Hur Länge Håller Tomat I Kylen
Tips och info – Engelskt namn: tomatoes Finns i affären: I grönsaksdisken och på konservburksavdelningen. GI tips: Tomater har lågt GI! Hållbarhet och förvaring: Färska tomater håller sig 1-2 veckor i kylskåp. Tomater på burk håller sig i flera år. Köptips: Köp året runt. Färska är billigast juli-augusti. Ersätt med: Krossade tomater, passerade tomater. E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:

skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com

Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. | Grönsaker |

Hur länge håller en tomat i kylen?

Både smaken och hållbarheten påverkas negativt om dina tomater förvaras i för kallt, runt +8°C jämfört med optimala +14°C. Däremot går det jättebra att lägga in tomaterna i kylskåpet om de börjar bli övermogna och du vill äta dem först om några dagar.

Kan man förvara tomater i kylskåp?

Förvara dina tomater i rumstemperatur, de förlorar smak i det kalla kylskåpet.

Varför ska man inte ha tomater i kylen?

Förvaras i rumstemperatur – Tomater ska alltid förvaras i rumstemperatur, lägger du dem i kylen så går all smak och arom förlorad – och den kommer inte igen.

Hur spara tomater?

Det kanske enklaste sättet att ta tillvara alla dina mogna tomater är att frysa in dem. Du kan frysa in dina tomater i olika konsistenser: hela, styckfrysta klyftor eller mixade. Tomaterna som frysts in är inte så roliga att använda i sallader, eftersom de blir ganska sladdriga i konsistensen.

Hur länge håller en öppnad förpackning passerade tomater?

Förvaras torrt och svalt. Öppnad förpackning förvaras i kylskåp +8°C, hållbar i cirka 3-4 dagar.

Hur länge håller sig grönsaker i kylen?

Tips om bästa lagring av frukt och grönsaker! | | Tips om bästa lagring av frukt och grönsaker! Den ekologiska frukten skördas när den är relativt mogen. Detta ger en färsk och välsmakande produkt, men förkortar fruktens livslängd något gentemot behandlade frukter med onaturlig livslängd. Därför bör du äta ekologisk frukt relativt snabbt och vara noga med att lagra den svalt eller i kyl för längsta möjliga hållbarhet! På denna sida finns fler tips om hur man förvarar och vilka grödor som INTE ska förvaras tillsammans.

  • Alla regler har ju undantag men generellt gäller att:
  • – Bladgrönsaker är känsliga för uttorkning.
  • – Rotfrukter lagras svalt och mörkt.
  • – Frukter (ej citrus) kan mogna i rumstemperatur.
  • – Citrusfrukter förvaras i kylskåp.
  • Tänk på att dina sinnen oftast bäst avgör om en frukt eller grönsak är bra eller dålig.

Som konsument kan det vara bra att vara uppmärksam på att ekologiska grönsaker och frukt generellt sett har något kortare hållbarhet än de konventionella. Anledningen till detta är de inte innehåller några konserveringsämnen eller besprutas med några kemiska fungicider, vilket annars är vanligt förekommande.

Dessutom skördas den ekologiska frukten när den är relativt mogen. Detta ger en färsk och välsmakande produkt, men förkortar fruktens livslängd ytterligare något. Därför bör du konsumera den ekologiska frukten relativt snabbt och vara noga med att lagra den svalt eller i kyl för längsta möjliga hållbarhet! De ekologiska grönsakerna och frukterna kan skilja sig något i utseende.

Frukterna kanske inte alltid ser helt perfekta ut och har ofta avvikande storlek och form jämfört med konventionell frukt. Ibland kan det uppstå skönhetsfläckar, som varken är farliga eller påverkar smaken negativt. Att snabbköpets grönsaker ibland ser finare ut kan bero på att konventionella produkter ofta besprutas med vax och andra ämnen så att de ska se mer glansiga ut och hålla sin färg och form.

Det kan också vara bra att veta att vissa frukter och grönsaker producerar etylengas, vilket påskyndar mognadsprocessen för både sig själva och andra frukter och grönsaker som ligger i samma skål eller påse som dessa. Frukter och grönsaker som producerar etylengas är t.ex. paprika, päron, äpple, melon och mogen banan.

Grönsaker som däremot är känsliga för etylengas är t.ex. gurka, squash, zucchini och det är bra att tänka på att undvika kombinera dessa. Samtidigt kan etylengasen göra morötter bittra till sin smak om dessa kommer i kontakt med ämnet. Generellt sett håller sig de ekologiska grönsakerna bäst där det är mörkt och svalt.

  1. Vissa känsliga bladgrönsaker som sallad, bladselleri och brytbönor, kryddörter och groddar är extremt känsliga för uttorkning.
  2. Dessa förvaras bäst i kylskåpet i plastpåse eller burk – men de är också känsliga för stående vatten och kondens, som gör att de ruttnar.
  3. Genom att lägga lite fuktigt hushållspapper i botten på burken eller påsen så blir det hög luftfuktighet men ingen kondens eller stående vatten i botten, och grönsakerna håller sig vanligtvis krispiga och fräscha ca 1 vecka.

Det finns även “upphöjda gallergolv” i plast att köpa till de flesta kylskåpslådor. Dessa kan bidra till att grödorna inte har kontakt med ev. kondenserat vatten på botten. Rotfrukter kan lagras mycket länge om de förvaras svalt, mörkt och med rätt luftfuktighet.

  • Alla vi som saknar jordkällare kan imitera dess mikroklimat enom att lägga några sidor tidningspapper i plastpåsen med rotfrukter.
  • Tidningspapperet fyller samma funktion som den sand man gärna lagrar morötter i: det tar upp och bevarar fukt som avdunstar från rotfrukterna och förhindrar att kondensvatten bildas.

I vårt kallskafferi brukar rotfrukter hålla ca en månad på detta sätt. Rotfrukter som förvaras i enbart papperspåse skrumpnar däremot ganska snabbt ihop. Även lök lagras bäst ganska torrt – den kan gärna ligga öppet i en korg i skafferiet. I plastpåse finns risk att den möglar.

  1. Lök förkortar livstiden för potatis, så se till att hålla dessa varor ifrån varandra.
  2. Till skillnad från ovannämnda grönsaker har de flesta frukter genom sitt skal ett naturligt skydd mot uttorkning, och kan därför förvaras utan plast i rumstemperatur, tex.
  3. På ett fruktfat, i ca en vecka.
  4. Ofta är frukten inte helt mogen när man får hem dem, och den blir då också godare av att ligga framme.

De flesta frukter, med undantag för citrusfrukter, kan förvaras i rumstemperatur tills de är ätmogna, under förutsättning att de inte är skadade. Till dessa frukter hör t.ex. bananer, äpplen, kiwi, päron och avocado m.fl. Citrusfrukter eftermognar inte på samma sätt, och i rumstemperatur torkar de snabbt, så lägg de flesta i kylen och ta fram några apelsiner i taget.

Kom också ihåg det engelska ordspråket “One bad apple will ruin the bunch”, som är sant rent bokstavligt. Har en frukt eller grönsak börjat mögla eller ruttna kommer svamp/mögelsporer snabbt att sprida sig till resten, så ta genast bort det som blivit dåligt, och tvätta gärna frukt som varit i närheten av det mögliga.

Men lita på dina sinnen, bara för att en frukt blivit dålig betyder det naturligtvis inte att alla ska slängas!

  1. Här under kommer en lista med tips på hur man bäst förvarar olika frukter och grönsaker!
  2. Grönsaker
  3. Aubergine, Äggplanta Ska ha fast konsistens och håller bäst i
  4. kylskåp, dock aldrig kallare än 8 plusgrader. Trivs även bra i
  5. rumstemperatur, men har då sämre hållbarhet.
  6. Broccoli Förvaras i plastpåse i kylskåp, gärna med hål i plast-
  7. påsen för att undvika kondens.
  8. Gurka, Squash, Zucchini Förvaras i plastpåse i kylskåp, runt 10
You might be interested:  Varför Har Man Olja I Smält Choklad?

plusgrader. Känslig för etylengas. Fänkål Bäst i plastpåse i kylskåp. Skär bort blast som torkar.

  • Kål (rödkål, vitkål, blomkål, brysselkål och grönkål) trivs
  • bäst i plastpåse i kylskåpet.
  • Majs Majskolvar vill ha kvar sin blast under förvaringen. De vill
  • ha fukt och kan förvaras 3-4 dagar i kylskåp.
  • Paprika Förvaras svalt, 7-12 plusgrader, i plastpåse som skydd
  • mot uttorkning. Gröna paprikor håller längst, och röda häften

så länge. Paprika avger etylengas.

  1. Sallad Salladen ska vara fuktig och förvaras i plastpåse i en kall
  2. del av kylskåpet.
  3. Sparris Har kort hållbarhet, förvaras i grönsakslådan i kylskåp.
  4. Svamp Förvaras luftigt i kylen i papperspåse för hållbarhet i ett
  5. par dagar. Skölj inte svampen, borsta den istället ren om det
  6. behövs.
  7. Tomater Omogna tomater trivs i rumstemperatur och läggs in i

plastpåse i kylskåp när de mognat. Inte lägre än 11 grader. Rotfrukter

  • Jordärtskocka Förvaras svalt, gärna i plastpåse i kylskåp.
  • Lök, purjolök och vitlök Lökar ska förvaras torrt och i rums-
  • temperatur, då håller den upp till en månad. Förvara inte lök
  • och potatis tillsammans. Purjolök kan förvaras i plastpåse i
  • kylskåp om det inte är allt för fuktigt. Den tål kyla bra men är
  • känslig för uttorkning. Förvara uppskuren purjolök i plastpåse

i kylskåp. Vitlök förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp.

  1. Morötter Förvaras utan blast i plastpåse i kylskåp eller sval.
  2. Potatis Trivs där det är mörkt och svalt, mellan 5-10 plusgrader.
  3. Förvara gärna potatisen i en papperspåse. Grön potatis har
  4. utsatts för ljus och kan då innehålla giftet solanin. Förvara
  5. inte potatis tillsammans med lök.
  6. Rotselleri Förvaras i plastpåse i kylskåpet.
  7. Rädisor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp.
  8. Rödbetor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp.
  9. Frukt och bär
  10. Apelsin behöver ingen plastpåse och förvaras bäst i kylskåp.
  11. Aprikos trivs bäst i plastpåse i kylskåp.
  12. Avokado Omogna avokador ska mogna i rumstemperatur. När
  13. de är mogna ska de förvaras i kylskåp, runt 7 plusgrader
  14. brukar vara lagom, då håller de sig några dagar.
  15. Citrusfrukter Förvaras vid högst 10 plusgrader för längst håll-

barhet. Kan förvaras i rumstemperatur om de är omogna.

  • Clementiner är känsliga för uttorkning och trivs i en plast-
  • påse i kylskåpet.
  • Chilipeppar Förvaras i plastpåse i kylskåp, men ej under 8 plus-
  • grader.
  • Jordgubbar kan förvaras i kylskåp en kort tid.
  • Kiwi trivs bäst i plastpåse i kylskåp.
  • Melon Känslig för uttorkning och förvaras i plastpåse i kylskåp

eller svalt utrymme. Producerar etylen.

  1. Nektarin Omogna nektariner mognar i rumstemperatur, medan
  2. de mogna läggs in i plastpåse i kylskåp. Producerar etylen
  3. och har kort hållbarhet.
  4. Persika mognar i rumstemperatur, producerar etylen och för-
  5. varas i plastpåse för skydd mot uttorkning.
  6. Plommon Omogna plommon mognar i rumstemperatur och

mogna läggs i kylskåp. Kort hållbarhet. Päron förvaras i plastpåse i kylskåp. Producerar etylen. Äpple förvaras svalt, gärna i plastpåse i kylskåp. Har kort håll- barhet i rumstemperatur. Producerar etylen.

Hur länge håller rotfrukter?

Lägg in, torka, marinera och syra. Nu gäller det att ta hand om säsongens alla fina rotfrukter och få dem att räcka länge. Ann-Helen Meyer von Bremen delar med sig av sina bästa spartips. – Var skörden lyckad, inköpen stora eller fick du helt enkelt en grönsakslåda med en massa rotfrukter i som du inte vet hur du ska hinna äta upp? Här är några tips på hur du kan förlänga deras livslängd.

Rotfrukter bör förvaras svalt och fuktigt. En jordkällare har ofta just den kombinationen, men även en sval källare, ett källarförråd, skafferi eller kylskåp fungerar bra. Se bara till att rotfrukterna inte torkar ut. Har du en tät grönsakslåda i kylen är den det bästa stället, annars är det plastpåse som gäller för att bevara fukten.

“Det är snyggt med blast, men efter skörd suger den musten ur rotfrukterna och kvar blir en mjuk och trist morot eller rödbeta.” Har du nyskördade eller nyköpta ­rotfrukter med blast, skär bort den direkt. Det är snyggt med blast, men efter skörd suger den musten ur rotfrukterna och kvar blir en mjuk och trist morot eller rödbeta.

Ett annat sätt att få rotfrukterna att leva längre är att helt enkelt bereda dem. Här är några enkla tips. Lägg in. Strimla rotfrukten med potatisskalare och häll över en vanlig 1-2-3-lag, det vill säga 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Efter någon dag är inläggningen klar och håller sig sedan i flera månader.

Snabbmarinera. Strimla eller skär rotfrukten i tunna skivor. Salta och peppra. Eventuellt kan du hälla på lite vinäger och olja, men det är inte nödvändigt. Detta blir väldigt gott med kålrabbi, majrovor, men även andra rotfrukter fungerar. Håller sig cirka 1 vecka i kylen.

Torka. Strimla rotfrukten med potatisskalare. Sprid ut strimlorna på ett par plåtar i ugnen. Torka på 50° med luckan lite på glänt. Passar i sallader, som snacks, att toppa soppor eller andra rätter med. Snygg som dekoration. Vill du ha en annan storlek, typ fnas, riv rotfrukten grovt. Syra. Riv rotfrukterna grovt.

Lägg i en glasburk. Krydda efter smak med exempelvis chili, enbär, kummin, ­ingefära, vitlök, lagerblad, krondill, lök eller äpple. Packa rotfrukts­blandningen med en träslev. Häll på saltat vatten (20–30 gram salt/­liter vatten) så att det täcker och lägg en press på, exempelvis en plastpåse fylld med vatten, men skruva inte på locket.

  1. Låt stå i rumstemperatur tills det ­börjar bubbla ordentligt, det tar några dagar.
  2. Ställ sedan svalare några veckor.
  3. Smaka då och då.
  4. När du tycker syrningen är lagom avbryter du processen genom att sätta lock på och ställa burken ännu svalare, i kylskåp eller jordkällare.
  5. En lyckad syrning håller sig flera månader.

Men kommer inte syrningen i gång efter några dagar, är det lika bra att börja från början igen. Semitorka i olja. Det här bygger på samma idé som torkade tomater i olja. Skär rotfrukten i kuber eller s­tavar. Rosta dem med lite olja i ugn cirka 150°. De ska tappa vätska, ­krympa till ungefär halva storleken, bli halvmjuka – inte torka.

Lägg rotfrukterna på burk, fyll på med het olja och dra åt locket. Du kan förstås krydda också innan, efter behag. Gott som tillbehör eller i grytor och soppor. Och håller sig flera månader. Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren.

Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Vilka frukter ska man inte ha i kylskåpet?

Frukt och grönsaker – De allra flesta frukter och grönsaker trivs bäst i kylskåpet, men banan, avokado och ananas är exempel på livsmedel som inte ska förvaras i kylskåp utan i rumstemperatur, eftersom de är känsliga för köldskador. Potatis är ömtålig eftersom det giftiga ämnet solanin kan bildas om den läggs i ljus eller skadas, den bör därför förvaras mörkt, svalt (exempelvis i kylskåp) och skyddas mot stötar.

Hur länge kan man ha gurka i kylen?

Tips och info – Engelskt namn: cucumber Finns i affären: Slanggurka finns i grönsaksdisken året runt. På sommarhalvåret finns svensk och på vinterhalvåret brukar gurkan importeras. Västeråsgurka brukar finnas på sommarhalvåret, men inte alltid vintertid.

  • GI tips: Gurka innehåller mest vatten och har lågt GI.
  • Hållbarhet och förvaring: Svalt men inte kallt.
  • Slanggurka 7-14°C och Västeråsgurka ca 13°C.
  • Låt plasten på på förpackad gurka sitta kvar.
  • Den skyddar mot uttorkning.
  • Gurka håller sig ca 8-10 dagar vid 7-14°C.
  • Gurka är känslig för kylskador och innertemperaturen bör aldrig understiga 10°C.

Pris: Ca 15-30 kr/kg Köptips: Priset varierar från vecka till vecka så titta på det. På sommarhalvåret brukar gurkorna vara billigast och godast. Näringsvärdestips: Gurka innehåller små mängder av vitaminer och mineraler. Ersätt med: Zucchini Tips: Sätt plastfolie och en gummisnodd runt snittytan på en påbörjad gurka eller lägg den i en plastpåse så slipper den torka så mycket.

Hur länge kan man spara ketchup?

Förvaring

Temperatur (°C): Min: 2 °C Max: 8 °C
Total hållbarhet (dagar): 180
Förvaringsinstruktioner: Oöppnad förpackning kan förvaras i normal rumstemperatur. Öppnad förpackning förvaras i kylskåp (+2-8°C). Vid förvaring av öppnad förpackning i rumstemperatur är hållbarheten 14 dagar.

Kan krossade tomater bli för gamla?

Men bäst före betyder inte att en flaska olivolja eller en burk krossade tomater ska kastas för att måndag blir tisdag och datumet passeras. Faktum är att de flesta varorna kan ätas i veckor, månader och till och med år efter passerat slutdatum.

You might be interested:  Vilken Frukt Är Bäst Vid Viktnedgång?

Hur länge klarar sig tomater i frysen?

Så gör du för att frysa in tomater Hur Länge Håller Tomat I Kylen Har man tur blir tomatskörden väldigt stor och det kan vara svårt att göra åt alla tomater. Visst går det att sylta dem, göra chutney, tomatmarmelad, tomatsoppa och annat gott med tomat i men om man fortfarande har kvar är infrysning ett snabbt och enkelt sätt att ta tillvara tomaterna.

Skölj dem ordentligt och låt torka. Skär dem i mindre bitar och lägg i små plastlådor.

Lådorna är sedan enkla att ta fram och tina för att använda i soppan, pastasåsen, i pajen eller chilin istället för burktomater. Hållbarhet: Tomater håller många månader i frysen men bäst kvalitet och smak har de under de första tre månaderna. TIPS! Använd en storlek på plastlådan som motsvarar mängden i en vanlig burk tomater så är det lätt att använda dem i olika recept till vintern.

Vilka tomater är nyttigast?

Måste mogna på plats –

  • För att innehålla så mycket lykopen som möjligt behöver tomaterna också mogna på plantan.
  • Tomater som plockas omogna för att mogna under transport innehåller relativt låga halter av lykopen.
  • Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, menar att växtförädlarna har fokuserat för mycket på avkastning och hållbarhet.
  • När nya plantor har tagits fram för att motsvara kraven från de kommersiella odlarna har många av de viktiga fytokemikaleierna förädlats bort, det gäller inte bara lykopenet i tomater.
  • – Man har inte alls tittat på näringsinnehåll utan hoppats att att det ska vara oförändrat, säger Irene Mattisson till Matens pris.
  • Men det är inte bara växtförädlarna och odlarna som kan ändra utbudet – även konsumenterna kan ställa krav, på riktigt röda, ännu nyttigare tomater.

Välj den rödaste tomaten • Små tomater och tomater med djupare röd färg innehåller ofta mer lykopen, ett ämne som kan skydda mot cancer. Ekologiska tomater brukar också innehålla mer lykopen. • Uppvärmda tomater, som krossade tomater eller tomatjuice. får högre lykopenhalt.

  1. Studier visar att vilda tomater innehåller mer lykopen än de som odlas i dag.
  2. Lämna kvar äppelskalet
  3. • Beska äpplen innehåller ofta mer nyttigheter än de sötare.
  4. • I skalet finns ofta många av de nyttiga fytokemikalierna.
  5. Ät skalet på äggplantan
  6. • Moderna sorters auberginer innehåller mindre av ämnen som tros skydda mot cancer, än mer ursprungliga men de är fortfarande nyttiga – om du äter skalet där det nyttiga finns.
  7. Leta efter gammal potatis
  8. • Äldre sorters potatis, som den svenska mandelpotatisen är nyttigare än vanlig potatis i butiken.

• Välj ekologiska potatisar, gärna med rött eller lila skal och gulare kött. Och ät skalet. En lila urpotatis från Peru hade 172 gånger högre halter av fytokemikalier än moderna sorter. Välj svenska blåbär • Bär av alla slag är nyttiga och de svenska blåbären hör till de allra nyttigaste. De är flera gånger nyttigare än större odlade som är vanliga i USA.

  • • En lång rad ämnen som kan leda till viktminskning, fördröjt åldrande, bättre syn och skydd mot sjukdomar finns kvar i bären även om de är frysta eller torkade.
  • Låt inte det gröna vänta
  • • Grönbladiga grönsaker (grönkål, ruccola, rädisor och blomkål) innehåller ämnen som kan skydda mot många sjukdomar.
  • • Näringsinnehållet minskar ganska snabbt efter skörden så låt inte grönsakerna ligga.
  • Välj den mindre löken
  • • Små gula lökar är i regel nyttigare än stora vattniga och sötare lökar.
  • • Äter man regelbundet lök och vitlök minskar risken att få cancer.
  • Varma betor för varma känslor
  • • Betor, speciellt röda, innehåller ämnet boron som anses vara ett afrodisiak.
  • • Värm betorna och blanda med olja för att frigöra mer av ämnet, för ökad sexlust och prestationsförmåga.
  • Välj de lila morötterna
  • • Morötter med lila färg finns i en del grönsaksdiskar, de är mycket nyttigare än de orangea.
  • • Fytokemikalierna i morötterna tas lättare upp av kroppen om de värms och äts med olja.
  • Från början var morötterna lila – till för 400 år sedan då man i Holland av nationalistiska skäl ville ha dem orangea.
  • Källa:

: Supertomaterna som skyddar mot cancer

Kan man äta spruckna tomater?

Man kan äta spricka tomater men behöver plocka dem när sprickor börja. enligt Gunnel Karlsson från ‘gröna rum ‘så vattnar man för lite! när man får frukter på tomatplantorna ska man extra gödsla också annar växer fruktköttet snabbar än skalet och då spricker de samma med potatis.

Hur länge håller en öppnad tub med tomatpuré?

Öppnad förpackning förvaras i kylskåp +8°C hållbarhet i öppnad tub är ca 7 dagar.

Hur länge håller öppnad tomatsås i kyl?

Kommentarer –

Hej Nina Tack för att du hör av dig till oss med din fråga. Så snart burken är öppnad är det en färskvara, då den inte innehåller något konserveringsmedel. Därför anger vi på etiketten “Förvaring: Öppnad förpackning förvaras i kylskåpet 1 – 2 veckor”. Den kan hålla längre men efter en vecka bör man titta och lukta innan man serverar den. Vänligen Pia Konsumentkontakt vad gör man om man inte tror sig hinna upp resten inom 1-2 veckor? Hur bra är det att frysa resterna? Simon Hej Simon! Lite beroende på hur man “behandlat” tacosåsen efter att man öppnat den, håller den olika länge i kylskåpet. Det allra bästa tipset är förstås att äta tacos snart igen 😀 Annars fungerar den även jättebra i t.ex. en tomatsås eller som bas på en pizza. Josefin

Hur länge håller en öppnad förpackning?

Bäst före datum vs. sista förbrukningsdag Bäst före datum Minska matsvinnet Måste man slänga mat som har passerat bäst före-datum eller sista förbrukningsdag? Vi reder ut begreppen! Det här är en rekommendation från tillverkaren som berättar hur länge tillverkaren garanterar att produkten behåller sina egenskaper som exempelvis ätkvalitet (smak, färg och konsistens etc) och innehåll av bakterier och andra mikroorganismer.

Men maten håller ofta även efter det utan att bli dålig eller farlig; beroende på livsmedel kan det faktiskt röra sig om flera månader. Bäst före-datumet gäller oöppnade förpackningar. Tillverkaren märker ibland ut hur länge en vara håller efter att förpackningen har blivit bruten och hur den bäst ska förvaras, exempelvis “öppnad förpackning förvaras i kyl i 3-5 dagar”.

Också detta är en rekommendation, ibland håller varan lite längre. Titta, lukta och smaka en liten bit – dina sinnen avgör i många fall om maten har påverkats. Läs också: Förvara maten rätt

Varför ska man inte lägga äpplen och bananer tillsammans?

Frukt och grönsaker är vackra i skålar på arbetsbänkar och bord och det är bra att ha nära till ett äpple när suget uppstår. Men en stor fruktskål kan ta upp mycket plats, så varför inte förvara citroner och lime, som gillar rumstemperatur, hängandes i luften? Vissa frukter och grönsaker håller sig bäst i kylen, medan andra tar direkt skada av att ligga i kylskåpet.

Här serverar vi goda råd om bra och praktisk förvaring för den gröna och sköna maten. Päron bör förvaras i kyla Utmaningen är att vi ofta glömmer bort frukten bakom kylskåpsdörren, samt att den kan vara kall att bita i direkt. En lösning är att ta fram några frukter i taget och göra ett litet vackert stilleben av dem som på bilden här.

Det gör det lättare att sätta tänderna i dem när suget uppstår och de värdefulla vitaminbomberna går inte till spillo. LÄS MER: Så får du kryddväxterna att leva längre i köket Här är ett fiffigt sätt att lagra frukt och grönsaker – om du äter en hel del! De öppna behållarna ger samtidigt en god överblick över när det är sista chansen att sätta tänderna i de olika färgglada frukterna.

  • Den knepiga avokadon Avokado är en av våra mest komplexa frukter, för det är verkligen svårt att veta när den är absolut perfekt.
  • Öppna den en dag för tidigt, och den är stenhård – vänta en dag för mycket och det kan vara för sent.
  • Avokado är snyggt att ha i en fruktskål, och här ska de ligga tills de är mogna.

Då kan du lägga dem i kylskåpet och därmed förlänga hållbarheten några dagar. Men lägger du dem i kylen från början kan du få en avokado med sorgligt trist och trådigt fruktkött. Lök gillar mörker Vi tenderar att slänga in en påse lök från affären i grönsakslådan i kylen, men här ska de egentligen inte ligga.

Det är bäst att ta lökarna ur plastpåsen och förvara dem torrt, mörkt och svalt som i denna behändiga låda. Förvaras den på rätt sätt kan lök hålla sig upp till sex månader. Aldrig banan i kylskåp Få människor älskar bruna bananer, och därför kan det vara frestande att tro att de håller bättre och längre i kylen – men kylskåpet gör dem faktiskt bruna snabbare och smaken blir trist.

Lägg dem på en tallrik i det kallaste hörnet i köket, optimalt är 12-14 grader, men vanlig rumstemperatur kan gå. Och får du ändå bananer med mörka fläckar, är det en utmärkt ursäkt för att baka en kaka. Bananer är nämligen perfekta att ersätta socker med i både pannkakor och klassiska mjuka kakor.

Ha tomaterna framme Vi vet alla hur det känns att sätta tänderna i en stor vacker tomat bara för att mötas av en urvattnad och intetsägande smak. Det är ofta vad som händer när tomater förvaras i kylskåp, för här stannar mognandet och resultatet är en ganska tråkig smak. Därför bör tomaten lagras i rumstemperatur, då du också kan njuta av den vackra färgen.

Har du flera olika sorters tomater, är det fint att lägga upp dem som på denna färgstarka tallriken. Äpplen hålls för sig själva Äpplen är vackra och perfekta att dekorera med som i detta kakfat. De bör helst inte förvaras tillsammans med andra frukter och grönsaker eftersom de utsöndrar ett ämne – etylen – som främjar mognad av andra frukter och grönsaker.

You might be interested:  Hur Stor Är En Kopp Kaffe?

Hur förvaras rotfrukter på bästa sätt?

För det första ska du se till att du inte förvarar frukt och grönsaker i samma rum. Vissa frukter, särskilt äpplen, avger växthormonet etylen som förkortar hållbarhetstiden för grönsaker då det får dem att mogna snabbare. Vid förvaring ska endast perfekta grönsaker utan skador användas.

  1. Annars kan röta, skadedjur och sjukdomar överföras till de andra grönsakerna.
  2. Vid regelbundna kontroller ska ruttna grönsaker sorteras bort.
  3. Det är bäst att skörda och lagra undan grönsaker vid torrt väder eftersom blöta grönsaker ruttnar mycket snabbare.
  4. Potatis ska förvaras mörkt, svalt (5–8 °C) och fuktigt (relativ luftfuktighet 80–90 %).

Sådana förhållanden hittar man mycket ofta i källare. Allra bäst för förvaring är trälårar: Potatisen tas från botten av trälåren så att potatisarna ovanför glider ned. När de rullar runt flyttas de kvarvarande potatisarna omkring med jämna mellanrum vilket förhindrar att de börjar gro.

Förvaringstemperaturen bör inte vara under 4 °C. Annars kan en del av potatisstärkelsen omvandlas till socker, och potatisen får då en söt smak. Rotfrukter som morötter, rotselleri och rödbetor kan mycket väl förvaras i mörka, fuktiga och frostfria källare. Dessa grönsaker föredrar att vara omgivna av fuktig sand.

Lök och vitlök behöver rengöras noggrant från jord och torkas ute i det fria. När de torkat tillräckligt kan du fläta ihop bladen på dem. Hänger du sedan dessa flätor torrt och svalt kan du lagra dem ganska länge. När du vill använda lök och vitlök i köket ska du alltid bara ta de små mängder du behöver.

Annars kan löken mycket snabbt bli dålig på grund av den högre temperaturen i köket. Bild: © Dimitrios – Fotolia.com Onions and garlic need to be carefully cleaned of dirt and dried in the open air. When being dried sufficiently, you can make plaits out of their foliage. Just hang these plaits in a dry, cool place, and you will be able to store them for quite a while.

For use in the kitchen, make sure to always take only small amounts of garlic or onions as required for cooking. Otherwise the onions might spoil very quickly due to the higher temperature in the kitchen area. Image: © Dimitrios – Fotolia.com

Kan man ha äpplen i kylen?

Förvaring – Äpplen förvaras helst längst ner i kylskåpet. Ligger de i rumstemperatur blir de snabbt mjöliga. Ett annat utmärkt sätt att förvara äpplen på är att helt enkelt förädla dem på något sätt. Koka mos, chutney, olika inläggningar, torka dem eller göra must till exempel. Då kan de räcka riktigt länge.

Hur håller man grönsaker i kylen?

Frukt och grönsaker – Eftersom grönsaker och frukt naturligt avger fukt behöver de förvaras i en låda för att de inte ska frysa inne i kylen. Viktigt att tänka på är att grönsaker fortsätter att leva även efter att de skördats och att förvara dem svalt och mörkt ger dem bästa förutsättningar för att överleva längre och fortsätta att smaka bra.

I lådan skyddas grönsaker och frukt och de viktiga näringsämnena bibehålls och de klarar av att hålla sig fräscha länge. Men ofta är grönsakslådan placerad i botten av kylen, vilket inte är helt optimalt eftersom det är kallast där. Bäst är om grönsakerna placeras i mitten av kylskåpet där det inte är lika kallt.

Om du dessutom har dem placerade mer i ögonhöjd kommer ni inte missa att äta upp grönsakerna innan de hinner bli dåliga. Har du lyxen att ha två lådor för grönsaker i ditt kylskåp kan du med fördel separera dina grönsaker så att du förvarar rotfrukter och potatis i en låda, och andra grönsaker i en annan.

  • Dels för att de mår bra i olika luftfuktighet, och dels för att de också avger olika fukt och rotfrukterna ofta har jordbakterier på sig.
  • TIPS: Kolla om det finns möjlighet att ställa in luftfuktigheten i dina lådor.
  • Grönsaker mår bra vid ca 80-90 % luftfuktighet, medan rotfrukter mår bättre vid ca 90-95 % luftfuktighet.

I en del kylskåp kan man också reglera temperaturen – perfekt för just grönsaker som inte behöver lika kalla temperaturer! Frukt och grönsaker som inte mår bra i kylskåp: Det finns vissa grönsaker som inte trivs i för kalla temperaturer som det är i kylskåp, alltså ca 4-6 grader kallt.

Kan krossade tomater bli för gamla?

Men bäst före betyder inte att en flaska olivolja eller en burk krossade tomater ska kastas för att måndag blir tisdag och datumet passeras. Faktum är att de flesta varorna kan ätas i veckor, månader och till och med år efter passerat slutdatum.

Hur länge klarar sig tomater i frysen?

Så gör du för att frysa in tomater Hur Länge Håller Tomat I Kylen Har man tur blir tomatskörden väldigt stor och det kan vara svårt att göra åt alla tomater. Visst går det att sylta dem, göra chutney, tomatmarmelad, tomatsoppa och annat gott med tomat i men om man fortfarande har kvar är infrysning ett snabbt och enkelt sätt att ta tillvara tomaterna.

Skölj dem ordentligt och låt torka. Skär dem i mindre bitar och lägg i små plastlådor.

Lådorna är sedan enkla att ta fram och tina för att använda i soppan, pastasåsen, i pajen eller chilin istället för burktomater. Hållbarhet: Tomater håller många månader i frysen men bäst kvalitet och smak har de under de första tre månaderna. TIPS! Använd en storlek på plastlådan som motsvarar mängden i en vanlig burk tomater så är det lätt att använda dem i olika recept till vintern.

Hur länge kan man ha gurka i kylen?

Tips och info – Engelskt namn: cucumber Finns i affären: Slanggurka finns i grönsaksdisken året runt. På sommarhalvåret finns svensk och på vinterhalvåret brukar gurkan importeras. Västeråsgurka brukar finnas på sommarhalvåret, men inte alltid vintertid.

GI tips: Gurka innehåller mest vatten och har lågt GI. Hållbarhet och förvaring: Svalt men inte kallt. Slanggurka 7-14°C och Västeråsgurka ca 13°C. Låt plasten på på förpackad gurka sitta kvar. Den skyddar mot uttorkning. Gurka håller sig ca 8-10 dagar vid 7-14°C. Gurka är känslig för kylskador och innertemperaturen bör aldrig understiga 10°C.

Pris: Ca 15-30 kr/kg Köptips: Priset varierar från vecka till vecka så titta på det. På sommarhalvåret brukar gurkorna vara billigast och godast. Näringsvärdestips: Gurka innehåller små mängder av vitaminer och mineraler. Ersätt med: Zucchini Tips: Sätt plastfolie och en gummisnodd runt snittytan på en påbörjad gurka eller lägg den i en plastpåse så slipper den torka så mycket.