Dags att flytta ut – När det börjar närma sig utflytt av de inomhusodlade plantorna, vilket brukar ske i maj i odlingszon 2 och 3, täcker vi insidan av våra växthus med fiberduken. Vi sätter upp duken i växthuskonstruktionen med hjälp av klädnypor och vi försöker ta så stora vepor av duken som möjligt.
Vi tycker att det blir snyggare och går snabbast på det sättet. Vi använder oftast en fiberduk som heter proffersionell och som ligger i fyrkantiga förpackningar. Men det går också bra att köpa fiberduk på rulle. Det här momentet, att sätta upp fiberduken, tar max en timme i ett växthus på 15 kvadratmeter.
När du ska ta bort duken, vilket vi rekommenderar att du gör efter ca 2 veckor, tar det ca 5 minuter. Vi har använt samma dukar i 4 år och försöker att förvara dem i skuggiga utrymmen när vi inte använder dem.
Contents
- 1 Hur länge ska man ha fiberduk på morötter?
- 2 Måste man ha markduk i Pallkrage?
- 3 När ta bort Täckduk?
- 4 Hur lägger man fiberduk pallkrage?
- 5 Hur mycket skyddar fiberduk mot kyla?
- 6 När ska man ta bort fiberduken gräsmatta?
- 7 Kan man lägga gräsklipp runt jordgubbar?
- 8 Hur får man stora jordgubbsplantor?
- 9 Hur länge ska man ha fiberduk på potatis?
- 10 Hur många grader skyddar fiberduk?
Hur länge ska man ha fiberduk på morötter?
Skydda morötter mot skadeinsekter – Inte bara vi gillar de söta rotfrukterna, även skadeinsekter dras till morötter. De vanligaste är morotsflugans larver som gnager gångar i roten, morotsbladloppans larver som orsakar krussjuka, samt jordflylarver som gnager runda hål runt nacken på morötterna.
Det går att skydda plantorna effektivt genom att täcka odlingen med fiberduk ända från sådd till augusti. Nackdelen med fibertäckning, förutom att det inte är så estetiskt, är att klimatet blir fuktigt och morötter föredrar luftigt och torrt. Resultatet kan bli att blasten växer mer än rötterna, samt att rötterna får mindre smak.
En alternativ metod är att samodla med andra köksväxter. Svartrot, ärter, sallat, tomat, rädisa, rotpersilja, salvia och framför allt lökväxterna i närheten av morötterna kan förhindra eller dämpa angrepp. Testa även att pudra upprepat med träaska, kalk, algomin eller stenmjöl, vilket gör det otrevligt för äggläggning och bladsugning.
Måste man ha fiberduk i Pallkrage?
SKÖT OM DIN PALLKRAGEODLING – Fiberduk skyddar mot ogräs Täck över din pallkrage med fiberduk eller odlingsnät beroende på vad du odlar. En fiberduk skyddar mot kyla, insekter och fåglar medan odlingsnätet enbart håller insekter och fåglar borta. För till exempel kål räcker odlingsnät bra, medan de flesta känsligare odlingar behöver en fiberduk för att få en bra växtstart. Vatten och näring Håll din odling fuktig utan att för den delen vara droppande blöt. Ett tips är att använda droppslang eller en strilad vattenslang. Enda gången det krävs ordentlig genomvattning är när odlingen börjar växa och rötterna behöver ordentlig rotblöta. Tänk också på att fylla på med gödsel efter tre-fyra veckor och sedan kontinuerligt efter ungefär lika lång tid.
Måste man ha markduk i Pallkrage?
7 tips för odling i pallkrage Ett enkelt sätt att testa odling är att skaffa några, Det finns många fördelar med att odla i pallkrage.1. Du behöver inte gräva bort gräs och ogräs, ställ bara pallkragen direkt på den klippta gräsmattan. Då jag tror på naturens egen metod, tycker jag inte att man ska ha syntetisk markduk i botten, utan täck bara med ett tjockt lager dagstidningar eller pappskivor.
- De kväver gräset, och när de förmultnat kan maskar och mikroorganismer komma upp i pallkragens jord och ge den ett naturligt organiskt liv.
- Markduk kan du använda utanför pallkragen om du vill täcka med stenkross, bark eller flis.2.
- En upphöjd odling blir varmare och det växer fortare.
- Nästa vår kommer att du se att pallkragen tinar fram ur snön fortare.
Och du som har problem med sniglar kan sätta en kant runt om som hindrar dem att käka upp dina godsaker.3. Har du ont i ryggen, är handikappad eller sitter i rullstol, kan du ändå odla. Bara att ställa flera pallkragar på varandra till lämplig höjd. 4. Välj bra jord i pallkragen. Planteringsjord från säck innehåller mest torv, som förmultnar fort. Visst växer det där också, men nästa år ser du att jorden sjunkit ihop och blivit kompakt och du måste skaffa mer. Blanda upp med barkmull och kogödsel som också finns på säck, så blir jorden luftigare.
Det bästa är om du har vanlig matjord, exempelvis från ett trädgårdsland. Men man kan också köpa hem ett lass matjord. Den är tillverkad av jord från en åker och är förbättrad med sådant som torv, naturgödsel, kalk, sand etc. Sådan jord är mer stabil och sjunker inte ihop så mycket. Det viktiga är att jorden inte är kompakt utan kan hålla vatten och luft en längre tid.
En lämplig proportion kan vara 1/3 matjord eller köpt planteringsjord, 1/3 trädgårdskompost eller barkmull på säck, 1/3 brunnen häst- eller kogödsel eller kogödsel på säck. Kan du få tag på mycket hästgödsel kan du bottna pallkragen med den och tillsätta bara en enda säck planteringsjord ovanpå per pallkrage. 5. Försök att växla från år till år mellan olika växter, annars kan det bli växtsjukdomar, det gäller både blommor och grönsaker. Då är det bra att ha flera pallkragar att växla emellan. Bäst är om du kan vänta fyra år innan samma växtslag kommer tillbaka.
Ett alternativ är att ta bort jorden och använda på annat ställe i trädgården. Om man tillsätter mycket naturgödsel och kompost varje år hålls jorden också frisk.6. Pallkragen håller längre om du målar den invändigt med linolja, men ta inga giftiga färger. På utsidan kan du måla med svartpigmenterad tjära så blir det riktigt snyggt! Eller blanda lika delar av trätjära, balsamterpentin och linolja så blir färgen brun.
Eller vik ihop och ställ in pallkragen under tak varje höst. Men det fungerar bäst i kombination med att du tar bort jorden. 7. Med fiberduk och bågar fixar du på enkelt sätt en odlingstunnel av pallkragen. Fiberduken håller värmen men släpper ändå igenom regnet. Detta inlägg är ett samarbete med Granngården, fast som vanligt är det mina egna råd som jag står för! : 7 tips för odling i pallkrage
Måste man ha fiberduk?
Det finns många anledningar till att du som odlar vill skydda dina plantor med en fiberduk. Stark vårsol, torka och insekter är några vanliga exempel. Dessutom är fiberduken ett klockrent tips om du vill snabba på dina plantor på våren och skapa förutsättningar för att skörda längre på hösten. Fiberduk med insydd resår, måttanpassad för pallkrage. Lätt att sätta på och ta av. Skyddar plantor mot vind, stark sol och ovälkomna insekter. Oavsett om du har stora odlingar eller enbart någon enstaka pallkrage med grönsaker så har du stor nytta av att ha en fiberduk till hands.
När ta bort Täckduk?
Dags att flytta ut – När det börjar närma sig utflytt av de inomhusodlade plantorna, vilket brukar ske i maj i odlingszon 2 och 3, täcker vi insidan av våra växthus med fiberduken. Vi sätter upp duken i växthuskonstruktionen med hjälp av klädnypor och vi försöker ta så stora vepor av duken som möjligt.
Vi tycker att det blir snyggare och går snabbast på det sättet. Vi använder oftast en fiberduk som heter proffersionell och som ligger i fyrkantiga förpackningar. Men det går också bra att köpa fiberduk på rulle. Det här momentet, att sätta upp fiberduken, tar max en timme i ett växthus på 15 kvadratmeter.
När du ska ta bort duken, vilket vi rekommenderar att du gör efter ca 2 veckor, tar det ca 5 minuter. Vi har använt samma dukar i 4 år och försöker att förvara dem i skuggiga utrymmen när vi inte använder dem.
Kan man ha fiberduk över jordgubbar?
För att sommaren ska ge en riklig jordgubbsskörd bör man skydda dem så bra som möjligt mot frost. Eftersom jordgubbsplantorna börjar blomma så snart temperaturen stiger något är det viktigt att förse dem med ett frostskydd. Dessutom är rötterna på jordgubben mycket ömtåliga eftersom de ligger väldigt ytligt.
För att förhindra att blommorna eller jordgubbsplantorna förfryser kan man lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna. Plantorna värms – och ändå har de tillräckligt med luft för att kunna andas. En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk. Denna läggs som köldskydd över jordgubbarna.
Men den släpper ändå igenom tillräckligt mycket luft och fukt så att plantorna inte vissnar. Ytterligare en pluspunkt: jordgubbarna utsätts inte lika ofta för svampangrepp och röta. Men se upp och ta inte bort frostskydden för tidigt! I vissa områden finns det alltid risk för en sen vårfrost som kan skada jordgubbsplantorna.
Hur mycket hjälper fiberduk?
Odla med fiberduk – Fiberduk är minsann inte bara för proffsiga odlare med stora ambitioner. Med några fiberdukar till hands kan vem som helst trolla fram en tidig skörd. Här går jag igenom hur fiberduk kan användas och varför. Mitt mittenkvarter i köksträdgården har dukar och lock över alla fyra stora bäddar. Om du vill snabba på dina växter lite på våren och ge dem förutsättning att stå kvar länge i landet på hösten, då är fiberduk ett suveränt tips. Fiberduk är en tunn väv som läggs över en växtplats.
Den kan användas på marken, över odlingsbäddar där. Men den kan också läggas över pallkragar och över odlingsplatser i ett växthus. Och över en krukodling. Överallt där du har gjort en sådd eller har små växter som behöver en extra ombonad växtplats, kan du använda fiberduk. Fiberduk används för att skydda växtplatsen och hålla värme kvar i jorden och i luften alldeles runt plantorna.
Under duken blir jorden några grader varmare än om det inte ligger en duk över. Dessutom skyddar duken jorden och sådden om det skulle komma ett kraftigt regn. Och den skyddar mot blåst och grävande katter och sånt också. Dessutom kan fiberdukar användas som skydd för täckmaterial, som fåglarna lätt drar i på våren när de bygger bon.
Fiberduk köps i trädgårdsbutikerna, antingen ihopvikt eller på rulle. Hållbarheten är oftast inte så bra för de vanligaste konsumentprylarna i detaljhandeln, dessvärre. De tunnaste dukarna håller kanske bara en säsong, medan de kraftiga dukarna och specialdukarna håller betydligt längre. Om du har en stor odling är det bra att köpa långa dukar som täcker en stor bädd.
Duken ger ett extra skydd om den läggs dubbel då det är kallt. Trädgårdsbutiker för yrkesodlare har ofta lite tåligare dukar. Så här ser den tunna fiberduken ut. Här lagd ovanpå kompostgaller för att inte ligga direkt på jorden där jag sått morötter.
Vad kan man ha istället för fiberduk?
2. Fiberduk mot insekter – Byt ut fiberduken av plast mot en spetsgardin eller tunn gardin för att täcka kålen och grönsakslandet mot skadeinsekter. FOTO: Istock Kålflugor är exempel på insekter som kan angripa ditt grönsaksland. Om du vill skippa fiberduk av plastmaterial kan en tunn gardin eller spetsgardin fylla samma funktion.
Vad är skillnaden på markduk och fiberduk?
Markduk Fiberduk &Amp; Geonät &Raquo; Markgrossen
- Fiberduk eller även kallad Markduk och Geotextil är avsedd för läggning i mark som skiljelager mellan jordmaterial av olika sorter.
- Fiberduk är en billig investering för att öka hållfasthet, livslängd och styrka på bärlager och andra utfyllnader.
- Fiberduken släpper igenom vatten samtidigt som den separerar massor.
- Behövs det extra stark förstärkning och stabilisering så använder man Geonät med lämplig grusmaterial.
Varför fiberduk pallkrage?
Fiberduken träs enkelt över pallkragen och skapar då visst skydd mot kyla samtidigt som odlingsklimatet förbättras. Skyddar också dina plantor mot den starka vårsolen samt ovälkomna insekter eller andra djur som hittat dit.
Hur lägger man fiberduk pallkrage?
Så här bygger du tältet! – Fiberdukstältet är ett enkelt DIY projekt som alla kan klara av. Allt du behöver är: 2 st så kallade VP-rör eller elrör, 16 mm ø (finns exempelvis billigt på Biltema ), och någon slags fiberduk (finns på de flesta ställen som säljer trädgårdsprylar). Stick ner ett av VP-rörens ena ända i pallkragens ena hörn och böj det i en båge så andra ändan landar i motsatta hörnet diagonalt över kragen. Gör likadant med andra röret så att ett böjt “kryss” bildas över kragen. Mät ut och klipp av så mycket fiberduk du behöver. Vi valde att vika duken dubbel, eftersom den var ganska tunn. Spänn duken över rören så gott det går och knyt en knut i varje hörn av duken, vid pallkragens fyra hörn. Fäst den exempelvis genom att tynga ner den med stenar. När du ska vattna eller titta till dina små grödor är det lätt att bara lossa ett eller två hörn och dra av “tältduken”. När plantorna blivit så stora att det känns knöligt att lägga duk över dem kan man ta bort den. Men vissa grödor som lätt blir angripna av ohyra, exempelvis kål, kan med fördel odlas under fiberduk större delen av säsongen. Lycka till med din odling! P.s. Tidigare blogginlägg i serien hittar du här: Förbered pallkragen för odling. Gödsla med Algomin gödsel i pallkrage.
Vilken duk till pallkrage?
Duken av polyester är formsydd för att enkelt kunna fodra pallkrage av storlek 120 x 80 cm. innerduken förhindrar att jord läcker ut samt att ogräs kommer in i pallkragen underifrån. Duken är genomsläpplig för vatten och säkrar därför god dränering. Passar till en eller två pallkragr staplade på varandra.
Hur länge ska man ha fiberduk på potatis?
I mitten av april tycker jag det är dags att få mina sättpotatisar i jorden. Då har de legat 4-6 veckor på jord för att få rötter och lite blast inomhus. Jorden ute är uppvärmd och lätt att arbeta med. – Min potatis täckodlas under den tid de står i backen.
- Det är enkelt.
- Minimalt med arbete och då potatisen är skördas finns underbar jord i landen när täckmaterialet delvis förmultnat.
- När jag sätter potatisen låter jag den dock komma i jorden.
- Det är endast en del av vinterpotatisen som jag sätter i köksträdgården i år.
- Jag håller på att bryta ny mark på annan plats i trädgården och har därför lyft ut potatisen ur växtföljden.
Den potatisen kommer att täckodlas i halm i blivande perennland. Men eftersom jag förra året fick skörden uppäten av någon gnagare tar jag det säkra före det osäkra och sprider ut potatisens växtplatser något. Sorterna som växer i köksträdgården i år är mandelpotatis och ‘Amour’. De är rotade på en bricka med torv och har där hunnit att få ett stort rotsystem och fina blad. I mitt lilla potatisland tar jag bort eventuellt ogräs och drar upp grunda fåror i jorden. De står med 50-60 centimeters mellanrum. Eftersom potatisen ska täckodlas behöver fårorna inte alls vara djupa. I fårorna vattnar jag innan jag lägger i sättpotatisen, med ungefär 30 centimeters mellanrum. Blasten upp, rötterna ner. Sen tar jag min potatishacka och öser upp jord över potatisen från raden mellan fårorna. Det gör inget om det blidas små dalar där jorden skopats upp. Detta kommer sedan att täckas. Istället för att kupa ännu mer täcker jag sedan åsarna med löv, halm, gräsklipp, halvbrunnen kompost eller annat täckmaterial som finns till hands. I mitt fall återanvände jag halm och hö som täckt mina kronärtskockor under vintern. Istället för att kupa potatisen fler gånger, som ofta rekommenderas för att inte potatisen ska bli grön då den eventuellt kommer i dagsljus, fortsätter jag att täcka min potatis. Minimalt med arbete. Så fort blasten visar sig lägger jag mer material på åsarna och allteftersom köksträdgården börjar producera grönsaksavfall matar jag dalarna mellan potatisraderna med det.
- Allt går tillbaka till grönsaksodlingen.
- När jag sätter potatis tidigt håller jag förstås också koll på nattemperaturen.
- Det kan komma en köldknäpp och potatisblasten är känslig.
- Dock är rotknölarna tåligare och har än så länge överlevt eventuella frostknäppar tidigare säsonger.
- Men jag täcker gärna raderna med fiberväv eller extra täckmaterial om det är risk för frost.
Sommarpotatis som sätts ut tidigt kan med fördel hållas under fiberduk eller liten tunnel av plast under flera veckor framöver. Då blir det extra varmt och mysigt för knölarna som växer fortare då och ger tidigare skörd. Men den potatis som nu är satt hos mig är vinterpotatis och ska stå kvar länge i landet, så jag låter den ta den tid den behöver.
Hur länge behövs Kålnät?
Välj gärna ett slitstarkt kålnät som kan hålla flera säsonger. Eftersom det ska sitta uppe under flera månader och utsättas för sol, vind och vatten kan det lätt bli skört. Ett bra kålnät ska släppa igenom ljus och vatten. Då behöver du inte ta ner nätet för att vattna och det raseras inte lika lätt av vatten och vind.
Hur mycket skyddar fiberduk mot kyla?
Skydda rötterna – Generellt sett är unga plantor känsligare än äldre. Det gäller speciellt om de planteras ut efter att ha drivits upp inomhus. – Om man tar ut dem är de inte alls förberedda på kyla. Men det finns flera knep för att skydda växterna. Placera dem i lä, undvik torka och höj temperaturen.
Något av det viktigaste är att skydda rötterna på kruxväxter. – Fryser rötterna så sker den största skadan och då dör plantan. Man kan svepa in krukan i en trasmatta och se till att den inte står direkt på iskallt underlag. Blåst kan vara förödande för unga växter eftersom det inte bara kyler, utan också torkar ut.
Placera därför gärna krukväxterna i lä. Växter som redan såtts utomhus kan täckas med fiberduk – om det behövs i flera lager. En duk höjer temperaturen med cirka tre grader och skyddar mot kall blåst, men släpper ändå igenom regnvatten.
Hur många lager fiberduk?
Steg 2 – Fiberduk – Längst ner i ytan du grävt ut lägger du fiberduk i ett jämnt lager (låt det gärna gå upp ett par centimeter på kanterna). Fiberdukens huvudsakliga syfte är att skilja på den befintliga jorden längst ner från dräneringmaterialet (bärlagret som kommer i steg 3), men duken hindrar också till viss del ogräs och rötter från att tränga in i stenläggningen.
När ska man ta bort fiberduken gräsmatta?
Glöm inte att du alltid kan gödsla under en fiberduk. Om duken ligger under en längre tid och du behöver gödsla så får du temporärt ta bort den. Fiberduk kan användas under hela säsongen men ligger den för länge så kan mögelsvampar börja trivas, så var vaksam på detta och ta bort duken omedelbart om det uppstår.
Kan man lägga markduk direkt på gräsmattan?
Markduk – Rebeccas växthusliv Man behöver inte skaffa sig mer jobb än nödvändigt. Jag vill ha en stor trädgård med massor av växter men som ändå inte kräver all min tid. På en del av min nya plantering väljer jag därför att lägga markduk på jorden. Så slipper jag dra ogräs just på det utrymmet! Det finns olika sorters markduk.
Ovanpå duken lägger jag täckbark.Duken kan du köpa på plantskolor och handelsträdgårdar, eller hos oss på Klart lättskött och snyggt!
: Markduk – Rebeccas växthusliv
Kan man lägga gräsklipp runt jordgubbar?
Skötsel – Jordgubbar har ganska låga näringskrav. Näring med mycket kväve gynnar bladsättning istället för fruktbildning och kan även göra plantorna mer mottagliga för svampsjukdomar. Plantorna behöver hjälp i kampen mot ogräset, så rensa regelbundet. Lägg halm, gräsklipp eller täckbark under plantorna så håller du bären rena.
Kan man klippa bort blad på jordgubbsplantor?
Klipp ner jordgubbar – Efter skörd kan du klippa ner jordgubbsplantorna, alltså att klippa bort bladen. Dessa växer upp igen under sommaren och risken för svampangrepp lär minska på detta sätt. Själv tycker jag mest att det är vansinnigt praktiskt att klippa ner, eftersom jag samtidigt kan passa på att rensa bort revor och se hur plantorna mår.
Hur får man stora jordgubbsplantor?
Skötsel – så ska du gödsla jordgubbsplantor – Jordgubbar kräver lite mer skötsel än vinbärsbuskar. Vattning är ett måste, särskilt om våren är torr. Plantorna får inte torka ut för mycket medan de sätter kart och mognar, då blir bären små. Så här förvarar du jordgubbar på bästa sätt Halm mellan plantorna ger renare bär, ser till att fukten stannar i jorden och minskar mängden ogräs. I en pallkrage får det plats åtta plantor – perfekt i den lilla trädgården! Träramar med hönsnät skyddar från fåglar. Foto: Anette Nilsson
När ska man ta bort fiberduken gräsmatta?
Glöm inte att du alltid kan gödsla under en fiberduk. Om duken ligger under en längre tid och du behöver gödsla så får du temporärt ta bort den. Fiberduk kan användas under hela säsongen men ligger den för länge så kan mögelsvampar börja trivas, så var vaksam på detta och ta bort duken omedelbart om det uppstår.
Hur länge ska man ha fiberduk på potatis?
I mitten av april tycker jag det är dags att få mina sättpotatisar i jorden. Då har de legat 4-6 veckor på jord för att få rötter och lite blast inomhus. Jorden ute är uppvärmd och lätt att arbeta med. – Min potatis täckodlas under den tid de står i backen.
- Det är enkelt.
- Minimalt med arbete och då potatisen är skördas finns underbar jord i landen när täckmaterialet delvis förmultnat.
- När jag sätter potatisen låter jag den dock komma i jorden.
- Det är endast en del av vinterpotatisen som jag sätter i köksträdgården i år.
- Jag håller på att bryta ny mark på annan plats i trädgården och har därför lyft ut potatisen ur växtföljden.
Den potatisen kommer att täckodlas i halm i blivande perennland. Men eftersom jag förra året fick skörden uppäten av någon gnagare tar jag det säkra före det osäkra och sprider ut potatisens växtplatser något. Sorterna som växer i köksträdgården i år är mandelpotatis och ‘Amour’. De är rotade på en bricka med torv och har där hunnit att få ett stort rotsystem och fina blad. I mitt lilla potatisland tar jag bort eventuellt ogräs och drar upp grunda fåror i jorden. De står med 50-60 centimeters mellanrum. Eftersom potatisen ska täckodlas behöver fårorna inte alls vara djupa. I fårorna vattnar jag innan jag lägger i sättpotatisen, med ungefär 30 centimeters mellanrum. Blasten upp, rötterna ner. Sen tar jag min potatishacka och öser upp jord över potatisen från raden mellan fårorna. Det gör inget om det blidas små dalar där jorden skopats upp. Detta kommer sedan att täckas. Istället för att kupa ännu mer täcker jag sedan åsarna med löv, halm, gräsklipp, halvbrunnen kompost eller annat täckmaterial som finns till hands. I mitt fall återanvände jag halm och hö som täckt mina kronärtskockor under vintern. Istället för att kupa potatisen fler gånger, som ofta rekommenderas för att inte potatisen ska bli grön då den eventuellt kommer i dagsljus, fortsätter jag att täcka min potatis. Minimalt med arbete. Så fort blasten visar sig lägger jag mer material på åsarna och allteftersom köksträdgården börjar producera grönsaksavfall matar jag dalarna mellan potatisraderna med det.
Allt går tillbaka till grönsaksodlingen. När jag sätter potatis tidigt håller jag förstås också koll på nattemperaturen. Det kan komma en köldknäpp och potatisblasten är känslig. Dock är rotknölarna tåligare och har än så länge överlevt eventuella frostknäppar tidigare säsonger. Men jag täcker gärna raderna med fiberväv eller extra täckmaterial om det är risk för frost.
Sommarpotatis som sätts ut tidigt kan med fördel hållas under fiberduk eller liten tunnel av plast under flera veckor framöver. Då blir det extra varmt och mysigt för knölarna som växer fortare då och ger tidigare skörd. Men den potatis som nu är satt hos mig är vinterpotatis och ska stå kvar länge i landet, så jag låter den ta den tid den behöver.
Hur många lager fiberduk?
Steg 2 – Fiberduk – Längst ner i ytan du grävt ut lägger du fiberduk i ett jämnt lager (låt det gärna gå upp ett par centimeter på kanterna). Fiberdukens huvudsakliga syfte är att skilja på den befintliga jorden längst ner från dräneringmaterialet (bärlagret som kommer i steg 3), men duken hindrar också till viss del ogräs och rötter från att tränga in i stenläggningen.
Hur många grader skyddar fiberduk?
En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-22 16:24 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/tradgardsbloggen/2011/05/05/fiberduksmiraklet/ Publicerad 2011-05-05 Tänk att det verkligen har funnits en tid före fiberduken! Idag har jag svårt att föreställa mej en odlingssäsong utan att ha tillgång till fiberduken.
Hur klarade jag av plantuppdragning, frostnätter och skadedjursangrepp – då innan fiberduken fanns? Fiberduken är bland det allra bästa hjälpmedlet för en lyckad odling! I en varm jord kommer växtligheten snabbare igång. Så snart tjälen gått ur jorden kan man breda ut duken över odlingsbädden. Till förankring av duken använder man bäst sandfyllda plastkassar – och varför då? undrar säkert många.
Jo, bräder och stenar förstör lätt den sköra duken. Sandfyllda plastkassar blir platta i botten och förankrar dukens kant på ett bra sätt. Kassarna är dessutom betydligt enklare att lyfta av och på, jämfört med brädbitar och stenbumlingar. Och det roliga med att lägga ut fiberduken över jorden tidigt på våren, är att grannarna tror att vi redan sått och satt ! De senaste nätterna har frostrisken varit överhängande.
Växter som producerats långt söderut står nu lockande på bord och hyllor i växtvaruhus och handelsträdgårdar. Dessa importerade plantor är långt ifrån i fas med våra egna växter, som försiktigt söker sig upp ur myllan. Till försäljning finns alltså buskar och perenner som står i full blom redan nu, trots att deras naturliga blomningstid är flera veckor senare! De här växterna är ytterst frostkänsliga! Även här kommer fiberduken väl till pass, den skyddar ungefär 3 grader och det går ju att breda över flera lager.
Egna jordgubbar till midsommar vore väl häftigt! Fiberduk över jordgubbsplantorna driver på dessa och duken ligga kvar ända tills blomningen är i full gång. Fiberduk över nysatt lök och nysådda ärtor håller nyfikna fjäderfän borta. Så fort plantorna grott och kommit upp kan man ta bort duken.
Med hjälp av bågar och fiberduk bygger man utan större svårighet en odlingstunnel. Till bågar använder man lämpligen plaströr (för el/tel-ledningar). För att undvika att bågarna sprätter iväg, när de sticks ned i jorden, kan man först stoppa ned 2-3 dm långa bitar av armeringsrör och sedan trä plaströret över.
Då står bågarna stadigt. Den som är lycklig ägare till en symaskin kan sedan sy veck i fiberduken och trä i rören genom vecken. En riktigt proffsig odlingstunnel blir det! Känsliga växter som exempelvis gurka trivs på den skyddade växtplatsen. Och till tidig odling av vårens primörer passar en odlingstunnel perfekt.