Hur Mycket Grönsaker Ska Marsvin Ha
Bra grönsaker med C-vitamin – Marsvin bör ha ca 1 dl grönsaker varje dag. Det är viktigt att variera grönsakerna så kosten inte blir innehållsmässigt ensidig. Det finns massor av frukt med ett högt innehåll av C-vitamin, men de innehåller även mycket socker och bör därför begränsas.

 • Undvik därför att ge frukt varje dag och endast i små mängder någon gång i veckan högst.
 • Det finns C-vitamin i stort sett alla grönsaker men nedanstående exempel innehåller mer än genomsnittet.
 • Det är dock viktigt med långsam tillvänjning till all ny mat, och man hålla noga uppsikt med att avföringen inte ändrar konsistens, form, mängd eller storlek.

Om så är tillfället, bör man ta bort grönsaken i fråga och om avföringen inte normaliseras, kontaktas veterinär. Exempel på bra grönsaker med högt C-vitamininnehåll är röd och grön paprika, persilja och spenat (små mängder), broccoli, dill, vattenkrasse och kål.

Kan marsvin få för mycket grönsaker?

Hur Mycket Grönsaker Ska Marsvin Ha En så här stor bit paprika (eller ungefär som en tändsticksask) täcker hela dagsbehovet av C-vitamin för ett vuxet marsvin. Försök gärna att variera grönsakerna, det är också viktigt eftersom olika sorter innehåller andra vitaminer och nutrienter. Dräktiga och digivande honor bör få minst tre gånger det normala dagsbehovet av C-vitamin.

Har du provat dessa? Kål i alla dess former innehåller en bra mängd C-vitamin i förhållande till serveringsmängd: vitkål, rödkål, spetskål (finns som både röd och vit), grönkål, fänkål, brysselkål. Missa inte heller den oförtjänt anonyma kålrabbin, serveras enklast oskalad och uppskivad. Broccoli brukar vara populärt och innehåller dessutom extra mycket folsyra för honor i fertil ålder.

Skär inte bort stammen, den tycker de ofta är godast av allt. Bladgrönt som persilja, babyspenat och mangold innehåller massor av C-vitamin men ska inte ges i överdrivna mängder (håll dig till ett par gånger i veckan) eftersom det även har höga halter oxalsyra som kan öka kalciumutfällningen i urinvägarna.

 • Grönsaker som INTE innehåller tillräckligt med C-vitamin i förhållande till lämplig serveringsmängd, men ändå kan varieras med: Morot är billigt, omtyckt och proppat med A-vitamin som är viktigt för ögon och slemhinnor.
 • Men ett marsvin måste äta två stora morötter för att få i sig dagsbehovet av C-vitamin, vilket förstås hade varit alldeles för mättande.

Ge bara en gång om dagen och se till att den andra givan då har högre innehåll. Färsk majs är nyttigt, aptitstimulerande att pyssla med (ta inte bort blasten!) och innehåller mycket folsyra – men tyvärr inte så mycket C-vitamin. Anpassa efter de andra grönsakerna du ger.

Grönsaker som varken innehåller tillräckligt med C-vitamin eller någon annan nutrient: Gurka är i princip bara vatten och ska ges som godis, när det är varmt eller marsvinet dricker dåligt. Sallad, samtliga sorter, samma som med gurka. Bör inte ens räknas som grönsak i det här sammanhanget. ! Ge inte C-vitamin ur någon annan förpackning än naturens egen.

Inga droppar i vattnet, brustabletter eller askorbinsyra. Då kan du pga varierande nedbrytning och upptag aldrig vara säker på att marsvinet får i sig det. Dessutom kan dessa beredningsformer vara skadliga för njurarna på olika sätt. ! Tänk på att grönsaker inte ska fylla någon stor plats i ett marsvins liv.

Vi ger egentligen bara våra domesticerade marsvin det eftersom de inte äter färskt gräs dygnet runt, året om, som sina vilda släktingar. Därför får de inte i sig tillräckligt med C-vitamin. Ger man konsekvent för stora mängder eller fel sorts grönsaker så kommer man förr eller senare att få problem med fetma, övervuxna tänder och trasiga matsmältningssystem.

Grönsaker är inte foder och ska inte mätta. HÖ är ditt marsvins foder. Det ska serveras i överdåd och av bästa kvalitet. Läs mer här om betydelsen av hö: Klick Hur Mycket Grönsaker Ska Marsvin Ha

Hur mycket ska ett marsvin äta?

Vad ska mina marsvin äta? Marsvinet är enbart växtätare och ska inte äta andra saker. De har ett matsmältningssystem som är helt anpassat för en fiberrik diet. Om de får för lite fibrer kan de få diarré och problem med tänderna. Marsvinet har tänder som växer hela deras liv och detta gäller inte bara de stora framtänderna utan även deras kindtänder som sitter så långt in i munnen att det normalt är omöjligt att se dem.

 1. Tänderna slits när marsvinet äter långfibrig cellulosarik mat d.vs.
 2. Hö och gräs.
 3. Marsvin gillar också grenar och pinnar att gnaga på, fruktträd och olika sälg och videarter är bra.
 4. Men höet är allra viktigast! Marsvin måste ha tillskott av C-vitamin eftersom de inte själva kan bilda detta i kroppen.
 5. Om de inte får tillräckligt med C-vitamin får de sämre immunförsvar, problem med ögon, leder och tänder som blir sköra och kan ramla ut.

Till slut får de en utvecklad skörbjugg. C-vitamin måste ges varje dag och är mycket svårt att överdosera eftersom överskottet kissas ut. Det räcker sällan med den C-vitamin som finns i grönsaker, utan du måste ge tillskott. Det finnns färdiga preparat på zooaffärer, tyvärr är det svårt att veta om de räcker till.

 • C-vitamin förstörs mycket lätt av lagring och felaktig förvaring.
 • Bästa sättet att försäkra sig om att marsvinen får i sig det de behöver är att lösa en 1 gr C-vitamin brustablett för människor i 1 dl vatten (kan naturligtvis minskas proportionerligt) Ge 1 ml av lösningen till varje marsvin dagligen.

Kan inte sparas, gör nytt varje dag. Man kan också lösa 1/5 brustablett i vattenflaskan varje dag, detta förutsätter naturligtvis att ditt marsvin dricker vattnet annars gör det ju ingen nytta! Om ditt marsvin är i stress, dräktig, eller sjuk ökar C-vitaminbehovet och du kan ge 3 ggr så mycket som vanligt.

Hö av god kvalité är den viktigaste maten och bör utgöra minst 80% av hela kosthållet. Marsvin blir lätt för tjocka och kan få problem med levern pga av detta, därför är det extra viktigt att de inte äter för mycket kraftfoder. Ett vuxet marsvin ska ha max 1-2 msk pellets/dag (de klarar sig helt utan om de får bra hö och näringsrika grönsaker), dräktiga eller mkt unga djur bör få mer.

Undvik gnagarblandningar eftersom dessa är för feta och söta. Grönsaker ska utgöra max 20% av den dagliga kosten, välj helst C-vitaminrika grönsaker/fruketer som t.ex. apelsin, kål, persilja, betblast, paprika, broccoli, tomat, kiwi. : Vad ska mina marsvin äta?

Vad ska marsvin ha för grönsaker?

När man som djurägare utfodrar sitt smådjur med det där lilla extra goda, bottnar det oftast i välvilja. Tyvärr blir det ofta missriktat då det kan medföra stora problem för djuret. Felaktig kost är en vanlig anledning till varför marsvin drabbas av allvarliga mag- och tarmproblem som kan vara dödliga.

Ibland vill man unna sitt marsvin lite smått och gott, men det är viktigt att komma ihåg att marsvin inte själva har förmågan att välja ut vad för slags mat som är hälsosamt. Marsvin väljer gärna ut det goda och onyttiga som finns att tugga på i buren och lämnar kvar det andra. Om det blir för mycket energirik och lättsmält mat som gnagarblandningar, bröd eller banan kan det i längden vara orsaken till varför marsvinen får besvär.

För lite C-vitamin i kosten är ett annat vanligt problem, därför är det viktigt att man utfodrar sitt marsvin på rätt sätt. Hö Eftersom marsvin har snabb ämnesomsättning och magen ständigt arbetar, behöver de ha mycket kostfibrer som hö. Marsvinens kost ska till största delen bestå av hö och det är den viktigaste delen i kosten eftersom det sliter ner tänderna samtidigt som det är bra för matsmältningen.

Problem med tänderna hos smådjur är en av de vanligaste orsakerna till varför ägare kontaktar veterinären. Läs vår artikel om tandproblem hos smådjur här! Gnagarblandningar Gnagarblandningar innehåller mycket energi och fett. Utfordra ej marsvin med gnagarblandningar då risken är stor att deras hälsa försämras och att de drabbas av övervikt.

You might be interested:  Hur Gör Man Lim Av Mjöl Och Vatten?

Giftigt Avokado, lök, potatisblast, potatisgroddar, smörblomma, rabarber och överdosering av spenat samt råa bönor är giftig för marsvin. Ge inte heller marsvin mineral- och saltstenar då det ökar risken för problem med njurar och urinvägar. Pellets Pellets kan man ge sina marsvin, men det är absolut inte ett måste.

 • De marsvin som växer, är dräktiga eller digivande kan behöva få i sig pellets som ett komplement till den övriga kosten.
 • När du ska köpa pellets till ditt marsvin är det viktigt att det inte innehåller för höga halter fett och kalcium, som ökar risken för övervikt och urinsten.
 • Ofta går det att hitta bra pellets hos veterinärer eller djursjukhus.

C-vitamin Marsvin kan inte tillverka sitt eget C-vitamin och behöver därför dagligen få tillsättning av vitaminen genom kosten. Marsvinsungar och dräktiga honor är i extra mycket behov av C-vitamin. Avsaknaden av den nödvändiga vitaminen kan leda till skörbjugg, förlamning i bakbenen och i värsta fall dödsfall.

 • Några C-berikande grönsaker som går att variera mellan är broccoli, paprika, olika kålsorter, persilja, selleri och apelsin.
 • Viss pellets kan innehålla c-vitamin men tillgodoser ofta inte behovet för marsvinen.
 • Rent vatten Marsvin behöver ha tillgång till nytt och fräscht vatten varje dag.
 • Vattenflaska med pip är oftast lättare att använda istället för en vattenskål.

Nackdelen med skål är att vattnet blir smutsigt fort. Nyttigt godis Gräs, maskrosblad, klöver, melon, kvistar från fruktträd, gurka och romansallad och är exempel på nyttigt godis för marsvinet. Undvik foderbyten Marsvin är mycket känsliga för tvära foderbyten.

Hur mycket morot kan ett marsvin äta?

Morötter är INTE bra!

 • Jag har under hela tiden jag haft marsvin använt morötter och vitkål som bas varje dag, någon gång ibland får dom något extra som lite paprika eller grönkål eller annat men morötterna och vitkålen är basen.
 • Vissa dagar bara morötter, andra dagar bara vitkål, och ibland både och.
 • Jag vet med mig att många andra använder just morötter och vitkål som bas, även många uppfödare.
 • Idag har jag gjort en upptäckt som jag vill gå ut med, och det är att morötter innehåller mindre c-vitamin än gurka.
 • Morötter 6 mg / 100 gram Gurka 9 mg / 100 gram
 • Ett marsvin behöver äta 167 gram morötter per dag (ca 2 hela morötter), eller 111 gram gurka (en hel liten gurka).

Visserligen får dom vitkål också, som ju är väldigt rikt på c-vitamin, men att veta att jag under hela denna tiden hade kunnat ge dom mer c-vitamin genom att byta ut morötter till GURKA varje dag gav mig en chock. Visste verkligen inte detta. Så, om någon inte visste detta innan så vet ni nu.

 1. Broccoli: 12 gram, ett litet kvisthuvud utan stjälk räcker.
 2. De som kräver lite mer men ändå tillhör de högsta:

Salladskål: 26 gram, ett litet blad ungefär. Kålrot: 28 gram, de är tunga så det är bara en liten bit.

 • Vitkål: 28 gram, ett blad ungefär.
 • Morötter: Hemska 167 gram.

: Morötter är INTE bra!

Hur ofta ska man städa en Marsvinsbur?

Hygien – Tänk på att byta eller rengöra dagligen i marsvinsburen! Det är mycket vanligt att marsvin får olika slags sjukdomsproblem på grund av att hygienen i buren är för dålig. Vanliga sådana problem är rinnande ögon och näsa på grund av irriterande ämnen från urinindränkt bottenmaterial. Hur Mycket Grönsaker Ska Marsvin Ha

Kan man ge knäckebröd till marsvin?

Att undvika: –

Knäckebröd, skorpor, mysli, flingor, kakor och andra sötsaker bör inte ges alls. Frukt kan ges i små mängder då och då som godis. Salt- eller mineralsten behövs inte till marsvin. Det kan snarare finnas risker att ge dessa stenar. Om djuret tuggar för mycket på dem ökar risken för urinsten och njurskador.

Vad betyder det när marsvin Piper?

Pratsamma utedjur – Djur som lever i flock behöver kommunicera med varandra. Marsvin är mycket pratsamma och visar sina känslor genom att låta. De tjuter, skriker, piper, kuttrar, hackar tänder och till och med sjunger! På så vis kan de visa om de mår bra, är rädda, hungriga eller annat.

Kan marsvin äta för mycket hö?

Hur Mycket Grönsaker Ska Marsvin Ha Ibland blir det mycket prat om grönsaksmängder och val av kraftfoder. Men inget av det där spelar ju någon roll ifall man inte fått grunden på plats. Det definitivt, tveklöst, ohotat och absolut viktigaste i ett marsvins kost är HÖ. Hö är det vad man kallar grovfoder, och ska utgöra minst 80% av intaget.

 1. Det är inget som ett vildmarsvin på de sydamerikanska grässlätterna behöver bekymra sig över, men för tammarsvin hemma i burarna kan det bli ett stort problem.
 2. Detta eftersom: Hö/gräs innehåller de kiselämnen som naturligt slipar och håller efter marsvinets tänder.
 3. Det är så naturen tänkt ut det för att betesdjur ska kunna göra sitt jobb i den biologiska näringscykeln.

Marsvin som inte äter tillräckligt med hö kan få besvär med övervuxna kindtänder vilket gör det svårare och svårare att äta. Till sist bildar kindtänderna som en brygga över tungan och djuret dör en plågsam och utdragen svältdöd. Eftersom man inte kan se kindtänderna bara genom att öppna marsvinets mun (veterinär med specialinstrument krävs) är det tyvärr många marsvin som går det här ödet till mötes med den enda förklaringen att det “slutade äta”.

Hö/gräs innehåller de kostfiber som marsvinets matsmältningssystem är helt beroende av. Marsvin är liksom hästar enkelmagade grovtarmsjäsare (till skillnad från idisslare) och bryter ner huvuddelen av sin föda i grovtarmspassagen. Det är ett sinnrikt och effektivt system, men även väldigt känsligt för rubbningar.

Marsvin som äter för lite hö kan få besvär med mikrofloran i tarmen vilket försvårar upptaget av vätska – med uttorkning, organsvikt och döden som följd. Det kontinuerliga höätandet är så viktigt att marsvin till och med är undantagna fasteregeln inför operation, istället instruerar veterinärerna en att stoppa gott om hö i transporten.

Att friska marsvin äter för lite hö kan bara bero på följande: ! De har inte tillräcklig tillgång på hö. Marsvins hö ska aldrig portioneras eller snålas med på något sätt. De ska ha FRI TILLGÅNG på hö och nytt hö ska fyllas på ofta, minst två gånger om dagen. Ett marsvin kan inte under några omständigheter erbjudas för mycket hö.

Med fri tillgång på hö förbrukar ett vuxet marsvin mellan 3-5 kg i månaden, beroende på hökvalitet. ! Intaget av hö försvåras på något sätt. Höhäckar, höbollar och liknande ska inte förekomma! Marsvin är som sagt betesdjur, med munnarna på undersidan av kroppen.

De ska inte behöva sträcka sig, stå på bakbenen eller riskera att fastna någonstans bara för att komma åt sitt hö. Då äter de mindre av det än de hade gjort annars. Hö serveras bäst i högar på burgolvet. Man kan även trycka in lite i tunnlar, lägga uppe på hus och i papperspåsar för stimulans/berikning.

Ja, marsvin är usla på att hushålla med sitt hö. De hoppar bomben i det, rullar sig i det, sprider ut det och framför allt kissar ner det under tiden de äter. Sedan vill de ha nytt. OCH SÅ SKA DET VARA. När man budgeterar sina marsvinsutgifter så ska detta finnas med i beräkningarna.

Höet är av undermålig kvalitet. Det tunna pressförpackade höet man kan köpa i mataffären är nog det sämsta som går att finna. Vill man sina marsvins bästa så lär man sig lite mer om hökvalitet och var man kan få tag på bra hö. Oftast är det genom att köpa direkt från bonde eller stall, men vissa djuraffärer säljer även närproducerat så kallat premiumhö (om man inte har så många marsvin, annars blir det rätt dyrt).

En bra tumregel är att marsvin vill ha torrt förstaskördshö med blandad struktur (varken för tunt eller för grovt), det ska vara grönt och väldoftande och gärna innehålla mycket småax och vippor. Finns det dessutom lite ängsblommor i blir de överlyckliga.

Har man köpt sina marsvin av en seriös uppfödare kan man be denne om tips på var man hittar bra hö. ! De får för mycket av det andra. Äter sig mätta innan middagen. Det här är något som även de kunnigaste måste påminna sig själva om ibland. Marsvin bryr sig inte ett dugg om det där med 80% grovfoder, de har ingen karaktär alls när det kommer till godsaker.

Och precis som det inte regnar morötter och paprika över grässlätterna i Peru måste vi se till att det inte finns i överflöd här. Hur gulligt de än tigger. Läs mer här om hur mycket grönsaker du ska servera dina marsvin: Klick Hö alltså. Vill man ha friska och välmående marsvin finns det ingen bättre försäkring. Hur Mycket Grönsaker Ska Marsvin Ha

You might be interested:  Hur Mycket Salt Och Socker Till Gravad Lax?

Kan man ge banan till marsvin?

Critical Care – Äpple & Banan 454g 599,00 kr Livräddande näringslösning som ges till marsvin som behöver komma igång att äta efter ett trauma, sjukdom eller nedsövning. Kan även användas när marsvinet plötsligt inte vill äta, vilket snabbt kan bli livshotande samt när marsvinet behöver extra näring oavsett anledning.Smak: Äpple/BananSkaka påsen innan du blandar enligt nedan:Ge 28 gram/kilo marsvin blandat med 2 delar vatten,totalt per dygn delat på 4-6 mål per dygn.

Kan man ge havregryn till marsvin?

Kraftfoder – Växande, dräktiga och digivande marsvin kan behöva kraftfoder, lämpligen pellets, havrekross eller kornkross. Vuxna marsvin kan i många fall bli tjocka av kraftfoder och i de fallen bör man minska på eller ta bort kraftfodret helt. Kligröt brukar också vara mycket uppskattat av marsvinen och är enkelt att göra, blanda kli (vete-, havre- eller kruskakli exempelvis) med vatten, havredryck eller osötad nypon- eller blåbärssoppa.

Kan man ge marsvin paprika?

Bra kost till marsvin är Broccoli, Grönkål, Paprika, Persilja och torkade nässlor.

Kan man ge jordgubbar till marsvin?

Frukt Till Marsvin – När det gäller frukt så är det inte något man bör ge marsvinen varje dag. Men om du ibland sticker till dina marsvin lite äpple, jordgubbar eller en melonbit som en extra treat, så skulle de gladeligen sätta tänderna i det.

Kan man ge marsvin äpple?

Marsvin ska äta 80% hö och 20% grönsaker. Hö Ska läggas på burgolvet, inte i en höhäck som marsvinen kan fastna och skada sig i. Hö är marsvinets huvudföda som de aldrig får vara utan. Köp inte hö i matbutiken då det oftast är dålig kvalité till alldeles för högt pris.

Öp istället från Eragons eller närmsta stall, hästfolk är noga med sitt hö. Marsvin ska dock aldrig ha ensilage, utan alltid torkat riktigt hö. Marsvin är gnagare och deras tänder växer hela livet, därför behöver de gnaga och slipa ner sina tänder så att de inte blir för långa. Deras envetna höätande är det som håller tänderna i bra skick.

De är också beroende av hö för att tarmarnas bakteriebalans ska fungera bra. Marsvin är gjorda för att mala hö 20 av dygnets 24 timmar, så var väldigt generös med hö och stimulera gärna höätandet eftersom det är det bästa sättet att hålla veterinären borta.

 • Grönsaker och frukt Marsvin behöver färska, C-vitaminrika grönsaker varje dag.
 • De älskar grönt men en varning dock; ge inte för mycket, svarar du på deras ständiga visslande tiggande med att ge grönsaker i tid och otid så har du snart ett marsvin med tarmproblem.
 • Exempel på grönsaker som är C-vitaminrika och bra att ge är gul och röd ekologisk paprika (eftersom att paprika som inte är ekologisk är hårt besprutad) samt olika sorters kål, t ex vitkål, savoykål och spetskål.

Kål ska dock inte ges i överdrivna mängder då de innehåller mineraler och i vissa fall kalk. Grönkål och persilja ska ges i väldigt sparsam mängd och inte för ofta då de kan orsaka urinvägsproblem. Broccoli är inte heller bra i stora mängder. Marsvin älskar gurka, men eftersom att den består av 96% vatten ska den inte ges i alltför stora mängder då det kan göra att marsvinet blir för mätt och därmed inte äter lika mycket hö som den borde.

Däremot är gurkan väldigt bra till det så kallade “gurktricket”. Det går ut på att du varje morgon ger alla marsvin varsin gurkbit, gärna med lite askorbinsyra på för att addera C-vitamin. På det här sättet märker du om någon inte mår bra, att ett marsvin inte glatt tuggar i sig gurka på en gång är ett tecken på att något är fel och då är det veterinären på en gång som gäller.

Gurka kan också hjälpa att hålla undan urinvägsinfektion och urinstenar hos marsvin som dricker för lite ur flaskan. Annat frukt och grönt som är bra att ge som extra godis eller efterrätt efter att marsvinen har ätit upp sina C-vitaminrika grönsaker är morot, äpple, sallad och melon.

Sparsamma mängder! Det finns saker som är direkt giftiga för marsvin. Potatis blir dödsgiftigt för marsvin om det finns minsta lilla gröna prick på den, riskera därför inget – ge aldrig potatis till ett marsvin. Svartrot är giftigt för alla i okokt tillstånd och marsvin ska som sagt bara äta rå kost. Avokado är giftigt och sparris är inte heller nyttigt.

Gräs Marsin älskar gräs! Introducera det långsamt på våren, lite varje dag i en vecka så att de inte får kolik eller diarré. Efter att magen har vant sig vid gräset kan de få i princip obegränsad tillgång under säsongen. Färska trädgrenar Marsvin gillar att ha något att gnaga på.

Fruktträd brukar vara populärast, men det går också bra med sälg, späda björkgrenar på våren, rönn, blåbärskvistar och ene. Man ska vara lite försiktig med barrträd då marsvinen kan få svårläkta sår i mungiporna om de får för mycket. Pellets Vuxna marsvin över ett år behöver inte pellets, de mår fint av en kost bestående av hö och grönsaker.

Hos de marsvin som får pellets är det vanligare med tand -och bettproblem och urinvägsproblem. Dräktiga marsvin får onormalt stora ungar som kan vara svåra att föda fram. Pellets kan också vara en orsak till övervikt hos marsvin. Sjuka och lågviktiga marsvin kan få lite pellets för att gå upp i vikt eller hålla sin nuvarande.

Är marsvin snälla?

Marsvin är snälla och lugna djur som tack vare sitt lugna temperament är väldigt lämpliga som husdjur till även yngre barn. De är sociala och pratsamma flockdjur som uppskattar sällskap och gärna sitter i ditt knä och myser. Ett marsvin väger ungefär 0,7-1,8 kg och har en livslängd på ca 5-8 år.

Vilka tider sover marsvin?

12 saker du kanske inte visste om ditt marsvin – Omletbloggen Sverige Hur Mycket Grönsaker Ska Marsvin Ha 1) Marsvin är inte svin, utan gnagare. De härstammar från området runt bergskedjan Anderna i Sydamerika.2) Namnet marsvin kommer från tyskans Meerschweinchen, vilket betyder “liten havsgris”. Man tror att de fick detta namn eftersom de kom till Europa med båtar, och att de lät lite som små grisar.3) Marsvinsungar är födda med päls och ögonen öppna.4) Ett friskt marsvin väger någonstans mellan 700 och 1200g.5) Marsvin blir mellan 20 och 25 cm långa.6) Marsvin blir vanligtvis 4 – 7 år gamla.7) De har fyra tår på framtassarna, men bara tre på de bakre.8) Marsvins tänder växer konstant, och fortsätter växa under hela livet, så det är viktigt att de konstant har någonting att gnaga på som kan slipa ner dem.9) Marsvin sover bara ungefär fyra timmar på ett dygn, och tar vanligtvis små tupplurar som är mellan 20 sekunder och 6 minuter.10) Marsvin är väldigt högljudda och ger ifrån sig en rad olika läten, inklusive spinnande, gnällande, kuttrande, mullrande, väsande och skallrande av tänderna.11) Marsvin är väldigt sociala djur och måste bo tillsammans i par eller mindre grupper.12) Alla marsvinsraser har fem olika sorters hår som tillsammans utgör pälsen.

Var tycker marsvin om att bli klappade?

De har inga behov av att bli klappade. De gillar värme och därför lägger de sig ner i knät. Marsvin uppskattar på vintern lika bra ett element bredvid buren!

Hur duschar man marsvin?

Så badas marsvinet – Marsvin tycker inte om att bada och är dåliga simmare. Huvudet hålls därför ovan vattenytan hela tiden med en hand under kroppen. Marsvinet badas i ljummet vatten och försiktigt baddar man bak och på ryggen med sin andra hand. Endast de delar på kroppen som behöver rengöras bör bli våta för att undvika nedkylning.

Kan marsvin äta toarullar?

Berikning – Att berika ditt marsvins miljö brukar vara populärt. Ge ditt marsvin olika gömställen som tunnlar eller hus. Fixa en platå eller en hylla pälsbollen kan sitta på och spana. Göm grönsaker i toarullar eller under hö. Eller häng grönsaker i taket så att ditt marsvin får sträcka på sig för att komma åt det goda. Fantasin sätter gränserna!

Vilken sallad kan marsvin äta?

7. Isbergssallad Till Marsvin – Isbergssallad finns det ingen anledning till varför du ska ge dina marsvin. Sallad av andra slag är bra mat för dem, som endivesallad eller romansallad, men isbergssallad innehåller inga nyttig näringsämnen som marsvin behöver få i sig.

You might be interested:  Hur Lång Tid Från Frö Till Tomat?

Kan marsvin äta kex?

Förändra långsamt – Undvik mjölkprodukter, bröd, potatis, kex, kakor och annan söt eller salt mat. Behöver du göra förändringar i foderstaten ska detta ske gradvis för att undvika matsmältningsproblem. Det är särskilt viktigt att kaninungar långsamt får vänja sig vid att äta växtbaserad kost när de är ungefär 3-4 månader.

Vad är giftigt för marsvin?

1. Avokado Till Marsvin – Avocado ska inte ges till marsvin alls. Det innehåller ett ämnen som heter persin, vilket är väldigt giftigt för marsvin. Ett marsvin som får äta avokado kan bli jättesjuk och till och med dö.

Kan marsvin äta för mycket hö?

Hur Mycket Grönsaker Ska Marsvin Ha Ibland blir det mycket prat om grönsaksmängder och val av kraftfoder. Men inget av det där spelar ju någon roll ifall man inte fått grunden på plats. Det definitivt, tveklöst, ohotat och absolut viktigaste i ett marsvins kost är HÖ. Hö är det vad man kallar grovfoder, och ska utgöra minst 80% av intaget.

 1. Det är inget som ett vildmarsvin på de sydamerikanska grässlätterna behöver bekymra sig över, men för tammarsvin hemma i burarna kan det bli ett stort problem.
 2. Detta eftersom: Hö/gräs innehåller de kiselämnen som naturligt slipar och håller efter marsvinets tänder.
 3. Det är så naturen tänkt ut det för att betesdjur ska kunna göra sitt jobb i den biologiska näringscykeln.

Marsvin som inte äter tillräckligt med hö kan få besvär med övervuxna kindtänder vilket gör det svårare och svårare att äta. Till sist bildar kindtänderna som en brygga över tungan och djuret dör en plågsam och utdragen svältdöd. Eftersom man inte kan se kindtänderna bara genom att öppna marsvinets mun (veterinär med specialinstrument krävs) är det tyvärr många marsvin som går det här ödet till mötes med den enda förklaringen att det “slutade äta”.

 1. Hö/gräs innehåller de kostfiber som marsvinets matsmältningssystem är helt beroende av.
 2. Marsvin är liksom hästar enkelmagade grovtarmsjäsare (till skillnad från idisslare) och bryter ner huvuddelen av sin föda i grovtarmspassagen.
 3. Det är ett sinnrikt och effektivt system, men även väldigt känsligt för rubbningar.

Marsvin som äter för lite hö kan få besvär med mikrofloran i tarmen vilket försvårar upptaget av vätska – med uttorkning, organsvikt och döden som följd. Det kontinuerliga höätandet är så viktigt att marsvin till och med är undantagna fasteregeln inför operation, istället instruerar veterinärerna en att stoppa gott om hö i transporten.

Att friska marsvin äter för lite hö kan bara bero på följande: ! De har inte tillräcklig tillgång på hö. Marsvins hö ska aldrig portioneras eller snålas med på något sätt. De ska ha FRI TILLGÅNG på hö och nytt hö ska fyllas på ofta, minst två gånger om dagen. Ett marsvin kan inte under några omständigheter erbjudas för mycket hö.

Med fri tillgång på hö förbrukar ett vuxet marsvin mellan 3-5 kg i månaden, beroende på hökvalitet. ! Intaget av hö försvåras på något sätt. Höhäckar, höbollar och liknande ska inte förekomma! Marsvin är som sagt betesdjur, med munnarna på undersidan av kroppen.

 • De ska inte behöva sträcka sig, stå på bakbenen eller riskera att fastna någonstans bara för att komma åt sitt hö.
 • Då äter de mindre av det än de hade gjort annars.
 • Hö serveras bäst i högar på burgolvet.
 • Man kan även trycka in lite i tunnlar, lägga uppe på hus och i papperspåsar för stimulans/berikning.

Ja, marsvin är usla på att hushålla med sitt hö. De hoppar bomben i det, rullar sig i det, sprider ut det och framför allt kissar ner det under tiden de äter. Sedan vill de ha nytt. OCH SÅ SKA DET VARA. När man budgeterar sina marsvinsutgifter så ska detta finnas med i beräkningarna.

 • Höet är av undermålig kvalitet.
 • Det tunna pressförpackade höet man kan köpa i mataffären är nog det sämsta som går att finna.
 • Vill man sina marsvins bästa så lär man sig lite mer om hökvalitet och var man kan få tag på bra hö.
 • Oftast är det genom att köpa direkt från bonde eller stall, men vissa djuraffärer säljer även närproducerat så kallat premiumhö (om man inte har så många marsvin, annars blir det rätt dyrt).

En bra tumregel är att marsvin vill ha torrt förstaskördshö med blandad struktur (varken för tunt eller för grovt), det ska vara grönt och väldoftande och gärna innehålla mycket småax och vippor. Finns det dessutom lite ängsblommor i blir de överlyckliga.

Har man köpt sina marsvin av en seriös uppfödare kan man be denne om tips på var man hittar bra hö. ! De får för mycket av det andra. Äter sig mätta innan middagen. Det här är något som även de kunnigaste måste påminna sig själva om ibland. Marsvin bryr sig inte ett dugg om det där med 80% grovfoder, de har ingen karaktär alls när det kommer till godsaker.

Och precis som det inte regnar morötter och paprika över grässlätterna i Peru måste vi se till att det inte finns i överflöd här. Hur gulligt de än tigger. Läs mer här om hur mycket grönsaker du ska servera dina marsvin: Klick Hö alltså. Vill man ha friska och välmående marsvin finns det ingen bättre försäkring. Hur Mycket Grönsaker Ska Marsvin Ha

Kan marsvin äta gul paprika?

Grönsaker – med måtta! 01 feb Babylyckan frodas – men tillbaka till verkligheten 🙂 Marsvin ska äta ca 80% hö och 20% grönsaker. Att verkligen kunna beräkna hur mycket de äter i vikt är svårt för hö ska alltid finnas i överskott och vi står inte och väger exakta mängder av det.

Hö är alltifrån mat till leksak och bomaterial. Då blir ju grönsaksvikt också lite ointressant men inte helt. Vi ger grönsaker för att kompensera det gröna färska med naturlig C-vitamin som marsvinen skulle ätit i Sydamerika, remember? Då är det bra att ha koll på vilka grönsaker som innehåller mycket C-vitamin.

I korthet är det kål och paprika. Lite mer ingående; vit, grön, broccoli, savoy, blom, spetskål, bryssel -kål, röd, vit, gul, orange, spets, mini -paprika. Har säkert glömt en massa men ni fattar grejen. Det finns en del andra grönsaker med hög C-vitaminhalt och såklart även frukt men dessa ska användas med försiktighet så de får ett eget avsnitt.

Men vill du göra ditt marsvin till ett lyckligt marsvin då är bra att ha koll på grönsaksdisken. Men grönsaker med måtta! “Ät upp paprikan så får du gurka sen!” Bosse Runsten på Blå Stjärnans exotiska avdelning i Göteborg säger att marsvin mår bäst av de långa fibrer som finns i gräs och hö. Grönsaker har tydligen för korta fibrer för marsvinmagar 😀 och ska ges i begränsad mängd.

Våra sötlimpor tycker att de gröna, röda och gula sakerna är alldeles utmärkta och hade ätit grönsaker dagarna i ända om de fick. Då hade de blivit sjuka i magen. Precis som vi blivit om vi ätit mer godis och kakor, som är jättegott men inte direkt nyttigt för oss.

För marsvin blir konsekvensen av för mycket grönsaker krånglig mage på lång eller kort sikt. Till och med övervikt om det är riktigt extremt. Ett vuxet marsvin som är frisk och kry behöver grönsaker en gång om dagen. Jag ger först de grönsaker som är mycket C-vitamin i, sedan de som är godis. De får så mycket som de äter på nån timme eller två, inte mer.

Pussa marsvin och ge dem hö! Resten av dagen får de hö när de tigger – och pussar! Faktum är att de verkar helt nöjda med det också och en del i det är säkert att de får uppmärksamheten! : Grönsaker – med måtta!

Varför dricker marsvin hela tiden?

Med Eglun får du en tillhörande vattenflaska – Hur mycket dina marsvin dricker beror också på hur mycket de rör sig, deras storlek, och huruvida de är gravida eller inte. Det låter ganska komplicerat, men du behöver inte oroa dig, för så länge du håller vattenflaskan full och ren kommer dina marsvin alltid ha tillräckligt att dricka.

Om dock ihåg att inget vatten i världen väger upp för skugga under sommaren – vare sig dina marsvin är inomhus eller utomhus måste de ha tillgång till en sval, skuggad plats där det inte är över 24 grader. Därför rekommenderar vi att aldrig ha marsvin i uterum, eftersom de ofta blir väldigt varma så fort solen ligger på.

: Hur mycket vatten dricker marsvin?