Dricka Kaffe När Man Är Sjuk
Nyfiken på kaffe Bild: Dricka Kaffe När Man Är Sjuk Rubrik: Patrik Magnusson. Foto: Ann Svalander. Enligt, forskare i medicinsk genetik vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, är det svårare än man kan tro att bevisa hur en kostfaktor påverkar hälsan. Han påpekar att det är helt förväntat att en dryck som kaffe, som mixtrar med våra nervsystem och intas av miljoner, visar sig ha starka samband med olika sjukdomar i forskningen.

  • Det svåra är att visa att det verkligen beror på kaffedrickandet i sig.
  • Varje forskningsfråga har sina fallgropar, som kan vara mer eller mindre lätta att kontrollera för.
  • Studier kring kaffekonsumtion och minskad typ 2-diabetes måste exempelvis ta hänsyn till vad Patrik Magnusson kallar rulltårteeffekten.

– Det fikas väldigt ofta i det här landet. Men vet vi att kaffedrickare äter exakt lika mycket av fikabrödet som de andra runt bordet? Det skulle kunna vara så att kaffedrickare inte känner samma sug efter godsaker, vilket i så fall kan bidra till den minskade risken för diabetes för denna grupp.

  • Jag tror inte att vi riktigt vet svaret på den frågan, säger han.
  • Om de positiva rönen visar sig stämma är det en välkommen bonus för världens kaffedrickare, men det viktigaste är kanske att vi kan konstatera att kaffe i alla fall inte är livsfarligt.
  • Varken Susanna Larsson eller Patrik Magnusson, som båda gillar kaffe, tycker att hälsoöverväganden behöver styra valet att dricka kaffe.

– Nej, jag tycker man ska dricka kaffe om man mår bra av det. Det är mycket vi fortfarande inte vet om eventuella hälsoeffekter. Men det finns i alla fall inga stora risker, så mycket har forskningen klarlagt, säger Susanna Larsson. Patrik Magnusson kan dock utifrån egen erfarenhet tipsa personer med sömnproblem att se över sin kaffekonsumtion.

  • Jag slutade dricka kaffe efter klockan 14.00 och det gjorde en enorm skillnad för nattsömnen, jag sover numera som om någon slagit mig med en klubba, säger han.
  • Huruvida han verkligen minskade ner på kaffet av egen fri vilja går dock att diskutera.
  • Enligt hans egna forskningsresultat styrs människors kaffedrickande till stor del av deras gener, en tanke som brukar väcka en viss förundran.

– Det låter ju helkonstigt, det är klart att det är jag och inte mina gener som bestämmer om jag dricker kaffe eller inte. Så reagerar de flesta när vi presenterar resultaten, men vi tvillingforskare är inte så förvånade, säger Patrik Magnusson. Forskning på tvillingar har visat att de ofta har samma kaffevanor även när de har växt upp separerade från varandra – om den ena dricker kaffe så är chansen större att också den andra gör det.

Resultaten från tvillingstudierna visar att variationen av kaffedrickande i befolkningen till 40 procent förklaras av genetiska skillnader. Bakgrunden är att koffeinet bryts ned i kroppen till flera metaboliter som påverkar kroppen på lite olika sätt. Enzymsystemet som styr denna process, inklusive metaboliternas nedbrytningstakt, skiljer sig mellan olika individer beroende på vilka gener de har.

Det finns alltså en genetiskt styrd variation i hur vi påverkas av en kopp kaffe. Det är till exempel inte alla som har svårt att sova efter en kopp kaffe på kvällen. – För kaffedrickaren själv är det nog inte konstigare än att man väljer att dricka kaffe om man mår bra av det, och slutar med kaffe om man mår dåligt av det.

  1. Men det är intressant att vi, teoretiskt sett, kan förutsäga dessa val utifrån ett gentest, säger Patrik Magnusson.
  2. Men först måste de inblandade generna identifieras.
  3. Patrik Magnusson har nyligen tillsammans med internationella kollegor jämfört genetiska data från nästan 10 000 människor med plasmahalter av koffein och dess olika nedbrytningsprodukter samt individers kaffekonsumtion.

Flera gener kunde identifieras som påverkar kaffekonsumtionen. Forskarna såg bland annat att gener som ger en långsammare nedbrytning av koffeinet är förknippade med minskad konsumtion av kaffe. Den genetiska kunskapen öppnar för en intressant möjlighet för framtida forskning kring kaffets hälsoeffekter.

Eftersom gener inte är kopplade till andra bakomliggande associationer, som rulltårteffekten, eller ställer till det med omvänd kausalitet, som att ett samband kan bero på att en sjukdom orsakar minskat kaffedrickande snarare än tvärtom, skulle forskarna kunna använda dem för att få en klarare bild av orsakssambanden.

Men innan vi går och kaffegen-testar oss måste forskare identifiera ännu några fler kaffegener. Medan vi väntar, föreslår forskarna att vi njuter av kaffet i lugn och ro. Text: Ola Danielsson, först publicerad i Medicinsk Vetenskap nr 3 2017 : Nyfiken på kaffe

Kan man dricka kaffe när man är förkyld?

Röstråd – var rädd om din röst Innehållet gäller Västerbotten Så här gör du för att ta hand om din röst på bästa sätt.

Harkla dig inte vanemässigt. Drick i stället eller svälj för att fukta slemhinnorna i halsen. Andas genom näsan så mycket som möjligt. Då fuktas inandningsluften på bästa sätt. Drick mycket vatten. Vuxna personer behöver dricka mellan en och en halv till två liter per dag för att hålla slemhinnorna fuktade och elastiska. Dricker du kaffe ska det inte räknas med. Försök inte överrösta buller, till exempel under bilfärd, på arbetsplatsen, på festen eller mellan våningsplanen. Undvik torr, dammig och rökig miljö om det är möjligt. Tobaksrök är skadligt för rösten. Undvik hopsjunken och sned kroppsställning. En god och avspänd kroppshållning är viktigt för att du ska använda din röst på bästa sätt. Om du är du förkyld och hes är det viktigt att vila rösten. Prata mindre och undvik bullriga miljöer när du ska prata. Det är bättre att prata än att viska. Försök att hosta och harkla så lite som möjligt, det är påfrestande för stämbanden. Du kan behandla hostan med hostmedicin. Är hesheten kraftig kan du stanna hemma och vila rösten. Det är särskilt viktigt om du har ett röstkrävande arbete. Du har rätt till en veckas sjukskrivning utan läkarintyg. Sök vård om hesheten varar mer än tre veckor efter förkylningen. Stress påverkar oftast rösten negativt. Försök att minska stressfaktorer.

You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Semla?

Therese Erixon, 1177.se, Region Västerbotten Katarina Olofsson, läkare, specialist i röst-, tal- och sväljrubbningar, Neuro-huvud-hals-centrum, Norrlands universitetssjukhus, Umeå : Röstråd – var rädd om din röst

Är koffein bra om man är sjuk?

Kaffe – Kaffe är aldrig en bra idé när du är sjuk, särskilt inte om du är magsjuk eller har diarré. Koffeinet i kaffe är vätskedrivande, vilket ökar risken för att du blir ännu mer uttorkad, vilket kommer få dig att må sämre. Kaffe har även en förmåga att sätta igång tarmrörelserna vilket kan göra din diarré ännu värre

Är kaffe bra för immunförsvaret?

Vilka fler fördelar och nackdelar finns det med kaffe? – Nedan ska vi reda ut på vilka sätt kaffe är bra respektive dåligt. Läs vidare för att se vad kaffet gör med dig och din kropp.

Energi. Kaffe ger dig ökad energi som samtidigt ger dig ett ökat fokus på dina specifika uppgifter. Alltså är en kopp kaffe perfekt inför eller under ett prov eller examensarbete. Kaffe minskar risken att drabbas av sjukdomar som Alzheimers, Parkinson och typ-2 diabetes. Minskar förstoppning samt ökar risken för förstoppning. Aningen motsägande men kaffe har faktiskt både en positiv och negativ effekt på förstoppning, Dricker man kaffe så stimuleras tarmen att arbeta och därmed kan förstoppningsrisken minska. Samtidigt kan en tarm som är van vid att få kaffe bli långsam och förstoppad om den helt plötsligt inte får sitt kaffe. Försämrat immunförsvar. Stresshormonerna adrenalin och kortisol stimuleras av kaffe. Det kan så småningom leda till att immunförsvaret blir sämre, vilket i sin tur kan leda till andra sjukdomar.

Som du kan se och som du säkert redan vet, har kaffet en stor påverkan på våra kroppar och hur vi mår. Med listan ovan så ser man även att det finns flera fördelaktiga faktorer med kaffe, men även en del negativa. Slutsatsen blir trots allt att om du tycker om kaffe och dricker det regelbundet så finns det inga klara anledningar till att sluta.

När ska man inte dricka kaffe?

Är koffein farligt? – För mycket koffein kan leda till yrsel, hjärtklappning, ångest, magbesvär, kräkningar och sömnbesvär. När kroppen jobbar för att motverka den här typen av biverkningar kan det också påverka den cirkadiska rytmen och produktionen av melatonin och det kan också slå negativt mot din sömn.

  • Olika personer påverkas olika mycket.
  • Det beror på kön, ålder, vikt och gener.
  • Det tar till exempel längre tid för kroppen att bryta ner koffeinet när du blir äldre.
  • Men forskningen visar också att kaffe kan minska dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar och risken att få diabetes-2,
  • Enligt forskare är det i huvudsak tre grupper som bör se upp med hur mycket kaffe de dricker: gravida, de som lider av ångest och de som drabbas av sömnsvårigheter.

Enligt forskare är det i huvudsak tre grupper som bör se upp med hur mycket kaffe de dricker: gravida, de som lider av ångest och de som drabbas av sömnsvårigheter.

Vad är bra att dricka när man är sjuk?

Covid-19: Vad kan jag göra själv om jag är sjuk? Här är råd till dig som har till exempel en förkylning, influensa eller covid-19. Råden gäller om du kan vara hemma utan att behöva vård. Det är viktigt att du kontaktar vården om dina symtom förvärras. Det är viktigt att dricka mycket, särskilt om du har hosta eller feber.

  1. Det kan vara till exempel vatten, te, buljong eller soppa.
  2. För barn som har feber och hosta kan isglass vara ett alternativ till dryck.
  3. Du kan lägga en kudde under madrassen.
  4. Det kan hjälpa att höja huvudändan på sängen om du hostar mycket när du ska sova.
  5. Enklast är att bädda med extra kuddar.
  6. Du kan lägga kuddarna under madrassen så glider de inte undan.

Det kan också kännas skönt att ha det svalt i rummet där du sover. Vila men undvik att vara stilla länge Undvik fysisk ansträngning och vila ordentligt när du har feber och mår dåligt. Däremot är det inte bra att ligga stilla länge. Det försämrar lungornas möjlighet att arbeta.

  1. Rör på benen och fötterna.
  2. Du som ligger mycket kan byta sida regelbundet.
  3. Sätt dig eller res dig upp då och då.
  4. När du mår bättre är det bra om du kan vara utomhus och röra på dig, men undvik att överanstränga dig.
  5. Änn efter vad du orkar med.
  6. Varm dryck som till exempel te kan kännas lenande om du har ont i halsen.

Glass och yoghurt kan också kännas bra, eller att suga på vanliga halstabletter. Använd sockerfria tabletter, för tändernas skull. Nässprej kan hjälpa. Näsdroppar eller nässprej som innehåller koksaltlösning kan hjälpa om du är mycket täppt i näsan. Det finns att köpa receptfritt på apotek.

  1. Det finns även receptfri avsvällande nässprej.
  2. Du kan använda avsvällande nässprej i högst tio dagar.
  3. Det är viktigt att följa anvisningarna på förpackningen.
  4. Undvik rökiga miljöer och att röka Undvik att vara i rökiga miljöer.
  5. Röken irriterar luftvägarna och om du har hosta kan den bli värre av rök.
  6. Om du själv röker finns det många fördelar med att,

Behåll dina rutiner så mycket som möjligt om du behöver stanna hemma. Försök till exempel att äta och på samma tider varje dag. När och var ska jag söka vård? Kontakta genast en eller en om du har ett eller flera av följande besvär:

Du blir plötsligt mycket sämre. Du får andningsbesvär även när du vilar.

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Vad förvärrar förkylning?

Stress och rökning – Även saker i ditt sätt att leva kan göra att förkylningen inte släpper. Stress är en sådan, långvarig en annan. Båda gör att din förmåga att stå emot bakterier och virus blir sämre. : Därför vägrar din förkylning att ge med sig

Vad förvärrar halsont?

Rökning förvärrar symtomen och ökar risken för att du får återkommande besvär. Hosta och nys i armvecket eller i pappersnäsduk samt tvätta händerna ofta för att undvika att smitta andra. Ofta tar det 2–3 veckor innan du blir helt frisk.

Vad är positivt med kaffe?

Nio hälsoeffekter av kaffe –

Kaffe kan göra att du lever längre. Studier visar att kaffedrickare har mindre risk att dö av hjärt- och kärlsjukdom, stroke, diabetes och njursjukdom. Kaffe kan skydda mot typ-2 diabetes. Personer som dricker mer kaffe, upp mot 5-6 koppar om dagen, har mindre risk att få typ-2 diabetes. Kaffe minskar risken för hjärtsvikt, En eller två koppar kaffe om dagen kan minska risken för hjärtsvikt. Kaffe minskar risken för Parkinsons sjukdom. Forskare har sett ett tydligt samband mellan ökat intag av koffein och minskad risk för Parkinsons sjukdom. Kaffe skyddar levern. Både vanligt kaffe och koffeinfritt kaffe kan ha skyddande effekt på levern. Forskning visar att kaffedrickare hade mer hälsosamma nivåer på sina leverenzymer än de som inte dricker kaffe. Kaffe gör att leversjuka lever längre. Forskning har också kunnat visa att personer med kronisk leversjukdom har mindre risk att utveckla skrumplever, lägre risk att utveckla levercancer och levde längre än de som inte drack kaffe. Kaffe minskar risken för cancer i tjocktarmen. Kaffedrickare, även de som drack koffeinfritt kaffe, hade minskad risk att drabbas av kolorektalcancer visar forskning. Kaffe minskar risken för stroke. Studier av sambandet mellan stroke och kaffe har lett till olika slutsatser genom åren, ett tag ansågs kaffe öka risken för stroke. Numera anser dock forskare att för de allra flesta kan regelbundet intag av kaffe minska risken för stroke. Däremot bör personer med mycket högt blodtryck vara försiktiga, eftersom kaffe kan ge ett kortvarig blodtrycksökning i ungefär en timme. Kaffe ger ökat fokus och bättre minne. Tre till fyra koppar kaffe om dagen ger bättre fokus, bättre motorik och minne och förhöjd inlärningsförmåga visar en portugisisk studie.

You might be interested:  Vad Kostar En Kopp Kaffe Hemma?

Vem ska inte dricka kaffe?

Gravida kvinnor får rådet att inte dricka mer än tre koppar kaffe per dag då höga doser koffein misstänkts öka risken för missfall.

Är kaffe bra för magen?

4. Ljusrostat kaffe är mildare för magen än mörkrostat – Nej. Man skulle kunna tro att ljusrostat kaffe skulle vara bättre för magen, men det stämmer inte. Det finns flera organiska syror i kaffe, vid mörkare rostning bryts dessa syror ner och kaffet blir mindre surt, pH-värdet blir högre. Att dricka mörkrostat och espresso är alltså bättre för magen än ljusrostat.

Är pulverkaffe nyttigt?

Nästan samma näringsprofil – Näringsmässigt är snabbkaffe och bryggkaffe i princip identiska. De tillverkas ju på nästan samma sätt. Skillnaderna är så små att det varken borde göra till eller från för hälsan vilket man väljer. Däremot kan de skilja sig åt på en punkt – mängden koffein, Beroende på hur snabbkaffet framställts kan en del av koffeinet försvinna under processen.

Kan man dricka kaffe på kvällen?

Låg känslighet mot koffein – Är du en sådan person som kan dricka flera koppar kaffe på kvällen men ändå sova gott hela natten? Då har du antagligen en låg känslighet mot koffein, och du har förmodligen inte heller problem med att hålla dig vaken under dagen utan koffeinet. Kroppen bryter ner koffeinet snabbt, och du kan därför dricka sent på kvällen utan att det gör dig överdrivet pigg.

Är de farligt att dricka om man är sjuk?

Fyra kortfakta om alkohol och sjukdom –

  • Alkohol sänker ditt immunförsvar och ökar risken att göra dig sjuk.
  • Alkohol försämrar återhämtningen om du redan är sjuk.
  • Alkohol stör din sömn, vilket gör dig mindre motståndskraftig för infektioner och förlänger sjukdomsförloppet om du är sjuk.
  • Alkohol är en riskfaktor för många allvarliga sjukdomar, (3)

Vad är gott när man är förkyld?

Lök och vitlök: Sägs vara bra när första känningarna av en förkylning smyger sig på. Lök och vitlök innehåller bland annat svavelhaltiga ämnen, C-vitamin och flavonoider – en antioxidant starkare än både E- och C-vitamin. Ett plus är ju att lök även är en trevlig smaksättare i mat.

Är läsk bra när man är sjuk?

Bra mat vid illamående

  1. Du är här:

Innehållet gäller Skåne Det är väldigt individuellt vad som fungerar bäst att äta vid illamående. Prova dig fram till vad som fungerar för just dig. Även om det känns jobbigt att äta är det viktigt att du får i dig så mycket energi och näring som möjligt.

  • Ät små och täta måltider under dagen. Små portioner åt gången är bättre än stora måltider.
  • Drick mer mellan måltiderna och lite mindre till maten. Välj klara drycker som juice, måltidsdryck, läsk och citronvatten. Tänk på att ersätta den vätska som du förlorat om du har kräkts.
  • Prova att äta torr mat som exempelvis rostat bröd eller en skorpa innan du stiger upp på morgonen och före dina måltider.
  • Salt mat kan dämpa illamåendet. Prova till exempel ansjovis, kaviar, buljong, salta kex eller nötter.
  • Kall mat är oftast lättare att äta än varm mat.
  • Fet, rökt, starkt kryddad och stekt mat kan förvärra illamåendet.
  • Vila före och efter maten, gärna med upphöjd huvudända.
  • Undvik stekos som många upplever förvärrar illamåendet.

Jenny Johansson, 1177.se, Region Skåne Lotta Woxberg Lindsjö, kommunikatör, Region Skåne Ewa-Marie Johannesson, chef för dietistverksamheten Primärvården Skåne, Region Skåne : Bra mat vid illamående

Hur blir man fortast frisk från en förkylning?

Det finns saker du kan göra själv för att lindra besvären vid en förkylning. Du kan behöva vila om du har en förkylning men det betyder inte att du måste ligga ner. Ofta är det bra att vara uppe och röra på sig. Däremot ska du inte idrotta eller motionera om du har en infektion i kroppen.

Hur många dagar är man förkyld?

Vanliga symtom är snuva, hosta, halsont och feber. Det brukar ta 7–10 dagar att bli frisk. Vissa symtom som hosta kan sitta i upp till några veckor.

Hur blir jag frisk från min förkylning?

Knepen som underlättar och motverkar förkylningen – De första dagarna med en förkylning brukar vara värst, sedan tar det upp till två veckor innan du är frisk igen. Känner du dig hängig och sjuk kan du dra nytta av de här fem tipsen för att lindra symptomen och motverka förkylningen.

  1. 1 Täppt i näsan? Testa att skölja med koksaltlösning som nässpray eller näsdroppar,
  2. 2 Använd avsvällande nässpray när inte koksaltlösningen räcker. Du kan använda nässpray som mest 7-10 dagar på raken (du kan få nästäppa annars). Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel. Vid allergi ska du undvika avsvällande förkylningsnässprayer.
  3. 3 Halsont vid förkylning kan dämpas med lindrande tabletter.
  4. 4 För hostan finns läåkemdel som är både slemlösande och rethost-dämpande.
  5. 5 Feber och värk? Välj lindrande värktabletter som är febernedsättande, om du behöver dämpa febern.

Vad är bäst att dricka när man är förkyld?

Vatten och den vanliga förkylningen De flesta vuxna människor får i genomsnitt en förkylning cirka fyra gånger om året och barn blir förkylda ännu oftare. Tänk bara på den årliga ekonomiska förlust som detta innebär i form av förlorade arbetsdagar. Det rör sig om totalt cirka 3 miljarder euro och vi kan inte göra något åt det.

Eller kan vi det? Rinnande näsor, feber, och halsont är alla vanliga symtom vid en förkylning. En sjukdom där läkare och läkemedelsföretag fortfarande inte har klarat att finna ett botemedel. De läkemedel som kan köpas över disk idag, botar endast symtomen men inte orsaken till sjukdomen. Faktum är att det inte är mycket man kan göra när förkylningen eller influensan väl brytit ut, förutom att försöka eliminera symtomen.

Det bästa sättet att bekämpa en förkylning är att förhindra att den får fäste. Det finns olika sätt att förhindra uppkomsten av sjukdomen, vilket inkluderar att tvätta händerna ofta, ta vitaminer och försöka undvika förkylda personer. Men det kanske viktigaste och lättaste sättet att förhindra den vanligt förekommande förkylningen är kanske också det mest negligerade – Tillräckligt med vätska.

  1. Vatten sköljer bort skadliga orenheter och toxiner ur kroppen och hjälper till vid produktionen av slem.
  2. Eftersom kroppen använder mer vätska än vanligt när den försöker bekämpa en förkylning eller influensa, kan kroppen bli mycket uttorkad om man inte dricker tillräckligt.
  3. Uttorkning kan bland annat resultera i hög feber och därför är extra tillförsel av vatten mycket viktigt när man har förkylningssymtom.
You might be interested:  Vad Är Farligast Socker Eller Salt?

Faktum är att brist på vatten kan göra förkylningen och/eller hostan värre. Vatten är det primärt viktigaste valet när det gäller vätsketillförsel, men juice, te och soppa är också bra vid förkylning. Vatten i andra former kan också hjälpa. Varma drycker kan lindra halsont och till och med hjälpa till att förhindra kongestion.

  • Det är även rekommenderat att man gurglar saltvatten och andas in fuktig luft, möjligen via en ångluftfuktare.
  • Inom alternativ medicin, ser man på förkylning som ett sätt för kroppen att göra sig av med gifter.
  • Under hösten och vintern försöker vår kropp att harmonisera med årstiden.
  • Roppen kondenserar då överflöd och renar överflödigt slem och överbelastning från vävnader, vilket hjälper till att förbättra blodcirkulationen.

Denna process kan dock innebära att man pådrar sig en förkylning eller influensa. Att dricka vatten hjälper kroppen att göra sig av med gifter. Träning och svettning kan även hjälpa för att rena kroppen från toxiner. Vatten hjälper inte endast till att förhindra förkylning utan hjälper också den som har drabbats till att må bättre.

Vad är bra att äta dricka vid förkylning?

Lök och vitlök: Sägs vara bra när första känningarna av en förkylning smyger sig på. Lök och vitlök innehåller bland annat svavelhaltiga ämnen, C-vitamin och flavonoider – en antioxidant starkare än både E- och C-vitamin. Ett plus är ju att lök även är en trevlig smaksättare i mat.

Vad ska man äta och dricka när man är förkyld?

Tips för dig som är sjuk: – Små portioner: Den som inte är hungrig vill hellre se småplock än stora berg av mat. Tänk att du ska bjuda kroppen på olika “aptitretare”! Ät lite och ofta: Det är snällt mot magen och arbetar upp aptiten. Tre oliver och en Piggelin är långt bättre än inget.

  1. Nästa gång kanske du orkar mer.
  2. Bekant mat: Välj smaker och konsistenser du känner igen och gillar.
  3. Gärna flera olika snälla smaker i små munsbitar.
  4. Många föredrar rena smaker, att man inte blandar ihop saker.
  5. Mellanmål: Även vuxna behöver något mellan målen och sjukhuset har till och med tagit fram en helt egen meny för “mellis”: Här erbjuds läskande smoothies, yoghurt och frukt eller omelett.

Mat med mycket energi – och näring: Välj sådant som ger mycket per tugga; bre smör på brödet, laga mat med extra fett och knapra på oliver, avokado, nötter eller vindruvor. Just när du är sjuk är inte rätt tid att följa extrema dieter, banta eller välja sockerfritt.

Det betyder inte att geléråttor botar dig men ett par stycken kanske gör dig pigg nog att peta i dig lite riktig mat också! Drick: När du är sjuk blir du lätt uttorkad och det är viktigt att få i sig vätska. På Karolinska går det åt mycket körsbärssaft och äppeljuice. Vatten kan du smaksätta med frukt eller gurka, eller varför inte prova smakerna jordgubbar & basilika, blåbär & mynta eller klassikern ingefära & citron.

Du känner säkert igen dig; när du är sjuk så tappar du aptiten och det kan kännas svårt att äta. Luktsinnet är påverkat, maten smakar sällan lika gott och det kan vara jobbigt att både tugga och svälja. Men, när du är sjuk är det kanske viktigare än någonsin att kroppen får i sig de näringsämnen och den energi som den behöver. Michaela Signorelli Wallin från Coor är ansvarig för verksamheten som lagar och serverar alla patientmåltider på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

  1. Vi skapar mat som gör gott, berättar hon.
  2. Det ska smaka gott, se gott ut och dessutom tillgodose patienters olika behov.
  3. Få saker har haft så dåligt rykte som “sjukhusmat” och det var en utmaning som Coor gärna antog.
  4. I slutet av 2018 startade ett helt nytt koncept på Karolinska med just måltidsupplevelsen i fokus.

Maten serveras nu välsmakande och väldoftande, på ett sätt som retar aptiten och stimulerar till ökat ätande. Michaela och hennes team har komponerat en genomtänkt meny. – Maten ska kännas hemlagad, för det känns också tryggt, berättar hon. Vi lagar allt från grunden i köket på Karolinska med fräscha råvaror som till stor del är ekologiska och svenska.

  • Vi använder till exempel bara svensk fågel, MSC-märkt fisk och ägg från frigående höns.
  • Här tillverkar vi till och med egen glass! Fokus är mat som patienterna gillar, fast med “en extra liten knorr”.
  • Vi anstränger oss för att många olika åldersgrupper och olika nationaliteter ska hitta mat de känner igen på de breda menyerna, fortsätter hon.

– Här finns något för alla smaker, möjlighet att prova något nytt varje dag eller välja en favorit i repris. Hon berättar också om den unika barnmenyn som erbjuder oändliga kombinationsmöjligheter för att falla den mest kräsne lille patient i smaken. – Vi serverar även så kallad “önskekost” med till exempel hamburgare och pizza.

Just att faktiskt få i sig något – vad det än är – kan göra en avgörande skillnad för dig som haft otur och blivit sjuk! Alla portioner som serveras på sjukhuset är såklart näringsberäknade in i minsta detalj tillsammans med dietister för att säkerställa att innehållet är så bra som möjligt för patienterna, även för de som behöver specialkost.

– Vi bjuder på bra mat som vi själva gillar och som vi kan stå för, förklarar Michaela. Hon har genom åren lärt sig vilken mat som fungerar och delar gärna med sig av sina bästa tips till dig som är sjuk och behöver äta. På informationssidan 1177.se står att “Den mat du äter när du är på sjukhus är en del av din behandling.” Tänk på att det även gäller dig som är sjuk i hemmet; Ät och drick! Och välj bra mat som gör dig gott!