Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat
Odling: – Tomaten vill ha en välgödslad, fosforrik och mullhaltig, fuktighetshållande jord med ett pH-värde mellan 6,0 och 7,0. Men för mycket kväve och vatten ger ett förvuxet bladverk och mjuka frukter, som är känsliga för röta. Potatis får inte ha odlats de närmaste 6 åren i samma jord p.g.a.

Risken för smittospridning. Däremot kan tomat odlas i samma jord år efter år så länge de håller sig friska. Den behöver värme och sol och trivs därför bäst i ett skyddat läge eller i växthus. Gärna med marktäckning när jorden blivit varm. Lufta om temperaturen stiger över 30°C i växthuset. Tomaterna kan annars släppa blommorna och befruktningen blir dålig.

Vid 39°C upphör befruktningen helt. En natttemp. på under 13°C och över 23°C har samma verkan. Sorter med potatisblad är känsligast för höga temperaturer. Tomat angrips sällan av insekter. Men ibland kan bladlöss eller vita flygare i växthus ställa till problem.

 1. Bekämpa dem med upprepade duschningar med renfane-, vitlöks- eller malörtsté.
 2. Eller med pyrethrum om de är envisa.
 3. Flera svampar, bakterier och virus utgör ett betydligt större hot mot tomaterna.
 4. Plantera bara friska, kraftiga plantor och stärk motståndskraften med återkommande brännässelspad- och algextraktduschar eller andra preparat.

Undvik tät plantering och bränn alla angripna växtdelar. Spruta gärna tomaterna, framför allt i växthus, då och då med skummjölksvatten eller vitlöks-, gullöksskalté för att ytterligare förhindra och bekämpa angrepp. Tomater trivs tillsammans med lökfamiljen, persilja, basilika, krasse och morot, men vill helst slippa att ha potatis, majs eller fänkål i närheten.

Tomaterna brukar delas upp i drivtomat för växthus och s.k. frilandstomat. Gränserna är flytande och många frilandssorter går utmärkt att odla i växthus också. Och vise versa. De mycket höga, utpräglade drivsorterna ( 6 – 8 meter) för framför allt yrkesodlare, som idag helt domineras av hybrider, klarar däremot inte av utomhusklimatet.

Dessutom delas tomaterna in efter sin längd i hög-, halvhög och lågväxande. Ytterligare en indelning står storleken på frukten för. Från vinbärs- till bifftomat. Även formen används för att skilja de olika typerna åt; plattrund-, plommon-, körsbärs-, droppformad tomat o.s.v.

 • Ibland får även användningsområdet visa på skillnader; pastatomat, sallads-, juice-, torktomat etc.
 • Så inomhus 7 – 8 veckor innan plantering, knappt 1 cm djupt.
 • I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för frilandstomater.
 • Bästa groningstemp.
 • Är 22 – 25°C.
 • Då gror normalt fröna på mellan 5 till 14 dagar.

Vid lägre temperatur kan det ta upp till 4 veckor innan plantan visar sig. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur kring 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något.

 1. Framför allt nattetid.
 2. Avhärda plantorna successivt innan planteringen.
 3. Framför allt de som ska sättas på friland.
 4. Plantera inte ut tomaterna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.
 5. I växthus med värmekontroll kan de givetvis planteras tidigare.
 6. Så snart jorden blivit något uppvärmd.

Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut helt. Tomater bildar rötter på stjälken om den kommer under jord, så förvuxna plantor kan planteras djupt eller liggande med bara spetsen över jord. För tidigt sådda och utplanterade tomater däremot, blir ofta störda i tillväxten och ger gängliga plantor och dålig skörd.

 • Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra “™barnkammare”™.
 • Tomater behöver ett inbördes avstånd på 35 – 55 cm.
 • Odlas de höga eller halvhöga sorterna friväxande utan tjuvning i inhägnader eller nätburar, behövs betydligt längre avstånd.
 • Upp till 1,5 meter.
 • Plocka tomaterna fullmogna och solvarma för konsumtion.

Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus på ett mörkt och svalt (8 – 12°C) ställe. Hela den avbladade plantan kan också hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand.

 1. Fröskörd:
 2. Tomaten, som egentligen är en enorm uppsvällning av väggarna kring fruktämnet i blomman med rum fyllda med frö och fruktjuice, är botaniskt sett ett bär.

Frukterna mognar ojämnt på plantan och måste skördas i omgångar. Endast riktigt fullmogna tomater ger bra frö. Färgen ska vara riktigt utvecklad och frukten kännas lite mjuk när du klämmer på den. De små bladen vid fästet bör visa tendens till att torka in.

Skörda endast frukter från fullt friska plantor med för sorten typiska frukter. Och från flera olika plantor för att behålla den genetiska variationen inom sorten. Delar du frukten i två halvor längs ekvatorn, inte genom fäste och blomända, så syns frörummen tydligt. Minsta antydan till grönfärgning av geleämnet kring fröna tyder på ofullständig mognad.

De tomaterna hamnar i grytan eller frysen. Endast de med fullmatade, gula frön och ett färglöst eller något rödorange geleämne skördas. Gelen runt fröna innehåller ämnen som förhindrar att fröet gror inne i den varma, fuktiga tomaten och skyddar fröet mot angrepp av diverse virus och bakterier.

Får frukten falla till marken, börjar den snart ruttna och jäsa och geleämnet löses upp. Denna process dödar bakterier och svampar som annars kan skada fröet och plantan när det väl börjar gro och växa. Det används flera olika metoder för att skörda och behandla fröet: 1. Skördar du endast någon enstaka tomat, kan du klämma ut och sprida fröerna på ett huhållspapper och låta dem torka fast.

Vik ihop pappret och skriv sortnamn och datum på det och spara tills sådden. Riv av en bit papper med ett eller två frön och så. Nackdelen är att du missar jäsningsprocessen som dödar ev. bakterier. 2. Vid en något större skörd upp till en hink är det smidigast att dela frukterna vid ekvatorn och klämma ut pulpan med frö och gele i en skål. Hälla massan i en glasburk med lock och tillsätta 1/4 till 1/3 vatten som hjälper jäsningen att komma igång. Jäsningen tar mellan 2 och 5 dagar beroende på temperatur, mognad och sort. Är temperaturen för hög går jäsningen för fort och många bakterier överlever. Är den för låg tar det för lång tid och fröna kan börja gro i soppan. Vid temp. mellan 21 och 25°C uppnås bäst resultet.

 1. Ovanpå kylskåpet brukar vara en lämplig plats för jäsning.
 2. Redan efter ett dygn bildas ett vitt-grått mögeltäcke på ytan och en tydlig doft av jäsande och mögliga tomater sprider sig när du öppnar locket.
 3. När fröerna efter skakningen sjunker till bottnen är jäsningen färdig.
 4. Fyll burken med kallt vatten och låt fröna sjunka till bottnen.

Häll därefter försiktigt bort soppan med fruktmassa och omogna frön. Fyll på mer vatten och upprepa proceduren tills vattnet är klart. Omoget frö flyter eller sjunker sakta och får åka med vattnet ut. Töm fröerna i en sil och skölj dem ordentligt under rinnande vatten. Skaka av så mycket vatten som möjligt och dänk upp fröerna på en handduk. Vik över och pressa ut vattnet. Skrapa av frö som fastnat i handuken med en kniv och pressa ytterligare med torr duk. Sprid därefter ut fröerna på ett nät för att torka så snabbt som möjligt. Luftigt, men inte i direkt solljus. En torkapparat med max.40 grader torkar fröerna på 5-6 timmar. Också en hårtork eller fläkt som kan blåsa luft utan värme gör underverk under regniga perioder. Ju snabbare torkning, desto bättre. Under torkningen bör man gnugga fröerna för att förhindra att de klibbar ihop. 3. Skördar du hinkvis med tomater går det mycket snabbare att bara dela tomaterna och kolla att de är mogna. Därefter passera dem med en potatisstöt, passer- eller köttkvarn som inte skadar fröna, eller en hushållsassistent på låg hastighet med slöa plastknivar.

 • Massan hälles i en ren hink eller dunk, täckes och får jäsa som ovan.
 • Rör om flera gånger per dag och när det börjar bubbla i massan på ytan och ett kraftigt lager av mögel täcker ytan, skopa av fruktköttet och skölj resten i flera vatten.
 • Torka som ovan.
 • Har fröerna bra kvalitet och förvaras torrt och svalt, kan de behålla sin grobarhet upp till ca.10 år.

Förvaring i frys kan förlänga lagringen ytterligare många år. Men då måste fröet vara mycket väl torkat, vilket tar flera veckor, innan det förpackas i lufttäta behållare för frysen och tillåtas återfå rumstemperatur innan de exponeras för luft. Annars bildas kondens som kan skada fröet allvarligt.1 gram innehåller normalt 300-350 frön.

Contents

You might be interested:  Vad Är Farligast Socker Eller Salt?

Hur lång tid tar det att få tomater?

När sår man tomatfrön? – Det tar nästan två månader från sådd av tomatfrön till utplantering av småplantor. Med växtbelysning kan du starta redan i februari för att ha fina tomatplantor redan i april. Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat Det finns så många härliga tomatsorter – bara att välja och vraka!

Hur många frön per kruka tomat?

Så tomatfrö inomhus – Förkultivera dina tomatfrön inomhus i näringsfattig jord, sex till tio veckor innan utplantering. Fyll dina krukor med händerna eller med en trädgårdsspade och plantera ett till två frön per kruka i Weibulls såjord, en jord som lämpar sig utmärkt för tomatfrö att gro och växa i den första tiden. Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat

Hur lång tid tar det för ett frö att gro?

8. Frö till blomman för dagen gror inte – Jag har samlat frön från min Blomman för dagen,”Heavenly Blue”, men de vill inte gro. Jag har lagt dem i vatten i ett dygn men det hjälper inte. Har du något tips? Hälsningar Christina Sylvia svarar: Är det säkert att de är mogna, alltså svarta? Blomman för dagen brukar annars ta god tid på sig för att gro, 3 veckor kan det gå.

Är tomatplantor 1 åriga?

Tomatplantan är normalt en ettårig växt som är storvuxen och kraftigt byggd, och är väldigt villig att ge mycket frukt så länge förhållandena är de rätta. De tomater du skördar kan du använda på mängder av olika sätt.

Är det försent att så tomater i maj?

När ska man så tomater? – Frågor & svar Jag undrar när det är dags att så tomatfrön? Något år har jag sått för tidigt så plantorna blev gängliga. Undrar Jonas Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat Hej Jonas! Det beror på flera faktorer. Man får räkna baklänges från det datum när frostrisken är över så att man kan sätta ut tomaterna där de ska växa på sommaren. Men generellt så tidigt som möjligt för att hinna odla fram en fin skörd under sommaren. Det tar nästan två månader från sådd av tomatfrön till utplantering av småplantor. Med kan du starta flera veckor tidigare.

Ska tomaterna odlas i uppvärmt växthus eller uterum kan du så redan i februari men då är det helt nödvändigt att du använder en växtlampa för att resultatet ska bli bra.Utan uppvärmt växthus, inglasad balkong eller uterum kan du vänta till mitten av mars och även där helst låta plantorna stå under växtlampa första tiden.Om du ska odla tomaterna utomhus kan du vänta till slutet av mars/början av april.

Fröna gror oftast på några dagar. Ibland kan äldre frö ta lite längre tid på sig så då kan du börja någon vecka tidigare än vid sådd av färska frön. Läs vidare i om hur du sår tomatfrön. TIPS! I kan du välja ut sorter som passar just för din odling. Lycka till! Hälsar Karin Text av: Karin Elmberg, 2019-01-15 Info : När ska man så tomater? – Frågor & svar

Måste man ha Såjord till Tomatfrön?

Gör så här – Börja med att fylla tråget med porös planteringsjord. Lättast är att använda köpt jord på påse. Ta bort stora barkbitar och annat som kan finnas kvar i jorden. Du behöver inte använda särskild såjord till tomater. De gror mycket bra i planteringsjord! Det ska vara cirka 5 cm jord i tråget.

 1. Platta till försiktigt med fingrarna, men tryck inte ihop jorden så den blir förfärligt kompakt.
 2. Vattna sedan jorden så den är fuktig men ej genomblöt.
 3. Oavsett vilken tomatsort du odlar så kan du använda tråget till sådd.
 4. Bli inte orolig när vissa sorter har väldigt små eller väldigt stora fröer, det är olika beroende på sort.

Små tomatfrukter har så fröer – stora tomatfrukter har stora fröer. I ett tråg likt de jag använt till den här sådden kan du lätt så 50 tomatfröer. Jag har sått kruktomaten ‘Vilma’ från Impecta, som jag gärna odlar i krukor utomhus på sommaren. Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat Jag odlar gärna många olika sorters tomater under året. Körsbärstomaten ‘Vilma’ är en favorit till krukor. Foto: Ida Sjöö. Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat Körsbärstomater har ganska små fröer. Storfruktiga tomater har större fröer. Foto: Ida Sjöö. Ta nu fröerna och strössla ut dem jämnt över den fuktiga jordytan. Om fröerna hamnar på varandra eller precis intill varandra, kan du peta lite på dem så de hamnar något glesare.

Hur ofta ska man vattna Tomatfrön?

Tålamod – Från frö till din första mogna tomat tar det åtminstone tre månader, oftast ännu längre. Väntan är dock värd många gånger om och det är fantastiskt roligt att se hur dina plantor växer! Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat När dina plantor har fått sina karaktäristiska taggiga blad är det dags att plantera om dem för första gången. Foto: Annika Christensen 1. Fyll ditt kärl med såjord, vattna jorden så att den blir fuktig och lägg fröerna på jordytan. Täck sådden med ett tunt lager jord eller vermiculite.

 • Vattna lite till.2.
 • Ställ din sådd varmt – gärna 20 grader eller mer – och håll den fuktig.
 • Tomater gror dåligt i låga temperaturer och har du kallt inomhus kan en värmematta vara en god idé.
 • Golvvärme? Ställ dina sådder där.3.
 • När plantorna tittar upp är det bra att sänka temperaturen ett par grader.
 • Det är också viktigt att plantorna får mycket ljus.

Placera tomatplantan i ett fönster, helst i söder, om du inte har extra växtbelysning, Fortsätt att hålla sådden fuktig genom att vattna lite då och då.4. Plantera om dina tomatplantor när det andra bladparet – de första tomatbladsformade bladen – vuxit fram.

 1. Det brukar ta omkring tre veckor.
 2. Använd blomjord och små krukor.
 3. Sätt plantan så djupt i den nya krukan att de första bladen är precis ovanför jorden.
 4. Tomater kan bilda rötter utefter stammen och genom att sätta plantan djupt utvecklas rotsystemet bättre.
 5. Omkring två veckor efter omplantering är det dags att börja ge näring.

Här kan du läsa mer om att ge näring till sina grönsaker. Tips om krukans storlek! Undvik att plantera om till de största krukorna på en gång. En pytteliten tomatplanta i en gigantisk kruka har svårt att klara sig och det är lätt att du vattnar för mycket eller för lite.

 • Plantera gärna om tomatplantan åtminstone en omgång till innan du sätter den i sin slutliga kruka eller trädgårdsland.
 • Tomater behöver i regel minst 10 liter jord att växa i.
 • Det är viktigt att det finns ordentliga dräneringshål.
 • Du kan dessutom fylla botten med lecakulor för ännu bättre dränering 5.
 • När nattemperaturen håller sig över 8 grader går det bra att plantera ut tomaterna på terrassen, balkongen, i växthus eller på friland.

Vänj dina tomater vid utelivet långsamt, läs mer om att avhärda. Glöm inte att ge näring till dina tomater, så orkar de nära dig. Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat Odlar du tomater utomhus kan du skörda riktigt solvarma tomater.

Måste man ha Såjord till tomater?

Välj låga sorter – Sorterna jag väljer att odla inomhus är låga busk- eller kruktomater. De tar inte så stor plats och ger ganska snabbt skörd. Det finns flera olika varianter att välja mellan hos de flesta fröfirmor. Leta särskilt efter sorter som är uttalat bra att odla i kruka.

Just i år har jag sorterna ‘Maskota’ och ‘Cherry Falls’ där den första är en kruktomat och den senare är en ampeltomat, alltså en planta med ett hängande växtsätt. Jag sår fyra frön i varje kruka, samma kruka som på bilden i videon. Jorden är vanlig kompostjord, bokashi blandat med ditt och datt från tömda krukor i växthuset (se gärna video Bokashi i kruka för att se hur jag gör).

Det går också bra med vanlig planteringsjord, du behöver inte använda särskild såjord. Det är inte så svårt att odla tomater inomhus, men jag försöker tänka på de här sakerna:

Välja sorter som funkar att odla i kruka.Alltid odla under växtbelysning, så nära plantorna som möjligt.Odla få plantor som jag mäktar med att ta hand om.Duscha regelbundet för att minska angrepp av bladlöss.Gödsla regelbundet med flytande näring, som kissvatten eller lakvatten från bokashi.

You might be interested:  Vad Använde Aztekerna Som Krydda I Sin Choklad?

Inomhusodlade tomater blir lätt rangliga, särskilt när vi odlar många. Det är helt enkelt svårt att hålla exakt rätt förhållanden vad gäller gödning, ljus och värme, för att växterna ska trivas optimalt. Om du får rangliga plantor när du odlar så är det ändå ganska lätt att göra något åt det.

Kan man ta frön från köpta tomater?

3 september, 2020 Uppdaterad 9 augusti, 2021 Fråga: Köpte så goda tomater i butiken förra veckan. Finns det risk för att jag får med sjukdomar om jag tar frö från dessa? Svar: Skillnaden mellan att ta eget frö och köpa frö från ett godkänt fröföretag är stor.

För köper man frö från ett fröföretag är fröna kontrollerade så de är sortäkta och fria från sjukdomar som exempelvis virus. Tar man frö från egna plantor som är friska är fröna troligtvis friska och sortäkta. Tar man frö från frukter som är inköpta vet man inte något om vad som följer med. För ett virus kan finnas i eller på fröet utan att det syns på själva frukten.

Ett sådant virus är ToBRFV på just tomat. Det viruset är en så kallad karantänskadegörare vilket betyder att får man symtom som liknar det viruset är man skyldig att rapportera det till jordbruksverket. https://jordbruksverket.se/vaxter/odling/vaxtskydd/karantanskadegorare,

ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus) upptäcktes första gången i Israel 2014. Numera har det spridit sig över stora delar av Europa och övriga världen. Viruset kan slå ut hela odlingar med tomat, paprika och chili. Viruset går på nämnda grödor men även på petunia, tobak, mållaväxter och nattskatta som är ett vanligt förekommande ogräs i Sverige.

Än så länge har det inte skett några utbrott i Sverige av viruset och därför är det viktigt att mota “Olle i grind”. Så låt bli att ta frö från köpta tomater eller paprikor, fröna kan vara smittade. Viruset har stor förmåga att överleva utanför sin värdväxt.

På mjuka ytor som hud och tyg upp till två veckor och på hårda ytor som glas och plast upp till sex månader. Viruset sprids främst med människor, redskap och växtdelar. Kännetecken på att en planta är smittad med ToBRFV kan vara väldigt varierande. Och många gånger svårt att skilja från vanliga klimatskador eller svampangrepp.

Några typiska symtom är att bladen i toppen av plantan blir ojämna, marmorerade. Får först ljusa marmoreringar som sedan blir bruna, torra partier. Mörka streck förekommer på stammarna. Frukterna blir ojämna först i olika gröna nyanser för att sedan få insjukna bruna partier. Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat Luria N, Smith E, Reingold V, Bekelman I, Lapidot M, Levin I, et al., CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Är det för sent att så tomater?

Så tomatplantor på 8 veckor. – Rebeccas växthusliv Har du sått dina tomater än? Jag gör det idag. Tidigare år har jag alltid brukat göra det för tidigt på säsongen. Kanske det är tidigt i år med, men då är det ändå mycket senare för mig än vad det brukar vara.

Onsekvenserna av att jag har startat min frösådd för tidigt har varit att mina plantor har blivit långa och rangliga för att det har varit för kallt i växthuset för att plantera ut. Har man ett växthus så tycker jag att tomater är ett utav de växterna man måste ha. Att odla tomater är relativt enkelt och kräver inte så mycket kunskap och kommer ändå ge rikligt med skörd.

Att fröså tomater gör du bäst i såjord eller i torvbriketter. Att hålla fuktigt gör man bäst genom att ha ett minidrivhus eller en plastpåse över krukan. Jag planterar om mina tomater två gånger innan de placeras i sin stora kruka som de skall stå i hela sommaren.

Varför man har plantor i flera olika krukor är för att rötterna skall utvecklas så mycket som möjligt för att kunna ta upp mycket vatten och näring, något som sedan gynnar produktionen av tomater. Det gynnar nämligen en växts rötter att få växa in i krukans kant, då kommer rötterna tro att utrymmet och näringen är begränsad och på så vis tvingas den snabbt söka sig på annat håll för att hitta vatten och näring där.

På så vis får man ett stort rotsystem precis som man önskar och vill ha. Viktigt är att man så småningom börjar göda sina tomater. Än viktigare är att man har en riktigt bra jord ifrån början, en jord som fyller de önskemål som en tomat har och det den behöver.

 1. Jag brukar köpa en riktigt bra ekologisk jord.
 2. När tomaterna sedan har stått i den i ca en månad tillsätter jag gödning med jämna mellanrum.
 3. Aska och hönsgödsel i pelletsform använder jag flitigt under sommarmånaderna som tomatgödning, detta blandar jag i jorden med ca 3 veckors mellanrum och det trivs mina tomater väldigt väl med.

Odlar man i kruka eller hink är det lagom att räkna med att en tomat behöver ca 20 liters jordvolym per planta. Från det att man sätter ett frö tills att tomaterna är stora nog för att flyttas ut kan man räkna med 8 veckor. Så därför är det inte försent att så tomater nu om du inte redan har gjort det.

 • Det tar ytterligare några veckor innan man kan börja skörda sina tomater, men det är värt väntan.
 • Vi har inte talat färdigt om tomater för i år, men jag uppmanar er att nu börja så dessa läckra grönsaker.
 • Ett måste i mitt växthus.
 • Hanna och jag har ju pratat tomater i podden tidigare, du har väl inte missat det? Där kan du få ännu mer : Så tomatplantor på 8 veckor.

– Rebeccas växthusliv

Hur många tomater blir det på en planta?

Odling av tomater – Från frö till burk Tomaten, som faktiskt är en frukt, kom till Sverige i slutet av 1800-talet. I dag är utbudet enormt, och både sort och odlingsområde sätter avtryck i smaken. Alla tomater som till sist blir Zeta konserverade tomater kommer från soliga Apulien i södra Italien.

I januari sås tomatfröna och förkultiveras i växthus. Efter 50-60 dagar är plantorna tillräckligt stora för att planteras ut på fälten.3000-3300 plantor per hektar sätts ut, lite beroende på sort. Med några få dagars variation är tomaterna mogna efter ungefär 100 dagar. Avlånga plommontomater tar längst tid på sig, ca 110 dagar. Hur mycket frukt varje plant ger skiftar också. Körsbärstomater ger ungefär 1 kg tomater per planta, runda 2-3 kg och plommontomater 3-4 kg. Skörden av tomater sker med skördetröska. Det är möjligt eftersom tomatplantorna slingrar sig längs marken och inte är uppbundna på pinnar. Skördetröskan drar även upp en del blast och stjälkar som skiljs åt mekaniskt. Den sista stjälkbiten tas dock bort för hand innan de djupröda tomaterna läggs i plastbackar för vidare transport till konserveringsanläggningen.

Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat Skörden av tomater sker med skördetröska.

Hanteringen av de olika tomatsorterna ser olika ut. Gemensamt är den manuella rensningen där fula och omogna tomater sorteras bort. Plommontomater, som ska läggas in hela, sköljs först för att därefter duschas i het ånga så att skalet lossnar innan de läggs i förpackningen. Runda tomater som ska krossas eller tärnas med skalet på tvättas noggrant innan de passerar skärmaskinen. Oavsett vilken typ av tomatkonserv det gäller, fylls förpackningarna upp med reducerad tomatjuice för bästa smak innan burkarna försluts och steriliseras.

Vilka frön växer snabbast?

Sorter att odla med barn – För att odlingen ska bli spännande och rolig är det bra att välja fröer som gror och växer snabbt. Solros, ringblomma, pumpa, blomsterböna, krasse och sockerärtor är bra alternativ för otåliga. När intresset väl har väckts kan ni gå vidare med mer tålamodsprövande sorter som tar lite längre tid.

Sår ni pumpa kan du som är vuxen ta och skära av en tom petflaska som barnen sedan får sätta ner i jorden (med den avskruvade korken uppåt) i krukan eller på platsen där ni sått pumpan. Petflaskan fungerar som ett litet minidrivhus och kan vara kvar på platsen tills dess fröet blivit till en planta. Vattna med jämna mellanrum.

Ska ni så sockerärtor kan du visa barnen hur en först sköljer sockerärtorna i natten för att de ska gro ännu snabbare. Därefter sår ni fröerna direkt i trädgårdslandet eller krukan ni vill odla dem i. Så länge ärtorna har något att klättra på och får en skvätt vatten då och då så trivs de bra.

Ett växtstöd kan ni göra själva genom att sticka ner några pinnar i jorden och knyta ihop dem med ett snöre i toppen. Odlar ni sockerärtor i pallkrage så finns det praktiska spaljéer för pallkragar som gör det enkelt att odla både på höjden och nere i pallkragen. Uppmuntra barnen att själva gå och plocka och smaka på sockerärtsskidorna med jämna mellanrum.

Då får dessutom ärtorna hjälp på traven med blomningen och fler ärtor utvecklas under flera veckors tid. Vill ni ta odlingen ett steg längre går det också att bygga en koja med hjälp av klättrande växter. Här får ni tips om hur ni går till väga, Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat När ni väntar på att det ska växa kan ni göra fågelskrämmor, skyltar och dekorera pallkragar. Foto tv: Markus Danielsson

You might be interested:  Vad Kostar En Tårta På Ica Maxi?

Vilka frön kan sås tidigt?

De fröer som ska sås först av alla är chili och paprika. Vissa arter av chili kan med fördel petas ner i jorden redan innan jul. I februari är det dags att så aubergine och kronärtskocka, två värmeälskande favoriter som vill ha en lång sommar. Purjolök är också värd att så tidigt.

Vad odlar man i mars?

Vad är det som kan sås under mars? – Växthusets grödor som tomater, paprika, aubergine och chili behöver lång utvecklingstid innan det blir skörd så de måste sås tidigt. Till trädgårdslandet är det främst selleri, kål, majs och purjolök som måste förodlas, det mesta sås annars direkt när det blir varmt i jorden.

Kan tomater få för mycket sol?

4. Vänj din tomatplanta vid utelivet stegvis – När nattemperaturen håller sig runt 8 grader eller mer så kan du ställa ut dina tomater i växthus eller på en skyddad, solig plats vid husväggen. Vänj tomatplantorna vid utelivet genom att låta dem stå ute bara några timmar åt gången i två till fyra dagar.

 • Undvik starkt solljus de första dagarna.
 • Ska dina tomatplantor stå i kruka behöver varje planta snart en större kruka.
 • Mindre busk- eller kruktomater vill ha krukor på ca 5–10 liter medan högre tomatsorter behöver minst 20 liter jord.
 • Sätt bara en tomatplanta i varje kruka.
 • Näringsvattna under hela odlingssäsongen för starkare plantor och fler och finare tomater.

Vissa sorters tomatplantor behöver tjuvas för att de ska ge så stor skörd som möjligt. Det innebär att du knipsar bort små sidoskott som ofta växer fram i grenvecken på tomatplantan. Busktomater och de flesta kruktomater behövs inte tjuvas men på högväxande tomatplantor är det viktigt att ta bort sidoskotten för att plantan ska orka ge kraft åt tomaterna. Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat Högväxande tomater behöver i regel både tjuvas och bindas upp. Den svarta tomaten ‘Indigo Rose’ och den randiga ‘Tiger’ F1 är båda högväxande tomater. Foto: Lovisa Back och Anna Lindeqvist

Hur gör man för att få kraftiga tomatplantor?

Var noga med ljuset – För att få fina kraftiga plantor är det avgörande att tomatplantan får ordentligt med ljus också under sin uppväxt. Utan tillräcklligt med ljus blir plantorna snabbt långa och taniga. Inte förrän i början av april kan dagsljuset i ett ljust fönster räcka, men se upp för brännande sol som kan skada plantan.

Kan man gödsla tomater med kaffesump?

Därför borde du använda kaffesump i trädgården Våren är äntligen här och även om vädret fortfarande är lite fram och tillbaka så är det förhoppningsvis slut på minusgraderna. Det betyder att det är hög tid att gå ut och pyssla i trädgården. Du vill antagligen ha en fin och prydlig trädgård med massa trevliga växter, oavsett om du är intresserad av att odla blommor eller grönsaker.

 1. Visst skulle det vara trevligt att ge dina plantor lite extra skjuts? Det kan du faktiskt göra enkelt med kaffesump.
 2. Affesump som gödningsmedel Kaffe kan verkligen vara en riktig livräddare på morgonen.
 3. Men visste du att det som blir kvar när du har kokat kaffe också kan vara ett superbra gödningsmedel för dina växter eftersom att det innehåller sånt som koppar, magnesium och fosfor.

Plantor Blommor som till exempel hortensior och rododendron älskar kaffesump eftersom att de är lite sura. Sump funkar dessutom väldigt bra till vissa grönsaker som till exempel morötter, pumpor och tomater. Så här använder du kaffesumpen Som du vet så blir kaffesump dåligt och börjar mögla ganska snabbt.

Därför är det viktigt att du använder färskt sump när du planterar. Om du vill spara sump kan du göra det i max ett par dagar i en sluten förpackning. Det bästa sättet att använda kaffe som gödningsmedel är att ha i det samtidigt som du planterar din planta. När du stoppar i fröet mixar du alltså jorden med lite kaffesump.

: Därför borde du använda kaffesump i trädgården

Kan man ha två tomater i samma kruka?

Eftersom tomater behöver massor av vatten, näring, ljus och utrymme är det inte en god idé att sätta två plantor i samma kruka, såvida det inte är stora terasslådor med en längd uppemot en meter.

Vad händer om man inte tjuvar tomater?

Det är viktigt att tjuva tomaterna när sidoskotten börjat växa till sig. Genom att nypa bort sidoskotten sparas all energi och näring till tomaterna. På så vis får du fler och större tomater att njuta av. För att få så många tomater som möjligt på varje tomatplanta under nordens korta säsong är det viktigt att ge plantan bästa förutsättningar.

Det gör du bland annat genom att tjuva tomatplantan. Det betyder att du tar bort sidoskotten som växer i 45 graders vinkel mellan stam och bladgren. Tomatplantan får då större kraft till att utveckla tomater, istället för att kraften går åt till att utveckla fler grenar och blad. Det är inte alla tomatplantor som ska tjuvas utan enbart de högväxande.

Dessa behöver dessutom bindas upp. Busktomater, dvärgtomater och ampeltomater behöver oftast inte tjuvas eftersom även sidoskotten kommer att hinna utveckla frukt. Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat När du tjuvar tomter tar du bort de små nya skotten som växer fram ur vecken mellan tomatgrenar och tomatplantans stam. På så vis får tomatplantan kraft att utveckla fler och större tomater. Foto: Lovisa Back

Hur många timmar sol behöver tomater?

Odla tomater i sol – Smaken på tomater kommer med solen som lockar fram socker, vitaminer och alla härliga aromer. Tomaterna som säljs i butikerna plockas innan de är riktigt mogna och får därför inte samma rika smak. Det behövs inget lyxigt växthus, en inglasad balkong eller ett uterum kan duga lika bra, bara solen lyser där minst 6 timmar om dagen.

Hur får man tomater att mogna snabbt?

2. Från grönt till rött i kökslådan – En av kökslådorna kan bli en utmärkt mognadsplats. Lägg tomaterna på en tidning i lådan tillsammans med en mognande banan eller ett äpple. Frukterna avger etylengas som hjälper till att få tomaterna att mogna. Lådan håller kvar gasen samtidigt som det är torrt och varmt där inne.

Hur lång tid innan tomat blir röd?

Få tomaterna att mogna inomhus –

Det vanligaste sättet är att lägga tomaterna på ett fat i ett soligt och varmt läge inomhus. Efter ett tag kommer tomaterna att bli röda och färdiga att äta. Du kan även testa att plocka tomaten och behålla en liten bit av kvisten. Lägg tomaterna i en kartong och låt stå mörkt, håll utkik i lådan några gånger i veckan, efter ett tag kommer du ha mogna tomater att skörda. För att påskynda mognadsprocessen ytterligare kan du lägga placera några äpplen på fatet eller i kartongen. Äpplen utsöndrar etylengas som gör att vissa andra frukter och grönsaker mognas snabbare.

Varför tar det så lång tid för tomater att mogna?

Ta bort blad – Om tomaterna nås av solljus mognar de betydligt snabbare än om frukterna skuggas av blad. Under sommaren tar jag då och då bort blad som skuggar, men nu på hösten är jag mer aggressiv i min bladgallring och plockar i princip bort rubbet. Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat Hej då toppen! De minsta tomaterna i toppen av plantan offras, för att de större en bit ner ska hinna mogna. Foto: Ida Sjöö. Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat Det ser brutalt ut att klippa av en stor del av plantan, men funkar fint att ta till i slutet av säsongen. Foto: Ida Sjöö.

När blir tomater klara?

Odla tomat från frö – Från sådd till utplantering tar det 6-8 veckor.

Fyll 8-cm krukor med hälften plantjord och översta halvan såjord och sätt två tomatfrön på ca 1 cm djup. Vattna försiktigt och ställ sådden i rumstemperatur. Använd miniväxthus eller plastpåse över krukan för att öka luftfuktigheten till dess fröerna grott och de första bladen vecklat ut sig. Därefter kan man ta bort täckningen. Tomatfrön gror inom 1-2 veckor. Om båda fröerna gror kan man klippa av det svagaste, eller självklart, plantera dem separat.

Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat