Chaga te recept: Koka sprängtickan, färsk eller torkad, hel eller i bitar, i en timmes tid. Det räcker med en ca 3×3 cm stor bit för att koka 1 liter te. Du kan återanvända den 5–6 gånger, tills dekokten inte längre får ordentlig färg. Ju fler gånger du kokat den, desto längre tid behöver du koka den varje gång.
Contents
Hur mycket sprängticka kan man dricka?
1 bit chaga ca 4×4 cm/12 g. Koka upp vattnet med svampen i en kastrull, låt sjuda i 30 min eller mer. Sila av och låt biten/arna torka. Chaga biten går att använda 6-12 gånger, ju fler gånger du kokat svampbiten desto längre behöver du koka varje gång. Använd den så länge den avger färg. Första gången blir det svart som kaffe. Teet kan drickas både kallt eller varmt. Chaga chai Själv smaksätter jag gärna mitt chaga-te med kanel, stött kardemumma, svartpeppar, ingefära och agave sirap/honung och en skvätt havremjölk. Variera gärna själv med smaker du gillar. Chaga choklad 1,5 dl färdigbryggd chaga 1 msk kakao 1 tsk kokosolja 1,5 dl barista havremjölk sötning efter smak, tex honung/agave Perfekt antioxidant boost att hälla upp på termos till hösten/vintern eller att göra en “is-chai” på till sommaren. >> Följ mig på Insta!>> Vill du köpa chaga kontakta mig på min mail [email protected], Pris 50 kr per 10 g.
Är det olagligt att plocka sprängticka?
Sprängticka från naturskyddsområden endast i forskningssyfte och med tillåtelse | Forststyrelsen På sistone har det blivit allt mer populärt att plocka sprängticka i våra skogar både till husbehov och i kommersiellt syfte, på grund av artens förmodade hälsoeffekter.
Den som plockar sprängticka har oftast inte tillräcklig kunskap om vilka tickor som kräver tillstånd och det har också hänt att sprängticka omedvetet plockats i naturskyddsområden. I strafflagen finns bestämmelser om rätten att ta vara på vilt växande växter och motsvarande naturprodukter. I samma lag finns också bestämmelser om rätten att plocka svamp.
Det finns inga separata bestämmelser som gäller plockandet av tickor. Tickor är vilda svampar och enligt allemansrätten är det tillåtet att plocka svamp. Tickor växer dock på olika sätt och den som plockar en ticka som växer på ett träd ska se till att trädet eller stubben inte skadas.
Sprängtickan växer som en svart, formlös knöl på levande träd. Denna knöl är inte själva tickan utan en utväxt som svampen orsakar. Enligt miljöministeriets rapport om allemansrätten (5.9.2012, s.87) växer sprängtickan på ett sådant sätt att det inte är möjligt att ta loss den utan att skada trädet. Av denna anledning är det inte tillåtet att plocka sprängticka med stöd av allemansrätten.
Forststyrelsens Naturtjänster beviljar inte tillstånd att plocka sprängticka i statens naturskyddsområden i andra syften än för forskningsändamål.
Hur dricker man chaga?
Chaga finns att köpa både som bitar och som finmalet pulver. Bitarna ska kokas upp och sen ligga och dra i det varma vattnet så att man får ut alla nyttigheter. Chagapulvret är färdigt att blandas med varmt vatten och avnjutas direkt.
Hur mycket är en sprängticka värd?
Medvind för sprängtickan 06.11.2018 Text Kati Jalagin | Bilder iStock ja Suomen Pakuri Oy Många har fått hjälp med odlingen av företaget Suomen Pakuri Oy, som vid behov tar hand om allt från att skaffa skog för produktion och skördande av sprängticka till att köpa den färdiga produkten.
- Suomen Pakuri, som grundades 2015, undersökte i flera år tillsammans med Östra Finlands universitet och Naturresursinstitutet möjligheterna att odla sprängticka i Finland.
- Forskningssamarbetet resulterade i de ympar av sprängticka som företaget nu använder för att plantera sprängtickan i björkar.
- I Finland kan sprängticka användas till exempel i kosttillskott eller som örtte.
Men den stora marknaden finns i Asien, där efterfrågan är stor. Till exempel i Ryssland används sprängticka inom naturmedicinen. – Efterfrågan på sprängticka är större än vad vi får ihop. Vi förädlar sprängtickan som vi får av odlarna till olika produkter, till exempel dricka, och exporterar dem, säger Suomen Pakuris styrelseordförande Janne Mankki,
Det som lockar i odlingen av sprängticka är att den är så produktiv. På små odlingar brukar det finnas ungefär tvåhundra ympar, på större tiotusen. I allmänhet ympar man tre-fyra tickor i samma björk, och en ymp ger ungefär ett kilo sprängticka. Ett träd ger vanligtvis två till tre skördar under sin livstid.
– Vi betalar odlarna 40 euro per kilo sprängticka. Då är en skörd från ett träd värd 160 euro, säger Mankki. – Det finns mycket björk i Finland, och nu kan också glasbjörken, om tidigare haft lågt värde, utnyttjas på ett produktivt sätt. Ympar av sprängticka planteras i björkar.
Hur förvarar man chaga?
För rätt så länge sedan fick jag höra att sprängtickan används som medicinalväxt i Sibirien och att den även är högt skattad av Nordamerikas indianer. Jag tänkte inte så mycket mer på det förrän vi läste om sprängtickan i en jakttidning. I höst har Nils hittat mycket sprängticka och även jag har tagit reda på det jag sett.
Jag sökte på internet om sprängtickan och jag hittade faktiskt några vetenskapliga studier som visar att det finns en del sanning i sprängtickans nästan overkligt goda medicinska egenskaper men det finns också studier som visar att överkonsumtion kan vara skadlig för lever och njurar och den har en viss blodförtunnande effekt.
I vilket fall verkar det behövas mer forskning gällande chaga och det vore intressant o att ta del av. Sprängticka är en parasitisk svamp som växer på björkar och alar i kallare klimat. De svarta hårda knölarna på björkstammar har nog många sett. Det är sprängticka, Inonotus obliquus, som har angripit trädet.
Sprängtickan är tillsammans med fnöskticka och eldticka den vanligaste rötsvampen på björk. Det som utmärker sprängticka eller chaga är den mörka nästan svarta räfflade ojämna ytan. Det ser nästan ut som om barken förkolnat. Ytan är ojämn och knottrig och det är inte alltför svårt att bryta loss små bitar.
Inuti är sprängtickan brungul, porös och nästan lite svampaktig. Sprängtickan är en rätt aggressiv parasit på levande träd. Sporerna fäster sig i tidigare skador på trädet och växer sig sedan fast. En sprängticka kan sitta på trädet i 15-30 år innan trädet slutligen dör av svampen.
- Chaga har använts i Ryssland som folkmedicin sedan 1500-talet.
- Te gjort på chaga används som botemedel för en rad olika åkommor så som magkatarr, diabetes, magsår, psoriasis, tuberkulos och cancer.
- Chaga innehåller betulinsyra (mot tumörer, infektioner), polysackarider (bra för immunförsvaret), melanin (förbättrar hår, hy och naglar), mineraler och aminosyror.
Chaga innehåller mängder med antioxidanter och har ett otroligt högt ORAC. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g. Exempel på ORAC-tabell chaga 36,557 havtornsbär 258,1 plommon/sviskon 58,9 granatäpple 33,7 russin 28,9 blåbär 24,5 björnbär 20,8 grönkål 18 tranbär 17,9 vitlöksklyfta 16,9 jordgubbar 15,7 spenat 12,9 ångkokt spenat 9,3 broccoli 9,1 Om du hittar en sprängticka så såga eller skär loss den från björken (observera att markägarens tillstånd behovs om trädet är levande).
Ta inte bort den svarta delen då den innehåller melanin. Det är viktigt att torka svampen för att den inte ska mögla. Jag brukar skära svampen i mindre bitar ca 3-4cm i diameter och torkar i ugn på svagvärme 50-60 grader i ca 8h. Chaga ska förvaras torrt, mörkt och svalt. Vid användning kokar jag två bitar med 1,5-2 liter vatten i 60 minuter.
Vattnet ska sedan se ut precis som te. Sedan slår jag bara i teet genom en sil och sedan är det färdigt att dricka. Teet kan med fördel användas värmas upp igen eller användas i smoothie eller dylikt. Det går att koka te på samma chagabitar så länge som de avger färg.
När ska man plocka sprängticka?
Natur Publicerat söndag 1 september 2019 kl 08.40 När sprängtickan säljs som hälsokost heter den chaga. Nu har bär- och svampplockarna upptäckt svampen som kan inbringa stora pengar. Svampkonsulent Alf Pallin från Söderhamn vet hur chagan ser ut. – En liten bit upp på stammen ser du något svart.
Där har vi tecken på att björken är angripen av sprängticka. Svampen innehåller massor av antioxidanter och näringsämnen. Den påstås kunna bekämpa cancer, stärka immunförsvaret och en hel del annat. Chaga kan med andra ord säljas för dyra pengar men den omfattas inte av allemansrätten utan markägarens tillstånd krävs för att du ska få plocka den.
Sanja Kuruzovic är handläggare på Naturvårdsverket. – När det kommer till allemansrätten så kan man kort sammanfattat säga att man endast har rätt att plocka icke fridlysta bär, svampar och blommor. När man plockar i naturen får man endast plocka de bär och blad som reproduceras.
Hur mycket kan man sälja chaga för?
Du kan ha hälsosvamp värd tusentals kronor i din skog Sprängtickan lever som parasit inne i vissa björkar, men fruktkroppen visar sig utanpå stammen där svarta knölar bildas. Knölarna som skördas är bruna invändigt men sotsvarta utanpå och ofta ganska stora. Genom att mala knölarna till pulver eller ta bitar av dem och koka som te får man en hälsobrygd som lär överträffa det mesta.
Vem köper upp sprängticka?
Sprängtickan växer naturligt i de finländska skogarna. Och den är en eftertraktad medicinalsvamp i Asien. Därför ska Kai Hjulfors i Pedersöre nu börja odla sprängtickan. – Ser ut lite som blomkål, fast svart. Då man tar loss den är den ljusbrun inuti, säger Hjulfors. Bildtext Frusen sprängticka Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist sprängticka,Pedersöre Hjulfors säljer redan i dagsläget kring 250 kilo sprängticka-pulver per år. Han har finkammat sin egen skog och köper nu in från andra håll i Finland. – Det är främst Sydkoreanerna som köper pulvret av mig.
Bildtext Torkad sprängticka Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Pedersöre,sprängticka
På vilka träd växer chaga?
Chaga är produktnamnet för svampen Sprängticka – Sprängticka (Inonotus obliquus) är en svamp som växer främst på björkar i norra barrskogsbältet. I Sverige bland annat alltså. Man brukar säga att sprängtickan växer naturligt på 1 av 5.000 björkar. Sprängtickan är relativt enkel att känna igen då den växer på björkens stam, blir relativt stor och är en kolsvart utväxt på stammen.
- En sprängticka som skördats från en björk.
- Foto: Skogsforum.se Sprängtickan är aggressiv och växer både inåt och utåt på björkstammen och får den fäste så kommer den förkorta livet på den angripna björken.
- Men det som är negativt för björken kan vara positivt för ägaren av densamma.
- Detta då Sprängticka betingar ett högt pris då den enkelt kan förädlas och säljas som hälsokost.
När sprängtickan kokats, torkats på låg värme och sedan malts ner till ett pulver så får den produktnamnet Chaga. Ordet kommer från Ryskan och har använts som hälsokost i minst 500 år. Chaga påstås kunna lindra både psoriasis och cancer och ska verka inflammationshämmande genom att den innehåller höga halter av antioxidanter.
Som referens kan man använda Gojibär som också är en populär hälsokost. Gojibär har ett max -värde på 30.000 och anses ligga mycket högt på denna skala. Chaga börjar på 60.000 och har enligt utsago uppmätts till värden över 300.000. Exempel på slutprodukt för Sprängticka. Chaga på burk. Foto: Unsplash. När sprängtickan växer på björkstammen så suger den upp Betulin från björken.
Skörda, torka och gör chagaté av sprängticka
Häri tror man finns en anledning till det höga värdet av antioxidanter.
Kan man förväxla sprängticka?
Vad är chaga? – Chaga är en trädsvamp som växer på björkar på norra halvklotet. Man räknar med att ungefär en björk på 5000 har chaga på sig. Sprängtickan är en aggressiv parasit som får trädet att utveckla knotor, men kan lätt förväxlas med falsk sprängticka, som är en annan typ av knöl på trädets stam.
Är chaga uppiggande?
Uppiggande när du pluggar När man pluggar, många långa timmar, så kan man behöva piggas upp. Många använder kaffe, eller energidryck, men jag vill slå ett slag för naturliga produkter istället. På iforma.se, finns det många bra produkter, bland annat Reishi svamp. Här i Sverige går den även under namnet lackticka och i Kina heter den Lingzhi.
Vad innehåller sprängticka?
Fakta – Det är bland annat sammansättningen av dessa fyra ämnen som anses göra chaga så unik: • Polysackarider/betaglukaner – Svampens kolhydrater och chagans främsta komponent. De ökar energinivån och boostar hjärnan och levern. • Betulin/Betulinsyra – Kan enligt studier vara effektiv mot cancerceller.
Forskning visar också att de är helt ofarliga för friska celler. • Fytosteroler, Lanosteroler och Inotodiol – Fytokemikalier och fenoler kan stoppa tillväxten av skadliga bakterier. • Melanin – Det är den kemiska substansen som gör att chaga innehåller högsta halten av antioxidanter bland medicinalsvampar.
Man har funnit att isolering av specifika ämnen normalt inte är lika verksamt som när hela spektrat av svampen finns med, då alla de verksamma komponenterna harmonierar och därmed samarbetar för ett fint resultat. Svampen sprängticka, eller chaga som vissa mer känner den som, är en svamp som äntligen börjar få lite, förtjänt, tid i rampljuset.
- Det är nämligen en medicinalsvamp som erbjuder enormt många positiva hälsoeffekter.
- Här får du veta mer.
- Chaga, sprängticka på svenska, är en parasitsvamp som ofta lever på björkar.
- Den har länge använts inom traditionell läkemedicin i Ryssland och Östeuropa där den har ansetts lindra matsmältningsproblem, tuberkulos och diabetes samt att den har använts för att motverka cancer.
► Läs också: Chaga – för immunförsvaret Har många superkrafter Chagans absoluta superkraft är att den hjälper vårt eget immunsystem att bli starkare och effektivare. Den innehåller också höga halter av antioxidanter, Superoxide dismutase – SOD ett mycket kraftfullt antioxidant-enzym.
Detta enzym neutraliserar fria radikaler, vilket har en rad följdeffekter för vår hälsa då detta i sig hjälper kroppen att bli starkare och mer motståndskraftig mot sjukdomar, nedbrytande substanser och stress. Chagasvampen har ett ORAC på hela 146 700. Orac står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och mäter värdet av antioxidanter per hundra gram.
► Läs också: Nya rön: Rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 timmar Blir till nyttigt te Chaga innehåller kraftfulla antioxidanter, B-vitaminer, K-vitamin och flera viktiga mineraler och spårämnen som magnesium, kalium, selen och mangan. På sprängticka kan man brygga chaga-te på.
Kan man överdosera chaga?
r chaga farligt? – Det finns idag inga knda biverkningar fr chaga, men som med alla verksamma medel br man aldrig verdosera det och vara frsiktig vid graviditet, amning och om man ter receptbelagda medel. Var denna artikel till hjlp? Ja Nej Tack fr din sikt!
Får man plocka Björkticka?
Kan man göra te av björkticka? Frågeställare Lena Hallid Besvarades av Anders Dahlberg, Mykolog, SLU Fråga Hej! Björkticka kan man väl göra te på? Får man avlägsna dessa “bölder” från björkar utan markägares tillstånd? Hälsningar Lena Hallid Svar Hejsan Lena! Jag känner tyvärr inte till om man kan använda björkticka som te (och om det använts).
- Det man ser av björktickan, dvs fruktkroppen, är ettårig.
- Den huvudsakliga delen av svampen (mycelet) växer annars inne i björkveden, kan bli många år och varje år producera nya ettåriga mjuka fruktkroppar.
- Björktickan är en nedbrytarsvamp och växr bara på döda stammar och grenar av björk.
- Det gör därför ingen skada att plocka/bryta av björktickans fruktkroppar.
Jag har aldrig hört talas om någon som plockar björkticka, mer än någon enstaka för att samla och visa (förr i tiden används de som nåldynor). Att plocka björkticka skulle kunna liknas vid att plocka bär – gör ingen nämnvärd skada på vare sig den döda björken eller svampen (som i huvudsak lever kvar i veden).
Vilken är världens dyraste svamp?
Hotad framtid för gammelskogens dyrgrip – Sveriges Natur Goliatmusseronen är Japans nationalsvamp och en av världens dyraste svampar. Den berättar om svenska skogars historia och visar på värdet av skog som aldrig varit kalavverkad. Framför oss i den glesa tallskogen söder om Skellefteå står en gråbrun svamp, en sådan som de flesta människor inte skulle ha lagt märke till.
Men när biologen Niclas Bergius faller på knä och försiktigt skär av foten blir det uppenbart att detta inte är vilken svamp som helst. På ett par meters håll känns lukten genast. Detta är en goliatmusseron, vars första vetenskapliga namn var Tricholoma nauseosum, efter det latinska ordet för sjösjuka.
Lukten från svampen går direkt ner i magen och sätter faktiskt igång en föraning om sjösjuka som hänger sig kvar en stund. Goliatmusseronen är världens dyraste matsvamp. Tryffel kan förvisso vara ännu dyrare men den används mer som krydda och kallas inte matsvamp. Niclas Bergius vänder undersidan av hatten tätt mot näsborrarna och blundar. Han har lärt sig att älska den här doften som han liknar vid kolasnören.
Niclas Bergius vill likna goliatmusseronens speciella sötaktiga doft vid kolasnören. Lukter är svåra att fånga i ord men i Japan är den här sötaktiga doften själva essensen av höst. I japansk kultur är årstidsväxlingarna centrala. Våren och körsbärsblomningen är en stor högtid, men även höstens början är viktig, och denna svamp är höstens budbärare.
I början av oktober ska den ätas, ungefär som vi äter kräftor i augusti. I Japan kallas goliatmusseronen för matsutake. Den nämns i japansk poesi från 600-talet och har ätits av kejsare i många dynastier. Matsutaken kan säljas för 10 000 kronor kilot och ett perfekt exemplar kan vara värt ännu mer. En sådan svamp kan ges som gåva mellan japanska företagsledare eller maffiabossar.
Hur hamnade denna celebritet i en lavgrå västerbottnisk tallskog? Svaret är att den har funnits här mycket länge men levt en anonym tillvaro. Ända fram till 1998, då Niclas Bergius hörde talas om likheten mellan goliatmusseronen och japanernas nationalsvamp. Marken vi står på är bara ett tunt lager av lav, och om man skrapar undan den med foten ligger sanden direkt under. Just i så här karga, långsamväxande sandtallskogar trivs goliatmusseronen bäst. Varför är japanska svampköpare beredda att åka till andra sidan jorden? Det minskade beståndet i Japan beror på en millimeterlång mask, en tallvedsnematod som kom med importerat timmer från USA och spred sig explosionsartat på 1970-talet.
Mil efter mil av Japans tallskogar blev rödbruna och dog. De som blev kvar tätnade när de började skötas mer rationellt. Resultatet blev att matsutaken har minskat med omkring 99 procent i Japan sedan 1940-talet. En mångtusenårig tradition är hotad. Varje år äter japanerna ungefär 3 000 ton matsutake, och bara 100 ton kommer numera från Japan, resten måste importeras.
Även i övriga världen krymper goliatmusseronens skogar. Till exempel här i Västerbotten. Bara en del av skogen vi går i nu är skyddad som naturreservat, resten skulle kunna avverkas när som helst. Visserligen är värdet av goliatmusseronen högre än virkesvärdet på den här marken, om svampen hamnar hos rätt köpare, men eftersom vem som helst kan plocka svamp enligt allemanssätten blir det ändå mer lönsamt för skogsägaren att avverka. Matsutake kan säljas för 10 000 kronor kilot, men ett perfekt exemplar kan vara mer värt än så. Hittills har vi mest tittat ner i marken men som goliatmusseronjägare är det viktigt att lyfta blicken också. Det mesta av skogen är luft. Den är så gles att man kan gå med armarna utsträckta åt båda sidorna.
Tallarna står som raka pelare i en stor balsal med vitt lavgolv. Det är inte sinnebilden av en urskog, här finns inga kringelkrokiga jätteträd eller plockepinn av fallna stammar. Det har varit svårt att övertyga myndigheterna om att skydda den här sortens skog, enligt Lill Eilertsen. Bara för några veckor sedan avverkades ett sådant område i närheten.
Vi såg det randiga hygget på vägen hit. − Jag hade inte hunnit se den avverkningsanmälningen innan det redan var avverkat. Jag brukar försöka hålla koll ifall några skogar med höga naturvärden häromkring ska avverkas, men tiden räcker inte alltid till, säger hon. Lill Eilertssen är svampkonsulent och svampforskare vid Umeå universitet. − Visst, folk har varit här och huggit ner ett och annat träd och tagit stubbar för att göra tjära, men det har nog aldrig varit kalavverkat, säger Lill Eilertsen. För 200 år sedan såg det förmodligen ut ungefär som i dag, tror hon.
Men vad händer när träden huggs ner? Kommer goliatmusseronen aldrig tillbaka? Lill Eilertsen pekar bort mot ungskogen som står i raka led en bit bort. – De där tallarna är 50–60 år. Där har goliatmusseronen inte kommit tillbaka fastän det här är ett av Sveriges absolut bästa ställen och svampen finns nära.
Vi befinner oss nu på den ungefärliga femtedel av Sveriges produktiva skogsmark som aldrig varit kalavverkad. Den här ytan minskar för varje år med över 50 000 hektar, vilket motsvarar nästan halva Ölands yta. För svampar som inte klarar kalavverkning krymper livsutrymmet alltså med nästan ett halvt Öland om året.
- Många människor kan känna sorg när gammelträd sågas ner men få av oss tänker på svampmycelen i jorden under dem, som dukar under samtidigt.
- Mycelen kan bli lika gamla som träden, eller ännu äldre.
- De här underjordiska individerna har varit med om mycket i sina dagar – vissa av dem var kanske gamla redan på Gustav Vasas tid.
Svampar som lever i symbios med träden, som de flesta av våra matsvampar gör, svälter ihjäl när träden försvinner. Ekosystemet barrskog började utvecklas för 300 miljoner år sedan, medan kalhyggen har brett ut sig storskaligt i mindre än 100 år. På bara en mansålder har Sveriges skogar bytt ansikte och de håller på att byta innehåll, enligt Anders Dahlberg, som är professor i mykologi vid Sveriges lantbruksuniversitet. Kalhuggning ska användas “med försiktighet”, enligt EU:s nya skogsstrategi som presenterades i juli. EU-kommissionen vill värna de sista kvarvarande skogarna som aldrig har varit kalavverkade, och som är hemvist för bland annat goliatmusseron. Skogar som aldrig varit kalavverkade kallas kontinuitetsskogar.
Det är inte detsamma som en urskog, som ska vara helt opåverkad av människor. I en kontinuitetsskog kan träd ha avverkats flera gånger, men marken i området har aldrig varit kal utan den har varit mer eller mindre trädbevuxen sedan de första träden slog rot. Då och då har bränder dragit fram men de flesta bränder har lämnat kvar levande träd som mykorhizasvamparnas mycel kunnat hanka sig fram på och massor av död ved som vedlevande svampar kunnat frossa på.
När kontinuitetsskogar avverkas växer ny skog upp, så kallade produktionsskogar. Där är alla träd lika gamla och de avverkas efter 60 till 100 år. Så vad betyder det här för svamparna i det stora hela? Om de vanligaste arterna hinner komma tillbaka på 50 år kommer vi att kunna fortsätta att plocka kantareller i produktionsskogarna, även om de blir färre när de bara har några få decennier på sig innan skogen avverkas igen. Goliatmusseron är en hotad art såväl i Sverige som globalt. En av svamparna som klassas som sårbar både på den svenska och den globala rödlistan är matsutake, alias goliatmusseron. Japanerna importerar gärna nordisk matsutake, som sägs vara den bästa utanför Japan, men kruxet är att en matsutakesvamp inte klarar mer än två dygns transport.
Och torkad eller fryst matsutake funkar inte för japanska konsumenter − svampen måste föra med sig höstens budskap i realtid. Flera dyrbara svampförsändelser har blivit försenade och därmed förstörda under mellanlandningar, enligt Niclas Bergius. − Om vi bara kunde få en direkt flyglinje Japan–Sverige så skulle det kunna bli hur stort som helst, för den japanska marknaden är omättlig.
Men att flyga svamp till andra sidan jorden låter inte som en långsiktigt hållbar lösning. Kooperativet Svamp i norr satsar på att få fler svenska gourmeter och lyxrestauranger att upptäcka goliatmusseronen, berättar Niclas Bergius. Om den slog igenom ordentligt kunde det kanske få oss att uppvärdera våra kontinuitetsskogar.
Vad smakar chaga te?
Kost Publisert: Publicerad 08 oktober 2021 Att dricka te gjort på chaga eller sprängticka som svampen också kallas har blivit en stor (och dyr) hälsotrend. Chagan är fylld med antioxidanter och sägs ha magiska hälsoegenskaper. Wellness reder ut allt du bör veta om svampen som faktiskt kan finnas runt hörnet.
Den ser kanske inte så flärdfull ut där den sitter som en svart klump på björkstammar. Men svampen sprängticka eller chaga som den också kallas har tagit hälsovärlden med storm. Chaga sägs nämligen ha magiska hälsoegenskaper. Den ska bland annat kunna sänka blodsockret och stärka immunförsvaret. Chaga säljs i hälsokostbutiker i pulverform och bitar som man sedan sjuder för att göra te.
På senare tid har chaga även börjat dyka upp som ingrediens i skönhetsprodukter. Minska risken för cancer Det har gjorts flera utländska studier på chagas hälsofördelar där man bland annat kunnat se att chaga kan minska risken för cancer och minska tumörer hos cancersjuka möss.
Detta har dock inte kunnat bevisas för människor än. Vad man dock vet är att svampen är rik på antioxidanter. – Den kallas för kungen av svampar och man säger att den är väldigt antioxidantrik. Antioxidanter är väldigt bra för att neutralisera de fria radikalerna i kroppen. Fria radikaler är ju något som bildas naturligt i våra kroppar men de kan öka om vi stressar mycket eller utsätts för mycket solljus eller avgaser.
Men teorin är alltså att om man äter antioxidantrik mat så stärker det vår kropp och skyddar våra celler mot fria radikaler, säger dietisten Anna Ottosson. ANNONS Köp Superfruit Chagapulver 100 g direkt här! Meds (Extern länk) Anna Ottosson är dietist och kostexpert. Hon driver Foodpower, föreläser och bloggar om mat samt har hon skrivit boken “Hälsodrycker: gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha”, Bonnier Fakta. Foto: Martin Löf Ottosson, Anna Hälsodrycker 139,00 kr Läs mer Gammal folkmedicin Även om det pågår en chaga-feber just nu är det faktiskt ingen ny upptäckt att man kan göra te på björkarnas parasit-knota. Chaga har använts som folkmedicin i Ryssland och norra Europa ända sedan 1500-talet. Att det blommat upp just nu tror Anna har att göra med vårt ökade intresse för hälsa överlag och att det faktiskt är en lokal råvara för oss i Norden.
– Chaga har varit superhett i Los Angeles och Kalifornien där många hälsotrender startar men sen tror jag att det är det här lokala som gjort det så stort här nu. Det är en kraftfull svamp som vi har runt hörnet. Sedan är det ju ett jätteintresse för hälsa i allmänhet och hur vi kan stärka upp oss själva på absolut bästa sätt och då är maten ett så himla bra sätt.
Chaga-te är ganska mörkt och liknar kaffe till utseendet men smaken är helt annorlunda. – Jag tycker om att använda chaga på bit, då låter man bitarna sjuda och gör sedan te. Det ser lite ut som kaffe men det smakar inte så mycket. Det smakar vanilj och lite skog. Björkträd angripet av parasitsvampen sprängticka Foto: Alf Pallin Ingår inte i allemansrätten Priset på chaga är dock riktigt högt, man får räkna med ett kilopris på 2000 till 5000 kronor. Så då är det väl bättre att gå ut i skogen och hitta lite själv kan man tycka, men det ska man se upp med.
Sprängticka växer på cirka 1 av 5000 björkar men även om du faktiskt lyckas hitta den så ingår det inte i allemansrätten att plocka svamp som växer på träd. Hittar du på din egen mark eller frågar markägaren om lov är det förstås okej. Svampkonsulenten Alf Pallin förklarar att man ska leta efter en svart knota på stammen, men det är lätt att ta fel.
– Sprängticka är en utväxt på björkträd. Du ska kolla efter en svart knota som växer ut på stammen. Det är dock många som lägger ut bilder och tror att de har hittat chaga men det är ofta vril som också växer som en knöl på stammen men som är fylld av hård ved inuti.
- Chaga är brun, mjuk och nästan pulveriserad inuti, säger Alf Pallin.
- Han förklarar även att sprängticka är svampen som sedan bildar knölen chaga.
- Sprängticka är en parasit på träden men själva svampen är ett mycel som växer inuti trädet.
- Först efter ett antal år kommer det ut en fruktkropp och då spränger den bort barken och blottar den här vackra blåskimrande chagan som ser ut nästan som ett vattenfall när den är färsk.
Och den kan växa på din tomt, vid vattendraget på en björk i en stadspark eller i björkskogen. Den kan dyka upp varsomhelst.
Vad kan man göra med Björkticka?
Användning – Tickan är lätt och porös som torkad, och har bland annat använts som kork till flöten vid fiske. Tickan användes förr ofta som nåldyna, ibland tygklädd. Den har också använts för att sticka in knivar och andra verktyg i vid förvaring och även till rakknivar som rakstrigel,
Kan man överdosera chaga?
Är sprängticka farligt? – Du kan inte överdosera sprängticka vilket gör att du kan vara lugn när du dricker ditt chaga te eller extrakt. Det finns inga studier som visar att sprängticka skulle vara farligt. Med det sagt har inga specifika studier gjorts på ifall chaga kan vara farligt för vissa människor.
- Det vi vet med säkerhet är att svampen använts av människor i tusentals år.
- Chaga är alltså överlag inte farligt för de flesta människor.
- Det man kan tänka på är att chaga har visats sänka blodsockret vilket är viktigt att vara medveten om som diabetiker.
- Sprängtickan innehåller även ämnen som förhindrar blodkoagulering vilket kan påverka personer som tar blodförtunnande medicin.
Är du osäker kan du alltid höra med din läkare.
Hur mycket kan man sälja chaga för?
Du kan ha hälsosvamp värd tusentals kronor i din skog Sprängtickan lever som parasit inne i vissa björkar, men fruktkroppen visar sig utanpå stammen där svarta knölar bildas. Knölarna som skördas är bruna invändigt men sotsvarta utanpå och ofta ganska stora. Genom att mala knölarna till pulver eller ta bitar av dem och koka som te får man en hälsobrygd som lär överträffa det mesta.
Kan man förväxla sprängticka?
Vad är chaga? – Chaga är en trädsvamp som växer på björkar på norra halvklotet. Man räknar med att ungefär en björk på 5000 har chaga på sig. Sprängtickan är en aggressiv parasit som får trädet att utveckla knotor, men kan lätt förväxlas med falsk sprängticka, som är en annan typ av knöl på trädets stam.
Vad innehåller sprängticka?
Fakta – Det är bland annat sammansättningen av dessa fyra ämnen som anses göra chaga så unik: • Polysackarider/betaglukaner – Svampens kolhydrater och chagans främsta komponent. De ökar energinivån och boostar hjärnan och levern. • Betulin/Betulinsyra – Kan enligt studier vara effektiv mot cancerceller.
- Forskning visar också att de är helt ofarliga för friska celler.
- Fytosteroler, Lanosteroler och Inotodiol – Fytokemikalier och fenoler kan stoppa tillväxten av skadliga bakterier.
- Melanin – Det är den kemiska substansen som gör att chaga innehåller högsta halten av antioxidanter bland medicinalsvampar.
Man har funnit att isolering av specifika ämnen normalt inte är lika verksamt som när hela spektrat av svampen finns med, då alla de verksamma komponenterna harmonierar och därmed samarbetar för ett fint resultat. Svampen sprängticka, eller chaga som vissa mer känner den som, är en svamp som äntligen börjar få lite, förtjänt, tid i rampljuset.
Det är nämligen en medicinalsvamp som erbjuder enormt många positiva hälsoeffekter. Här får du veta mer. Chaga, sprängticka på svenska, är en parasitsvamp som ofta lever på björkar. Den har länge använts inom traditionell läkemedicin i Ryssland och Östeuropa där den har ansetts lindra matsmältningsproblem, tuberkulos och diabetes samt att den har använts för att motverka cancer.
► Läs också: Chaga – för immunförsvaret Har många superkrafter Chagans absoluta superkraft är att den hjälper vårt eget immunsystem att bli starkare och effektivare. Den innehåller också höga halter av antioxidanter, Superoxide dismutase – SOD ett mycket kraftfullt antioxidant-enzym.
Detta enzym neutraliserar fria radikaler, vilket har en rad följdeffekter för vår hälsa då detta i sig hjälper kroppen att bli starkare och mer motståndskraftig mot sjukdomar, nedbrytande substanser och stress. Chagasvampen har ett ORAC på hela 146 700. Orac står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och mäter värdet av antioxidanter per hundra gram.
► Läs också: Nya rön: Rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 timmar Blir till nyttigt te Chaga innehåller kraftfulla antioxidanter, B-vitaminer, K-vitamin och flera viktiga mineraler och spårämnen som magnesium, kalium, selen och mangan. På sprängticka kan man brygga chaga-te på.