Hur Många Kakaobönor Behövs För Ett Kilo Choklad
Choklad är ett sant handarbete Choklad i alla dess former. Mörk choklad, praliner och mjölkchoklad. Nog smakar det gott, men hur framställs choklad egentligen, och vad är konsekvenserna av all choklad vi äter? Choklad framställs av kakaomassa som kommer från kakaobönor, vilket idag odlas i framför allt Ghana, Indonesien och Elfenbenskusten.

 • Men kakaoträdet härstammar ursprungligen från Amerika, förmodligen från Andernas sluttningar i Amazonas.
 • Än idag kan finns i Venezuela vilda kakaoträd.
 • Till Europa kom kakaon först på 1700-talet, över haven med de resande spanjorerna som tog med sig plantan från Sydamerika.
 • Den fördes sedan vidare till Asien och Västafrika.

Kakaoplantan fick sitt namn av vår svenske botanist Carl von Linné, som kallade den för Theobroma, “Guds mat”, cacao, Träden växer i de varma, fuktiga tropikerna nära ekvatorn. Skördetiden pågår under flera månader och i många länder året om. Ett träd bär runt 30 frukter per år och kan skördas upp till två gånger under den tiden.

 • Omogna frukter är gröna, röda eller lila medan den mogna frukten av kakao är gul eller orange.
 • Till skillnad från de flesta fruktträd växer denna frukt direkt från trädets stam, vilket gör den något enklare att plocka för hand eftersom den inte befinner sig alltför högt upp.
 • Varje frukt skärs ner för hand med en böjd kniv, varefter frukter delas med hjälp av en machete för att nå själva bönan.

Det är en riskfylld procedur och det är inte ovanligt att kakaoodlare saknar både en och två fingrar efter att ha sluntit med kniven. Bönorna tas ut från frukten och torkas sedan, ofta på bananblad. Under tiden så skapas en sockerart i bönan som ger kakaon den chokladsmak vi är vana vid.

Utan denna del av processen skulle kakao smaka betydligt mer bittert. För att producera ett kilo choklad krävs 880 bönor, vilket motsvarar ungefär 30 frukter av kakaoträdet. Bönorna ska sedan fermenteras, en typ av jäsning, och torkas. Denna process kan ta allt från tio till tjugo dagar, och under tiden ska bönorna blandas, vilket ofta görs med bara fötter.

Hela processen för att få fram en välsmakande böna är sannerligen ett handarbete. När bönorna har torkat, vilket helst ska ske under direkt solljus, skeppas bönorna vidare till länder som konsumerar kakaon. Inte nog med att ett hårt arbete utförs för att vi ska få äta vår choklad, det har på flera plantage uppdagats att barn arbetar på plantagen utan att bli betalda.

 1. Det förekommer till och med att barn kidnappas på gatorna och sedan förs över gränsen till Elfenbenskusten.
 2. Försök att sätta dig in i situationen att ditt barn går ner till affären och aldrig kommer tillbaka.
 3. Istället har barnet förts iväg från sin familj och vänner för att tvingas arbeta.
 4. Ett annat problem är att fattigdomen hos många kakaoodlare leder till att tropisk regnskog huggs ner och säljs till förmån för ökad försäljning av kakao.

Tack och lov har denna trend minskat efter att regeringar insett vikten av att bibehålla den värdefulla regnskogen. Fairtrade arbetar ständigt med att förbättra arbetsförhållandena för odlarna. Barnarbete ska inte förekomma någonstans och det är allas gemensamma skyldighet att välja rätt för att påverka en industri som bara växer.

Choklad som är märkt med Fairtrade uppfyller många kriterier som i längden kommer förbättra förhållandena hos många odlare och dess arbetare. Det du kan göra är att tänka till en gång extra innan du köper choklad till helgen. För trots allt, så är det en människa som arbetat hårt för att du ska få njuta av ditt lördagsgodis.

En insats som borde belönas bättre än vad som är situationen i dagsläget. : Choklad är ett sant handarbete

Hur mycket är 100 g choklad i kakao?

Byt ut kakao mot Du kan lika gärna ta mörk choklad. Om du vill baka en kladdkaka eller brownies kan du tänka så här: 1 msk kakao = 1-2 rutor choklad.

Hur mycket kakao i kakaosmör?

Förmalning, malning eller valsning är olika namn för samma sak. Oavsett vad man väljer att kalla detta steg i tillverkningen går den till på följande sätt. Först mals bönorna mycket fint i valsverk och blir en tjock kakaomassa som innehåller mycket kakaosmör. Kakan tas ut, kyls, krossas, finmals och siktas i flera omgångar. Laboratoriet kontrollerar kakaopulvrets smak, fetthalt och kornstorlek. Pulvret är sedan klart att packas. Beroende på trycket i pressen får man fram de två vanligaste typerna av kakaopulver; kakaopulver med låg fetthalt, 10-12 procent kakaosmör och kakaopulver med 20-22 procent kakaosmör.

Obehandlat kakaosmör har en frän smak och lukten påminner om orostade kakaobönor. För att förbättra smaken behandlas smöret i en speciell process. Kakaosmöret filtreras mycket noggrant och man leder ånga genom fettet, som har värmts upp till en hög temperatur (150-200ºC), under mycket kraftigt vakuum.

Smakämnena följer då med ångan. Kakaosmöret ger chokladen en lämplig smältpunkt så att den tål normala temperaturer och ändå smälter i munnen på ett behagligt sätt. Kakaosmöret ger också chokladen en hård, brytbar konsistens, fin glans, vackert utseende och en god hållbarhet. Vid tillverkning av choklad blandas kakaomassa, kakaosmör, socker och övriga ingredienser. De flesta tillverkare använder vanligt strösocker som mals två gånger för att få en bättre kornstorlek. Andra tillverkare föredrar det betydligt dyrare råsockret tack vare dess förmåga att renodla egensmaken hos finare choklad.

Hur många procent kakao måste choklad innehålla?

Vilka chokladsorter finns det? – De vanligaste är mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad. Mörk choklad ska innehålla minst 35 procent kakao. Med det avses den totala mängden av alla ingredienser som framställs ur kakao, dvs. kakaomassa, kakaopulver och kakaosmör.

Hur gör man choklad av kakaobönor?

Hur tillverkas choklad? – Kakaopulver görs av de rostade kakaobönorna. Precis som kaffebönor rostas kakao i heta roterande trummor tills de fått en jämn och fin färg. Efter rostningen mals de i stora kvarnar, den malda massan har hög fetthalt. Av kakaomassan gör man både kakaopulver och choklad.

Kakaopulvret ska helst inte innehålla mer än 20-25 procent kakaofett. Därför pressar man ut en del av fettet, kvar blir en tjock kaka som krossas och mals till ett fint kakaopulver. Kakaosmöret som blir över vid pressningen renas och blandas med kakaomassa, den blandningen utgör råmaterialet när man sedan tillverkar choklad.

Kakaosmör har en smältpunkt på cirka 35˚C. Den låga smälttemperaturen gör att chokladen smälter på ett behagligt sätt i munnen.

You might be interested:  Vad Kan Man Göra Med Gurka?

I vilket land äter man mest choklad?

Visste du att – Majoriteten av all världens kakao odlas i Västafrika, främst i Ghana och Elfenbenskusten. Odlarna där tjänar ofta mindre än en dollar per dag, vilket är under den internationella fattigdomsgränsen. Svenskar äter mest godis i världen och mängden har bara ökat.

Vad år det för skillnad på blockchoklad och vanlig choklad?

Skillnad på blockchoklad och bakchoklad – Blockchoklad innehåller inte kakaosmör och håller sig därför bättre i rumstemperatur utan att smälta. Bakchoklad är mer likt vanlig choklad men lämpar sig bättre till bakning eftersom den tål upphettning. Bakchoklad har godare och “chokladigare” smak än blockchoklad.

Varför blir chokladen grynig?

Om man inte ser upp kan chokladen bli grynig när den smälts. Det har flera orsaker. Här får du veta vilka och hur du undviker dem. Fråga: När jag smälter choklad till bakverk så blir den ofta alldeles grynig och ibland lite gråaktig i färgen. Varför blir det så? Läs också: Hur ska man smälta vit choklad? Svar: Choklad bör hanteras varsamt när den smälts, annars är det lätt att den blir grynig.

I mikron blir den grynig om effekten är för hög, och/eller att den går under för lång tid. I vattenbad orsakas grynigheten vanligtvis av att fukt från ångan råkat hamna i chokladen. Läs också: Så gör du vackra chokladdekorationer steg för steg Bästa sättet att smälta choklad i mikro är att välja ett mellanläge på effekten, köra kortare tid och vid flera tillfällen.

Ta ut skålen och rör om då och då. Vattenbad får inte bli för varmt för då riskerar man att få ånga i chokladen, och du måste röra ofta i smeten. Recept: 13 ljuvligt goda julgodisrecept

Hur tillverkas chokladkakor?

Rostning – Bönorna rostas för att ta bort vattnet i dem och för att utveckla ännu fler aromer. Tiden och temperaturen varierar mellan de olika sorterna, men ligger som regel på mellan 10 till 30 minuter i 100°C. Efter det krossas, mals och valsas bönorna och när kakaomassan har blivit så finkornig att det knappt går att urskilja partiklarna på tungan, så tillsätts sojalecitin.

Bönorna blir till en flytande pasta, som kallas för kakaomassa som innehåller 50 och 55 % fett. Kakaomassan används som en grundråvara för all chokladframställning och kan, beroende på vilket recept som används, tillredas till mörk choklad eller mjölkchoklad. Om man vill göra vit choklad så tar man vara på kakaosmöret som avskiljs under pressningen och som även används till många andra saker så som läppstift.

För att tillverka chokladkakor behöver kakaomassan blandas med socker, kakaosmör och eventuellt smakämnen. Sedan där det dags för conchning.

Hur mycket kakao är det i nutella?

Ingredienser – Socker, palmolja, HASSELNÖTTER (13 %), SKUMMJÖLKSPULVER (8,7 %), fettreducerad kakao (7,4 %), emulgeringsmedel: lecitin ( SOJA ), vanillin.

Vilket land har den bästa chokladen?

Finsmakarna – Är Belgien världens bästa chokladtillverkare? Världsberömd choklad – Idag är den belgiska chokladen berömd i hela världen. Över 2000 chokladtillverkare finns i landet och erbjuder både belgare och turister just sin egna smaksammansättning.

Vad betyder 70% kakao?

När det gäller kakaohalt så är detta kanske en av de mest missuppfattade delarna av hela chokladindustrin. När chokladen gjorde sitt stora intåg på den svenska marknaden så framhävdes ganska snabbt vikten av kakaohalten.70% ansågs vara någon slags minimum och man pratade snabbt om att denna chokladen var någon slags “riktig choklad” till skillnad från det billiga skräp som vi svenskar var vana att konsumera. Valrhona var ett av de första intenationella märkena som gjorde succé på den svenska marknaden! Den importerade chokladen kunde tydligt stoltsera med kakaohalten och den stod alltid i stort format mitt på förpackningen. Men hur ligger det till egentligen? Efter inledande kapitel har det nog framkommit att kakao är en väldigt komplex råvara och att det finns många steg på vägen i processen som kan påverka dess kvalitet.

De flesta har nog också klart för sig att kakaohalten är ett resultat av hur stor del av chokladkakan som består av kakaorelaterade produkter, dvs. kakaomassan. Är det då direkt bättre att ha en högre kakaohalt i sin produkt? Det borde det väl vara eftersom det då alltså blir färre tillsatser? Nej, så enkelt är det inte.

Kvaliteten på chokladen styrs endast av råvaran på ingredienserna och då räknar vi in allt på innehållsförteckningen. För att förklara detta på ett pedagogiskt sätt kan man helt enkelt syna processen från början: Om man tar ett kakaoträd av dålig kvalitet, som också växer i en dålig miljö, med särdeles dåliga förutsättningar. Sprucken och otjänlig kakaofrukt. Man jäser bönorna alldeles för kort tid och slarvar även med torkningen som sker med läckande dieselaggregat. Bönan lastas i säckar, trots att den i själva verket är lite för fuktig, på en båt med stora oljefat. Under färden till fabriken möglar således bönan en aning samt att den tar smak av de stinkande faten.

Väl framme i fabriken sker en kontroll av kvaliteten. Producenten anser direkt att det finns brister, men beslutar sig för att använda kakaon i alla fall. Så för att sminka över felaktigheterna rostar man bönan i ovanligt hör temperatur, under extra lång tid. Resultatet blir en överrostad massa som är full av bitterämnen.

Tänk er nu att man tar denna råvara och gör en 70 procentig choklad av detta? Då blir också resultatet 70 procent skit! Så procenthalten har alltså INGET med kvalitet att göra och så länge man håller sig inom de lagliga gränserna så är choklad lika mycket choklad oavsett om den innehåller 40 eller 80 procent kakao.

 • När man pratar lagstadgade procenthalter så ser det ut så här inom EU: (Kvalitets) mjölkchoklad minst 30% kakao (Kvalitets) mörk choklad minst 43% kakao (Kvalitets) vit choklad minst 20% kakaosmör För att återgå till kakaohalten så är dessutom 70% inte samma typ av 70% överallt.
 • Eftersom procenthalten står för mängden kakaomassa i chokladen så betyder detta att det är både torrsubstans och kakaosmör som räknas in.

Däremot skriver man sällan ut hur stor del av de 70 procenten som består av just fettet. Amedei Bianco innehåller 29% kakao. Detta resulterar alltså i att en 70 procentig choklad kan ha lite olika uppbyggnad och därmed både smaka och bete sig rätt olika varandra.

Är kakao och choklad samma sak?

Olika sorters choklad: Mjölkchoklad, choklad med nötter, mörk choklad och vit choklad. Kit Kat är kex inneslutna i choklad. Choklad är ett samlingsnamn för livsmedel baserade på kakaobönan, Bönan framställs av kakaoträdet Theobroma cacaos frukt. Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayafolket, Bönorna tros ha använts i åtminstone 2 500 år.

 1. Till Europa togs choklad första gången 1502 av Christofer Columbus, och Spanien etablerade tidigt ett monopol på import,
 2. Först förtärdes chokladen i form av chokladdryck, och chokladhus som sålde drycken öppnade på många ställen i Europa.1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första chokladkakan tillverkades 1847,

Många typer av choklad innehåller förutom kakao, i form av kakaomassa eller kakaosmör, även socker, Mörk choklad innehåller i huvudsak kakaomassa, medan vit choklad består av kakaosmör. Den kan vara flytande, pasta eller i block, eller användas som en smaksättare i annan mat.

Hur använder man kakaobönor?

Kakaon rostas och mals – Kärnorna alkaliseras eventuellt och rostas sedan. Efter rostningen mals bitarna ner till en flytande kakaolikör. Den kan användas i choklad eller förarbetas ytterligare till kakaosmör och kakaopulver, som bland annat används för drycker.

Med hjälp av maskiner pressas kakaolikören till en mycket fin vätska som skiljer kakaosmöret och kakaokakor. Kakorna mals därefter ner till olika pulver som är olika fina. Kakaopulvret som används till varm choklad består av en blandning av kakao, mjölk och socker. Beroende på mängden av varje ingrediens smakar drycken mer bitter, söt eller mjölkig.

: Från kakaoböna till kakaopulver och choklad

You might be interested:  Vad Är Det För Skillnad På Bakchoklad Och Vanlig Choklad?

Kan man äta råa kakaobönor?

– NEJ. – Även att många studier visar att det ska vara nyttigt att äta dem råa så kan det fortfarande förorenas med mögel, bakterier eller andra organismer som inte är bra för kroppen. OM man ska äta dem råa så föreslår vi att du skalar dem då det mesta av föroreningarna kommer att ligga i skalet.

Hur gör man så att chokladen inte stelnar?

Viktigt att veta –

Temperaturen i arbetslokalen bör om möjligt vara 18 – 20°C. Om chokladen tjocknar under arbetet beror det oftast på att du har rört allt för flitigt, så att kakaosmöret kristalliserats för hårt. Ta då undan 1/4 av chokladen och värm upp den. Blanda all choklad på nytt för då avbryts kristalliseringen: Smält den mörka chokladen till en temperatur av 45 – 50°C, Valrhona 55 – 58°C. För de ljusa chokladsorterna till 40 – 45°C, Valrhona 48 – 50°C. Rör om. Om vita fläckar, som på fackspråk kallas “fat bloom”, uppstår har chokladen fel temperering. Det kan också bero på att formen eller rumstemperaturen är för varm eller att luften är för fuktig. – Om den gjutna chokladen eller chokladrören spricker har chokladen antagligen fått en rejäl temperaturchock genom för hastig nedkylning. Avkylning ska inte ske under för låg temperatur. Chokladrör och gjutna chokladformar ska kylas i en temperatur av 10 – 12°C, doppade chokladpraliner i 14 – 18°C.

Smaksättning kan vara revolutionerande för chokladen. Tryfflar kan du smaksätta med kraftig vinäger eller varför inte prova med Kvibille Ädel Special. Prova också att ha anklever i chokladmoussen till blinierna. Chilipeppar, kardemumma och kanel är andra heta smaksättare.

Vilken är Sveriges mest sålda choklad?

Svenskarnas favoritchoklad i nytt matchställ tor, jun 14, 2012 13:31 CET – Marabou hejar på de svenska landslagen under sportåret 2012 Sedan 1919 har svenskar kunnat njuta av Marabou Mjölkchoklad, som under sin historia genomgått flera förändringar i förpackningsdesign.

Under sportåret 2012 med fotbolls-EM och de olympiska spelen får den klassiska Marabou-chokladkakan ett nytt matchställ där Mjölkchoklad byts ut mot Heja Sverige i den klassiska cirkeln. Stockholm, 2012-06-07 – Vi vill ta vara på det stora engagemanget som finns kring Sveriges idrottare och landslag.

Vi har sedan slutet av 1990-talet varit en partner till bland annat Svenska Fotbollsförbundet – engagemanget och glädjen som genomsyrar svensk idrott ligger i linje med vad Marabou står för. Vi vill därför skicka en hyllning till våra svenska hjältar och visa vilket stöd de har, säger Hilda Björkman, Marketing Manager Marabou Tablets and Nordic Premium.

Heja Sverige Samtidigt som Heja Sverige-chokladkakan kommer ut på marknaden går startskottet för Marabous nationella kampanj som ska samla svenska supporters i världen. Kampanjen – Heja Sverige – uppmärksammas förutom på förpackningen även i butik och på För ytterligare information, kontakta: Hilda Björkman, Marketing Manager Marabou Tablets and Nordic Premium +46 (0)730 87 16 54 Om Kraft Foods

Kraft Foods bygger ett kraftfullt, globalt företag med fokus på snacking, och med en oslagbar portfölj av varumärken, som människor älskar. Med en årlig omsättning på cirka 54 miljarder dollar är vi världens näst största livsmedelsföretag, och vi gör produkter som miljarder konsumenter kan njuta av i cirka 170 länder.

I Norden är vi ledande inom choklad, kaffe, färskost och chokladdryck. I vår produktportfölj har vi välkända varumärken som Marabou, Daim, Aladdin, Gevalia, V6, Stimorol, Philadelphia, O’boy, Oreo, Tassimo och TUC. Kraft Foods (, NYSE: KFT) är medlem av Dow Jones Industrial Average, Standards & Poor’s 500, Dow Jones Sustainability Index och Ethibel Sustainability Index.

Kraft Foods i Norden har cirka 1600 anställda. I Sverige finns vi i Upplands Väsby och Gävle. Läs mer på vår webbsida Kraft Foods, Smedbyv.8, 194 86 Upplands Väsby, Tfn: 46 8 627 10 00. Fax 46 8 98 61 00. Taggar: : Svenskarnas favoritchoklad i nytt matchställ

Vilken choklad säljs mest i Sverige?

1957 fick Marabou Mjölkchoklad sin unika nya smak och är fortfarande svenskarnas favoritchoklad. Två av Marabous allra första riktigt populära chokladkakor hette Topsy och Siljan och tillkom i sortimentet 1924 respektive 1928.

Finns det 100% choklad?

Vivani grand cru 100% kakao, ekologisk – 80 g Ekologisk sockerfri choklad med 100% kakaohalt, kakaomassa, kakaosmör och krossade kakaobönor utgör hela ingredienslistan. Kakaobönor innehåller bland annat polyfenoler, tanniner, flavonoider, det vill säga antioxidanter.

Det finns inget kolesterol i kakao, och eftersom tannin minskar bakterietillväxten orsakar kakao inte karies. Kakaobönan innehåller de uppfriskande ämnena koffein och teobromin och även fenyletylamin, vilket har en positiv effekt på vårt humör och ger glädjesignaler till hjärnan. Trots det höga innehållet av kakao har chokladen en förvånansvärt fin smak, då kakaosmöret tillför en delikat smakupplevelse i den bitter-söta chokladen.

Denna choklad är också lämplig för bakning och desserter. : Vivani grand cru 100% kakao, ekologisk – 80 g

Vilken är den finaste chokladen?

Världens godaste kvalitetschoklad är utsedd Pressmeddelande – 19 November 2015 08:00 I mitten av oktober avgjordes International Chocolate Awards, en tävling som ofta kallas “VM i choklad.” Det är en oberoende tävling som har som syfte att uppmärksamma och informera om högkvalitativ choklad och belöna den kvalitetschoklad som är mest anmärkningsvärd och intressant.

International Chocolate Awards vill upplysa om småskaligt producerande chokladföretag som har en passion för råvarorna och hantverket, och därgenom stöttar tävlingen även de bönder som har valt att ställa om sitt odlande till kvalitets- istället för kvantitetskakao. Tävlingen pågår under flera månader och delas upp i deltävlingar.

Först tävlar man lokalt uppdelat per land och region, och medaljörerna går sedan vidare till världsfinalen som varje år utspelar sig under London Chocolate Week. Juryn består av oberoende kockar, journalister, bloggare och andra chokladspecialister som testar och utvärderar bidragen.

De går genom chokladbidragen genom blindtest, det vill säga utan att se förpackning och de har strikta regler och manualer för hur testarna ska gå till väga, så att all choklad provas under samma förutsättningar. De betygsätter flera variabler såsom kakaons kvalitet, hur kakaon är conchad och rostad, chokladens textur, smak m.m.

(Vill du ladda ner organisationens formulär för att kunna prova som proffsen hemma, så kan du göra det genom att,) Beriksson kunde räkna hela 13 utmärkelser bland företagets representerade varumärken. “Det är givetvis jättekul, och ett bevis på att vi tänker rätt när vi satsar på småskalig hantverkschoklad som hela tiden har fokus på de bästa råvarorna och ett tydligt hållbarhetstänk”, kommenterar företagets grundare Benny Eriksson utmärkelserna.

Beschle Chocolatier Ingefära – brons i kategorin bästa mörka choklad med smakGardini Cremino Lakrits – guld i kategorin bästa mjölkchokladcremino med smakGardini Cremino Körsbär – silver i kategorin bästa mjölkchokladcremino med smakGuido Castagna Cremino pistage – guld i kategorin bästa nötbaserade pralin med mörk chokladGuido Castagna Cremino kanel och ringblomma – silver i kategorin bästa nötbaserade pralin med mörk chokladGuido Castagna Giandujotti – guld i kategorin bästa mörka choklad gianudjotti/creminoGuido Castagna Chokladcréme – guld i kategorin bästa chokladcreme med mörk chokladMarou Tien Giang 70 % – silver i kategorin bästa plain/origin mörk chokladOmnom Madagascar 66 % – silver i kategorin bästa Micro batch – plain /origin mörk chokladOmnom Milk of Madagascar 45 % – silver i kategorin bästa Mikro batch – Origin mjölkchokladOmnom Milk and cookies 45% – silver i kategorin bästa mjölkchoklad med bitar och smakRococo Chocolates Spicy Island – silver i kategorin bästa mörka choklad med smakRococo Chocolates Kardemumma – guld i kategorin bästa mörka choklad med smak

You might be interested:  Hur Förvarar Man Konservburk Med Makrill I Tomat?

Återförsäljarlista för chokladerna finner du Läs mer genom att klicka Ladda ner bilder Har du frågor får du gärna mejla mig genom att klicka eller ring mig på tel:,För att läsa våra tidigare pressmeddelanden Beriksson är ett västsvenskt familjeföretag med säte i Trollhättan. : Världens godaste kvalitetschoklad är utsedd

Kan man äta ett är gammal choklad?

Hur länge räcker choklad? – Choklad håller vanligtvis några månader efter datumet. Mörk choklad håller kvaliteten längst, till och med upp till ett år efter datumet på etiketten. Mjölkchoklad kommer på andra plats med upp till sex månader och vit choklad på tredje plats med endast ett par månader.

 • När det gäller olika chokladprodukter, t.ex.
 • Choklad, chokladkakor som Snickers eller Twix och andra, beror deras hållbarhet på andra ingredienser än choklad.
 • Det beror på att choklad vanligtvis är den minst lättförgångna ingrediensen på listan.
 • Mjölchoklad håller 3-6 månader, vit choklad håller 3-4 månader, mörk choklad håller 9-12 månader.

Det tiderna är bara en grov uppskattning, och choklad håller oftast mycket längre. Dock kan kvalitén vara lite försämrad efter tiderna jag angett ovan.

 1. Som jag redan har nämnt håller mörk choklad mycket längre än mjölkchoklad eller vit choklad.
 2. Det betyder att mörk choklad har ett längre bäst-före-datum, men att den också håller sig okej längre efter datumet än de andra två,
 3. Observera att tidsperioderna ovan är uppskattningar och endast för bästa kvalitet.

Vilken vit choklad är bäst?

Choklad – vit – test Fyra fyrar gick till såväl Isis Luxury som Bellarom – som kostar en tredjedel. När poängen räknades samman efter testet fick Bellarom se sig slagen på målsnöret med en noslängd. Betyget blev ändå detsamma som för vinnaren Isis Luxury: det näst högsta i vår skala.

 1. GP Konsuments panel fick smaktesta vit choklad i prisspannet från den billigaste, Bellarom med ett kilopris på 64,75 kronor till den dyraste, Blanxart för 470 kronor kilot.
 2. Ingen kammade hem full pott.
 3. Valitet och pris hör ihop, och ibland gör det inte det.
 4. Det har GP Konsuments smaktester visat om och om igen.

Kritiken från läsare kommer oftast när det är en billig produkt som vunnit över en dyr. Procenthalten på den mörka chokladen diskuteras av förståsigpåare och mjölkchokladen har fått sämre rykte. Så när vi skulle duka bordet med den mest färglösa sorten kunde förväntan inför hur den skulle tas emot sammanfattas med ett ord: skakig.

 • För även om den är vit kändes den mer syndig nu när den mörka chokladen återigen nästan fått hälsostatus, som det var redan på den prekolumbianska tiden bland mayafolk och azteker.
 • Vår nervositet lade sig dock snabbt runt testbordet.
 • För det blev många skratt i konsumentpanelen när Sassa Wickman behövde allt fler rutor av samma sort.

Så hade hon också abstinens efter flera veckors godisuppehåll.

 • Men hon var på intet vis ensam om att uppskatta den vita chokladen.
 • Äter ni den vita chokladen på annorlunda vis än den mörka?
 • – Den äter man väl bara en ruta av, konstaterade Sassa Wickman.
 • – Två rutor, plussade Karin Westlund på.
 • – Jag äter den tills den tar slut, sa Göte Sandsjö.

Alla chokladkakor i testet fick minst betyget godkänt. Den som alla var mest överens om var kakan Me to you, där nästan alla i panelen satte betyg tre, som självklart blev det slutgiltiga omdömet. Som Bettan Andersson skrev i sitt protokoll: “en allroundvariant”.

Den hade en smak som tillfredsställde flertalet panelmedlemmar. Och precis som vinnaren Isis Luxury är den från en belgisk producent. Vit choklad inte bara äts som den är, utan används precis som sina mörkare släktingar till bakning och desserter. Vanligen kanske man köper den billigare blockchokladen till kakor och efterrätter.

Blockchokladen får innehålla billigare fett än det dyrare kakaosmöret. Men Bettan Andersson använder lite lyxigare sorter till det mesta: – Det är gott att riva över frukt till dessert. Det är gott i saffransbröd också, men det blir bara till jul. För att få kallas vit choklad måste andelen kakaosmör vara minst 20 procent.

 • Ju mindre av det dyrare kakaosmöret desto större risk att smaken blir lite dammig, noteras på Chokladsajten.
 • Där poängteras också att ursprunget är mindre viktigt i den vita än i den mörka ckokladkakan.
 • Den vita innehåller ju bara kakaosmöret som är färglöst och nästan saknar arom, medan den mörka innehåller massan som ger smak.

Tillsatt vanilj ger smak till den vita sorten. – Vit choklad är mycket godare än jag trodde, sa en överraskad Karin Westlund. Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler,

 1. Isis Luxury
 2. Ica Focus, Gårda
 3. Pris: 20,95 kr/100 g (209,50 kr/kg)

+ Så ska en vit choklad smaka. Lyxig ruta. Smaken stannar kvar länge! Lagom söt. – Något fadd eftersmak. ! Luktar mycket vanilj.

 • Bellarom
 • Lidl, Stigbergstorget
 • Pris: 12,95 kr/200 g (64,75 kr/kg)

+ Mums! Smakar gudomligt. Krämig konsistens. Ej så söt. Smaken dröjer kvar i munnen. – Ser ut som blockchoklad. ! Som yoghurtchokladen på yoghurtdoppade nötter.

 1. Green & Black’s
 2. (Rättvisemärkt)
 3. Ica Focus, Gårda
 4. Pris: 31,95 kr/100 g (319,50 kr/kg)

+ Trevlig chokladbit. Gott grynig. Fruktig eftersmak. – Smakar mer som vaniljglass. ! Vaniljprickar.

 • Blanxart
 • Zebeda Chocolate AB, Vegagatan
 • Pris: 47 kr/100 g (470 kr/kg)
 • + God smak, men inte så vaniljig.

– Hård konsistens. Föredrar tunnare rutor. Hade velat ha lite mer distinkt smak. ! Luktar lite lakrits.

 1. Me to you
 2. Coop, Sisjön
 3. Pris: 21,95 kr/100 g (219,50 kr/kg)

+ Härlig smörsmak. Dröjer fint i munnen. Inte så söt. Allroundvariant. – Lite frän smak. ! Tunn.

 • Lindt Excellence
 • Hemköp, Stigbergstorget
 • Pris: 21,95 kr/100 g (219,50 kr/kg)

+ Bra smak. Gräddig smak av nougat. Smälter lagom fort i munnen. – Känns som om någon dragit i nödbromsen. ! Likblek.

 1. Divine
 2. (Rättvisemärkt)
 3. Ica Focus, Gårda
 4. Pris: 27,95 kr/100 g (275 kr/kg)

+ Rund smak. Okej, men ingen favorit. – Lite fetare ton. Godissöt. Seg. ! Bra storlek på rutorna. Sju vita chokladkakor valdes ut. Dessa serverades i bitar på numrerade tallrikar, Ena delen av panelen började med de låga numren och den andra delen med de höga numren.

 • Till testet serverades vatten och smörgåskex för att neutralisera smaken mellan provbitarna.
 • Kommentarerna är hämtade från testpanelens protokoll,
 • Chokladkakorna kan finnas i andra affärer till andra priser,

: Choklad – vit – test

Hur mycket är 100 gram choklad?

1 Mellanstort stycke Choklad medelvärde motsvarar:

1 dl 1 liten 1 mellan
100 g 170 g

Hur många gram är en chokladkaka?

Marabou Mjölkchoklad, 200 g

Nettovikt 200 g
Kolhydrat 58,5 g
Varav sockerarter 58 g
Protein 4,7 g
Salt 0,33 g

Hur många gram är det i en chokladkaka?

Hej! ”en chokladkaka väger 100 gram och består av 8 lika stora rutor. kakaohalten är 70%.

Hur många gram är en Marabou chokladkaka?

Marabou Mjölkchoklad är Sveriges allra mest älskade chokladkaka. Den har funnits i sortimentet sedan Marabou grundades och är fortfarande lika populär. Finns både i 100 g och 200 g. Ingredienser: Se förpackning för aktuell ingrediensförteckning.