Så här sår du gurka – Gurkfrö är ganska stora och lätta att hantera. Enklast är att så i små krukor. Fyll nästan helt med såjord, vattna och lägg två frön i varje kruka. Täck med jord. Täck med tillhörande plastlock om du har ett miniväxthus, eller fiberduk och ställ sådden varmt, helst runt 25 °C, då gror de på bara några dagar.

När blad börjar visa sig är det viktigt att sänka temperaturen några grader och ta bort plast och fiberduk, det får inte droppa kondens på bladen eftersom det gynnar elaka svampar som kan ta död på de små plantorna. När plantan fått ett tredje blad kan de planteras om till egna tolv centimeters krukor med planteringsjord.

Druvgurkor kan odlas i såbrätten, ett frö i varje ruta, och behöver inte planteras om. Placera sådden så ljust som möjligt, ge gärna belysning 16 timmar per dygn vid tidig sådd (läs om belysning här), Eller om du sår senare, låt sådden stå i varmt växthus eller inglasat uterum.

Skugga mitt på dagen om plantorna bakom glas i söderläge, annars kan de få brännskador på bladen. Det är viktigt att ha koll på nattemperaturen, det får inte bli kallare än 20 °C i jorden. Se till att hålla jorden fuktig, men inte genomvåt. Druvgurka som ska planteras ut på friland kan hållas vid något lägre temperatur, 18 °C.

De behöver även avhärdas genom att få stå ute under fiberduk på dagarna i en vecka och sedan dygnet runt innan de planteras på plats.

Hur lång tid tar det för en gurka att växa?

Har man ett soligt fönster går det utmärkt att odla gurka inomhus! Var beredd på att plantan blir gigantisk, behöver mängder med vatten och producerar gurkor i parti och minut. – Det är verkligen en häftig känsla att kunna gå till vardagsrummet och plocka en egenodlad gurka till lunchen. Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro Ofta mognar flera gurkor samtidigt, men de går att spara i kylen i minst en vecka. Lättodlad Gurka växer snabbt, är enkel att odla och ger mängder med gurkor, bara man är noga med vattning, omplantering, duschning och gödsling. Det är viktigt att slutkrukan är rejält stor, minst 10 liter, gärna det dubbla om det finns plats. Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro Redan 5 veckor efter sådd täcker plantorna fönstren och är fulla med smågurkor! Lång skördetid Sår man gurka på våren ger plantan skörd hela sommaren och långt in på hösten tills ljuset inte längre räcker till. Har man kan man förlänga skördetiden.

Hur lång tid tar det att få gurka efter blomma?

Crispgurka – Hällnäs Handelsträdgård Fräsch, fast gurka som både smakar och doftar. Direkt från växthus till din butik. Kort tid från blomma till bord. Visste Du att gurkan börjar åldras när blomman på gurkämnet slagit ut. Vi odlar gurka enligt High Wire systemet vilket innebär att gurkan hela tiden växer uppåt på ett snöre och bildar nya blad i toppen.

  • Genom denna metod “vet” plantan att den ska uppåt och skickar då sockret nedåt stjälken till den nedersta gurkan som då blir färdig snabbt.
  • Hos oss tar det mellan 8-12 dagar från att blomman slagit ut till dess att vi skördar gurkan.
  • Motsatsen till High Wire systemet är Paraplymetoden där man drar upp plantan till en tråd på två meters höjd och toppar den.

Plantan breder då ut sig som ett paraply och bildar gurkämnen över hela paraplyet. Plantan “vet” då inte var den ska sända sockret utan det blir lite på måfå. Det kan då gå snabbt eller ta lång tid att bygga en gurka vilket i sin tur, innebär att det kan vara en gammal gurka som hänger under paraplyet även om den fortfarande växer.

  • High Wire metoden ger oss möjlighet att skörda 8-12 dagar gamla mot upp emot 25 dagar gamla gurkor i Paraplymetoden.
  • Vårt system där vi kan styra tillväxten av gurkämnet garanterar att vi skördar unga, färska gurkor.
  • En gurkplanta bygger biomassa (torrsubstans)i gurkan samtidigt som den fyller den med vätska.

När gurkan har nått ca 150 gram, beroende på sort, så har den byggt de celler som behövs för att kunna fylla upp den till en vikt på 350-450 gram. Vi tänker så här. Eftersom gurkan är färdig med biomassa vid 150 grams vikt och sedan bara fyller upp med vätska så får man en crispigare gurka desto mindre den plockas.

  • Gurkan har en hög andel torrsubstans vid 150 gram och andelen sjunker ju längre man väntar på skörden.
  • Vi vill att Ni ska få en Crispig gurka så därför skördar vi den mellan 275-350 gram.
  • Vi odlar vår gurka vid ett ljusspektra som är speciellt utvalt för att öka smak och doft.
  • Det ljus som gurkplantan kan tillgodogöra sig ligger mellan 400 och 700 nanometers våglängd.

Ljuset består av fotoner som är en kombination av partikel och vågrörelse. Fotosyntesen som är den process i växten som används för att skapa torrsubstans (byggnadsmaterial) i gurkplantan sker effektivast på 450 samt 660 nanometers våglängd. Det har därför länge varit en sanning i branschen att ljus för växter skall ges i blått (450 nm) samt rött (660 nm).

  • Det är korrekt om man vill ha vikt.
  • Fotosyntesen tillhör den primära metabolismen.
  • Vi som odlar kryddor tycker att smak och doft har betydelse, inte bara vikt så vi vill att den sekundära metabolismen också skall fungera.
  • Sekundär metabolism lägger grunden tex för att växten skall kunna attrahera olika pollinatorer eller avskräcka skadegörare.

Den används också för att bygga flavonoider och terpenoider som används i matlagning i medicin eller som näringstillskott. I blåbär produceras Antioxidanter med sekundär metabolism. Forskningen om vad som ger vad inom sekundär metabolism ligger på en hög nivå men kunskapen ligger än så länge på en låg nivå.

  1. Det finns över 200 000 olika processer som ger olika nyttigheter hos olika växter.
  2. Det alla är överens om är att det är andra våglängder än rött och blått som har stor betydelse för de olika processerna.
  3. Alla våglängder ger förr eller senare tillväxt i form av biomassa men först efter att de har passerat ett eller flera steg där de har stimulerat växten till att göra andra saker.

Vi har därför valt ett spektra som är bredverkande för att växterna skall ha möjlighet att producera det vi vill ha ut från våra kryddor, sallater och gurkor. Vi använder förutom rött och blått även grönt och vitt ljus. Det fina med grönt ljus är att det tränger sig ned i bladen och även igenom blad till underliggande blad så hela plantan tar tillvara allt det gröna ljuset.

  1. Vi kan nog säga att vi inte vet vad vi gör men vi vet att det vi gör har växten nytta av och ger tillbaka i form av smak och doft.
  2. Vi har sett att våra LED belysta gurkor har en god hållbarhet och när vi skär ett snitt så doftar det gurka på riktigt.
  3. Det går också att se att gurkorna är gröna en liten bit in i gurkan, inte bara på ytan.

: Crispgurka – Hällnäs Handelsträdgård

Hur många gurkor blir det på en planta?

GURKA I SANDBÄDD GER STÖRST SKÖRD – Sand perfekt för gurkor Vill man få en riklig skörd av gurka bör man absolut odla den i sand. Eftersom gurkplantorna vill ha hög jordtemperatur är det en stor fördel att jorden är lucker. Då värms den upp bättre, och luckrare material än sand att odla i kan man knappast hitta.

Eftersom sanden dessutom håller värmen länge passar den utmärkt som odlingssubstrat i gurkbädden. Jord måste bytas oftare än sand Odlar man gurka i jordbädd bör jorden bytas med högst två års mellanrum. Och odlar man i sandbädd bör man även byta sanden efter 3–4 års odlande i samma sand. Vid byte av jord och sand i gurkbädden bör det gamla materialet tas bort till cirka 40 cm djup.

Det är en stor fördel ur värmesynpunkt om odlingsbädden ligger 20–30 cm högre än omgivande mark. Så inte för tidigt Det vanligaste felet som den ovane gurkodlaren gör är att sådden sker alldeles för tidigt på våren. Tidigare än 6 veckor före det datum då man kan sätta ut plantorna i växthuset skall man inte så gurka.4 veckor före är oftast tillräckligt tidigt för att plantorna skall få lämplig storlek.

Såtemperatur Sådden måste ske inomhus eftersom 25–30 °C är den idealiska groningstemperaturen. Att värma upp växthuset för några gurkplantor är naturligtvis mycket oekonomiskt och även svårt när det gäller så hög temperatur tidigt på våren. Ett frö i varje kruka Det är lämpligt att så ett frö i varje kruka, som fylls med såjord.

Krukorna behöver inte vara större än 6–7 cm eftersom plantorna ska planteras om i kraftig­are jord när de har fått sitt första karaktärsbladblad. Grundblandningen med 40 % sand, 40 % gräsklipp och 20% torvmull kan användas direkt till de små plantorna.

Mycket ljus och daglig dusch Gurkplantorna vill ha fuktig luft och därför bör man duscha dem dagligen om de skall må bra. De skall stå så ljust som möjligt, gärna med tilläggsbelysning. Temperaturen bör vara mellan 18–20° C. Så fort plant­orna blivit 15–20 cm långa bör de bindas upp vid en blompinne. Annars riskerar de att brytas av när de flyttas.

AVHÄRDNING När det går att hålla så varmt i växthuset att temperaturen inte går under 15 °C på nättema är det dags att plantera ut gurkplantorna, men man skall gå försiktigt tillväga så att plantorna får vänja sig vid växthusmiljön. För snabb avhärdning kan ge brännskador Ett stort fel som många gör är att sätta ut plantorna i växthuset utan att först låta dem vänja sig vid det starkare ljuset och den annor­lunda luften med några timmars växthusvistelse åt gången.

Även om miljön i växthuset är bättre för plantorna än vad den är i rumsfönstret, så tål inte gurkplantorna en alltför snabb om­ställning. Resultatet vid för snabb omställning är oftast att bladen blir vita eller vitfläckiga och ramlar av, det är endast de yngsta bladen som kan ställa om till den nya miljön.

Avhärda så här Det behövs minst en veckas försiktig tillvänjning till det starkare ljuset. Låt plantorna stå i växthuset 2–3 timmar första dagen och öka sedan en timma om dagen, därefter klarar plantorna utflyttningen utan problem. Plantera på kulle Även om gurkbädden ligger högre än omgivande mark bör man plantera varje gurkplanta så att det bildas en liten kulle där den står, 10–15 cm högre än den övriga bädden är lämpligt.

  1. Eftersom plantförsäljare ibland ger rådet att göra som yrkesodlarna och ställa krukan, som gurkplantan står i, direkt ovanpå bädden vill jag på det bestämdaste avråda från denna “planteringsmetod”.
  2. Om den skall lyckas krävs dels att plantorna får droppbevattning i krukan och dels att plantorna får sin näring i form av gödselvatten genom samma slang.

För den som vill odla miljövänligt och få goda gurkor och friska plantor passar inte yrkesodlarnas metoder. Gurkor behöver rikligt med näring Gurkplantorna kräver rikligt med näring och därför bör man så snabbt som möjligt efter planteringen lägga färskt eller lagrat gräsklipp på bädden mellan plantorna.

  • Till gurkbädden bör man inte lägga tjockare lager än 5 cm oavsett om det är färskt eller lagrat gräsklipp man använder.
  • Dessutom bör gräsklippet bland­as upp med lite sand därför att det är mycket viktigt att det kommer luft igenom täckmaterialet ner till rötterna.
  • Gurkbädden skall täckas med ett nytt lager grönmassa efter ca 3 veckor och under hela sommaren lägger man på nya lager 3–5 cm tjockt med 3–4 veckors mellanrum.

Varje gång skall lite sand blandas in i denna grönmassa. Täck och vattna inte intill rothalsen Eftersom gurkplantor lätt drabbas av rothalsröta om det är för låg temperatur, för fuktigt eller något annat fel på miljön bör man undvika att lägga täckmaterialet alldeles intill rothalsen.

  • Om man lämnar ett område på ca 5 cm fritt från organiskt material och i stället lägger ett par nävar sand mot rothalsen är risken för rothalsröta mycket liten.
  • Vattna aldrig intill rothalsen.
  • Vattning och duschning Vattningen av gurkplantorna skall göras var eller varannan dag.
  • Till en början med endast ett par liter per planta och så små­ningom, när plantorna är ett par månader gamla, ca 5 liter per planta.

Men det är viktigt att hela bädden vattnas så att allt täckmaterial hålls fuktigt. Även gångar och väggar bör hållas fuktiga när det är soligt och varmt. Den första tiden, 2–3 veckor efter plantering på bädden, måste man vattna direkt på jordklumpen också, därför att så länge som inte rötterna har nått ut i den omgivande sanden eller jorden för­brukar rötterna i jordklumpen mera vatten än det som kommer in i jordklumpen enbart genom att sanden intill är våt.

  • Genom att lyfta försiktigt på täckmaterialet intill plantorna ser man ganska snart hur rötterna har växt ut i sanden och då behöv­er man inte längre vattna intill plantorna.
  • Ja, man bör helst inte vattna intill dem därför att rothalsen på gurkorna är mycket känslig för diverse svampangrepp och desto fuktigare det är intill rothalsen desto större risk är det för angrepp.
You might be interested:  Vad Kostar En Semla I Stockholm?

Gurkplantor skall ha fuktig luft och därför skall de duschas ofta när det är sol och varmt. Var noga med att även duscha under­sidan på bladen, så är det mindre risk för spinnangrepp. När det ibland blir mulet och kallt skall man däremot inte duscha plantorna såvida man inte har värme påkopplad i växthuset.

Gallring och toppning Även om det är frestande att låta alla gurkämnen som kommer på stammen få gå fram bör man skära bort vartannat på ett tidigt stadium. De skall skäras bort alldeles intill stammen. Gallrar man inte bort en del gurkämnen är det stor risk för att en hel del gulnar så att det under 2-3 veckors tid inte finns några på gång, men sedan växer det fram nya igen.

Låter man bli att gallra fruktämnen blir man visserligen inte utan gurkor, men det blir en ojämn tillväxt så att man tidvis blir helt utan färdiga gurkor. Varje planta ger tillräckligt stora mängder även när många gurkämnen gallras bort. En skörd på 40-50 gurkor per planta är normalt när de odlas i sandbädd och får gräsklipp som näring.

  • När plantorna har nått taket toppas de och sedan växer det snabbt fram sidogrenar vid varje blad.
  • Dessa sidogrenar skall sedan toppas över 1-2 blad beroende på vilket avstånd det är till närmaste gurkplanta eller andra växter.
  • Mera än 2 blad bör man inte låta det växa ut på varje sidogren.
  • Vid varje bladfäste på sidogrenen växer det ut ett gurkämne, och har man inte för många gurkämnen på gång på huvudstammen brukar dessa sidogrenar gå fram fint.

Skörd Gurkorna bör skördas på ett tidigt stadium innan de blivit helt släta. Dels smakar de bättre innan de blivit “mogna”, och dels får man flera färdiga gurkor vid tidig skörd. Ta bort gulnande blad Efterhand som några blad börjar gulna, oftast nerifrån om plantorna är friska, skär man bort bladen intill stammen med en vass kniv.

Det bör inte finnas någonting kvar av bladskaftet. Får de gulnande bladen sitta kvar tills de ramlar av är det stor risk för att diverse skadedjur som bladlöss, spinn och trips lockas dit. Risken för svampangrepp ökar också. Sorter Det lönar sig att försöka med några olika sorter därför att smaken på dem kan variera rätt mycket och därför är det bra att försöka med flera olika sorter tills man hittat den man gillar bäst.

Men det råder ingen tvekan om att man bör välja feminina sorter, de har endast honblommor och är bitterfria. Min favoritsort är Bella, eftersom den är både välsmakande och rikgivande utan att kräva alltför hög nattemperatur.

Hur ofta ska man vattna gurka?

Gurkor är roliga. Det tycker nästan alla. De växer fort, får många frukter och slingrar sig som lianer. Sen att egenodlade gurkor smakar så mycket mer gurka än de man köper i matbutiken är bara bonus. Att odla gurka i kruka är ett enkelt sätt för alla att kunna få egna gurkor hemma.

Man kan till och med odla dem inomhus om man inte har balkong eller trädgård. Text och bild: Anna Theorin Gurka, som till 96% består av vatten är en ettårig slingerväxt som kommer i många former och storlekar. De vanligaste är den avlånga slanggurkan och den korta, knubbiga inläggningsgurkan. Gurkor kräver mycket värme och näring och självklart vatten.

Den behöver mycket av allt kan man säga. Jag har varken växthus eller uterum så jag odlar mina gurkor på altanen. Man får inte lika mycket gurkor om man odlar på friland och i kruka, men det räcker gott och väl. När ni väljer era gurksorter, se till att ni väljer en anpassad efter hur ni kommer att odla.

Monoecious

“Vanlig” gurka med både han och honblommor. Kräver pollinering av dig eller insekter, används inte för inomhusodling.

Gynoecious

“Kvinnlig gurka” med 100 % honblommor som ger frukt, men behöver fortfarande pollineras av en hanblomma för att få frukt. Det brukar finnas med i påsen med fröer men inget för den som bara ska så ett fåtal gurkor. Man måste nästan så hela påsen för att vara säker på att man får med en gurkväxt med mycket hanblommor. Inget för inomhusodlaren.

Parthenocarp

Förädlad gurka som sätter frukt utan befruktning. Vill helst odlas i växthus men det går utomhus i ett varmt läge. Perfekt för inomhusodlaren.

Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro Gurkor ska förodlas inomhus, men så dem inte för tidigt. De gror snabbt vid rätt temperatur och växer väldigt fort. Jag sår mina någon gång i april, zon 2. (Om man ska odla dem inomhus så spelar det ingen roll när man sår.) Plantera varje gurkfrö i varsin kruka med såjord, de är känsliga för förflyttning och omplantering så ett frö per kruka blir bra.

  1. Ni kan ta små krukor eller pluggar till detta.
  2. Ställ sådden vid ca 25 grader.
  3. När de kommit upp ska de stå svalare, ca 15-20 gr, och ha mycket ljus.
  4. Om ni sår tidigare än april så använd växtbelysning, annars brukar ljuset från fönstren räcka i slutet på april.
  5. När plantorna har kommit upp och fått ett till två riktiga blad så ska ni plantera om dem i gödslad jord.

Här måste man vara försiktig, gurkor är väldigt känsliga för rothalsröta, vilket betyder att om rothalsen blir fuktig eller sitter lågt i krukan ruttnar stjälken och hela växten dör snabbt. Plantera alltid era gurkor som på en liten kulle i mitten och vattna alltid runt om kullen så det inte kommer vatten på rothalsen. Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro Utomhusodling i kruka När frostrisken är helt över kan ni börja avhärda era plantor för utplantering och det är dags att förbereda deras permanenta krukor. Välj stora krukor på minst 10 L. Varje gurka ska ha en egen kruka. Jag använder mig av kogödsel på påse som jord i mina krukor.

De fungerar utmärkt. Gurkor har ett stort kaliumbehov och om man bara gödslar med kväve får man istället mycket blad och lite gurkor. Kalium är fruktfrämjande när det gäller grönsaker och blommor och kväve är tillväxtfrämjande när det gäller bladmassa. Glöm inte att plantera dem som på en kulle för att förhindra rothalsröta.

Gurkor kräver någon form av uppbindning. Sätt ner störar eller pinnar vid plantering i de permanenta krukorna. Se till att binda upp gurkan ordentligt allt eftersom den växer. Man kan låta gurkorna växa fritt utan beskärning om man vill. Det gör jag. Men om man vill kan man toppa plantan efter ca 6 blad och sen binda upp sidoskotten.

Då får man lite mer kontroll på alla skott och gurkor. Inomhusodling i kruka Använd en parthenocarp sort av gurka och så dem precis som i stegen ovan. Använd stora krukor och plantera varje gurka i varsin kruka. Jag använder mig av kogödsel på påse även till mina gurkor inomhus. Det som är skillnaden är att ni som odlar inomhus måste hitta en bra plats med mycket ljus eller använda er av växtbelysning.

Använd gärna en luftfuktare i rummet så trivs gurkorna ännu mer. Här kan det även vara på plats med att man beskär gurkorna som i steget ovan för att få lite mer kontroll på dem. De behöver också någon form av uppbindning, man kan dra snören från taget eller gardinstången istället för att använda störar eller pinnar om man vill.

Skötsel Gurkor kräver mycket vatten och mycket närning. Man ser ofta med en gång om gurkan står för torrt då de stora bladen slokar fort. Se till att ni vattnar regelbundet, jorden får inte torka ut helt. Gurkor är känsliga för klor, om ni har klorrikt vatten försök använda regnvatten istället om det går.

Täck gärna jorden med gräsklipp för att hålla fukten. Efter några veckor i den nya jorden kan man börja gödsla. Använd ett gödsel som innehåller mycket kalium och gödsla enligt anvisningarna. Sen är det bara att börja skörda gurkorna! Lycka till!

Hur mycket vatten behöver en Gurkplanta per dygn?

Lyckas med växthusodlingarna En del av tjusningen med att ha ett växthus är att man kan odla tomater som blir röda och skördeklara redan under sommaren och gurka som smakar som gurka ska smaka. Häng med oss när vi planterar i växthuset tillsammans med en expert på odling i växthus.

  1. Odla i växthuset med guidning av trädgårdsformgivaren tillika växthusodlaren Lisa Jansson.
  2. Det är vad det här inlägget handlar om.
  3. Eva har haft sitt växthus i många år nu men är alltid väldigt upptagen, särskilt på våren då det ofta är full fart i företaget.
  4. Inför årets odlingar bad hon därför Lisa Jansson om hjälp, dels för att Lisa odlar i växthus flitigt själv och därför har specialkunskap, dels för att Eva köpte plantor som Lisa drivit upp.

Dessa vill hon ta hand om på bästa sätt. Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro Eva har också drivit fram en mängd småplantor i växthuset. En del ska planteras i växthusets odlingsbäddar medan andra ska planteras i köksträdgården som Eva anlagt i upphöjda grönmålade odlingsbäddar i trä som är placerade framför köksingångengen. Men vi börjar i växthuset. Häng med nu. Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro Jorden är det viktigaste i all form av odling, även i växthusodling. Vi började med att preparera odlingsbäddarna med jord av bra kvalitet. Eva hade inför årets odlingssäsong tömt bäddarna. Men det är egentligen inte nödvändigt. Om det finns jord kvar från tidigare säsonger räcker det med att ta bort en del, säg hälften och fylla på med ny jord. Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro Tanken är att gurkan ska växa i de små odlingsbäddarna som Eva i sitt växthus har på var sida om ingången. Förhoppningen är att plantorna ska slingra sig runt dörren och att gurkorna så småningom ska dingla ner runt om ingången. Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro Runt gurkorna planterar Lisa kryddtagetes. De kommer att bli cirka 30 cm höga och därmed dölja jorden och gurkplantorna nertill. Kryddtagetes är dessutom en vacker ettårig växt samtidigt som blommorna är ätbara. Det går därför att använda dem som dekoration ovanpå sallader och bakverk.

  • Men viktigast av allt är att de skyddar mot skadedjursangrepp.
  • Förhoppningen är att gurkorna i år ska få ett lusfritt liv.
  • Vi får se hur det går.
  • Eva har i sitt växthus odlingsbäddar på båda långsidorna som viker sig ut mot dubbeldörren.
  • Hon har också bäddar på var sida om braskaminen.
  • Dessutom har hon byggt en trävägg som skydd mot gatan.

Odlingsbäddarna är 60 cm djupa och i den ena planterade vi tomater och rucolasallat. Bakom gurkplantorna plantrade Lisa kryddtagetes. Dessutom sådde vi både rucola och thaibasilika emellan plantorna. Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro Tomatplantorna kommer att slingra upp i taket, ungefär som på bilden ovan. Den är från en tidigare säsong. För att få en vacker bädd och samtidigt utnyttja jordytan maximalt så använder vi utrymmet under tomatplantorna för odling av olika värmeälskande grönsaker. Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro När man planterar tomater ska man tänka på att sätta dem djupt i jorden. Det är också bra att tjuva dem. Då plockar man bort grenarna som växer i bladvecken. På det sättet får man en kraftig huvudstjälk vilket gör att plantan blir livskraftig så att den orkar producera mycket frukt. Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro I odlingsbäddarna på motsatt sida kompletterade Lisa tomaterna med chili. Dessutom åkte basilika ner i jorden tillsammans med kryddtagetes som planterades längst bak mot fönstren. När tagetesen växter upp kommer den skydda de andra plantorna mot allt för stark sol. Dessutom petade Lisa ner från av en rödbladig basilika i jorden. Basilika är ju så gott. Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro I jordbäddarna som är placerade på var sida om kaminen satte Lisa ner melonplantor. Runt dessa planterades ännu mer kryddtagetets. Sedan var det dags att börja tänka på uppbindning. Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro Pyramider av bambukäppar ska stödja gurkplantan på sin växtfärd upp i taket. När den kommer så långt fins det en annan bambukäpp ovanför dubbeldörren som tar vid. I pyramidens topp band Lisa och Eva fast ett snöre. Plantan kan bli ganska tung så det gäller att binda ordentligt och använda ett bra snöre avsett för uppbindning. Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro Melonerna fick dubbla pyramider och en horisontal käpp som vilar i pyramidernas toppar. Från käppen band Lisa snören som melonplantan kan slingra sig upp emot. När melonerna kommer kan man placera dem i nät, tyg eller en nylonstrumpa. Frukterna blir tunga men genom att placera dem i en liten hängmatta minimerar man risken för att melonstjälken knäcks.

Nu är det dag att börja vattna plantorna. Soliga dagar ger Eva odlingsbäddarna 5-10 liter vatten per dag. Ett tips är att känna med ett finger i nere i jorden. Det är den bästa indikationen för hur mycket vatten odlingarna behöver. Eva har ett droppbevattningssystem installerat som styrs via en app i telefonen.

Såväl tomater som gurka behöver mycket vatten. Är det varmt och soligt och de dessutom ska producera frukt behöver varje planta 3-4 liter per dygn. Gurka vill ha något mer. Om du handvattnar ska du, för att undvika bladmögelsjukdomar på tomat och gurka aldrig v attna med kallt vatten direkt vare sig på stammen eller bladen.

  1. Blir det en kall natt så är det bra att tidigt på morgonen.
  2. På det visen försvinner inte värmen ur bäddarna och plantorna kan gå till sägs utan att frysa.
  3. Den värmeälskande basilikan gillar inte alls att bli nedkyld.
  4. Undvik därför att vattna på bladen.
  5. Gödsla en gång i veckan med ett ekologiskt gödsel.
  6. Eva använder Biobact i sitt växthus.

Men det går naturligtvis bra med nässelvatten, vallörtsvatten eller något annat beprövat som ger bra tillväxt. Nu är det bara att vänta, vattna, plocka gödsla, bevaka och hoppas på det bästa. : Lyckas med växthusodlingarna

You might be interested:  Hur Många Koppar Kaffe Innan Man Dör?

Kan man vattna gurka för mycket?

Omskolning av gurka – Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro

  • När fröplantan fått fyra blad tas den ut ur minidrivhuset och planteras om. Gurka växer fort så de kan direkt skolas upp till en krukstorlek på ca 11 cm. Undantaget är klenväxande sorter som te.x djungelgurka som behöver en mindre kruka på ca 9 cm, Välj en näringsrik jord som till exempel plantjord eller grönsaksjord,
  • Gurka är känslig för torka. Håll jorden fuktigt men inte för blöt. Mer vatten krävs i takt med att plantan växer till och rötterna utvecklas.
  • Efter omplantering kan näring börja tillsättas i vattnet eller sprayas på plantan. Vi rekommenderar Formulex som har en bred näringsprofil och passar bra både för vuxna plantor och att användas för frösådder och sticklingar.
  • Ytterligare omplantering görs när plantan mäter ca 30 cm till en kruka som rymmer ca 3 liter jord. Är det snart dags för avhärdning och utplantering kan man hoppa över detta och sätta plantan direkt på växtplatsen så snart temperaturen tillåter.
  • Stöd plantan med en blompinne eller bambukäpp när rankorna drar iväg.

Varför får jag inga gurkor?

Två typer av gurka – Det finns två typer av gurka. Den ena typen som kan betecknas som ursprunglig, har både han- och honblommor. För att gurkplantan ska få gurkor måste det ske en pollinering. Det vanliga är att pollinerande insekter fixar detta. Men man kan också hjälpa till om man har dåligt med insekter. Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro Honblomma med fruktämne bakom. Den andra gurktypen är framkorsad för att ge frukter utan pollinering. Sorter av denna typ har endast honblommor. Helt utan pollinering växer en gurkfrukt fram från alla blommor. Då typen är en korsning mellan två gurksorter beteckas den som en F1-hybrid. Det framkommer på fröpåsen. Man talar också om att sorten är partenokarp.

När toppa gurka?

VÄXTHUS: Beskära och toppa Basilikaplantan sidan om har däremot blivit toppad tidigare. Därför har den blivit mer förgrenad – med fler blad och fortfarande utan blommor. Toppa basilikan uppifrån. Knipsa eller klipp av ovanför ett bladveck. Då kommer plantan att förgrena sig.

  1. Toppningen hindrar dessutom plantan från att börja blomma och du får ännu mer basilika som du kan skörda.Skulle du råka missa det och plantan blommar kan du ändå använda skörden.
  2. Blommorna smakar fint i en pesto.
  3. Fortsätt att toppa dina basilikaplantor hela säsongen så får du optimal skörd.
  4. Redan efter bara en vecka är det massor av nya sidoskott på väg.

Även vanliga gurkplantor bör du toppa. Lene rekommenderar att du tar bort sidoskotten, åtminstone till de tre-fyra första bladvecken. Var uppmärksam på att det inte är de små gurkorna du tar bort – och vänta eventuellt tills du kan se om det är en ny stängel eller en lite gurka som är på väg.Med en gammal gurksort som den här äppelgurkan är det annorlunda.

  1. Plantan har nämligen både hon- och hanblommor, precis som melonplantan.
  2. Det är honblommorna som bär frukt – och de växer på sidoskotten.
  3. Det är lätt att känna igen honblommorna för de har en slags liten fruktskål – eller en kalk under blomman.
  4. Om du tar bort de här sidoskotten med honblommor blir det ingen frukt.

När du ändå är igång med gurkplantorna, så ta också gärna bort vissna blad. Gurkplantor är mycket mottagliga för gråmögel. Speciellt i fuktigt väder breder gråmögel ut sig från visset växtmaterial och in på stjälken. Här har det ännu inte kommit något gråmögel men Lene tar ändå bort allt visset för att förebygga svampsjukdomen.

De blad som är lite vissna i kanterna ska du bara låta sitta kvar. Så länge bladet är grönt bidrar det nämligen till den nödvändiga fotosyntesen. På vanliga tomatplantor ska man också knipsa av alla sidoskott regelbundet under hela säsongen. Sidoskott ska du helst knipsa av. Det gör det lättare för plantan att läka skadan.

När du tar bort sidoskotten kan du styra växten bättre och senare under säsongen blir det mer plats för luften att cirkulera så att du undviker sjukdomar. Om du har tillräckligt med plats kan du eventuellt låta ett sidoskott sitta kvar, som du senare kan binda upp som en extra topp.

Men om du odlar busktomat ska du tänka på att växtsättet är helt annorlunda. Busktomaten passar bra i krukor eftersom den inte blir så hög. På den ska man inte knipsa av sidoskotten. Här växer nämligen blommorna från sidoskottens topp medan blomklasarna på en vanlig tomatplanta, som den bredvid, växer direkt ut från stjälken.

Det finns även paprikor i drivhuset. Här är de första 5-7 blommorna som Annika knipsar av. Det sänder en signal till plantan att bilda en större bladmassa och därmed på sikt också fler frukter. Om du låter bli att knipsa av de första blommorna kommer plantan att växa mycket långsamt och får bara ett fåtal blad, och den kan periodvis nästan upphöra att växa.

  • Detsamma gäller auberginerna.
  • Även här ska plantan hjälpas lite på traven genom att få en signal att producera mer bladmassa.
  • Så när du knipsar av de första blommorna kommer plantan att utveckla fler blad och det ger större utbyte på lång sikt.
  • Odlingssäcken med melonplantor ska också tittas till.
  • Melonplantor får lätt rothalröta, mögelsvamp och andra svampsjukdomar från jorden.

Därför tar Lene till att börja med bort de nedersta bladen. Det gör att luftcirkulationen runt rötterna blir betydligt bättre och det förebygger den här typen av angrepp. Nu mitt på sommaren växer det rejält i drivhuset. Det gäller även tomatplantorna. Här har de växt så tätt att de måste åtskiljas.

  • Som tur är så finns det så gott om plats att Lene kan flytta topparna lite från varandra.I odlingssäcken har växandet gått hårt åt basilikan.
  • Den har helt enkelt inte fått tillräckligt med ljus och luft, och den har också stått för fuktigt så den har till hälften förstörts – och resten av den har stannat i växten.

Lösningen är att ta bort allt visset växtmaterial så att gråmögeln inte breder ut sig. Nu finns det tillräckligt med plats och Lene planterar en ny basilika där den gamla stod.Det lönar sig också att rensa under tomaterna intill. Här är det nedersta bladen lite visset och om det blir fuktigt kommer det troligen snabbt att angripas av gråmögel.

  • Genom att hålla rent minskar du risken för smitta och det ökar chanserna för en fin skörd.
  • Senare på säsongen är det dags att ta bort sidoskotten från melonplantorna.
  • Plantorna kan oftast maximalt hinna med att utveckla 3-4 frukter.
  • Nu är det augusti månad och om det börjar komma små frukter kan de inte hinna växa sig stora och bli riktigt mogna.

Därför tar Annika bort alla sidoskott utan större frukter. Då kan plantan använda all sin energi till att utveckla de frukter som redan är på god väg. Se också till att lägga melonerna på en sten eller en upp- och nervänd kruka som här. Om du låter dem ligga på jorden är risken stor att frukterna börjar ruttna.

Hur ofta ska man gödsla gurka?

Gödslingsråd gurkodling | Yara Sverige Gurka odlas huvudsakligen i inaktiva substrat, där all växtnäring är löst i vattenfasen. Därför måste man gödselvattna med kompletta näringslösningar under hela växtsäsongen. I gurkans tidiga utvecklingsstadium och de första veckorna efter utplantering, är det uteslutande vegetativ tillväxt i plantorna.

  • Detta betyder att det i perioden fram till blomning är större behov av kalcium och kväve.
  • Förhållandet mellan kalium och kväve (K/N) ska vara 1,0 och förhållandet mellan kalium och kalcium (K/Ca) ska vara 1,2.
  • När gurkorna börjar blomma ska gödslingsreceptet ändras, så att man ger betydligt mer kalium.

Förhållandet bör nu vara K/N 1,5-1,7 och K/Ca 1,7-2,0. Detta ger bättre fruktkvalité med lång hållbarhet. Gurkplantor blir lätt för frodiga och har därför ett mycket begränsat behov av ammoniumkväve. Använd enbart YaraTera™Amnitra™ (ammoniumnitrat) för att justera pH.

  1. Man använder högst 7,5 % ammoniumkväve.
  2. YaraTera™Kristalon™ Scarlet rekommenderas till gurka, då den innehåller mycket kalium och är uteslutande baserad på nitratkväve.
  3. Den har ett balanserat innehåll av fosfor, magnesium och svavel samt alla mikronäringsämnen.
  4. Gurkgödning kan naturligtvis också sammansättas utifrån de enkla YaraTera™Krista™- produkterna samt YaraTera™Rexolin™ APN som är en chelaterad mikroblandning.Oavsett om man väljer en lösning med YaraTera™Kristalon™ eller en lösning med YaraTera™ Krista™-produkter måste man använda sig av minst två stamlösningskärl.

I det ena stamlösningskärlet ska man använda YaraTera™Calcinit® kalciumnitrat (kalksalpeter). Baserat på råvattenanalys från det enskilda växthusföretaget gör Yara gärna gödslingsrecept. : Gödslingsråd gurkodling | Yara Sverige

Hur kallt kan gurkor stå?

Så här sår du gurka – Gurkfrö är ganska stora och lätta att hantera. Enklast är att så i små krukor. Fyll nästan helt med såjord, vattna och lägg två frön i varje kruka. Täck med jord. Täck med tillhörande plastlock om du har ett miniväxthus, eller fiberduk och ställ sådden varmt, helst runt 25 °C, då gror de på bara några dagar.

När blad börjar visa sig är det viktigt att sänka temperaturen några grader och ta bort plast och fiberduk, det får inte droppa kondens på bladen eftersom det gynnar elaka svampar som kan ta död på de små plantorna. När plantan fått ett tredje blad kan de planteras om till egna tolv centimeters krukor med planteringsjord.

Druvgurkor kan odlas i såbrätten, ett frö i varje ruta, och behöver inte planteras om. Placera sådden så ljust som möjligt, ge gärna belysning 16 timmar per dygn vid tidig sådd (läs om belysning här), Eller om du sår senare, låt sådden stå i varmt växthus eller inglasat uterum.

Skugga mitt på dagen om plantorna bakom glas i söderläge, annars kan de få brännskador på bladen. Det är viktigt att ha koll på nattemperaturen, det får inte bli kallare än 20 °C i jorden. Se till att hålla jorden fuktig, men inte genomvåt. Druvgurka som ska planteras ut på friland kan hållas vid något lägre temperatur, 18 °C.

De behöver även avhärdas genom att få stå ute under fiberduk på dagarna i en vecka och sedan dygnet runt innan de planteras på plats.

Vad klättrar gurkor på?

Odla i kruka Gurkan vill dessutom gärna ha något att klättra på, allt eftersom den växer. En spaljé fungerar utmärkt och dessutom är det enklare att beskära och skörda gurkan när den växer i bekväm arbetshöjd.

Hur mycket sol behöver gurka?

Odla Gurka | ChiliLovers.nu Odla gurka är enkelt. Tomater är väldigt enkla att odla i sin egen trädgård, men vad vore tomaten utan sin goda vän gurkan? Gurkor är nästan lika vanlig i svenska växthus som tomaten och det är verkligen inte konstigt med tanke på hur bra de passar ihop.

  • Gurka och tomat är ett så vanligt inslag i den svenska salladen att det nästan inte går att skilja dem åt, och så borde det vara i trädgården också.
  • Odla dina egna gurkor – Växthus Gurkor kan växa fantastiskt fint under den svenska sommaren men vill gärna ha ett växthus.
  • Gurkan trivs bäst i temperaturer runt 25 grader och är extremt känslig för låga temperaturer.

Redan vid 10 grader kan gurkan börja hänga och just därför är ett växthus att föredra. Gurka planteras helst långt ifrån växthusdörren, om man inte har ventilationsfönster, då drag från denna kan föra med sig både kyla och sjukdomar. Odla dina egna gurkor – Försådd Gurkor sås oftast från frön och mår bra av att försås inomhus innan de skall ut till växthuset.

  • Eftersom gurkplantan är så känslig mot kyla hjälper det också att ha en liten buffert mellan det att man planterar gurkan tills det är säkert att plantera ut den i växthuset.
  • Plantera fröet i en kruka såjord och se till att den står varmt men inte i direkt solljus.
  • Rukan bör vattnas underifrån, ytan kan duschas om den är torr, och så snart jorden ute i växthuset är 15 grader kan man sätta ut plantan.

Givetvis kan man vänta lite men inte för länge, en större gurkplanta kräver mer vatten och näring än vad som är möjligt att ge den i en liten kruka. Odla dina egna gurkor – Plantera Gurkor kan planteras ihop med tomater i ett växthus men de trivs bäst i en helt annan jord så det bästa är att skilja dem åt något.

Jorden bör vara fuktighetshållande, mullrik och väldigt näringsrik med en temperatur på 15-20 grader C och ett pH-värde runt 7,0. Gurkor har ett enormt behov av både näring och kalcium så det gäller att gödsla ofta, dock är det viktigt att gödselmedlet är klorfritt. Väl brunnen stallgödsel fungerar väldigt bra.

En rejäl gödsling på hösten besparar dig mycket arbete på våren så planera i förväg om du skall plantera gurka. Gurkplantor planteras runt 50 cm ifrån varandra men inte ner i jorden utan i små kullar ovanpå marknivån. Väl på plats vattnar man plantan lätt och gurkan är på plats.

Odla dina egna gurkor – Skötsel Som tidigare nämnts behöver en gurkplanta enorma mängder vatten och bör vattnas minst en gång varje dag då solen står som högst. Tillför även gödsling regelbundet, en blandning av benmjöl, blodmjöl och Algomin är perfekt för ändamålet. Under varma perioder kan man rent av få vattna oftare och lufta ur växthuset så att det inte blir för varmt.

Om det finns risk för kyla kan man ställa in en kupévärmare i växthuset över natten, då finns det dock risk för att det blir för varmt istället. För att vara säker på att pollinering sker kan man gnida hanblommor och honblommor mot varandra, de är enkla att skilja åt för honblommor har ett fruktämne bakom blomman som hanblommor saknar.

Om gurkplantan toppas vid manshöjd och stöttas med en blompinne kommer den stå stadigt även med frukt och man behöver inte oroa sig för att den skall brytas av. Vänta inte med att skörda gurkorna tills det är för sent, för stora gurkor är vattnigare och har mindre smak än de något mindre och det vore synd att inte få perfekta gurkor för sitt slit.

: Odla Gurka | ChiliLovers.nu

You might be interested:  Hur Mycket Är 100 Gram Mjöl I Dl?

Kan man klippa bort en del blad på gurkplantor?

Antalet blad på gurkor – FOR – Fritidsodlingens riksorganisation Fråga: Har planterat växthusgurka (som vi gör varje år), Det är väldigt stora blad på gurkplantorna. Kan man klippa av några blad eller skall man låta de vara? Svar: Man kan klippa av några gurkblad.

Sedan när man börjar skörda gurkor ska blad som suttit under gurkan bort. I slutet av säsongen är det en ganska lång kal stjälk. Ta bort alla sidoskott och klängen, spara ett gurkämne i vartannat bladveck. Det brukar räcka med 8 gurkor på gång samtidigt annars finns risken att plantan blir för tungt belastad och börjar abortera.

Annica Larsdotter, FOR-rådgivare 2020 : Antalet blad på gurkor – FOR – Fritidsodlingens riksorganisation

Varför slutar gurkan växa?

Gurkorna slutar växa | Odla.nu Hej Beroende på sort kan det bero på att gurkorna inte blir pollinerade. Många gurksorter är inte självfertila. Annars så har gurkor ett stort behov av både näring, särskilt kalcium, så gödsla ofta. Tänk dock på att gödselmedlet ska vara klorfritt.

Kan man använda Tomatnäring till gurka?

Produktinformation – Biobact Tomat är en organisk växtnäring som är godkänd för ekologisk odling. Näringen är väl lämpad för grönsaker, t.ex. tomater, gurkor och paprikor. Den unika sammansättningen av humus och aktiva mikroorganismer ger en levande och frisk j.

Vilken gurka är godast att odla?

För krukan – Krukgurka: ‘Picolino’ F1 Är du sugen på att odla gurkor i kruka för att kunna plocka och äta dem direkt från plantan så ska du så ‘Picolino’ F1. Picolino en ekologisk minigurka som passar perfekt i en stor och djup kruka. Den ger otroligt goda och krispiga frukter med slätt skal. Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro Det går utmärkt att odla gurka i kruka. ‘ Picolino’ F1 heter den här sorten som trivs bra i kruka och ger krispiga och goda minigurkor.

Hur trivs gurka?

Ge dina gurkor gott om utrymme, vatten och näring – Hur Lång Tid Tar Det För Gurka Att Gro En slingrande gurkranka har här fått ett riktigt bra växtstöd i form av ett galvaniserat spiralstöd. Gurkor gillar gott om utrymme och massor med sol. Plantera gärna gurkplantorna med ett rejält avstånd mellan varje planta så minskar risken för sjukdomar.

Ska gurkan stå i kruka på balkongen eller uteplatsen så plantera gärna din förodlade gurkplanta i en djup kruka som rymmer minst 10 liter jord. Säkerställ att det är hål i krukans botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. När gurkan börjar växa till sig ytterligare är det bra att ge gurkans slingrande rankor stöd och även binda upp dem.

På så vis undviker du att plantan bryts och det blir lättare att skörda gurkorna så småningom. Var noga med att näringsvattna ordentligt under hela sommaren. Det finns flytande växtnäring som du kan blanda ned i vattnet lite då och då när du vattnar gurkorna.

Hur länge skördar man gurka?

Gurka är en älskad grönsak tack vare sin milda och uppfriskande smak. Grönsaken innehåller väldigt få kalorier och används därför ofta för viktminskning. Den innehåller massor av värdefulla vitaminer och mineralsyror, och har dessutom många olika användningsområden.

Gurka kan skivas ner i sallader, ångas eller ätas med dip i stället för chips. Gurka, eller snarare gurksaften, används också som en ingrediens i hudvårdsprodukter. När gurkorna har blommat kan de vanligtvis skördas efter två veckor. Skalet ska vara slätt och jämnt mörkgrönt. Växande frukter bör skördas tidigt.

I början av skördeperioden smakar de nämligen bättre och du hinner skörda mer totalt. Skördetiden varar mellan juni och oktober. Ljusa delar är ett tecken på att gurkan är övermogen. Det är bäst att inte skörda gurkan för sent. Använd en vass kniv eller en sax från GARDENA för att klippa av grönsaken från stjälken.

När är gurkan klar?

När ska man skörda gurka? – Det finns gott om gurkor i olika former och storlekar. Tex är små djungelgurkor, bittergurka, svampgurka och inka gurka roliga och spännande gurkor att odla. Men mestadels är det slanggurkor och Västeråsgurkor vi odlar och skördar i våra odlingar.

Om man har fröpåsen kvar kan man utläsa ungefär hur lång gurkorna sak bli som fullstora. En del gurkor brukar bli lite kortare och andra lite längre än vad som kan stå. Det bästa är att gurkor är goda redan som mycket små, därför brukar vi försöka skörda gurka ganska tidigt. På så sätt kan vi ibland lyxa till det med att äta hela minigurkor.

Men det brukar inte bli så ofta, eftersom gurkor kan växa ganska snabbt Blir gurkorna längre än anvisningen brukar det inte vara någon fara. Men börjar de svälla upp i ena änden eller helt och hållet är de inte lika goda lägre. Fröhuset kan smaka märkligt och frön kan ha blivit hårda.

  1. Sådana gurkor kan också ätas, men godast blir det om man tar bort skal och fröhus.
  2. Gröna gurkor som blivit gula är vanligen lite övermogna.
  3. Det är alltså bättre att skörda lite för tidigt än att vänta för länge.
  4. Dessa gurkor har börjat svälla och frön är på väg att bildas.
  5. Gurkan går bra att äta, men man kan bort fröhuset om man vill.

När vi odlade bittergurkan, djungelgurkan och svampgurkan behövde vi tänka annorlunda. Djungelgurkan är otroligt liten, mer i storlek som en oliv. Bittergurkan sprack upp när den var övermogen och visade sitt röda innandöme. Svampgurkan som ska torka helt, kan gärna sitta kvar ganska länge på plantan.

Hur vet man när gurkan är klar?

Forummeddelande (Meddelandet stngs automatiskt om 2 sekunder)

10-07-2013, 18:51 Lnk hit: #1
Medlem Antal inlgg: 87 Medlem sedan: 05-03-2004 Medlem nr: 2 937 Hur vet jag att gurkorna r tklara? Enligt psen r det “jul-aug”, men det r ju vldigt diffust kan jag tycka. Visst kan jag plocka av en och smaka, men de r inte s mnga och jag vill inte slsa. Hjlp?!

table>

10-07-2013, 19:39 Lnk hit: #2
Medlem Antal inlgg: 24 744 Medlem sedan: 03-11-2002 Medlem nr: 110 r det slanggurkor? Jag har aldrig odlat gurkor sjlv, men hade jag haft egna skulle jag ta dom ganska sm. Dom r s mycket mer smakrika d

table>

10-07-2013, 20:06 Lnk hit: #3 Medlem Antal inlgg: 51 Medlem sedan: 15-08-2010 Medlem nr: 33 110 Skrda dina gurkor eftersom. Det kommer mer ju mer du skrdar

table>

10-07-2013, 23:17 Lnk hit: #4 Medlem Antal inlgg: 416 Medlem sedan: 22-11-2010 Medlem nr: 35 632 Mig veterligen r inte gurkor som exempelvis. tomater eller jordgubbar omogna, fr att sedan mogna och blir tbara. De ska tydligen kunna bli lite bittra om de blir allt fr stora, men utver det verkar storleken inte ha nn direkt betydelse. Skrda p, det kommer ju nya. – Det r kul att odla!

table>

11-07-2013, 05:31 Lnk hit: #5 Medlem Antal inlgg: 2 781 Medlem sedan: 26-04-2005 Medlem nr: 5 587 En gurka r mogen nr den r helt utfylld, allts rund, i nedre nden, allts dr blomman har suttit. Men man kan ta gurkor ven innan de r mogna. – Rosita zon 1 www.ankispassion.blogg.se www.dromtolkning.blogg.se

table>

11-07-2013, 19:30 Lnk hit: #6 Medlem Antal inlgg: 87 Medlem sedan: 05-03-2004 Medlem nr: 2 937 Jag t! Kra nn s gott. Nu vntar jag bara p nsta.

table>

12-07-2013, 09:00 Lnk hit: #7 Medlem Antal inlgg: 1 153 Medlem sedan: 22-04-2009 Medlem nr: 22 570 T.ex. cornishons r ju smgurkor som skrdats innan de vxer till full storlek. De r bara bebisar! Gurkor kan plocks och tas i vilket stadium som helst, men grna inte fullstora, d r de inte goda lngre. Dessutom SKA man plocka de nedersta gurkorna tidigt, och skrda gurkor eftersom, fr annars slutar plantan att producera nya gurkor. Redigerat av RitRat : 12-07-2013, 09:05 – /// Ritva, med en trdgrd i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Vstafrika. Och mitt kostval r vegg.

1 anvndare lser den hr trden just nu (1 gster och 0 anonyma medlemmar) 0 medlem(mar):

/td>

/td>

När toppa gurka?

VÄXTHUS: Beskära och toppa Basilikaplantan sidan om har däremot blivit toppad tidigare. Därför har den blivit mer förgrenad – med fler blad och fortfarande utan blommor. Toppa basilikan uppifrån. Knipsa eller klipp av ovanför ett bladveck. Då kommer plantan att förgrena sig.

  1. Toppningen hindrar dessutom plantan från att börja blomma och du får ännu mer basilika som du kan skörda.Skulle du råka missa det och plantan blommar kan du ändå använda skörden.
  2. Blommorna smakar fint i en pesto.
  3. Fortsätt att toppa dina basilikaplantor hela säsongen så får du optimal skörd.
  4. Redan efter bara en vecka är det massor av nya sidoskott på väg.

Även vanliga gurkplantor bör du toppa. Lene rekommenderar att du tar bort sidoskotten, åtminstone till de tre-fyra första bladvecken. Var uppmärksam på att det inte är de små gurkorna du tar bort – och vänta eventuellt tills du kan se om det är en ny stängel eller en lite gurka som är på väg.Med en gammal gurksort som den här äppelgurkan är det annorlunda.

Plantan har nämligen både hon- och hanblommor, precis som melonplantan. Det är honblommorna som bär frukt – och de växer på sidoskotten. Det är lätt att känna igen honblommorna för de har en slags liten fruktskål – eller en kalk under blomman. Om du tar bort de här sidoskotten med honblommor blir det ingen frukt.

När du ändå är igång med gurkplantorna, så ta också gärna bort vissna blad. Gurkplantor är mycket mottagliga för gråmögel. Speciellt i fuktigt väder breder gråmögel ut sig från visset växtmaterial och in på stjälken. Här har det ännu inte kommit något gråmögel men Lene tar ändå bort allt visset för att förebygga svampsjukdomen.

De blad som är lite vissna i kanterna ska du bara låta sitta kvar. Så länge bladet är grönt bidrar det nämligen till den nödvändiga fotosyntesen. På vanliga tomatplantor ska man också knipsa av alla sidoskott regelbundet under hela säsongen. Sidoskott ska du helst knipsa av. Det gör det lättare för plantan att läka skadan.

När du tar bort sidoskotten kan du styra växten bättre och senare under säsongen blir det mer plats för luften att cirkulera så att du undviker sjukdomar. Om du har tillräckligt med plats kan du eventuellt låta ett sidoskott sitta kvar, som du senare kan binda upp som en extra topp.

Men om du odlar busktomat ska du tänka på att växtsättet är helt annorlunda. Busktomaten passar bra i krukor eftersom den inte blir så hög. På den ska man inte knipsa av sidoskotten. Här växer nämligen blommorna från sidoskottens topp medan blomklasarna på en vanlig tomatplanta, som den bredvid, växer direkt ut från stjälken.

Det finns även paprikor i drivhuset. Här är de första 5-7 blommorna som Annika knipsar av. Det sänder en signal till plantan att bilda en större bladmassa och därmed på sikt också fler frukter. Om du låter bli att knipsa av de första blommorna kommer plantan att växa mycket långsamt och får bara ett fåtal blad, och den kan periodvis nästan upphöra att växa.

  • Detsamma gäller auberginerna.
  • Även här ska plantan hjälpas lite på traven genom att få en signal att producera mer bladmassa.
  • Så när du knipsar av de första blommorna kommer plantan att utveckla fler blad och det ger större utbyte på lång sikt.
  • Odlingssäcken med melonplantor ska också tittas till.
  • Melonplantor får lätt rothalröta, mögelsvamp och andra svampsjukdomar från jorden.

Därför tar Lene till att börja med bort de nedersta bladen. Det gör att luftcirkulationen runt rötterna blir betydligt bättre och det förebygger den här typen av angrepp. Nu mitt på sommaren växer det rejält i drivhuset. Det gäller även tomatplantorna. Här har de växt så tätt att de måste åtskiljas.

  • Som tur är så finns det så gott om plats att Lene kan flytta topparna lite från varandra.I odlingssäcken har växandet gått hårt åt basilikan.
  • Den har helt enkelt inte fått tillräckligt med ljus och luft, och den har också stått för fuktigt så den har till hälften förstörts – och resten av den har stannat i växten.

Lösningen är att ta bort allt visset växtmaterial så att gråmögeln inte breder ut sig. Nu finns det tillräckligt med plats och Lene planterar en ny basilika där den gamla stod.Det lönar sig också att rensa under tomaterna intill. Här är det nedersta bladen lite visset och om det blir fuktigt kommer det troligen snabbt att angripas av gråmögel.

Genom att hålla rent minskar du risken för smitta och det ökar chanserna för en fin skörd. Senare på säsongen är det dags att ta bort sidoskotten från melonplantorna. Plantorna kan oftast maximalt hinna med att utveckla 3-4 frukter. Nu är det augusti månad och om det börjar komma små frukter kan de inte hinna växa sig stora och bli riktigt mogna.

Därför tar Annika bort alla sidoskott utan större frukter. Då kan plantan använda all sin energi till att utveckla de frukter som redan är på god väg. Se också till att lägga melonerna på en sten eller en upp- och nervänd kruka som här. Om du låter dem ligga på jorden är risken stor att frukterna börjar ruttna.