Hur Får Man Bort Soja Fläckar
Så här tar du bort soja från plagg som kan maskintvättas:

 1. Lägg plagget i varmt vatten, för ull – använd ljummet vatten.
 2. Gnugga in med Citrontvål tills fläcken är borta.
 3. Är det en gammal fläck eller en extra svår fläck – låt plagget ligga i några timmar så att tvålen får verka.

Meer items

Hur får man bort Soyafläckar?

Fläckborttagning – Tips som tar bort fläckar | Hemfrid Så trist när man får en fläck på ett favoritplagg, på bordsduken eller i soffan. Här har vi samlat de bästa tipsen och husmorsknepen om hur du kan få bort fläckar från fett, kaffe, blod, vin och mycket mer.

Så får du bort 37 vanliga fläckar Att ta bort fläckar i stället för att tvätta hela plagg är mer skonsamt för dina kläder men också för miljön. Med fläckborttagning och vädring kommer du långt när det handlar om att ta hand om dina kläder och andra textilier. Det bästa är att behandla fläckar direkt när de uppstår.

Ibland upptäcks fläcken först när den redan torkat in och då kan det vara svårare att få bort den men med lite tålamod och rätt medel kan du ändå få ett lyckat resultat. Bra att ha hemma

 • Ett bra fläckborttagningsmedel som du med all säkert har hemma är vanligt handdiskmedel. En droppe i ljummet vatten löser många fläckar till och med gräsfläckar. Hemfrids eget miljövänliga diskmedel funkar jättebra!
 • Galltvål är en annan produkt som också räddar många plagg. Den är en ekologisk fläckborttagnings- och rengöringstvål som du hittar du i välsorterade mataffärer och butiker som säljer rengöringsprodukter.
 • Andra mer specialiserade produkter för fläckborttagning är glycerol/glycerin, ammoniak, rödsprit, etanol och kemiskt ren bensin.
 • Skafferivaror som fungerar mot många fläckar är salt, citron, citronsyra, vinsyra, bikarbonat, ättika, vinäger, jordnötssmör, mjölk, filmjölk och yoghurt.
 • Vita trasor.

Gör så här Om det inte står något annat vid respektive fläckborttagningstips så gäller dessa grundregler.

 • Gnugga inte vid fläckborttagning eftersom du då riskerar att sprida ut fläcken och skada tyget. Dutta i stället utifrån kanten och in mot mitten på fläcken.
 • Använd alltid vita trasor vid fläckborttagning eftersom färgade trasor kan fälla färg.
 • För att vara på säkra sidan så att materialet inte bleks eller på annat sätt påverkas negativt så testa alltid på ett mindre synligt ställe med det medel du tänker använda till fläckborttagningen. På ett klädesplagg kan det vara på en fåll på insidan, på en möbel på undersidan eller baksidan.

Sug först upp så mycket som möjligt av en fettfläck med hushållspapper. Ta bort fettfläckar En fettfläck får du bort genom att först suga upp så mycket som möjligt med till exempel hushållspapper. Strö därefter potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det stå över natten.

Dammsug bort överskottet, behandla fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta sen som vanligt i maskin. Ta bort kaffefläckar Hur du tar hand om kaffefläckar beror på om det är svart kaffe eller kaffe med mjölk eller grädde. Blötlägg fläcken först i kallt vatten och sen i så hett vatten som tyget tål för fläckar med kaffe med mjölk eller grädde i.

För fläckar av svart kaffe brukar blötläggning i hett vatten lösa fläcken. Om fläcken är helt färsk kan kallt vatten fungera. För tyger som inte tål hett vatten kan du testa att badda fläcken med en uppvispad äggula i ljummet vatten. Ta bort blodfläckar Börja alltid med att skölja blodfläckar i kallt vatten, inte varmt! Blodfläckar innehåller mycket proteiner och de fäster ännu mer om de får varmt vatten på sig och då riskerar du att de inte går att få bort alls.

Det bästa är att skölja direkt med kallt vatten men om fläcken hunnit torka kan du blötlägga i kallt vatten med salt. Räkna med ett par matskedar salt per liter vatten och låt plagget ligga i blöt ett par timmar och se till att fläcken är borta innan du tvättar som vanligt. Om fläcken trots allt är kvar kan du testa med en blandning av två delar bikarbonat och en del vatten.

Lägg på fläcken och låt stå i en halvtimme. Skrapa bort överflödigt och dutta med en fuktig trasa för att få bort det sista innan du tvättar som vanligt. När du sköljt vinfläcken med vatten, strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan. Ta bort vinfläckar Vinfläckar, framförallt rödvinsfläckar och rosévinsfläckar, baddas med vatten, helst direkt när de uppstår.

 • Strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan i omgångar.
 • Skölj med så hett vatten som tyget tål och tvätta som vanligt.
 • Om fläcken är kvar efter tvätten testa att behandla med ättika utspätt i varmt vatten, gärna hett om tyget tål det.
 • För gamla fläckar finns husmorsknepet att få bort vinfläckar med het fet mjölk.

Värm upp mjölken tills den sjuder, lägg i tyget med fläcken och låt ligga kvar tills mjölken svalnat. Apelsin Blanda lite ammoniak i ljummet vatten. Doppa en trasa och dutta på apelsinfläcken tills så mycket som möjligt av den har försvunnit. Tryck sedan med torrt papper för att suga upp fläcken.

Asfalt Fukta en bit av en trasa med kemiskt ren bensin och dutta utifrån och in på nyare asfaltfläckar. Gamla fläckar kan du få bort genom att gnida fläcken med jordnötssmör. Banan Spotta på bananfläcken om den inte hunnit mörkna än och arbeta in i fläcken och skölj efteråt. Citron fungerar på ljusa tyger.

Blanda lite citronsaft med vatten. Citron kan bleka så var försiktig om det är ett plagg som du är väldigt rädd om. Du kan även testa glycerin på mörka bananfläckar och tvätta sedan med tvättmedel efteråt. Blåbär Testa först att badda blåbärsfläcken med en droppe diskmedel i ljummet vatten på en trasa.

Om det krävs mer överväg om ditt tyg tål blekning, i så fall kan du testa med citron. Glycerin kan också hjälpa mot blåbärsfläckar. Bär Testa att dutta äppelcidervinäger eller citron på bärfläckar. Tänk dock på att det kan bleka tyget så prova först på ett osynligt ställe. Intorkade bärfläckar kan du få bort genom att lägga i blöt i filmjölk eller yoghurt över natten.

Choklad Chokladfläckar får du enklast bort om du kan behandla dem så fort som möjligt. Spola först med kallt vatten från baksidan av tyget och förbehandla sen chokladfläcken med diskmedel eller flytande tvättmedel och låt det verka en stund. Lägg sen plagget i blöt över natten i så hög värme som det tål, se skötselrådet, och tvätta som vanligt nästa morgon.

Deodorant Gula deodorantfläckar i armhålor på kläder kan du få bort genom att blanda diskmedel med citronsyra. Stryk på fläckarna, vänta i 30 minuter och skölj. En annan metod är att få bort dem med ättika! Blanda 1 del ättika till 10 delar vatten, lägg i blöt i några timmar och tvätta därefter plagget som vanligt.

Frukt och grönt Fruktfläckar och fläckar från grönsaker kan du få bort med en lösning av ½ tesked citronsyra till 1 deciliter vatten. Citronsyra kan bleka så om det är ett ömtåligt plagg kan du i stället testa att doppa fläcken i så varmt vatten som plagget tål med en skvätt ättika i.

 • Glassfläckar får du ofta bort med vatten och diskmedel.
 • Glass Lägg kläder med glassfläckar i kallt vatten en stund.
 • Droppa i lite diskmedel, rör runt och låt ligga en stund till.
 • Tvätta därefter plagget som vanligt.
 • Gräs Diskmedel eller såpa brukar fungera bra på gräsfläckar.
 • Förbehandla fläckarna med det, låt verka i ungefär en timme och tvätta sen som vanligt.

Andra metoder är att gnida är att behandla vita plagg som fått gräsfläckar med ren sprit eller etanol. Färgade plagg mår bättre av en förbehandling med diskmedel och vinäger. Jord Vänta tills tyget är torrt och borsta eller dammsug bort så mycket du kan så sprider du inte ut jordfläcken.

Blötlägg sen i så varmt vatten som plagget tål med diskmedel. Skölj av och tvätta sen som vanligt. Ketchup Ketchupfläckar får du ofta bort med vanligt handdiskmedel och vatten. Om de är riktigt envisa kan du använda rödsprit. Klister Doppa en trasa i kemiskt ren bensin och dutta tills fläcken är borta. Tvätta därefter ytan där fläcken satt med galltvål och låt verka i 30 minuter innan du tvättar hela plagget.

Galltvål och etanol kan lösa fläckar av kulspetspenna. Kulspetspenna Galltvål kan lösa fläckar av kulspetspenna. Etanol fungerar ofta också för att få bort bläck från kläder men om det är ett färgat tyg riskerar du att bleka tyget med etanol. Kåda Fläckar från kåda kan du få bort med ren sprit.

 1. När fläcken inte syns längre tvättar du som vanligt.
 2. Läppstift Fläckar av läppstift går oftast bort i den vanliga tvätten i tvättmaskin.
 3. En annan metod är att gnida in läppstiftsfläckarna med gammalt torrt vitt bröd.
 4. Majonnäs Skrapa bort så mycket som möjligt av majonnäsfläcken.
 5. Förbehandla sen fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta därefter plagget som vanligt Om det är en gammal mjölkfläck, testa med vinäger eller rödsprit.

Mjölk Mjölkfläckar får du oftast bort med handtvål och vatten. Om det är en gammal fläck, testa med vinäger eller rödsprit. Skölj noga efteråt och tvätta sen som vanligt. Nagellack På samma sätt som du får bort nagellacket från naglarna kan du också få bort en nagellacksfläck från många material, med aceton.

 • Det fungerar dock inte på syntetmaterial.
 • På mer ömtåliga material kan du testa med kemiskt ren bensin.
 • Prova alltid på ett osynligt ställe innan du ger dig på framsidan på ett plagg.
 • Olja För att få bort olja från kläder, sug upp så mycket av oljan du kan med hushållspapper.
 • Pudra över potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det suga upp över natten Skaka bort eller dammsug bort överflödigt mjöl och behandla fläcken med diskmedel.

Låt ligga i blöt en stund och tvätta sen som vanligt. Persika och nektarin Skölj helst omgående persikafläckar och nektarinfläckar i så hett vatten som tyget tål. Citronsyralösning, ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, kan annars fungera. Citronsyra kan bleka tyg så testa alltid på ett osynligt ställe först.

 1. En annan metod är att ha en skvätt ättika i vatten och försöka lösa fläcken i det.
 2. Rost För att få bort rostfläckar kan du använda citron, citronsyralösning, med ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, eller koncentrerad vinsyra.
 3. Syror kan bleka tyger så tänk på det innan du provar detta.
 4. En kombination av citronsyralösning tillsammans med galltvål är en annan metod värd att testa.

Bearbeta fläcken med det medel du valt i ca 15 minuter och tvätta sen som vanligt. Skokräm Behandla skokrämsfläckar så fort som möjligt. På vita tyger kan du testa med ren alkohol. På färgade tyger bör du späda ut med vatten och testa på ett osynligt ställ som en fåll så du inte riskerar att bleka tyget runt fläcken.

 • Smink
 • Sminkfläckar förbehandlar du med flytande diskmedel, tvättmedel eller såpa innan du tvättar som vanligt.
 • Solkräm
 • Förbehandla solskrämsfläckar med flytande diskmedel eller tvättmedel och tvätta sedan plagget som vanligt.
 • Spenat

Färska spenatfläckar kan du få bort med rinnande kallt vatten och därefter förbehandla med flytande tvättmedel eller diskmedel innan du tvättar som vanligt. Att dela en potatis och gnida på fläcken är också ett gammalt husmorsknep.

 1. Spritpenna
 2. T-röd kan ta bort fläckar av spritpenna men det finns en risk att tyget runt fläcken bleks så prova på ett osynligt ställe först.
 3. Stearin

För att få bort stearin från kläder, börja med att peta loss så mycket av stearinet som det går. Lägg hushållspapper på din strykbräda, lägg på tyget med fläcken och ytterligare ett lager med hushållspapper ovanpå. När du stryker värms stearinet upp och sugs in i hushållspappret.

Upprepa tills fläcken är borta. Behandla sedan den återstående fläcken med diskmedel och tvätta sen som vanligt. För att få bort stearin från glas, lägg glaset i frysen över natten. Morgonen därpå har stearinet krympt och du kan peta ut det. Diska i hett vatten och eftertorka med hushållspapper. En sprayflaska med ättika och vatten är bra att ha till träningskläderna Svett Vanlig tvål eller flytande tvättmedel fungerar ofta för att få bort svettfläckar.

Bearbeta fläckarna innan du tvättar som vanligt. På kläder som har blivit missfärgade av svett kan du få bort fläckarna med ättika och varmt vatten innan du tvättar som vanligt. Till träningskläder som blir svettiga ofta är ett tips att ha en sprayflaska med ättika och vatten och regelbundet spraya de svettigaste områdena, låta verka i tio minuter och sen tvätta som vanligt.

 • Te Hur du tar hand om tefläckar beror på om det är rent te eller te med mjölk eller grädde.
 • För tefläckar utan mjölk eller grädde skölj i så hett vatten som tyget tål, helst direkt när fläcken uppstått.
 • Om det är mjölk eller grädde i teet lägg fläcken först i kallt vatten och sen i kokande om tyget tål det.

Om fläcken är kvar efter det kan du prova att badda fläcken med en blandning av alkohol och ättika. Tomatsås Skölj eller lägg fläcken i blöt i kallt vatten i en timme. Behandla sen fläcken med glycerin, låt sitta i en bra stund och tvätta sedan som vanligt.

Hur får man bort soja matta?

Våra experttips – Vårt bästa tips för att få bort sojasåsfläckar är att badda fläcken så mycket som möjligt så att den hålls fuktig. Sojasås blir mycket svårare att få bort om du låter fläcken torka. Du bör också undvika att gnugga alltför hårt på fläcken, eftersom det riskerar att göra fläcken större.

Hur får man bort intorkade fläckar?

Salt och vatten – 1 msk salt på 1 dl vatten. Blötlägg och skölj fläcken i kallt vatten. Intorkade fläckar på bomull och linne bekämpas med ammoniak – därefter såpa. För färgade plagg går det att blanda kallt vatten med citroner.

Vilka Fläckar går inte bort?

Gamla fläckar på kläder – Så tar du bort dem Eller så gillar man verkligen att fynda gamla härliga vintageplagg, men har svårt att riktigt få bort svettfläckar eller andra okända fläckar. Misströsta inte! Det finns flera olika sätt att behandla gamla mystiska fläckar på.

You might be interested:  Hur Länge Kan En Tårta Stå I Kylen?

Här nedan kommer några väl beprövade husmorstips. Om plagget är tillverkat av syntet kan du först testa att behandla fläcken med vanliga babywipes, och då kanske det räcker. Detsamma gäller för skor av de flesta material. Om plagget är av bomull, eller om babywipes inte räcker, så kan du testa tipsen i listan här nedanför.

Börja med steg 1 och pröva dem sedan steg för steg. Lycka till!

Testa först de fläckborttagningsmedel du tänker använda på ett mindre synligt ställe på tyget, som till exempel baksidan av en fåll. Börja med att fukta fläcken med lite ljummet vatten. Lägg tyget ovanpå ett kaffefilter och låt plagget torka. Pröva att gnugga fläcken med galltvål och därefter tvätta plagget enligt tvättlappens instruktioner. Finns fläcken fortfarande kvar så kan du prova att badda den med en trasa med lite färglös sprit på. Framförallt brukar intorkade svettfläckar gå bort ganska enkelt med denna metod. Nästa steg är att badda fläcken med ammoniak på en ren trasa eller svamp. Skölj sedan ur ammoniaken ordentligt under rinnande vatten. Om fläcken ändå inte ger med sig så kan du göra ett försök med ättika. Också här kan du badda med en ren trasa eller svamp. Tvätta enligt tvättlappens instruktioner efter ca 30 minuters behandling med ättika. Som sista alternativ kan du använda blekmedel. OBS! Det är enbart lämpligt för vita plagg – färgade och mönstrade plagg riskerar att få en ny och blek fläck istället.

Svenskt husmoderslexikon – uppslagsbok för hem och familj, band II (Medéns Förlags AB, 1963) Camilla Thulin berättar om fläckar, TV4 2019 The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes ursprungligen publicerat 13 juni 2022 : Gamla fläckar på kläder – Så tar du bort dem

Vilka fläckar kan bikarbonat ta bort?

Tvätta –

Blir bordservetterna ordentligt nedsmutsade under en rolig fest ska du strö bikarbonat på fläckarna av vin och mat. Låt verka tills du får möjlighet att ta itu med dem. När gästerna har gått, sträcker du servetterna över en bunke, strör på mer bikarbonat och häller på varmt vatten som rinner ner i bunken. I princip är fläckarna därefter ett minne blott. Unna dig själv en snövit tvätt. Om du brukar använda blekmedel för att få tvätten vit, kan du tack vare bikarbonaten minska dosen med hälften. Kläderna blir lika vita, om inte ännu vitare. Tillsätt 1/2 kopp bikarbonat för toppmatade maskiner och 1/4 kopp för frontmatade maskiner och njut av en snövit tvätt, utan klor. Ersätt industriella mjukgörande medel med en kopp bikarbonat under sköljcykeln. Bikarbonaten är naturligt mjukgörande. Idealiskt för personer som är känsliga för kemikalier. För att göra reningseffekten effektivare när du tvättar, kan du ersätta hälften av tvättmedlet med bikarbonat. Bikarbonaten inverkar på pH-balansen och gör att tvättmedlets reningseffekt ökar. Din tvätt blir riktigt ren och dessutom sparar du pengar. Ta bort blodfläckar på kläder och linne så här: fukta tyget med kallt vatten och strö på bikarbonat innan du tvättar. Gnugga in bikarbonaten i tyget och låt verka en stund. Gör i ordning en pasta av bikarbonat och vatten för att rengöra smutsiga kragar och bli kvitt fläckar från smink osv. Gnid in pastan med fingrarna. För särskilt envisa fläckar kan du tillsätta lite vinäger i pastan innan du tvättar plaggen. Kontrollera att plaggen inte färgar om du blandar vittvätt och kulörtvätt! Rengör mocka med bikarbonat och en mjuk borste, låt pulvret verka en stund och borsta sedan bort pulvret. Om någon i familjen är allergisk mot industriella tvättmedel (vissa produkter är mycket starka), kan du ersätta dem med bikarbonat. Detta är framför allt viktigt när det gäller sänglinnet Har man bebisar och småbarn i huset händer “små olyckor” allt som oftast. Ha alltid en lösning av en halv kopp bikarbonat och en halv kopp vatten i en sprayflaska tillhands. Om bebisen kräks på sina kläder. Torka bort och spraya med lösningen. Syran neutraliseras och fläckarna blir lätta att få bort i tvätten. Leksaker med fyllning, och speciellt gosedjur, blir lätt förstörda när man tvättar dem. Fräscha upp dem med lite bikarbonat. Låt bikarbonaten vara kvar över natten. Borsta och skaka bort överskottet innan du ger tillbaka dem till den lyckliga ägaren. Fuktskadade och mögliga filtar, lakan och sovsäckar kan räddas med en blandning av vinäger och bikarbonat. Ta fram den största baljan du har, häll i bikarbonat (i riklig mängd), vatten och vinäger och lägg dem i blöt. Tillsätt sedan 1 liter vinäger och låt det dra. Får täcket plats i maskinen är det bara att köra det på ett skonsamt program, annars måste du skölja för hand.

Dessutom. Hårda knutar blir lättare att lösa upp om man strör lite bikarbonat på knuten. I webshopen hittar du bikarbonat med eterisk olja men även naturell och ekologisk bikarbonat i storpack om 500g Längre fram kommer ett inlägg om hur du kan använda bikarbonaten som skönhetsprodukt.

Kan man använda Vanish på matta?

Tvätta och rengöra mattan hemma När du köper en matta så är syftet oftast att använda den under en lång tid och det kan vara en dyr kostnad. Men när du har folk över, eller barn som springer omkring eller när du dricker ditt morgonkaffe så är det en stor risk att den kommer få fläckar.

Ta hand om fläcken direkt Spraya Vanish Oxi Action Power Spray soffa & matta direkt på fläcken och gnugga in, lämna det på under 1-5 minuter. Tvätta din matta enligt anvisningarna på etiketten. Vissa mattor kan tvättas i tvättmaskin och visa bör skrubbas med tvål och vatten direkt på mattan. Torka under natten eller tills den är helt torr.

Precis som med andra fläckar är det enklare att få bort när fläcken är ny än när den är ingrodd. Agera snabbt och följ våra tips så att du kan få bort fläcken och njuta av en fräsch och ren matta igen. Har du en gammal flack som du glömt bort eller inte haft tid att få bort? Oroa dig inte -– Vanish Oxi Action Power Spray Soffa & Matta fungerar för många ingrodda fläckar också.

Följ guiden ovanför och lämna medlet på mattan så länge som möjligt. Ta bort lukt från matta Mattor är inte bara en inredning i hemmet, den fyller också en funktion att hålla det varmt inomhus under vintern och kallare perioder. Men lukt från mattan kan ibland påverka hela rummet eller till och med hela huset, lukten kan komma från ett husdjur, en gammal fläck eller smuts utifrån, men var inte orolig det kan lösas med några få tricks.

Bakpulver eller bikarbonat är ett bra trick för att få bort lukt från matta. Sila försiktigt över hela mattan och lämna det på i åtminstone 12 timmar, du kan exempelvis göra det på kvällen så att det får verka under natten, på så sätt hamnar det inte i vägen för din dagliga rutin.

Sen borstar du försiktigt bort pudret och mattan är fräsch, luktfri och uppfyller sitt syfte igen. Om mattan har en fläck, se till att få bort den först genom att följa våra tips här ovan, innan du försöker att få bort lukten. Kattkiss på mattan Om du har ett husdjur så vet du att det ibland sker olyckor.

Om olyckan är framme och du finner dig själv i en situation där du har fått kattkiss på mattan så kan det släppa ifrån sig en dålig lukt som stannar kvar länge. Se till att tvätta mattan genom att använda våra tips här ovan för att få bort fläcken. Vinäger är ett bra husmorstips som kan användas för att få bort lukten av kattkiss på mattan.

 • Blanda samman vinäger med vatten och spraya eller dutta på.
 • Upprepa proceduren 2-3 gånger eller tills området luktar vinäger istället för kattkiss.
 • Vinägerlukten kommer att försvinna efter några dagar.
 • Vinäger är också ett bra tips för att hålla katterna borta från att kissa på golvet eller mattan, så att du slipper tvätta bort kattkiss igen.

Ha en sprayflaska med vinäger och vatten spraya sedan på mattan, i hörnen eller på andra platser där katten har eller kan kissa – för att förebygga att få dåligt lukt i hemmet som kommer ifrån kattkiss. Var noga med att kontrollera att din matta tål de olika ämnena – det varierar från matta till matta, beroende på tyget.

Hur får man bort svåra fläckar på matta?

Vin (eller saft) – Skulle du spilla en mörkt färgad vätska (som rödvin eller svartvinbärssaft), kan du glädjas över att det gamla husmorstipset stämmer! Vitt vin eller sodavatten fungerar för att neutralisera och ta bort fläcken. Börja med att spraya området lätt med antingen vitt vin eller sodavatten, dutta sen med en ren kökshandduk och följ de tidigare tipsen för att få bort fläcken helt.

Hur får man bort fläckar på vit matta?

Ta bort fläckar på mattor med vår enkla guide Den där fläcken var förmodligen inte med på listan över saker du drömde om när du inredde ditt hem. Om din katt har missat kattlådan, en chokladkaka har hamnat på fel ställe eller du spillt rödvin på din matta så har du hittat rätt.

 • Oavsett vilken av de här tre typerna av fläck du har, läs vidare för att upptäcka vår enkla guide som visar dig hur du gör för att få bort fläckar på din matta utan att behöva anlita dyra proffs.
 • Experttips: Läs alltid mattillverkarens instruktioner om rengöring.
 • Var noga med att testa alla nya rengöringsmetoder på ett litet, avskilt område först, istället för på hela mattan.

Det viktigaste rådet för att hantera fläckar på mattan är särskilt viktigt för rödvin: handla snabbt! När fläcken torkat är den svårare (men inte omöjlig) att få bort. Här går vi igenom hur du tar bort rödvin från mattan – både färska och intorkade fläckar.

Strö generöst med salt på fläcken och låt stå ett tag för att ta bort så mycket fukt som möjligt. Dammsug upp saltet med en kraftfull dammsugare som, Dess anti-allergifilter säkerställer att smutsen i din matta avlägsnas hygieniskt och effektivt. Om du fortfarande kan se rödvinet på mattan, upprepa de två föregående stegen.

Tips: Eftersom det är ganska kraftfullt att använda salt är det bättre att använda kolsyrat vatten på känsliga mattor av hög kvalitet. Häll helt enkelt vattnet över fläcken, låt det verkar och torka sedan. Så tar du bort fläckar på mattan: Torkat vin

ASpreja fläcken med en blandning av diskmedel och kallt vatten, eller ett glasrengöringsmedel. Låt det verka i ungefär en halvtimme. Dutta försiktigt området med en pappershandduk. Dutta alltid – eller klappa – på området. Att gnugga kan göra att fläcken pressas längre in i mattfibrerna, vilket är det sista du vill! Om du fortfarande kan se fläcken, upprepa proceduren.

Chokladfläckar på mattan kan enkelt tas bort med fem enkla steg.

CDra först baksidan av en bordskniv slätt över fläcken för att få bort eventuella chokladrester. Häll lite diskmedel på fläcken och låt det verka i några minuter. Fukta sedan en absorberande trasa med varmt vatten och ta försiktigt bort diskmedlet. Kom ihåg att aldrig gnugga på fläcken, dutta alltid för att förhindra att fläcken pressas längre in i mattfibrerna. Om du fortfarande kan se en fläck, strö över potatismjöl eller majsstärkelse och låt verka ett tag. Till sist, dammsug.

Husdjur sätter också sina spår i hemmet – och vi pratar inte bara om, Men oroa dig inte, hjälp finns av få. Använd dessa tips för att ta bort urinfläckar på mattor så att det ser rent ut och luktar fräscht igen.

Sug upp så mycket urin som möjligt med en pappershandduk eller en tidning. Blanda lite diskmedel i en hink med varmt vatten och applicera lösningen på fläcken med en absorberande trasa. Lägg nytt papper över fläcken för att suga upp vattnet och eventuellt kvarvarande urin. Upprepa ovanstående steg tills urinet har sugits upp helt och du inte längre kan se några fläckar på mattan. För att få bort lukten, tvätta fläcken med lite vitvinsvinäger och vatten. Vinäger hjälper till att neutralisera lukt.

Precis som med rödvin gör det stor skillnad om du handlar snabbt när du får syn på urinfläckar på mattor. Vissa saker går inte att undvika här i livet, och fläckar är en av dem. De flesta hem har nog några repor på golvet eller kaffefläckar på någon matta.

Vilka fläckar tar Galltvål bort?

Fläckborttagningsmedel – Det finns även olika slags fläckborttagningsmedel som både är effektiva och miljövänliga såsom till exempel galltvål och Grumme fläckborttagning. Galltvål består av kokosolja, palmolja och galla från oxe. Den finns antingen i fast eller flytande form.

 1. För fläckar av gräs, frukter eller bär är fast galltvål mest effektivt eftersom den innehåller klorofyll.
 2. I flytande form är galltvålen extra bra mot olje- och fettfläckar.
 3. Du kan också använda den flytande galltvålen till att rengöra ugnen, spisen eller grillen liksom cykeln och bilen.
 4. Galltvål är ett effektivt och miljövänligt sätt att ta bort fläckar på kläder och textiler.

Produkten innehåller inga kemikalier. Även om palmolja bör undvikas på grund av att planteringen av oljepalm ofta sker på bekostnad av att regnskogen avverkas eller att torvmarker försvinner, så finns det faktiskt palmolja som odlas på gammal jordbruksmark utan användning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

 1. I både Brasilien och Dominikanska republiken finns det till exempel ekologiskt odlad palmolja som dessutom är certifierad enligt Fair Trade.
 2. Så välj galltvål som har ekologisk märkning.
 3. När det gäller oxgallan kommer den från slakteriavfall så inga djur dödas enbart i syfte att utvinna gallan.
 4. Grumme fläckborttagning är ett effektivt och miljövänligt medel för att ta bort fläckar.

Det är baserat på bland annat citronsyra och såpa som tillverkas av tallolja. I olika tester har det visat sig vara det mest effektiva för att få bort fettfläckar och enzymatiska fläckar, det vill säga fläckar som är baserade på proteiner eller stärkelse.

Hur får man bort fläckar som inte går bort i tvätten?

Hur får jag bort kaffefläckar från kläderna? – Aj som. Att spilla hett kaffe på sig gör både ont och är jäkligt irriterande. Speciellt irriterande är det när man inser att man låtit det skitiga plagget ligga lite för länge i tvättkorgen och fläcken inte gick bort i tvätten.

Kan man få bort gamla fläckar?

Så får du lätt bort svåra fläckar 1 november 2010 kl 11:19 Uppdaterad 7 oktober 2014 kl 14:22 Tips & Råd ​Gråt inte över spillt vin. Det finns sätt att bekämpa fläcken. Här är klädernas vanligaste fläckfiender – och de miljövänliga knepen för att få bort dem. ​ 1. Blod. Skölj i kallt vatten med salt eller strö salt direkt på fläcken och skölj sedan med kallt vatten. Intorkade fläckar blötläggs i kallt saltvatten. Läs också 2. Bläck. Tvätta i tvålvatten, alternativt t-röd eller citronsyralösning (1/2 tsk citronsyra + 1 dl vatten).

 • Obs! Citronsyra kan bleka textil.
 • Eller pröva saft av rabarber, citron eller sur mjölk.
 • Du kan också placera tyget på en absorberande tygtrasa och fukta fläcken med alkogel.
 • Gamla fläckar kan blekas i sol.3. Bär.
 • Doppa i kokande vatten eller kokande mjölk om tyget tål hettan.
 • Tvätta annars med citronsyralösning eller blek äldre fläckar i solen, fuktade med citronsaft.4.
You might be interested:  Varför Lägger Man Gurka På Ögonen?

Choklad. Gnid på fläcken med mjölk eller såpa och tvätta i kallt vatten.5. Fett. Strö potatismjöl på fläcken och låt ligga över natten. Borsta sedan bort eller tvätta i varmt vatten med tvål eller diskmedel. Eller doppa fläcken i varm mjölk.6. Frukt. Använd citronsyralösning om tyget tål det.

 1. Pröva annars att doppa plagget i kokande mjölk eller tvätta med lite ättika i vatten.7. Gräs.
 2. Tvätta med ren sprit eller t-röd på vita plagg eller gnid med glycerol eller alkogel.
 3. Skölj i kallt vatten.
 4. Varstår fläcken så skrubba in tandkräm (ej gel) blandat med bakpulver eller fukta med vinäger och låt stå några minuter.

Skölj väl och tvätta.8. Kaffe. Färska fläckar tas bort med kallt vatten. Vita plagg kan doppas i kokande vatten medan färgade plagg tvättas med mjölk eller i ljummet vatten med en vispad äggula.9. Klister. Gnid på fläcken med matolja och tvätta sedan tyget som vanligt.

 1. Tyg utan acetat eller silke kan fuktas med aceton, men testa färgfasthet först.10. Olja.
 2. Gnid fläcken med smör och tvätta därefter med ljummet tvålvatten.
 3. Eller strö bakpulver på fläcken och låt stå en kvart.
 4. Borsta bort och behandla med diskmedel.11. Rost.
 5. Använd citronsyralösning om färgen på plagget tål det.12.

Svett. Doppa i kokande vatten eller tvätta med utspädd ättika.13. Te. Doppa i kokande vatten om tyget tål det eller tvätta med mjölk. Du kan också bleka med citronsyra eller ättika.14. Trycksvärta. Använd såpa eller t-röd.15. Vin. Fukta rödvinsfläcken med kallt vatten och strö över salt eller potatismjöl.

Hur får man bort fläckar från Tygsäten?

3. Försök att ta bort fläckarna utan kemikalier – Innan du tar fram det tunga artilleriet, d.v.s. starka kemikalier och rengöringsprodukter, rekommenderar vi dig att försöka få bort fläckarna med naturliga och skonsamma livsmedel. Nedanför har vi sammanställt en fyra metoder som du kan använda för att få bort några av de vanligaste fläckarna:

Blod – För att få bort blod från tygsäten kan du blötlägg en klassisk Wettextrasa med kallt vatten och salt. Gnugga den sedan försiktigt mot fläcken och torka av. Låt sedan torka och upprepa vid behov.

Choklad – För att få bort choklad från tyg- eller lädersäten räcker det oftast med kallt vatten och en trasa. Blötlägg trasan och gnugga försiktigt bort chokladen.

Tuggummi och godis – För att få bort tuggummirester och kletigt godis som fastnat på sätet, rekommenderar vi dig att kyla ner området med en kylspray. Försök sedan pilla eller skrapa bort resterna med nageln eller något annat föremål som inte riskerar att skada klädseln.

Kaffe – För att få bort kaffefläckar från tygsäten bör du först och främst torka bort överflödig vätska med en torr trasa eller hushållspapper. Blötlägg därefter en trasa med kallt vatten och såpa. Gnugga försiktigt och upprepa vid behov.

Om ovanstående tips inte fungerar går det såklart att ta till rengöringsprodukter som är avsedda för ändamålet. Som tidigare nämnts gäller det däremot att vara försiktig och använda adekvata produkter!

Kan man ta bort fläckar med tandkräm?

1. Hur får jag bort gräsfläckar? – Grönt är skönt, men om dina barn älskar att leka utomhus och kanske spela brännboll eller fotboll eller bara fladdrar runt på gräsmattan hemma i trädgården, behöver du ha koll på hur du blir av med envisa gräsfläckar.

 1. Så här gör du: • Lägg de gräsfläckade kläderna i blöt i varmt vatten med några droppar ofärgat diskmedel.
 2. Skrubba försiktigt på fläcken i små, små cirklar med en mjuk tandborste.
 3. Om fläcken kvarstår, blötlägg igen i en blandning av lika delar ättika och vatten i minst 30 minuter.
 4. Skölj och tvätta plagget enligt instruktionerna på tvättlappen.

Ett annat smart och superenkelt sätt att få bort gräsfläckar innefattar en produkt vi alla har – tandkräm! Gräsfläckar på kläder kan avlägsnas med en gammal tandborste och vanlig vit tandkräm. (Se till att du använder vit tandkräm, inte gele). Krama ut en liten mängd tandkräm på området, doppa tandborsten i rent vatten och skrubba helt enkelt bort fläcken.

Vad är Galltvål bra till?

Användning: – Använd flytande galltvålen koncentrerad vid svåra fläckar och hård smuts. För normal smuts och rengöring kan den spädas ut med vatten i till exempel sprayflaska.1 del tvål / 3 delar vatten. Fläckar förbehandlas innan tvätt för bästa resultat. Ingredienser: 30% vatten, 15-30% tvålbas* (kokosolja*^ och palmolja*^). <5% etanol, Citrate, Natriumklorid, Oxgalla, Glycerin*, Klorofyll. * = ekologisk, ^ = odlade i ett Fair Trade-projekt i Brasilien och Dominikanska Republiken. Tillverkad i Tyskland. Galltvål är ett miljövänligt alternativ vid all slags fläckborttagning och rengöring. Finns både i fast och flytande form samt som tvättmedel för att ta bort dålig lukt ur kläderna. Endast naturliga ämnen ingår i Galltvål. Den är helt biologiskt nedbrytbar och inga konserveringsmedel eller parfymer är tillsatta. Oxgallan produceras av restavfall från vanliga normala slakterier. Det är inga djur som tappas levande eller slaktas enbart för gallans skull. Galltvål 99 kr Finns i lager

Beställ före kl.12 – skickas samma dag Fri frakt över 499 kr

Vad händer om man blandar ättika och bikarbonat?

Bikarbonat är ett vitt pulver och vinäger är en sur vätska. När bikarbonaten blandas med vinäger blir det en kemisk reaktion och en färglös gas bildas som får det att bubbla. Gasen är koldioxid. För att se verkan av gasen bättre med en kul effekt blandar vi i diskmedel och färg.

Kan man använda bakpulver istället för bikarbonat?

Bikarbonat kan bytas ut mot bakpulver, ½ tsk bikarbonat = 1 tsk bakpulver.

Kan ättika ta bort fläckar?

Svettfläckar och andra gula fläckar på vita kläder – Gula fläckar på vita kläder är en tråkig effekt som tyvärr är vanligt då produkter som deodoranter och solskydd kan missfärga. Men att ta bort svettfläckar på våra favoritkläder behöver inte vara särskilt svårt. Det finns flera sätt att gå till väga, kanske har du redan något av hjälpmedlen hemma i köksskåpet?

Om du vill få bort fläckar på vita kläder med en vanlig maskintvätt får du bäst effekt av ett tvättmedel som är speciellt framtaget för vittvätt. Till naturmaterial finns det flera husmorsknep som fungerar hur bra som helst. Du kan enkelt ta bort gula fläckar på vita kläder med ättika eller vitvinsvinäger utan färg. Badda lite direkt på fläcken och låt stå i 30 minuter innan du tvättar. Det går även bra att pudra svettfläckar och andra gula fläckar med bakpulver. Blöt först plagget i kallt vatten och låt stå över natten. Tvätta sedan enligt anvisningarna.

Hur tar man bort fläckar med bikarbonat?

Vita textilier kan bli lite gråa och tråkiga med tiden. När du har tvättat dina vita kläder många gånger så kan de förlora sin vithet, detta kan bero på att kläderna innehåller optiska vitmedel, men det kan också bero på andra orsaker. Recept för vita skjortor: Mät upp 0,5 dl pressad citron och rör i 2 msk bikarbonat.

Häll 4,5 l ljummet vatten i ett kärl och häll i lösningen och rör om. Lägg i tvätten och låt ligga i blöt över natten. Tvätta som vanligt. För skjortkragar och manschetter: Blanda en lös pasta av bikarbonat och citron, gnugga in pastan på skjortkragar och manschetter. Behandla på ett naturligt sätt! DIRO tar bort de flesta fläckar, men ibland är fläckar så svåra att man måste använda fläckborttagningsmedel, då kan man använda vilken sort man vill, vare sig man köper ett medel i affären eller gör ett eget.

Vi på SWATAB vill gärna tipsa dig om miljövänliga alternativ. Börja alltid med att spraya DIRO-vatten på fläcken och försök suga upp så mycket som möjligt med en svamp eller trasa. Om detta inte räcker kan man använda olika naturliga produkter att gnida in fläcken med, såsom filmjölk, citron, vitvinsvinäger, ättika, galltvål och bikarbonat och låt verka ca 15 minuter.

 1. Tvätta sedan som vanligt.
 2. Ibland kanske fläcken behöver blötläggas hela natten med något av dessa ämnen.
 3. Använd: Galltvål ; Finns i flytande och fast form.
 4. Svåra fläckar från vätskor tar man lämpligast bort genom att blanda flytande galltvål och DIRO-vatten i en sprayflaska.
 5. Spraya på fläcken, vänta 10 minuter och tvätta sen som vanligt.

Fläckar från fasta ämnen behandlar du genom att blöta en fast galltvål och gnugga lite med den på fläcken. Vänta 10 minuter och tvätta som vanligt. Bikarbonat ; För fläckar som är extra svåra t.ex. saffran eller intorkat blod behöver man ta i med hårdhanskarna. Det finns fläckar som är så inbitna i tyget att de inte ens kan behandlas med fläckborttagning. Om du tvättar och behandlar fläcken gång på gång men den inte försvinner så kan man bleka bort det. Populära vittvättmedel har ibland blekning i sig, men blekning kan förstöra tyget efter ett tag.

Kan man använda Vanish på mörka kläder?

Färgfokus: Svart Svart är en färg som syns omedelbart på plagg som inte är svarta eller i alla fall riktigt mörka. En svart fläck på en röd kofta, en vit skjorta eller ett par blå jeans går inte att missa. Därför ska du alltid ta itu med fläcken omedelbart så att den inte får ordentligt fäste. Oljefläckar Det är förstås inte olivolja det handlar om här, utan den trögflytande, kolsvarta olja som används i bilmotorer och andra motorer. Alla har förstås sett hur en bilmekanikers overall ser ut efter några års användning. För hobbymeckaren kan Vanish vara en riktig livräddare.

 • Om du har fått en motoroljefläck ska du omedelbart behandla den med hett vatten för att skölja bort så mycket olja som möjligt.
 • Om detta inte är möjligt kan du skrapa bort så mycket olja som möjligt med en sked eller liknande, men var försiktig så att du inte pressar fläcken längre in i tyget.
 • Badda sedan den återstående fläcken med en fuktad pappershandduk eller trasa.

Använd en lyftande rörelse och badda tills du inte längre får upp någon olja. När du kommer hem blötlägger du plagget i vatten och Vanish: Blanda 33 ml Vanish Oxi Action gel i fyra liter varmt vatten.Blötlägg i upp till en timme för kulörta plagg, eller upp till sex timmar för vita plagg.Tvätta sedan som vanligt.

Placera doseringskoppen med 33 ml gel i tvättmaskinen utöver ditt vanliga tvättmedel. Starta maskinen och vänta tills den är klar. Mascarafläckar Mascara är en relativt vanlig fläck på ärmar eller tröjor. Det räcker med en sekunds bristande koncentration eller ett litet fummel – och självklart händer det alltid när du verkligen inte har tid.

Tack och lov är mascara enkelt att få bort med våra tips: Skrapa bort så mycket mascara som möjligt med en slö kniv eller liknande.Badda fläcken med kallt vatten och var försiktig så att du inte pressar fläcken längre in i tyget.Blanda en 1/2 skopa Vanish Gold Oxi Action pulver med fyra liter varmt vatten.Blötlägg i upp till en timme för kulörta plagg, eller upp till sex timmar för vita plagg.Tvätta sedan plagget som vanligt för att bli av med det sista av fläcken.

Tänk på att ju längre du väntar med att behandla fläcken, desto svårare blir den att få bort. Bläckfläckar

Om du någonsin har drabbats av en bläckfläck vet du kanske hur svår den är att få bort. Men med Vanish blir det en annan femma! De flesta bläckpennor är blå, men svarta bläckpennor är också populära på många företag. Så här tar du bort bläckfläckar: Blanda en 1/2 skopa Vanish Gold Oxi Action pulver med vatten.Stryk på blandningen på fläcken och låt verka i max en timme.Tvätta som vanligt med tvättmedel plus en 1/2 skopa Vanish.

Kan man få bort gamla fettfläckar?

Fettfläckar- ta bort fettfläckar Fettfläckar på kläder? Allra viktigast med fettfläckar på kläder är att vara snabb, så att den feta fläcken inte sätter sig. Så tar du bort fettfläckar Gör så här: använd ett fettlösande medel, förslagsvis diskmedel, för att ta bort fettfläckar på dina kläder.

 1. Gnid först in fettfläcken med diskmedel och skölj eller tvätta sedan tyget i ljummet vatten.
 2. Och tiden är viktig: f örsök att få bort fläcken så snabbt som möjligt, får den sitta för länge så blir det betydligt svårare att få bort den.
 3. Innan du gnider in fläcken med diskmedel kan du också – om du är osäker på hur ditt plagg ska reagera på diskmedel – först gnida in lite diskmedel på en mindre synlig del av plagget.

Så slipper du otrevliga överraskningar.

 • Vanligt diskmedel är som sagt bra på att bryta ner feta partiklar i dina klädesplagg, precis som det är bra på att ta bort feta och oljiga rester på tallrikar och annat porslin du använt att äta på – ett riktigt universalmedel för bra husmorsknep.

Gamla fettfläckar Gamla fettfläckar som redan kan ha satt sig kan du först försöka lösa upp med lite bensin innan du tvättar ur dem med tvålvatten. Tänk även här på att prova på en liten del av plagget först. Ett alternativt sätt att ta bort fettfläckar, framför allt om du har fått en fettfläck på ömtåligt tyg, är att värma potatismjöl och sedan gnida in det på fläcken.

 • Borsta sedan bort mjölet och tvätta genast som vanligt.Så om du fått fettfläckar på soffan och provat diskmedel och det inte fungerat så kan du istället prova potatismjöl, som du lägger torrt på fläcken.
 • När mjölet fått suga upp fettet eller oljan, så dammsuger du din soffa och hoppas så mycket som möjligt av det feta följer med in i dammsugarpåsen.

Om du hellre vill använda (eller bakpulver som ju innehåller bikarbonat) än potatismjöl kan du göra så här: häll på bakpulver eller bikarbonat och låt sedan plagget ligga över natten. Tvätta med ett milt och bra tvättmedel dagen efter. Glöm inte att alltid alltid följa de tvättsymboler och tvättråd som ditt plagg är märkt med.

 1. Ta bort oljefläckar från kläder
 2. Följ tvättsymboler
 3. Som nämns ovan så bör du alltid följa de tvättråd som gäller för dina kläder och dina textilier och om du är osäker kring tvättsymboler och tvättråd – se t ex eller,

Oljefläckar behandas generellt som andra fettfläckar, men tänk på att försöka ta bort överflödig olja innan du behandlar oljefläcken, till exempel med en bomullstrasa eller med ett papper med bra slitstyrka och våtstyrka (som ett industripapper som är anpassat för att rengöra maskiner och verktyg).Sen gnider du in fläcken med ett flytande diskmedel, som du gör med andra typer av fettfläckar (se i början av denna text) så ska du kunna få bort oljefläckar från kläder och andra textilier.

 • Fettfläckar kläder Vill du läsa mer om hur du får bort fettfläckar från dina kläder – med tvättmedel eller med andra knep och metoder – finns t ex och (som tipsar om att snabbt gnida in fläcken med en liten dos diskmedel eller med hårschampo för att sedan tvätta ditt plagg som vanligt).
 • Fler tips Vi har även samlat andra tips om du vill eller ta bort till exempel eller eller och hur du gör om du får och ska som blivit full med stearin och grön och fläckig med tiden.
You might be interested:  Hur Många Gram Är En Gurka?

Vi har även samlat bra husmorsknep för att göra av med mindre elektricitet, helt enkelt i dessa tider av dyra elräkningar. : Fettfläckar- ta bort fettfläckar

Hur tar man bort olja från mattan?

Exempel på vanliga typer av fläckar i mattor och hur dessa kan tas bort: – Asfalt: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt lösningsmedel och badda försiktigt. Upprepa tills fläcken försvunnit.

Torka torrt. Blod: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Späd eventuella rester med ljummet vatten och sug upp resterna av fläcken. Ta lite ljummet vatten och diskmedel på en trasa och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen.

Torka torrt. OBS! Är det färskt blod, använd kallt vatten. Bläck: Täck fläcken med hårspray och låt torka, borsta sedan försiktigt bort det med en lösning bestående av vatten och vinäger. Brännmärke: Titta efter hur djupt brännmärket är, eventuellt kan man försöka att försiktigt klippa bort den brända delen av mattans lugg med en nagelsax.

Choklad: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Coca-Cola : Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.

Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt. Fett: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

 1. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen.
 2. Torka torrt.
 3. Glass: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 4. Skulle fläcken vara kvar, prova att fukta en ofärgad bomullstrasa med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

Torka torrt. Juice: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

 • Torka torrt.
 • Affe: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.
 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen.
 • Upprepa tills fläcken försvunnit.
 • Torka torrt.
 • Etchup: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.

Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Klister: Blötlägg hela fläcken med en ofärgad bomullstrasa indränkt i vinäger eller alkohol.

Badda sedan försiktigt och torka torrt. Kräk: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen. Torka torrt. Läppstift: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.

Skulle fläcken vara kvar, prova att fukta en ofärgad bomullstrasa med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt. Läsk: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.

 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.
 • Torka torrt.
 • Matfett: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 • Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Mjölk: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen.
 • Torka torrt.
 • Målarfärg: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 • Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.
 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

Torka torrt. Nagellack: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Ta en ofärgad bomullstrasa och badda försiktigt med lite nagellacksborttagare. Är fläcken kvar, tillsätt lite rengöringsmedel, badda försiktigt och följ upp med en svag ammoniak- och sedan en mild ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

 • Torka torrt.
 • Olja: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 • Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.
 • Torka torrt.
 • Senap: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 • Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Skokräm: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

Torka torrt. Sot: Dammsug försiktigt upp sotet och undvik att dra munstycket över mattan. Sprit: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Stearin: Lägg isbitar på stearinet så att det stelnar så pass mycket att du kan bryta av det.

Använd sedan fläckborttagningsmedel om det behövs för att ta bort eventuella spår av stearinet. Te: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda försiktigt.

 1. Torka torrt.
 2. Tuggummi: Lägg isbitar på tuggummit så att det stelnar så pass mycket att du kan bryta av det.
 3. Använd sedan fläckborttagningsmedel om det behövs för att ta bort eventuella spår av tuggummit.
 4. Urin/avföring : Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa alternativt skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.

Skölj därefter fläcken med en blandning av vatten och destillerad vit vinäger, ungefär en matsked per 20 cl vatten. Torka därefter försiktigt bort så mycket som möjligt från mattan. Om urinfläcken är torr när du upptäcker den, agera snabbt ändå, och ta mattan till en mattvätt som är specialiserad på orientaliska mattor.

 1. OBS! Använd inte urinfläckborttagningsmedel då dessa skadar ullen i mattan.
 2. Vax: Lägg ett läskpapper eller en brun papperspåse över fläcken.
 3. Använd ett varmt strykjärn över läskpappret/papperspåsen och låt vaxet absorberas.
 4. Det är viktigt att hålla strykjärnet i rörelse för att undvika brännmärke i mattan.

Vin: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda försiktigt. Torka torrt. Öl: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.

 1. Tillsätt lite milt rengöringsmedel och badda försiktigt.
 2. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen.
 3. Torka torrt.
 4. OBS! • Alla tips ovan sker på egen risk, vill du vara på den säkra sidan kontakta då en professionell mattvätt omgående.
 5. Välj alltid rengöringsmedel utifrån vad mattan är tillverkad av.

• Testa gärna rengöringsmedlet på en undanskymd del av mattan. • Glöm inte bort att även torka undersidan av mattan.

Hur får man bort fläckar på ullmatta?

Tvätt av handtuftad ullmatta – Ta bort fläckar så fort som möjligt från en handtuftad ullmatta. En våt fläck, från till exempel dryck, sugs upp med hushållspapper. Alternativt kan något fuktigt försiktigt skopas upp med en liten sked. Om fläcken har hunnit absorberas i mattan använder du i nästa steg en ren och ofärgad trasa eller svamp samt ljummet vatten.

 • Fukta fläcken och sug upp.
 • Upprepa tills fläcken försvunnit.
 • Om det inte räcker med ljummet vatten kan du addera en liten mängd milt rengöringsmedel.
 • Fukta på nytt fläcken och sug upp.
 • Arbeta alltid från ytterkanterna mot mitten av en fläck.
 • Gnid inte på fläcken utan fukta och sug upp.
 • För fettfläckar och andra svårare fläckar rekommenderas ett ph-neutralt rengöringsmedel, till exempel,

Undvik blekmedel eller andra produkter som riskerar att påverka ullmattans färg. Vid behov kan du torka en tuftad ullmatta med hjälp av en hårtork som blåser på låg hastighet samtidigt som du kammar i luggens riktning. Intorkade fläckar går ofta bra att försiktigt skrapa bort.

Börja då i ytterkanten av fläcken och skrapa mot mitten. Regelbunden dammsugning, regelbunden kamning om mattan har längre lugg samt eventuellt vädring i ren frisk luft brukar räcka långt för att en handtuftad ullmatta i god kvalitet ska må bra och förbli fin under många år. Tvätta inte en ullmatta i onödan.

Om en tuftad ullmatta behöver tvättas så rekommenderas plantvätt enligt extraktionsmetoden på ett professionellt tvätteri. Likt mattor i bomull så krymper även ullmattor i samband med tvätt. Krympmånen är i regel 3-5 % men den kan variera mellan olika mattor.

Vad passar soja till?

Fakta om soya – Mat & Dryck Ursprung Soya har en flera tusen år lång historia och räknas till en av världens äldsta smaksättare. Gamla skrifter beskriver hur man framställer shih, en vätska som påminner om soya, bestående av saltlake och jästa soyabönor. Shih användes troligen för att konservera matvaror under vintern, sedan dess har människor fortsatt att bevara och smaksätta mat med soya. Soyan har sitt ursprung i Kina och ingår, enligt tradition, i det dagliga livets sju nödvändigheter tillsammans med ris, olja, salt, vinäger, te och ved. Tillverkning Äkta kinesisk soya är en ren naturprodukt som tillverkas av soyabönor, veteråvara (glutenfri), salt och vatten (socker används enbart vid tillverkning av den mörkare soyan). Först ångkokas soyabönorna för att sedan kylas ner och pudras med veteråvara och en speciell mögelsvamp ympas som bildar mjölksyra – en metod som är unik för den kinesiska soyatillverkningen. Efter det lämnas den ifred för att jäsa. Därefter blandas soyabönorna med salt och vatten. Jäsning och mognad sker i stora kar i glashangarer under solen och tar fem till sex månader beroende på väder, sen silas och pastöriseras soyan till färdig produkt. Skillnader mellan mörk och ljus soya Mörk och ljus soya skiljer sig i både smak och konsistens. Den mörka soyan är tjockare i konsistensen, har en mörkare färg och mustigare smak. Den passar främst till kött och alla sorters wok. Den ljusa soyan är lättare med mindre sälta och passar framförallt till fisk men även ljusare kötträtter. Kvalitet I Kina har man utarbetat en officiell gradering för att kunna kontrollera soyans kvalitet. Graderingen tar hänsyn till råvarornas kvalitet och den färdiga soyans smak, doft och utseende. Soyans kvalitet och gradering bedöms även efter aminokvävehalten (ett protein) i soyan. En viss halt aminokväve måste uppnås för att soyan ska anses vara bra. Det finns fyra graderingar: – Superior grade (>1 g aminokväve/100 g) – den mest exklusiva soyan. – First grade (>0,7 g aminokväve/100 g) – en mycket fin soya av hög kvalitet. – Second grade (>0,55 g aminokväve/100 g) – en medelbra soya.

 • – Third grade (>0,44 g aminokväve/100g) – en soya som inte är särskilt bra.
 • Mrs Cheng´s soyasortiment Mrs Cheng´s Mushroom Soy var den första soyan som lanserades i Sverige, idag finns fem olika soyor i Mrs Cheng´s utbud som kan användas både vid matlagning och som smaksättare vid bordet.

Mrs Cheng´s Mushroom Soy, First grade, är Sveriges mest populära soya och finns nu både i flaska och bordsflaska. Den är tjock i konsistensen, mörk och mustig i smaken. Mushroom Soy gör köttet saftigt och mört samt ger fin färg och arom. Passar till kött, marinader, grillsåser och wokade rätter.

Mrs Cheng´s Japanese Soy, First grade, är en ljus soya med lång balanserad smak och god sälta. Den färgar inte lika mycket som Mushroom Soy och passar därför till fisk, skaldjur och ljusare kött. Mrs Cheng´s Imperial Soy, Superior grade, är den finaste soyan i Mrs Cheng´s sortiment. Det är en ljus soya som görs på de allra finaste soyabönorna och produceras i begränsad upplaga.

Den har en exklusiv och koncentrerad smak och passar i all matlagning där man vill använda en finare soya. Mrs Cheng´s Seafood Soy, First grade, är en ljus soya som innehåller ostronextrakt vilket ger soyan en mycket god smak av skaldjur. Passar till fisk, skaldjur, grönsaker och är mycket god till sushi.

Mrs Cheng´s Sushi Soy, First grade, är en ljus soya med en rund och mjuk smak. Sushi Soy är speciellt framtagen för att passa till sushi men är också utmärkt till andra fisk- och skaldjursrätter. I jämförelse med Seafood Soy är Sushi Soy mjukare, rundare och lite sötare i smaken samt har lite lägre sälta.

Sushi Soy säljs i den nya bordsflaskan. Mrs Cheng´s Mushroom Soy Mrs Chengs Mushroom Soy är den klassiska soyan. Det är en mörk kinesisk soya smaksatt med “straw mushroom”, en vanlig svamp i Asien. Mushroom Soy är trögflytande i konsistensen och mustig i smaken.

 1. Färg: djup mörk mahognybrun Konsistens: trögflytande Sälta: mycket tydlig sälta med syrligt avslut
 2. Fyllighet: tydlig svampsmak med viss bitterhet

Fakta Mrs Cheng´s Mushroom Soy var den första asiatiska produkten som lanserades i stor skala på den svenska marknaden. Det var redan i början av 60-talet då Johnny K.S. Cheng gjorde verklighet av sin dröm – att introducera asiatisk mat i Sverige. Den första produkten han satsade på var vårrullar, även om de inte blev en direkt succé så ville svenskarna ha mer av den svarta, salta soyan som såldes till vårrullarna.

Idag är Mushroom Soy inte bara den mest sålda soyan utan det är även den mest sålda asiatiska produkten alla kategorier på den svenska marknaden. Användning Mushroom Soy används med fördel både i matlagning och som smaksättare vid bordet. Eftersom det är en mörk soya passar den i regel bäst till mörkt kött och gör det saftigt och mört och ger en fin färg och arom.

Använd den till marinader, grillsåser, köttgrytor, långkok och alla sorters wok. Vid bordet används den med fördel som extra krydda i samma maträtter. : Fakta om soya – Mat & Dryck