Hur Länge Håller Gurka I Kylen
Tips och info – Engelskt namn: cucumber Finns i affären: Slanggurka finns i grönsaksdisken året runt. På sommarhalvåret finns svensk och på vinterhalvåret brukar gurkan importeras. Västeråsgurka brukar finnas på sommarhalvåret, men inte alltid vintertid.

GI tips: Gurka innehåller mest vatten och har lågt GI. Hållbarhet och förvaring: Svalt men inte kallt. Slanggurka 7-14°C och Västeråsgurka ca 13°C. Låt plasten på på förpackad gurka sitta kvar. Den skyddar mot uttorkning. Gurka håller sig ca 8-10 dagar vid 7-14°C. Gurka är känslig för kylskador och innertemperaturen bör aldrig understiga 10°C.

Pris: Ca 15-30 kr/kg Köptips: Priset varierar från vecka till vecka så titta på det. På sommarhalvåret brukar gurkorna vara billigast och godast. Näringsvärdestips: Gurka innehåller små mängder av vitaminer och mineraler. Ersätt med: Zucchini Tips: Sätt plastfolie och en gummisnodd runt snittytan på en påbörjad gurka eller lägg den i en plastpåse så slipper den torka så mycket.

Kan man förvara gurka i kylen?

Förvaring av nyskördade grönsaker – Tomat : Rumstemperatur. Tomater som förvaras i kylskåp tappar sin smak och ruttnar snabbare. Gurka och squash: Vi förvarar gurkor och zucchini framgångsrikt i rumstemperatur i några dagar upp till en vecka. Ibland stoppar vi in dem i kylen men där kan de lätt frysa sönder om det är för kallt.

Rotfrukter: Helst kyligt i en plastburk med lite vatten i botten och ett tefat ovanpå vattnet, med locket på glänt för att förhindra uttorkning. Eller i en papperspåse på balkongen i någon vecka när det är frostfritt. Lök och vitlök : Torrt i rumstemperatur Purjolök : Lämna kvar dem i odlingarna om du inte ska äta dem direkt.

De klarar att stå kvar under vintern upp till odlingszon 4 och håller spänsten och smaken ända fram till maj. Annars kan du förvaras svalt i +2–4 grader. Potatis: Torrt och kyligt, gärna +5–10 grader Kål : Trivs bäst i kylen men håller sig i rumstemperatur i 10–15 dagar.

Hur håller man gurka fräsch?

Så bör våra vanligaste grönsaker förvaras – Potatis: 6-8 °C. Bör förvaras mörkt. Morot: 0-5 °C i påse Lök: Vanlig lök håller länge oavsett temperatur. Färsk lök (salladslök ) bör däremot förvaras kallt. Tomat: Håller längre i kylskåp men kan få köldskador och försämrad smak om de förvaras under 13 °C.

  1. Gurka: Bör förvaras vid 10-12 °C för att undvika köldskador och kvalitetsförsämringar.
  2. Sallad: Både blad och huvuden bör förvaras vid 0-2 °C i påse.
  3. Paprika: Förvaras i påse och gärna i kylskåp.
  4. Paprika kan få köldskador efter två veckor i kylskåp vid 5 °C.
  5. Grön paprika är känsligare för köldskador än andra färger.

Avokado: Förvaringen beror på mognadsgrad. Omogen avokado kan vara känslig för kyla och förvaras optimalt vid 5-13 °C. Mogen avokado kan förvaras vid 0-2 °C. Svamp: Förvaras kallt vid 0-1 °C. Svamp är känslig för fukt och bör helst förvaras i papperspåse istället för plastpåse för att undvika kondens.

  1. Broccoli: Förvaras i kylskåp i påse.
  2. Banan: Förvaras vid 12-14 °C.
  3. Citrus: Håller bra i rumstemperatur men förvaras gärna i påse.
  4. Vissa citrusfrukter kan få köldskador i kylskåp.
  5. Äpplen: Håller bra i rumstemperatur men ännu bättre i kylskåp och påse.
  6. Päron: Mognar snabbt i rumstemperatur och hållbarheten kan förlängas mycket i kylskåp.

I rumstempatur bör päronen ligga i påse för minskad vattenavgång. Bär: Har generellt dålig lagringstålighet och bör förvaras vid 0 °C i påse. Melon: Olika beroende på sort. Nätmelon 2-7 °C och honungsmelon 7-10 °C. Vattenmelon kan få kölskador om den förvaras under 10 °C.

Hur länge håller skivad gurka?

Gurkan kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckor och håller flera månader om den förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk smörgåsgurka förvaras i kylen.

Varför ska man inte förvara gurka tillsammans med tomater?

2. Gurka – Foto: Shutterstock Gurka trivs inte i varmare temperatur än plus 10 grader. Förvara gurkan i en plastpåse i kylen och låt den undvika närkontakt med tomat eller avokado, eftersom dessa kan göra gurkan mjuk och gulaktig.

När är gurka dålig?

Textur – Ett tecken på att gurkan är dålig är att den har mjuka fläckar på ytan.När du skär den i bitar kommer du att märka att köttet är svampigt och mjukt.Kom ihåg att gurkans konsistens ska vara otroligt krispigt och inte mosigt.

Hur länge håller grönsaker i kylen?

Tips om bästa lagring av frukt och grönsaker! | | Tips om bästa lagring av frukt och grönsaker! Den ekologiska frukten skördas när den är relativt mogen. Detta ger en färsk och välsmakande produkt, men förkortar fruktens livslängd något gentemot behandlade frukter med onaturlig livslängd. Därför bör du äta ekologisk frukt relativt snabbt och vara noga med att lagra den svalt eller i kyl för längsta möjliga hållbarhet! På denna sida finns fler tips om hur man förvarar och vilka grödor som INTE ska förvaras tillsammans.

  • Alla regler har ju undantag men generellt gäller att:
  • – Bladgrönsaker är känsliga för uttorkning.
  • – Rotfrukter lagras svalt och mörkt.
  • – Frukter (ej citrus) kan mogna i rumstemperatur.
  • – Citrusfrukter förvaras i kylskåp.
  • Tänk på att dina sinnen oftast bäst avgör om en frukt eller grönsak är bra eller dålig.

Som konsument kan det vara bra att vara uppmärksam på att ekologiska grönsaker och frukt generellt sett har något kortare hållbarhet än de konventionella. Anledningen till detta är de inte innehåller några konserveringsämnen eller besprutas med några kemiska fungicider, vilket annars är vanligt förekommande.

Dessutom skördas den ekologiska frukten när den är relativt mogen. Detta ger en färsk och välsmakande produkt, men förkortar fruktens livslängd ytterligare något. Därför bör du konsumera den ekologiska frukten relativt snabbt och vara noga med att lagra den svalt eller i kyl för längsta möjliga hållbarhet! De ekologiska grönsakerna och frukterna kan skilja sig något i utseende.

Frukterna kanske inte alltid ser helt perfekta ut och har ofta avvikande storlek och form jämfört med konventionell frukt. Ibland kan det uppstå skönhetsfläckar, som varken är farliga eller påverkar smaken negativt. Att snabbköpets grönsaker ibland ser finare ut kan bero på att konventionella produkter ofta besprutas med vax och andra ämnen så att de ska se mer glansiga ut och hålla sin färg och form.

  1. Det kan också vara bra att veta att vissa frukter och grönsaker producerar etylengas, vilket påskyndar mognadsprocessen för både sig själva och andra frukter och grönsaker som ligger i samma skål eller påse som dessa.
  2. Frukter och grönsaker som producerar etylengas är t.ex.
  3. Paprika, päron, äpple, melon och mogen banan.

Grönsaker som däremot är känsliga för etylengas är t.ex. gurka, squash, zucchini och det är bra att tänka på att undvika kombinera dessa. Samtidigt kan etylengasen göra morötter bittra till sin smak om dessa kommer i kontakt med ämnet. Generellt sett håller sig de ekologiska grönsakerna bäst där det är mörkt och svalt.

Vissa känsliga bladgrönsaker som sallad, bladselleri och brytbönor, kryddörter och groddar är extremt känsliga för uttorkning. Dessa förvaras bäst i kylskåpet i plastpåse eller burk – men de är också känsliga för stående vatten och kondens, som gör att de ruttnar. Genom att lägga lite fuktigt hushållspapper i botten på burken eller påsen så blir det hög luftfuktighet men ingen kondens eller stående vatten i botten, och grönsakerna håller sig vanligtvis krispiga och fräscha ca 1 vecka.

Det finns även “upphöjda gallergolv” i plast att köpa till de flesta kylskåpslådor. Dessa kan bidra till att grödorna inte har kontakt med ev. kondenserat vatten på botten. Rotfrukter kan lagras mycket länge om de förvaras svalt, mörkt och med rätt luftfuktighet.

  1. Alla vi som saknar jordkällare kan imitera dess mikroklimat enom att lägga några sidor tidningspapper i plastpåsen med rotfrukter.
  2. Tidningspapperet fyller samma funktion som den sand man gärna lagrar morötter i: det tar upp och bevarar fukt som avdunstar från rotfrukterna och förhindrar att kondensvatten bildas.
You might be interested:  Hur Diskar Man Bort Smält Socker?

I vårt kallskafferi brukar rotfrukter hålla ca en månad på detta sätt. Rotfrukter som förvaras i enbart papperspåse skrumpnar däremot ganska snabbt ihop. Även lök lagras bäst ganska torrt – den kan gärna ligga öppet i en korg i skafferiet. I plastpåse finns risk att den möglar.

Lök förkortar livstiden för potatis, så se till att hålla dessa varor ifrån varandra. Till skillnad från ovannämnda grönsaker har de flesta frukter genom sitt skal ett naturligt skydd mot uttorkning, och kan därför förvaras utan plast i rumstemperatur, tex. på ett fruktfat, i ca en vecka. Ofta är frukten inte helt mogen när man får hem dem, och den blir då också godare av att ligga framme.

De flesta frukter, med undantag för citrusfrukter, kan förvaras i rumstemperatur tills de är ätmogna, under förutsättning att de inte är skadade. Till dessa frukter hör t.ex. bananer, äpplen, kiwi, päron och avocado m.fl. Citrusfrukter eftermognar inte på samma sätt, och i rumstemperatur torkar de snabbt, så lägg de flesta i kylen och ta fram några apelsiner i taget.

Om också ihåg det engelska ordspråket “One bad apple will ruin the bunch”, som är sant rent bokstavligt. Har en frukt eller grönsak börjat mögla eller ruttna kommer svamp/mögelsporer snabbt att sprida sig till resten, så ta genast bort det som blivit dåligt, och tvätta gärna frukt som varit i närheten av det mögliga.

Men lita på dina sinnen, bara för att en frukt blivit dålig betyder det naturligtvis inte att alla ska slängas!

  1. Här under kommer en lista med tips på hur man bäst förvarar olika frukter och grönsaker!
  2. Grönsaker
  3. Aubergine, Äggplanta Ska ha fast konsistens och håller bäst i
  4. kylskåp, dock aldrig kallare än 8 plusgrader. Trivs även bra i
  5. rumstemperatur, men har då sämre hållbarhet.
  6. Broccoli Förvaras i plastpåse i kylskåp, gärna med hål i plast-
  7. påsen för att undvika kondens.
  8. Gurka, Squash, Zucchini Förvaras i plastpåse i kylskåp, runt 10

plusgrader. Känslig för etylengas. Fänkål Bäst i plastpåse i kylskåp. Skär bort blast som torkar.

  • Kål (rödkål, vitkål, blomkål, brysselkål och grönkål) trivs
  • bäst i plastpåse i kylskåpet.
  • Majs Majskolvar vill ha kvar sin blast under förvaringen. De vill
  • ha fukt och kan förvaras 3-4 dagar i kylskåp.
  • Paprika Förvaras svalt, 7-12 plusgrader, i plastpåse som skydd
  • mot uttorkning. Gröna paprikor håller längst, och röda häften

så länge. Paprika avger etylengas.

  1. Sallad Salladen ska vara fuktig och förvaras i plastpåse i en kall
  2. del av kylskåpet.
  3. Sparris Har kort hållbarhet, förvaras i grönsakslådan i kylskåp.
  4. Svamp Förvaras luftigt i kylen i papperspåse för hållbarhet i ett
  5. par dagar. Skölj inte svampen, borsta den istället ren om det
  6. behövs.
  7. Tomater Omogna tomater trivs i rumstemperatur och läggs in i

plastpåse i kylskåp när de mognat. Inte lägre än 11 grader. Rotfrukter

  • Jordärtskocka Förvaras svalt, gärna i plastpåse i kylskåp.
  • Lök, purjolök och vitlök Lökar ska förvaras torrt och i rums-
  • temperatur, då håller den upp till en månad. Förvara inte lök
  • och potatis tillsammans. Purjolök kan förvaras i plastpåse i
  • kylskåp om det inte är allt för fuktigt. Den tål kyla bra men är
  • känslig för uttorkning. Förvara uppskuren purjolök i plastpåse

i kylskåp. Vitlök förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp.

  1. Morötter Förvaras utan blast i plastpåse i kylskåp eller sval.
  2. Potatis Trivs där det är mörkt och svalt, mellan 5-10 plusgrader.
  3. Förvara gärna potatisen i en papperspåse. Grön potatis har
  4. utsatts för ljus och kan då innehålla giftet solanin. Förvara
  5. inte potatis tillsammans med lök.
  6. Rotselleri Förvaras i plastpåse i kylskåpet.
  7. Rädisor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp.
  8. Rödbetor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp.
  9. Frukt och bär
  10. Apelsin behöver ingen plastpåse och förvaras bäst i kylskåp.
  11. Aprikos trivs bäst i plastpåse i kylskåp.
  12. Avokado Omogna avokador ska mogna i rumstemperatur. När
  13. de är mogna ska de förvaras i kylskåp, runt 7 plusgrader
  14. brukar vara lagom, då håller de sig några dagar.
  15. Citrusfrukter Förvaras vid högst 10 plusgrader för längst håll-

barhet. Kan förvaras i rumstemperatur om de är omogna.

  • Clementiner är känsliga för uttorkning och trivs i en plast-
  • påse i kylskåpet.
  • Chilipeppar Förvaras i plastpåse i kylskåp, men ej under 8 plus-
  • grader.
  • Jordgubbar kan förvaras i kylskåp en kort tid.
  • Kiwi trivs bäst i plastpåse i kylskåp.
  • Melon Känslig för uttorkning och förvaras i plastpåse i kylskåp

eller svalt utrymme. Producerar etylen.

  1. Nektarin Omogna nektariner mognar i rumstemperatur, medan
  2. de mogna läggs in i plastpåse i kylskåp. Producerar etylen
  3. och har kort hållbarhet.
  4. Persika mognar i rumstemperatur, producerar etylen och för-
  5. varas i plastpåse för skydd mot uttorkning.
  6. Plommon Omogna plommon mognar i rumstemperatur och

mogna läggs i kylskåp. Kort hållbarhet. Päron förvaras i plastpåse i kylskåp. Producerar etylen. Äpple förvaras svalt, gärna i plastpåse i kylskåp. Har kort håll- barhet i rumstemperatur. Producerar etylen.

Kan gurka bli dåligt?

Tvärtom mot vad man kan tro så är den inplastade gurkan mest miljövänlig i det långa loppet. olesea vetrila Tvärtemot vad man som konsument många gånger tror, så är inplastad mat ofta bättre för miljön. En inplastad gurka kan hålla i flera veckor, medan en utan plast troligen hade fått kastas redan efter några dagar.

Måste man tvätta gurka?

Mycket gurka försäljs packad i krympslang vilket är hygieniskt även om det kräver viss kraft att ‘bryta’ sig in till gurkan. Men min fråga är – är gurkan tvättad och kan den användas direkt ur förpackningen? Det är aldrig fel att att skölja grönsaker – men måste man skölja den inplastade gurkan.

Kan gurka mögla?

Bladmögel kan angripa både frilands-och växthus- gurka med fårödande verkan. Förutom gurka kan även melon, asiagurka samt i mindre utsträckning squash och pumpa angripas. Sjukdomen betraktas sedan 1984 som allmänt förekommande i södra Sve- rige.

Hur länge håller gurka i 1 2 3 lag?

Recept på inläggningar som inlagda rödbetor, inlagd gurka, inlagd sill mm. Vidare pickles och inlagda grönsaker som picklad rödlök osv. Viktigt vad gäller hållbarhet på inläggningar och speciellt sill och strömming: Clostridium botulinum är en baktiere som kan bilda gift om man inte lägger in med tillräcklig syra som ättika (ska vara under ph 4,5 minst).

I korthet är det vikigt att inläggningslagen har tillräckligt med ättika, socker och salt då bildas ej bakterier (och gift) som annars kan växa till. I fallet med Clostridium så kan det växa till från sporer även utan syre och i kyl om den är över 4 grader. Följder du beprövade recept med salt och ättikslag som 1-2-3 lag (1 del ättika 12%, 2 delar socker samt tre delar vatten) samt steriliserar burkar samt lock så håller en klar oöppnad burk inläggning flera månader mörkt och svalt.

You might be interested:  Vad Kan Man Rulla Chokladbollar I?

Var noga med hygienen och skölj noga grönsaker innan inläggning. Grönsaker kan gärna kokas hastigt eller läggas i skållhet lag för att få extra sterilisering innan inläggningen.

Varför blir gurkor mjuka?

Gurkorna skrumpnar | Odla.nu Hej Jag får en massa gurkor i mitt växthus, men många av dom skrumpnar ihop och blir inget. Jag har fått några gurkor som blir både stora och fina, men dom flesta blir ca 2-10 cm, sen blir det inget av dem. Vad beror det på? /Foti Odla svarar: Gurkorna blommar gärna mycket och försöker att sätta frukt på alla blommorna, men då behövs det mycket vatten och näring.

  1. Oftast orkar dom inte med alltför många gurkor samtidigt och då blir några små och skrumpnar ihop.
  2. Det är inte ett ovanligt fenomen i växthuset, men det som är mera vanligt är att man kan få spinn på bladen så duscha gärna bladens fram- och baksidor då och då.
  3. Ge gurkorna mycket näring för jorden urlakas ganska fort när man vattnar ofta, och det kan också vara en orsak till gurkskrumpningen.

Använd gärna någon långtidsverkande gödning. MVH Greger i Umeå : Gurkorna skrumpnar | Odla.nu

Hur ser en dålig gurka ut?

Slanggurka är den vanligaste sortens gurka som finns året runt i grönsaksdisken. Recept med Gurka Näringsvärden Gurka finns i många former och storlekar, de vanligaste är den långa slanggurkan och den korta västeråsgurkan, även kallad inläggningsgurka. Gurka består till cirka 96% vatten. Gurka används ofta i sallader eller som tillbehör. Gurka är huvudingrediens i saltgurka, bostongurka och inlagd gurka.

Kan man ha potatis i kylen?

Så maximerar du hållbarhet och minimerar matsvinn En liten praktisk checklista: Har du laddat upp med ett lager av potatis hemma? Är du orolig för att du måste slänga potatis? Lugn, vi hjälper dig. Släng inte potatis som har passerat bäst före datum. Förvarar du potatisen rätt kan den vara bra mat långt efter bäst före datum.

Så här är det: Din potatis mår bäst av att förvaras mörk och svalt. Om den ryms i ditt kylskåp kan du förvara den där. Lägg potatisen i en kartong eller påse som inte släpper igenom ljus. Om du inte kan förvara potatisen i kylskåpet lägger du den på mörkaste och svalaste platsen i hemmet. Gärna i ett skafferi eller i en garderob där temperaturen är lägre än rumstemperatur och där det är mörkt.

Undvik minusgrader. Det mår inte potatisen bra av. Koka lite extra potatis och lägg i kylen. När du kokar potatisen avstannar de biologiska processerna och du har en perfekt snabbmat med mycket av de nyttiga resistenta stärkelser. Lukta och smaka på potatisen.

Kan man äta gurka som blivit gul?

Hej Jag har odlat västeråsgurkor i vårt växthus nu i sommar. De har blivit jättestora och fina, men de var först gröna när de var små, sen när de var lagom stora så blev de gulorangea. Vad kan detta bero på och går det att äta dem ändå? Har haft i kogödsel och vattnat regelbundet.

Har även en annan fråga: går det att frysa in potatis, morötter och gul lök? Är det i så fall något speciellt man ska tänka på? MVH Åsa Odla svarar: Gula gurkor brukar vara bittra, så låt smaken avgöra om du kan äta dem. Att frysa dessa grönsaker kan man ju göra på olika sätt. Dels kan man skala och koka morötter i bitar och frysa dem sedan.

Lök kan man t.ex. steka i smör och frysa. Rå potatis blir sällan bra som fryst, men färdiga potatisrätter går däremot bra att frysa. Googla mer på olika matsajter, där kan de bättre sådant här än jag, som bara har gjort lite egna försök.

Hur får man gurka att hålla längre?

Hur är bästa sättet att förvara olika färska grönsaker i kylen? Ta bort plasten på gurkan, paprikan? Ha alla i samma låda, utan plast? Eller skilja på dem med och utan plast? Ingegerd Kära grönsakshamstrare, När jag en kort tid jobbade hos den underbara människan Katalin i Uppsala, fick jag se en grönsaksaktivist av stora mått.

  1. Det första hon gjorde när veckans leverans av gurkor var att befria dem.
  2. Hon krängde av de plastiga tvångsjackorna från gurkorna så att de fick andas frisk luft.
  3. Det är naturligtvis en vacker tanke men faktum är att gurkorna trivs bäst i sitt plasthölje, nakna förlorar de nämligen snabbt sin spänst och skrumpnar.

Dessutom förlorar de sitt skydd mot andra grönsakers lömska kemiska stridsvapen. Fruktgrönsaker som tomater och aubergine (och även gurkan själv) utsöndrar nämligen eten (tidigare kallad etylen), en mognadsgas som påverkar gröna grönsaker negativt. De blir både beska och gulnar snabbt i närheten av gasen.

Gurkan är på det hela taget en mycket besvärlig sommargäst, de trivs nämligen bäst vid temperaturer mellan 10 och 13 grader. Och var har man det i ett kök under värmeböljor? Ett skafferi eller en jordkällare är optimala platsen. Om du planerar att använda gurkan inom tre dagar kan du ha dem i kylen, allra helst i en sval eller i kylskåpets varmaste del.

Förvaras de för kallt i kylen (under 5 grader) bestraffar de dig genom att bli vattniga och mosiga, men först efter tre dagar. Om du som jag älskar gurkan sval behöver du alltså bara tänka på att snabba dig på med att äta upp den. Jag måste passa på att tillägga att zucchinin klarar något lägre temperaturer och mår bäst mellan 5 och 10 grader, men inte lägre än 5.

Paprika trivs i samma temperatur som sin smakkamrat zucchinin, men kan gärna ligga framme om den bara ska sparas något dygn. Och båda trivs i plastpåsar för att bevara stunsen. Däremot producerar paprikan till skillnad från andra fruktgrönsaker knappt någon etengas. Det har jag alltid trott, tänk så fel man kan ha och ändå kalla sig matexpert! Vad gäller tomater räknar jag med att nedkomma med en rejäl artikel på en nära blogg och framtid.

Som du förstår skulle vetenskapen om grönsaksförvaring kunna fylla en hel tidning, men det är kanske bara du och jag som skulle köpa den PS. Har för första gången skrivit en text om gurka utan sexanspelningar. Det känns verkligen inte bra. Åtgärdar det på en gång: kuken!

Hur vet man om en gurka är bra?

Vi får återkommande ganska många frågor om gurkodling både utomhus och i växthus. En fråga som ofta kommer upp är om gurkor ska pollineras eller inte. Här kommer ett utförligt svar, Att odla egen gurka är roligt och framför allt gott. En perfekt egenodlad gurka är tusen gånger godare än köpegurkor.

När ens gurkplantorna börjat blomma har man kommit en bra bit på vägen. Blomningen brukar betyda att plantan har det bra. Bra med sol, bra med näring och är redo för att utveckla frukter. Ibland går det lätt och gurkor produceras i en rasande takt. Andra gånger kan det vara trögt. Ibland är det så illa att ens gurkor verkar missbildade eller smakar konstigt.

De flesta växter som sätter frukt (gurkorna är i detta fall frukter) behöver bli pollinerade för att bilda frukter. Så är det inte alltid med gurkor. För att veta hur om gurkor pollineras eller ej behöver man känna till lite hur gurkan fungerar. Hanblomma utan något fruktämne bakom blomman.

You might be interested:  Vad Gör Grönt Te Med Kroppen?

Är 1 eller 5 kallast i ett kylskåp?

Mät temperaturen i kylen – Vissa kylskåp har en inbyggd termometer medan andra enbart har en indikation mellan exempelvis 1-5 där 5 är kallast och 1 är varmast. Vissa modeller har speciella funktioner som exempelvis superinkylning som ger extra tillfällig kyla när du ska kyla in mycket mat vid storköp. Det finns även dynamisk kylning som fördelar temperaturen jämnt i hela kylen.

Varför ska man inte lägga äpplen och bananer tillsammans?

Frukt och grönsaker är vackra i skålar på arbetsbänkar och bord och det är bra att ha nära till ett äpple när suget uppstår. Men en stor fruktskål kan ta upp mycket plats, så varför inte förvara citroner och lime, som gillar rumstemperatur, hängandes i luften? Vissa frukter och grönsaker håller sig bäst i kylen, medan andra tar direkt skada av att ligga i kylskåpet.

  1. Här serverar vi goda råd om bra och praktisk förvaring för den gröna och sköna maten.
  2. Päron bör förvaras i kyla Utmaningen är att vi ofta glömmer bort frukten bakom kylskåpsdörren, samt att den kan vara kall att bita i direkt.
  3. En lösning är att ta fram några frukter i taget och göra ett litet vackert stilleben av dem som på bilden här.

Det gör det lättare att sätta tänderna i dem när suget uppstår och de värdefulla vitaminbomberna går inte till spillo. LÄS MER: Så får du kryddväxterna att leva längre i köket Här är ett fiffigt sätt att lagra frukt och grönsaker – om du äter en hel del! De öppna behållarna ger samtidigt en god överblick över när det är sista chansen att sätta tänderna i de olika färgglada frukterna.

Den knepiga avokadon Avokado är en av våra mest komplexa frukter, för det är verkligen svårt att veta när den är absolut perfekt. Öppna den en dag för tidigt, och den är stenhård – vänta en dag för mycket och det kan vara för sent. Avokado är snyggt att ha i en fruktskål, och här ska de ligga tills de är mogna.

Då kan du lägga dem i kylskåpet och därmed förlänga hållbarheten några dagar. Men lägger du dem i kylen från början kan du få en avokado med sorgligt trist och trådigt fruktkött. Lök gillar mörker Vi tenderar att slänga in en påse lök från affären i grönsakslådan i kylen, men här ska de egentligen inte ligga.

Det är bäst att ta lökarna ur plastpåsen och förvara dem torrt, mörkt och svalt som i denna behändiga låda. Förvaras den på rätt sätt kan lök hålla sig upp till sex månader. Aldrig banan i kylskåp Få människor älskar bruna bananer, och därför kan det vara frestande att tro att de håller bättre och längre i kylen – men kylskåpet gör dem faktiskt bruna snabbare och smaken blir trist.

Lägg dem på en tallrik i det kallaste hörnet i köket, optimalt är 12-14 grader, men vanlig rumstemperatur kan gå. Och får du ändå bananer med mörka fläckar, är det en utmärkt ursäkt för att baka en kaka. Bananer är nämligen perfekta att ersätta socker med i både pannkakor och klassiska mjuka kakor.

Ha tomaterna framme Vi vet alla hur det känns att sätta tänderna i en stor vacker tomat bara för att mötas av en urvattnad och intetsägande smak. Det är ofta vad som händer när tomater förvaras i kylskåp, för här stannar mognandet och resultatet är en ganska tråkig smak. Därför bör tomaten lagras i rumstemperatur, då du också kan njuta av den vackra färgen.

Har du flera olika sorters tomater, är det fint att lägga upp dem som på denna färgstarka tallriken. Äpplen hålls för sig själva Äpplen är vackra och perfekta att dekorera med som i detta kakfat. De bör helst inte förvaras tillsammans med andra frukter och grönsaker eftersom de utsöndrar ett ämne – etylen – som främjar mognad av andra frukter och grönsaker.

Var ska man ha grönsaker i kylen?

2. På de översta hyllplanen – Detta är den plats i kylskåpet som håller jämnast temperatur. Här bör du bara placera mat som är känslig för kyla. Här kan du med fördel ställa matrester som ska ätas inom ett dygn, mat som inte behöver tillagas, örter samt frukt och grönsaker.

Hur kallt kan gurka stå?

Så här sår du gurka – Gurkfrö är ganska stora och lätta att hantera. Enklast är att så i små krukor. Fyll nästan helt med såjord, vattna och lägg två frön i varje kruka. Täck med jord. Täck med tillhörande plastlock om du har ett miniväxthus, eller fiberduk och ställ sådden varmt, helst runt 25 °C, då gror de på bara några dagar.

  • När blad börjar visa sig är det viktigt att sänka temperaturen några grader och ta bort plast och fiberduk, det får inte droppa kondens på bladen eftersom det gynnar elaka svampar som kan ta död på de små plantorna.
  • När plantan fått ett tredje blad kan de planteras om till egna tolv centimeters krukor med planteringsjord.

Druvgurkor kan odlas i såbrätten, ett frö i varje ruta, och behöver inte planteras om. Placera sådden så ljust som möjligt, ge gärna belysning 16 timmar per dygn vid tidig sådd (läs om belysning här), Eller om du sår senare, låt sådden stå i varmt växthus eller inglasat uterum.

Skugga mitt på dagen om plantorna bakom glas i söderläge, annars kan de få brännskador på bladen. Det är viktigt att ha koll på nattemperaturen, det får inte bli kallare än 20 °C i jorden. Se till att hålla jorden fuktig, men inte genomvåt. Druvgurka som ska planteras ut på friland kan hållas vid något lägre temperatur, 18 °C.

De behöver även avhärdas genom att få stå ute under fiberduk på dagarna i en vecka och sedan dygnet runt innan de planteras på plats.

Hur mycket kyla tål gurka?

Odla gurkor i växthus – Gurkor kan växa fantastiskt fint under den svenska sommaren men vill gärna ha ett, Gurkan trivs bäst i temperaturer runt 25 grader och är extremt känslig för låga temperaturer. Redan vid 10 grader kan gurkan börja hänga och just därför är ett växthus att föredra.

Varför blir gurkor mjuka?

Gurkorna skrumpnar Hej Jag får en massa gurkor i mitt växthus, men många av dom skrumpnar ihop och blir inget. Jag har fått några gurkor som blir både stora och fina, men dom flesta blir ca 2-10 cm, sen blir det inget av dem. Vad beror det på? /Foti Odla svarar: Gurkorna blommar gärna mycket och försöker att sätta frukt på alla blommorna, men då behövs det mycket vatten och näring.

Oftast orkar dom inte med alltför många gurkor samtidigt och då blir några små och skrumpnar ihop. Det är inte ett ovanligt fenomen i växthuset, men det som är mera vanligt är att man kan få spinn på bladen så duscha gärna bladens fram- och baksidor då och då. Ge gurkorna mycket näring för jorden urlakas ganska fort när man vattnar ofta, och det kan också vara en orsak till gurkskrumpningen.

Använd gärna någon långtidsverkande gödning. MVH Greger i Umeå : Gurkorna skrumpnar