Hur Mycket Salt Och Socker Till Gravad Lax
Hur mycket socker är det i gravad lax? – Det är viktigt att använda riktigt socker och riktigt salt, sk mineralsalt ger inte samma hållbarhet. Gör så här: Gnid in 1 kg rå laxfilésida med: Alternativ 1: 3/4 dl salt och 3/4 dl socker samt eventuellt andra kryddor som krossad vitpeppar och dill eller smakämnen, t ex cognac.

Vad ska man ha för salt till gravad lax?

Grava fisk Hur Mycket Salt Och Socker Till Gravad Lax Ordet grava kommer från att man förr grävde gropar i jorden och klädde dem med granris, näver eller bark. Sist lade man i lättsaltad fisk och täckte med ris och jord. Metoden gjorde att det inte krävdes så mycket av det dyra saltet. Det var istället mjölksyrabakterierna på fiskskinnet som hjälpte till att konservera fisken.

Gravning användes förr som en konserveringsmetod och gav en syrad/saltad fisk. Idag gravar man endast för att uppnå en speciell smak och konstistens. Det har en ringa konserverande effekt. Man använder främst feta fiskar som lax, sik, röding, makrill och strömming. Magra fiskar har en tendens till att bli hårda vid gravning, eftersom vattnet dras ut ur fiskköttet.

Vid klassisk gravning används socker, salt och eventuellt krossad vitpeppar och dill. Äldre recept förespråkar lika delar socker och salt. Numera använder man ofta dubbelt så mycket socker som salt. Gör så här Gnid in 1 kg rå laxfilésida, med skinn med Alternativ 1 3/4 dl salt och 3/4 dl socker samt eventuellt andra kryddor som krossad vitpeppar och dill eller smakämnen, t ex cognac.

 • Resultatet blir en något hårdare fisk än alternativ 2, men ger också en något mer hållbar produkt.
 • Alternativ 2, 1/2 dl salt och 1 dl socker samt eventuellt andra kryddor eller smaksämne (se ovan).
 • Använder man större del socker än salt får fisken en något mjukare konsistens men också en något kortare hållbarhet.

Är det två laxhalvor som skall gravas lägg köttsidorna mot varandra i t ex en långpanna och täck med plast eller lägg i stor plastpåse. Förvara i kyl. Låt fisken ligga kallt i ett eller ett par dygn. Vänd fisken och ös med den lake som bildas, en gång / dygn.

Varför salt utan jod till gravad lax?

Grava fisk idag – Det är främst feta fiskar som lax, röding, regnbåge, sik och makrill som passar för gravning. Magra fiskar, som till exempel torsk går också att grava men har en tendens att bli hårda i konsistensen då vattnet dras ut ur fiskköttet. Vid klassisk gravning används socker, salt och eventuellt krossad vitpeppar och dill.

Äldre recept förespråkar lika delar socker och salt. Numera används dubbelt så mycket socker som salt. Gör så här till 1 kg laxfilésida med skinn: • ½ dl salt och 1 dl socker • Tillsätt krossad vitpeppar och dill eller t.ex. ett par matskedar cognac • Blanda samman och gnid in i fiskfilén. Alternativ: Ta lika delar salt som socker för en fastare och mer hållbar konsistens.

Gör så här: • Är det två laxsidor som ska gravas, lägg köttsidorna mot varandra, efter kryddning och täck över i en form, alternativt lägg i plastpåse. Lägg i kylskåp i minst ett dygn, eller helst i 2-3 dygn. Hållbarhet: • Gravad fisk håller efter att den är färdiggravad i 3-4 dagar i kyl och 1-2 månader i frys.

 • Viktigt! Använd vanligt koksalt, NaCl, utan jod vid gravning och rimning eftersom joderat salt bevarar de naturliga mjölksyrebakterierna som behövs för ett lyckat resultat.
 • Du bör inte heller använda “lättsalter” som till exempel Seltin då de inte har samma effekt på mikroorganismerna utan kan ge upphov till oönskad bakterietillväxt.

Andra goda (juliga) smaksättare: Citron + enbär Dill + citron Apelsin + fänkål Peppar av olika sorter Läs mer om gravning här.

Vad gör man om den gravade laxen blev för salt?

Baka eget bröd – Matbröd med soltorkade tomater, Morotsbröd eller Grovt rågbröd. Här är recepten. Fråga : Jag har för första gången i mitt liv gravat en lax och har nu efter provsmakning upptäckt att den blivit väldigt salt! Jag skulle helt enkelt tagit upp den en dag tidigare än vad jag gjorde (den gravades i 4 dagar).

Men samtidigt är det inget fel på den och jag vill verkligen inte slänga ett kilo lax som det inte är något fel på. Nu till min fråga, vilken typ av rätter kan jag använda denna lax i, eller snarare vilka ingredienser hjälper till att neutralisera saltsmaken? Jag känner rent spontant att det inte räcker med enbart dillstuvad potatis.

Martina Bergström Svar : Lax som har gravats alltför länge blir inte bara för salt, den blir också väldigt hård och torr i konsistensen. Den bör alltså användas i mycket tunna eller små bitar och inte vara den dominerande ingrediensen i en rätt. Jag skulle pröva att göra en laxpudding och byta ut den rimmade laxen mot en lite mindre mängd av din gravade.

You might be interested:  Hur Mycket Koffein I Mörk Choklad?

Varför blir den gravade laxen hård?

Gravlaxsås med espresso –

 • 1 dl svensk senap, finkornig
 • 2 msk rödvinsvinäger
 • 3 msk strösocker
 • 0,5 tsk flingsalt
 • svartpeppar, från kvarn
 • 2 dl solrosolja
 • 2 msk espresso, kallt
 • färsk dill
 1. Putsa bort eventuellt fett från laxen.
 2. Blanda samman strösocker och salt i en skål.
 3. Krossa svartpepparkornen lätt i en mortel och blanda med socker och salt.
 4. Lägg laxsidan på en bricka eller plåt. Massera in hela laxen (även skinnsidan) med blandningen och lägg den med skinnsidan nedåt.
 5. Bryt dillstjälkarna i bitar och lägg den ovan på och under laxen.
 6. Plasta in fisken och låt den gravas i kylen i cirka 2 dagar.
 7. Häll bort överflödig vätska / gravlaxblandning så att inte laxsidan ligger och simmar i vätska (då blir ytan hård).
 8. Vänd och gnid in laxen i lagen 1–2 gånger per dygn.
 1. Vispa samman senap, rödvinsvinäger, strösocker, flingsalt och svartpeppar.
 2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning.
 3. Smaksätt med kall espresso.
 4. Vänd ner färsk skuren dill precis innan servering.

: Gravad lax à la Leila | Köket.se

Varför socker när man gravar?

Fakta: Så fungerar gravning – När man gravar lax lägger man en blandning av socker, salt och kryddor mellan två filéer. Under cirka två dygn gravas fisken i kylen där salt och socker påverkar fiskköttets smak och konsistens. Saltet drar ut vätska ur fiskköttet och strukturen blir mer kompakt.

 1. Inne i fiskfilén löser saltet upp vissa proteiner, och det gör att köttet blir mjukare eftersom natrium (salt) bildar en geléartad massa av proteiner som binder vätska.
 2. Även sockret bidrar till mjällare konsistens och rundare smak.
 3. I gravningsprocessen medverkar också enzymer som finns naturligt i fiskköttet.

De bryter ner celler och gör att köttet blir mjukare. Både salt och socker skapar en ogästvänlig miljö för bakterier. En riktigt bra gravad lax ska ha en fräsch smak av lax och färsk dill och en bra balans mellan sött och salt. Redan på medeltiden gravade vi lax i Sverige.

Måste man frysa laxen innan man gravar den?

Grava laxen nu, frys in och ta fram till jul Publicerat 2012-12-02 17:15 Det är mycket som ska ske dagarna före jul. Allt som kan göras i förväg underlättar. All fisk som äts rå ska ha legat ett par dagar i frysen. Men istället för att frysa fisken innan gravning går det utmärkt att göra det efteråt.

På så sätt behöver du heller inte oroa dig för hållbarheten. Tina laxen lagom till julafton så håller den i många dagar därefter. Ordet grava kommer från att man förr grävde gropar i jorden och klädde dem med granris, näver eller bark. Sist lade man i lättsaltad fisk och täckte med ris och jord. Metoden gjorde att det inte krävdes så mycket av det dyra saltet.

Det var istället mjölksyrabakterierna på fiskskinnet som hjälpte till att konservera fisken. Gravning användes alltså förr som en konserveringsmetod och gav en syra/saltad fisk.

 • Idag gravar man endast för att uppnå en speciell smak och konsistens och några gropar grävs inte längre!
 • Gör så här:
 • Till varje kilo lax: ½ dl salt ½ dl socker 10 krossade vitpepparkorn
 • 3 dl grovhackad dill

Mellanbiten är bäst att grava. Välj en mittbit på en stor lax. Skrapa och torka laxen men skölj inte! Dela laxbiten längs ryggbenet. Ta bort ryggbenet och eventuella småben. Gnid in laxen med en blandning av salt och socker. Täck botten i en låg form med hackad dill och lägg ner ena laxhalvan med skinnsidan nedåt.

Strö på rikligt med dill och peppar på laxen. Lägg den andra laxhalvan ovanpå med skinnsidan uppåt. Täck laxen med resten av dillen och lägg folie över. Låt fisken stå kallt och mörkt i 2 dygn. Vänd den några gånger under tiden. Frys in laxen tills dess du skall använda den. Tina och skär i tunna skivor och servera med exempelvis rostat bröd, dill och citron eller gravlaxsås.

Laxen håller ca en vecka, förutsatt att den inte står framme i rumstemperatur för länge varje gång, vill säga! Ta bara fram det som går åt, eller var snabb att ställa tillbaka i kylskåp. Det som inte går åt på julbordet är gott att äta tillsammans med stuvad spenat och kokt potatis.

 1. Viktigt att tänka på vid gravning, saltning och rimning är att använda vanligt koksalt (NaCl), eftersom “lättsalter” t ex seltin, inte har samma effekt på mikroorganismerna utan kan ge upphov till bakterietillväxt.
 2. Gravlaxsås 1 msk vinäger 1 msk socker 3 msk senap 1 äggula ¾ dl matolja salt vitpeppar
 3. 2 msk hackad dill

Blanda vinäger, socker, senap och äggula. Häll i oljan under kraftig omrörning. Smaksätt med salt och vitpeppar och blanda ner hackad dill. : Grava laxen nu, frys in och ta fram till jul

Vad är bättre salt med jod eller utan?

Jod – Jod är ett grundämne som vi får i oss genom bland annat fisk och skaldjur och det är viktigt för hormonen i sköldkörteln. Brist på jod kan ge upphov till struma. I Sverige hade vi stora problem med struma under 1800-talet och därför började grundämnet att tillsättas i salt, något som var väldigt effektivt då jodbrist idag är väldigt ovanligt i Sverige.

Är det farligt att äta gravad lax?

Kan gravida äta gravad lax eller varmrökt lax? – Enligt livsmedelsverket går det normalt utmärkt att äta både gravad och rökt lax, om den är nygjord eller nyförpackad. Det kan finnas små mängder listeriabakterier i gravad och rökt fisk. Om de får möjlighet att föröka sig så kan de vara skadliga. Hur Mycket Salt Och Socker Till Gravad Lax

Hur vet man om gravad lax är dålig?

9. Hur ska man förhålla sig till lax som luktar mycket? – Laxen ska dofta fräscht och hav. Är du osäker, skölj den i kallt vatten och lukta på den. Ät den inte om den luktar illa på något sätt, t ex surt.

You might be interested:  När Ska Man Börja Förså Grönsaker?

Åt vilket håll skär man gravad lax?

Gravad lax | Köket.se

Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar. Blanda salt, socker och peppar. Gnid in blandningen i laxens köttsidor med några droppar vatten på händerna så att blandningen börjar vätska sig. Skär dill grovt och strö den över laxen. Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del. Dra över en plastpåse, knyt ihop och lägg laxen på ett fat i kylen. Låt ligga 2 dygn och vänd på påsen 4-5 gånger under den tiden. Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en laxkniv eller en kniv med tunt, långt blad. Vinkla kniven något och skär stora skivor. Putsa bort blodrännan längst ner mot skinnet.

: Gravad lax | Köket.se

Varför ska gravad fisk vara fryst innan den serveras?

Hur länge håller gravad lax i frysen? – Gravad lax går alldeles utmärkt att frysa in för att förlänga hållbarheten. Förpacka helst laxen i vacuumförpackning. Den håller ca 6 månader i frysen. När laxen sedan ska tas fram och ätas är det en fördel om den får tina långsamt.

 • Lägg den frysta laxen i kylskåp.
 • Laxen blir egentligen inte dålig i frysen p.g.a att mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperatur.
 • Rent teoretiskt kan man faktiskt förvara mat i frysen hur länge som helst utan att den blir hälsofarlig, däremot kan smak och konsistens försämras.
 • Fettet i laxen härsknar gradvis, även om den är nedfryst.

När du känner tydligt att laxen är härsken ska du inte äta den.

Hur länge ska man grava lax?

Servering –

 1. Fjälla laxsidan och torka den, men skölj den inte. Plocka ut benen med en platt tång.
 2. Blanda socker, salt och vitpeppar och strö blandningen på laxens båda sidor. Klappa in dillen. Låt laxen stå i rumstemperatur tills sockret och saltet smält. Ställ den sedan övertäckt i kyl i 2 dygn. Vänd den ett par gånger.
 3. Skär laxen i bitar eller tunna skivor. Spara skinnet och halstra det i bitar och servera det vid sidan om tillsammans med senapssås.

: Klassisk gravad lax med senapssås

Hur vet man att laxen är färdig?

Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Laxen är färdig vid en innertemperatur på 52-56°C.

Kan man frysa gravad lax två gånger?

Hållbarhet för gravlax – Vad du däremot kan tänka på är att gravad fisk fryser inte lika hårt som rå fisk, detta på grund av saltet. Det gör att den inte håller lika längre. Men frysförvaring av gravad fisk i en till två månader brukar inte vara något problem.

 • Den gravade och upptinade laxen har lika lång hållbarhet som om laxen var nygravad.
 • Detta under förutsättning att den blivit infrusen direkt efter gravningen.
 • Recept : 3 läckra såser som passar till lax Gravad lax håller i upp till en vecka om den förvarats i kylskåp.
 • Men hållbarheten kan förkortas om den får vandra fram och tillbaka från bord till kyl.

Då är det bättre att bara skära och lägga fram så mycket som går åt. Recept : Rimmad lax med gin & tonic

Hur länge kan man ha gravad lax i kylen?

Fisk i vacuumförpackning (öppnad) – Rå, obehandlad fisk: Ett dygn Kallrökt fisk: 3-4 dagar Varmrökt fisk: Upp till en vecka Gravad fisk: 3-4 dagar. Lägg gärna över fisken på ett fat och täck med plast.

Hur länge ska lax vara fryst innan gravning?

Tips. Om laxen inte är odlad ska den ha varit fryst i 72 timmar innan eller efter gravning.

Hur länge håller vakuumförpackad gravad lax?

Förvaring – Kyl: Vakuumförpackad rökt, gravad och kokt lax, rökt makrill, sill och regnbågslax. Såser och röror. Frys: Gravad, rimmad och kallrökt lax i vakuumförpackning kan frysas och bör då konsumeras inom 3 månader. Varmrökt fisk kan frysas, men blir något blötare i konsistensen. Kokt lax är inte lämplig att frysa. Skafferi: Senap.

Vilka fiskar lämpar sig för gravning?

Principerna för gravad fisk – I Norden har man gravat fisk sedan lång tid tillbaka. Processen var tidigare en slags fermentationsprocess och autolys (vävnadsnedbrytning och uppluckring orsakad av kroppsegna enzymer) där lättsaltad insjöfisk som mört, abborre, sik, som var lätta att fiska under vårens lek, lagrades i tunnor och fick surna.

Sedan lagrades fisken svalt tills den var färdig att ätas vilket kunde vara betydligt senare under nästkommande vinter. Sådan fisk kunde ätas som den var men halstrades ofta över eld. Dåtidens gravade fisk kan närmast motsvara den norska varianten på surströmming, rakefisk, som fortfarande produceras från insjöfisk men nu med olika laxfiskar som råvara.

Den moderna gravningen skiljer sig också mycket från den ursprungliga. Hållbarheten kan förlängas till flera veckor genom en kombination av låg temperatur och en salt/sockerblandning som sänker vattenaktiviteten och påverkar sammansättningen hos den mikrobiologiska floran, samt efterföljande lagring i en luftfri förpackning.

Salt- och sockerblandningen förhindrar att en proteinnedbrytande bakterieflora etableras och/eller begränsas samtidigt som råvaran genomgår autolys. Den luftfria förpackningen förhindrar oxidering av fiskfettet och missgynnar syrekrävande aeroba bakterier att utvecklas under lagringen. Både kött från däggdjur och fisk kan gravas även om det i Sverige numera är vanligare att göra det med framförallt feta fiskarter, som lax, röding, sik och strömming.

Olika former av kryddblandningar förekommer men peppar och dill brukar nästan alltid tillsättas. Gravblandningen gnuggas eller strös över filéerna så att den kommer direkt i kontakt med köttet. Laken som bildas när blandning drar vätska ut från fisken gör att fisken kommer att ligga i en slags marinad tills processen är fullbordad.

You might be interested:  Hur Mycket Grönsaker Ska Marsvin Ha?

Mängden och proportionerna av salt och socker utgör förmodligen en betydelsefull faktor vid gravning. Dels för att till viss del hämma de bakterier bryter ner proteiner i köttet (vilket kan ge bismaker) genom att stimulera andra bakterier (särskilt fermentativa anaerober), som producerar mjölksyra. Dels för att ge ett visst skydd mot tillväxt av sjukdomsframkallande bakterier som Listeria monocytenes och Clostridium botulinum som båda kan leda till allvarliga matförgiftningar.

Clostridium botulinum förekommer naturligt i olika jord- och vattenmiljöer, och kan alltså finnas i eller på fisken. I miljön befinner sig bakterien ofta i sporform, ett vilostadium, i vilken den är mycket tålig för olika yttre faktorer. Toxinet bildas när sporerna övergår i vegetativ form och börjar växa.

 • Icke-proteolytiska Clostridium botulinum kan växa i kylskåpstemperatur och därmed utgöra en fara vid inläggning och gravning av fisk, medan de proteolytiska stammarnas värmetåliga sporer kan utgöra en fara vid värmekonservering om tillräcklig tid och temperatur inte uppnås.
 • Det har påvisats att fisk och sediment från skandinaviska vatten, såsom Östersjön och kustnära regioner i västerhavet, ofta innehåller icke-proteolytisk Clostridium botulinum.

Clostridium botulinum För att bevara gravad fisk under en längre tid är det numera vanligt att metoden för gravning kombineras med fortsatt lagring vid låg temperatur och i en förpackning med modifierad atmosfär eller i en vacuumförpackning. För att förhindra tillväxt av Listeria monocytenes i gravad fisk får olika konserveringsmedel/surhetsreglerande medel tillsättas som mjölksyra och ättikssyra och dess salter.

Hur mycket av dessa ämnen som får tillsättas är inte reglerat. I en EFSA-studie från 2013, som undersökte förekomsten av Listeria i ätklara livsmedel konstaterades att det utbud som finns på marknaden varierar stort både vad gäller pH (3,5-7,5) och för vattenaktivitet (aw 0,88-0,99) i gravad och kallrökt lax från olika EU-länder.

Det genomsnittliga pH var strax över 6 och vattenaktiviteten 0,96 för nämnda produkter insamlade i undersökningen vilket indikerar att sortimentet som sådant medger tillväxt för Listeria monocytogenes. I studien gjordes ingen ytterligare undersökning över halterna av tillsatta konserveringsmedel/surhetsreglerande medel vilket innebär att man inte kan utesluta att sådana har haft en hämmande effekt.

 • EFSA-studie – Listeria monocytogenes contamination of ready-to-eat foods and the risk for human health in the EU Gravningen som process skyddar inte mot eventuella skadliga parasiter som kan förekomma i både vild och odlad fisk.
 • I sötvatten förekommer naturligt till exempel dynt av binnikemask (Diphyllobothrium latum) varför den risken måste hanteras genom att djupfrysa produkten en till två dygn före eller efter gravningen, vilket dödar eventuella förekommande parasiter (plerocercoider).

Det finns även andra metoder som innebär att odlingen görs säker, till exempel att odla fisken i recirkulerande system i en kontrollerad miljö. Eller med säkra utfodringssystem och uppfödningsmetoder som minimerar risken att parasiter infekterar fisken under odlingsperioden.

Hur länge kan en lax ligga i frysen?

Mager fisk och kött som exempelvis torsk och viltkött kan hålla ungefär ett år eller längre. Fet fisk och fett kött som exempelvis lax och nötkött håller upp till cirka ett halvår eller längre. Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar.

Kan man äta gravad lax som varit fryst?

Fick du gravad lax över efter jul eller påsk? Så här gör du om du vill frysa in laxresterna och så länge håller gravlaxen i frysen. Fråga : Det blev mycket gravad lax över efter julhelgen, går den att frysa in? Läs också : Måste färsk lax frysas innan gravning? Svar : Det går utmärkt att frysa gravad lax.

Vad söker laxen för att leka?

Laxen, som föds i sötvatten, tillväxer i saltvatten och återvänder till sin födelseplats, är kanske det mest kända exemplet. Men även många andra kustlevande fiskar vandrar upp i sötvatten för att leka. Ålen är ett exempel på motsatsen. Den lever i sötvatten, men vandrar ut till havet när den ska föröka sig.

Vad är mineralsalt?

Mineralsalt – Mineralsalt är fint salt blandat med mineraler. En vanlig sort är Seltin som består av 50% salt, 40% kalium och 10% magnesium. Seltin är även berikat med jod.

Är kallrökt lax salt?

Frisimmande odlad lax som rökts av Savolax Royal Smoked i Fiskhamnen Göteborg. Där trimmas laxen noggrant innan torrsaltas i en noggrant avvägd salt- och sockerblandning, varpå den röks i ren, kall rök i minst ett dygn. Laxen levereras fryst med en hållbarhet på sex månader från tillverkningen.

Tinad är den hållbar i kyl 14 dagar och öppnad bäst före inom tre dagar. På bilden är laxen tunt skivad, den vi säljer är en del av en filé som du skivar själv. Här kan du läsa mer om hur den frisimmande laxen odlas med omsorg och behandlas med respekt samt om rökeriet hos Savolax. Ingredienser: LAX (Salmo salar), Socker, Salt, Peppar.

Näringsvärde per 100 g: Energi 942 kJ/225 kcal Fett 15,5 g, varav mättat 2,25 g Kolhydrater 1,1 g varav sockerarter 0,47 g Protein 20,6 g Salt 3,0 g Säljs frusen och vacuumpackad i bitar 400 – 600 gram Frysförvaras -18 C eller kallare. Bör ej frysas efter upptining Förpackningsstorlek ca 1 kg – 2 bitar/förp – NU 299 kr/kg (ord 359 kr/kg), 400-600 gr – 449 kr/kg

Är det farligt att äta gravad lax?

Kan gravida äta gravad lax eller varmrökt lax? – Enligt livsmedelsverket går det normalt utmärkt att äta både gravad och rökt lax, om den är nygjord eller nyförpackad. Det kan finnas små mängder listeriabakterier i gravad och rökt fisk. Om de får möjlighet att föröka sig så kan de vara skadliga. Hur Mycket Salt Och Socker Till Gravad Lax

Kan gravad lax bli gammal?

Sista förbrukningsdag – Efter att en vara har passerat sista förbrukningsdagen betyder det att livsmedlet ofta är en direkt hälsorisk. Sista förbrukningsdag används för känsliga varor som köttfärs, rått kött, fisk, skaldjur och fågel samt ibland även gravade och rökta produkter.