Beräknad lästid: 5:30 min De flesta av oss äter för mycket socker och skulle må bra av att dra ned på sockerintaget. Men våra kroppar och psyken reagerar olika på socker och det kan vara svårt att lägga av helt. Werlabs tipsar om hur du, med hjälp av blodprov och kostomläggning, hittar din egen sockerbalans i livet.
Den 22 mars, 2016, publicerade Aftonbladet en artikel om socker-detox. Maria Gotemark Ingestedt, 43, testade att leva tio dagar utan sötsaker. Werlabs stod för testerna. Före och efter socker-detoxen analyserades Marias blod för blodfetter, fastesocker, långtidsblodsocker och blodtryck. Werlabs grundare, doktor Rickard Lagerqvist, gick igenom Marias provsvar och noterade, trots det relativt korta sockeruppehållet, att det gett flera positiva resultat som syntes via blodet.
Förutom flera kilos viktminskning hade Marias “onda” kolesterolvärde (Apo B) sjunkit med 13 procent från 1,23 till 1,09 – från måttlig risk för framtida hjärt- och kärlsjukdom till låg risk alltså. Både hennes fastesocker och långtidsblodsocker förbättrades också efter det korta sockeruppehållet.
Långtidssockret (HbA1c) sjönk från 35 mmol/mol enheter till 31 mmol/mol. Rickard Lagerqvist konstaterade att de förbättrade värdena lagt “än mer distans mellan henne och eventuell framtida diabetessjukdom.” Tio dagar är som sagt en relativt kort tid att avstå socker. Men för just Maria, som enligt egen utsago har extremt svårt att motstå sött, hade det korta stoppet alltså flera positiva effekter på kroppen redan efter tio dagar.
Om Maria planerar att fortsättningsvis avstå socker framgår inte av Aftonbladets artikel. Men klart är att hon, och de allra flesta av oss, skulle må bra av att skära ned rejält på vårt sockerintag.
Contents
Hur lång tid tar det för socker att gå ut i kroppen?
Det smakar sött, men för mycket av det goda har en besk eftersmak för hälsan. Häng med på en osötad resa genom kroppen. Här är effekterna av en påse lördagsgodis. Den ökade sockerkonsumtionen väcker allt större uppmärksamhet. Experter menar att socker är den egentliga boven bakom västvärldens fetmaproblem, där dolt socker i halv- och helfabrikat är en starkt bidragande orsak.
I en tid då de flesta produkter har tillsatt socker kan det vara bra att ha koll på innehållsdeklarationerna. Alla ord som slutar på -os, som exempelvis dextros, fruktos, glukos är tecken på tillsatt socker. Något att se upp med när övriga ingredienser är naturligt söta från början! Här är de smarta dryckerna! Att äta en frukt när suget sätter in är det bästa.
Fruktsockret har oförtjänt dålig rykte, i sin ursprungliga form är det naturens sätt att locka oss att äta frukt och grönt. Då får vi de vitaminer, mineraler och antioxidanter vi behöver. Det är när fruktos används som tillsats i söta livsmedel som vi bör se upp, hävdar amerikanska läkaren Robert Lustig i tidningen Self.
Det här händer när du mumsar i dig en rejäl påse lördagsgodis. Häng med på en resa genom kroppen! Det här kan du välja istället för potatis, pasta och ris! Dina tänder Sockret blandar sig med munhålans befintliga bakterier. Resultatet blir en frätande syra som bryter ner tändernas skyddande emalj. Värst är kladdiga godisar, som bokstavligt talat fastnar på tänderna.
Att tugga hårda karameller har samma effekt, eftersom sockret fastnar direkt på tanden. Din mage Efter 15 minuter börjar kroppen bryta ner sötsakerna. Här skiljer kroppen på glukos, kroppens och hjärnans vanligaste energikälla, och fruktos som i dagligt tal är känt som fruktsocker.
- Både glukos och fruktos omvandlas till fett när kroppen får för mycket.
- Ett överskott av glukos påverkar insulin-nivåerna negativt, medan för mycket fruktos har kopplats samman med höga halter av triglycerider.
- Det sistnämnda är en form av fett som gärna lägger sig kring kroppens organ och förekommer i hög utsträckning hos överviktiga och diabetiker.
Här är maten som hämmar inflammationer! Ditt blod Efter 30 minuter står glukosnivån i som allra högst i blodet. Bukspottkörteln arbetar med att förse kroppen med insulin medan levern börjar bearbeta fruktosen. Din hjärna Insulinet signalerar ser till att kroppens upptagning av glukos aktiveras.
Under de kommande två timmar kommer du bli både piggare och gladare. Hjärnan behöver glukos för att fungera optimalt och producerar må-bra-hormonerna dopamin och serotonin. Belöningssystemet är aktiverat och du får en sockerkick som kvitto. Dina celler Efter två timmar har kroppen omvandlat sockret till energi.
Eventuellt överskott lagras som fett. Nu sjunker också insulinet (och humöret). Kroppen signalerar att den gärna vill ha mer. Sträcker du dig efter en ny näve godis börjar cykeln om på nytt. Publicerad: 2019-11-21 Tillbaka
Vad händer om du slutar äta socker i 30 dagar?
Ditt sötsug blir mindre – Ju längre tid din kropp har gått utan socker, desto enklare kommer du med stor sannolikhet ha att säga nej till sötsaker. Ditt sötsug blir helt enkelt mindre när du slutar att äta socker. Du blir inte beroende av att äta socker på samma sätt som du blir beroende av rökning, alkohol eller andra ämnen.
Det finns det inget vetenskapligt belägg för. Men varje gång du äter något sött belönar din hjärna dig genom att utsöndra signalämnen som får dig att må bra. Det är helt naturligt att vilja uppnå den känslan igen och igen. Men ju längre tid det går utan ett sockerrus, desto större chans är det också för att din hjärna glömmer sambandet, och din viljestyrka blir starkare.
Dina tänder är ett av de första ställen i kroppen som pustar ut när du minska ditt sockerintag. Oavsett om du äter godis, torkad frukt eller dricker läsk så ökar risken för hål i tänderna väsentligt när du äter sockerhaltiga matvaror. Bakterierna på dina tänder lever nämligen av socker, som de gör om till syra och den syran ger hål i tänderna.
Hur mycket går man ner i vikt om man slutar äta socker?
Ät samma middag – men rasa i vikt, slipp suget och må bättre! Inget konstigt alls. Extrakilona beror oftast på allt vi äter vid sidan av: Snacks, sötsaker och andra onyttigheter. – Bara genom att välja bort det tillsatta sockret kan du tappa 19,5 kilo kroppsfett på ett år, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.
Hur lång tid tar det att bli sockerfri?
Sötsug vid PMS – Hur snabbt sötsuget försvinner är dock individuellt. – Vissa kan känna skillnad redan efter ett par veckor, att de inte alls känner samma sug eller tänker på sötsaker på samma sätt. För andra tar det lite längre tid. Och vissa kanske alltid kommer att få sug under perioder, som vid PMS, men det är ju bara tillfälligt.
- Läs också: Sötsug kan vara mineralbrist – tolka signalerna Den kanske allra viktigaste frågan är hur man går vidare efter detoxen, för att inte trilla dit i gamla vanor.
- Då kan den så kallade 90–10-regeln vara en bra riktlinje.
- Vi tror inte på totalförbud, utan man måste få äta gott ibland.
- Genom att äta bra och näringsrik mat 90 procent av tiden har du ett lagom utrymme för godsaker.
Så fortsätt att hålla nere på sockret och tänk på att verkligen unna dig guldkornen, i stället för att vräka i dig sådant som egentligen inte är så gott, säger Louise Andersson.
Hur mycket påverkar socker vikten?
Övervikt – Den som börjar äta mer socker går upp i vikt medan den som minskar på sockret minskar sin vikt. Det finns flera undersökningar som visar detta liksom att barn som dricker mer läsk och andra söta drycker har större risk för att bli överviktiga.
Vad händer om man inte äter socker på 10 dagar?
På bara 10 dagar utan socker kommer du nämligen att: – 1. Bli gladare De första dagarna utan socker brukar vara de tuffaste och nej, du kanske inte kommer vara ditt gladaste piggaste jag först, men sen så. Enligt studien kunde man nämligen se mer stabila blodsocker- och insulinnivåer efter bara 10 dagar med en sockerfri diet.
Något som påverkar ditt välmående då ett pendlande blodsocker ofta leder till humörsvängningar och irritation. Pendlande blodsocker kan också öka risken för övervikt.2. Få minskade fettnivåer Trots att studien bara pågick under några dagar kunde man tydligt se en dramatisk minskning av blodfetterna triglycerider och det farliga kolesterolet.
Två blodfetter som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. LÄS ÄVEN: 3 snacks helt utan socker – shoppa nyttigheterna som stoppar sötsuget 3. Få lägre blodtryck Även blodtrycket sjunker av en sockerfri diet. En viktig faktor för personer som lider av högt blodtryck.
- Högt blodtryck ökar nämligen risken för framförallt stroke, men även för hjärtinfarkt, njursjukdom, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation i benen.4.
- Få minskad risk för diabetes typ 2 Eftersom blodsockernivåerna normaliseras så minskar därmed även risken för diabetes typ 2.
- Andra sätt att minska risken för diabetes typ 2 är att hålla en normalvikt och motionera regelbundet.5.
Få färre finnar, Socker är inflammationsfrämjande och därmed en trigger för acne. En studie från American Journal of Clinical Nutrition visade att när en testgrupp bestående av personer som aldrig drack läsk plötsligt fick dricka en 33 centiliters burk med läsk om dagen i tre veckor ökade deras inflammationsnivåer i kroppen med 87%.
Vad ska man äta för att bli av med sötsuget?
9. Ät något nyttigt – Kanske är dags för ett mellanmål om det var några timmar sedan du åt? Ät gärna grovt rågbröd med ost och kalkon eller ett ägg. En frukt kan också vara ett bra alternativ. Min personliga favorit är grapefrukt – att äta något beskt kan göra under för sötsuget.
Vad blir man tjockast av godis eller chips?
Experten svarar: Är chips bättre än godis? Är verkligen chips och pommes frites så hemska ur kalorisynpunkt? Jag läser ofta på olika hälsosidor att de bara har dåliga fetter och mättat fett, men de flesta stora chipstillverkare använder ju numera solros- och i vissa fall rapsolja istället för som tidigare palmolja eller annan onyttigare olja.
Visst, potatis innehåller kolhydrater, men om man väljer mellan en påse lösgodis och en påse chips är väl ändå chips ett bättre alternativ än kemiskt hopsatt godis med enbart onödig energi och tomma kalorier i form av vitt, raffinerat socker? Erik Dietisten svarar Jag förstår dina funderingar kring att välja det “naturliga” eller det “kemiskt hopsatta”.
Ur kalorisynpunkt är det viss skillnad mellan godis och chips. Om man tittar på 100 gram ger gelé- och skumgodisar 350–400 kcal, choklad 550 kcal och chips 500 kcal (alla cirkatal). Godis består oftast av en blandning av glukossirap, glukos-fruktossirap, stärkelse, fullhärdade fetter, gelatin, aromer, syra och färgämnen – ingredienser som inte ger kroppen någon näring men en himla massa kalorier och i värsta fall ett högt blodsocker.
Chips i sin tur består av potatis, olja, salt, kryddblandningar och jästextrakt. Oljan är raffinerad och tål därför de högre temperaturerna, men det bildas ändå ämnen som förmodligen inte är bra för oss. Potatisens näringsmässiga fördelar har i stort sett friterats bort. Kvar finns mindre mängder mineraler och ett högt innehåll av kalium, vilket är positivt.
Oljan i chips kan eventuellt bidra med en viss mättnadskänsla. Så för att sammanfatta, även om chips uppfattas som “naturliga” är det precis som godis en produkt med lågt näringsinnehåll och tomma kalorier. Marginellt ger chips mer -näring men det kan inte försvara deras höga kaloriinnehåll.
Vad ska jag äta vid benskörhet? Sedan något år tillbaka har jag konstaterad benskörhet (biverkan av tidigare och nuvarande medicinering!). Min vårdcentral har ingen dietist, men enligt en lista från en tidning bör man vara försiktig med följande: nötter i allmänhet, frön, kaffe, rödvin, salt, havre, ris.
Finns nyare rön eller ska jag avstå från detta? Jag är 82 år och äter sedan i mars kortison (på grund av muskelreumatism) + Kalcipos-D och Alendronat. Tacksam för svar, Margareta M Dietisten svarar Generellt ges tillskott av vitamin D och kalcium vid kortisonbehandling.
- Vid konstaterad brist eller lågt intag från maten kan tillskott ges vid benskörhet, men då oftast som tillägg till övrig behandling.
- För skelettet behövs även magnesium och K-vitamin, men tillskott av dessa brukar inte ges.
- Det finns vissa studier som visar koppling till lågt intag av magnesium och lägre bentäthet, och andra som motsäger detta.
Eftersom du tar tillskott av både D-vitamin och kalcium tycker jag du ska tänka på ditt magnesium- och K-vitaminintag. Gröna bladgrönsaker innehåller båda dessa i större mängder. Kött, fisk, skaldjur och baljväxter innehåller mycket magnesium. Oljor, äggula och kålsorter har högt innehåll av K-vitamin.
Jag håller inte med om att näringsrika nötter, frön och havre ska undvikas. Dessa innehåller snarare näringsämnen som din kropp behöver. Alkohol i större mängder regelbundet ska undvikas liksom salt i större mängder. Ett högt saltintag verkar vid låga intag av kalcium kunna öka förlusterna av kalcium. Kaffe, koffein, verkar gå bra i moderata mängder.
Om dina kalciumvärden inte ökar som de ska kan det vara aktuellt att se över ditt tillskott. Kalcipos innehåller kalciumkarbonat som kräver en viss surhet (från magsyran) för att absorberas. För äldre med minskad produktion av saltsyra kan det vara bättre med kalciumcitrat som inte kräver samma sura miljö.
Hur känns Sockerabstinens?
Socker påverkar signalsubstanserna – Socker och andra snabba kolhydrater, liksom även alkohol, påverkar kroppens egna signalsubstanser, som gör att vi mår bra och känner oss tillfreds. Är man genetiskt lagd åt det hållet blir lyckoeffekten av sockret extra kraftig, men klingar av snabbare.