Gör så här: – 1. Sätt ugnen på 175 °C 2. Klä en tårtform ( 20 cm) med bakplåtspapper.3. Vispa ägg och socker länge, med elvisp. Vispa cirka 10 minuter, så att äggskummet blir pösigt. Det är det här momentet som sätter förutsättningarna för hur stor volym din tårtbotten kommer få.4.
Blanda i annan bunke, mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsockret.5. Sila ner mjölblandningen i äggskummet med en finmaskig sil, för att slippa stora mjöl klumpar. Vänd sedan runt mjölblandningen försiktigt. Om smeten vispas för länge, så sjunker tårtbotten ihop och blir platt.6. Häll ner smeten i formen.7.
Grädda i cirka 40 minuter, i nedre delen av ugnen.8. Känn av med sticka om den är klar.9. Tag ut tårtbotten från ugn och vänd den upp och ner på ett fat eller en bricka, på en gång. På så sätt sjunker den inte ihop i mitten.10. Låt svalna av helt.
Contents
- 1 Varför blir min sockerkaka platt?
- 2 Kan man vispa äggvita för länge?
- 3 Kan man vispa maräng utan elvisp?
- 4 Varför blir min kaka torr?
- 5 Varför fastnar sockerkakan i formen?
- 6 Vilket mjöl är bäst till sockerkaka?
- 7 Varför stänker smöret?
- 8 Vad händer med vispad äggvita som får stå?
- 9 Varför går det inte att vispa äggvitan?
Hur länge ska man vispa ägg och socker?
Sockerkaka, så underskattad. Enkelt att göra men det finns ändå några tips som gör att din sockerkaka blir hög och fin, luftig och saftig alla gånger. För trots att det är enkelt att baka så händer det att sockerkakan blir kompakt och gummiaktig någon gång.
- Sen finns det inget tråkigare än att halva kakan är kvar i formen.
- Nej det kanske inte händer dig men mig har det hänt förr och nu har jag satt ihop en liten “lathund” för en lyckad sockerkaka.
- Inför min medverka på Nyhetsmorgon (mer om det kan du läsa här ) läste jag på ordentligt och testade olika sätt att baka sockerkakor på.
Med enkla tips kan du alltid få en hög, fin och saftig sockerkaka. Glöm inte, en sockerkaka behöver aldrig se tråkig ut heller.
TIPS FÖR ATT LYCKAS MED SOCKERKAKA
Värm ugnen i förväg, 175 grader över- och undervärme är lagomFörbered formen väl är A och O. Smörj in med rumstempererat smör, använd en pensel för att komma åt alla hörn och kanter. Mjöla formen och skaka bort överskottet av mjöl.Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt för att arbeta in så mycket luft som möjligt. Minst 5 minuter. Det är det som gör att sockerkakan blir hög och luftig.Sikta mjölet och bakpulvret minst en gång. Jag brukar sikta mjöl och bakpulver i en skål först och sen en andra gång direkt i äggsmeten. Då får du bort ev klumpar.Vänd mjölet försiktigt i äggsmeten med hjälp av en slickepott eller sked. Vispa EJ! Annars börjar gluten utvecklas, du tar bort all inarbetad luft i äggsmeten, sockerkakan blir kompakt och gummiaktig. Öppna inte ugnsluckan i onödan under gräddningstiden och känn med en provsticka att kakan är klar eftersom gräddningstiden är endast en anvisning.Täck med aluminiumfolie de sista 10-15 minuterna ifall kakan börjar brännas på toppen innan den är färdigt gräddad.Låt sockerkaka vila i formen i 10 minuter innan du stjälper upp på fat.Låt sockerkakan svalna med formen på så bevaras saftigheten.Garnera med florsocker eller glasyr när sockerkakan är kall.
Recept på sockerkakan på bilden hittar du just nu hos bästa köket.se, Följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept. Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
Hur vet man att smeten är pösig?
Vispa ägg och socker poröst – Om instruktionerna säger att man ska vispa ägg och socker poröst så ska det vispas tills du ser små bubblor i smeten, den ändrar också färg och blir mer vit förutom om han var väldigt gula äggulor. Försök att vispa in så mycket luft du kan i smeten för att få de små bubblorna. Bilden ovanför illustrerar hur det kan se ut när man vispar ägg och socker poröst. Lägg märke till alla bubblor i smeten.
Varför blir min sockerkaka platt?
Felsökning –
Symptom | Anledning |
---|---|
Kakdegen bara smular sig. | Du har tagit för mycket mjöl. Tillsätt smör, olja eller vatten. |
Kakorna flyter inte ut i ugnen. | Du har tagit för mycket mjöl. |
Kakorna flyter ut för mycket i ugnen. | Du har tagit för lite mjöl eller haft för varm ugn. |
Sockerkakan pöser över. | Du kan ha tagit en för liten form. Du kan också ha tagit för mycket bakpulver och/eller haft för svag värme i ugnen. |
Muffins-smeten pöser över. | Du har förmodligen fyllt formarna för högt upp med smet. |
Sockerkakan blir platt. | Det kan bero på att du antingen vispat ägg och socker för lite – eller för mycket som är vanligast. Var särskilt försiktig med att inte vispa onödigt mycket efter du tillsatt tyngre ingredienser som vetemjöl. |
Varför vispa smör och socker?
– Bagarens hemlighet: Tänk på att mjöl som transporteras långa vägar blir väldigt kompakt och skall silas innan bakning för att få sin luftiga konsistens tillbaka. Röj undan en liten yta i köket där du kan få plats med din bakning. Börja med att läsa igenom receptet.
- Olla att du har allt hemma, det är bra om ingredienserna har rumstemperatur, utom degvätskan som bör ha 37°C för färsk jäst och ca 45°C för torrjäst.
- Är det ett äldre recept så kan du räknar med att de använde stora landsägg så 1 ägg kan blir nästan 1.1/2 Följ receptet i början men våga skapa eget när du blivit lite “varm i kläderna”.
Glöm bara inte att sätta på ugnen innan! Använd gärna flytande smör eller margarin när det i receptet står att du ska smälta. Om du bakar mjuka kakor eller rulltårtor så vispa inte smeten när du tillsatt mjölet, utan vänd bara i mjölet. Annars kan resultatet bli kompakt och segt Om du ska grädda flera bröd samtidigt, sätt ugnen på ca 25°C högre temperatur från början, men sänk till angiven temperatur när du satt in bröden.
- När brödet är gräddat är det bra om det kan stå på avsvalning på ett galler.
- Bakar du matbröd: Täck med brödduk för mjuk skorpa; utan duk för hård skorpa.
- En tesil kan vara användbar även vid bakning: Tex att strö malda kryddor över en paj eller florsocker över en kaka.
- Lägg ett tårtpapper eller papper med eget urklippt mönster på kakan och sikta över florsocker.
Ta bort papperet och du har ett dekorativt mönster på kakan Allt som man bakar kan frysas. Eventuell glasyr kan man bre på efter upptining (gäller inte Toscatårta) Lägg ett par sockerbitar i morteln när du stöter kardemumma så hoppar de inte ur så lätt. Då slipper du stå där med en kaka som sitter fast i formen efteråt. Mjöla gärna formen, eller använd ströbröd – då får kakan en finare yta. I de recept där ägg och socker ska vispas pösigt så är elvisp eller matberedare att föredra. Det är viktigt att vispa in så mycket luft som möjligt i smeten och det kan vara svårt för hand.
- Visst går det att vispa för hand, men vispa då länge! Recept där smör/ margarin och socker ska röras går lättare om smöret är rumsvarmt.
- Rör för hand eller med elvisp/ matberedare.
- Smör- och sockerblandningen ska vara riktigt slät och “vit” då är den färdig.
- När du tillsätter äggen så gör det ett och ett, samtidigt som du rör.
Smeten kommer att gryna sig lite när du blandar i äggen – det är som det ska och smeten blir slät igen när mjölet kommer i. Blanda alltid bakpulvret noga i mjölet så det fördelas jämnt i smeten. Rör ner mjöl- och bakpulverblandningen försiktigt i smeten – vispa inte i onödan när mjölet kommit i.
Gäller speciellt kakor där du vispat ägg och socker.) Bakpulver gör att kakan jäser upp först i ugnen, därför går det fint att göra en kaksmet (om den innehåller bakpulver) i förväg och låta den stå en stund innan gräddning. Detta gäller däremot inte kakor som innehåller varm vätska eller smält, varmt smör – de ska gräddas så fort som möjligt.
Sätt alltid in kakan i uppvärmd ugn. Ugnar är olika, och du kan behöva prova dig fram för att hitta rätt temperatur som passar just i din ugn.175-200° är ofta lagom temperatur. Om temperaturen är för svag sjunker kakan ihop och/ eller blir dåligt gräddad i mitten.
- Är temperaturen i stället för hög bränns ytan, kakan spricker upp och smet väller fram.
- Öppna ugnsluckan så få gånger som möjligt under gräddningen och inte alls under de första 20 minuterna.
- Detta för att kakan inte ska sjunka ihop.
- Låt kakan vila några minuter i formen efter det att du tagit den ur ugnen.
Vänd sedan upp kakan och låt den svalna på galler, gärna under formen, så håller den sig saftig. Sockerkakor kan dekoreras med riven choklad direkt på den varma kakan – hacka eller riv choklad och strö på, låt smälta och bred ut. Glasyrer med florsocker läggs på när kakan svalnat helt Källa: eget – samt Lantmannen Nästa sida: Baka bröd
Hur vispar man ägg och socker pösigt?
Svar på en fråga Hej! Jag vet ej vad jag lyckas gör för fel när jag gör enligt (tårtbotten på tre lika delar) Jag har alltid varit tvungen att ta ut den i förtid, kanske efter 25 minuter och den sjunker automatiskt i ugnen. Jag har alltså inte öppnat utan den reser sig, sedan börjar den bli brun och sjunker.
Anna Kram Karin
Hej Anna! Tråkigt att höra att din tårtbotten inte blir bra, kan vara många olika anledningar – vispa ägg och socker länge tills det är riktigt vitt och pösigt, det finns faktiskt ingen gräns för hur länge man kan vispa den så bara vispa på! Ju längre man vispar smeten desto tjockare och fastare blir den och risken för att den sjunker ihop minskar.
- För att minska risken att den pöser över kanten kan man klippa ut bredare remsor av bakplåtspapper att fästa runtom bakformens insida, det gör även att tårtbotten inte fastnar på kanterna.
- Sätt ugnen på ca 200 grader och när du sätter in botten så sänk till 150 så bibehåller ugnen en ganska hög värme trots att du öppnat luckan.
– ser du att kakan börjar få en brun yta så lägg på en bit aluminiumfolie som täcker formen, det gör att botten fortsätter att baka utan att brännas mer. – ta ut kakan när stickan inte är kladdig, då är den lagom torr inuti. För att minska att den sjunker ihop i mitten kan man lossa kanterna från formen, då sjunker hela botten mer än just bara mitten.
Kan man vispa äggvita för länge?
För att lyckas med maräng kan det vara bra att känna till några enkla tips. Här hittar du mina bästa knep När man vispar maräng är det viktigt att bunken är helt torr och fri från fett. Använd inte en plastbunke eftersom fett kan gömma sig i små rispor på insidan av bunken.
- Fett gör nämligen att marängen blir glansig och inte lyfter i ugnen.
- Använd en glasskål eller en rostfri kopparbunke.
- Äggvita som stått i kylen och luftat sig några dagar passar alldeles utmärkt till maräng eftersom lite vatten hinner avdunsta.
- Citronsaft stärker äggvitan under vispning medan salt bara förlänger vispningen.
Socker gör att skummet blir stabilt och förbättrar dessutom bakningsförmågan. Om du vispar maräng med elvisp så börja med att vispa vitorna på medelhastighet tills skummet lyft ordentligt. Öka sedan hastigheten och vispa till en fast maräng. Om man vispar för länge så riskerar man att marängen blir smetig och sjunker ihop igen.
- Sockret ska man tillsätta lite i taget annars riskerar man att marängen blir kompakt.
- Blir marängen glansig och rinnig, då har man tagit i sockret för snabbt.
- Vispar man för hand kan man ställa bunken på sidan och vispa med stora tag, helst med en ballongvisp.
- Om man däremot gör varmvispad maräng, såkallad Schweizisk maräng har man i äggvita, socker och citronsaft samtidigt och vispar marängen kraftigt över ett vattenbad tills den blir varm.
Sedan tar man av marängen från värmen och fortsätter vispa tills den är kall. Maränger ska gräddas på låg ugnstemperatur tills de blir helt torra. Det är viktigt att förvara marängerna torrt, gärna i en burk med lock. Då håller de nämligen i flera veckor.
Kan man vispa maräng utan elvisp?
Elvisp eller för hand? – Det fungerar bra att vispa med elvisp, men man får störst volym om man vispar för hand med spiral- eller ballongvisp, eftersom man då får in mest luft. Läs också : Så lyckas du med marängen Det är förstås viktigt att bunke och redskap är absolut helt rena och fettfria, annars går det inte att vispa vitan.
Varför blir min kaka torr?
Att sockerkakan blir torr kan bero på olika saker. Här är våra bästa tips för en god och saftig sockerkaka! Fråga : Vad gör jag för fel när jag bakar sockerkaka? Det blir en hård “skorpa” runt om kakan, så den blir ganska torr och inte alls så saftig som jag vill ha den.
- Jag har testat flera recept och följer dem alltid noggrant.
- Värmen har jag på 175° eller något lägre och kakan ställer jag på nedersta falsen i min varmluftsugn.
- Jag öppnar inte luckan under tiden kakan gräddas.
- Har ni något bra recept med citronsmak som jag kan prova? Läs också : Varför spricker sockerkakan? Svar : En saftig sockerkaka får man genom många olika knep.
Grunden är att använda ett recept som innehåller matfett. Gräddningstemperatur och gräddningstid är också viktiga. Se också : 5 tips för en riktigt saftig sockerkaka Eftersom du fick en hård skorpa och torr konsistens kan det bero på att du har lite för hög värme i din ugn eller gräddat kakan för länge.
I varmluftsugn cirkulerar värmen och därigenom ger den effektivare gräddning. Man brukar kunna sänka temperaturen en aning. Läs också : Varför fastnar sockerkakan? Prova med t ex 160° värme i ugnen och testa med en sticka. Kakan är färdig när stickan är torr. Även ugnstermostaten kan vara missvisande. Det kan du kolla genom att använda en separat termometer i ugnen.
Använd rätt storlek på formen enligt det som anges i receptet. Låt kakan kallna under formen, då blir den saftigare.
Varför fastnar sockerkakan i formen?
Använd rätt fett – När man använder olja blir fettlagret tunt, vilket gör att mindre mängd ströbröd fastnar och därmed kan kakan lätt fastna i formen. Det bästa är att använda mjukt smör eller margarin som penslas på i ett jämntjockt lager. Då fastnar ströbrödet bättre och kakan lossnar perfekt.
Hur mycket smet i Sockerkaksform?
10. Fyll formen snabbt och lagom – Fyll inte formen med smet max upp till två tredjedelar – annars jäser kakan lätt över. Ställ sedan snabbt in i ugnen. Så fort bakpulvret blandas med vätska börjar jäsprocessen.
Vilket mjöl är bäst till sockerkaka?
Mjöl i mjuka kakor – Kärnvetemjöl är det bästa i sockerkakssmeten. Det finns forskning som visar att kakan bli luftigare om man siktar ner mjölet i smeten. Blanda smeten försiktigt så att kakan blir lätt och porös. Om man blandar för länge bildas det gluten och kakan blir kompakt och lite segare.
Kan man ställa in en kaka i ugnen igen?
Varför blir drömmarna kompakta? –
Det kan ha varit fel temperatur i ugnen, eller så har kakorna stått inne för kort tid. För varm ugn ger drömmarna för mycket färg. De ska helst inte ha någon färg utan vara helt blonda. Mindre drömmar behöver kortare tid i ugnen, och större behöver längre. Det kan ha varit fel jäsmedel i degen. Till drömmar ska det vara hjorthornssalt som ger den porösa konsistensen. Man kan även använda bakpulver, men då blir konsistensen mer som småkakor.
Det kan ha varit för lite jäst/bakpulver i degen. Det kan ha varit för mycket socker eller för lite smör i degen. Skorporna kan ha delats innan de var tillräckligt svala. Då blir kanterna lätt degiga och trycks ihop och när de stelnar blir de hårda.
Vispa aldrig ner mjölet i en bakpulversmet. Då drar man ut glutentrådarna och brödet blir segt och kompakt. Mjölet kan ha blandats för länge i smeten. Man ska vända ner mjölet så att smeten blir någorlunda jämn, inte mer än så.
Plåten kan ha stått för högt i ugnen eller övervärmen är för stark. Lägg över aluminiumfolie så gräddas kakan/brödet inuti utan att få mer färg. Kakan/brödet kan ha gräddats i för hög temperatur under för kort tid. Ugnen kan ha varit för varm, prova att sänka temperaturen nästa gång så kan kakan/brödet stå inne lite längre. Om det är undersidan som blir bränd går det bra att ställa in en extra plåt nära bottnen av ugnen som fångar upp lite av värmen.
Vissa kakor ska flyta ut och andra inte. Läs i receptet och titta på bilden hur just dessa kakor ska se ut. Det kan ha varit för lite mjöl i degen. Arbeta in lite mera mjöl i resten av degen, om det finns någon ogräddad deg kvar, och provbaka ett par kakor. Ugnen kan ha varit för varm, prova med att sänka temperaturen nästa gång.
Degvätskan kan ha varit för varm. Om vätskan är mycket mer än 37 grader är det stor risk att färsk jäst dör och tappar jäskraft. Degvätskan kan ha varit för kall, vilket inte är fel alls, tvärtom. Men degen kommer att jäsa långsamt, vilket också är bra för smakerna som hinner utvecklas mycket mer. Jästen kan ha varit för gammal, glöm inte att kolla datumstämplingen på förpackningen. Mjölet kan ha varit kallt, vilket ger långsammare jäsning. Använd hellre rumstempererat mjöl. Jäsplatsen kan ha varit dragig eller kall. Deg vill helst ha en jämn värme för att kunna jäsa i lugn och ro. Och på så vis kan man även kontrollera jäsningen, d.v.s. vill man att degen ska jäsa långsamt ställer man degen på en svalare plats i rummet och lite snabbare på en varmare plats. Det är för mycket mjöl i degen, då blir den tung och får dåligt med jäskraft.
Man bör inte doppa fingrarna i kokt marmelad, kommer den i kontakt med saliv eller bakterier blir den snabbt dålig. Bären kan ha varit smutsiga eller dåliga. Var noga med att skölja och rensa bär som ska användas i saft och syltkok. Allt skum kanske inte skummades av vid koket. Skummet innehåller naturliga bakterier och mögelsvampar som försvinner genom att skummet lyfts bort under kokningen. Flaskorna/burkarna kanske inte var desinficerade. Ställ tomma flaskor och burkar upp och ned i ugnen på 130 grader eller doppa dem i kokande vatten för att desinficera. Glöm inte att även desinficera lock och kapsyler! Förvaringsplatsen kan ha varit för varm. Helst ska sylt och marmelad förvaras mörkt och svalt. Öppnade burkar förvaras i kyl. Flaskorna/burkarna kanske inte har varit helt täta. Kontrollera locken. Koktiden kan ha varit för kort. Både sylt och marmelad behöver koka en stund.
Formen kan vara för liten eller överfylld. När man ställer in kakan i ugnen ska formen vara fylld till cirka 2/3.
Smeten kan ha varit för lätt för att orka bära upp fyllningen. Prova att rulla fruktbitarna eller bären i lite vetemjöl eller potatismjöl innan de blandas i smeten. Tillsätt lite mer mjöl i smeten nästa gång.
Det är för lite vätska i degen. Tillsätt en liten skvätt kallt vatten, så går degen ihop. Vissa kakdegar ska vara väldigt torra, som till exempel drömmar. Då är det bara att krama ihop degen till små bollar som sedan flyter ut till fina kakor på plåten.
Bakpulver eller bikarbonat kan ha blandats ojämnt i smeten. Blanda alltid bakpulver eller bikarbonat noga i de torra ingredienserna innan det vänds ner i smeten. Det kanske har varit för mycket mjöl i smeten. Ugnen kan ha varit lite för varm. Prova en lägre temperatur nästa gång.
Formen kanske har smorts för dåligt. Prova att kyla ner formen med en fuktig handduk, så går det lättare att få loss kakan. Låt kakan svalna innan den lossas från formen. Jag använder helst teflonformar och om jag använder mormors gamla form ser jag till att hålla den smord med olja när den inte används och står i skåpet.
Det kanske saknas bakpulver eller någon annan ingrediens. Ugnsluckan kan ha öppnats för ofta under gräddningen. Kakan vill ha en jämn temperatur för att bli hög och fin. Smeten kan ha vispats för lite innan mjölet tillsattes. Ägg och socker ska vispas riktigt pösigt och nästan vitt, smör och socker ska vispas ljust och krämigt. Smeten kan ha rörts om för mycket eller vispats efter att mjöl och bakpulver eller bikarbonat tillsatts. Då reser sig inte kakan lika mycket.
Degen kan ha fått jäsa för kort tid. Min princip är att alltid jäsa deg till dubbel storlek. Ugnen kan ha varit för kall eller så har brödet fått stå inne för kort tid, vilket resulterar i ett degigt bröd. Om brödet har fått tillräckligt med färg, men ändå behöver gräddas mer, täck det med lite aluminiumfolie så kan det gräddas längre utan att brännas.
Det är för mycket mjöl i degen, då blir den tung och stum. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen. Ofta räcker det att man bara viker degen ett par gånger vid utbakningen. Givetvis beror det på vilken typ av bröd man bakar. Degen saknar salt. Då blir den livlös och tappar jäskraft och spänst. Det är för mycket fett och socker i degen, den kommer att jäsa, men långsammare.
Vissa degar är svåra att kavla ut, då kan det vara bra att kavla lite i taget och låta degen vila lite mellan kavlingarna. Det är för mycket mjöl i degen, då blir den väldigt kompakt och stum. Fukta bakbordet med lite vatten, då får man lättare fäste med degen och den blir lättare att kavla. Det är för lite mjöl i degen. Tillsätt lite extra mjöl och kavla på ett välmjölat bakbord.
Det kan ha varit för lite pektin i frukten eller bären för att koka sylten/marmeladen med enbart vanligt strösocker. Man kan blanda 50/50 med syltsocker för en tjockare konsistens.Vissa frukter och bär innehåller mer pektin och stelnar lättare, medan man måste tillsätta pektin till många andra frukter och bär. Pektin kan tillsättas i ren form eller så kokar man sylten/marmeladen på syltsocker, som innehåller tillsatt pektin. Om sylten eller marmeladen fortfarande är för lös efter några dagar, gör ett nytt uppkok och tillsätt extra pektin. Koktiden kan ha varit för kort, kokar man länge så reduceras vätskan bort och sylten/marmeladen blir fastare.
Det kan ha varit för mycket mjöl i degen. Då blir det torrt. Det kan ha varit för lite fett i degen. Då blir det torrt. Bullarna kan ha fått jäsa för kort tid på plåten. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen. Då är risken stor att bullarna blir hårda. Bullarna kan ha stått för länge i ugnen, prova att höja temperaturen och korta gräddningen.
: Q & A – Första hjälpen i köket – Leila Lindholm
Hur lång tid tar det att vispa äggvita?
Börja med att vispa på högsta i ca 10 sekunder för att ‘sätta igång’ processen. Dra ner till ca hälften och låt resten av vispningen ta lite tid ( hur lång tid beror mycket på typ av maräng, se nedan) Var uppmärksam och stoppa i tid, när du utan vidare kan bygga fasta ‘toppar’ av maräng med vispen.
Varför går det inte att vispa äggvitan?
Tips för att vispa äggvitor: – – Färska, rumstempererade äggvitor vispas snabbare än äldre, kalla ägg. – Se till att skålen du vispar äggvitorna i är ren och inte innehåller några fettrester. – Se till att det inte är någon äggula med i äggvitorna. Äggulor har mycket högt fettinnehåll och hindrar vispningen.
Vinsten (cream of tartar) är ett syrligt pulver som extraheras under vinframställning. Det används för att stabilisera äggviteskum och öka dess värmetolerans. Det förhindrar också att sockersirap kristalliseras och kombineras med bikarbonat till kommersiellt bakpulver. Det är luktfritt och har en lätt salt/syrlig smak.
En allmän tumregel är 1/8 tesked per äggvita eller en tesked per 2,5 dl äggvita. Till maränger, använd 1/8 tesked till två äggvitor. Obs! Vinsten har en hållbarhet på ett år. Obs! har en trådvisp som är perfekt att vispa äggvitor med. : Varför blir inte äggvitorna styva?
Varför har man socker i grädden när man vispar?
Grädde och socker – Om man vispar grädden med socker i så tar det längre tid innan den blir tjock. Det beror på att sockret försämrar proteinernas förmåga att stabilisera skummet. Däremot om man blandar i socker efter man vispat grädden så håller skummet bättre.
Varför skär sig smör och socker?
Rr smr och socker fluffigt? – Trdgrdsforumet Medlem Antal inlgg: 19 772 Medlem sedan: 30-09-2007 Medlem nr: 12 674 Bde gg och smr ska vara rumstempererade, smeten kan tom skra sig annars och smret r ju stenhrt nr det kommer frn kylen. Ta fram det ngra timmar innan eller kvllen fre. Det ska g. : Rr smr och socker fluffigt? – Trdgrdsforumet
Kan man använda vanligt smör när man bakar?
1. Saltat eller osaltat smör – det är frågan – Säg att du vill baka med osaltat smör men du har bara saltat – det spelar ingen roll! I bakning hemma kan du använda saltat eller osaltat smör. Mängden salt är så liten att det har ingen påverkan på smak eller konsistens.
Varför stänker smöret?
Vattnet är finfördelat i fettet som små droppar. När smöret hettas upp i en stekpanna blir vattnet i fettet varmt, det utvidgas snabbt, exploderar och resultatet blir små stänk. Om de små vattendropparna går ihop till större vattendroppar efter att smöret har smält resulterar detta i större stänk.’
Varför blir sockerkakan hög i mitten?
Tips och tricks Allmänt:
- När man ska smälta choklad kan man antingen använda sig av en mikrovågsugn där man lägger chokladen (gärna i lite mindre bitar) i en skål som tål att sättas in i mikron. Värm chokladen lite i taget och kolla då och då tills den är nästan helt smält, resten smälter när man tagit ut den på grund av värmen från den smälta chokladen. Man kan även använda sig av ett vattenbad på spisen om man hellre vill det. Man ska då tänka på att ta en lagom stor skål så att inte vattenångan kommer ner i skålen med choklad. Chokladen kan då nämligen bli lite gråaktig och inte lika fin.
- Olika plats i ugnen ger olika effekt. Om man har sitt bakverk högt upp i ugnen blir det varmt på ovansidan och det får då mer färg. Om man har det i mitten av ugnen är värmen ganska jämnt fördelad. I nedre delen av ugnen blir bottnen av exempelvis kakan varmare och den blir då färdigare inuti men får inte lika mycket färg ovanpå. Man brukar oftast kombinera olika platser i ugnen med olika temperaturer för att få det bästa resultatet. Detta brukar uppges i receptet.
- Tänk på att gräddningstiden som står i recepten är ungefärlig. Sätt hellre timern på lite kortare tid än vad som står på receptet. Sätt timern på några minuter till om det behövs eller håll koll själv.
- Om man märker att övervärmen i ugnen är lite för hög och det man bakar blir lite mörkt på översidan, alternativt att det ser bra och färdigt ut uppe på men inte är klart inuti, kan man lägga på ett bakplåtspapper ovanpå eller sätta en plåt ovanför för att skydda det lite. Om det däremot är undervärmen som är för hög kan man sätta in en extra plåt under bakverket.
- När man tagit ut sina bakverk ur ugnen kan det vara bra att ställa dem på ett galler för att svalna.
- När man ska knäcka ägg är det bra att knäcka dem ett och ett i en kopp eller ett glas bredvid. Detta för att lättare kunna se små skalbitar som kommit med samt att kunna kasta dåliga ägg innan man blandat dem i smeten (och slippa göra om allt).
- Om man ska separera äggulan från äggvitan och tycker att det är svårt att göra det mellan skalen kan man hälla upp ägget i handen med lite separerade fingrar. Äggulan (om den är hel från början) stannar då kvar i handen (fortfarande hel) medan äggvitan åker mellan fingrarna ner i en skål man gärna har under.
- Kall sirap rinner ganska långsamt. Om man ställer flaskan i varmt vatten en stund innan man häller rinner den lättare.
Mjuka kakor:
- Till mjuka kakor är det bra med en lagom stor form. Hur stort lagom är varierar från kaka till kaka men det står oftast i receptet. Anledningen till att den inte ska vara för liten är ju ganska självklar – smeten kanske inte får plats och sedan pöser över. Att formen inte heller ska vara för stor beror på att kakan då kan bli torr när man gräddar den.
- Att ha kakan för länge i ugnen är inte heller bra. Den kan då bli torr och det man kanske inte riktigt tänker på är att kakan även eftergräddas då den ligger antingen i sin form eller i närheten av något varmt, exempelvis en plåt.
- När man ska vispa ägg och socker är det praktiskt att använda en elvisp då det går mycket fortare och man blir inte lika trött i armen. Det blir även fluffigare. När man vispat ihop äggen och sockret ska man tänka på att inte vänta för länge innan man häller i resterande ingredienser. Detta för att kakan ska bli luftigare och saftigare.
- Blanda torra ingredienser så som mjöl, bakpulver, kakao och vanillinsocker i en skål bredvid innan du häller ner blandningen i exempelvis det vispade sockret och ägget. När det väl är ihällt ska man helst inte röra för mycket, tänk istället på att vända ner mjölblandningen. Om man rör för mycket kan kakan bli platt eftersom luften försvinner ur smeten samt att jäsningsmedlet börjar verka tidigare.
- När det i receptet står att man ska smälta smör eller margarin kan man oftast använda sig av flytande fett istället.
- När man bakar muffins och liknande och känner att pappersformarna man har är lite instabila kan man använda sig av dubbla formar. Detta hindrar smeten från att rinna ut. Om man vill undvika detta kan man även använda sig av silikonformar.
- När det gäller ugnen ska man tänka på att inte öppna den mer än nödvändigt. Varje gång man öppnar ugnsluckan släpps kall luft in och detta påverkar gräddningen så att kakan lätt sjunker. Tänk även på att inte smälla igen ugnsluckan, stäng den försiktigt.
- Felsökning mjuka kakor Vad kan det bero på om kakan blir degig och inte höjer sig? – vispningstiden har varit för kort – för lite bakpulver – smeten har vispats för mycket efter att bakpulvret tillsatts
- – ugnsluckan har öppnats för tidigt eller för ofta
- kakan jäser över? – ugnen har varit för kall – för liten form
- – för mycket bakpulver
- kakan spricker? – ugnen har varit för varm – bakpulvret och mjölet har blandats dåligt
- – för kraftig undervärme
Småkakor:
- Att tänka på när man ska baka småkakor kan vara att man gärna får använda riktigt smör (inte margarin) då smör smakar mer i sig. (Till andra bakverk som har mer smak går margarin oftast bra att använda.)
- Om man känner sig lite osäker på hur länge man ska ha kakorna i ugnen och hur mycket de kommer flyta ut kan man provgrädda en kaka.
Bullar:
När man bakar bullar och vetebröd ska degen gärna jäsa mycket för att få mer smak. Man kan kolla om det jäst färdigt genom att trycka fingret lite mot degen, den stiger upp till ursprunglig höjd när den är färdigjäst. Man ska även tänka på att den gärna ska stå och jäsa där det är förhållandevis varmt och dragfritt.
- Om man har mer än 3 msk socker eller sirap i degen blir det bättre om man använder jäst för söta degar (det röda paketet). Bullarna jäser då snabbare.
- Degspadet får inte vara för varmt, men samtidigt inte för kallt. Om det är för varmt dör jästen men om det är för kallt så får den inte tillräckligt med energi att jäsa med. Vid färsk jäst ska temperaturen vara ca 37 °C (fingervarmt – varken varmt eller kallt om man känner på det med fingrarna) och vid torrjäst ska temperaturen vara ca 45 °C.
- För mycket mjöl gör bullarna torra och inte lika luftiga och goda.
- Att ta ut bullarna ur ugnen precis innan man tror att de är klara är också ett tips för att bullarna ska bli saftigare. Då de eftergräddas när man tagit ur dem ur ugnen blir de ändå färdiga – och väldigt goda.
- Lös aldrig jäst direkt med socker eller salt. Jästen tar skada och jäskraften avtar.
- Felsökning vetebröd Vad kan det bero på om brödet smular? – det innehåller för lite fett
- – degen har jäst för mycket
- brödet blir tungt? – degen är för dåligt blandad – degen har jäst för mycket – degen har blivit för varm – degen har arbetats för lite på bakbordet
- – degen innehåller för mycket fett och/eller socker
- brödet får degrand? – ugnsvärmen har varit för låg – ugnsluckan har öppnats för tidigt under gräddningen – brödet är inte färdiggräddat
- – brödet skars upp innan det svalnat
- brödet jäser på bredden? – jäsplatsen har varit för varm – degen har arbetats för lite
- – degen innehåller för lite mjöl
- brödet spricker? – det har jäst upp för lite före gräddningen – degen är dåligt blandad – degen innehåller för mycket mjöl – ugnsvärmen har varit för hög
- – bröden har stått för tätt i ugnen eller för nära kanten
Efterrätter:
Till pajskal ska man tänka på att använda ganska kallt och förhållandevis hårt fett. Detta för att det ska hålla ihop bättre. Tänk även på att inte arbeta pajdegen för mycket då det kan leda till att degen blir seg och tråkig.
Tårtor och bakelser:
- Om man vill riva choklad att ha ovanpå kan man använda sig av antingen en potatisskalare eller en osthyvel. Om man använder en osthyvel och drar lite längre bitar kan man även göra små rullar.
- Om man ska spritsa något kan man lätt använda sig av en plastpåse alternativt en strut av smörpapper istället för en sprits.
- Se till att inte vispa grädde för länge. Det kan sluta med att den blir ganska hård och inte särskilt lättarbetad alternativt så småningom smör.
: Tips och tricks
Vad händer med vispad äggvita som får stå?
Råa äggvitor har en genomskinlig ljusgul färg. Om man vispar dem blir det ett fint fast vitt skum. Recept med Äggvitor Näringsvärden Vikt-Volym Äggvita utgör två tredjedelar av ägget och innehåller mycket protein. Äggvitan koagulerar (stelnar) vid 40°C. Överblivna äggvitor kan man förvara i en skål i kylen med plastfolie ovanpå (eller burk med lock) i ett par dygn. Det går också att frysa äggvitor.
- Om man haft äggvitor i kylen i mer än ett par dygn och undrar om de fortfarande är ok så är det bara att lukta.
- Om de luktar nästan ingenting så är de ok och om de luktar illa så är det bara att hälla ut.
- Om man har äggvitor i en skål och glömt hur många de var så är 3 äggvitor ungefär 1 dl.1 äggvita på ett normalstort ägg väger ungefär 36 gram.
Vad ska man göra med överblivna äggvitor? Maränger är kanske det första de flesta tänker på. Man kan också bara steka dem och äta dem som stekt ägg. De går också att vispa upp och vända ner i glassmet – så får den lite extra volym. Nedan finns fler receptförslag.
I vilken ände pickar man ägg?
Äggpickare Koka äggen utan att de spricker
Pickar hål i äggetMotverkar sprickor vid kokningTesta äggblåsning
Äggpickaren pickar snabbt och effektivt ett litet hål i ägget. Genom att picka hål i ägget håller det ihop mycket bättre när det kokas och risken för att det spricker minskar avsevärt. Dra den lilla spaken från Lock till Punch. Placera sedan ägget med den trubbiga änden nedåt i äggpickaren och tryck försiktigt ner ägget. Den vassa nålen pickar då hål på skalet samt den lilla luftblåsan som sitter innanför äggets skal. När luftblåsan innanför äggets skal är pickat minskar risken för att ägget spricker och går sönder i kastrullen.Vill du testa äggblåsning gör du hål i båda ändarna av ägget och försöker sedan blåsa ut innehållet. Det är ett kul pyssel till påsk då de tomma skalen kan målas, dekoreras och hängas upp i påskriset.
Artnr: | 10494 |
Lagersaldo: | 0 |
table>
ul>
: Äggpickare
Hur lång tid tar det att vispa äggvita hårt?
Se också: 7 anledningar varför ägg är nyttigt – När man vispar äggvita bör man börja lite långsamt, så att vitan tänjs ut. Sedan ökar man på vispningen tills äggvitan bildar ett fast skum med mjuka toppar, då är det klart. Ett gammalt knep är att vända bunken uppochner. När äggvitan är färdigvispad ska skummet bli kvar i bunken.
Varför går det inte att vispa äggvitan?
Tips för att vispa äggvitor: – – Färska, rumstempererade äggvitor vispas snabbare än äldre, kalla ägg. – Se till att skålen du vispar äggvitorna i är ren och inte innehåller några fettrester. – Se till att det inte är någon äggula med i äggvitorna. Äggulor har mycket högt fettinnehåll och hindrar vispningen.
– Vinsten (cream of tartar) är ett syrligt pulver som extraheras under vinframställning. Det används för att stabilisera äggviteskum och öka dess värmetolerans. Det förhindrar också att sockersirap kristalliseras och kombineras med bikarbonat till kommersiellt bakpulver. Det är luktfritt och har en lätt salt/syrlig smak.
En allmän tumregel är 1/8 tesked per äggvita eller en tesked per 2,5 dl äggvita. Till maränger, använd 1/8 tesked till två äggvitor. Obs! Vinsten har en hållbarhet på ett år. Obs! har en trådvisp som är perfekt att vispa äggvitor med. : Varför blir inte äggvitorna styva?
Hur lång tid tar det för ägg att bli rumstempererat?
Lägg äggen du vill ha rumstempererade i varmt vatten ca 10 min. Sedan har du ägg som inte förstör chokladmoussen!