När kan man sätta ut gurka på friland?

 1. Lägg fröna 2 cm djupt.
 2. Planteringsavstånd 40-60 cm.
 3. I en pallkrage är det lämpligt att sätta 6 plantor.
 4. I de sydligare delarna av landet kan gurkan direktsås mot slutet av maj eller början av juni när jorden har blivit tillräckligt varm.
 5. Plantorna täcks med fiberduk för tidigare skörd och i synnerhet vid risk för frost.

När plantera ut gurka på friland?

Förodla gurka: steg för steg – 1. Läs på fröpåsen innan du sätter igång. Där står det när, var och hur fröna ska sås. Det kan variera beroende på sort samt var i Sverige du bor. Ett par veckor tidigare i söder, några veckor senare längst upp i norr.2. Så i små krukor eller minidrivhus.

 1. Så ett frö per kruka i såjord och håll jorden fuktig.
 2. Gurkfröer gror allra bäst om de får stå varmt, runt 25 grader.
 3. Täck gärna krukan med plast eller plastfilm.
 4. Se till att det finns några lufthål i plasten.
 5. Om det ändå bildas kondens kan du lufta genom att lyfta på locket eller plasten.3.
 6. När fröet grott ställer du krukan ljust och i normal rumstemperatur.

Det är viktigt att det finns tillräckligt med ljus, annars blir plantorna rangliga. Välj ett riktigt ljust fönster. Har du extra växtbelysning så använd gärna den också så blir plantorna ännu starkare och mer robusta.4. När plantorna går att hantera ska de planteras om i större krukor.

Var försiktig med rötterna när du planterar om eftersom de är känsliga och lätt kan komma till skada.5. Gurka är mottaglig för något som kallas rothalsröta. För att undvika det ska gurkplantan planteras så att stammen inte hamnar under jord utan hellre på en liten jordkulle. Ett tunt lager vermiculite eller sand ovanpå jorden är också bra liksom att undvika att blöta ner rothalsen när du vattnar.6.

När risken för nattfrost är över och jorden blivit varm, ca 15 grader, är det dags att plantera ut gurkplantorna om de ska växa utomhus. Innan utplantering måste plantorna avhärdas, det vill säga vänjas vid sin nya växtplats. Det gör du genom att sätta ut plantorna i sina krukor några timmar mitt på dagen, gärna i halvskugga, så att de gradvis vänjer sig vid solljus och varierande temperaturer i luften. När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland Ett par förodlade frilandsgurkor står ute några timmar tillsammans med andra förodlade plantor och vänjer sig sakta vid livet ute. Efter två till tre dagar kan de planteras på sin slutliga växtplats eller i en stor, djup kruka på uteplatsen. Odlar du en växthusgurka trivs den bäst i växthus. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Hur låg temperatur Tål gurka?

Odla gurkor i växthus – Gurkor kan växa fantastiskt fint under den svenska sommaren men vill gärna ha ett, Gurkan trivs bäst i temperaturer runt 25 grader och är extremt känslig för låga temperaturer. Redan vid 10 grader kan gurkan börja hänga och just därför är ett växthus att föredra.

Hur varmt vill gurkor ha?

Odla gurka i växthus – Slanggurka för växthus kräver mycket värme och ljus därför är det viktigt att inte starta upp odlingen för tidigt. Temperaturen i växthuset ska helst vara kring 18–20 grader och soliga dagar får temperaturen gärna gå upp till 25 grader.

 1. Varma sommardagar när solen står högt på himlen måste det finnas möjligheter att lufta i växthuset, automatiska luftningsluckor underlättar, men även att duscha bladen sänker temperaturen runt plantan.
 2. Att skugga växthuset genom att utvändigt stryka rutorna med vit kalk eller ha någon form av tunn gardin på insidan kan också vara ett alternativ för att få en jämnare dygnstemperatur i växthuset.

Men var medveten om att för mycket skuggning kan hämma tillväxten då gurkplantor älskar ljuset. Värme i kombination med stark ljusinstrålning gör att gurkplantorna använder mycket vatten. Här är det viktigt att de ges en jämn vattentillgång. En automatisk droppbevattning kan underlätta.

När ska man plantera om gurka?

Gurka – så odlar vi den inomhus Tänk att slippa köpa gurka under kanske en eller två månader och innan man ens kommit igång på riktigt ute i trädgården! Vågar du också testa härodlade gurkor? Vi har flyttat alla våra inlägg till ny bloggplattform och det är där vi publicerar alla nya.

 • Vi ses på nya Efter flera års belamrande av tomatodlingar i våra österfönster fick barnen nog.
 • Vi vill ha gurka också”, hördes det titt som tätt.
 • Självklart vill jag att odlingarna ska gagna alla i familjen.
 • Så tomaterna fick maka på sig och leva lite på undantag och inomhusodling av gurka blev det nya! Sådd: Gurkfröna kan sås mellan mitten av mars till mitten av sommaren.

Så gärna två frön i en 7 cm kruka som du fyller med planteringsjord och därefter ställer i ett odlingstråg under belysning. Gurkor gillar att ha det extra varmt när de ska gro så har du en värmematta behöver du plocka fram den till gurksådden. Jord, krukor och gödsel: Just nu är det sonens sovrum som får härbärgera vår gurkodling.

 • Det bor två gurkplantor av sorten Sherpa i två kruka som har en volym på ca 5 liter.
 • I dem har vi planteringsjord samt 25 gram ekologiskt grönsaksgödsel och 25 g pelleterat hönsgödsel.
 • Ljus: Det passar alldeles utmärkt att odla gurka inomhus i soliga fönster mellan mars och augusti och det kräver ingen extra växtbelysning om du har ett fönster som sol mellan 6-12 timmar per dygn.

Temperatur: Gurkor älskar när det är över 20 grader vilket gör att fönster är en alldeles idealisk plats att odla gurkor på. Vattning: Gurkor älskar vatten, det består till 96% vatten. Vid ojämn bevattning drabbas plantan lättare av mjöldagg se bild längre ner i inlägget.

 • Vad betyder partenokarp? När man odlar gurka stöter man förr eller senare på något som heter partenokarpa gurksorter.
 • Dessa har bara honblommor och behöver inte befruktas av hanar för att utveckla frukter.
 • Partenokarpa gurkor ska inte odlas tillsammans med icke partenokarpa sorter då de genom pollinering av hanblommor ofta blir missbildade och får stora kärnhus.

Vilka sorter odlar vi och hur skiljer de sig åt? Vi odlar oftast dessa tre sorter inomhus, alla dessa sorter är partenokarpa 1. Piccolino för att den ger så jämn kvalité, inga missformade gurkor och helt bitterfri, bladmöglet kommer när plantan slutar att ge frukt.2.

Passandra för att det blir stora och fina minislanggurkor, riktigt stora! Också den är bitterfri och sen med bladmöglet.3. Sherpa, en trevlig liten gurka med fin smak men som blir lite deformerad och den plantan som drabbas av mjöldagg först av alla dessa tre sorter. Växtstöd: Här kan man se hur gurkorna skickar ut sina tentakler så att de kan stödja sig.

Jag brukar sätta ner ett par höga blompinnar i respektive kruka i början av plantans levnad, så att den har något att hålla sig i och inte vräker sig ut på fönsterbrädan. Senare när plantorna blir lite yvigare knyter jag ner steksnören från gardinstången som hänger och dinglar mot gurkorna till dess framtida stöd.

Slutet: Gurkplantan med bladet här till vänster är döende och går inte att rädda men frukterna som sitter kvar på plantan kan man fortfarande skörda. Vad som är den exakta orsaken till att denna planta drabbades av bladmögel kan jag tyvärr inte berätta, för jag vet inte helt säkert. Förr eller senare kommer dina gurkplantor att få detta utseende och då är det bara att tacka för den här tiden.

Tycker du att det ser stökigt ut i fönstret? Jag håller med men vi tycker att det är värt det vissa perioder av året. Vi vet att våra gurkor är ekologiska, inte innehåller några bekämpningsmedel och att det inte används någon extra energi förutom under frösådden.

 • Sen är de ju desa extremt närodlade gurkor så otroligt goda.
 • I vårt österfönster med ca 6 h sol per dygn levererar 4 plantor ca 25 gurkor varje vår.
 • Testa du också och bli en härodlare!, Det är mycket enklare än vad man tror.
 • Om 100 000 österfönster skulle odla 25 gurkor varje år så skulle dessa fönster producera 2,5 miljoner närodlade och giftfria gurkor.

För mig är det makt att odla, makt över vad vi äter. : Gurka – så odlar vi den inomhus

Kan man klippa bort blad på gurkplantor?

Gurkor behöver mycket värme, och växer bäst utomhus på en varm, vindskyddad plats. För att förbereda bädden optimalt för gurksådd är det bra att gräva en cirka 40 centimeter bred fåra i mitten av bädden. Den fylls sedan upp med kompost och trädgårdsjord.

 • Mitten av bädden bör sedan kupas upp så den formar en vall, eftersom solen då bättre kommer åt att värma upp jorden, och gurkorna växer bättre.
 • Gurkor tycker om att ha ärtor, bönor, sallad och selleri växande i närheten.
 • De bör inte planteras nära tomater, rädisor eller kål.
 • Slutet av april är en bra tid för att förodla gurkor i en odlingslåda eller på fönsterbänken.

Det är lämpligt att välja varianter som är resistenta mot mjöldagg när du väljer frön. Plantera alltid endast några få frön i en liten kruka, och se till att vattnet lätt kan rinna av. Det bästa är att välja en kruka med hål i botten och att lägga en flat sten över hålet.

Ha krukorna i ett varmt rum och vattna regelbundet. När fröna har börjat gro är det mycket viktigt att de står på en ljus plats. Eftersom gurkor, precis som tomater, är mycket frostkänsliga, bör de inte planteras ut innan dagstemperaturerna på marknivå når åtminstone 15 °C. För ytterligare skydd kan fiberduk eller växthusfolie användas.

Efter järnnätterna i maj kan gurkor också sås direkt utomhus. Beskärning av gurkplantorna hjälper dem att växa och förbättrar kvalitén hos grönsakerna. Huvudskottet bör inte klippas ned. Klipp ner sidoskotten till ungefär tre blad. Salladsgurka kan skördas ungefär två veckor efter blomning.

 • Skär av gurkan vid stammen med en vass kniv.
 • Vid skörd bör gurkan ha ett slätt skal och en jämn, grön färg.
 • Skörda de växande gurkorna innan de är helt färdigväxta.
 • De smakar bättre då.
 • Dessutom är de frön som ibland kan vara irriterande fortfarande små, och den totala skörden kommer bli större vid tidig skördning eftersom det uppmuntrar fortsatt blomning.

Om det finns ljusare fläckar på gurkans skal kan det hos fullvuxna gurkor betyda att de är mogna eller övermogna. Skördetiden för salladsgurkor är från juni till och med oktober. Bild: © Qpicimages – Fotolia

Hur många gurkor kan man få på en planta?

GURKA I SANDBÄDD GER STÖRST SKÖRD – Sand perfekt för gurkor Vill man få en riklig skörd av gurka bör man absolut odla den i sand. Eftersom gurkplantorna vill ha hög jordtemperatur är det en stor fördel att jorden är lucker. Då värms den upp bättre, och luckrare material än sand att odla i kan man knappast hitta.

Eftersom sanden dessutom håller värmen länge passar den utmärkt som odlingssubstrat i gurkbädden. Jord måste bytas oftare än sand Odlar man gurka i jordbädd bör jorden bytas med högst två års mellanrum. Och odlar man i sandbädd bör man även byta sanden efter 3–4 års odlande i samma sand. Vid byte av jord och sand i gurkbädden bör det gamla materialet tas bort till cirka 40 cm djup.

Det är en stor fördel ur värmesynpunkt om odlingsbädden ligger 20–30 cm högre än omgivande mark. Så inte för tidigt Det vanligaste felet som den ovane gurkodlaren gör är att sådden sker alldeles för tidigt på våren. Tidigare än 6 veckor före det datum då man kan sätta ut plantorna i växthuset skall man inte så gurka.4 veckor före är oftast tillräckligt tidigt för att plantorna skall få lämplig storlek.

You might be interested:  Hur Mycket Väger Ett Grönt Äpple?

Såtemperatur Sådden måste ske inomhus eftersom 25–30 °C är den idealiska groningstemperaturen. Att värma upp växthuset för några gurkplantor är naturligtvis mycket oekonomiskt och även svårt när det gäller så hög temperatur tidigt på våren. Ett frö i varje kruka Det är lämpligt att så ett frö i varje kruka, som fylls med såjord.

Krukorna behöver inte vara större än 6–7 cm eftersom plantorna ska planteras om i kraftig­are jord när de har fått sitt första karaktärsbladblad. Grundblandningen med 40 % sand, 40 % gräsklipp och 20% torvmull kan användas direkt till de små plantorna.

 1. Mycket ljus och daglig dusch Gurkplantorna vill ha fuktig luft och därför bör man duscha dem dagligen om de skall må bra.
 2. De skall stå så ljust som möjligt, gärna med tilläggsbelysning.
 3. Temperaturen bör vara mellan 18–20° C.
 4. Så fort plant­orna blivit 15–20 cm långa bör de bindas upp vid en blompinne.
 5. Annars riskerar de att brytas av när de flyttas.

AVHÄRDNING När det går att hålla så varmt i växthuset att temperaturen inte går under 15 °C på nättema är det dags att plantera ut gurkplantorna, men man skall gå försiktigt tillväga så att plantorna får vänja sig vid växthusmiljön. För snabb avhärdning kan ge brännskador Ett stort fel som många gör är att sätta ut plantorna i växthuset utan att först låta dem vänja sig vid det starkare ljuset och den annor­lunda luften med några timmars växthusvistelse åt gången.

 1. Även om miljön i växthuset är bättre för plantorna än vad den är i rumsfönstret, så tål inte gurkplantorna en alltför snabb om­ställning.
 2. Resultatet vid för snabb omställning är oftast att bladen blir vita eller vitfläckiga och ramlar av, det är endast de yngsta bladen som kan ställa om till den nya miljön.

Avhärda så här Det behövs minst en veckas försiktig tillvänjning till det starkare ljuset. Låt plantorna stå i växthuset 2–3 timmar första dagen och öka sedan en timma om dagen, därefter klarar plantorna utflyttningen utan problem. Plantera på kulle Även om gurkbädden ligger högre än omgivande mark bör man plantera varje gurkplanta så att det bildas en liten kulle där den står, 10–15 cm högre än den övriga bädden är lämpligt.

 1. Eftersom plantförsäljare ibland ger rådet att göra som yrkesodlarna och ställa krukan, som gurkplantan står i, direkt ovanpå bädden vill jag på det bestämdaste avråda från denna “planteringsmetod”.
 2. Om den skall lyckas krävs dels att plantorna får droppbevattning i krukan och dels att plantorna får sin näring i form av gödselvatten genom samma slang.

För den som vill odla miljövänligt och få goda gurkor och friska plantor passar inte yrkesodlarnas metoder. Gurkor behöver rikligt med näring Gurkplantorna kräver rikligt med näring och därför bör man så snabbt som möjligt efter planteringen lägga färskt eller lagrat gräsklipp på bädden mellan plantorna.

 • Till gurkbädden bör man inte lägga tjockare lager än 5 cm oavsett om det är färskt eller lagrat gräsklipp man använder.
 • Dessutom bör gräsklippet bland­as upp med lite sand därför att det är mycket viktigt att det kommer luft igenom täckmaterialet ner till rötterna.
 • Gurkbädden skall täckas med ett nytt lager grönmassa efter ca 3 veckor och under hela sommaren lägger man på nya lager 3–5 cm tjockt med 3–4 veckors mellanrum.

Varje gång skall lite sand blandas in i denna grönmassa. Täck och vattna inte intill rothalsen Eftersom gurkplantor lätt drabbas av rothalsröta om det är för låg temperatur, för fuktigt eller något annat fel på miljön bör man undvika att lägga täckmaterialet alldeles intill rothalsen.

Om man lämnar ett område på ca 5 cm fritt från organiskt material och i stället lägger ett par nävar sand mot rothalsen är risken för rothalsröta mycket liten. Vattna aldrig intill rothalsen. Vattning och duschning Vattningen av gurkplantorna skall göras var eller varannan dag. Till en början med endast ett par liter per planta och så små­ningom, när plantorna är ett par månader gamla, ca 5 liter per planta.

Men det är viktigt att hela bädden vattnas så att allt täckmaterial hålls fuktigt. Även gångar och väggar bör hållas fuktiga när det är soligt och varmt. Den första tiden, 2–3 veckor efter plantering på bädden, måste man vattna direkt på jordklumpen också, därför att så länge som inte rötterna har nått ut i den omgivande sanden eller jorden för­brukar rötterna i jordklumpen mera vatten än det som kommer in i jordklumpen enbart genom att sanden intill är våt.

 • Genom att lyfta försiktigt på täckmaterialet intill plantorna ser man ganska snart hur rötterna har växt ut i sanden och då behöv­er man inte längre vattna intill plantorna.
 • Ja, man bör helst inte vattna intill dem därför att rothalsen på gurkorna är mycket känslig för diverse svampangrepp och desto fuktigare det är intill rothalsen desto större risk är det för angrepp.

Gurkplantor skall ha fuktig luft och därför skall de duschas ofta när det är sol och varmt. Var noga med att även duscha under­sidan på bladen, så är det mindre risk för spinnangrepp. När det ibland blir mulet och kallt skall man däremot inte duscha plantorna såvida man inte har värme påkopplad i växthuset.

Gallring och toppning Även om det är frestande att låta alla gurkämnen som kommer på stammen få gå fram bör man skära bort vartannat på ett tidigt stadium. De skall skäras bort alldeles intill stammen. Gallrar man inte bort en del gurkämnen är det stor risk för att en hel del gulnar så att det under 2-3 veckors tid inte finns några på gång, men sedan växer det fram nya igen.

Låter man bli att gallra fruktämnen blir man visserligen inte utan gurkor, men det blir en ojämn tillväxt så att man tidvis blir helt utan färdiga gurkor. Varje planta ger tillräckligt stora mängder även när många gurkämnen gallras bort. En skörd på 40-50 gurkor per planta är normalt när de odlas i sandbädd och får gräsklipp som näring.

När plantorna har nått taket toppas de och sedan växer det snabbt fram sidogrenar vid varje blad. Dessa sidogrenar skall sedan toppas över 1-2 blad beroende på vilket avstånd det är till närmaste gurkplanta eller andra växter. Mera än 2 blad bör man inte låta det växa ut på varje sidogren. Vid varje bladfäste på sidogrenen växer det ut ett gurkämne, och har man inte för många gurkämnen på gång på huvudstammen brukar dessa sidogrenar gå fram fint.

Skörd Gurkorna bör skördas på ett tidigt stadium innan de blivit helt släta. Dels smakar de bättre innan de blivit “mogna”, och dels får man flera färdiga gurkor vid tidig skörd. Ta bort gulnande blad Efterhand som några blad börjar gulna, oftast nerifrån om plantorna är friska, skär man bort bladen intill stammen med en vass kniv.

 1. Det bör inte finnas någonting kvar av bladskaftet.
 2. Får de gulnande bladen sitta kvar tills de ramlar av är det stor risk för att diverse skadedjur som bladlöss, spinn och trips lockas dit.
 3. Risken för svampangrepp ökar också.
 4. Sorter Det lönar sig att försöka med några olika sorter därför att smaken på dem kan variera rätt mycket och därför är det bra att försöka med flera olika sorter tills man hittat den man gillar bäst.

Men det råder ingen tvekan om att man bör välja feminina sorter, de har endast honblommor och är bitterfria. Min favoritsort är Bella, eftersom den är både välsmakande och rikgivande utan att kräva alltför hög nattemperatur.

Måste man binda upp gurka?

Gurkor är roliga. Det tycker nästan alla. De växer fort, får många frukter och slingrar sig som lianer. Sen att egenodlade gurkor smakar så mycket mer gurka än de man köper i matbutiken är bara bonus. Att odla gurka i kruka är ett enkelt sätt för alla att kunna få egna gurkor hemma.

Man kan till och med odla dem inomhus om man inte har balkong eller trädgård. Text och bild: Anna Theorin Gurka, som till 96% består av vatten är en ettårig slingerväxt som kommer i många former och storlekar. De vanligaste är den avlånga slanggurkan och den korta, knubbiga inläggningsgurkan. Gurkor kräver mycket värme och näring och självklart vatten.

Den behöver mycket av allt kan man säga. Jag har varken växthus eller uterum så jag odlar mina gurkor på altanen. Man får inte lika mycket gurkor om man odlar på friland och i kruka, men det räcker gott och väl. När ni väljer era gurksorter, se till att ni väljer en anpassad efter hur ni kommer att odla.

Monoecious

“Vanlig” gurka med både han och honblommor. Kräver pollinering av dig eller insekter, används inte för inomhusodling.

Gynoecious

“Kvinnlig gurka” med 100 % honblommor som ger frukt, men behöver fortfarande pollineras av en hanblomma för att få frukt. Det brukar finnas med i påsen med fröer men inget för den som bara ska så ett fåtal gurkor. Man måste nästan så hela påsen för att vara säker på att man får med en gurkväxt med mycket hanblommor. Inget för inomhusodlaren.

Parthenocarp

Förädlad gurka som sätter frukt utan befruktning. Vill helst odlas i växthus men det går utomhus i ett varmt läge. Perfekt för inomhusodlaren.

När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland Gurkor ska förodlas inomhus, men så dem inte för tidigt. De gror snabbt vid rätt temperatur och växer väldigt fort. Jag sår mina någon gång i april, zon 2. (Om man ska odla dem inomhus så spelar det ingen roll när man sår.) Plantera varje gurkfrö i varsin kruka med såjord, de är känsliga för förflyttning och omplantering så ett frö per kruka blir bra.

 1. Ni kan ta små krukor eller pluggar till detta.
 2. Ställ sådden vid ca 25 grader.
 3. När de kommit upp ska de stå svalare, ca 15-20 gr, och ha mycket ljus.
 4. Om ni sår tidigare än april så använd växtbelysning, annars brukar ljuset från fönstren räcka i slutet på april.
 5. När plantorna har kommit upp och fått ett till två riktiga blad så ska ni plantera om dem i gödslad jord.

Här måste man vara försiktig, gurkor är väldigt känsliga för rothalsröta, vilket betyder att om rothalsen blir fuktig eller sitter lågt i krukan ruttnar stjälken och hela växten dör snabbt. Plantera alltid era gurkor som på en liten kulle i mitten och vattna alltid runt om kullen så det inte kommer vatten på rothalsen. När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland Utomhusodling i kruka När frostrisken är helt över kan ni börja avhärda era plantor för utplantering och det är dags att förbereda deras permanenta krukor. Välj stora krukor på minst 10 L. Varje gurka ska ha en egen kruka. Jag använder mig av kogödsel på påse som jord i mina krukor.

De fungerar utmärkt. Gurkor har ett stort kaliumbehov och om man bara gödslar med kväve får man istället mycket blad och lite gurkor. Kalium är fruktfrämjande när det gäller grönsaker och blommor och kväve är tillväxtfrämjande när det gäller bladmassa. Glöm inte att plantera dem som på en kulle för att förhindra rothalsröta.

Gurkor kräver någon form av uppbindning. Sätt ner störar eller pinnar vid plantering i de permanenta krukorna. Se till att binda upp gurkan ordentligt allt eftersom den växer. Man kan låta gurkorna växa fritt utan beskärning om man vill. Det gör jag. Men om man vill kan man toppa plantan efter ca 6 blad och sen binda upp sidoskotten.

 1. Då får man lite mer kontroll på alla skott och gurkor.
 2. Inomhusodling i kruka Använd en parthenocarp sort av gurka och så dem precis som i stegen ovan.
 3. Använd stora krukor och plantera varje gurka i varsin kruka.
 4. Jag använder mig av kogödsel på påse även till mina gurkor inomhus.
 5. Det som är skillnaden är att ni som odlar inomhus måste hitta en bra plats med mycket ljus eller använda er av växtbelysning.

Använd gärna en luftfuktare i rummet så trivs gurkorna ännu mer. Här kan det även vara på plats med att man beskär gurkorna som i steget ovan för att få lite mer kontroll på dem. De behöver också någon form av uppbindning, man kan dra snören från taget eller gardinstången istället för att använda störar eller pinnar om man vill.

Skötsel Gurkor kräver mycket vatten och mycket närning. Man ser ofta med en gång om gurkan står för torrt då de stora bladen slokar fort. Se till att ni vattnar regelbundet, jorden får inte torka ut helt. Gurkor är känsliga för klor, om ni har klorrikt vatten försök använda regnvatten istället om det går.

You might be interested:  Hur Många Procent Vatten Består En Gurka Av?

Täck gärna jorden med gräsklipp för att hålla fukten. Efter några veckor i den nya jorden kan man börja gödsla. Använd ett gödsel som innehåller mycket kalium och gödsla enligt anvisningarna. Sen är det bara att börja skörda gurkorna! Lycka till!

Är gurka Frostkänslig?

Utplantering av gurka – Utomhustemperaturen ska ligga över 12 grader och nattemperaturen bör inte gå under fem grader när gurkan planteras ut. När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland I början är en fiberduk perfekt för att driva plantorna och bevara fukten i marken.

 • Slutlig omplantering görs i en kruka som rymmer minst 10 liter jord, gärna mer. Odlingssäck Vigoroot 10L eller Vigoroot 20L är ett bra alterantiv.
 • Gurka tål inte frost och gillar inte kylig väderlek och behöver avhärdas innan de planeras ut. Låt dem stå ute på skyddad plats dagtid under en period.för att undvika chock som kan ge hämmad tillväxt. Läs mer om detta i artikeln Så här avhärdas plantor,
 • Skydda plantan från plötslig kyla efter utsättning på friland med fiberduk så att den inte tar skada och tillväxten hämmas.

Vad ska man gödsla gurka med?

Så lyckas du med din gurkodling – Gurkor är härliga att odla och väldigt enkla. Redan när du har 1-2 plantor i ditt växthus så får du en stor skörd! De kan odlas i jordbädd i växthus eller i stora krukor på minst 40-50 liter. De passar även till din varma balkong sålänge du kan tillgodose värmebehovet.

 1. Vill du testa odla dem i ampel eller annan hänganordning så passar tex.
 2. Mini Stars och Burpless Tasty Green F1 utmärkt till detta ändamål.
 3. Tänk bara på att hålla en jämn fuktighet och välj gärna så stor kruka som möjligt.
 4. Gurkor visar snabbt om de är missnöjda med vatten och då visar de tydligt detta genom att först sloka med bladen och vid långvarig eller upprepande torka genom att bli smala i ena änden och tjocka i andra.

Glöm inte heller att kontinuerligt tillföra näring för att slippa blekgröna blad och sämre skörd. Bästa resultat får du genom att ge en liten dos flytande näring med vattnet varje dag. Mera om näring längre ned. Gurkor är väldigt känsliga för låga temperaturer och skall inte planteras ut före det är över 15 grader oavsett om det är växthus eller friland du kommer odla på – och då menar jag minimi 15 grader dygnet runt.

 • Täck gurkor på friland med fiberduk om temperaturen inte hålls tillräckligt hög under sommarnätterna.
 • Gurkor får frostskador redan vid ca + 4-5 grader men stannar i tillväxt före det.
 • Plantera såhär Gurkor behöver en stor och mjuk jordvolym så välj en stor kruka eller plantera direkt i jordbädd.
 • Mjuka uppjorden och gödsla med stallgödsel, hönsgödsel eller bokashi.

En blandning av biokol och benmjöl är även bra att blanda i. Speciellt benmjölet som tillför kalcium är bra för gurkorna. Se till så att inte gödseln kommer direkt mot den nya plantans rötter för att undvika skador på de känsliga rötterna. Ta plantan ur krukan och placera den lite högre upp än vad du tänker att slutnivån på jorden skall vara, gärna på en liten kulle.

 • Gurkor är väldigt känsliga för rothalsröta och får absolut inte sänkas ned i jorden.
 • Tryck försiktigt till jorden kring plantan men undvik att trycka på själva rotklumpen då rötterna lätt knäcks.
 • Vattna rikligt kring plantan, inte direkt mot rothalsen.
 • Det är bra att täcka jorden med ett lager sand eller perlite, ca 1cm.

Detta förhindrar en del avdunstning men håller sammtidigt ytan torr så att inte rothalsröta uppstår lika lätt. Gräsklipp fungerar också men lägg aldriggräsklipp närmre än 10cm från rothalsen. Bind upp Du kan gärna göra i ordning uppbindningsmöjlighet direkt, använd antingen juteband eller annat naturband eller en spalje av valfritt material.

 • Gödsla Gurkor är näringskrävande.
 • Efter max 3 veckor bör du börja tilläggsgödsla.
 • Ge gärna flytande näring i svag dos vid varje bevattning.
 • Det är även bra att blanda i en blandning av kanankakka och benmjöl alternativt använda gödslad biokol.
 • Vill du odla helt naturligt så kan du enkelt göra din egen näringslösning med ett fåtal ingredienser; nässlor, vallört bocking 14, fräken och vatten.

Tänk på att gurkor vill ha hög dos av kvävehaltig gödsel, tex kanankakka eller biokol med kanankakka passar utmärkt. Gallra För att stimulera produktion av gurkor är det bra att plocka bort några fruktämnen så att energin går åt att göra kvarstående gurkor stora och fina.

Efter en tid brukar gurkorna producera stora mängder så det är medfördel att satsa på kvaliteten på de du spar. Vattna Glöm inte att kontinuerligt vattna, vid riktigt varma sommarveckor krävs det ofta att du vattnar både morgon och kväll. Skörda Skörda gurkorna kontinuerligt för att få bästa resultat.

Nedan i beskrivningarna ser du vid vilken längd du bör skörda för bästa smak. Ett annat sätt att avgöra när gurkan är klar är när den inte längre växer så det knakar varje dag utan stannar till, då börjar den producera frön och bitterämnena tillkommer.

När kan gurkor stå ute?

Direktså gurka – Det går att direktså gurka ute i trädgårdslandet. Vänta tills jorden har hunnit bli tillräckligt varm. Omkring 15 grader brukar vara ett bra riktmärke. En del som har odlat gurkor i många år sår sina fröer direkt i trädgårdslandet. Då slipper du ha småkrukor inomhus. Andra tycker dock att det är lättare att förodla. Då kan du så dem några veckor tidigare. När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland Om du sår dina gurkfröer i torvbriketter är det enkelt att plantera om dem utan att skada rötterna. Foto: Annika Christensen

Hur känsliga är gurkplantor för kyla?

Odla Gurka | ChiliLovers.nu Odla gurka är enkelt. Tomater är väldigt enkla att odla i sin egen trädgård, men vad vore tomaten utan sin goda vän gurkan? Gurkor är nästan lika vanlig i svenska växthus som tomaten och det är verkligen inte konstigt med tanke på hur bra de passar ihop.

 1. Gurka och tomat är ett så vanligt inslag i den svenska salladen att det nästan inte går att skilja dem åt, och så borde det vara i trädgården också.
 2. Odla dina egna gurkor – Växthus Gurkor kan växa fantastiskt fint under den svenska sommaren men vill gärna ha ett växthus.
 3. Gurkan trivs bäst i temperaturer runt 25 grader och är extremt känslig för låga temperaturer.

Redan vid 10 grader kan gurkan börja hänga och just därför är ett växthus att föredra. Gurka planteras helst långt ifrån växthusdörren, om man inte har ventilationsfönster, då drag från denna kan föra med sig både kyla och sjukdomar. Odla dina egna gurkor – Försådd Gurkor sås oftast från frön och mår bra av att försås inomhus innan de skall ut till växthuset.

Eftersom gurkplantan är så känslig mot kyla hjälper det också att ha en liten buffert mellan det att man planterar gurkan tills det är säkert att plantera ut den i växthuset. Plantera fröet i en kruka såjord och se till att den står varmt men inte i direkt solljus. Krukan bör vattnas underifrån, ytan kan duschas om den är torr, och så snart jorden ute i växthuset är 15 grader kan man sätta ut plantan.

Givetvis kan man vänta lite men inte för länge, en större gurkplanta kräver mer vatten och näring än vad som är möjligt att ge den i en liten kruka. Odla dina egna gurkor – Plantera Gurkor kan planteras ihop med tomater i ett växthus men de trivs bäst i en helt annan jord så det bästa är att skilja dem åt något.

Jorden bör vara fuktighetshållande, mullrik och väldigt näringsrik med en temperatur på 15-20 grader C och ett pH-värde runt 7,0. Gurkor har ett enormt behov av både näring och kalcium så det gäller att gödsla ofta, dock är det viktigt att gödselmedlet är klorfritt. Väl brunnen stallgödsel fungerar väldigt bra.

En rejäl gödsling på hösten besparar dig mycket arbete på våren så planera i förväg om du skall plantera gurka. Gurkplantor planteras runt 50 cm ifrån varandra men inte ner i jorden utan i små kullar ovanpå marknivån. Väl på plats vattnar man plantan lätt och gurkan är på plats.

Odla dina egna gurkor – Skötsel Som tidigare nämnts behöver en gurkplanta enorma mängder vatten och bör vattnas minst en gång varje dag då solen står som högst. Tillför även gödsling regelbundet, en blandning av benmjöl, blodmjöl och Algomin är perfekt för ändamålet. Under varma perioder kan man rent av få vattna oftare och lufta ur växthuset så att det inte blir för varmt.

Om det finns risk för kyla kan man ställa in en kupévärmare i växthuset över natten, då finns det dock risk för att det blir för varmt istället. För att vara säker på att pollinering sker kan man gnida hanblommor och honblommor mot varandra, de är enkla att skilja åt för honblommor har ett fruktämne bakom blomman som hanblommor saknar.

Om gurkplantan toppas vid manshöjd och stöttas med en blompinne kommer den stå stadigt även med frukt och man behöver inte oroa sig för att den skall brytas av. Vänta inte med att skörda gurkorna tills det är för sent, för stora gurkor är vattnigare och har mindre smak än de något mindre och det vore synd att inte få perfekta gurkor för sitt slit.

: Odla Gurka | ChiliLovers.nu

Kan man vattna gurka för mycket?

Vatten – Gurkor älskar vatten och bör vattnas regelbundet, helst dagligen för att inte bli beska, men det finns en akilleshäl och det är stjälken, den ruttnar nämligen lätt om den blir stående i vatten. Därför är det viktigt att vid omplanteringen se till att plantorna inte hamnar lägre i jorden än de stått tidigare, tvärtom bör de gärna stå på en liten höjd, det gör att överflödigt vatten kan rinna undan från stjälken.

Varför dör mina gurkor?

ODLING – Sådd Så fröna ett och ett i en liten kruka, ca 7–8 cm diameter, med såjord eller blomjord blandad med 30–50% sand. Täck med en plastpåse eller plastfolie med lufthål i. Placera krukan varmt i ett soligt fönster. Ta bort plasten när fröna grott och håll jorden jämnt fuktig. Duscha plantan varje dag för att minska risken för angrepp av spinn. När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland Gurkplantor växer otroligt snabbt! Knappt en månad efter sådd är plantorna riktigt stora och det är hög tid att sätta dem i slutkrukan. Omplantering Plantera om i en lite större kruka när de första karaktärsbladen vuxit till sig lite. Sätt bara en planta per kruka. När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland Ojämn vattning kan leda till deformerade gurkor. De går förstås att äta ändå, men de hade blivit betydligt tjockare om de sluppit torka. Vattning Jorden får aldrig torka ut, så var mycket noga med vattningen. Vattna inte direkt på rothalsen (där stammen möter jordytan).

Soliga dagar kan man behöva vattna flera gånger. Slarvar man med vattningen kan gurkorna bli deformerade. Gödsling Cirka tre veckor efter omplantering är det dags att börja gödsla. Vattna med svag näringslösning vid varje vattning. Använder man Blomstra tar man 3–4 ml Blomstra per liter vatten. Ser man tecken på övergödning, som till exempel mörkgröna, förvuxna buckliga blad minskar man dosen till 1–2 ml per liter vatten.

Uppbindning I början räcker det med en stödpinne men ganska snabbt behöver rankorna något att klänga i. Fäst snören i gardinstången så att du kan binda upp rankorna vartefter de växer. Beskärning och taggar Gurka behöver inte beskäras, men om man känner att plantan blivit alldeles för stor kan man klippa av topparna, så att nya sidoskott bildas. När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland Ett snabbt sätt att får fler plantor är att ta sticklingar. Det tar ca 10 dagar för sticklingar att utveckla rötter. Sticklingar ger snabbt nya plantor Gurksticklingar får rötter på bara lite drygt en vecka, så man kan snabbt få fler plantor utan att behöva så nya frön.

 1. Lipp av toppen på en ranka under det tredje bladparet och ta bort alla blad utom de översta.
 2. Sätt sticklingen i vatten eller direkt i såjord.
 3. Trä en plastpåse över så att fukten hålls kvar och placera sticklingen ljust men inte i direkt sol.
 4. Slokar plantan kan man behöva ta bort ytterligare ett blad.
 5. Blad som vissnar och skadedjur Vissa blad blir fula, får torra fläckar och vissnar men det brukar i regel inte vara någon fara.

Oftast beror det på att man slarvat lite med vattningen. Men håll koll efter skadedjur som spinn och trips som lätt kan ta död på plantan om man inte upptäcker angreppet i tid. Håll jorden fuktig och duscha plantan varje dag med blomspruta för att minska risken för angrepp. När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland En mogen gurka känns tung och har relativt slätt skal.

You might be interested:  Varför Är Socker Lösligt I Vatten?

Hur många gurkor i en pallkrage?

Odla i pallkrage I en sådan pallkrage får du plats med 6 gurkplantor och runt dessa kan du sätta sallat som gärna växer i halvskuggan som bildas under plantorna. Se till att jorden är ordentligt grundgödslad och mullrik – gurkor behöver mycket näring och trivs i fuktighetshållande jord.

Kan man använda Tomatnäring till gurka?

Produktinformation – Biobact Tomat är en organisk växtnäring som är godkänd för ekologisk odling. Näringen är väl lämpad för grönsaker, t.ex. tomater, gurkor och paprikor. Den unika sammansättningen av humus och aktiva mikroorganismer ger en levande och frisk j.

Måste man ha två gurkplantor?

Viktigt att tänka på – Om man odlar i växthus eller inomhus kan det lämpa sig bra med partenokarpa gurksorter. Tillgången på insekter brukar vara knapp och därför är det bra om man slipper tänka på pollinering. Utomhus på tex friland passar det bra med gurkor som kräver pollinering. När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland Gurkor som behöver pollineras kan med fördel odlas utomhus så sköter naturen pollineringen. När man odlar gurka kanske man vill ha flera olika sorter. Det är ju roligt med lite olika former och smaker. Men det kan också bli lite tokigt om man inte tänker sig för.

En partenokarp sort kan nämligen av misstag bli pollinerad av en icke partenokarp sort om man odlar dessa nära varandra. Då sker en korspollinering och resultatet kan bli missbildade och osmakliga gurkfrukter. Det bästa är alltså att odla bara den ena typen eller hålla ett stort avstånd mellan dem. Fler inlägg om gurka: Gurka – så odlar vi den inomhus, Så inte gurkväxter för tidigt, Gurkdöden – spinnkvalster,

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

Kan man toppa rangliga gurkplantor?

VÄXTHUS: Beskära och toppa Basilikaplantan sidan om har däremot blivit toppad tidigare. Därför har den blivit mer förgrenad – med fler blad och fortfarande utan blommor. Toppa basilikan uppifrån. Knipsa eller klipp av ovanför ett bladveck. Då kommer plantan att förgrena sig.

 1. Toppningen hindrar dessutom plantan från att börja blomma och du får ännu mer basilika som du kan skörda.Skulle du råka missa det och plantan blommar kan du ändå använda skörden.
 2. Blommorna smakar fint i en pesto.
 3. Fortsätt att toppa dina basilikaplantor hela säsongen så får du optimal skörd.
 4. Redan efter bara en vecka är det massor av nya sidoskott på väg.

Även vanliga gurkplantor bör du toppa. Lene rekommenderar att du tar bort sidoskotten, åtminstone till de tre-fyra första bladvecken. Var uppmärksam på att det inte är de små gurkorna du tar bort – och vänta eventuellt tills du kan se om det är en ny stängel eller en lite gurka som är på väg.Med en gammal gurksort som den här äppelgurkan är det annorlunda.

Plantan har nämligen både hon- och hanblommor, precis som melonplantan. Det är honblommorna som bär frukt – och de växer på sidoskotten. Det är lätt att känna igen honblommorna för de har en slags liten fruktskål – eller en kalk under blomman. Om du tar bort de här sidoskotten med honblommor blir det ingen frukt.

När du ändå är igång med gurkplantorna, så ta också gärna bort vissna blad. Gurkplantor är mycket mottagliga för gråmögel. Speciellt i fuktigt väder breder gråmögel ut sig från visset växtmaterial och in på stjälken. Här har det ännu inte kommit något gråmögel men Lene tar ändå bort allt visset för att förebygga svampsjukdomen.

 1. De blad som är lite vissna i kanterna ska du bara låta sitta kvar.
 2. Så länge bladet är grönt bidrar det nämligen till den nödvändiga fotosyntesen.
 3. På vanliga tomatplantor ska man också knipsa av alla sidoskott regelbundet under hela säsongen.
 4. Sidoskott ska du helst knipsa av.
 5. Det gör det lättare för plantan att läka skadan.

När du tar bort sidoskotten kan du styra växten bättre och senare under säsongen blir det mer plats för luften att cirkulera så att du undviker sjukdomar. Om du har tillräckligt med plats kan du eventuellt låta ett sidoskott sitta kvar, som du senare kan binda upp som en extra topp.

 1. Men om du odlar busktomat ska du tänka på att växtsättet är helt annorlunda.
 2. Busktomaten passar bra i krukor eftersom den inte blir så hög.
 3. På den ska man inte knipsa av sidoskotten.
 4. Här växer nämligen blommorna från sidoskottens topp medan blomklasarna på en vanlig tomatplanta, som den bredvid, växer direkt ut från stjälken.

Det finns även paprikor i drivhuset. Här är de första 5-7 blommorna som Annika knipsar av. Det sänder en signal till plantan att bilda en större bladmassa och därmed på sikt också fler frukter. Om du låter bli att knipsa av de första blommorna kommer plantan att växa mycket långsamt och får bara ett fåtal blad, och den kan periodvis nästan upphöra att växa.

 1. Detsamma gäller auberginerna.
 2. Även här ska plantan hjälpas lite på traven genom att få en signal att producera mer bladmassa.
 3. Så när du knipsar av de första blommorna kommer plantan att utveckla fler blad och det ger större utbyte på lång sikt.
 4. Odlingssäcken med melonplantor ska också tittas till.
 5. Melonplantor får lätt rothalröta, mögelsvamp och andra svampsjukdomar från jorden.

Därför tar Lene till att börja med bort de nedersta bladen. Det gör att luftcirkulationen runt rötterna blir betydligt bättre och det förebygger den här typen av angrepp. Nu mitt på sommaren växer det rejält i drivhuset. Det gäller även tomatplantorna. Här har de växt så tätt att de måste åtskiljas.

Som tur är så finns det så gott om plats att Lene kan flytta topparna lite från varandra.I odlingssäcken har växandet gått hårt åt basilikan. Den har helt enkelt inte fått tillräckligt med ljus och luft, och den har också stått för fuktigt så den har till hälften förstörts – och resten av den har stannat i växten.

Lösningen är att ta bort allt visset växtmaterial så att gråmögeln inte breder ut sig. Nu finns det tillräckligt med plats och Lene planterar en ny basilika där den gamla stod.Det lönar sig också att rensa under tomaterna intill. Här är det nedersta bladen lite visset och om det blir fuktigt kommer det troligen snabbt att angripas av gråmögel.

 1. Genom att hålla rent minskar du risken för smitta och det ökar chanserna för en fin skörd.
 2. Senare på säsongen är det dags att ta bort sidoskotten från melonplantorna.
 3. Plantorna kan oftast maximalt hinna med att utveckla 3-4 frukter.
 4. Nu är det augusti månad och om det börjar komma små frukter kan de inte hinna växa sig stora och bli riktigt mogna.

Därför tar Annika bort alla sidoskott utan större frukter. Då kan plantan använda all sin energi till att utveckla de frukter som redan är på god väg. Se också till att lägga melonerna på en sten eller en upp- och nervänd kruka som här. Om du låter dem ligga på jorden är risken stor att frukterna börjar ruttna.

Hur lyckas man med gurka?

Lyckas med gurkodlingen – odla gurka i kruka och på friland När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland Lyckas med gurkodlingen – gurka är lätt att odla, om du väljer rätt sort på rätt ställe. Växthusgurka växer bäst i växthus, för den sorten älskar värme. Det finns sorter som går utmärkt att odla på friland, då kan det stå på fröpåsen att den är köldtålig. Ska du odla gurka inomhus passar sk minigurka bra.

Vilken gurka är godast att odla?

För krukan – Krukgurka: ‘Picolino’ F1 Är du sugen på att odla gurkor i kruka för att kunna plocka och äta dem direkt från plantan så ska du så ‘Picolino’ F1. Picolino en ekologisk minigurka som passar perfekt i en stor och djup kruka. Den ger otroligt goda och krispiga frukter med slätt skal. När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland Det går utmärkt att odla gurka i kruka. ‘ Picolino’ F1 heter den här sorten som trivs bra i kruka och ger krispiga och goda minigurkor.

Hur många Frilandsgurkor i en pallkrage?

Odla i pallkrage I en sådan pallkrage får du plats med 6 gurkplantor och runt dessa kan du sätta sallat som gärna växer i halvskuggan som bildas under plantorna. Se till att jorden är ordentligt grundgödslad och mullrik – gurkor behöver mycket näring och trivs i fuktighetshållande jord.

När plantera gurka frön?

Så gurka. Förodla inomhus i mars-maj. Gurkplantan utvecklas fort.

Kan man ta frön från gurka och plantera?

Vänta med att skörda – Det blir ganska många frön i en gurka, så om man ska ta frön för eget husbehov räcker det gott och väl att spara ett mindre antal gurkor för detta. För att fruktsamma frön ska utvecklas behöver man invänta att gurkorna är riktigt stora.

De får gärna hänga kvar på plantorna tills plantorna börjar vissna. Därefter plockar man de gurkor man ska ta frön av. Inomhus i rumstemperatur lägger man sina frögurkor tex på en bricka eller ett fat och låter dem eftermogna. När de är ganska mjuka och eventuellt gula, är det dags att skära upp dem och vittja dem på frön.

Det är bra om man inte skär mitt i fröhuset utan lite på sidan. En sked är ett bra verktyg för att skrapa ur hela kärnhuset med. Man kan sedan sprida ut fröna på ett fat och låta dem torka. Theres Lundén : Så gör du för att ta frön från gurka

Hur lång tid tar det för en gurka att växa?

ODLING – Sådd Så fröna ett och ett i en liten kruka, ca 7–8 cm diameter, med såjord eller blomjord blandad med 30–50% sand. Täck med en plastpåse eller plastfolie med lufthål i. Placera krukan varmt i ett soligt fönster. Ta bort plasten när fröna grott och håll jorden jämnt fuktig. Duscha plantan varje dag för att minska risken för angrepp av spinn. När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland Gurkplantor växer otroligt snabbt! Knappt en månad efter sådd är plantorna riktigt stora och det är hög tid att sätta dem i slutkrukan. Omplantering Plantera om i en lite större kruka när de första karaktärsbladen vuxit till sig lite. Sätt bara en planta per kruka. När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland Ojämn vattning kan leda till deformerade gurkor. De går förstås att äta ändå, men de hade blivit betydligt tjockare om de sluppit torka. Vattning Jorden får aldrig torka ut, så var mycket noga med vattningen. Vattna inte direkt på rothalsen (där stammen möter jordytan).

Soliga dagar kan man behöva vattna flera gånger. Slarvar man med vattningen kan gurkorna bli deformerade. Gödsling Cirka tre veckor efter omplantering är det dags att börja gödsla. Vattna med svag näringslösning vid varje vattning. Använder man Blomstra tar man 3–4 ml Blomstra per liter vatten. Ser man tecken på övergödning, som till exempel mörkgröna, förvuxna buckliga blad minskar man dosen till 1–2 ml per liter vatten.

Uppbindning I början räcker det med en stödpinne men ganska snabbt behöver rankorna något att klänga i. Fäst snören i gardinstången så att du kan binda upp rankorna vartefter de växer. Beskärning och taggar Gurka behöver inte beskäras, men om man känner att plantan blivit alldeles för stor kan man klippa av topparna, så att nya sidoskott bildas. När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland Ett snabbt sätt att får fler plantor är att ta sticklingar. Det tar ca 10 dagar för sticklingar att utveckla rötter. Sticklingar ger snabbt nya plantor Gurksticklingar får rötter på bara lite drygt en vecka, så man kan snabbt få fler plantor utan att behöva så nya frön.

Klipp av toppen på en ranka under det tredje bladparet och ta bort alla blad utom de översta. Sätt sticklingen i vatten eller direkt i såjord. Trä en plastpåse över så att fukten hålls kvar och placera sticklingen ljust men inte i direkt sol. Slokar plantan kan man behöva ta bort ytterligare ett blad. Blad som vissnar och skadedjur Vissa blad blir fula, får torra fläckar och vissnar men det brukar i regel inte vara någon fara.

Oftast beror det på att man slarvat lite med vattningen. Men håll koll efter skadedjur som spinn och trips som lätt kan ta död på plantan om man inte upptäcker angreppet i tid. Håll jorden fuktig och duscha plantan varje dag med blomspruta för att minska risken för angrepp. När Kan Man Sätta Ut Gurka På Friland En mogen gurka känns tung och har relativt slätt skal.