Hur Får Man Smält Choklad Tunnare
Hur får man choklad Rinnig? – Så smälter du choklad i vattenbad – Värm upp vatten i en kastrull, några centimeter från botten räcker. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och placera i en värmetålig skål eller allra helst en vattenbadinsats. Lägg skålen eller insatsen över kastrullen.

Hur gör man smält choklad Rinnigare?

2. Smält därefter chokladen (ca 600g för den stora modellen och ca 250g för den lilla modellen) i en kastrull på spisen, beroende på chokladtyp så kan man spä ut den lite med hjälp av några droppar matolja för att få en lätt rinnig konsistens, men den får inte heller vara för lös

Varför blir smält choklad hård?

Om man inte ser upp kan chokladen bli grynig när den smälts. Det har flera orsaker. Här får du veta vilka och hur du undviker dem. Fråga: När jag smälter choklad till bakverk så blir den ofta alldeles grynig och ibland lite gråaktig i färgen. Varför blir det så? Läs också: Hur ska man smälta vit choklad? Svar: Choklad bör hanteras varsamt när den smälts, annars är det lätt att den blir grynig.

I mikron blir den grynig om effekten är för hög, och/eller att den går under för lång tid. I vattenbad orsakas grynigheten vanligtvis av att fukt från ångan råkat hamna i chokladen. Läs också: Så gör du vackra chokladdekorationer steg för steg Bästa sättet att smälta choklad i mikro är att välja ett mellanläge på effekten, köra kortare tid och vid flera tillfällen.

Ta ut skålen och rör om då och då. Vattenbad får inte bli för varmt för då riskerar man att få ånga i chokladen, och du måste röra ofta i smeten. Recept: 13 ljuvligt goda julgodisrecept

Kan man Micra choklad?

Smält choklad i lugn och ro – Du kan smälta choklad antingen i mikron eller i vattenbad. Mikro: Dela chokladen i jämnstora bitar. Smält på svag effekt i mikron i en halv minut i taget och rör om ibland tills chokladen har smält helt. Vattenbad: Dela chokladen i jämnstora bitar och lägg dem i en skål av rostfritt stål som är lite större än kastrullen under.

Hur får man choklad Rinnig?

Smälta choklad i mikron – Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en skål eller djup tallrik. Värm cirka 30 sekunder och rör sedan om. På så sätt minskar risken att chokladen bränns. Upprepa proceduren tills den får en fin och smidig konsistens. Använd inte full effekt utan välj ett mellanläge. Och smält inte för mycket choklad åt gången, då blir resultatet ojämnt.

Kan man smälta choklad två gånger?

Annas chokladtips – 1. Förvara aldrig choklad i kylskåpet. Chokladen är känslig och drar lätt i sig lukter ur kylskåpet. Ibland blir chokladen trist och grå som en novembermåndag. Orsaken är kyla, som sätter i gång en kemisk reaktion som gör att sockret stiger till ytan.2. Bildtext Anna Kekki i full fart med vad hon gör bäst: choklad. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,Anna Kekki 3. Ta till överflöd och smält rejält med choklad när du gör konfekter. Det är enklare att arbeta med större mängder. Och det är ju viktigt att provsmaka. Bildtext De små gula knapparna är kakaosmör. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,kakaosmör Den överblivna chokladen kan återanvändas. Bred ut chokladen på ett bakplåtspapper och låt stelna i rumstemperatur. Förvara i en lufttät burk. Med rena verktyg och underlag håller chokladen ett halvt år i sval rumstemperatur.4. Bildtext Polykarbonatformer kostar 20 till 30 euro. Bild: Yle / Maria Lång konfekt,choklad,Strömsö,Anna Kekki 5. Choklad ska tempereras för smaken och konsistensens skull. Med temperering stelnar choklad utan att bli kletig. Dessutom håller den glansen tack vare temperering. Bildtext Anna Kekki tempererar choklad med en metallskrapa på en granitskiva, metoden kallas för “tablering”. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,Anna Kekki Chokladen tempereras genom att smälta den till 45 till 50 grader. Mörk choklad kräver närmare 50 grader.

  • Låt chokladen svalna till 23 grader på en stenskiva eller genom att mixa ner rumsvarma chokladbitar, ungefär 20 procent av den smälta chokladens mängd.
  • Proffset Anna Kekkis pekfinger är också en mänsklig termometer.
  • Hemmabagaren använder en digital kökstermometer.
  • Choklad kräver tålamod och för att bemästra den kära, men krävande råvaran behövs träning och åter träning.

Julen är snart här, chokladbaket kan börja.

Vad händer om man får vatten i smält choklad?

Att smälta choklad i ett vattenbad är lätt som en plätt! Jag smälter alltid min choklad över vattenbad och aldrig i micron då chokladen lätt bränns och blir grynig i micron. Och det är ju synd att behöva kasta bort chokladen för man tänkte att man skulle vara lite lat.

Hur gör man då när man smälter chokladen i vattenbad? Ta fram en kastrull samt ett kärl som passar till kastrullen, jag brukar använda en djup tallrik. Se till att kärlet är såpass stort att det täcker kanterna på kastrullen. Anledningen till detta är för att vi inte vill att det skall komma in varm ånga i chokladen då den kan göra chokladen till en stor hård klump istället för härligt rinnande choklad.

Fyll upp kastrullen med lite vatten. Det viktiga är att vattnet inte nuddar undersidan av kärlet då det gör att kärlet blir alldeles för varmt och chokladen kan brännas och bli grynig. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och lägg hälften av chokladen i kärlet.

  • Ställ kärlet på kastrullen, sätt på medelvärme på spisen och låt chokladen smälta av den heta ångan.
  • Rör om då och då.
  • Låt det inte börja koka, chokladen mår bättre av att smälta långsamt, vid för höga temperaturer kan den bli grynig och förstörd.
  • När chokladen har smält tar du bort kärlet från kastrullen och tillsätter den andra hälften av chokladen.

Anledningen till att man delar upp chokladen i två delar är för att när man tillsätter den osmälta chokladen till den smälta så hjälper den till att ta ned temperaturen i chokladen vilket man ofta vill. Jag brukar hälla över den smälta chokladen i ett annat kärl som inte är varmt för att inte chokladen skall fortsätta att värmas upp av det varma kärlet. Hacka chokladen och fyll upp kastrullen med vatten. Lägg enbart halva mängden av choklad i kärlet. Ställ kärlet på kastrullen och sätt på medelvärme. Rör om då och då tills all choklad har smält. När chokladen har smält så tar du bort kärlet från värmen och tillsätter den andra halvan med hackad choklad och rör om så att även den chokladen smälter.

Vad gör man om chokladen blir grynig?

January 18, 2013 – Chokladganache (samma sak som tryffel, alltså choklad som smälts i vispgrädde på ett eller annat sätt) som skär sig är ett vanligt förekommande otyg. Jag är på intet sätt förskonad från detta fenomen, trots att jag önskar att jag nått någon slags upphöjdhet som den yrkeskvinna jag är.

Det finns många anledningar till att chokladganache skär sig, mycket har att göra med att den choklad man ofta använder i hemmakök snarare är gjord för att ätas än att göra praliner, glasyrer och ganacher av. Den har liksom inte rätt stabilitet. Att chokladen har skurit sig ser man på att fettet separeras och blandningen ser ojämn ut.

När massan sedan stelnar blir den lite flammig på ytan och känns mest grynig och fettig i munnen. Sjukt irriterande! En vanlig anledning till att ganache skär sig är att blandningen är för fet, och det fick jag erfara när jag häromdagen försökte göra mörka chokladtryfflar med brynt smör.

  • Jag ökade på mängden smör i ett väl beprövat recept utan att tänka på att jag då borde ha minskat på fettet genom att till exempel byta ut en del av vispgrädden mot mjölk.
  • Rekordskuret! Skuret så in i norden! Jag slet mitt hår, och tänkte (vis av tidigare erfarenhet) att det inte ens var någon idé att försöka rädda den.

Det finns många sätt att i teorin rädda en ganache som har skurit sig, men om det sedan funkar i verkligheten är en annan femma. En teori är dock att man ska tillsätta varm vätska till en för fet ganache för att sänka fetthalten. Gärna glykos eller sprit. Jag tror att många använder sig av choklad med hög kakaohalt när de ska göra chokladgodis hemma, men det kan vara lite lurigt eftersom den då också innehåller mycket kakaosmör. Köper du en 72-procentig choklad och vill göra chokladtryfflar av den är risken alltså stor att fetthalten i din tryffelsmet blir för hög, vilket ofta leder till att den skär sig.

  1. Mitt råd är alltså att du besinnar dig vid 50-60 procent kakao, eller kompenserar för den höga fetthalten genom att byta ut en del av vispgrädden i receptet mot mjölk.
  2. Några andra sätt att förebygga att en ganache skär sig är att smälta ihop choklad och grädde tillsammans i en kastrull på låg temperatur istället för att slå den heta grädden över chokladen i en bunke.
You might be interested:  När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland?

Att mixa ihop din ganache med hjälp av stavmixer är ett annat sätt att lyckas. Det tycer jag ialla fall, men det finns säkert lika många åsikter som det finns chokladmakare.

Kan man smälta choklad i Plastbunke?

Smält chokladen Lägg chokladen i en plastbunke och smält i mikron, mellan 30 sek till 1 minut i taget.

Varför stelnar smält choklad?

Temperera choklad – Leila Lindholm När man gör chokladpraliner, godis av choklad och chokladdekorationer så behöver chokladen vara tempererad. Med detta menar man att man arbetat med chokladen så att den inte ska smälta i rumstemperatur. Den blir alltså blank och hård för att man också ska kunna ta i den med händerna utan att den genast smälter.

På så vis kan chokladgodiset stå framme i rumstemperatur utan att det smälter. Viktigast att tänkta på är dessa två saker. Chokladen får inte komma i kontakt med något vatten, då blir den grå. Den får inte heller bli för varm när man smälter den. Då blir den också grå. Har man tempererat chokladen en gång så räcker det att bara smälta om den, när den stenat.

Man kan smälta chokladen på två sätt. Antingen i micron eller i en metallskål över ett vatten bad.

Vad är giftigt i choklad?

Chokladförgiftning – Choklad innehåller kakao som bland annat innehåller teobromin, ett ämne som hundar och katter inte tål. Symptom : Kommer som regel efter 4-24 timmar. Kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet, rastlöshet, riklig saliverig och hjärtklappning är vanligt.

Vid större mängder kan allvarligare symptom eller dödsfall inträffa. Farlig mängd: Att räkna ut hur mycket teobromin som ingår i olika chokladkakor och praliner är svårt. Både mängden kakao i chokladen och halten teobromin i råvaran, kakaobönan varierar. Det är dessutom så att olika patienter har olika känslighet för teobromin.

Uppskattningsvis brukar man säga att mer än 20 mg teobromin per kilo kroppsvikt kan orsaka förgiftning hos hund. Mörk choklad innehåller ca 5-15 mg teobromin per gram choklad. Ljus choklad innehåller ca 2 mg teobromin per gram choklad. Vit choklad innehåller ingen eller mycket lite teobromin.

Exempel för en hund som väger 10 kg : En hund kan äta 12 – 40 g mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas. OBS! Ju mörkare choklad desto mer kakao (och teobromin) och därmed större förgiftningsrisk. Har hunden i stället ätit ljus choklad kan den klara upp till ca 100 g.

Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då kanske klara att äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer. Behandling: Om du misstänker att din hund ätit en farlig mängd choklad eller har symptom, kontakta djursjukhuset genast ! Man kan genom att ge hunden kräkningsframkallande injektioner få den att kräkas upp chokladen om det sker inom 1-2 timmar.

I vilken temperatur smälter choklad?

Imp-metoden – Finhacka chokladen. Värm halva mängden till 48 – 50°C för mörk choklad, 45°C för mjölkchoklad och 45°C för vit choklad. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27 – 28°C för mörk choklad, 25 – 27°C för mjölkchoklad och 25 – 29°C för vit choklad.

Kan choklad Möggla?

Mat Tillhör du dem som slänger praliner för att de vitnat på ytan? Det behöver du inte göra, de kan ätas och är helt ofarliga. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA Uppdaterad för 1 årtionde sedan 13:15 – 16 mar, 2012 Många känner säkert igen problemet med choklad som får en gråvit yta.

Veckans i-landsproblem kan tyckas, men faktum är att var tionde pralin i Europa slängs på grund av så kallad fettblomning. – Många tror att det är mögel men det är inget farligt, försäkrar Lina Svanberg, forskare vid Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg – och snart landets första doktor på choklad.

Blomningen uppstår när fett från fyllningen vandrar genom skalet och stelnar på ytan. Om pralinen är fylld med exempelvis nougat som innehåller nötoljor går processen fortare. Missfärgade praliner står knappast högst upp på konsumenternas önskelista, speciellt inte om de ska ges bort i present.

  1. Man köper ofta en ask som man ska ge bort.
  2. Om man då öppnar asken och chokladen är grå blir man besviken och reklamerar eller kastar den, säger Lina Svanberg.
  3. Om det är någon skillnad i smak eller inte beror på pralinätarens egen upplevelse.
  4. Själva smaken förändras inte egentligen.
  5. Men vissa kan uppfatta den som mer vaxig, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,

Kan man smälta Marabou vit choklad?

Varför blir vit choklad brun och knottrig när jag smälter den? Här är orsaken till det och tipsen hur du undviker att det händer! Fråga: Jag smälte vit choklad i en kastrull på spisen, men det blev bara en brun knottrig sörja. Går det inte att smälta vit choklad så att den blir bra? Läs också: 12 oväntade sätt att kombinera choklad Svar: Jodå, det går att smälta även vit choklad med gott resultat, men man måste vara försiktig.

Vit choklad är mycket värmekänslig. Värm i mikron på till exempel 3/4 effekt och kör bara ca 30 sekunder i taget upprepade gånger. Ta ut skålen och rör om då och då så att du har full kontroll. Upprepa tills chokladen är helt smält. Läs också: Så gör du fin chokladdekor steg för steg Om man inte har mikro kan man smälta i vattenbad ovanpå spisen.

Vattnet behöver inte koka utan bara vara varmt, ca 60–70°. Recept: Hallontryffel med vit choklad

Hur lång tid tar det för choklad att smälta?

Så här smälter du choklad: – Koka upp 1 l vatten i en kastrull. Hacka chokladen på en skärbräda. Ta kastrullen av värmen. Ställ en glasskål över vattenbadet och lägg 2/3 av chokladen i skålen. Låt chokladen smälta under omrörning ca 10 minuter. Sätt ner skålen vid sidan. Tillsätt resten av chokladen och låt den smälta udner omrörning, ca 10 minuter. Nu är chokladen klar för användning. Beräkna ca 2 timmar för chokladen att stelna helt vid ca 12-14 grader.

Hur Temporerar man choklad?

Vad innebär temperering av choklad? Hur går temperering till? I recept på chokladpraliner och -dekorationer står det ofta att chokladen ska tempereras. Vad innebär temperering av choklad, varför görs det och hur går det till? Temperering av choklad innebär att få kakaosmöret i chokladen att kristallisera sig på ett kontrollerat sätt.

Värm upp chokladen så att fettet i den smälter, till cirka 45 grader. Uppvärmningen görs över vattenbad eller i mikrovågsugn. Kyl sedan ned chokladen under omrörning till 24–25 grader (ungefärligt gradantal, beror på hur du rör om). Värm slutligen upp chokladen till 30–32 grader, vilket är rätt temperatur för användning.

För tempereringen behöver du en digital termometer. För nedkylningen behöver du en stor bunke med is eller kallt vatten. Se till så att det inte skvätter vatten i chokladmassan!

Hur får man glansig choklad?

Varför temperera chokladen? – Det finns många fördelar med att temperera chokladen.

  • Om du tempererar chokladen så stelnar den bättre och den mjuknar inte heller i rumstemperatur.
  • Chokladen blir glansig och får en väldigt bra konsistens. När du till exempel gör egna praliner blir resultatet väldigt mycket snyggare efter temperering.
  • Om du inte tempererar chokladen och ska göra praliner i pralinform så kommer det vara näst intill omöjligt att få ut bitarna ur formen. Detta eftersom chokladen inte krymper om den inte tempererats.

När bränns choklad?

När man börjar tillverka sina egna praliner är det som att en ny värld öppnar sig: en värld av kreativitet och smakupplevelser! Den där härliga chokladvärlden kan tyvärr också innehålla många frågor, frustation, bränd choklad och spruckna skal. Hur tempererar man egentligen choklad? Vad för typ av choklad ska man använda? Hur får man bort luftbubblor? Ja, frågorna är många! För att guida dig igenom en pralintillverkares tuffa tider har vi på Chokladhuset i Limhamn skapat en Chokladskola med alla våra bästa tips och tricks! Se den här Chokladskolan som hjälp på vägen till den perfekta pralinen! Pralintillverkning kan verka skrämmande och komplicerat, men med rätt redskap, teknik och bra råvaror behöver det inte vara så krångligt. Varje pralin du skapar börjar med ditt val av ingredienser. Vi tycker det viktigaste är att man använder en riktigt bra couverturechoklad av fin kvalitet, eftersom sådan innehåller en betydligt högre mängd kakaosmör än annan choklad. Detta är en viktig detalj, eftersom det är kakaosmörhalten som gör chokladen lätt att temperera. Practice makes perfect. Det viktiga är att noggrant följa anvisningarna för temperaturen noga, det vill säga att du får spara din kreativitet till senare steg i bakandet. Beroende på vilken choklad man använder så skall den värmas till olika temperaturer.

  1. Smälta: Smält chokladen i ugnen på 45°C i ca 1 dygn utan att röra i den. Du kan också använda mikrovågsugn eller vattenbad, men tänk då på att röra mellan varven! Det är även viktigt att använda en plastbunke som tål mikrovågsugnens höga värme. Kom ihåg att vara försiktig så chokladen inte bränns. Chokladen är klar när den uppnått följande temperatur: 48-50 grader för mörk choklad, 46-48 grader för ljus choklad och max 45 grader för vit choklad.
  2. Kyla: Kyl sedan chokladen genom att häll ut den på en marmorskiva eller diskbänk och spackla tunt. Samla därefter ihop chokladen och upprepa denna process tills du når önskad temperatur. Har du ingen sådan yta hemma i köket så gör det inget – isåfall kan du helt enkelt röra runt i chokladen tills önskad temperatur uppnås. Man kan även blanda i välhackade bitar av ny choklad för att snabba på processen. Efter kylningen önskas följande temperatur: 28-29 grader för mörk choklad, 27-28 grader för ljus choklad och 36-27 grader för vit choklad.
  3. Värma : Dags att värma igen! Om du har tillgång till en värmepistol så är det väldigt smidigt, men annars fungerar mikrovågsugn eller vattenbad lika bra. Börja isåfall med ca 5 sekunder – detta går nämligen fort! Du vill komma upp i 32 grader för mörk choklad, 30-31 grader för ljus choklad och 29-30 grader för vit choklad.
You might be interested:  Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta?

Bra jobbat – nu har du lyckats med din temperering! Många skulle nog säga att fyllningar är den roligaste biten av att tillverka praliner. Det är här du verkligen får chansen att hitta på nya smakkombinationer och eller göra en personlig twist på en klassiker! Hur smakrikt och gott någonting beror såklart på, precis som med chokladen, vilka råvaror du väljer.

  1. Om du ska använda frukt och bär rekommenderar vi starkt att kolla upp vad som är i säsong.
  2. Allt smakar godare när de har fått växa av egen vilja! Ett stort tips för att underlätta processen med att göra fyllningar är att använda Ponthiers fruktpuréer,
  3. De innehåller 90% frukt och helt naturliga ingredienser! Ponthier använder även frukt som är i säsong och som växt i deras ursprungsländer för att få fram autentiska smaker! De har även alla en längre hållbarhet än om man skulle använda färsk frukt, vilket gör att dina praliner håller betydligt längre! Vad gäller smak är de gyllene orden; sött, surt, syrligt och salt! Hitta smaker som framhäver varandra och skapar en dynamisk upplevelse! En klassiker är ganache, som det står mer om längre upp.

Ett enkelt sätt att göra ganache mer spännande är att byta ut chokladen mot nougat – vips så har du en krämig nougatfyllning! Vill du inspiration till fyllningar? Kolla in pralinerna på vår receptblogg! Tips för hållbarhet! Om du tillsätter en liten skvätt klar alkohol (tex Vodka) så för att förlänga pralinens hållbarhet ytterligare några veckor. Ganache är en magiskt god chokladkräm som ofta används för tårtor och som fyllning i praliner! I sin enklaste form innehåller ganache därmed bara vispgrädde och choklad, men det blir extra gott om man även har i en klick smör. Vårt bästa tips för ganacher är att alltid smälta chokladen innan du bländar den med väskan, för att säkerhetsställa att kakaosmöret i chokladen verkligen har lösts upp.

  • Då blir den garanterat len och krämig! Gör såhär: Finhacka chokladen.
  • Värm grädden i en kastrull.
  • Tillsätt eventuell smaksättning.
  • Rör ner chokladen och blanda försiktigt.
  • Ta av kastrullen från platten och rör försiktigt tills chokladen smält, så att det inte slås in luft.
  • När allt har svalnat kan du röra ner smöret.

Klart! Vill du göra en enkel vegansk fyllning ? Använd vegansk choklad, mjölkfritt smör och havregrädde till din ganache, så kan du tillsätta smaker som till exempel kaffe eller apelsin sen! Att måla praliner med airbrush är ett underbart utlopp för kreativitet i köket! Man behöver inte temperera färgerna, men var åtminstone noggrann med att sila den ordentligt innan du fyller koppen. Elda även spetsen med en gasolbrännare innan du börjar så att färgen inte fastnar.

När man målar med airbrush så uppnås bäst resultat i en lokal med en temperatur runt +18-20°C. Om det är för varmt i lokalen kommer färgen rinna i formen och din finish blir inte som du tänkt dig. Med det sagt så kan bra högkvalitativ färg och rätt teknik öppna för oändliga möjligheter! Airbrush i all ära, men det är inte den mest effektiva tekniken om man ska måla många formar.

Då passar det bättre att använda en större kompressor! Det är dock inte så lätt att göra några specifika effekter med en stor sprutpistol. För att dekorera kan du isåfall exempel fingermåla formarna först och sprutmåla efteråt. Du kan också airbrusha ett streck i en kulör, sedan sprutmåla i en annan kulör över. Det finns många olika tekniker inom färgläggning; alkoholbaserade färger, färdiga kakaofärger, pulverfärger och så vidare. Du kan även blanda dina egna färg med 1 dl smält kakaofett samt 2 tsk pulverfärg. Mixa ihop i en mixer och sila genom en finmaskig sil. När man gör chokladskulpturer kan man använda många olika tekniker. Oftast används någon form av gjuten pjäs av tempererad choklad som grundstomme. Grundstommen kan även vara gjord på karvad choklad, det vill säga tempererad choklad i stort block som man sen skär ut till önskad form. Här kommer några beskrivningar av enklare chokladtekniker!

  • Runda och fyrkantiga dekorer: Häll en klick tempererad choklad i mitten på ett tunt och mjukt overhead A4-ark. Lägg ett nytt ark över och spackla ut chokladen tunt med ett plaströr. Låt det sätta sig något, gör därefter avtryck med stansringar. Vill du få en böjd form rullar du sen arken runt ett rör.
  • Blommor: Gjut tunna skal i elipsformad pralinform. Gjut även en platta av choklad för sammansättning i en stansring, alternativt silikonform. Börja i mitten och jobba dig ut. Fäst blommorna med tempererad choklad från en spritspåse och använd kylspray.
  • Egen design: Skär eller klipp ut overhead ark efter egen design. Täck sedan med tempererad choklad tunt spacklat, forma runt ett rör eller önskad form, låt kristalliseras. Njut av lekfullheten!

Kan man återanvända smält choklad?

IMP-METODEN Finhacka chokladen. Värm halva mängden till enligt temperatur-schemat ovan. Rör ner resten av den hackade chokladen. Rör tills chokladen svalnat något och temperaturen är enligt schemat. Värm därefter upp den igen till den sista graden. Mikra några sekunder i taget.

  1. Råkar man värma över den sista graden så bör man börja om igen Det är viktigt att man rör i denna metod, inte för mycket då skadas kristallerna och inte heller för lite, tex att låta chokladen svalna av sig själv.
  2. Den behöver lagom mycket kärleksfull omrörning.
  3. TABLERING Finhacka chokladen.
  4. Värm upp chokladen till rätt temperatur.

Häll ut 3/4 på en marmor- eller granitskiva. Bred ut chokladen fram och tillbaka och ta med jämna mellanrum tempen på chokladen. När den är i rätt temperatur (se schemat) så skrapa upp och blanda med den resterande chokladen. Ta tempen igen och värm genom mickring till rätt temperatur.

  1. Mickra några sekunder i taget.
  2. Råkar man värma över den sista graden så bör man som sagt börja om igen Gällande tablering är det viktigt att tänka på är att om man tempererar mycket choklad över en längre tid så får marmor- eller granitskivan en ökad temperatur vilket innebär att det tar längre tid för chokladen att sjunka i värme! – ÖVRIGT BRA ATT VETA! – Du kan värma på chokladen under tiden du arbetar med den, men överskrid aldrig maxtemperaturen för då får du temperera om.

– Gör ett stelningsprov genom att doppa en palett i chokladen. Om den stelnar inom två minuter och har en blank o fin yta är chokladen färdigtempererad. Får chokladen en matt yta och tar lång tid att stelna är chokladen för varm. Då får du göra om hela tempereringen.

  1. Ett annat trick är att sätta lite choklad på läppen, känns den ljummen så är den vanligtvis i rätt temperatur och tempererad korrekt.
  2. Doppa aldrig något kallt i tempererad choklad eftersom den stelnar inifrån istället för utifrån.
  3. Det som doppas i choklad ska hålla 20°C för att få en glansig och vacker yta.

– Behöver du öka temperaturen något i sista steget men inte vill mickra kan du antingen använda en hårtork eller en varmluftspistol för att ge chokladen de där sista graderna. GJUTNING AV CHOKLADPRALINER – Putsa formen med bomullstuss, bomullstrasa eller fetvadd. Det är ytterst viktigt att all fukt från diskning försvinner annars förstörs chokladskalen. – Formen måste hålla rumstemperatur (ca 20grader) och helst vara av hårdplast. Det går att använda mjuka silikonformar men det försvårar utslagning av choklad och uttagning av pralinerna. – Häll den tempererade chokladen i formen ända upp, den ska fylla pralinformen alla hålor helt. – Slå formen i bordet några gånger för att få ut alla eventuella luftbubblor- Vrid, vänd och skaka den ordentligt. Bubblor ger fula hål i pralinskalet och detta är enda chansen att bli av med dom.

– Vänta ca 50 – 60 sekunder. Luta formen så ser du om det bildats ett skal och vänd sedan formen upp och ner för att få överflödig choklad att rinna av. Ibland kan man behöva hjälpa till att skaka ur chokladen men vanligtvis rinner den ut av sig självt. – Skrapa sedan av ytan jämn med en spackel, palett eller degskrapa.

Det är viktigt att dra med bestämd hand, tveka inte utan dra lite som ett plåster. Snabbt och målmedvetet. – Den överflödiga chokladen skrapar du ner i bunken igen, inget ska förgås. Vill du är det bara att värma upp chokladen till dess sista temperatur och använda den igen.

You might be interested:  Ska Man Bjuda På Tårta När Man Slutar?

Man kan använda chokladen hur ofta som helst utan att behöva temperera den men stiger du över dess lägsta temperatur får du snällt börja om igen. – När chokladen väl är tempererad behöver du inte temperera den mer utan du kan låta den stelna, stå svalt och mörkt till nästa gång du vill gjuta praliner igen.

Tänk dock på att när du smälter chokladen nästa gång inte värmer chokladen för varmt, då måste du börjar om, igen Detta var del 1 av 2 i Bagerskans chokladskola. I nästa del ska jag berätta om olika fyllningar och hur man försluter de fyllda pralinerna. Jag ska självklart även visa de vackra men numera uppätna pralinerna vi fick göra på kursen! Är du själv nyfiken på temperering och pralingjutning rekommenderar jag dig att gå en av Christas kurser, du kommer lära dig mycket och gå hem med famnen full av choklad! Kram Karin PS.

Vilken skål till vattenbad?

Rostfri skål – En vattenbadsskål är idealisk vid smältning av choklad då chokladen inte tål att smältas vid för höga temperaturer. Skålen är tillverkad av rostfritt stål och har två hällpipar samt ett långt handtag. Skålen kan även med fördel användas till att smälta smör eller vispa maräng över värme. : Vattenbadsskål

Varför stelnar den smälta chokladen?

Temperera choklad – så gör du steg för steg Temperera choklad Matskola! Tempererad choklad blir vackert glansig och smälter inte i handen när du håller i den. Den får också en fin konsistens för att göra praliner eller chokladdekorationer av samt doppa godis och bakverk i. Här visar vi hur du tempererar choklad steg för steg! Tips: Hitta massor av goda Temperering av choklad är ganska avancerat och tidskrävande men ett häftigt hantverk när man väl behärskar det.

  • Mörk choklad: 48-54 grader vid smältning, 27-28 grader när den kylts på arbetsytan och 31-32 i slutlig temperatur.
  • Ljus choklad: 45-50 grader vid smältning, 26-27 grader när den kylts ner på arbetsytan och 29-30 grader i slutlig temperatur.
  • Vit choklad: 40-44 grader vid smältning, 25-26 grader när den kylts ner på arbetsytan och 28-29 grader i slutlig temperatur.

Du behöver: Plastbunke, gärna minst 200 gram choklad i bitar, slickepott, digital kökstermometer och en skrapa (kallas egentligen bredspackel och finns att köpa i järnaffärer, välj gärna en som är minst 20 cm).

  1. Börja med att rengöra din arbetsyta med vatten och diskmedel och torka noga. Allra helst ska man ha en stor marmorbänk eller stenskiva att arbeta på vid temperering av choklad, men det fungerar också bra att temperera på en diskbänk i rostfritt stål.
  2. Lägg chokladen i en plastbunke och smält i mikron, mellan 30 sek till 1 minut i taget. Rör om med en slickepott efter varje omgång. Rör med stora rörelser för att undvika att få in luft i chokladen. Ett bra tips är också att försöka jobba så kladdfritt som möjligt för en enklare arbetsprocess. Om chokladen blir för varm, låt stå och vänta tills temperaturen har gått ner till rätt temperatur. Tänk på att choklad lätt bränns i mikron och tyvärr inte går att använda om den väl har blivit bränd.
  3. Smält chokladen tills alla chokladbitar har smält och den nått rätt temperatur. För detta moment krävs att du använder en digital kökstermometer för att kontrollera temperaturen regelbundet. Låt slickepotten vara kvar i bunken när chokladen är smält.
  4. Häll ut två tredjedelar av chokladen på arbetsytan. Låt slickepotten vara kvar i bunken med den choklad som inte hällts ut så att chokladen på den inte stelnar. Om du rör i smält choklad med en slickepott med stelnad choklad på sig så kommer den smälta chokladen att gå ner i temperatur och kan börja klumpa sig.
  5. Börja direkt röra i den uthällda chokladen genom att hela tiden föra chokladen med skrapan sidledes. Se till att hålla chokladen samlad så att all choklad är i rörelse hela tiden, annars kan den börja stelna och klumpa sig.
  6. Fortsätt med detta moment tills chokladen når den rätta temperaturen, mät av samtidigt som du rör i chokladen med skrapan.
  7. Skrapa ner chokladen från kanten på arbetsytan till bunken, ta inte med choklad som eventuellt stelnat på kanten. Rör runt med slickepotten och kontrollera att chokladen nått rätt slutlig temperatur. Har den nått det så har du nu lyckats temperera din choklad! Om du inte lyckats få rätt slutlig temperatur – skrapa rent arbetsytan samt skrapan och häll ut cirka en tredjedel av chokladen på arbetsytan och börja om från steg 6. Lycka till!

Julig garnering! Vi visar dig stegvis hur du förbereder och dekorerar en förtjusande vintertårta Julproffs! Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock,

  1. Låt mjöldammet yra! En hälsosam jul! Här är de nyttigare julgodisarna du måste testa! Klart på ett kick! Julgodis är ju ett måste under julen.
  2. Här kommer därför 16 enkla och goda julgodisar.
  3. Inget för torrbollar! Lussebullar med majonnäs? Javisst! Majonnäs gör bullen så mycket saftigare och godare.
  4. När snön yr Återvinn värmeljusen och gör en julig girlang.

Julpyssel när det är som bäst! Våra bästa recept Knäck, kola, fudge och ischoklad. Inget slår hemgjort julgodis! Grönare julbord! Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet. Sött och salt! Här hittar du tips på smarriga julbak som även är hälsosamma och gör gott för din hälsa! : Temperera choklad – så gör du steg för steg

Varför stelnar smält choklad?

Temperera choklad – Leila Lindholm När man gör chokladpraliner, godis av choklad och chokladdekorationer så behöver chokladen vara tempererad. Med detta menar man att man arbetat med chokladen så att den inte ska smälta i rumstemperatur. Den blir alltså blank och hård för att man också ska kunna ta i den med händerna utan att den genast smälter.

  1. På så vis kan chokladgodiset stå framme i rumstemperatur utan att det smälter.
  2. Viktigast att tänkta på är dessa två saker.
  3. Chokladen får inte komma i kontakt med något vatten, då blir den grå.
  4. Den får inte heller bli för varm när man smälter den.
  5. Då blir den också grå.
  6. Har man tempererat chokladen en gång så räcker det att bara smälta om den, när den stenat.

Man kan smälta chokladen på två sätt. Antingen i micron eller i en metallskål över ett vatten bad.

Hur gör man choklad som stelnar?

Gör så här –

  1. Smält chokladen över ett varmt vattenbad eller i micron i korta intervaller där du rör om i chokladen mellan varje gång. Mörk choklad ska smältas till 45-50 grader.
  2. Kyl ner chokladen till 27 grader genom att föra chokladen fram och tillbaka på en marmorskiva. Använd gärna en chokladskrapa. Chokladen kan även kylas ned över ett kallt vattenbad.
  3. Värm upp chokladen till 31-32 grader. Du kan kontrollera om chokladen är tempererad genom att smeta ut lite choklad på ett bakplåtspapper. Den ska då börja stelna inom ett par minuer.
  4. Chokladen är redo att användas till att gjuta praliner, chokladkakor eller till chokladdekorationer.

Hur får man glansig choklad?

Vad innebär temperering av choklad? Hur går temperering till? I recept på chokladpraliner och -dekorationer står det ofta att chokladen ska tempereras. Vad innebär temperering av choklad, varför görs det och hur går det till? Temperering av choklad innebär att få kakaosmöret i chokladen att kristallisera sig på ett kontrollerat sätt.

Värm upp chokladen så att fettet i den smälter, till cirka 45 grader. Uppvärmningen görs över vattenbad eller i mikrovågsugn. Kyl sedan ned chokladen under omrörning till 24–25 grader (ungefärligt gradantal, beror på hur du rör om). Värm slutligen upp chokladen till 30–32 grader, vilket är rätt temperatur för användning.

För tempereringen behöver du en digital termometer. För nedkylningen behöver du en stor bunke med is eller kallt vatten. Se till så att det inte skvätter vatten i chokladmassan!