Hur Mycket Gurka Kan Man Äta
Gurka – Alla känner nog till att gurka innehåller väldigt mycket vatten. Kanske är det också därför gurkan är relativt näringsfattig, i alla fall i jämförelse med broccoli och sparris.100 g gurka innehåller ynka 13 kcal och en genomsnittsgurka väger 400 gram. För att uppnå sina dagsbehov behöver kvinnor respektive män därför äta:

Kvinnor = 42 gurkor, motsvarande 16,8 kg. Män = 54 gurkor, motsvarande 21,6 kg.

Hur mycket gurka per person?

Undrar du vad en gurka väger? här är vikt och mått på olika livsmedel. » Brukar du fundera på vad ett ägg väger eller kanske hur mycket 1 dl vetemjöl väger? Här är listan med mått och vikter på olika livsmedel, Här hittar du mått och vikt på olika livsmedel samt måttomvandling med mera matnyttigt.

  • Mått och vikt på olika livsmedel.
  • Vill du veta vad olika råvaror och ingredienser väger. Ex.
  • Ett äpple, banan eller en liter lingon? Här hittar du mått och vikter på olika livsmedel och råvaror.
  • Bra när du vill vad olika råvaror väger exempelvis.
  • Tänk på! att alla mått och vikter ska bara ses som riktlinjer, dessa uppgifter är ungefärliga samt genomsnittliga Vikt på mjöl? Vetemjöl: 1 dl vetemjöl väger 60-67 gram.

En liter vetemjöl väger ca 600-670 gram. Rågmjöl: 1 dl grovt rågmjöl väger 55 gram. Fint rågmjöl väger 50 gram per dl. Potatismjöl väger 80 gram per dl. Grahamsmjöl väger 60 gram per dl. Durumvetemjöl väger 65 gram per dl. Bovetemjöl väger 50 gram per dl. Rågsikt väger 55 gram per dl.

Sojamjöl väger 30 gram per dl. Ströbröd väger 50 gram per dl. Vikt på grynsorter? Havregryn väger 35 gram per dl. Boveteflingor väger 45 gram per dl. Hela bovetekorn väger 75 gram per dl. Krossat bovete väger 60 gram per dl. Kokt väger det 120 gram per dl. Bulgur väger 80 gram per dl. Couscous väger 80 gram per dl.

Kokt väger det 55 gram per dl. Mannagryn väger 70 gram per dl. Kokt väger det 100 gram per dl. Hela linfrön väger 65 gram per dl. Matvete väger 80 gram per dl. Kokt väger det 70 gram per dl. Polentagryn väger 70 gram per dl. Kokt väger det 105 gram per dl. Vikt på klisorter? Vetekli väger 30 gram per dl.

Vetegroddar väger 35 gram per dl. Havrekli väger 45 gram per dl. Vikt på ris? Vitt ris väger mellan 72-85 gram per dl. Basmatiris väger 85 gram per dl. Avorioris väger 85 gram per dl. Jasminris väger 85 gram per dl. Råris väger 85 gram per dl. Snabbris väger 40 gram per dl. Puffat ris väger 10 gram per dl. Vikt på Pasta? Farfalle, spiraler, fussili samt penne mm väger ca 35 gram per dl okokt pasta och 40-45 gram som kokt pasta.

Snabbmakaroner väger 50 gram per dl okokta och som kokta väger de 45 gram. Vikt och volym på ägg? Extra stora ägg, XL, väger över 73 gram (volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 48 gram (46 ml), äggulan 20 gram (19 ml). Stora ägg, L, väger 63-73 gram per styck.

  1. Volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 41 gram (39 ml), äggulan 19 gram (18 ml).
  2. Medelstora ägg, M, väger mellan 53-63 gram.
  3. Volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 37 gram (36 ml), äggulan 14 gram (14 ml).
  4. Små ägg, S, väger under 53 gram.
  5. Volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 32 gram (31 ml), äggulan 12 gram (12 ml).

Vitan väger i genomsnitt 60% av ägget, gulan 30% och skalet 10%.1 äggula motsvarar ca 1 msk.1 äggvita motsvarar ca 2 msk.2 uppvispade ägg är ca 1 dl.10 uppvispade ägg blir 5 dl.3 äggvitor motsvarar ca 1 dl äggvita.10 äggvitor blir 3,5 dl äggvita.6-7 äggulor motsvarar ca 1 dl äggula.10 äggulor blir 1,5 dl äggula.1 ägg binder en dl vätska i ex.

  1. Majonnäs, bearnaise och hollandaisesås.
  2. Ägg börjar stelna vid 65 grader.
  3. Vikt på matfett & olja? Matolja, olika sorter väger ca 90-96 gram per dl.
  4. Smör väger 95 gram per dl.
  5. Smält smör väger 90 gram per dl.
  6. Okosfett smällt väger 90 gram per dl.
  7. Vikt på nötter, mandel och russin? Jordnötter (skalade) väger 69 gram per dl.

Cashewnötter väger 50 gram per dl. Kokosflingor väger 61 gram per dl. Mandel väger 46 gram per dl. Hasselnötter (utan skal) väger 65 gram per dl. Pistagenötter utan skal väger 65 gram per dl. Valnötter (utan skal) väger 40 gram per dl. Solrosfrön väger 62 gram per dl.

Pinjenötter väger 80 gram per dl. Russin väger 50-70 gram per dl. Vikt på socker? Farinsocker väger 75 gram per dl. Florsocker väger 60 gram per dl. Sirap väger 140 gram per dl. Strösocker väger 90 gram per dl. Syltsocker väger 95 gram per dl. Vaniljsocker väger 60 gram per dl. En stor sockerbit väger 3,4 gram styck och en mindre 2,2 gram.

Vikt på diverse livsmedel? Cornflakes väger ca 11 gram per dl. Majonnäs väger 100 gram per dl. Salt (fint salt med jod) väger 140 gram per dl. Senapsfrön väger 80 gram per dl. Senap (färdig) 110 gram per dl. Ketchup väger 130 gram per dl. Tomatpuré väger 100 gram per dl.

Gelé väger 130 gram per dl. Marmelad väger 120 gram per dl. Sylt väger 125 gram per dl. Äppelmos väger 115 gram per dl. Honung väger 140 gram per dl. Bakpulver, bikarbonat och torrjäst väger 15 gram per matsked. Bryggkaffe väger 38 gram per dl. Snabbkaffe väger 22 gram per dl. Kakao väger 40 gram per dl. Te, lösvikt, väger ca 48 gram per dl.

Vikt på mejerivaror? Som regel gäller att 1 dl flytande mejeriprodukt väger runt 100 gram.1 dl mjölk väger 100 gram.1 dl grädde väger 100 gram.1 dl crème fraiche väger 100 gram.1 dl matyoghurt väger 100 gram.1 dl kesella väger 100 gram. Färskost väger 100 gram per dl.

Vad väger ost? Räkna ca 50 gram per portion till ostbricka. Riven ost väger 40 gram per dl. En ostskiva väger runt 10-15 gram. Riven parmesan eller grana padano väger ca 50 gram. Fetaost eller fårost i tärnad form väger runt 60 gram per dl. Keso väger ca 100 gram per dl. Riven eller tärnad mozzarella väger 55-70 gram per dl.

Glass väger 55-62 gram per dl. Vikt på Nötkött? Biff en skiva biff med 1-1,5 cm tjocklek väger ca 125 gram. Entrecôte väger per 1,5 cm skiva ca 125-150 gram. Oxfilé, hel, väger mellan 1,5-2 kg. En skiva på 2,5 cm av mittdelen väger ca 150 gram. Rostbiff eller innanlår väger 2-3 kg per hel stek.

  • Alvfilé väger runt 1 kg hel.
  • Alvstek väger runt 1-1,5 kg.
  • Vikt på fläskkött? Fläskfilé väger runt 600 gram styck.
  • Flintastek mellan 500-1000 gram styck.
  • Benfri karré väger 1,5-2 kg styck.
  • Fläskkotlett med ben väger 125-175 gram per 1,5 cm skiva.
  • Fläskkotlett utan ben väger 100-125 gram per 1,5 cm skiva.

Fjärilskotlett väger runt 150 gram per skiva med tjocklek runt 1 cm. Fläsklägg (korthuggen) väger 850 gram. Hel skinka för stek väger från 0,5 upp till 4,5 kg. Julskinka mellan 1,5-4,5 kg. Vikt på Lammkött? Lammstek med ben väger runt 2-2,5 kg. Lammstek utan ben väger ca 2 kg.

  • Lammsadel väger runt 1 kg.
  • Lammkotlett väger beroende på styckning: dubbelstyckad 3,5 cm tjocklek väger 125 gram; enkelstyckad med 2 cm tjocklek väger 60 gram.
  • Parkotlett väger 130 gram vid 2 cm tjocklek.
  • En skiva lammbog väger runt 125-150 gram.
  • Vikt på Charkprodukter? Hamburgare väger 60-150 gram styck.

Köttbullar väger mellan 10-15 gram styck. Räkna 100 gram per portion. Pannbiff väger mellan 40-50 gram styck. Pizza med diameter 30 cm väger 350 gram styck. Isterband väger 100-150 gram styck. Korv som lunchkorv, chorizo, frukostkorv väger runt 100-125 gram styck.

Varmkorv, wienerkorv eller hot dogs väger runt 50-65 gram styck. Vikt på Kyckling & Fågel? Kyckling: En hel färsk eller fryst kyckling väger mellan 1-2 kg och räcker till 4-7 portioner. Kycklingbröst med skinn och ben väger mellan 150-175 gram. Kycklingfilé utan skinn och ben väger 100-150 gram. Kycklingklubba väger mellan 180-300 gram styck.

Kycklingvingar väger mellan 50-75 gram styck. Grillad kyckling, hel, väger vanligtvis runt 800 gram. Kalkon: Minikalkon väger mellan 2-3 kg och räcker till 6-8 portioner. Stor kalkon upp mot 4-8 kg (räcker till 10-20 portioner). Kalkonbröst väger mellan 1500-2500 gram.

  1. Ett helt kalkonlår väger 1600-1700 gram (räcker till 10 portioner).
  2. Ett ovanlår väger runt 1000 gram (räcker till 5 portioner).
  3. Struts: Strutsfilé väger 400-1000 gram styck.
  4. Stek av struts väger runt 1000-1250 gram.
  5. Anka: En hel anka väger 1500-2500 gram.
  6. Räkna 400 gram per portion.
  7. En anka räcker till mellan 3-5 portioner.

Gås: En hel gås väger 4-5 kg och ger 8-10 portioner. Höns väger hel runt 1500 gram och räcker till 4-5 portioner. Vikt på fisk? Räkna ca 150 gram benfri filé per portion. Räkna mellan 30-50% rensförlust om du köper fisk med ben. Abborre väger mellan 400-500 gram.

You might be interested:  Hur Många Portioner Är En Paj?

Gädda väger 1-2 kg. Gös väger 800-1000 gram. Hälleflundra väger 9-15 kg. Kolja väger 500-1000 gram. Lake väger runt 1 kg. Lax väger ca 2-4 kg. Makrill väger 400-500 gram. Marulk väger 2-4 kg. Piggvar väger 1-2 kg. Regnbågslax väger 200-250 gram. Röding väger 500-800 gram. Rödspätta väger mellan 300-400 gram. Sej väger 500-1500 gram.

Sik väger 1-2 kg. Sill väger 90-110 gram klass II, 50-85 gram klass III samt 30-40 gram klass IV. Sill väger 55-85 gram klass II, 40-60 gram klass III samt 30-40 gram klass IV. Torsk väger 1-4 kg. Vitling väger 250-500 gram. Ål väger runt 1 kg. Öring väger 2-3 kg.

  • Signalkräftor väger mellan 50-70 gram styck.
  • Flodkräftor något mindre 40-50 gram.
  • Hummer från Sverige väger mellan 350-1000 gram.
  • Amerikansk hummer mellan 450-800 gram.
  • Musslor med skal väger 20-30 gram styck.
  • Räkna med att 70% i rensförlust.
  • En serveringsportion 400 gram eller 15 stycken.
  • Ostron väger mellan 60-150 gram.

Räkor väger mellan 8-20 gram beroende på storleksklass. Räkna att 60% av vikten försvinner vid skalning. Vikt på grönsaker? Aubergine: En medelstor aubergine väger 300-500 gram. Avokado: En avokado av medelstorlek väger 150-175 gram. Räkna med att skal och kärna väger en tredjedel av avokadon.

Broccoli: En broccolibukett av medelstorlek väger 250-400 gram. Blomkål: En lite blomkål väger 300 gram. Medelstor 500 gram och de största upp mot 1 kg. Gurka: En grön slanggurka väger 350-450 gram. En Västeråsgurka ca 100-150 gram. Isbergssallad väger per huvud runt 500-700 gram. Lök: Liten sk steklök väger runt 50 gram styck.

En medelstor lök väger 100 gram. En stor lök väger 200 gram. En knipplök väger 40-80 gram.1 dl friterad lök väger ca 35 gram.1 dl hackad lök väger ca 55 gram. Morot: Minimorötter väger ca 10 gram. Primörmorötter eller vårmorötter väger runt 50 gram styck.

  1. En medelstor morot väger 75-100 gram.
  2. En stor morot väger upp mot 175 gram.
  3. Paprika: En medelstor paprika väger 125-200 gram.
  4. Räkna med att 10% rensas bort.
  5. Potatis: Medelstor potatis väger mellan 85-100 gram.
  6. Små potatisar runt 50 gram.
  7. Stor potatis runt 150 gram.
  8. Bakpotatis upp mot 300 gram.
  9. Skalar du potatisen så kan du räkna bort ca 20% på vikten.

Purjolök väger mellan 150-300 gram.1 dl strimlad purjolök väger ca 35 gram. Rabarber: En stäng rabarber väger mellan 35-100 gram. Rädisor väger ca 10 gram styck. Rödbeta: En medelstor rödbeta väger 65-150 gram. Rödlök väger mellan 125-200 gram. Sparris: Vit färsk sparris väger ca 40-50 gram styck.

  1. Grön något mindre runt 15-30 gram.
  2. Zucchini eller squash: Minizucchini väger 20-25 gram.
  3. Medelstor mellan 300-450 gram.
  4. De största kan väga upp till 5 kg.
  5. Tomater: Körsbärstomater väger mellan 15-20 gram.
  6. Plommontomater samt medelstora tomater runt 80 gram.
  7. Bifftomater upp mot 175-220 gram.
  8. Vikt på frukt? Ananas väger runt 750-1500 gram per styck.

Apelsin av medelstorlek väger 175 gram. Större apelsiner väger upp mot 300 gram. Aprikos, färsk, väger ca 50 gram. Torkad aprikos väger runt 7 gram styck. Banan väger av medelstorlek runt 150 gram styck. Björnbär, färska eller frysta, väger 3-7 gram styck.

En liter björnbär väger ca 500 gram. Blåbär, färska eller frysta, väger ca 600 gram per liter. Citron väger 125-175 gram styck. Clementin väger 75-125 gram styck. Dadel väger 50 gram färsk och 8 gram torkad. Grapefrukt väger 250-300 gram. Hallon och hjortron väger, färska eller frysta, 2-5 gram styck och ca 500 gram per liter.

Jordgubbar, färska eller frysta, väger 5-12 gram styck och ca 500 gram liter. Fikon väger runt 50 gram färska och 20 gram torkade per styck. Lingon väger ca 600 gram per liter. Kiwi väger 75-125 gram styck. Krusbär väger 3-5 gram styck och 600 gram per liter.

Körsbär eller biarråer, färska, väger 6-8 gram styck och 600 gram per liter. Lime väger mellan 75-100 gram styck. Mango väger mellan 300-400 gram styck. Melon: Cantaloupe-, Charantais- och Galia-melon väger runt 500-600 gram styck. Honungsmelon mellan 750-1000 gram. Nätmelon mellan 750-2000 gram. Vattenmelon upp runt 3 kg.

Passionsfrukt väger runt 100 gram styck. Papaya väger per styck 300 gram. Persika väger färsk 150-175 gram. Plommon väger 25-45 gram styck och ca 600 gram litern. Päron väger av medelstorlek runt 150 gram. Vinbär, röda, svarta eller vita-vinbär, väger ca 500 gram per liter.

Vindruvor väger 10-20 gram styck. Äpple väger av medelstorlek runt 125-150 gram. Vikt på svamp? 1 liter färsk svamp som champinjoner eller kantareller väger ca 300 gram; blir ca 200 gram förvälld svamp eller ca 25 gram (ca 2 dl) torkad svamp. En champinjon väger mellan 10-35 gram. Kantareller väger mellan 25-60 gram styck.

Ostronskivling väger per koloni 175 gram.1 liter väger 200 gram. Portabella väger runt 30-70 gram styck. Shiitake väger 5-20 gram styck. Vikt på bönor? Grundregel är att 100 gram kokta bönor ger ca 3 dl kokta. Räkna ca 80 gram okokta per portion eller 2-2,5 dl färdigkokta.

  1. Adzukibönor väger 90 gram per dl (okokta).100 gram okokta adzukibönor blir 2,5 dl eller 210 gram.
  2. Black eyebönor väger 80 gram per dl (okokta).100 gram okokta Black eyebönor blir 3 dl eller 260 gram.
  3. Bruna bönor väger 85 gram per dl (okokta).100 gram okokta bruna bönor blir 3 dl eller 265 gram.
  4. Idneybönor väger 75 gram per dl (okokta).100 gram okokta kidneybönor blir 3 dl eller 230 gram.

Sojabönor väger 74 gram per dl (okokta).100 gram okokta sojabönor blir 3,5 dl eller 230 gram. Svarta bönor väger 85 gram per dl (okokta).100 gram svarta bönor blir 3 dl eller 225 gram. Vita små bönor samt stora vita bönor väger 70-80 gram per dl (okokta).100 gram vita bönor blir 3 dl eller ca 240 gram.

Vikt på linser? Grundregel är att 100 gram ger mellan 2,5-3 dl kokta linser. Räkna ca 60 gram okokta eller 2-2,5 dl kokta linser per portion, Gröna linser väger 85 gram per dl (okokta).100 gram gröna linser blir 3 dl eller 270 gram. Gula linser väger 80 gram per dl (okokta).100 gram gula linser blir 2,5 dl eller 200 gram.

Röda linser väger 90 gram per dl (okokta).100 gram röda linser blir 3 dl eller 280 gram. Svarta linser puylinser väger 90 gram per dl (okokta).100 gram svarta linser puylinser blir 2,5 dl eller 200 gram kokta linser. Vikt på ärtor? Gula ärtor väger 80 gram per dl okokta.100 gram kokta gula ärtor blir 2,5-3 dl eller 240 gram.

Är gurka bra för magen?

KYL NER DIG MED GURKA

Färsk gurksaft är något av det mest föryngrande i hela världen. Den innehåller elektrolyter som är särskilt kraftfullt för att ge näring och kyla ner överbelastade njurar och binjurar, som kämpar för att utföra dess uppgift med att filtrera giftiga avfallsämnen från att bli överhettade på grund av giftig urinsyra. Om du lider av njursjukdom och går på dialys, eller bara har en njure, så kan det vara extremt nyttigt att dricka gurksaft varje dag. Gurkans kylande effekt på körtlar och organer gör att den också är fantastisk till att dämpa feber både hos barn och vuxna. Att pressa gurka till saft frigör de magiska feberdämpande ämnen i dem, som kan släcka febern liksom vatten släcker en brand.

Hur ska du äta dina gurkor? Gurka består mycket riktigt av ungefär 95 procent vatten men både fruktköttet och skalet innehåller samtidigt näring som är viktig för våra kroppar. Fruktköttet innehåller bland annat C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin och folsyra.

Skalet innehåller viktiga mineraler som molybden, kalium, koppar och magnesium. Gurka innehåller dessutom kisel, ett ämne som stärker kroppens bindväv. • Det naturliga innehållet av kalium kan, vid regelbundet intag, hjälpa till att stabilisera ett högt blodtryck. Gurka är en av de vanligaste grönsakerna i Sverige.

Det är en av de enklaste grönsakerna att få i sina barn och den är faktiskt inte så tokig trots allt. Här är några skäl till varför gurka bör ingå i din kost Gurka återfuktar kroppen Ja, gurka består mest av vatten. Cirka 90 procent av gurkan är vatten.

Vätskan hjälper kroppen att återfuktas och minskar risken för uttorkning. Gurka lindrar halsbränna Gurka kan lindra mot halsbränna. Ät några skivor i samband med måltid. Gurka rensar ut gifter Gurka hjälper kroppen att rensa och föra ut restavfall ur kroppen. Regelbundet intag kan även minska risken för njursten.

Näring i gurka Gurka innehåller viktiga vitaminer som A, B och C-vitamin. Pressa gärna gurka tillsammans med spenat och morot så får du en riktigt nyttig cocktail. Gurka innehåller även kalium som har positiv effekt på hjärta och kärl. Gurkor är verkligen en källa till så många saker.

  • De innehåller vitamin B1, B2, B3, B5 och B6, folsyra, vitamin C, järn, kalcium, zink, magnesium, fosfor och kalium, samtidigt som det också är runt 95% vatten.
  • Med andra ord – ät mera gurka! Glöm munsprej – ta en skiva gurka istället Tro det eller ej, men gurka kan faktiskt bota dålig andedräkt.
  • Håll en skiva pressad mot gommen under 30 sekunder med tungan, vilket gör att fytokemikalierna i gurkan tar död på problematiska och illaluktande bakterier.

Gurkor sägs innehålla lignanerna; lariciresinol, pinoresinol och secoisolariciresinol, Dessa förment är kopplade till att minska risken för att utveckla vissa cancerformer, inklusive bröst-, äggstocks-, kolon- och prostatacancer. När gurkan konsumeras, greppar bakterier i vår matsmältningskanal lignanerna och konverterar dem till enterolignans, som binder de till receptorer för östrogener och reducerande östrogener-relaterade sjukdomar – inklusive cancer.

Gurkans hälsoegenskaper för din hud: Skalet används i olika skönhets behandlingar eftersom man finner den högsta koncentrationen av caffeic syra, askorbinsyra och vitamin C där. De hjälper till att hålla huden frisk, lindra irritation, och minskar svullnad. Av den anledningen kan gurka appliceras direkt på huden och är en “klassisk” behandling, synonym med spa och skönhetsbehandlingar. Gurkor kan också hjälpa till att bekämpa sjukdomar som eksem och psoriasis. Gurkskal är inte bara bra när det används externt, det kan också konsumeras i en smoothie genom att riva det och blanda med lite vatten och saften från en halv citron för att avgifta och rengöra din kropp.

You might be interested:  Dricka Kaffe När Man Är Förkyld?

Egenskaper hos gurkan för dina vävnader: En av ingredienserna i gurkor är kiseldioxid, som har många hälsofördelar. Detta är en mineral med förmågan att stärka bindväv i kroppen, eller med andra ord dina muskler, ligament, senor, brosk och även dina ben.

  • Den hjälper till att hålla huden frisk, det är därför det finns i många krämer för aknebehandlingar och hudsjukdomar.
  • Egenskaper hos gurkan för det kardiovaskulära systemet: Den har bra mängder magnesium, fibrer och kalium.
  • Dessa tre komponenter hjälper till att minska blodtrycket.
  • Egenskaper hos gurka för matsmältningen: Om du har matsmältningsproblem, till exempel syra eller svullen mage, tveka inte att äta gurka, eftersom det kommer att ge dig fibrer, vatten, kalium och magnesium, som alla finns i dess skal.

Andra fördelar med att äta gurka:

Den är ett fantastiskt diuretikum, eftersom den består nästan helt av vatten, vilket gör att den rekommenderas för att bli av med överflödig vätska, samt fett från kroppen. Den är bra för att balansera urinsyranivåer och rekommenderas för personer som har högt blodtryck eller vätskeretention (framför allt i vristerna). Den är mycket rik på cellulosa, vilket är skälet till att du behöver tugga den ordentligt för att förhindra matsmältningsbesvär. Den reparerar slemmet i dina tarmar, vilket också gör den mycket bra för att skydda din mage. Den har lite energi i form av kalorier, vilket hjälper dig att hålla vitaliteten och även minskar mängden fett. Den hjälper dig att bli av gifter i kroppen. Den håller ditt försvar i gott skick på grund av sitt innehåll av B-komplex vitaminer (särskilt B3, B5 och B9), kolhydrater, fett, och “bra” protein. Den skyddar dig från förkylningar på grund av sin C-vitamin halt. Den hjälper också läkningen av skador. Den saktar ner hudens och cellernas åldrande på grund av sina A, C och E-vitaminer. Den är ett kraftfull skydd mot de gifter som finns i mat och miljö.

: KYL NER DIG MED GURKA

Kan män leva på gurka?

Dan Larsson har skrivit en opinionstext där han förespråkar vegetarisk kost. Bakgrunden är att det innebär onödigt lidande, att för mycket kött är ohälsosamt och att vi måste dra ner på kött- och mejerikonsumtionen för att undvika allvarliga klimatförändringar.

Björn Hammarskjöld, pediatriker och politiker i Dalarnas landsting, håller inte med. Varför? Jo, för att man inte kan leva på bara gurka. Hammarskjöld säger att man måste äta 18 kilo gurka för att få i sig 2500 kalorier, och trots alla dessa gurkor får man inte i sig alla näringsämnen som behövs. Om man äter mer än sex kilo gurka kan man dessutom dö av vattenförgiftning eller saltbrist.

Varför vegetarianer endast skulle leva på gurka är däremot oklart. Det finns också andra logiska guldkorn i artikeln. Att äta kött och animaliskt fett passar människan perfekt, vi består själva av kött (muskler) och animaliskt fett. Så det kan inte vara skadligt för oss att äta kött och animaliskt fett.

Sug på den, Livsmedelsverket, forskarna och WHO, Resonemanget är absurt. Som om vi inte skulle kunna dö av vatten då vi består till 70 procent av det, eller som att koldioxid inte skulle kunna skada oss då vi andas ut det. Hammarskjöld tar också upp några (faktiskt) intressanta poänger, så som vatten- och gödslingsproblematiken i jordbruket.

Att köttindustrin skulle vara helt bortkopplat från det stämmer däremot inte. Matproblematiken och hur vi på ett hållbart sätt ska hantera framtidens matförsörjning är svår, och inget blir bättre av en korkad dialog.

Vad är färsk gurka bra för?

Varför är gurka bra för huden? – Du visste säkert redan att gurkan innehåller en hel del vatten, 97% för att vara exakt. Förutom den stora mängden vatten är gurkan även rik på bland annat C-vitamin (askorbinsyra), kalium, kalcium, järn och fosfor men det är framförallt den höga halten av C-vitamin som gör att gurkan lämpar sig bra att använda i hudvård.

Hur mycket är 100 g gurka?

Näringsinnehåll. Näringsvärde per 100g. Energi: 11 kcal/46 kJ, Vatten: 96g, Protein: 0,5g, Fett: 0,1g, Kolhydrater: 2g, Kostfiber: 1,1g, Kalium: 163mg, Kalcium: 22mg, Järn: 0,2mg, Selen: 0µg, ß-karoten: 220µg, C-vitamin: 9mg.

Hur mycket är 100g gurka?

Gurka – Alla känner nog till att gurka innehåller väldigt mycket vatten. Kanske är det också därför gurkan är relativt näringsfattig, i alla fall i jämförelse med broccoli och sparris.100 g gurka innehåller ynka 13 kcal och en genomsnittsgurka väger 400 gram. För att uppnå sina dagsbehov behöver kvinnor respektive män därför äta:

Kvinnor = 42 gurkor, motsvarande 16,8 kg. Män = 54 gurkor, motsvarande 21,6 kg.

Vad händer om man äter mycket gurka?

5. Kan vara bra mot ett förhöjt blodtryck – Gurkan i sig kan inte hjälpa dig att hålla blodtrycket i schack men det finns vissa egenskaper som kan fungera som en hjälp på traven. Grönsaken innehåller nämligen ämnen som på sikt kan hjälpa till att sänka blodtrycket.

Vad är nyttigast gurka eller tomat?

Isbergssallad och gurka är två av dessa eftersom de framför allt består av vatten. Gurkskalet innehåller förvisso en hel del näring, men mängden skal vi får i oss är försvinnande liten. Tomaten, däremot, är sprängfylld av antioxidanter.

Kan gurka bli giftig?

Uppdaterad 30 september 2014 Publicerad 30 september 2014 Flera konsumenter har i september blivit matförgiftade av anguriagurka. Odlarna har köpt frön på distans via internet men frön för sorten West India Gherkin har blandats ihop med potentiellt giftiga frön för en vildform av gurkan.

  • Vildformen har hög halt av det giftiga ämnet cucurbitacin, som smakar bittert.
  • Ämnet kan ge illamående, magont och kräkningar men symptomen är övergående och ger ingen långsiktig risk för friska människor, skriver Jordbruksverket.
  • Myndighetens råd är att inte äta bittert smakande gurka – eller squash och melon som också kan innehålla ämnet.

Anguriagurka är en oreglerad art, vilket innebär att den inte omfattas av statlig kontroll av frönas kvalitet eller äkthet. SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.

Är gurka bra för håret?

Hudvård och gurka – hur hör de ihop? Gurka är en klassisk ingrediens i sallader, men också i våra hudvårdsprodukter. Hur kommer det sig? Vi har svaren; Här är 5 förklaringar till varför gurka är så fantastiskt för din hy.1. ÅTERFUKTNINGSBOOST Goda nyheter för alla med torr hy: gurka har en extremt hög nivå av H2O och innehåller 95 procent vatten, vilket gör den till en perfekt ingrediens för att ge hyn återfuktning på djupet.

  • Den ger också härlig lyster till hyn, och det vill vi väl alla ha? 2.
  • NÄRINGSVÄRDE OCH ANTIOXIDANTER Gurkor är små gröna underverk fulla av godsaker! De innehåller näringsämnen som magnesium, kalium, biotin, Vitamin A och B1 som återfuktar, ger tjockare hår, skyddar mot UV-strålar och bibehåller hyns fasthet.

Dessutom kan de ha en avslappnande effekt på våra sinnen! Vätskan från gurka har förmågan att ljusa upp och förnya hyn och till och med ljusa upp ärr och pigmentförändringar. Gurkans skal innehåller kiseldioxid som är bra för att återskapa hyns fasthet.

Gurka innehåller också koffeinsyra, en antioxidant känd för dess anti-ageing-egenskaper som hjälper till att reducera fina linjer.3. VITAMIN C Också känd som mirakel-vitaminen själv! Gurkor är packade av vitamin C vilket har en naturlig energigivande effekt på hyn och kan på sikt gradvis jämna ut din hudton.

När din hy känns extra glåmig, pröva en för att få tillbaka lystern! 4. SNÄLL MOT ÖGONEN Att lägga gurkskivor på ögonen är förmodligen den mest kända hemmakuren mot svullna ögon, och det är inte så konstigt! Eftersom gurkan är rik på antioxidanter och kiseldioxid bidrar den till att göra hyn ungdomligare och till och med ljusa upp mörka ringar.

  • Lägg två gurkskivor på dina ögonlock, låt verka i ungefär 20 minuter och voila; dina ögon är som nya.
  • För extra vård och full effekt, använd även en,5.
  • LÄKANDE KRAFTER Varmt väder är en humörhöjare, men vi är inte lika förtjusta i att bränna oss och att få irriterad hy.
  • Gurka har en svalkande effekt och är därför skön att använda på solbränd hy och kan hjälpa till med läkningsprocessen.

Du kan också applicera en på ett specifikt område för att lindra rodnad och inflammationer. Gurka är verkligen den perfekta gröna medhjälparen. : Hudvård och gurka – hur hör de ihop?

Är det mycket socker i gurka?

100 g Gurka innehåller 13 kcal, vilket är ganska lite kalorier. En portion (50 g) innehåller 7 kcal. Kalori- och Näringsinnehåll per 100 g.

Kalorier 13 kcal
Proteiner 0,8 g
Kolhydrater varav Sockerarter 2,3 g 1,7 g
Fett varav Mättat varav Fleromättat 0,1 g 0 g 0 g

Måste man binda upp gurkor?

Tänk på att inte sätta plantorna för tätt, gärna 40-50 cm mellan plantorna. Gurka behöver bindas upp för att kunna klättra så var beredd med en spaljé redan tidigt.

Är gurka urindrivande?

Underbara hälsofördelar med gurka — Rebecca Johansson Många tror att gurkor enbart innehåller vatten och att de inte innehåller så många näringsämnen eller andra hälsofördelar. Detta är helt fel! ni bör äta gurka varje dag 😉 Gurka är sedan gammalt känt för en massa hälsofördelar.

  • Gurkan är faktiskt en frukt och medlem av familjen Cucurbitaceae.
  • Andra familjemedlemmar inkluderar zucchini och olika sorters melon.
  • Gurkor tillhandahåller olika näringsämnen men är låg i kalorier, fett, kolesterol och natrium.
  • Gurkor har en hög vattenhalt med en mängd spårmineraler som ger oss perfekt vätska i ett litet format.

Gurka ger en kylande och utrensande effekt på vissa stressade organ och är mycket gott att äta i varmt väder. Mer om dess hälsofördelar nedan:

Gurka har en lugnande påverkan på blodet och levern. Levern är det viktigaste avgiftande organet som arbetar hårt för att naturligt ta bort gifter och avfallsmaterial från blodet och tarmen. Gurkor är också en naturlig urindrivande föda. Detta betyder att gurkan kan hjälpa kroppen att producera mer urin för att driva ut gifter och avfall. K-vitamin hjälper till med blodkoagulation, och det kan stödja benhälsa. Ca 2 dl hackad, oskalad, rå gurka ger 10,2 mikrogram vitamin K. K-vitamin r ett fettlösligt vitamin som fungerar med andra viktiga näringsämnen som kalcium och magnesium för att bevara starka ben. K-vitamin stödjer också en hälsosam metabolism, absorption av näringsämnen, hjälper till med hjärthälsa, hjälper till med blodkoagulation, stödjer neurologisk funktion och kan skydda mot cancer Som medlem i Cucurbitaceae-familjen innehåller gurkor höga nivåer av bittersmakande näringsämnen, kända som cucurbitacin. Enligt en artikel i International Journal of Health kan dessa näringsämnen hjälpa till med att förebygga cancer genom att stoppa cancerceller från att reproducera sig. 2 dl oskalad gurka ger också 193 mg kalium och 17 mg magnesium. Gurkor kan spela en roll i att kontrollera och förebygga diabetes. Den innehåller ämnen som kan hjälpa till att sänka blodsockret eller stoppa blodsockret från att stiga för högt. En teori är att cucurbitacins i gurka hjälper till att reglera insulinfrisättningen och metabolismen av leverglykogen, ett viktigt hormon vid bearbetningen av blodsocker. Gurkor kan ha antiinflammatoriska fördelar. Att applicera skivad gurka direkt på huden kan hjälpa till att svalka och lugna huden och minska svullnad och irritation. Gurka kan även lindra solbränna. Gurka innehåller även B-vitaminer, A-vitamin och antioxidanter, inklusive en typ som kallas lignaner. Antioxidanter hjälper till att ta bort ämnen från kroppen som kallas fria radikaler. Vissa fria radikaler kommer från naturliga kroppsliga processer, och andra kommer från yttre påverkan, till exempel föroreningar. Om för många samlas i kroppen kan de leda till cellskador och olika typer av sjukdomar. Studier har föreslagit att lignanerna i gurka och andra livsmedel kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och flera typer av cancer. Gurkor innehåller antioxidanter, inklusive flavonoider och tanniner, som förhindrar ansamling av skadliga fria radikaler och kan minska risken för kronisk sjukdom. I synnerhet kan pektin, den typ av löslig fiber som finns i gurkor, bidra till att öka tarmrörelser och förbättrar matsmältningens hälsa. Traditionellt har gurkor använts som ett naturligt huvudvärks- och smärtreducerande medel då gurkor bekämpar inflammation och svullnad.

You might be interested:  Hur Smälter Man Socker Till Pepparkakshus?

Ät gurkan som den är eller gör färskpressad juice på den 🙂 Men köp alltid ekologisk gurka då den är väldigt besprutad! Referenser: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612419/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20614191 http://www.jarcp.com/3050-evaluating-the-potential-benefits-of-cucumbers-for-improved-health-and-skin-care.html https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6429205/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26193861 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3019374/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25623312 : Underbara hälsofördelar med gurka — Rebecca Johansson

Vad är det för nackdelar med svenskodlad gurka?

Svenskodlad tomat och gurka – Odlarna ” alt=””> Vi är svenska tomat- och gurkodlare som förenas i vår kärlek till grönsaker odlade och skördade med omsorg och passion i Sverige. Genom att välja svenskodlade grönsaker bidrar du inte bara till arbetstillfällen i Sverige utan gör också ett bra val för klimatet. Det är nämligen så att genom en ökad inhemsk produktion av frukt och grönt skulle Sveriges klimatavtryck i världen minska. Men det finns ännu fler fördelar med svenskodlade grönsaker. Här är ett urval! Hela 67 procent av de importerade tomaterna har rester av bekämpningsmedel.

Grönsaker odlade i Sverige har minst mängd rester av bekämpningsmedel.Den korta transporten till dig gör att tomaterna får mogna längre på plantan, vilket är positivt för både smak och näringsinnehåll.Importerad gurka har ofta transporterats över 3 000 kilometer. Det har inte den svenskodlade.Nio av tio svenska tomater odlas i växthus som värms upp av förnybar energi.

: Svenskodlad tomat och gurka – Odlarna

Hur mycket är 1 kg gurka?

Vad väger olika grönsaker? –

Aubergine: En medelstor aubergine väger 300-500 gram. Avokado: En avokado av medelstorlek väger 150-175 gram. Räkna med att skal och kärna väger en tredjedel av avokadon. Broccoli: En broccolibukett av medelstorlek väger 250-400 gram. Blomkål: En lite blomkål väger 300 gram. Medelstor 500 gram och de största upp mot 1 kg. Gurka: En grön slanggurka väger 350-450 gram. En Västeråsgurka ca 100-150 gram. Isbergssallad väger per huvud runt 500-700 gram. Lök: Liten sk steklök väger runt 50 gram styck. En medelstor lök väger 100 gram. En stor lök väger 200 gram. En knipplök väger 40-80 gram.1 dl friterad lök väger ca 35 gram.1 dl hackad lök väger ca 55 gram. Morot: Minimorötter väger ca 10 gram. Primörmorötter eller vårmorötter väger runt 50 gram styck. En medelstor morot väger 75-100 gram. En stor morot väger upp mot 175 gram. Paprika: En medelstor paprika väger 125-200 gram. Räkna med att 10% rensas bort. Potatis: Medelstor potatis väger mellan 85-100 gram. Små potatisar runt 50 gram. Stor potatis runt 150 gram. Bakpotatis upp mot 300 gram. Skalar du potatisen så kan du räkna bort ca 20% på vikten. Rotselleri: en medelstor väger ca 450 gram. Palsternacka: en medelstor väger ca 140 gram. Kålrot: en medelstor kålrot väger ca 1 kg. Purjolök väger mellan 150-300 gram.1 dl strimlad purjolök väger ca 35 gram. Rabarber: En stäng rabarber väger mellan 35-100 gram. Rädisor väger ca 10 gram styck. Rödbeta: En medelstor rödbeta väger 65-150 gram. Rödlök väger mellan 125-200 gram. Sparris: Vit färsk sparris väger ca 40-50 gram styck. Grön något mindre runt 15-30 gram. Zucchini eller squash: Minizucchini väger 20-25 gram. Medelstor mellan 300-450 gram. De största kan väga upp till 5 kg. Körsbärstomater väger mellan 15-25 gram. Vanliga tomater, kvisttomater och plommontomater av medelstorlek väger runt 80-100 gram. Bifftomater upp mot 175-220 gram. Fänkål väger mellan 250-300 gram styck. Vitkål – ett vitkålshuvud varierar i vikt mellan 1-2 kg. Vintervitkål är större och färsk sommarkål mindre. Spetskål – ett huvud spetskål väger 450-700 gram.

Hur många kalorier har en hel gurka?

Makronutrienter mm per 100 g Gurka

Kalorier 13 kcal
Proteiner 0,8 g
Kolhydrater varav Sockerarter 2,3 g 1,7 g
Fett varav Mättat varav Fleromättat 0,1 g 0 g 0 g
Salt 0 g

Hur mycket kalorier är det i en hel gurka?

Kalorismart mat som ger en bra mättnad med lågt saldo på kalorikontot är intressant för alla som vill kontrollera sin vikt. För dig som jagar kalorier efter 5:2-metodens riktlinjer är mängden mat sett till totala kaloriintaget av yttersta vikt under de dagar då du ska fasta.

Hur mycket är 50 gram gurka?

Vikter & Måttangivelser

Sort Mängd Ca vikt i gram
Gurka ca 8 cm till ättiksinläggning 1 st 50
Gurka 10-12 cm till saltgurkor 1 st 75
Grön slanggurka 1 st 400
Paprika 1 st 120

Hur många kalorier är en halv gurka?

Det finns 45 kalorier i Gurka (med Skal) (1 ).

Är det Fett i gurka?

En gurka innehåller i sin tur 0,1% fett per 100 g. Alltså skulle det behövas 735 g gurka för att komma upp i samma mängd fett som en jordnöt.

Hur mycket är 50 gram gurka?

Vikter & Måttangivelser

Sort Mängd Ca vikt i gram
Gurka ca 8 cm till ättiksinläggning 1 st 50
Gurka 10-12 cm till saltgurkor 1 st 75
Grön slanggurka 1 st 400
Paprika 1 st 120

Hur mycket är 1 kg gurka?

Vad väger olika grönsaker? –

Aubergine: En medelstor aubergine väger 300-500 gram. Avokado: En avokado av medelstorlek väger 150-175 gram. Räkna med att skal och kärna väger en tredjedel av avokadon. Broccoli: En broccolibukett av medelstorlek väger 250-400 gram. Blomkål: En lite blomkål väger 300 gram. Medelstor 500 gram och de största upp mot 1 kg. Gurka: En grön slanggurka väger 350-450 gram. En Västeråsgurka ca 100-150 gram. Isbergssallad väger per huvud runt 500-700 gram. Lök: Liten sk steklök väger runt 50 gram styck. En medelstor lök väger 100 gram. En stor lök väger 200 gram. En knipplök väger 40-80 gram.1 dl friterad lök väger ca 35 gram.1 dl hackad lök väger ca 55 gram. Morot: Minimorötter väger ca 10 gram. Primörmorötter eller vårmorötter väger runt 50 gram styck. En medelstor morot väger 75-100 gram. En stor morot väger upp mot 175 gram. Paprika: En medelstor paprika väger 125-200 gram. Räkna med att 10% rensas bort. Potatis: Medelstor potatis väger mellan 85-100 gram. Små potatisar runt 50 gram. Stor potatis runt 150 gram. Bakpotatis upp mot 300 gram. Skalar du potatisen så kan du räkna bort ca 20% på vikten. Rotselleri: en medelstor väger ca 450 gram. Palsternacka: en medelstor väger ca 140 gram. Kålrot: en medelstor kålrot väger ca 1 kg. Purjolök väger mellan 150-300 gram.1 dl strimlad purjolök väger ca 35 gram. Rabarber: En stäng rabarber väger mellan 35-100 gram. Rädisor väger ca 10 gram styck. Rödbeta: En medelstor rödbeta väger 65-150 gram. Rödlök väger mellan 125-200 gram. Sparris: Vit färsk sparris väger ca 40-50 gram styck. Grön något mindre runt 15-30 gram. Zucchini eller squash: Minizucchini väger 20-25 gram. Medelstor mellan 300-450 gram. De största kan väga upp till 5 kg. Körsbärstomater väger mellan 15-25 gram. Vanliga tomater, kvisttomater och plommontomater av medelstorlek väger runt 80-100 gram. Bifftomater upp mot 175-220 gram. Fänkål väger mellan 250-300 gram styck. Vitkål – ett vitkålshuvud varierar i vikt mellan 1-2 kg. Vintervitkål är större och färsk sommarkål mindre. Spetskål – ett huvud spetskål väger 450-700 gram.

Hur mycket väger 1 gurka?

Storleken bestäms av gurkans vikt. Frilandsodlad gurka ska väga minst 180 g. Växthusodlad gurka ska väga minst 250 g.

Hur mycket plats behöver en gurka?

Har man ett soligt fönster går det utmärkt att odla gurka inomhus! Var beredd på att plantan blir gigantisk, behöver mängder med vatten och producerar gurkor i parti och minut. – Det är verkligen en häftig känsla att kunna gå till vardagsrummet och plocka en egenodlad gurka till lunchen. Ofta mognar flera gurkor samtidigt, men de går att spara i kylen i minst en vecka. Lättodlad Gurka växer snabbt, är enkel att odla och ger mängder med gurkor, bara man är noga med vattning, omplantering, duschning och gödsling. Det är viktigt att slutkrukan är rejält stor, minst 10 liter, gärna det dubbla om det finns plats. Redan 5 veckor efter sådd täcker plantorna fönstren och är fulla med smågurkor! Lång skördetid Sår man gurka på våren ger plantan skörd hela sommaren och långt in på hösten tills ljuset inte längre räcker till. Har man kan man förlänga skördetiden.