Beräknad lästid: 5:30 min De flesta av oss äter för mycket socker och skulle må bra av att dra ned på sockerintaget. Men våra kroppar och psyken reagerar olika på socker och det kan vara svårt att lägga av helt. Werlabs tipsar om hur du, med hjälp av blodprov och kostomläggning, hittar din egen sockerbalans i livet.
- Den 22 mars, 2016, publicerade Aftonbladet en artikel om socker-detox.
- Maria Gotemark Ingestedt, 43, testade att leva tio dagar utan sötsaker.
- Werlabs stod för testerna.
- Före och efter socker-detoxen analyserades Marias blod för blodfetter, fastesocker, långtidsblodsocker och blodtryck.
- Werlabs grundare, doktor Rickard Lagerqvist, gick igenom Marias provsvar och noterade, trots det relativt korta sockeruppehållet, att det gett flera positiva resultat som syntes via blodet.
Förutom flera kilos viktminskning hade Marias “onda” kolesterolvärde (Apo B) sjunkit med 13 procent från 1,23 till 1,09 – från måttlig risk för framtida hjärt- och kärlsjukdom till låg risk alltså. Både hennes fastesocker och långtidsblodsocker förbättrades också efter det korta sockeruppehållet.
- Långtidssockret (HbA1c) sjönk från 35 mmol/mol enheter till 31 mmol/mol.
- Rickard Lagerqvist konstaterade att de förbättrade värdena lagt “än mer distans mellan henne och eventuell framtida diabetessjukdom.” Tio dagar är som sagt en relativt kort tid att avstå socker.
- Men för just Maria, som enligt egen utsago har extremt svårt att motstå sött, hade det korta stoppet alltså flera positiva effekter på kroppen redan efter tio dagar.
Om Maria planerar att fortsättningsvis avstå socker framgår inte av Aftonbladets artikel. Men klart är att hon, och de allra flesta av oss, skulle må bra av att skära ned rejält på vårt sockerintag.
Contents
Hur lång tid tar det för kroppen att bli av med socker?
Det smakar sött, men för mycket av det goda har en besk eftersmak för hälsan. Häng med på en osötad resa genom kroppen. Här är effekterna av en påse lördagsgodis. Den ökade sockerkonsumtionen väcker allt större uppmärksamhet. Experter menar att socker är den egentliga boven bakom västvärldens fetmaproblem, där dolt socker i halv- och helfabrikat är en starkt bidragande orsak.
I en tid då de flesta produkter har tillsatt socker kan det vara bra att ha koll på innehållsdeklarationerna. Alla ord som slutar på -os, som exempelvis dextros, fruktos, glukos är tecken på tillsatt socker. Något att se upp med när övriga ingredienser är naturligt söta från början! Här är de smarta dryckerna! Att äta en frukt när suget sätter in är det bästa.
Fruktsockret har oförtjänt dålig rykte, i sin ursprungliga form är det naturens sätt att locka oss att äta frukt och grönt. Då får vi de vitaminer, mineraler och antioxidanter vi behöver. Det är när fruktos används som tillsats i söta livsmedel som vi bör se upp, hävdar amerikanska läkaren Robert Lustig i tidningen Self.
Det här händer när du mumsar i dig en rejäl påse lördagsgodis. Häng med på en resa genom kroppen! Det här kan du välja istället för potatis, pasta och ris! Dina tänder Sockret blandar sig med munhålans befintliga bakterier. Resultatet blir en frätande syra som bryter ner tändernas skyddande emalj. Värst är kladdiga godisar, som bokstavligt talat fastnar på tänderna.
Att tugga hårda karameller har samma effekt, eftersom sockret fastnar direkt på tanden. Din mage Efter 15 minuter börjar kroppen bryta ner sötsakerna. Här skiljer kroppen på glukos, kroppens och hjärnans vanligaste energikälla, och fruktos som i dagligt tal är känt som fruktsocker.
Både glukos och fruktos omvandlas till fett när kroppen får för mycket. Ett överskott av glukos påverkar insulin-nivåerna negativt, medan för mycket fruktos har kopplats samman med höga halter av triglycerider. Det sistnämnda är en form av fett som gärna lägger sig kring kroppens organ och förekommer i hög utsträckning hos överviktiga och diabetiker.
Här är maten som hämmar inflammationer! Ditt blod Efter 30 minuter står glukosnivån i som allra högst i blodet. Bukspottkörteln arbetar med att förse kroppen med insulin medan levern börjar bearbeta fruktosen. Din hjärna Insulinet signalerar ser till att kroppens upptagning av glukos aktiveras.
Under de kommande två timmar kommer du bli både piggare och gladare. Hjärnan behöver glukos för att fungera optimalt och producerar må-bra-hormonerna dopamin och serotonin. Belöningssystemet är aktiverat och du får en sockerkick som kvitto. Dina celler Efter två timmar har kroppen omvandlat sockret till energi.
Eventuellt överskott lagras som fett. Nu sjunker också insulinet (och humöret). Kroppen signalerar att den gärna vill ha mer. Sträcker du dig efter en ny näve godis börjar cykeln om på nytt. Publicerad: 2019-11-21 Tillbaka
Hur lång tid tar det att avvänja sig från socker?
Beroende av socker – Att så många känner sig mer eller mindre beroende av sötsaker är heller ingen tillfällighet. När du äter socker börjar kroppen nämligen producera signalsubstansen dopamin, som skickar sådana impulser av välbehag till hjärnan att du gärna vill ha mer av samma vara.
- För att bli av med sockerberoende är det allra bäst att göra en detox då du helt undviker tillsatt socker i minst en vecka.
- Även om det är jobbigt under de första dagarna – abstinensbesvär som huvudvärk, trötthet och sömnproblem är inte ovanliga – kommer du snabbt att märka hur ditt sötsug försvinner samtidigt som din energi ökar.
Kanske är symptomen dessutom en indikation på att du verkligen behöver rensa ditt system från socker?
Vad händer om du slutar äta socker i 30 dagar?
På bara 10 dagar utan socker kommer du nämligen att: – 1. Bli gladare De första dagarna utan socker brukar vara de tuffaste och nej, du kanske inte kommer vara ditt gladaste piggaste jag först, men sen så. Enligt studien kunde man nämligen se mer stabila blodsocker- och insulinnivåer efter bara 10 dagar med en sockerfri diet.
- Något som påverkar ditt välmående då ett pendlande blodsocker ofta leder till humörsvängningar och irritation.
- Pendlande blodsocker kan också öka risken för övervikt.2.
- Få minskade fettnivåer Trots att studien bara pågick under några dagar kunde man tydligt se en dramatisk minskning av blodfetterna triglycerider och det farliga kolesterolet.
Två blodfetter som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. LÄS ÄVEN: 3 snacks helt utan socker – shoppa nyttigheterna som stoppar sötsuget 3. Få lägre blodtryck Även blodtrycket sjunker av en sockerfri diet. En viktig faktor för personer som lider av högt blodtryck.
- Högt blodtryck ökar nämligen risken för framförallt stroke, men även för hjärtinfarkt, njursjukdom, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation i benen.4.
- Få minskad risk för diabetes typ 2 Eftersom blodsockernivåerna normaliseras så minskar därmed även risken för diabetes typ 2.
- Andra sätt att minska risken för diabetes typ 2 är att hålla en normalvikt och motionera regelbundet.5.
Få färre finnar, Socker är inflammationsfrämjande och därmed en trigger för acne. En studie från American Journal of Clinical Nutrition visade att när en testgrupp bestående av personer som aldrig drack läsk plötsligt fick dricka en 33 centiliters burk med läsk om dagen i tre veckor ökade deras inflammationsnivåer i kroppen med 87%.
Vad händer med kroppen när man äter för mycket socker?
Alla har ett förhållande till socker. Vissa människor tänker knappt på det, medan andra tänker på det hela tiden. Men behöver vi verkligen bry oss så mycket? Vi ger dig svaret! Text : Maria Kurth Foto : Getty Images Så påverkas Blodet När vi äter socker tas det snabbt upp genom tarmen och ger en ökning av vårt blodsocker.
Sedan kommer blodsockret att sjunka igen till följd av att bukspottkörteln utsöndrar insulin. Insulin gör att våra celler tar upp socker från blodet som kan användas som energi. Detta ger vår kropp tillgång till snabb energi när vi äter socker. Hur snabbt ditt blodsocker stiger beror på vad vi har ätit.
Har du till exempel ätit fett och protein i samma måltid blir ökningen lite jämnare än om du äter godis eller dricker läsk. Hjärnan Socker sätter igång belöningssystemet i vår hjärna. Detta gör att kroppen utsöndrar dopamin, som ger en behaglig känsla.
- Samtidigt kan höjningen och sänkningen av blodsockret få oss att känna oss trötta och ofokuserade.
- Socker ger med andra ord en omedelbar god känsla, som går över snabbt.
- Prestationsförmågan Eftersom socker är en källa till snabb energi kan det vara fördelaktigt att ta upp socker under hårda och/eller långa träningspass.
Med regelbunden träning och kortare pass är det inte nödvändigt, och ett högt sockerintag på bekostnad av annan mat kan vara negativt för vår prestation. Hormonerna Vid intag av socker utsöndrar kroppen hormonet insulin, som informerar cellerna om att det finns mycket energi tillgängligt i blodet.
Insulin stimulerar även inlagringen av energi som fett och om vi äter mycket socker och därmed får i oss för många kalorier totalt kan det bidra till att vi blir överviktiga på sikt. Humöret Dopaminet som utsöndras när vi äter socker kan höja humöret. Samtidigt kan denna effekt vara kortvarig för många och försvinna nästan genast när sockret är uppätet och blodsockret sjunker igen.
SMILE’s sockerskola Del 2
Vissa människor kan känna sig griniga och trötta när de är hungriga och skyller på lågt blodsocker, och vi kan drabbas av det efter att ha ätit en måltid med socker. Risken för sjukdom Vitt socker är energirikt och mättar dåligt och det är lätt att vi får i oss för mycket energi om kosten innehåller mycket socker.
Ett högt sockerintag kan över tid bidra till att vi långsiktigt får ett energiöverskott och då kommer den energi vi har över att lagras i kroppen i form av fett. Övervikt i sig kan vara en riskfaktor för flera olika livsstilssjukdomar, bland annat diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer.
Socker som finns naturligt i livsmedel — som frukt och mejeriprodukter — har inte denna effekt. Du kan med andra ord gärna äta yoghurt, mjölk och mycket frukt med gott samvete!
Vad blir man tjockast av godis eller chips?
Experten svarar: Är chips bättre än godis? Är verkligen chips och pommes frites så hemska ur kalorisynpunkt? Jag läser ofta på olika hälsosidor att de bara har dåliga fetter och mättat fett, men de flesta stora chipstillverkare använder ju numera solros- och i vissa fall rapsolja istället för som tidigare palmolja eller annan onyttigare olja.
Visst, potatis innehåller kolhydrater, men om man väljer mellan en påse lösgodis och en påse chips är väl ändå chips ett bättre alternativ än kemiskt hopsatt godis med enbart onödig energi och tomma kalorier i form av vitt, raffinerat socker? Erik Dietisten svarar Jag förstår dina funderingar kring att välja det “naturliga” eller det “kemiskt hopsatta”.
Ur kalorisynpunkt är det viss skillnad mellan godis och chips. Om man tittar på 100 gram ger gelé- och skumgodisar 350–400 kcal, choklad 550 kcal och chips 500 kcal (alla cirkatal). Godis består oftast av en blandning av glukossirap, glukos-fruktossirap, stärkelse, fullhärdade fetter, gelatin, aromer, syra och färgämnen – ingredienser som inte ger kroppen någon näring men en himla massa kalorier och i värsta fall ett högt blodsocker.
- Chips i sin tur består av potatis, olja, salt, kryddblandningar och jästextrakt.
- Oljan är raffinerad och tål därför de högre temperaturerna, men det bildas ändå ämnen som förmodligen inte är bra för oss.
- Potatisens näringsmässiga fördelar har i stort sett friterats bort.
- Var finns mindre mängder mineraler och ett högt innehåll av kalium, vilket är positivt.
Oljan i chips kan eventuellt bidra med en viss mättnadskänsla. Så för att sammanfatta, även om chips uppfattas som “naturliga” är det precis som godis en produkt med lågt näringsinnehåll och tomma kalorier. Marginellt ger chips mer -näring men det kan inte försvara deras höga kaloriinnehåll.
- Vad ska jag äta vid benskörhet? Sedan något år tillbaka har jag konstaterad benskörhet (biverkan av tidigare och nuvarande medicinering!).
- Min vårdcentral har ingen dietist, men enligt en lista från en tidning bör man vara försiktig med följande: nötter i allmänhet, frön, kaffe, rödvin, salt, havre, ris.
Finns nyare rön eller ska jag avstå från detta? Jag är 82 år och äter sedan i mars kortison (på grund av muskelreumatism) + Kalcipos-D och Alendronat. Tacksam för svar, Margareta M Dietisten svarar Generellt ges tillskott av vitamin D och kalcium vid kortisonbehandling.
- Vid konstaterad brist eller lågt intag från maten kan tillskott ges vid benskörhet, men då oftast som tillägg till övrig behandling.
- För skelettet behövs även magnesium och K-vitamin, men tillskott av dessa brukar inte ges.
- Det finns vissa studier som visar koppling till lågt intag av magnesium och lägre bentäthet, och andra som motsäger detta.
Eftersom du tar tillskott av både D-vitamin och kalcium tycker jag du ska tänka på ditt magnesium- och K-vitaminintag. Gröna bladgrönsaker innehåller båda dessa i större mängder. Kött, fisk, skaldjur och baljväxter innehåller mycket magnesium. Oljor, äggula och kålsorter har högt innehåll av K-vitamin.
- Jag håller inte med om att näringsrika nötter, frön och havre ska undvikas.
- Dessa innehåller snarare näringsämnen som din kropp behöver.
- Alkohol i större mängder regelbundet ska undvikas liksom salt i större mängder.
- Ett högt saltintag verkar vid låga intag av kalcium kunna öka förlusterna av kalcium.
- Affe, koffein, verkar gå bra i moderata mängder.
Om dina kalciumvärden inte ökar som de ska kan det vara aktuellt att se över ditt tillskott. Kalcipos innehåller kalciumkarbonat som kräver en viss surhet (från magsyran) för att absorberas. För äldre med minskad produktion av saltsyra kan det vara bättre med kalciumcitrat som inte kräver samma sura miljö.
Är det okej att äta godis en gång i veckan?
Undvik frossande också om du äter godis sällan – Om man koncentrerar godisätandet till en godisdag i veckan är risken att man tillåter sig kopiösa mängder då det en gång är tillåtet. Alternativt äter man stora mängder godis under helgen, men kan ändå inte motstå frestelsen under veckan.