ner i vikt då? det har jag hört!! Josefine Jonasson säger: Hej! Ja visst kan man gå ner i vikt om man bara äter choklad MEN det kräver att man inte äter så mkt efter som man då får i sig för mkt kalorier.

Det är ABSOLUT INTE ATT REKOMMENDERA efter som man med all säkerhet kommer att drabbas av näringsbrist och ständig hunger. Ät varierad mat – det är det allra bästa! Lena säger: Hur är det med övervikt och barnlöshet? Josefine Jonasson säger: Hej Lena! Om man är kraftigt överviktig och har svårt för att bli gravid kan chanserna öka om man går ner i vikt.

Detta är en fråga för en läkare så ta kontakt med Din läkare för svar. Lycka till! Mohammed2k säger: Vissa kan äta hur mycket pizza och hamburgare och fet mat om dagen men blir aldrig tjock. varför? Josefine Jonasson säger: Hej Mohammed! Visst har vi olika förbränning men det är väldigt få personer som kan äta hur mkt som helst utan att gå upp i vikt.

Om man tränar mkt ökar förbränningen och man kan äta mer utan att gå upp i vikt. Peter säger: Har du hört talats om naturmedlet Ephedra som bantningsprodukt? Funkar det bra? Josefine Jonasson säger: Hej Peter! Tyvärr har jag inte hört talas om Ephedra men jag tror tyvärr inte att det har ngn större effekt.

Det finns en uppsjö av olika bantningspreparat på marknaden och den gemensamma effekten av dem brukar vara att de kostar en massa pengar utan att fungera speciellt bra. Tyvärr. Rukija säger: Hej Josefin jag har problem med min övervikt,har provat att äta zenixal.o alla andra medel som finns ute i marknad att köpa,har lagt massa med tid o pengar men har inte lyckats gå när i vikt,(när jag var yngre vägde jag mellan 45-58 kg i dag väger jag det dubla) men jag ätter sama o även mindre ibland har jag bantat med Danska Rikshospitalets diet o även detta har inte hjälpt mig så snälla vad ska jag göra för att gå när i vikt,jag äter mycket grönsaker o äter alldrig chokolad eller godis eller kakor inte ens soser som man gör po fet jag tycker personligt att jag äter nytig Josefine Jonasson säger: Hej Rukija.

Jag förstår att Du är frustrerad och ledsen över att Du inte går ner i vikt trots att Du upplever att Du äter nyttigt. Jag vill råda Dig till att ta kontakt med Din vårdcentral för att få hjälp med Din vikt. Lycka till. säger: jag har gått ner från 51-46 kg ganska lätt. Men nu har det liksom tagit stopp.

Jag stannar på ungefär 46. Jag tränar 3-5 ggr/veckan. Varför går jag inte ner trots att jag äter och tränar som förut? Jag gick ju ner då. En sak till. Jag blir oftast hungrig på kvällen, under dagen kan jag lätt hålla mej från godis och sånt, men på kvällen blir jag mer sugen.

Vad ska jag göra för att slippa det? kram Jenni Josefine Jonasson säger: Hej Jenni! Jag vet inte hur lång Du är men det låter som att Du absolut inte ska gå ner mer i vikt – 46 kg är ganska lite. Sug på kvällen kan ibland bero på att man har ätit dåligt under dagen. Kan det vara så för Dig kanske? Var rädd om Dig! säger: Hur farllig ar Atkins dieten egentligen? Josefine Jonasson säger: Hej! Atkins dieten kan vara farlig då den innehåller mkt fett och proteiner och i princip inga kolhydrater.

Jag rekommenderar INGEN att äta enligt Atkins-dieten.Dessutom blir man väldigt trött eftersomman utesluter kolhydraterna. Man har oxå sett att dieten inte har ngn effekt i förlängningen. nn säger: vad ska man äta på natten då man jobbar från 22 till 6 på morgenen? Josefine Jonasson säger: Hej! Rekommendationen är att äta energisnål mat på natten och förlägga de stora måltiderna på dagen, även om man sover stora delar av dagen.

Bra mat på natten kan t ex vara frukt, soppa eller ngn smörgås. lotta säger: Är det hälsosamt att fruktbanta? Josefine Jonasson säger: Hej Lotta! Bantning i den bemärkelsen är aldrig bra egentligen. Vikt handlar alltid om en livsstilsförändring. Att fruktbanta en längre tid kan innebära näringsbrister då man inte äter vare sig proteiner eller fett i tillräckliga mängder.

säger: vad äter jag som är lite överviktig och gravid Josefine Jonasson säger: Hej och grattis till graviditeten! Försök vara noga med måltidsordningen och använd Dig gärna av Tallriksmodellen, dvs ½ tallriken grönsaker 1/4 kött/fisk/ägg 1/4 pasta/potatis/ris/bröd.

 1. Ät så till lunch och middag.
 2. För övrigt gäller samma sak som om Du inte vore gravid, dvs ät mindre av kaloririk mat och godis/kaffebröd o dyl.
 3. Fråga på MVC om Du har fler funderingar.
 4. Lycka till med vikt och graviditet! tony tiger säger: hej Josefine snäälla kaninte du ge mig och min kompis några goda råd att gå ner i vikt har provat allt tror jag Josefine Jonasson säger: Hej Tony! Frågan är först och främst vad Du och Din kompis har gått upp i vikt av.

Kan ni identifiera det är det lättare att veta vad man ska förändra. Annars är det måltidsordning och tallriksmodellen som gäller – det är bra hjälpmedel. Försök undvika/dra ner på mat och godsaker som innehåller mkt fett och kalorier. Glöm heller inte bort att motionera, promenader duger bra.

Lycka till båda två! Inc säger: Verkar som min fråga försvann. Vad anser du om stenålderskost? Josefine Jonasson säger: Hej! Jag är inte jättbra insatt ii stenålderskost men vad jag vet så är det inget magiskt i den kosten som gör att man skulle gå ner i vikt. anna säger: josefine. är jag överviktig som väger 59 kg och är 162 cm lång.

jag är 19 år Josefine Jonasson säger: Hej Anna! Nej, Du är absolut inte överviktig, Ditt BMI (Body Mass Index) ligger på 22.5 och det är helt perfekt! Sköt om Dig. johanna säger: Hur mycket kött/fisk bör man äta per vecka? Josefine Jonasson säger: Hej Johanna! Man brukar säga att 100-150 g 2 ggr/dag brukar vara lagom men det är helt beroende på vilket energibehov man har.

 1. Lena säger: Hur går en magoperation till?? Kostar det något? Josefine Jonasson säger: Hej Lena! Det finns lite olika varianter av magoperationer och det krävs remiss för att få hjälp med en sådan.
 2. Det finns oxå olika “regler” för vilka som får opereras.
 3. Ta kontakt med Din läkare för vidare diskussion.

Lycka till! Moderator säger: Det där var sista frågan. Nu är chattet slut. Tack Josefin för alla svar, tack alla ni som ställt frågor. Ni kan läsa en sammanfattning av chattet inom kort. Josefine Jonasson säger: Tack för alla bra frågor. Hoppas Ni får en bra dag! : Kan man gå ner i vikt genom att bara äta choklad?

You might be interested:  Hur Mycket Socker I Naturell Yoghurt?

Vad gör choklad med kroppen?

10 hälsofördelar med choklad – gott du får utöver smaken –

 1. Stärker ditt hjärta Choklad är bra för ditt hjärta – det sänker blodtrycket och stärker blodkärlen vilket förebygger både åderförkalkning och blodproppar. Dessutom slappnar blodkärlen av och får blodet att rinna lättare så att hjärtat inte behöver jobba lika hårt.
 2. Bra för huden Nu slår vi hål på den tidigare myten om att choklad skulle vara dåligt för hyn! Kakaobönornas höga innehåll av antioxidanter gör din hy mer elastisk och du blir mindre röd om du utsätts för UV-ljus.
 3. Du känner dig mätt Choklad innehåller mycket fibrer och fettsyror som ligger länge i magsäcken. Det gör att du snabbare känner dig mätt.
 4. Gör dig gladare Mörk choklad stimulerar frigör endorfiner. Känner du dig deprimerad eller stressad så är en chokladkaka på sin plats. Det får dig att slappna av och känna dig tillfreds.
 5. Förbättrar din syn Choklad förbättrar din blodcirkulation, särskilt för blodet som går till hjärnan, vilket gör att man tror att choklad faktiskt kan bidra till att förbättra din syn eftersom det förbättrar blodflödet till näthinnan.
 6. Förebygger järnbrist Får du brist på röda röda blodkroppar behöver du fylla på med järntillskott. Mörk choklad kan ge upp till cirka sju procent av det rekommenderade dagliga intaget av järn.
 7. Förbättrar din träning Äter du 40 gram mörk choklad innan träning så förbrukas mindre syre. Liksom rödbetan ökar choklad produktionen av nitrat som hjälper till att vidga blodkärlen.
 8. Du slipper förkylningar En studie i British Journal of Cancer såg att antioxidanten fenoler i choklad ökar ditt immunförsvar. Även förekomsten av epikatekin bidrar till att befria dig från hosta och förkylningar.
 9. Underlättar för dig som har astma Det är proanthocyanidin som är ett polyfenol, som har visats sig kunna blockera kroppens frisättning av histaminer som kan minska varaktigheten av en astmaattack.
 10. Ger ökad lust Choklad gör att blodkärlen vidgas, vilket också händer när du blir attraherad av någon. En studie från Journals of Sexual Medicine visade att personer som dagligen åt en bit choklad fick högre sexlust.

Ät och njut!

Är beroende av choklad?

Varför kan man känna sig beroende av choklad? De flesta tycker om choklad, och många – i synnerhet kvinnor – är så galna i choklad att de nästan känner sig beroende. Den känslan är inte bara inbillning: choklad innehåller nämligen vissa ämnen, som kroppen kan ombilda till endorfiner och,

Endorfiner är kroppens egna opiumliknande ämnen, som ger en känsla av avslappning och välbefinnande. Serotonin är även det ett ämne som framkallar välbefinnande. Låg serotoninproduktion kan ge svåra depressioner och ångest. Även psykologiska faktorer kan förklara beroendet av choklad. Barn får ofta godis som tröst eller belöning, och den ovanan följer oss, när vi blir vuxna.

Socker-, fett- och salthaltiga läckerheter står längst upp på listan, när vi skall fly från vardagens stress och smådepressioner, eller när vi behöver en belöning. Brittiska forskare har nyligen utvecklat ett antichokladplåster. Plåstret sätts på handen och avger vaniljdoft.

Kan man äta choklad varje dag?

Hälsoeffekter av choklad – Att mörk choklad kan ha hälsofördelar har även tidigare studier skvallrat om. I den nya studien lät man 30 personer äta 30 gram mörk choklad dagligen. Man följde upp deltagarna redan efter en månad och forskarna kunde då se en förändring.

Kan man äta choklad på kvällen?

hälsa 01 november 2016 Ibland går vi helt enkelt och lägger oss för sent, men vissa gånger är det svårt att förstå varför vi inte kan sova. I de fallen skulle det kunna bero på att du ätit något av följande. Det är ganska givet att vi bör hålla oss ifrån kaffe och stora mängder socker sent på kvällen om vi vill undvika att störa sömnen. Lee McCoy. ” alt=”choklad sova”> Kakao innehåller små mängder koffein, men det är främst teobrominet, ett koffeinbesläktat ämne, som gör att choklad kan påverka din sömn. Eftersom ämnet finns i kakaon är det just mörk choklad som påverkar dig mest, även om ämnena finns i all choklad. Viss mörk choklad innehåller motsvarande 25-40 procent av koffeinmängden i en kopp kaffe, så om du vill sova gott kan det vara klokt att inte välja den mörkaste chokladen just till sena filmkvällar.2. Biff Jeremy Keith. ” alt=”Via Jeremy Keith.”> Fettrik mat med mycket protein, som en ordentlig köttbit, är svårsmält. Därför riskerar du att störa dygnsrytmen om du äter den typen av mat för sent på kvällen. Den typen av mat har också länkats till sömnapné.3. Alkohol Michael Korcuska. ” alt=”Via Michael Korcuska.”> Va!? Vad hände med sängfösaren? Jo, visst kan alkohol hjälpa oss att somna, men inte lika mycket att sova gott. Många studier har bevisat att vår djupsömn störs nämnvärt av alkohol vilket i praktiken innebär att vi inte alls blir lika utvilade som vi hade blivit utan alkohol i kroppen.4. Kryddstark mat Jessica Spengler. ” alt=”kryddor sova”> Det har påståtts att kryddstark mat kan ge oss mardrömmar – det stämmer inte. Däremot har studier visat att det kan störa vår sömn och faktiskt göra att vi sover kortare, dels eftersom det kan orsaka halsbränna och öka vår kroppstemperatur.5. Blomkål och broccoli ella. ” alt=”Via ella.”> Båda dessa grönsaker är supernyttiga och hjälper bland annat till att producera ämnet serotonin, vilket hjälper till att reglera vår sömn. Men eftersom de är så rika på fibrer är de också svårsmälta, så om vi äter dem för nära läggdags sätter vi igång kroppen på ett sätt som kan göra det svårare att sova.6. Pommes frites Martin Jordan. ” alt=”Via Martin Jordan.”> Det är förmodligen ett av de vanligaste kvällsmålen bland nattvandrande festprissar, men de kolhydratsrika, fettdrypande potatispinnarna är inte snälla mot matsmältningssystemet och kan dessutom ge oss en ordentlig halsbränna, och det gör det garanterat svårare att somna.7. Koffeinfritt kaffe Angie Born. ” alt=”Via Angie Born.”> Koffeinfritt kaffe är egentligen inte helt koffeinfritt. Så om du verkligen är känslig bör du hålla dig ifrån även denna variant sent på kvällen.8. Kyckling Stu Spivack. ” alt=”Via Stu Spivack.”> Precis som en stor biff innehåller kyckling och annat kött mycket protein, och protein tar tid för kroppen att bryta ner. Om du äter exempelvis kyckling innan du ska sova kommer din kropp börja arbeta för att bryta ner proteinet och du kan inte varva ner och somna lika enkelt. Källor: Huffington post, Health.com

Hur känns Sockerabstinens?

Socker påverkar signalsubstanserna – Socker och andra snabba kolhydrater, liksom även alkohol, påverkar kroppens egna signalsubstanser, som gör att vi mår bra och känner oss tillfreds. Är man genetiskt lagd åt det hållet blir lyckoeffekten av sockret extra kraftig, men klingar av snabbare.

Vad kan man äta när man år sugen på godis?

3. Snabb och nyttig glass – Supersnabb glass med fryst mango och vaniljkvarg eller kokosyoghurt, Du kan även göra drottningglass med frysta blåbär och hallon. Recept : Mangoglass med vaniljkvarg

Vad kan man göra när man år sugen på något?

sött godis –

Behöver egentligen: Mineralet krom Funktion: Behövs för omsättningen av blodsocker och hjälper till att balansera insulinnivåerna och håller eftermiddagens sockerbehov i schack. Finns i: Broccoli, gröna ärtor och vindruvor.

Varför mår man bra av choklad?

För en hälsosam kropp – Många blir avskräckta av det faktum att choklad är en mycket kaloririk matvara och undviker den därför som pesten. Det här är ett misstag, då en mindre mängd varje dag kan främja den mänskliga hälsan. Det är framför allt antioxidanterna i choklad som är så nyttiga då de motverkar den oxidativa stress som orsakas av olika faktorer som föroreningar och gifter, stress och sömnbrist.

Det finns många olika sorters antioxidanter men en av de viktigaste i choklad heter flavanol och är mycket bra för hjärtat. Många och långa studier på försökspersoner har visat att en bit mörk choklad varje dag har en avsevärt främjande effekt på hjärtat och blodcirkulationen, varav även hjärnan blir piggare och friskare.

Att välja ekologisk choklad utesluter dessutom alla tillsatsämnen som ofta finns i “vanlig” choklad.2020-04-15 : Må bra med choklad

År sugen på något hela tiden?

Kosten som ger bättre hormonbalans Idag är det större risk att äta ihjäl sig än att svälta till döds. Vi människor har ju befolkat den här planeten under en ganska lång tid, och våra tidigare livsviktiga hungersignaler har inte riktigt hängt med i utvecklingen.

 • Ur ett historiskt perspektiv har vi endast under en kort period haft möjligheten att kunna äta oss proppmätta på en daglig basis.
 • Vår kropp och hjärna är inställd på att gilla det söta, i hjärnan finns receptorer för att tycka om sött.
 • Vi har behövt det för att lagra energi inför perioder utan mat.
 • Det är nedärvt, förklarar Kerstin Brismar, professor och forskare vid Karolinska Institutet och en av Sveriges främsta experter i endokrinologi, eller hormonlära.

Vi äter för mycket processat kött och för mycket mjölbaserad kost som omvandlas till socker. Rent biologiskt befinner vi oss fortfarande i tider när vi behövde jaga och söka föda. Att våra hungersignaler är betydligt starkare än mättnadssignalerna har med andra ord starka skäl.

 1. Men vad är det egentligen som gått så snett? Varför äter vi oss sjuka när vi vet att våra matvanor är potentiellt farliga? – Jag brukar prata om levnadsvillkor istället för livsstil, och våra villkor har förändrats väldigt mycket på senare tid.
 2. Vi är mycket mer stressade idag, vi ska hinna tusen miljoner saker.

Den här stressen går ut över våra kostvanor. Vi hinner inte laga mat, vi köper mer snabbmat och halvfabrikat och negativ stress bidrar till högre insulinproduktion och större sug efter sött, säger Kerstin Brismar. Ur dagens stressade klimat har en ny matkultur fötts, och vad den vinner i effektivitet förlorar den i hälsopoäng. – Konsumtionen av socker och fett ökar. Vi äter för mycket processat kött och för mycket mjölbaserad kost som omvandlas till socker. Vårt kaloriintag är också betydligt större idag än för 30-40 år sedan, förklarar Kerstin.

 • Leptin ska tala om att nu är du mätt, nu ska du förbränna det du stoppat i dig och det ska även inducera en motorisk aktivitet När vi äter fel kost, med för mycket fett och socker, så leder det till att suget ökar och vi börjar småäta.
 • Snart vill du ha något att tugga på mest hela tiden, med täta mellanmål.

Men kroppen har ett smart försvarssystem mot överätning, där hormonsystemet är ansvarigt och ett av de viktigaste vapnen kallas leptin. Det produceras i fettcellerna och har som uppgift att informera hjärnan om hur stora våra fettreserver är och hur mycket vi ätit.

– Leptin ska tala om att nu är du mätt, nu ska du förbränna det du stoppat i dig och det ska även inducera en motorisk aktivitet, säger Kerstin. Låga nivåer av leptin triggar din hunger och sänker din ämnesomsättning, för att du inte ska bli för smal, medan höga nivåer gör dig normalt hungrig och kickar igång förbränningen.

Enkelt förklarat kan man säga att leptin är vårt skydd mot att äta för mycket – eller för lite. Visst är det smart? Så varför är då övervikt så vanligt? Och varför är det så himla svårt att motstå frestelser? Dålig karaktär? Nej, en vanlig orsak är att vårt känsliga hormonsystem har hamnat i obalans.

Man pratar ofta om leptinresistens, vilket innebär att vi inte känner av mättnadssignalerna. Leptinet utsöndras, men hjärnan snappar inte upp budskapet, vilket har som följd att du kan gå omkring med massor av mat i magen och fortfarande vara sugen på mer. Feedbacken fungerar inte längre. – Vid studier på möss kan man framkalla leptinresistens genom att ge dem en så kallad western diet med en större mängd socker och fett.

Då ser vi efter några veckor med denna kost en leptinresitens som innebär att mössen vill äta hela tiden även på dagen, då de normalt vilar eller sover. De blir även okänsliga för insulin vilket ökar insulinproduktionen, berättar Kerstin Brismar. Men är det kört om de här signalerna spårat ur och vi känner ett konstant sug medan vi stadigt går upp i vikt? Kommer det alltid att vara så? Nejdå, det går att få tillbaka känsligheten för leptin.

Vi måste börja lyssna på våra signaler och det kräver träning. Det är ungefär som att lära oss känna av när vi är stressade, även hunger och mättnad är signaler att lära sig att lyssna på och acceptera, förklarar Kerstin Brismar. Tricket är att bara äta när du är hungrig, inte när du egentligen är uttråkad eller bara lite sugen.

Det har också visat sig att vi kan påverka vår leptinkänslighet genom att väja rätt kost. – Vi har sett att när det totala kaloriintaget minskar och vi äter mer frukt, grönt och protein i form av till exempel fisk och kyckling, så ökar känsligheten för leptin, förklarar Kerstin Brismar.

Naturligtvis är det inte bara kosten som är viktig för att vårt hormonsystem ska fungera optimalt. Allt hänger ihop. Vårt stillasittande är en stor bov i dramat. – Vi hinner inte promenera i samma utsträckning som man gjorde förr, vi åker bil istället. Jag har barn födda på tidigt 70-tal, på den tiden så tog man inte bilen och storhandlade, man gick och handlade lite varje dag istället.

Hushållsarbetet krävde mer muskelarbete. Dessutom tillbringade man mer tid utomhus och med olika aktiviteter. Ingen padda, ingen mobil, mycket mindre tid framför tv med endast tre kanaler, säger Kerstin Brismar. Mer rörelse, mindre stress och bättre mat verkar vara nycklar till hormonbalans och bättre hälsa i allmänhet.