Rabarber, skalad och skuren i en centimeter tjocka bitar. Recept med Rabarber Näringsvärden Rabarber är en grönsak som många har i sin trädgård men går också att hitta ganska billigt i affären på sommarhalvåret. Man äter stjälkarna och kastar de stora bladen. Rabarber har frisk och syrlig smak och är god i paj, kaka och kräm. Man kan även koka saft eller göra marmelad av rabarber.
Skölj rabarberstjälkarna och skala av det yttersta med fingrarna genom att ta tag i ena änden i det yttersta skiktet och dra. Skär sedan i ca en centimeter tjocka skivor. Eftersom rabarber är väldigt surt behöver man oftast ganska mycket socker vid tillagning. Syrahalten i rabarber varierar och är lägst tidigt på sommaren och högst på sensommaren.
Olika sorters rabarber har olika färg. Det finns sorter som är djupröda. Om man har en grönare typ så är de rödast när de är små. Frys gärna in rabarber, skalade och skivade i centimetertjocka bitar så kan du äta rabarberpaj även på vintern! Rabarber började odlas i svenska trädgårdar omkring år 1860, men kommer ursprungligen från områdena längs floden Volga i Ryssland.
Contents
Hur skär man av rabarber?
Rabarberlemonad – Rabarberlemonad är en syrlig, söt och somrig dryck som passar lika bra i picknickkorgen som till fördrink. Den hemmagjorda rabarberlemonaden blir extra god med färskpressad citronjuice och strösocker. Välj gärna en röd rabarbersort för färgens skull.
Rabarber är en flerårig växt, alltså en perenn, och är en så pass tålig växt att den kan odlas i nästan hela landet. Och särskilt svårt är det inte.
Välj en halvsolig planteringsplats i lätt fuktig mullrik jord – där trivs rabarbern som bäst. Gräv ner plantan i jorden tidigt på våren, med rötterna ca 5 centimeter under ytan. Ge plantan ett utrymme på minst en kvadratmeter, bladen blir stora och vill på plats att breda ut sig. Tillför lämplig gödsel, dvs. en som passar till växter som ska ätas. Gör det gärna till en vana att lägga nyklippt gräs runt plantan hela sommaren, då blir jorden extra mullrik och rabarbern trivs bättre. För att låta plantan rota sig ordentligt bör du vänta med att skörda din rabarber första året. Under andra året kan du skörda försiktigt för att sedan det tredje året ta en full skörd. Skörda inte hela plantan samtidigt. Låt hela tiden minst hälften av plantan vara kvar. Nya skott dyker upp under sommaren och vanligtvis kan en planta skördas upp till tre gånger per år. Ryck upp rabarbern försiktigt, men bestämt så att hela stjälkfästet följer med. En stump som lämnas kvar riskerar annars att ruttna och kan då skada roten. Skörda när stjälkarna är tunna, då är de som mest mjälla och allra godast!
Det våras för rabarber!
Måste man skala rabarber till paj?
Måste man skala rabarber? Nej! Det är bara om rabarbern ser skruttig ut som jag tar bort skalet.
Kan man göra rabarberpaj med frysta rabarber?
Stora tjocka rabarber kan du skala tunt med potatisskalare. Du kan använda frysta eller färska rabarber och/eller hallon.
Varför ska man inte äta rabarber efter midsommar?
Det är ju unga skott du har, visst kan du äta dem, men lämna kvar lite så plantan överlever. Man menar med det att inte äta gamla, träiga skott, de har hög oxalsyra som kan irritera magen.
Hur får man bort syran i rabarber?
Rabarber Rabarber är en av de första av vårens primörer. Den har en frisk, syrlig smak och passar bra i kompott, dryck, kräm, paj och syrliga såser. Det går också bra att koka både saft och marmelad på den goda växten, som faktiskt egentligen är en grönsak.
- Vi började använda rabarber i matlagning redan på 1800-talet.
- Innan dess användes den endast i medicinska syften, därför räknas rabarber som en relativt ny planta.
- Det var först på 1860-talet som vi började odla den hemma i trädgården.
- Rabarber har en lång, kraftig, rödgrön stam och stora gröna blad och är vanlig i hela landet.
Trots att det är en grönsak använder vi den som en frukt, det vill säga till pajer, saft, marmelad, krämer och chutneys. Eftersom rabarber smakar mycket syrligt, används oftast rikligt med socker vid tillagning. Rabarber passar även utmärkt att kombinera med andra frukter och bär, som till exempel jordgubbar.
Oftast används bara rabarberns skaft vid tillagning. Före användning brukar man skölja stängerna och skära dem i centimeterstora bitar. Om stjälken är grov så börja med att skala bort det yttersta lagret för att undvika skiktet med lite grövre trådar. Eller skär stjälken i riktigt tunna bitar så märks inte de lite grova trådarna på samma sätt.
Det talas ibland om det giftiga ämnet oxalsyra i samband med rabarber. Alla rabarbersorter innehåller syran, som framförallt finns i bladen. Bladen ska inte ätas. Syrahalten blir högre framåt sensommaren. För att vara försiktig är det därför bättre att skörda rabarbern tidigare under sommaren.
Personer med nedsatt njurfunktion och njursten ska vara försiktiga med rabarber. Ät gärna rabarber med någon mejeriprodukt eller annat som innehåller kalcium eftersom oxalsyra binds till kalcium och drar oxalsyran ur kroppen. Undvik även att tillaga rabarber i aluminiumkastruller eftersom oxalsyran angriper metallen.
För att få skinande blanka kastruller kan du istället rengöra dem genom att koka rabarber i dem. Släng rabarberna efteråt. Frys gärna in rabarber så du kan använda rabarber även under vintern. Tvätta stjälkarna, ta ev bort det yttersta om de är grova och trådiga och skär dem i bitar.
Hur länge håller sig rabarber i frysen?
3. Frys in rabarber – Lägg dina färdigskurna rabarberbitar i en Toppits ® fryspåse, töm på överflödig luft och förslut med en frysklämma. Fryst rabarber kan förvaras i upp till 10 månader. Så att rabarbern i frysen inte glöms bort, påminner Toppits ® Foodsaver-app dig om de livsmedel du stoppat i frysen.
Hur delar man på rabarber?
Rabarber kan delas på hösten eller så snart jorden är frostfri. Vattna de rabarberplantor som ska delas ordentligt och koncentrerat med tio liter vatten per kvadratmeter. Hacka med en spade ungefär en handbredd runt växten, lossa på rötterna och hacka loss växten uppifrån eller från sidan.
Lyft ut rabarbern ur växthålet och dela den med en spade i knytnävsstora bitar med en eller två knoppar på varje bit. På hösten är knopparna lätta att hitta eftersom det sitter en längst ner på varje skaft. På våren är knopparna gömda under mörka knoppfjäll och syns inte tydligt förrän de sväller. Luckra upp jorden djupt på den nya planteringsplatsen och häll på en tiolitershink med kompost, samt en handfull benmjöl (vid vårplantering).
Plantera rotbitarna så djupt att knopparna hamnar på samma höjd som jorden, eller sticker upp lite grann, och vattna. Om du planterar på hösten bör du täcka rabarberplantorna med ris över vintern. Eftersom de nya plantorna kan frysa upp ur marken på vintern måste du kontrollera det på våren och rätta till dem om det behövs.
Vad gör man när man ansar rabarber?
Rabarber, skalad och skuren i en centimeter tjocka bitar. Recept med Rabarber Näringsvärden Rabarber är en grönsak som många har i sin trädgård men går också att hitta ganska billigt i affären på sommarhalvåret. Man äter stjälkarna och kastar de stora bladen. Rabarber har frisk och syrlig smak och är god i paj, kaka och kräm. Man kan även koka saft eller göra marmelad av rabarber.
- Skölj rabarberstjälkarna och skala av det yttersta med fingrarna genom att ta tag i ena änden i det yttersta skiktet och dra.
- Skär sedan i ca en centimeter tjocka skivor.
- Eftersom rabarber är väldigt surt behöver man oftast ganska mycket socker vid tillagning.
- Syrahalten i rabarber varierar och är lägst tidigt på sommaren och högst på sensommaren.
Olika sorters rabarber har olika färg. Det finns sorter som är djupröda. Om man har en grönare typ så är de rödast när de är små. Frys gärna in rabarber, skalade och skivade i centimetertjocka bitar så kan du äta rabarberpaj även på vintern! Rabarber började odlas i svenska trädgårdar omkring år 1860, men kommer ursprungligen från områdena längs floden Volga i Ryssland.
Hur många gånger kan man skörda rabarber?
Skörda i omgångar – När du har nyplanterat en rabarber bör du inte ta några stjälkar under det första året. Andra året kan du ta en försiktig skörd och först tredje året kan du skörda dina rabarber fullt ut. Några blad bör du alltid spara så plocka helst inte mer än en fjärdedel åt gången, fast du kan skörda flera gånger under sommaren.
Måste rabarberpaj stå i kylen?
Rabarberpaj Äntligen säsong för rabarber! Jag passar på att baka en rabarberpaj på amerikanskt vis. De fyller nämligen pajskalet med en god vaniljkräm. Då har man pajen och krämen i ett. Så himla gott och fräscht. Pajen ska serveras kall, så se till att låta den stå i kylen en stund innan servering.
Ca 8 portioner rabarberpaj Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g kall smör2 msk vatten1 tsk vaniljsocker Fyllning: 1 krm salt
400 g rabarber10 st jordgubbar (valfritt)3 st ägg2,5 dl socker1 msk vaniljsocker2 dl grädde (36%-40% fetthalt)4 msk vetemjöl Gör såhär: Börja med pajdegen. Blanda mjöl och vaniljsocker. Skär smöret i små kuber, blanda med mjölet tills det blir en smulig massa, gärna i en matberedare.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Arbeta inte degen mer än nödvändigt.
- Med matberedaren blir den klar på några sekunder.
- Tryck ut degen för hand jämn över hela pajformen och ställ i kylen i 10 min.
- Skär rabarbern i små bitar, dela jordgubbarna och ställ åt sidan.
- Värm ugnen till 200°.
- Vispa ägg, vaniljsocker och socker lite snabbt med en handvisp.
Tillsätt grädde, mjöl och salt, rör om till en klumpfri smet. Lägg rabarberbitarna i pajformen, garnera med jordgubbar och häll vaniljsmeten över. Grädda mitt i ugnen i 15 min. Sänk sedan värmen till 175° och låt gräddas i ytterligare ca 30 min. Låt sedan pajen svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar så den stelnar.
Kan rabarber bli för gamla?
Bästa tiden att flytta rabarber – Rabarberplantor kan bli gamla, men de kan behöva föryngras. Ungefär vart femte till sjunde år ska rabarberplantorna delas och planteras om för säker och god framtida skörd. Detta görs bäst på våren eller hösten när roten är i vila, och plantan störs minst. Det är även bästa tiden för att flytta rabarberplantor.
Måste man Förvälla rabarber?
Förvaring & hantering – Förbered rabarbern genom att skölja stängerna, och skala översta lagret om den är grov. Skär sedan rabarbern i mindre bitar eller skivor. Rabarberbitarna går utmärkt att frysa in utan att förvällas. Blasten är giftiga och ska inte ätas alls.
Är rabarber skadligt för njurarna?
11 saker du kanske inte visste om rabarber: – 1. Rabarberväxten kommer ursprungligen från Ryssland, Mongoliet och norra Kina där den har odlats i över 5000 år.2. Den är en grönsak, fast rabarbern används oftast på samma sätt som frukt och bär.3. Historiskt har rabarber använts som medicin.
- Stjälkarna torkades och maldes till pulver mot förstoppning.4.
- Först på 1600-talet kom rabarbern till Sverige.5.
- På 1700-talet åts denna vårprimör rå och kryddad med salt och peppar till lammstek.6.
- När socker blev billigare på 1800-talet gjorde rabarbern entré som en uppskattad ingrediens i efterrätter.7.
Rabarber är rik på C-vitamin och under båda världskrigen när fruktimporten var begränsad åts rabarber för att minska risken för C-vitaminbrist.8. Det finns ca 100 rabarbersorter.9. Den vanligaste sorten i Sverige heter Viktoria och har gröna stjälkar.10.
Rabarbern är mycket användbar och god i bland annat pajer, kakor, bullar, muffins, kräm, mousse, fromage, glass, saft, sylt, marmelad, chutney, salsa och smoothie.11. Rabarber innehåller oxalsyra som är giftigt i stora mängder och kan skada njurarna. Personer med anlag för njursten och småbarn bör inte äta rabarber.
Text: Elle mat & vin
Är rabarber bra för magen?
Träffyta för direktlänk till innehåll Rheum rhabarbarum Växten, speciellt bladen, innehåller oxalsyra samt ämnen som har irriterande egenskaper. Symtom: Magbesvär (t.ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré), eventuellt även njurpåverkan. Symtomen kan vara fördröjda upp till ett dygn.
Varför ska man ta bort blomman på rabarber?
Därför ska du kapa rabarberns blommor Vill du ha blommor eller fler blad? Ett knips i rätt tid hjälper din rabarberplanta att lägga energin på rätt ställe. Vackra med blommorna på rabarbern tar energi. FOTO: TT Rabarber kan faktiskt prata. När den skickar upp sina första blomknoppar säger den att det räcker med rötter och blad, nu vill den satsa på fortplantning. Därför ser man sällan en rabarberplanta som är yngre än tre år brista ut i blom.
- När den blommar betyder det inte att stjälkarna blir oätbara och träiga på en gång.
- De går att äta med mängden nya blad minskar så att de du plockar är äldre.
- Vill du att plantan ska spara på energin för att ge dig mer stjälkar nu och ett mer robust rotsystem för skörd nästa år tar du bort blommorna så snart du kan.
Läs också: Nästa generation rabarber finns i de bruna fröna. FOTO: Istock Ofta är det lättaste sättet att få fler rabarberplantor att dela rötterna efter några år, när rotsystemet är stadigt. Vill du där emot experimentera med frösådd låter du plantan blomma. När fröna blivit bruna och torra kan de sås. Rabarberknopp blans vårblommorna. FOTO: Istock Och släng inte knoppar och blommor när du plockat dem. De är fina i vas och som komplement till andra blommor i arrangemang. Det går visserligen att äta de späda rabarberknopparna om man plockar bort stam, blad och foderblad.
Hur farligt är oxalsyra?
Stor konsumtion av oxalater, en stundande hälsokris – Spenatsmoothie till frukost, en stor sallad med rödbetor, mangold och valnötter till lunch och så sötpotatis med tofu till middag. Det låter väl som en ganska hälsosam dagsmeny? Men för vissa kan den leda till stora besvär med kroniska smärtor och andra symtom.
- Orsaken är en mycket liten växtkemikalie som kallas oxalsyra.
- Mest känd är oxalsyran nog för att den ger den sträva smaken i växter som rabarber, spenat och harsyreväxter (vars latinska släktnamn är Oxalis).
- Och för att den kan orsaka den vanligaste typen av njursten, kalciumoxalatstenar, hos känsliga individer.
I större mängder kan oxalsyra leda till akut förgiftning, till exempel om man får för sig att äta rabarberblad, som innehåller ännu mer oxalsyra än stjälkarna, och framkalla kraftiga kräkningar, magsmärtor och diarré. Oxalsyra är vattenlösligt och binder lätt till olika metaller och mineraler, framför allt kalcium, och leder till kristallbildande salter som kallas oxalater.
Alciumoxalat är den vanligaste formen och är olösligt vid normalt fysiologiskt pH. Oxalatsalter och -kristaller kan även bildas i kombination med andra mineraler som kan ha större löslighet; magnesiumoxalat är svårlösligt medan kalium- och natriumoxalat är lättlösliga salter. När vi äter mat som innehåller mycket oxalater är det svårt att veta hur mycket av dem vi kommer att absorbera.
Upptaget kan vara så högt som 65 procent av matens oxalatinnehåll. När oxalaterna tas upp i blodet från tunntarmen cirkulerar de till de inre organen, inklusive lever, hjärta och lungor, och filtreras till sist ut i urinen av njurarna. Den andel som inte tas upp i tunntarmen går vidare till tjocktarmen där oxalaterna kan brytas ner av vissa bakterier (främst Oxalobacter formigenes) och utsöndras.
Men om tarmfloran inte innehåller de här bakterierna kan oxalaterna absorberas passivt i tjocktarmen. Tvåfaldig mineralutarmning Eftersom oxalater är så reaktiva drar de lätt till sig de mineraler som finns i växterna, men också mineraler i kroppen. Detta ger upphov till en tvåfaldig mineralutarmning: förutom att många av mineralerna, särskilt kalcium, i oxalatrika växter är bundna till oxalater och därför inte kan tas upp i kroppen, kan lösliga oxalater som vi absorberar binda till en del av det kalcium vi fått i oss från andra livsmedel.
Det innebär att mineralet inte längre är tillgängligt för våra celler och deras funktioner. Kroppen producerar också en mindre mängd oxalat på egen hand som en giftig biprodukt vid omsättningen av C-vitamin och aminosyran glycin. Njurarnas utsöndring av oxalater i urinen fungerar i allmänhet utmärkt, men kapaciteten är begränsad.
När det kommer in för mycket kalciumoxalat kan kristaller som ansamlas i urinvägarna och i njurarna bildas. Hittills har forskningen främst fokuserat på risken för njursten i samband med oxalater, men oxalatkristallerna kan även bildas i kroppens övriga vävnader, där de kan orsaka många andra problem.
En livslång kamp En person som kämpat med oxalater större delen av sitt liv är hälsokonsulten Sally Norton i Richmond, Virginia, i USA. Redan som liten var hon intresserad av hälsa. Hon började äta vegetarisk kost i tonåren och blev senare vegan. Hon studerade nutrition vid Cornell och sedan folkhälsa vid universitetet i North Carolina, men trots gedigna kunskaper och en, som hon trodde, nyttig kost, försämrades hennes hälsa alltmer.
– Jag hade kroniska smärtor i fötter, leder, muskler och rygg, återkommande bihåleinfektioner, irritabel tarm, sköldkörtelproblem och mycket mer, berättar Sally. Under de åtta åren som vegan fick hon dessutom svår värk i knäna. I tjugoårsåldern var hon tvungen att gå på kryckor och fick till slut göra en operation, men besvären med fötterna, ledvärken och den störda bindvävsfunktionen kvarstod och varade i 30 år.
Det var inte förrän hon kom oxalsyran på spåren år 2009 och började prova sig fram med en kost med lågt oxalatinnehåll som hon blev bättre. Ytterligare några år senare, när hon lärt sig att eliminera alla oxalatrika livsmedel ur kosten, försvann smärtorna i fötter och leder helt och hon kunde börja gå normalt igen – till och med i högklackat.
- Vi äter mer oxalater än någonsin Rabarber är den grönsak som oftast brukar nämnas när oxalsyra kommer på tal, men listan över oxalatrika livsmedel toppas faktiskt av spenat, mangold och rödbetsblast.
- De råa bladen hos de här tre grönsakerna, som blivit populära att använda i sallader, smoothies och gröna juicer, innehåller omkring 1 000 milligram oxalsyra per 100 gram och mellan 800 och 350 milligram när de har kokats eller ångkokats (och kokspadet hällts av).
Faktum är att tillgången till livsmedel med hög oxalathalt aldrig varit större än i dag. Färsk spenat, jordnötter, sötpotatis, soja, choklad och mandlar i olika former (mandelpasta, mandelmjöl, mandelmjölk osv.) finns numera överallt, året runt. – Just nu har vi den värsta överkonsumtionen av oxalater någonsin, säger Sally.
- Jag är orolig för att det kommer att bli en internationell hälsokris.
- Skador på tarmen, lederna, blodkärlen Hon förklarar att ett högt intag av växter med mycket oxalsyra kan leda till skador på tarmslemhinnan hos känsliga personer.
- De ansamlade oxalaterna bildar olika mikroskopiska kristallstrukturer i kroppen som ofta är vassa och spetsiga, bland annat druser och nålformade rafider.
– De kan orsaka läckande tarm och andra mag-tarmsjukdomar. De nålformade oxalatkristallerna är kända för att perforera slemhinneceller. Och om tunntarmen skadas (läckande tarm) eller inflammeras, kommer fler oxalater att absorberas i blodcirkulationen.
Sally nämner en rad andra riskfaktorer som ökar upptaget av oxalater och stör njurarnas hälsa: brist på kalcium och andra mineraler i kosten, kroniskt inflammerad tarm (IBS, SIBO), magsäcksoperation, insulinresistens och intag av läkemedel inklusive antibiotika och viktminskningspreparat som Orlistat.
– Vassa mikro- och nanokristaller av oxalater kan ansamlas i vilken kroppsvävnad som helst – leder, magsäcken, njurarna (där de bidrar till njurstensbildning) och till och med blodkärlen, säger Sally. Hon berättar också om studier som visat att ansamlingar av oxalater i kroppen kan orsaka skador även när det inte bildats några mikrokristaller.
Ett underskattat problem Trots detta är den allmänna uppfattningen att oxalater bara är ett problem för människor som har tendens att bilda njursten av kalciumoxalat. Välkända läkare som Andrew Weil och Michael Greger, som är experter på naturlig hälsa och växtbaserad kost, menar att känsligheten för oxalater handlar mer om vad man tar upp än vad man äter.
Andrew Weil anger att vissa människor helt enkelt är födda med en ärftlig benägenhet att absorbera mer oxalater än andra. För oss andra verkar oxalatintaget inte spela någon större roll, hävdar han. Michael Greger som driver sajten Nutrition Facts varnar dock för att äta för mycket av extra oxalatrika växter som spenat, mangold och rödbetsblast.
Men enligt Sally är problemet mycket större än vi tror: – Forskningen tyder på att mer än hälften av befolkningen kan ha ett högre oxalatupptag. Det innebär att man tar upp mer än 10 procent av de oxalater som går att absorbera ur kosten (upp till 65 procent). Några studier visar att så mycket som minst två tredjedelar av befolkningen kan ha ett högre oxalatupptag, även utan mag-tarmsymtom.
Men har man en inflammatorisk tarmsjukdom så har man definitivt ett högt oxalatupptag, konstaterar Sally. – Och vad de flesta inte inser är att vi överbelastar njurarnas filtreringsförmåga varje gång vi äter en måltid som innehåller mer än 100 mg oxalater.
- Hos de flesta händer detta flera gånger varje dag.
- Det ger upphov till inflammation i kroppen och kan orsaka skador på cellernas mitokondrier.
- Utsöndringen styrs av dygnsrytmen När urinen är full av kristaller får den ett grumligt eller mjölkigt utseende.
- Sally betonar att det är ett viktigt kliniskt tecken som alltid borde ingå i utredningen av en patient med kroniska besvär.
När det gäller provtagning är det svårt att mäta oxalathalten i såväl urin som blod. Blodet gör sig av med oxalaterna så snart som möjligt genom att skicka dem till njurarna för utsöndring, eller till vävnaderna för inlagring om njurarna är överbelastade.
Men även när njurarna fungerar bra sker utsöndringen inte på ett konstant eller enhetlig vis. – Kroppen pytsar inte ut oxalater på samma nivå hela dagen, så man kan ha klar urin större delen av dagen och ändå vara överbelastad med oxalater, säger Sally. Hon hänvisar till forskaren Clive Solomons som undersökt urinprover från nästan 4 000 kvinnor med genital smärta (exempelvis vestibulit).
Till skillnad från de flesta forskare och kliniker som föredrar att använda insamling av dygnsurin – som innebär att testpersonen samlar in prover av sin urin under 24 timmar i en stor behållare – gjorde Solomons separata analyser på varje urintömning i flera dagar för att förstå hur kroppens utsöndring av oxalater fungerar.
- Hans resultat visade att två tömningar per dag i genomsnitt, men hos vissa bara en, innehöll höga halter av oxalater, och att utsöndringen följde en viss dygnsrytm.
- Varje person eliminerade oxalater vid ungefär samma tid på dygnet, och den tiden var unik för varje person.
- De här höga topparna syns inte när man gör de vanliga 24-timmarstesterna.
Enstaka provtagningar av blod eller urin ger inte heller några säkra svar. Sally nämner att hon gjorde ett test av organiska syror i urinen år 2009, och att det inte visade på några oxalater alls. – Det är lätt att det blir falska negativa resultat, varnar hon.
- En person med riktigt dålig njurfunktion kanske har en nästan obefintlig oxalatutsöndring.
- Detta belyser vikten av praktiska kunskaper inom medicinen.
- Precis som vid tungmetallsförgiftning är det svårt att använda biokemiska tester för att fånga upp oxalatproblemet.
- Man måste förstå sjukdomen, miljön och effekterna som oxalatöverbelastning har på cellnivå.
När man har den kunskapen är det ganska enkelt att se sjukdomsbilden. Hur vet jag om jag har problem med oxalater? Om du regelbundet äter oxalatrika livsmedel och har tre eller fler av följande symtom kan du ha nytta av att minska ditt oxalatintag:
njurinfektion eller njursten mag-tarmbesvär eller genomgången mag-tarmoperation, framför allt gastrisk bypass eller om delar av tarmen tagits bort (resektion) smärta och värk som kommer och går utan uppenbar orsak, eller som påverkar olika kroppsdelar olika dagar värk eller svaghet i armar, händer, ben eller fötter stelhet eller värk i rygg och nacke urin som ofta ser grumlig eller mjölkaktig ut dålig sömn eller onormal trötthet hjärndimma, nedsatt kognitiv funktion, mental trötthet dålig återhämtning efter skada eller operation dålig effekt av såväl vanlig som alternativ vård
– Problemet med den här sjukdomen är att alla patienter har en ganska unik symtombild, säger Sally. Omkring 12 procent har större tendens att drabbas av njursten, en del får andra njur- och urinvägsbesvär eller artrit, muskelsmärtor, försämrad bindväv, frakturer eller låg bentäthet på grund av mineralutarmning i skelettet.
Hur minskar jag mina oxalatnivåer? Det är mycket viktigt att du byter till en lågoxalatkost gradvis för att undvika för hastig och överväldigande utsöndring av lagrade oxalater. Även om målet är att begränsa intaget till 50 mg oxalater per dag, kan det vara för lågt de första dagarna för vissa människor.
– Det knepiga är att man kan må bättre i en vecka, två veckor eller kanske en månad när man börjat äta en lågoxalatkost, men så plötsligt börjar man må jättedåligt när kroppen börjar frisätta en massa lagrade oxalater. Nivån av oxalater som kan frisättas i blodet är högre än vad man kan ta upp från kosten, så det här är den riktigt svåra delen.
Begränsa ditt oxalatintag till 50–200 mg per dag beroende på din situation. Uteslut alla oxalatvärstingar, som spenat, mangold, mandlar och nötter. Koka livsmedel med medelhögt oxalatinnehåll, t.ex. sparris, broccoli och morötter. Det kan minska oxalatnivån med minst 30 procent, ibland upp till 90 procent beroende på livsmedel och tillagningstid. Observera att kokvattnet måste hällas bort eftersom det innehåller de urlakade oxalaterna. Oxalaterna förstörs inte av upphettning. Drick tillräckligt med rent alkaliskt mineralvatten, cirka 2 liter per dag. Se till att du får i dig tillräckligt med kalcium, magnesium och kalium. Kosttillskott i citratform kan skydda njurarna och ger kroppen stöd vid utsöndringen av oxalater. Kalcium är viktigt eftersom det binder till oxalat i tarmen och minskar mängden oxalat som kroppen absorberar. Du kan ta upp till 1 200 mg kalcium per dag (men var försiktig om du äter D-vitamintillskott i högre doser och om du har kroniskt nedsatt njurfunktion – konsultera alltid läkare om du är osäker). Många med oxalatproblem lider av kronisk förstoppning och kan då behöva mer magnesiumcitrat och en mindre mängd kalcium för att få igång tarmen. Tillskott av citrat i alla former är gynnsamt, både som citronsyra i citroner och citrat i tillskottsform. Kalcium-, magnesium- och kaliumcitrat är de tre viktigaste.
– Citronsyran har en elektromagnetisk dragningskraft på oxalatkristallerna. Den mjukar upp dem och gör dem instabila så att kristallstrukturen försvagas, förklarar Sally. Den gör att de bryts ner på ett säkert sätt och skyddar njurarna. Ett dolt problem Sally understryker sin oro för att det kan finnas hundratusentals människor som förstör sin hälsa som hon själv gjort genom att äta en växtbaserad kost med mycket oxalatrika livsmedel som mangold, sötpotatis, mandlar, frön, nötter och kakao.
Det stora problemet med oxalatförgiftning är att den kan pågå i det tysta tills det har gått ganska långt. Dessvärre är det många som förutsätter att oxalatförgiftning är ett sällsynt tillstånd som bara drabbar “en på miljonen”. – Så länge vi fortsätter att intala oss att detta är sanningen, är vi inte öppna för nya lärdomar, säger Sally.
Livsmedel med hög och låg oxalathalt Enligt Sally Norton är de flesta listor över oxalatrika livsmedel inte tillförlitliga. Problemet är att de inte anger hur testningen av livsmedlen gått till, om man använt råa eller tillagade livsmedel, hur mogna råvarorna var vid testtillfället och vilken sort av livsmedlet som använts.
Vad är det för nyttigt med rabarber?
Rabarber innehåller C-vitamin Rabarber är rik på C-vitamin. Rabarberns tidiga uppkomst gör att den som vårens första primör har värdefulla c-vitaminer. Många andra frukter har mer men de har det är just för att rabarbern kommer så tidigt om våren som gör den viktig.
Kan man lägga Rabarberblad i komposten?
Lämpligt att kompostera – Gräs, löv, hö, ogräs, sågspån, kutterspån, flis, halm, vall- och ängsgräs, vissna blommor, mossa, potatisblast, rabarberblad, mindre mängder bark, grönsaks- och fruktrester samt jord från balkonglådor, krukor och amplar. Dela gärna materialet i mindre delar innan kompostering då får mikroorganismerna en större angreppsyta. Komposten bör grävas om med jämna mellanrum.
Kan man frysa in hela rabarber?
Frysa rabarber –
plocka rabarberstjälkarskär bort bladet och den nedersta biten av stjälkentvätta stjälkarnaskär i slantar med en vass knivväg rabarbern och lägg i stora fryspåsar eller plastlådor med lock
Rabarber behöver inte skalas innan den används. Och du behöver inte koka eller förbereda rabarbern på något sätt innan infrysning. Den fryses rå.
Kan man skörda rabarber första året?
När kan jag börja skörda? – Efter en nyplantering är det bra om du undviker skörd under det första året för att låta plantan få etablera sig och gro ordentligt. Inne på sitt andra år är det däremot dags att ta en försiktig skörd, och först under det tredje året ska du börja skörda fullt ut.
Hur ska man sköta rabarber?
Steg för steg för att plantera rabarber –
Rabarber planteras med fördel sent på hösten eller tidigt på våren, och då på en plats som är halvsolig och lätt fuktig – men samtidigt väldränerad. Det vill säga vattnet rinner undan snarare än att det samlas i pölar på jorden. Använd dig av jord som är mullrik, djup och fylld med näring. Du behöver inte sätta rabarbern alltför djupt, utan se till att plantans topp inte har mer än ungefär 5 cm jord ovanför sig. Se till att du vattnar på ordentligt, särskilt under första året efter att du har satt din rabarber. Rabarber är perenna, vilket innebär att de växer upp år efter år om de får rätt förutsättningar.
Hur får man bort oxalsyra från rabarber?
Tänk på det här – • Oxalsyra är vattenlösligt och urlakas i kokvattnet om du kokar livsmedel som innehåller syran. Häller du av vattnet blir du av med en del av syran. • Undvik att tillaga, förvara eller värma upp sura livsmedel som exempelvis rabarber i aluminiumkärl som saknar skyddande beläggning.
Vilken del av rabarbern äter man?
Hur ska jag använda rabarber? – Ja, varför ska man egentligen odla rabarber? Den här maffiga växten är suverän på många sätt. Att den återkommer varje år och ger tidig skörd älskar jag! För en tid sedan delade jag tips om rabarber, både hur den pampiga växten kan sås från frö och också odlas tidigt på året som en av de tidigaste primörerna. Om du missade de uppdateringarna så hittar de dem här: En kvällsskörd av rabarber i maj. Så tidigt på året är det underbart att skörda sånt som kan bli till godsaker. Rabarber är en synnerligen uppskattad och användbar växt i min trädgård. Den är tacksam att odla och finns i de allra flesta trädgårdar, särskilt på äldre tomter där den bildat stora bestånd.
- I vår trädgård fanns ingen rabarber när jag köpte huset, den var utlokaliserad till det som numera är betesmark en bit från huset.
- Där har korna i några decennier trampat ner plantorna så de med nöd och näppe överlevt.
- Istället plockade jag i flera år rabarber på en ödetomt några kilometer in i skogen.
Det blev en härlig hundpromenad och jag kände mig som en riktig samlare när jag kånkade hem kilovis med rabarber i ryggsäcken. Hunden hade väskor och bar han med. I nya trädgårdar måste rabarber planteras in. Då köps plantor i trädgårdsbutiken, eller så kan växten sås från frö.
- Se till att det är en ätlig rabarber du köper och inte en prydnadsrabarber! Hur använder man rabarber? Frågan ställdes som en kommentar till något av de tidigare inläggen och jag berättar gärna.
- För det första så är det rabarberns långa stänglar eller stjälkar som vi äter, inte bladen.
- Bladen innehåller höga halter av oxalsyra.
Den är inte nyttig. Ett av våra barn fick kraftiga kräkningar efter att ha ätit blad och det är inte bara små kroppar som drabbas. Också vuxna kan vara känsliga för oxalsyra i rabarber. Numera finns det bra sorter av rabarber som innehåller lägre halter av oxalsyra, satsa på dem om du är osäker.
Exempel på sådana sorter är ‘Glaskins’ och ‘Elmsblitz’. Rabarber växer fram tidigt på våren och skördas efterhand de växer upp. Bladen skärs av redan uten i trädgården och jag brukar lägga tillbaka dem runt plantorna där de bryts ner och bildar gödning till jorden, eller lägga de som en del i täckodlingen på annan plats.
Så här skördar jag rabarber – YouTube Sara Bäckmo 62.9K subscribers Så här skördar jag rabarber Watch later Share Copy link Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device. More videos
Varför skall man skala rabarber?
Skär i smala skivor – Det jag brukar tänka på är att skära rabarbern i smala skivor då jag använder den. En sylt, marmelad, paj eller kräm blir jättefin med tunt skuren, oskalad, rabarber. De tunna skivorna gör att rabarbern inte upplevs som trådig. Det finns dock en sak som skiljer, och som i mitt tycke gör den oskalade rabarbern mycket bättre.
- Den ger en vacker rosaröd färg till maten! I skalet sitter nämligen en hel del färgämnen.
- Om du tar bort skalet helt blir det mindre färg kvar.
- Det finns massor av rabarbersorter i plantskolorna.
- Jag har nyss köpt på mig två nya sorter (ska rapportera vilka i veckans Sara säger, för just nu har jag glömt bort) som har väldigt röda fina stjälkar.
Det är kul! Många trädgårdar har ju äldre plantor ståendes, gamla sorter, som ger fantastiska skördar. Men att komplettera med några nya sorter gör ju ingen skada. Flera av de nya sorterna innehåller dessutom lägre halter av oxalsyra än äldre sorter, vilket gör att de är mer skonsamma att äta.