Ska Man Bjuda På Tårta När Man Slutar
Javisst skall man det. det skall svida för dom som har semester. Ja om man är en praktikant. tycker det är företaget som ska stå för tårta sista dagen innan semester som tack för att man jobbat hos just dom ett år.

Vem bjuder på tårta när man slutar?

Situationen spelar roll vid avslutning av anställning – Att ta med sig fika passar både på stora och små arbetsplatser. På en större arbetsplats kan man bjuda sin avdelning på fika. På en mindre arbetsplats kan hela företaget bjudas in att delta då du delar ut bakelser när det är dags att ta en fikapaus,

Vad ger man när man slutar på jobbet?

När du slutar på jobbet kan det vara mycket att tänka på. Men två papper som kan vara värda att du får med dig är arbetsgivarintyg och arbetsbetyg. Intyget behöver du om du ska söka arbetslöshetsersättning och betyget kan du använda när du söker jobb nästa gång.

Hur berätta för kollegor att man ska sluta?

Berätta i stället om vad du uppskattat under din anställning och be om ett avslutningssamtal. Under mötet kan du och din chef komma överens om att förkorta eller förlänga din uppsägningstid. Det är också viktigt att ni gemensamt bestämmer när du ska berätta för kollegor, kunder eller leverantörer att du ska sluta.

Kan man äta en vecka gammal tårta?

Frågor om tårtor Hur långt i förväg kan man göra tårtan? Vanligtvis gör man tårtan dagen innan servering. Men det är många som gör den redan två dagar före. Det man bör tänka på är att gräddfyllningen i tårtan håller kortare tid efteråt, helt logiskt. En färdig tårta som hålls kyld kan hålla i 4-5 dagar utan problem.

 • Hur länge kan man förvara en färdig tårta? En färdig tårta som hålls kyld kan utan problem hålla upp till 4-5 dagar.
 • An tårtan stå framme innan den serveras? En tårta som stått väl kyld i många timmar före servering klarar utan problem att stå framme någon timme innan servering.
 • Det man dock bör ha i åtanke är att ju längre den står framme i rumstemperatur desto kortare blir hållbarheten efteråt.

Måste man stryka upp tårtan med smörkräm innan man lägger på sugarpaste eller marsipan? Om man skall göra tårtan dagen innan brukar vi rekommendera att man lägger en under eller för att undvika att denna börjar svettas. Skall den ätas samma dag eller några timmar senare brukar det inte vara några problem att hoppa äver smörkrämen.

 1. För att läsa lite mer om varför man inte bör lägga sugarpaste eller marsipan direkt på grädde – Hur skall jag göra för att fyllningen inte skall rinna över? Det bästa är att använda någon form av – eller en gräddfyllning med gelatin för att fylla tårtan.
 2. Om man dessutom fyller tårtan i bakformen man bakat den i och låter den stå några timmar i kylen innan man klär den så håller den bättre.

Om du använder att fylla i – lägg först i en ren plastpåse så du sen får ut tårtan ur formen. Genom att lägga en ring med i utkanten på tårtbotten, i varje lager så hjälper det också till att hålla ihop fyllningen. Om du dessutom spacklar tårtan med smörkräm i flera lager och mellan varje lager kyler den i kylskåp blir den betydligt stabilare.

Hur beräknar jag hur många bitar en tårta räcker till? Vi har gjort en tabell med beräkning på ungefär hur många tårtbitar man får ut på en viss storlek på tårta. för att komma till tabellen. Hur många bitar räcker en långpannetårta till? En normal långpannetårta räcker till ca 40-45 personer, under förutsättning att tårtan är minst 7 cm hög.

För att läsa mer hur många bitar olika storlekar på tårta räcker till – Det är bra att ha med i beräkningen att det numera finns många olika typer av ugnar och de är oftast mindre än de var förr, vilket gör att en långpannetårta kan variera i storlek.

Vad är vegetable shortening? Vegetable shortening är ett vitt, vegetabiliskt fett som används i många amerikanska och engelska recept. Det kan vara lite svårt att få tag på i Sverige men i en del specialbutiker kan man hitta det som kallas som är just vegetable shortening. En del brukar byta ut det mot cocosfett.

Det fungerar någorlunda även om det inte har riktigt samma egenskaper och dessutom har lite kraftigare smak. Hur gör man när man skall ställa ett tungt brudpar på tårtan? Vissa kan vara lite tunga. Men det utgör inget problem att ställa dem på en tårta i alla fall.

 1. Det man kan göra är att man sätter i ett par grillpinnar under brudparet för att undvika att det skall sjunka genom tårtan.
 2. Det är dock viktigt att man ser till att de blir lika höga så brudparet inte hamnar snett.
 3. För att sätta fast brudparet ytterligare kan man spritsa dit lite fast kristyr under som lim.

Hur får jag ut tårtbotten ur en hel bakform som inte är en springform? Det är inga problem att få ut tårtbotten ur en utan löstagbara kanter. När du tar den ur ugnen – låt den stå till sig 3-4 minuter. Håll därefter bakformen på högkant och rulla försiktigt runt den tills den har släppt från kanterna.

Sjtälp upp tårtbotten. Tips: Om du har t ex en bakform på 24 cm och du egentligen skulle behöva en tårtbotten på 22 cm, kan du bara fortsätta rulla bakformen på högkant så krymper tårtbotten i diameter. Med rulla menar vi att du håller bakformen med båda händerna och snurrar bakformen t ex medsols. Hur fäster jag blommor på sidan av tårtan? Blommor som skall sitta på sidan av en tårta är bäst att fästa med kristyr.

Enbart ätbart lim håller inte. Tyngre blommor som t ex rosor kan också fästas med en bit spaghetti i rosen som man sedan sticker i sidan av tårtan. kan man använda till att fästa blommor ovanpå tårtan eller för att limma ihop sk sugarflowers, marsipanrosor eller sockerfigurer.

När jobbet tar över livet?

Ska Man Bjuda På Tårta När Man Slutar Hur är din balans mellan arbete och fritid? Är ditt jobb en del av ditt liv som ger dig tillfredsställelse eller har det vuxit till att ta upp så mycket av din tid och energi att du mår dåligt av det snarare än uppskattar det? Tempot i samhället idag och det faktum att modern teknologi gjort att vi så gott som alltid är kontaktbara kan göra det väldigt svårt att koppla bort jobbet.

Du arbetar regelbundet fler än tio timmar per dag. Hur hårt du än jobbar kommer du aldrig till slutet av din “att göra lista”. Du minns inte när du senast skrattade ordentligt på kontoret. Du lider återkommande av “söndagsångest”. När du kommer hem från jobbet känner du dig fysiskt och känslomässigt uttömd. Du klarar dig inte genom dagen utan ett regelbundet intag av koffein, sötsaker och/eller nikotin. Bland dina vänner är du känd för att alltid ställa in i sista minuten. Du tar med dig arbete hem på kvällen och/eller över helgen.

Om dessa påståenden beskriver dig och din situation har du kommit till en punkt där jobbet har tagit över, eller ligger farligt nära, att ta över ditt liv. Så kan du inte leva! Arbetet ska vara något som förhöjer, inte sänker, din livskvalitet. Ditt arbete bör intressera dig, ge dig energi och en “kick”.

Men du ska också få tid över att ägna dig åt andra saker – dina vänner och din familj, fritidsintressen etc. Vi jobbar som bäst när vårt liv är balanserat. Men om du nu har målat in dig i ett hörn och jobbet har tagit överhanden – hur kommer du därifrån? Våra tips Du måste inte alltid vara först på jobbet och sist hem för att vara effektiv.

You might be interested:  Hur Mycket Är 100 Gram Te?

Faktum är att de som arbetar löjligt långa dagar snarare visar på oförmåga att klara av sitt jobb! Ansträng dig för att gå hem i normal tid åtminstone tre kvällar i veckan – dina kollegor kommer att tacka dig. Lär dig att säga “nej”. Varje gång du tackar “ja” till en sak måste du säga “nej” till en annan – se till att du väljer rätt saker att tacka ja och nej till.

 1. Gör en lista över prioriteringar och fatta beslut utifrån denna.
 2. Detta är givetvis mer problematiskt om din chef har gett dig tre saker att lösa samtidigt – men låt inte chefen komma undan med att föra över sin egen oförmåga att prioritera på dig.
 3. Fråga hen vilken uppgift som är viktigast och måste vara klar först.

Använd ditt omdöme för att avgöra när “tillräckligt bra” är bättre användning av din tid än att sträva efter att allt är perfekt i varje liten detalj. Detta är INTE en ursäkt för ett slarvigt utfört arbete, men det är viktigt att kunna avgöra när perfektion krävs och när det inte krävs.

Läs de papper/dokument du får på en gång och släng det sedan om det inte behövs mer Ta hand om uppgiften direkt, alternativt; Bestäm när du ska ta hand om den och lägg pappret helt åt sidan tills dess.

Förhalning är en stor tidstjuv. I synnerhet när du måste ta itu med en omfattande och svår uppgift så är det lockande att skjuta upp jobbet. Använd “salami-tekniken”; dela upp stora bitar till små delar och ta hand om dem en efter en. När du väl har kommit igång så är det mycket lättare att hålla farten uppe.

Slutligen så måste du inse att du arbetar mycket bättre om du regelbundet planerar in ledig tid för dig själv, Ingen av oss klarar sig särskilt länge om vi kör på i högsta växeln hela tiden. Skapa utrymme för dig själv, t ex en kväll för dig själv när du bara slappnar av och gör saker du tycker om, eller vad som krävs för att du ska kunna få perspektiv på din situation.

Om du regelbundet ger dig själv tid att ladda batterierna kommer du bättre kunna hantera den stress och de långa arbetsdagar som trots allt dyker upp då och då på jobbet. En viktig del av bra tidsplanering är att kunna ta ledigt ibland! Ironin är att om du spenderar mindre tid på jobbet så presterar du mycket bättre när du är där.

Hur mycket Swisha avtackning?

Avtackning fredag 17.00? – Avtackningsstunden bör också ske på en tid då så många som möjligt kan vara med.  – Jag hör många personer som är besvikna över att man lägger en avtackning en fredag klockan fem. Man måste tänka på att vara lite mer flexibel och se när folk är tillgängliga.

 • Även här är det viktigt med rutiner och att planera in en tid när flest kan komma så att man känner sig ordentligt avtackad, säger Annmarie Palm.  På företaget Nexer, före detta Sigma IT, finns en noggrann process kring offboarding som ses som en viktig del av företagskulturen.
 • Här ingår att alla i teamet ska känna till att någon slutar, men också avslutningssamtal och anonyma exitenkäter för att företaget ska kunna utvecklas.

– Det är alltid är tråkigt när medarbetare väljer att sluta hos oss, men samtidigt vill vi att avslutet blir bra och ger en positiv känsla att ha med sig. Många anställda kommer tillbaka till oss, och man vet heller inte om de kanske blir blivande kunder eller vi har andra samarbeten framöver.

 • Ett fint avslut är också viktigt för att kollegorna ska få säga hej då på ett bra sätt, säger Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Nexer.
 • Cheferna har med stöd från hr-avdelningen ansvar för offboardingprocessen där avtackningen sker i samråd med medarbetaren som slutar.
 • Företaget står för blommor, presenter och övriga kostnader för de numera digitala avslutningsstunderna.

– Det ingår i vår kultur. Man välkomnas av företaget när man börjar och avtackas av företaget när man slutar. Då får alla medarbetare en bra on- och offboarding och ingen riskerar att missas. Här har cheferna ett stort ansvar eftersom de känner sina medarbetare bäst, säger Beatrice Silow.

Bör man ha en insamling från kollegor? Ledningen kan informera medarbetare om att inte ha separata insamlingar som märks på jobbet. Vill man ändå göra något extra kan det ske utanför arbetsplatsen. Görs separata insamlingar från kollegor på jobbet bör rutiner finnas så att det blir rättvist för alla. Hur mycket pengar är lämpligt att ge? Det handlar om symboliska summor, men hur mycket beror förstås på hur många som är med.

Ska man swisha till en blombukett och är tio personer kanske man behöver lägga 30 kronor. Måste alla vara med på insamlingen? Nej, det måste vara frivilligt. Man kan på ett trevligt sätt säga att man avstår, men då gäller det att vara konsekvent. Man kan inte avstå för vissa som man kanske inte gillar.

 1. Det är respektlöst.
 2. Våga ta ett beslut och meddela sedan “att så här gör jag med alla”.
 3. Ska man vara med på avtackningen även om man inte bidragit till en present? Ja, man ska visa respekt för avtackningen i sig.
 4. Det finns inget som hindrar att man även kan säga några väl valda ord.
 5. Men det har med hyfs att göra att man kommer när det är avtackning.

Bör medarbetaren som slutar hålla ett tacktal? Det viktigt att tacka och det brukar vi vara bra på i Sverige, men hur man gör det beror på situationen. Är man på plats och får presenter kan man ju tacka där. Om man inte vill ha en avtackning med pompa och ståt? Då tackar man nej, det är inget konstigt och ska respekteras.

Vad får en chef inte säga?

En chef får inte göra vad som helst och som anställd har du rätt att yttra dig om du anser att saker och ting inte går rätt till på arbetsplatsen. Visst kan en chef vara stressad och utarbetad, och själv inte få tillräckligt med stöd, men det är inte godtagbara ursäkter om det drabbar de anställda.

Måste man berätta varför man säger upp sig?

Om du vill byta jobb eller göra något annat, måste du säga upp dig själv. Du kan göra det när som helst och behöver inte berätta varför du säger upp dig.

Får man ligga med kollegor?

❤️ Får jag ha en relation med en kollega? Arbetsrättsligt finns inget hinder mot relationer på jobbet.

Måste arbetsgivaren bjuda på kaffe?

Bokföra fika till personal – Det är helt okej att som arbetsgivare bjuda sina anställda på förfriskningar och enklare förtäring, som inte anses vara en måltid. Med andra ord, fika. Då räknas det som en personalvårdsförmån, vilket innebär att utgifterna är skattefria för medarbetarna. Det gäller så länge alla aktiva anställda erbjuds samma sak, och så länge förfriskningarna är av mindre värde.

Måste man bjuda respektive på fest?

Man kan naturligtvis ha bjudningar utan att båda i paret står för inbjudan, men det formella och brukliga är att båda står för inbjudan till sammankomster med vänner.

Kan man bjuda in sig själv?

Svar: Du har rätt. Den som bjuder in sig själv begår ett intrång hos någon annan, det blir ett krav att få komma in i någons hem och att bjudas på något. Men det är den som har en bjudning som ensam bestämmer vilka som ska få vara med. Den som har ett hem har också all rätt att själv bestämma vem som får komma dit.

Kan man lägga ihop tårtan dagen innan?

Vanligtvis gör man tårtan dagen innan servering. Men det är många som gör den redan två dagar före. Det man bör tänka på är att gräddfyllningen i tårtan håller kortare tid efteråt, helt logiskt. En färdig tårta som hålls kyld kan hålla i 4-5 dagar utan problem. Ska Man Bjuda På Tårta När Man Slutar

Är tårta en kaka?

Definitionen av en tårta är enligt SO ett ‘större, festligt anordnat eller dekorerat bakverk med ngn söt fyllning’. En tårta är alltså maffigare än en kaka, även om gränsen knappast är knivskarp.

You might be interested:  Hur Mycket Är 100 Gram Socker I Dl?

Måste man täcka tårtan i kylen?

Förvaring, Hållbarhet & Allergier – Hur länge håller sig tårtan? Vi inspirerades av den engelska tårtkulturen som lägger stor vikt vid dekoration när vi tog fram våra tårtrecept! Våra tårtor innehåller därför inga råvaror som behöver kylas (ex. ingen grädde eller mjölk) vilket gör att dem håller sig goda längre och klarar leveransen betydligt bättre! Tårtorna bakas dagligen efter kunds önskemål och håller sig goda minst 7 dagar efter ankomst så länge den förvaras i rumstemperatur (helst ca 18 grader).

Läs gärna mer om våra tårtor och förvaring här 🙂 Hur förvarar jag bäst min tårta? Behåll gärna er tårta i sin förpackning, i rumstemperatur eller lite svalare (helst ca 18 grader) tills dess att den skall serveras! Tårtan ska alltså INTE ställas i kylskåpet då detta kommer göra smörkrämen hård och tårtbottnarna torra.

Kylan kan också få marsipanen att spricka och de eventuella fototryck som gjorts på er tårta riskerar att smälta pga kondensvatten som lätt bildas i kylskåpet. Vi fick vår tårta på fredag och kommer inte äta den förrän på söndag, blir den inte dålig om den inte ställs in i kylskåpet? Eftersom att våra tårtor inte innehåller några ingredienser som behöver kylas kommer varken kvalitén eller smaken försämras av att tårtan förvaras i sin förpackning i rumstemperatur.

 • Tvärtom så kommer tårtupplevelsen försämras om tårtan förvaras i kylskåp eftersom att smörkrämen kommer hårdna och tårtbottnarna bli torra.
 • Tårtans fototryck riskerar även att smälta pga kondensvattnet som lätt bildas i kylskåpet.
 • Vilka ingredienser används i bakverken? På varje produktsida hittar du innehållsförteckningen om just den produkten/bakverket.

Klicka på “Ingredienser och allergiinformation så får du fram hela innehållsförteckningen. Ät du osäker eller har allergier, vänligen kontakta kundtjänst! Du hittar en lista här på ingredienserna för samtliga bakverk! Kan man få sin tårta glutenfri? OBS! Tyvärr behöver vi hålla paus för en kort tid med att erbjuda glutenfria tårtor.

Detta beror på att det råder platsbrist i bageriet just nu och vi har inte nog med utrymme till att baka glutenfria tårtor. Så snart vi flyttar till nya, större lokaler kommer vi att fortsätta erbjuda glutenfria tårtor. Bättre och godare än någonsin! Vi beklagar omplanering som detta medför. Under tiden erbjuder vi goda, glutenfria munsbitar, som t.ex.

macarons och vegan cake-pops 🙂 Kan man få sin tårta laktosfri? Eftersom att våra tårtor inspirerats av den engelska tårttraditionen som utgår från att man ska kunna dekorera tårtorna under en längre tid har vi uteslutit ingredienser som mjölk och grädde.

 1. Tårtorna innehåller däremot smörcreme gjort på rent smörfett vilket betyder att tårtorna fortfarande har lite mjölkprotein i sig.
 2. Pga av uteslutningen av mjölk och grädde är tårtorna låglaktos och brukar passa även för laktoskänsliga magar 🙂 Kan man få tårtan äggfri? Ägg är en så pass viktig ingrediens i våra recept att vi inte kan utesluta det i vår bakning.

Vi har däremot supermumsiga Vegan Cake-Pops som kanske kan fungera som ett alternativ på festen! Går det att få mitt bakverk nötfri? Av våra tårtfyllningar är det endast vaniljbottnar med nougatcreme som innehåller nötter, Marsipanen från Odense som vi använder för våra tårtor är gjord till stor del av mandel,

 • Det är möjligt att få sin tårta med så kallad Sugarpaste istället, hör då av er till oss på [email protected] och berätta vilken tårta ni önskar byta ut marsipanen på.
 • OBS: Vi vill uppmärksamma er på att förutom att tårtorna har ett täcke av marsipan så har vi andra bakverk så som Brownies och Cake-Pops i bageriet som bakas med bland annat nötter.

Genom luftpartiklar kan det alltså finnas spår av nötter i samtliga bakverk från oss. Går det att frysa ner tårtorna? Absolut! Tårtorna ska aldrig ställas in i kylskåpet då det bl.a. lätt bildas kondensvatten där vilket kan skada fototrycket på tårtan.

Vilka yrken mår bäst?

Sju av tio som jobbar är nöjda med sitt arbete. Barnmorskor och civilingenjörer har högst andel nöjda personer. I Sverige finns ungefär fem miljoner personer som jobbar. Arbetet och arbetsplatsen är viktiga delar i livet och påverkar hur vi mår. I en studie fann forskare att hur vi mår på jobbet påverkar hur vi mår i allmänhet medan det motsatta förhållandet inte verkar lika självklart.

Har så mycket jobb att göra att man inte orkar?

Så här sporrar du en uppmuntrande företagskultur – Hur kan man då motverka presenteeism, som försämrar anställdas prestationsförmåga och sänker ditt företags KPI? Börja med att skapa en uppmuntrande företagskultur som stöder och till och med förpliktar varje individ att ta hand om sig själv. Det är av största vikt att ta ansvar för det egna välmåendet – precis varje dag.

Motarbeta en hjältekultur där man kommer till jobbet trots att man är uppenbart sjuk. En sjukledighet på ett par dagar är inte sist och slutligen dyrare för företaget än en förlängd period av nedsatt produktivitet, för att inte tala om en influensa som sprids som en löpeld bland personalen. Att hålla sig hemma om man är sjuk är att respektera sina kollegor. Bekämpa stress! Uppmuntra till distansarbete och flexibel arbetstid. Trötthet och en ständig känsla av stress försämrar koncentrationsförmågan och gör att man går på övervarv på jobbet och är som i koma hemma. Några distansdagar eller ändamålsenligt kortare arbetsdagar ger extra energi och bidrar till att man kommer in i en normal rytm. Uppmuntra dina anställda att röra på sig, Motion är en av de viktigaste faktorerna för att orka på jobbet. Brist på fysisk aktivitet är en av de största riskfaktorerna för presenteeism och sänkt av arbetsförmåga. Pengar som satsas på motion i form av exempelvis motionssedlar, pausgympa och gemensam träning betalar sig tillbaka flera gånger om. Håll ögonen öppna, Ingrip hellre för tidigt än för sent i misstänkta situationer. Fråga dina anställda hur de verkligen mår och var genuint närvarande när de svarar. Var proaktiv, Lär dina anställda att göra bättre val med hjälp av Firstbeats Life,

Liksom ogräs kan presenteeism aldrig helt elimineras. Eftersom vi alla är människor kan vi råka ut för olika utmaningar. Med ett förebyggande och målinriktat arbete kan man dock eliminera onödiga fördröjningar. Hellre bättre idéer och ökade inbesparingar! Små åtgärder kan ha stora betydelser för såväl individens som organisationens välmående. Är det livet – eller arbetslivet som tröttar ut dig? Förebygg utmattning – ta hand om din återhämtning! Ska Man Bjuda På Tårta När Man Slutar Blogg # Stresshantering # Sömn och återhämtning

Vad gör man när man inte orkar jobba längre?

SVAR: Du kan ansöka om sjukersättning på den tid du inte orkar jobba. Till skillnad mot sjukpenning så prövas sjukersättning alltid mot 100 procents arbetsförmåga, oavsett om du jobbar till exempel 75 procent. Däremot beräknas ersättningen på den deltidsinkomst du haft.

Hur många personer räcker en tårta till?

Beräkna mängd marsipan och antal tårtbitar Ska Man Bjuda På Tårta När Man Slutar Funderar du över hur mycket marsipan eller sockerpasta du behöver för att täcka tårtan? Eller hur många personer tårtan kommer att räcka till? Se guiden som en riktlinje för hur mycket marsipan/sockerpasta som behövs till tårtor i olika storlekar. Du får också en indikation för hur många tårtbitar det blir av tårtan.

Storlek tårta Antal bitar Mängd
10 cm 4 300 g
15 cm 8 400 g
20 cm 12 500 g
25 cm 20 750 g
30 cm 28 1 kg
35 cm 36 1,5 kg

Beräkna bitar och marsipan/sockerpasta till fyrkantiga tårtor

Storlek tårta Antal bitar Mängd
10 x 10 cm 5 300 g
15 x 15 cm 10 400 g
20 x 20 cm 16 600 g
25 x 25 cm 24 800 g
30 x 30 cm 34 1,1 kg
35 x 35 cm 44 1,5 kg
40 x 30 cm (långpanna) 45 1,7 kg

Beräkna mängd marsipan och antal tårtbitar

Hur långt i förväg kan man göra en tårta?

Vanligtvis gör man tårtan dagen innan servering. Men det är många som gör den redan två dagar före. Det man bör tänka på är att gräddfyllningen i tårtan håller kortare tid efteråt, helt logiskt. En färdig tårta som hålls kyld kan hålla i 4-5 dagar utan problem. Ska Man Bjuda På Tårta När Man Slutar

När serveras tårta på bröllop?

Brllopstrtans utformning

En stor brllopstrta visar n idag att det finns ett verfld och man behver inte spara. Trtan kan i princip utformas hur som helst, men ofta har den glasyr vilket gr den mer hllbar. Varken frg eller utformning har ngon betydelse, ven om en ljus trta r betydligt mer vanlig. Det finns allts inget som hindrar att den smyckas i choklad. Historiskt sett kommer den vita trtan utifrn oskuldens och det Viktorianska Englands frger. Den vita frgen symboliserade kopplingen mellan bruden och brllopstrtan. Massor av traditioner bygger p att man vill lycknska brudparet och att de ska f ett rikt liv med mnga barn. En gammal tro r att s mnga vningar som trtan har, s mnga barn blir det i ktenskapet. En vacker och rikt utsmyckad trta var ett bevis p att bakverket var lika vackert som gott. Den brukar dekoreras fint och givetvis har brudparet drmed ftt sin plats som utsmyckning. Det kan givetvis lika grna vara en sknsk Spettekaka som brllopstrta. Stll en frga om vett och etikett Tillbaka till innehll

Bestll i frvg

Anlita ett bageri eller en cateringfirma. Ibland erbjuder t.ex. herrgrdar och liknande paketlsningar dr ven trtan ingr. Variationerna r mnga och mjligheterna nnu fler. Stll en frga om vett och etikett Tillbaka till innehll

Servering

Trtan har allts ftt en egen ritual dr den ibland serveras som en extra dessert. Den serveras d cirka en timme efter den ordinarie mltidens dessert. Men det frekommer att trtan serveras dagen efter brllopet om man har gster som stannar ver natten. D serveras den tillsammans med presentppningen. Det kan bli mycket uppskattat, men krver som sagt att gsterna finns kvar. Stll en frga om vett och etikett Tillbaka till innehll

Skra trtan

En trta som skrs fr frsta gngen brukar skras s att den biten r lika bred som trtspadens bredd. Den skrs av brudparet tillsammans, bruden lgger sin hgra hand p skaftet. Det symboliserar att hon drmed blir den som skr frsta biten av trtan och drmed blir den som har beslutsrtten i hemmet. Men givetvis kan det inte enbart tillfalla henne, s drfr lgger brudgummen sin hgra hand ver hennes hand. Nu skr de tillsammans. En betydligt mer modern tolkning r att brudparet delar fr frsta gngen ngot som man och hustru och att gemensamt skra frsta trtbiten symboliserar ett av alla de hinder som de ska igenom under livet. Ett frsta samarbete. En mer ovanlig och ldre tradition r att en officer i uniform skr trtan med sin vrja. Stll en frga om vett och etikett Tillbaka till innehll

Mata brudgummen

Ibland frekommer det ven att bruden ger brudgummen ett frsta smakprov p trtan genom att mata honom. Det kommer frn traditionen att frr skulle en brud i England ge alla brllopsgsterna en smakbit, en ritual med rtterna i Romarnas kaka som alla skulle f en gnutta av. Stll en frga om vett och etikett Tillbaka till innehll

Alla gster tar en bit

Till sist ska alla gster ta en bit av trtan fr d delar man gldjen med brudparet och delad gldje sgs ju vara dubbel gldje! Om ngon gst vljer att avst frn trtan kan detta dra olycka ver brudparet. En anglosaxisk sed r att man till och med skickar delar av trtan som blev ver till de som inte kunde komma p brllopet. Men det till hr historiken. Stll en frga om vett och etikett Tillbaka till innehll

Brllopstrtans historik

P latin finner vi ordet tortus som betyder vriden. Fr en trta var en spiralformad bakelse, men den var hg. Men vi kanske inte bakar dem vridna idag. Gammalt skrock pstr att det betyder otur om bruden bakar trtan sjlv. Stll en frga om vett och etikett Tillbaka till innehll

En kaka p vetemjl och salt

P 100-talet bakade Romarna en kaka p vetemjl och salt. Den skulle frst tas av brudgummen under ceremonin och sedan skulle han bryta resten av brdet ver sin bruds huvud. Detta skulle vlsigna ktenskapet och ge mnga barn. Gsterna skulle sedan frska komma ver en gnutta av detta brd fr att i sin tur f del av denna lycka. Det var endast barn fdda av frldrar som firat sitt brllop p detta vis som kunde bli aktuella fr hgre tjnster i romarriket. Kakan gav allts inte enbart lycka t brudparet, den gav ven en framtid t brudparets nnu ofdda barn. Sedan symboliserade brytandet av detta brd ven brudgummens brytande av brudens oskuld och visade hans dominans ver henne. I mer modern tid nr kakan blev en trta var det synnerligen opraktiskt att bryta den ver hennes huvud, Stll en frga om vett och etikett Tillbaka till innehll

Staplade bullar

Under sena 1660-talet under Charles II:s regim i England, noterade en fransk kock vars namn r oknt, att man hade en tradition av att stapla bullar som en hg trta. Denna trta var ostad och serverades vid alla festligheter. S ven vid brllop, men detta var innan kylskpens tidevarv eller plastinslagna trtor. Det var svrt att f trtan att hlla ihop. Man smetade allts in den i ister, ett lager som sedan togs bort infr brllopet. Drifrn har vi glasyrens tradition kan man gissa. Stll en frga om vett och etikett Tillbaka till innehll

En brudpaj

nnu en gammal engelsk tradition var att man bakade en brudpaj. I denna paj bakade man in en ring gjord av glas. Den kvinna som fann ringen var den som stod brud hrnst. Men ven denna tradition med pajen frsvann. Trots detta fanns det en tro att om man sov med en bit av brudpajen under huvudkudden skulle man f veta sin framtid. Trots detta vergick pajen till att bli den populra brllopstrtan under senare delen av 1800-talet. Stll en frga om vett och etikett Tillbaka till innehll

/td>

Hur långt innan måste man beställa tårta?

Innan-du-bestaeller | E För att beställa en tårta hos oss är det mycket viktig att göra det i god tid. Så fort ni vet att ni ska fira något hör av er och kolla hur ligger vi till med beställningar.

 • Så tidig som du/ni gör det desto fler möjligheter finns att vi är lediga och kan ta emot din beställning.
 • Under högsäsong är det svårt för oss att ta emot tårtbeställningar med kortvarsel.

En annan sak är att eftersom vi gör speciell designade tårtor de tar längre tid att göra figurer. De modelleras för hand och behöver torkas flera dagar innan ni hämtar er tårta.

 1. Så vi önskar att ni hör av sig i god tid så att det blir en JA och inte en NEJ pga att tidsbrist eller för att vi är fullbokat.
 2. Avbokning senare än 7 dagar debiteras eventuella ingredienser och eventuell fullt pris beroende på hur sen avbokning sker.
 3. Beställer ni en tårta och betalas en summa vid beställning och resterande vid avhämtning och ni avbeställer tårtan den betalda summan återbetalas inte, detta pga vi har del antal tårtor vi kan göra och vi säger NEJ till kunder när vi blev fullbokat.
 4. Avbeställer ni utan sjukdom som orsak då återbetalas inte handpenning.
 5. Ni kan flytta datum till avhämtning.
 6. – Ej hämtat tårta debiteras helt.

– Er beställning hämtas hos Min söta värld Brenda Hilding på Rådmansplan 1 i Motala lördagar mellan 10-13:00 (vi kommer överens om en exakt tid när ni beställer er tårta) Kom i tid då efter kl.13:00 stänger jag bageriet och åker iväg. -När tårtan lämnar konditoriet är det ni som har ansvar att frakta och försvara tårtan på ett bra sätt.

 • Under sommar tid: Hämtar du tårtan eller annat bakverk som ska försvaras i kylen ta med en kylväska och ha AC i kylen igång om resan stiger 20min.

OBS! en vanlig tårta ska vara betalt 5 dagar innan avhämtning. En bröllopstårta ska vara betalt 1 månad innan avhämtning/leverans. ​ Skulle jag bli sjuk då kan jag avboka er tårta för att inte riskera smitta. Designade tårtor spacklas med smörkräm innan vi täcker dem med fondant/sockerpasta.

 1. Önskar ni marsipan ist.
 2. Det kostar 10kr extra per bit.
 3. Vi har inte marsipan hemma som vi har fondant så kontakta oss i tid ifall ni önskar er tårta med marsipan.
 4. ​ Våra tårtor är inte lika bageri tårtor de är ca 9-10 cm höga om inte mer beroende på hur många smaker ni önskar som fyllning.
 5. Allt vi bakar gör vi från grunden med fina råvaror och våra priser motsvarar en tårta av högkvalitet.

Där inget halvfabrikat tillkommer och alla dekorationer görs för hand.

 1. Har du inte smakat något av våra smaker fråga efter så får du mer information.
 2. Väljer ni en fluff tänkt att fluff görs med godis så det är söt.
 3. övriga bär/frukt smaker görs utan socker, varför? för att både socker pasta och smörkräm är söt så vi vill ha mer balans så att det inte blir för söt tårta
 4. Ni kan beställa er tårta eller bakverk genom att skicka ett meddelande via “kontakta oss” eller skicka beställningsförmulär, vår Facebook sida Min söta värld eller vår Instagram sida Minsotavarld och så klart genom att skicka epost till oss till

: Innan-du-bestaeller | E